AlltomBostad
 

Tips vid köp av spabad

Tips vid köp av spabad

Det finns många fördelar med ett spabad. Du slipper dyra markarbeten eftersom ett spabad endast behöver ställas på en plan yta. Rent ekonomiskt är det en mycket billigare investering än en pool och framför allt, du kan använda det året om.

Ett spabad kan beskrivas som en vidareutvecklad bubbelpool som är byggd för att användas utomhus året runt. De har alltid inbyggt reningsverk, massagemunstycken och belysning. Kanske är det till och med så att badupplevelsen blir större under hösten och vintern när man kan krypa ner i ett varm spabad och luften runt om är kylig och kall. Underhållet är minimalt och det är bara att njuta av sköna bad – året om.

Underlag
Ett spabad kan installeras både inomhus och utomhus och det krävs ett plant och stabilt underlag eftersom det blir tungt då det är fyllt med vatten. Utomhus kan underlaget kan vara stenplattor, trädäck, gjuten och till och med grus eller sten - men då är det större risk för sättningar. Det viktigaste är att det är fast och stabilt och klarar tyngden. Placera det inte direkt på gräsmattan, utan då gräver man undan en decimeter och fyller upp med krossad singel (mackadam) som planas ut och packas hårt. På singelbädden lägger man en markisolerings skiva 50 mm. Det blir en bonus isolering mot marken och bra skydd för badet. Baden kan även byggas in i ett trädeck. Det är då viktigt att man gör maskinrumsluckan åtkomlig.

Placering
Det bästa är att placera badet så att det är nära och lätttillgängligt från huset. Man kan även tänka sig en mysig plats på tomten men om det står nära tillhands kommer man att använda badet mer spontant i synnerhet på vintern.

El
Ström 230V och behörig elektriker som gör installation, alltid med jordfelsbrytare. Om spabadet är placerat utomhus är det också bra om man installerar en strömbrytare på utsidan av huset för servicearbeten.

Vatten
Baden kan fyllas på med på med en vanlig vattenslang. Temperaturen i vattnet regleras med hjälp av digitala termostater. Dessa klarar att av att hålla den temperatur du angivit på displayen, plus eller minus en grad beroende på omgivningen.

Rengöring
Baden ska alltid desinficeras. Klor är effektivt och mest beprövat men andra preparat förekommer också. Tricket är att dosera klor efter varje bad. Det är inte mycket som krävs, endast en matsked normalt. Låt alltid locket vara av minst 15 minuter när klor doserats. Sedan kollar man även pH-värdet med jämna mellanrum. Det är viktigt att det är rätt för att kloret ska fungera. En gång i månaden tar man ut och tvättar filtret. Allt vatten ska bytas ut två till fyra gånger per år om man badar en till tre gånger i veckan.

Elförbrukning
Det beror på hur ofta och länge man badar och var geografiskt badet står samt givetvis hur bra isolerat badet är. Generellt kan man säga att ett snitt är ca 3 000 kWh per år vid bad 2-3 gånger per vecka och om temperaturen alltid är inställd på 38 grader.

Övrig förbrukning
 Ca 2-3 kg spa-klor, teststickor samt nya filter. Kostnad ungefär 800-1 500:-/år beroende på modell.

Lock
Till spabaden ingår det eller går att köpa till kraftiga, välisolerade termolock som ger en låg energiförbrukning och dessutom är ett effektivt skydd mot smuts och löv. Spännena på dessa överdrag ger en extra bra barnsäkerhet.

 Källa: Allseas Spas och Folkpool

Fundera ut innan var du ska placera spabadet.Du kanske vill ha ditt spa lite avskilt och insynsskyddat? Foto: Jacuzzi/Folkpool

Tipslista vid köp av spabad:
1) Drömmen ska bli verklighet. Hur ser du upplevelsen framför dig? Hur ser det ut runtomkring? Tänk på helhetsupplevelsen. Den påverkar också ditt val.
2) Användningen. Hur många sittplatser vill du ha? Är ni en stor familj, ska ni bada med vännerna, är ni bara två?
3) Upplevelsen. Det bubblar och det finns vatten i alla spa. Vill du ha feelgood-tid för dig själv med massage och musik? Vill du kunna styra bubblorna själv med hjälp av många munstycken? Eller vill du mest ha en avkopplande stund ihop med goda vänner? Desto färre munstycken, desto billigare spa.
4) Placeringen, Du kanske vill ha ditt spa lite avskilt och insynsskyddat? Men samtidigt nära huset så det inte blir så långt att springa på vintern. Och du vill ha en bra yta att ställa ditt spa på. Det här kan påverka vilken modell du väljer.
Källa: Skånska byggvaror

Fundera över hur många sittplatser ni behöver, är ni 4, 6 eller 8 personer i familjen? Större bad kräver större mängd vatten och större yta att stå på. Om det ska stå på trall så se över att den klarar tyngden. Foto: Skånska byggvaror

Det finns många olika varianter av spabad. Spa Quadratum har till exempel automatiska massageprogram och ett speciellt utformat liggsäte, är badet utrustat med automatisk vandrande helkroppsmassage. Välj mellan kraftfull eller mjuk massage. Foto: Badfabriken

Var ska spaet placeras? Familypool från Folkpool kan till exempel kan stå helt eller delvis i mark, så det lämpar sig även för den sluttande tomten.

Sätt spabadet på plats, fyll på med vatten och låt det gå ett dygn för att vattnet ska komma upp i temperatur. Underhållet är minimalt och det är bara att njuta av sköna bad. Foto: Allseas Spas

Av: Annika Rådlund Källa: Allseas Spas, Folkpool, Skånska byggvaror

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår