Välskött utemiljö höjer bostadens värde

Välskött utemiljö höjer bostadens värde

En välskött utemiljö inverkar flera procent på den realiserade köpesumman för enfamiljshus och aktielägenheter, det visar en färsk undersökning som Sp-Hem-mäklarna har gjort. Första intrycket är viktigt och därför bör man satsa även på att allt är snyggt och välhållet även utomhus när hemmet ska säljas.

– Våra mäklare hävdar att en snygg och trivsam gårdsplan även ger en snabbare försäljning, säger Jukka Rantanen, vd för Sp-Hem. Enligt en undersökning som gjordes bland kedjans mäklare i början av april inverkar ett välskött uteområde 10–15 procent på försäljningspriset för enfamiljshus.

– I undersökningen värderade man att gårdens skick inverkar på försäljningspriset i nästan lika stor utsträckning för såväl radhus, parhus och enfamiljshus. En välskött och trevlig gårdsplan inverkar även med 3–5 procent på priset på höghuslägenheter, säger Rantanen. I undersökningen berättade Sp-Hem-mäklarna att en ovårdad och försummad utemiljö avskräcker potentiella köpare och kan leda till att köpet går i stöpet. Bostaden blir svårare att sälja och det tar längre tid.

Det är dock helheten som avgör den realiserade köpesumman för en fastighet eller aktielägenhet, säger Rantanen. Han menar att bostadens skick och renoveringshistorik, utemiljö eller tomt och läge inverkar mest på priset och försäljningstillfället. Skrot, skräp och ogräs i trädgården kan få potentiella köpare att tvivla på bostadens skick och tillbörliga underhåll.

– I Sverige och på andra håll i Europa har man alltid satsat på minutiöst skötta trädgårdar och sett dem som en del av fastighetens värde. I Finland har det blivit vanligare först på senare tid. Lyckligtvis satsar man också hos oss hela tiden mer på trädgårdarnas skick och trivselfaktor.
 

Välplanerade och färdigbyggda trädgårdar ökar intresset vid en försäljning. Foto: Sparbanken

Många drömmer om en egen trädgård
– Mäklarna uppger att så kallade färdiga, välskötta trädgårdar som är enkla att ta hand om är särskilt populära. Gårdsbeläggning, terrasser och uteplatser med stenplattor och vackra planteringar lockar köparna. Ju ljusare och ju mer avskild trädgården är, desto bättre. Vi finländare vill ha nära till bra tjänster och kommunikationer, men slippa andras blickar.

– Välplanerade och färdigbyggda trädgårdar verkar intressera finländarna. En vacker trädgård främjar försäljningen, höjer bostadens pris och ger kortare säljtid. Därför kan det löna sig att ta in experter för att planera eller rusta upp trädgården, säger Rantanen.

Tomtköparna vill ha bra läge och avskildhet
Sp-Hems fältundersökning visar att personer som drömmer om att bygga egna hus vill ha tomter som det är lätt att bygga på. Störst efterfrågan har jämna, skyddade tomter som är enkla att bygga på och ligger i närheten av tjänster.

– Ett bra läge och en tomt som är lätt att sköta är viktigare kriterier än tomtens storlek. Många av våra kunder berättar att de drömmer om avskildhet och egen strand, solsken och gott om plats för barnen och husdjuren, säger Jukka Rantanen.


Av: Annika Rådlund Källa: Sparbanken
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla