Kvinnor fryser mer inomhus

Kvinnor fryser mer inomhus

Vintern står för dörren och inte ens inomhus kan man vara säker på att få det riktigt varmt. En färsk undersökning, genomförd av Elitfönster, visar att det är kvinnorna som fryser mest och speciellt de kvinnor som bor i villa och radhus. Majoriteten av de tillfrågade vill ha ett varmare inomhusklimat i vinter och är dessutom beredda att göra något åt det.

Det finns flera sätt att skapa ett varmare inomhusklimat. Att höja temperaturen i värmesystemet kan vara ett sätt, med högre energikostnader som följd. Att se över eventuella läckage av värme, som till exempel öppna spisar där inomhusvärmen vandrar ut genom skorstenen och gamla och otäta fönster kjan vara ännu en värmetjuv. Husets isolering är förstås också en viktig del för att behålla värmen inne i huset.   Ett alternativ är att byta fönster, då kan det bli varmare inomhus. Det kostar en del men kan vara ekonomiskt på sikt. Den typiska säsongen för fönsterbyte är mellan mars och oktober, men enligt undersökningen tror dock en klar majoritet (60%) att det är fullt möjligt att byta fönster på vintern. Ändå väntar många till sommarsäsongen, trots att ett fönsterbyte är ett snabbt och enkelt ingrepp som skapar ett varmare hem på en gång.

- Vi är osäkra på varför människor inte tar tillfället i akt att byta fönster på vintern. Att byta ett fönster tar ungefär en timme när en fackman utför arbete. Några anledningar till att man inte tar vara på vintersäsongen för fönsterbyte kan vara att man helt enkelt inte inser vilken skillnad nya fönster kan göra, eller att man inte inser att ett byte är nödvändigt säger Niclas Jacobsson produktchef på Elitfönster.
 Att avgöra när det är dags för fönsterbyte är ganska enkelt förklarar han.
- Rötangrepp på karmar, drag vid fönstret och ökade energikostnader är tecken på att de befintliga fönstren kan behöva bytas. Att byta alla fönster i ett hus motsvarar ungefär kostnaden för att byta till ett nytt kök i normalklassen, men till skillnad från ett nytt kök sänker nya fönster energikostnaden. Investeringen betalar sig på så vis på sikt, avslutar Niclas Jacobsson.

Text: Annika Rådlund och Aspekta Foto: Elitfönster

Viljan att skapa ett varmare hem är enligt undersökningen stort. Mer än 40 procent av de tillfrågade som bor i radhus och villa är beredda att göra något för att höja temperaturen.

Checklista: Är det dags att byta fönster?
 Det känns kallt och dragit på insidan
 Fönstren går inte att täta
 Energikostnaderna stiger
 Träet är angripet av röta
 Trädetaljer spricker
 Kittet lossnar
 Färgen lossnar
 Glaset i fönstret skallrar när någon kör förbi
 Ljud utifrån stör inomhus

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Ekonomi

Visa alla
Här är det billigast att hyra fritidshus

Här är det billigast att hyra fritidshus

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Läge att hyra ut fritidsboendet i sommar

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Ljusglimtar i privatekonomin just nu

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vårrensa hemma och tjäna tusenlappar

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Vanligaste misstagen vid attefallshus

Visa alla