AlltomBostad

Vilka tak behöver skottas?

Vilka tak behöver skottas?

När snön kommer är det många husägare som oroar sig för snöskottning på taket. Men oron kan vara obefogad eftersom många tak inte behöver skottas.

Det är många som går upp på taket för att skotta bort snön när den kommer, men enligt Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar, är det alltför många som skottar sina tak helt i onödan.

– Det är först när det blir ett snölager på cirka en halv meter som det är dags att fundera på att skotta - och att skotta rätt tak. Har man en plattare eller enklare takkonstruktion bör man kanske redan nu se över taket. Om du har en villa med ett vanligt sadeltak behöver du inte skotta alls.

Om du ändå bedömer att snön är för tung för taket, ett tecken kan vara att ytterdörren eller fönster kärvar, så är det läge att skotta taket.

– Men då är det viktigt att man använder rätt teknik när man skottar. Skotta inte bort all snö, låt det gärna vara kvar ungefär en decimeter, tipsar Peter Bratt.

Annars är risken stor att du skadar taket med snöskyffeln, med risk för att det läcker in vatten när snön smälter.

– Om olyckan trots allt är framme och taket rasar in på din villa eller ditt fritidshus, så gäller försäkringen.
 

Dessa tak behöver skottas:
Tak med enklare konstruktion, till exempel tak över uteplats.
Platta och lågt lutande tak på villor och fritidshus.

Dessa tak behöver inte skottas:
Traditionella sadeltak på en normalvilla.

Hur ska du skotta:
Skotta lika mycket på båda sidorna av taket samtidigt. Skotta inte bort all snö på ena sidan av taket, då kan det uppstå en snedbelastning som kan göra att takkonstruktionen ger vika.
Lämna lite snö på taket så att du inte råkar skada taket med skyffeln, då kan det komma in regn och smältvatten där som kan orsaka fuktskador.

Entreprenörföretagen arbetar med ett skadeförebyggande projekt som heter Skotta säkert, det licensieringssystem som har lett till ökad säkerhet vid skottning av tak. Om man vill anlita ett företag att skotta av taket så kan man som privatperson få ROT-avdrag på arbetet. Ilustration: Getty Images

 

Av: Annika Rådlund Källa: Länsförsäkringar och Entrepenörföretagen
Foto: Länsförsäkringar och Getty Images

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår