Trädgården ökar värdet på ditt hus

Trädgården ökar värdet på ditt hus

Vi lägger ut hundratusentals kronor på att renovera badrum och kök och man räknar med att det är en investering och att man får tillbaka det vid en eventuell försäljning. Nu visar en ny studie att trädgården har blivit en guldgruva.

Enligt Husqvarnas Global Garden Report ökar värdet på huset med 13 procent om trädgården är välskött. Det motsvarar 260 000 kronor på en genomsnittsvilla i Sverige, värd två miljoner. På en genomsnittsvilla i Stockholm, värd fyra miljoner, är värdeökningen nästan en halv miljon kronor.
Undersökningen har genomförts i nio länder över hela världen.
– Årets Global Garden Report kan ändra den traditionella synen på vad som är en bra investering för ditt hus. Tiden vi lägger ner på gräsklippning, ogräsbekämpning och vattnande kan bli en av dina bästa investeringar någonsin, säger Mathias Damberg som är nordisk marknadschef på Husqvarna. Han fortsätter att berätta att man får tillbaka ungefär tre gånger pengarna om man ordnar sin trädgård själv eller om man använder professionell hjälp.
– Landskapsarkitekter tar i genomsnitt 100 000 kr för att ordna en trädgård och det ökar värdet på huset. Det är viktigt att hålla en trädgård så den inte förfaller. I Sverige används trädgården som ett utvidgat vardagsrum, vi öppnar upp och vill ha ett ställa att umgås och vistas i. Därför är det viktigt med en bekväm trädgård för oss, vi vill maximera sommaren i ett uterum. Det som står högt på en prioriterings lista för husköpare är att trädgården ska vara lättskött, gärna med stenläggningar och plattor, trädäck och uteplatser. En annan sak som också  är viktigt är att trädgården är barnvänlig och att det finns träd som skydd för insyn.

Enligt undersökningen anser 2/3 av mäklarna att trädgården är viktig för fastighetsvärdet i stort och att värdet sjunker 5-15 procent om trädgården är vanskött. Dessutom förlänger det säljtiden.
- Intresset för en bra trädgård har ökat bland konsumenter på grund av att vi har haft väldigt kalla vintrar, säger mäklarsamfundets före detta vd Jeanette Gustafsdotter.
Hon träffar många fastighetsköpare och säljare och påkostade trädgårdar är eftertraktade.
- Det är dyrt med trädgård, men det är värt det! 

 

Text: Annika Rådlund
Foto: Global Garden Report

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla