AlltomBostad
 

Tjuvarnas nya knep för att ta sig in

Tjuvarnas nya knep för att ta sig in

Varje år drabbas flera tusen av inbrott och det sker inte bara i villor och fritidshus utan även i lägenheter. De har hittat nya vägar för att ta sig in - här får du tips för hur du kan skydda dig mot inbrott.

Ny statistik från Folksam visar att tjuvarna väljer nya vägar in i lägenheten och att stöldbytet ofta är guld.
- I vår undersökning har vi tittat specifikt på inbrott där stöldvärdet är minst 40 000 kronor. Vi kan se två saker som är extra intressanta. Det ena är att tjuvarna väljer nya vägar in i lägenheten jämfört med 2012 när vi gjorde en liknande undersökning. Det andra är att guld har stulits vid samtliga inbrott utom ett, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Folksam ser i sin statistik att lägenhetsinnehavare som bor på entréplan eller på första våningen med balkongdörr är extra utsatta för inbrott.
- Inbrotten på bottenvåningen sker i första hand genom en uppbruten balkong- eller altandörr till skillnad mot tidigare när fönster var den vanligaste vägen in i lägenheten, säger Erik Arvidsson.

Något som blivit vanligare och som inte alls förekom i samma uträckning för tre år sedan är att tjuven ibland försöker komma in via brevinkastet med hjälp av en så kallad låsslunga. Det finns ett antal fall där man misstänker att tjuven har tagit sig in den vägen, framför allt från andra våningen och uppåt i huset.

- Med en säker brevlåda kan man förhindra den här typen av inbrott. Dock ser vi att det överlägset vanligaste sättet att ta sig in på våning två och uppåt precis som tidigare är via en uppbruten ytterdörr.

Folksam statistik visar också att äldre personer över 65 år i betydligt större utsträckning än yngre personer är utsatta för inbrottstjuvar som hotar eller lurar sig in. Det har skett i tolv procent av inbrotten, medan det för personer under 65 år endast är en procent där inbrotten gått till på det sättet.

- Att bli utsatt för inbrott är för de flesta en väldigt obehaglig upplevelse och många känner sig inte längre trygga hemma. Vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om, därför vill vi informera om vad man kan göra för att förebygga inbrott, även om det tyvärr aldrig går att skydda sig till hundra procent.
 

Vredskydd monteras över låsvredet på dörrens innersida för att förhindra oönskat öppnande. Foto: Låskompaniet

 

Med en säkerhetsbrevlåda är det omöjligt att föra in verktyg för att öppna låset eller för att fiska upp värdepost, dessutom går det inte att se in genom brevinkastet. Den här modellen från Postgate har två lägen: ett hemmaläge då posten samlas i lådan och ett bortaläge då posten åker igenom lådan och hamnar på golvet men posten syns inte om någon skulle titta in i brevinkastet.

Att tänka på:
• Installera ett lägenhetslarm
• Stöldmärk och ta bilder på värdefulla tillhörigheter
• Lura tjuven genom timerinställd belysning och genom att en granne plockar bort posten när du är bortrest
• Täck inte fönster helt med växter och persienner
• Se över lås på altan- eller balkongdörr samt fönster på markplan
• Lås alla lås och lämna inga nycklar kvar i dörrar och fönster när du går hemifrån
• Säkerhetsdörr med säkerhetsbrevlåda minskar risken att ta sig in via ytterdörren
• Förvara kontanter och guld i ett väl förankrat värdeskåp (gärna i kombination med hemlarm)
• Gör en förteckning/värdering av ditt guld – notera maxbeloppet som ersätter stöld av guld och smycken i din försäkring
• Säkra låset på insidan av ytterdörren med hjälp av en kåpa
• Ha en aktiv samverkan med dina grannar.

Varje år drabbas Folksams hem-, villa- och fritidshuskunder av drygt 10 000 inbrott. Av dessa inträffar cirka 3 200 i lägenheter.

 


Av: Annika Rådlund Källa: Folksam
Foto: Getty Images, Låskompaniet, Postgate

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår