AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

7 juni 2010

Alvars verkstad

av: Mumlan Nyhlin

På Tiilimäki 20 i Helsingfors ligger Alvar Aaltos studio. Han byggde huset, bara ett par kvarter från sin bostad som tidigare även varit kontor, 1955. Från utsidan ser det ut som en villa och huset ligger i ett bostdasområde. Enligt många är just denna studio ett av Aaltos bästa verk från 50-talet.

Huset har två våningar och är byggt i vinkel. På övervåningen finns själva ritkontoret med stora fönster åt två håll. Under 60-talet byggdes huset till med ett personalkök, kallad Tavernan. Innergården sluttar och är anlagd som en amfiteater. Meningen var att de anställda skulle kunna sitta här och lyssna på föredrag och titta på bildspel projecerade på den vita väggen. Antar att han använde sig av diabilder...

Aaltos eget kontor, långsmalt, välvt och med stora fönster, hade utsikt över just gården. I hans studio klänger växter på väggarna och ett gäng prototyper av olika lmapor hänger från taket. Jag fick ingen direkt känsla av varken kontor eller studio just i hans del. Jag såg snarare ett vardagsrum framför mig!

Aalto drev kontoret fram till sin bortgång 1976. Elissa Aalto fortsatte fram till 1994, men redan 1984 tog Alvar Aalto Foundation över driften och har idag sina kontor i byggnaden.

Det var en mäktig känsla att vandra runt i huset, det doftade lite gammalt och rummen badade i ljus. Alla rtiningar låg kvar i prydliga rullhögar och materialprover låg på skrivborden. Det kunde lika gärna varit ett museum, men det satt faktisk människor och jobabde mitt i all denna historia! Det fanns så mycket att titta på, möbler, detaljer och avtryck.

Är ni i Helsingfors tycker jag verkligen ni ska besöka hans studio! Museet ligger i Jyväskyllä, dit är det ett par timmar med tåg.

Alvar Aaltos studio Helsingfors

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan NyhlinNyckelord:

Arkitektur

Belysning

Besök

Historia

Inredning

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår