AlltomBostad
 

Unga vill styra

Allt Om Bostad

Hälften av boende under 44 år kan tänka sig att sitta i sin bostadsrättsförenings styrelse. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av bostadsrättsorganisationen SBC.


Resultat motsäger uppfattningen om att det är impopulärt att vara delaktig i föreningsarbetet. Samtidigt visar undersökningen att hälften av alla över 65 år tycker de är för gamla för att sitta i styrelsen.

- Styrelsearbetet i en bostadsrättsförening är som att leda ett litet företag, och många ser detta som en bra erfarenhet att sätta upp på sin meritförteckning, säger bostadsrättsorganisationen SBCs vd Göran Olsson.

När Demoskop frågar vilket det främsta skälet för att ta plats i styrelsen svarar hälften att de vill vara med och påverka samt ha inflytande på beslut.

I den öppna svarsdelen säger de tillfrågade att de vill "Få inflytande och att man hjälps åt", "Vara delaktig i besluten" och "Bidra med min kunskap och påverka den ekonomiska utvecklingen".

- Jag vågar hävda att bostadsrättsföreningarna sammantaget är en av Sveriges största folkrörelser. Vi räknar med att mer än 100 000 personer i nuläget sitter i föreningarnas styrelser, och att rekrytera nya ledamöter när de andra slutar ska inte vara ett problem med tanke på hur många som vill ta plats, säger Göran Olsson.

 

Foto Mumlan Nyhlin.

 

 


Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår