Tips om du vill sälja oönskade julklappar

Tips om du vill sälja oönskade julklappar

Fel modell, märke, sort eller passform. Eller bara samma vara som mottagaren redan fått eller hade sedan innan. Det är lätt att det blir fel i julklappsjakten och just nu är det högt tryck på de oönskade julklapparna. Under mellandagarna säljs saker för miljontals kronor på nätet.

Åtta av tio har någon gång fått en julklapp som de sedan aldrig använt och var femte har övervägt att sälja vidare en julklapp, i hemlighet. Det visar en undersökning från Blocket gjord av Kantar Sifo. Samtidigt går “mellanklappshandeln” på högvarv just nu och under mellandagarna köper och säljer svenskarna begagnade saker på Blocket för mer än 100 miljoner kronor.

- Begagnathandeln tar ingen paus under jul och mellandagar, tvärtom. Både trafiken och antalet annonser går upp rejält, faktiskt redan under eftermiddagen på självaste julafton. I regel är “mellanklappshandeln” som störst den 27 december. Vi ser många annonser där det står "aldrig använd", "lapparna kvar" och "obruten förpackning" vilket vittnar om att det är många klappar som säljs vidare, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

De oönskade julklapparna
En ny undersökning från Kantar Sifo visar att åtta av tio svenskar någon gång fått en julklapp de aldrig fått användning för (78%) och var tionde svensk i hemlighet sålt vidare en julklapp de fått. 

- Det finns såklart olika skäl till varför man säljer vidare sina klappar, men det kan dels handla om att man inte vill be om kvitto från den man fick klappen av, eller att man testar klappen dagen efter och inser att man inte vill ha den. Många säljer också saker som blivit överflödiga när nya saker kommit i ägo under julafton. Då är det bra med begagnatmarknaden för både plånboken och miljön - genom den kan man skona planeten från prylsvinn och samtidigt fynda någons oönskade julklapp eller sälja iväg sin egen och tjäna en slant, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Populäraste sakerna att sälja iväg under mellandagarna:
Mobiltelefoner
Surplattor
Tv-spel
Kläder & Skor
Hemelektronik
TV & Projektor
Vitvaror
Vintersport
Datorer
Biljetter

Tips - Så får du sålt dina oönskade julklappar:
Använd “sökhacks”: många söker på ord som “obruten förpackning”, “felköp”, “fel storlek”, “oanvänd”, “nästan ny” etcetera.
Skriv en tydlig och saklig rubrik och en utförlig och relevant annonstext. Ta med all relevant information.
Ta en snygg annonsbild. Fota i dagsljus, avskalad miljö och från olika vinklar.
Sätt rätt pris! Titta på vad andra har satt för pris och sätt ditt eget pris strax under om du vill sälja snabbt.

 Undersökningen:
Undersökningen från Kantar Sifo visar att åtta av tio svenskar någon gång fått en julklapp de aldrig fått användning för (78%). Främst gäller det personer i åldersgruppen 18-29 år (85%) och 30-44 år (86%). Föräldrar med hemmavarande barn (85%) uppger i större utsträckning än övriga att de någon gång fått en julklapp som de inte fått användning för. Var tionde svensk i hemlighet sålt vidare en julklapp de fått. Fler kvinnor (12%) uppger att de i hemlighet har sålt en julklapp, jämfört med män (8%).

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel.
1001 intervjuer samlades in bland svenska allmänheten 18-79 år under tidsperioden 31 oktober -5 november.

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Blocket
Foto: Sandra Birgensdotter (vänster toppbild) och Getty images

 

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla