AlltomBostad
 

Tjäna pengar på att energispara

Tjäna pengar på att energispara

Nu när kylan kommer så brukar många tycka att elräkningen skjuter i höjden, speciellt de som bor i villa med hög elförbrukning. Men utöver att ha ett bra elavtal finns en mängd besparingar att göra i både pengar och på miljön genom att förbruka mindre el.

Elen är dyr när vi går in i de kallare månaderna och många är oroliga för var elpriset kommer ta vägen. Den privatekonomiska tjänsten Zmarta har samlat fem enkla tips på hur du energispar under de kallare månaderna.


När vi får kallare grader förbrukar vi mer el för uppvärmning och då stiger elpriserna i takt med att efterfrågan ökar. De som bor i villa förbrukar normalt sett över dubbelt så mycket energi som de som bor i lägenhet, och betalar tusenlappar mer för sin el varje år.

- Både elen och nätet har ökat i pris under året och den här vintern kan bli kostsam. Den som har en hög årskostnad är nog medveten om sin förbrukning, men det kan vara bra att bli påmind om de största energibovarna, säger Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Zmarta.
 

Zmartas fem tips för en lägre elförbrukning:

Värva golvvärme med tofflor
Det är mysigt med golvvärme men dyrt att ha i gång för ofta och länge. Eldriven golvvärme har en effekt på ca 100 W per kvm. I vår uträkning har vi utgått ifrån ett badrum på 6 kvm och som är i gång 24 timmar per dygn under nio av årets kalla månader (ej juni-augusti). Golvvärmen finns ju där för att användas, men genom att varva med ett par rejäla tofflor samt begränsa antalet tillfällen du slår av och på värmen kan du halvera din förbrukning.
kWh och kronor: 1 015/år (eller 169/kvm och år)

Håll värmen inomhus
Stäng ute kylan. När du höjer inomhustemperaturen med en grad så ökar förbrukningen med fem procent. På längre sikt är det en investering att tilläggsisolera hemmet, men till dess finns några andra knep:
- Håll dörrar och fönster stängda.
- Använd gardiner och persienner som isolering under natten.
- Se till så att inget blockerar elementen t.ex. soffan, fåtöljen eller sängen.
- Klä dig ordentligt när du är inomhus så tål du en något lägre inomhustemperatur.
kWh och kronor: 1 000/år (villa) eller 150/år (lägenhet) per sänkt grad.

Skrota halogenlampan
När det blir mörkt går det åt mer el till belysning. Vi har i snitt 20–50 lampor i hemmet och dit går en fjärdedel av hushållselen. Därför är det viktigt att du väljer energisnåla lampor med lång livslängd. Genom att byta ut 20 halogenlampor så sparar du 19 435 kWh (och 12 lampor) under LED-lampans livslängd på 25 000 timmar.
kWh och kronor: 777/år

Var sparsam i hemmaspat
Det är inte dumt att ha ett hemmaspa när det är kallt ute. Att värma sig i bastun eller sjunka ner i jacuzzin kan kännas riktigt lyxig efter en kylig dag. Men både bastun och badet slukar energi. Genom att ha i gång vardera under fem timmar per vecka under nio av årets kalla månader (ej juni-augusti), så ökar du årsförbrukningen med 1 414 kWh. Väljer du hemmaspa varannan vecka istället för varje, eller skippar bastun, så halverar du den förbrukningen.
kWh och kronor: 707/år

Dra av tio minuter i duschen
Visst är det skönt med varma långa duschar men det är också dyrt. Genom att duscha i fem minuter istället för 15 minuter minskar förbrukningen med 700 kWh per år och person. Bor man fler personer i ett hushåll kan extraminuterna bli väldigt kostsamma.
kWh och kronor: 700/person och år

Total besparing i kWh och kronor:
Villa: 4 199/år eller 350/månad
Lägenhet: 3 349/år eller 279/månad


Kom ihåg!
Idag betalar över halv miljon svenskar ett så kallat anvisningspris. Har man inte aktivt valt ett elavtal anvisar elnätsbolaget dig till ett elhandelsbolag och då betalar man i snitt 30 procent mer för sin el. För ett villahushåll innebär det 6 000 kr/år och för ett lägenhetshushåll 900 kr/år.

Läs mer om elavtal: www.zmarta.se/el

 Av: Annika Rådlund Källa: Zmarta
Foto: Getty ImagesZmarta Group
Företag som erbjuder konsumenttjänster inom bank, försäkring och elavtal.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår