AlltomBostad

Ekonomi

Ekonomi


Dyraste villaförsäljningarna hittills i år

Booli har listat de 10 dyraste villaköpen under första halvan av 2018 och villan som toppar listan ligger på Värmdö. Vad prislappen hamnade på? 64,5 miljoner! Deras lista är baseras på lagfartsinformation från Lantmäteriet och gemensamt för alla villorna är att alla ligger nära vatten och alla utom ett ligger i Stockholmsområdet. Så grattis till er som har en villa där.

Men priserna är ju helt galna, man kan få 100 normala villor i Hälsingland på landet för det priset. I och för sig så får man punga ut med över en miljon för nyare hus eller om de ligger centralt och mer om de ligger vid vatten där också. Men då får man ju i alla fall 50 villor för det priset... Jämför med Hälsingland eftersom jag kommer därifrån, men jag bor i Stockholm. Dock inte i en villa vid havet då.

Dyraste villaförsäljningarna hittills i år

Villan som toppar listan över försäljningspris första halvan av året ligger på Löfsvedsvägen på Värmdö och är på 340 kvm. Pris: 64 500 000
Villan som hamnade på andra plats kostade 36 000 000 och ligger på Kräftvägen på Sticklinge udde och är 184 kvm stor.
Tredje plats en villa på Allévägen i Boo på 250 kvm för 35 000 000. Som hittat.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.booli.se

Nyckelord: Ekonomi | Nyheter | Övrigt

Permalink


Ny svensk bostadssajt för de som söker boende utomlands

För alla er lyckliga som letar boende utomlands så kan jag tipsa om att det finns svenska mäklare som arbetar med att förmedla boenden utomlands till svenskar. De har koll på vilka regler som gäller och de ska göra köpet enklare än om man köper av någon privat i Spanien. Köper man via en spansktalande mäklare så kan det uppstå också en del oklarheter, om man inte kan prata flytande spanska förstås. Ja, samma gäller i alla länder, det är många som vill köpa bostad i till exempel Thailand också men få svenskar pratar ju thailändska eller tillräckligt bra engelska för att förstå alla termer. Sedan finns det en hel del regler som skiljer sig från bostadsköp i Sverige, och de kan förstås svenska mäklare förklara skillnaden på så att man inte missar viktig information.

En ny sajt som dykt upp på bostadsmarknaden är Solhem.se och det är Nordic Property Search (NPS), som även står bakom den nischade bostadssajten Sjöhem, som har startat upp den här bostadssajten med enbart svenska mäklare utomlands. Först ut är Spanien och målet är att uppnå samma seriösa process utomlands som när man köper en fastighet i Sverige. Man ska kunna lita på informationen som presenteras samt på den mäklare som genomför affären. Förutom bostadsannonser kommer Solhem att erbjuda hjälp, information och guidning kring vad det innebär att bo och köpa en fastighet utomlands.

Utlandsboende Foto: Solhem
Utlandsboende Foto: Solhem

Uppskattningsvis, meddelar Solhem, finns det 20 000 fastigheter utomlands som går att köpa genom svenska mäklare. De svenska mäklarbyråer som finns representerade i exempelvis Spanien säljer 90-95 procent av sina objekt till svenskar. Vad fantastiskt med ett boende i Spanien tänker jag, äta tapas varje dag när man är där...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.solhem.se

Nyckelord: Bostäder | Ekonomi | Nyheter | Tips

Permalink


Gastro Max - smart sätt att spara mat i kylen

Ja, nu är ju inte plastlådor direkt något nytt under solen - men GastroMax food storage har ett par smarta funktioner. En är att det är möjligt att separera innehållet och med en liten bärrem är de väldigt enkla att bära med sig. De åker helt enkelt inte runt hit och dit i väskan/kylväskan. Perfekt också med små askar för matrester, i Sverige slänger tydligen varje hushåll cirka 19 kg mat per år. Om vi istället tar hand om maten så finns det tusenlappar att spara.
Själva har jag nu lite nya plastbunkar i skåpen, de andra hade gått ur tiden tyckte jag. Nytt år nya tider. De gamla hamnade på plaståtervinningen i alla fall.

Gastro Max förvaringslådor Foto: Orthex Group
Gastro Max förvaringslådor Foto: Orthex Group

Gastro Max plastlådor finns i sju storlekar från 0,5 dl upp till 1 liter är stapelbara för att ta så liten plats som möjligt och när de är tomma kan de förvaras i varandra. Att de är genomskinliga är bra tycker jag, så man vet vad det är i dem. En annan bra sak är att locken passar till flera burkstorlekar (hurra!) man behöver alltså inte hålla reda på vilket som är det rätta locket till varje låda. GastroMax food storage är fria från bisfenol A och tål diskmaskin, mikro och frys och är tillverkade i Finland. Pris för set med bärrem från 59 kronor till 75 kronor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.orthexgroup.se/orthex-group/varumarken/gastromax

Nyckelord: Ekonomi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Se upp för Ikea-bluff om falska presentkort!

I flera kanaler har det nu berättats om julbonusen som Ikeas anställda får, och i kölvattnet av detta hoppar det förstås upp en del bovar som rider på vågen att Ikea är ett generöst företag. Bluffen handlar om att de säger att Ikea "delar ut 10 000 presentkort värde 2000 kr/st" och liknande. Om du har fått erbjudanden som detta via mejl eller sociala medier så uppge inte ditt kortnummer! Bluffen är alltså att de tar 20 kr i avgift för att man ska få ut presentkortet på 2000 kr.... det finns säkert fler varianter av detta. Men som Ikea själva uppger på sin hemsida så är detta bara buffel och båg, de skulle aldrig begära ut betalning för en sådan sak, det är alltså personer som olagligt använder sig av Ikeas varumärke och utseende på länkar/hemsidor osv för att lura åt sig folks pengar.


Ikea tipsar om att detta är bra att tänka på :
• Ifrågasätt alltid osannolika erbjudanden.
• Var uppmärksam på avsändare och länkar som ser obekanta ut.
• Språkliga fel såsom felstavningar, konstiga formuleringar och dålig meningsuppbyggnad är indikatorer på oärliga avsändare.
• Vid misstänksamhet, radera mailet utan att klicka på länkar och lämna inte ut känslig information.

Bluffmejl i Ikeas namn
Bluffmejl i Ikeas namn

Bluffmejl i Ikeas namn kan se ut så här: "IKEA-presentkort värt 2 000 kr - Var snabb eftersom beståndet är begränsad!" Här kan man ju reagera på felstavningen att de skriver beståndet är begränsad och inte begränsat och att man använder ordet beståndet istället för "antalet är begränsat"...oftast är det sådant som man först reagerar på...felstavningar och felsyftningar osv. Det finns säkert flera varianter av dessa mejl och på sociala medier.
Ikea själva har lagt ut information här om vad du ska tänka på och hur du ska gå till väga om du blivit lurad: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/kundservice/kontakta_oss/bluffmail.html

Ha en fin dag och kom ihåg: Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det! Och som Ikea säger där  i sin information: dela gärna med dig av denna information om bluffmejl för att fler ska slippa drabbas.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Ekonomi | Övrigt | Tips

Permalink


Vad är Black Friday?

Imorgon är det så kallade Black Friday, ännu en shoppingtradition som vi har hämtat från USA. Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving som är idag, högtiden infaller alltid den fjärde torsdagen i november. Black Friday är starten på julhandeln och många butiker öppnar redan ikväll vid midnatt och andra öppnar tidigt i morgon bitti och har öppet till sent imorgon kväll, för att fredagens shoppingtimmar ska bli flera. I år har nog ingen missat att det är Black Friday imorgon för jag tror aldrig jag har fått och sett så mycket reklam om det som i år.

Jag var i USA en gång under den här helgen och det var helt galet, folk köade utanför butikerna innan soluppgången för att vara först in i butikerna. Min kompis sjutsade mig för att visa mig det amerikanska fenomenet.... Ibland kör de nämligen superpriser på produkter, som TV-apparater och annat för att locka folk att köa. Men kanske gäller det bara de tio första som kommer in i butiken, eller så länge lagret räcker... så det gäller att vara ute i tid.

Jag tror att ska man göra fynd på prylar till hemmet så var påläst, får du vet att du verkligen får ett bra pris. Och behöver du verkligen prylen? Det är ju dumt att dras med och köpa allt möjligt som man inte behöver bara för att det verkar billigt. Men kolla upp och jämför priser innan så du vet vad du ger dig in på. Själv har jag spanat in en högtalare....

Black Friday är imorgon
Black Friday är imorgon

Här några tips inför Black Friday från DIBS e-handelsexpert om att handla på nätet under Black Friday:

  • Kontrollera priset mot en prisjämförelsesida för att kontrollera att rabatten verkligen är så hög som det ges sken av. Konsumentverket får varje år in anmälningar på företag som fuskar genom att ange ett falskt ordinariepris.
  • Om du handlar hos en okänd butik var försiktig. Kontrollera om butiken är godkänd hos Trygg E-handel eller liknande trygghetsmärkningar.
  • Betala med bankkort eller faktura – då är du skyddad mot butiker som inte skickar någon vara. Även när du betalar med PayPal är du skyddad mot vissa typer av bedrägerier.
  • Betala inte med direktbetalning eller Swish om du är osäker – det är en förskottsbetalning där du har små möjligheter att få tillbaka pengarna vid ett bedrägeri.

Det är ju alltid bäst att ta det säkra före det osäkra! Happy shopping!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.dibs.se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Inredning | Tips

Permalink


LB-hus har smarta hem som standard

Som första småhustillverkare (jag har i alla fall inte sett någon annan - tipsa gärna om ni har sett någon) så inför LB-Hus nu smart-hem-lösning som standard när man väljer deras hus. ”Smarta hem enligt LB-Hus” ska ge husköparen ett bekvämare, säkrare och smartare boende. Lösningen som de har i sina husmodeller är framtagen i samarbete med svenska Compare-IT och systemet gör det möjligt för några av husets grundfunktioner att kommunicera med dig. Värmepumpen, eluttag och belysningskällor blir smarta och du kan låta dem ”tänka själv” eller göra precis som dina förinställningar säger. Dessutom ska systemet inte vara krångligt utan lätt att förstå. Trycker på Gilla-knappen på den!

LB- hus har smart-hem lösning som standard i sina husmodeller Foto: Svensk Husproduktion AB/LB hus
LB- hus har smart-hem lösning som standard i sina husmodeller Foto: Svensk Husproduktion AB/LB hus

Funktionerna i Smarta hem ger dig till exempel kontroll över husets och styrda apparaters energiförbrukning. Där kan man nog spara lite pengar tänker jag.... säkert en massa saker som man slösar el på när det inte behövs. Med appen kan man alltså hålla en viss koll på huset även när man inte är hemma.
Snart får vi säkert se det här som standard i alla hus i framtiden.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.lbhus.se

Nyckelord: Belysning | Bostäder | Bygg | Ekonomi | El | Elektronik | Nyheter

Permalink


Veckans favorit - snygg ringkrans i metall och läder

Metall och läder har ju varit väldigt hett ett tag nu, och trenden verkar hålla i sig. Här har jag hittat en smart pryl helt i tidens anda (hur många glorior och cirklar har vi inte sett det senaste året), men den här cirkeln kan man använda till lite olika saker. Hänga upp den i ett snöre och skapa en fönsterdekoration av den, använda den till en dörrkrans eller sätta den på väggan och hänga handdukar eller annat på den.

Kransring i mässing från Designtorget
Kransring i mässing från Designtorget

Ring med mässingfinish och läderband som kan användas för många olika ändamål. Häng den i badrummet eller köket för handdukar och kökshanddukar, eller använd som hänge till smycken och accessoarer. Ringen är magnetisk, så den kan också användas för att visa pappersblommor, ritningar eller barnens konstverk. Med olika dekorationer kan ringen ändras från en dörrkrans till jul till en sommarkrans i sommar. Formgiven av Camilla Bjerre för danska Strups och en kostar 259 kr hos Designtorget.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.designtorget.se/kransring-massing

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Ekonomi | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Stämningsfull julbelysning i trä

Nu börjar det dra ihop sig och man kan snart börja räkna dagarna till Lucia och jul. Själv tycker jag om att börja julpynt i tid och jag börjar gärna redan första advent. Om man inte vill ha lite mer naturkänsla så kan jag rekommendera de här två fina dekorationerna i trä från Markslöjd. Jag har tyvärr inte sett dem i verkligheten men de ser verkligen superfina ut!

Belysning i trä med gran och dörr- eller väggskylt i trä från Markslöjd
Belysning i trä med gran och dörr- eller väggskylt i trä från Markslöjd

Bordsbelysning i trä med granmotiv och Tavla vägg eller bordsdekoration LED finns hos välsorterade butiker som säljer Markslöjds produkter.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.markslojd.se

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Ekonomi | Inspiration | Jul | Julpynt | Ljus | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Drömmen om ett spa-bad...

Förra sommaren hade jag ett uppblåsbart spa bad på trädäcket, det blev verkligen mycket använt. När det var regniga och gråa dagar så tror jag att det var det badet som räddade hela sommaren. Varmt och skönt och man kunde vara utomhus ändå trots det trista vädret. När Elmeris kompis Nemo kom så bade de flera gånger varje dag. Ja, vi också förstås. Vi hällde på badskum så det var skum på hela trallen till sist... hysteriskt kul!
Enda nackdelen med de uppblåsbara karen är förstås att man inte kan använda dem på vintern. Och att man inte får placera det på en spik eller något för då är det över med det roliga. Jag hade klor i det men eftersom barnen badade så mycket i det (med badskum, gräs och så vidare) så bytte jag vatten i det då och då när det behövdes. Nu funderar jag på att skaffa ett riktigt spa-bad som man kan ha ute året runt. Här krävs det lite mer, eftersom en elektriker måste göra en sladdragning, jordfelsbrytare osv. Dessutom så kostar det förstås mer.
Jag har precis varit hos mina vänner i USA som har ett kar med plats för 6 personer, då kan man ju lätt vara 4 personer utan att det känns som om man sitter i knät på varann.... så det varkar vara en vettig storlek att satsa på. Sen måste man välja ett som är anpassat för det nordiska klimatet, för är det inte bra isolerat så kommer det inte att hålla värmen som det ska.

Foto: Familypool/Folkpool
Foto: Familypool/Folkpool

Varma spabad är perfekta då det är dåligt väder ute, eller en härlig kväll i solnedgången...och under den mörka hösten då kylan drar in och vintertid under en gnistrande stjärnhimmel.

Tänk på detta när du väljer modell och leverantör
Bestäm en budget. Jämför flera leverantörer. Vad är viktigt? Bästa massage och komfort eller mest för avkopplande samvaro. Provsitt badet och kolla att det finns säten med rätt sittdjup.Välj en etablerad leverantör som kan erbjuda lokal service och reservdelar i framtiden. Kolla att det går att beställa filter till det i Sverige...och att det är isolerat för vårt nordiska klimat, om du vill ha möljlighet att använda det även på vintern.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Energi | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Odla själv och ät efter säsong

I restaurangvärlden är det ofta självklart att tillaga mat efter säsong, både för att råvarorna är bättre, det är bättre för miljön (eftersom man inte behöver frakta sparris i december till nyårsbordet utan istället äta det då det är säsong för det i Sverige) och för att det oftast är både godare med lokalodlat (man kan köpa det moget istället för att frakta omogen frukt och bär). Det som är allra billigast är ju förstås om man odlar själv, speciellt som privatperson då räcker det med några lådor på balkongen för att driva upp sallad, rädisor och tomater under sommaren. Har du ett lantställe eller villa? Grattis, det är bara att börja odla!

Odla grönt hemma för att få gott och nyttigt pålägg Foto: Pågen
Odla grönt hemma för att få gott och nyttigt pålägg Foto: Pågen

Sommarens trendigaste macka är den du odlar själv. Vill du vara trendig i sommar bör du redan nu börja odla dina egna groddar och grönsaker för att kunna servera en fräsch macka gjord på egen skörd i sommar. Du behöver inte ha en egen trädgård, odlingsland eller kolonilott, utan kan lika gärna odla bönor i en burk i köksfönstret eller odla grönkål på balkongen. Att odla själv går dessutom hand i hand med att ”äta efter säsong” och att man använder sig av råvaror som är bäst just nu, vilket blir allt mer populärt. Den vegetariska vågen är 2016 års hetaste mattrend, åtminstone enligt Pågens årliga brödtrendspaning som presenterades tidigare i år.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

Nyckelord: Balkong | Ekonomi | Mat | Tips | Trädgård

Permalink


Giltig - modeskapare i samarbete med Ikea!

Nu kommer ännu en tillfällig kollektion hos Ikea. Vet att vid tidigare lanseringar av tillfälliga kollektioner har vissa prylar tagit slut på stört... Giltig är framtagen i samarbete med brittiska Katie Eary och den är först ut i en rad samarbeten mellan Ikea och olika modeskapare. Katie Eary har arbetat fram djärva färgkombinationer och mönster som jag kan tänka mig att många älskar och att vissa avskyr det. Vissa är lite läskiga tycker jag....en röd hjärna och röda löständer, och ett öga till exempel... Så de kommer inte att bo hos mig. Här är några prylar som jag tyckte var fina. Kan absolut tänka mig fisklampan!

Giltig av Katie Eary hos Ikea
Giltig av Katie Eary hos Ikea

Kollektionen Giltig kommer till IKEA den 15 april.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Ekonomi | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Textil | Tips

Permalink


Hur gör du när ROT-avdraget sänks?

Eftersom regeiringen förbereder en sänkning av ROT-avdraget vid årsskiftet så blir det nog en hektiskt höst för ala hantverksfirmor i landet. Jag har själv sett över en del saker som behöver åtgärdas på mitt hus, och ser till att det sker i höst. Enligt ett undersökning utförd av Hornbach, planerar 28 procent av hemmafixarna att ta hjälp med att färdigställa sina hemmaprojekt innan sänkningen träder i kraft. Om ROT-avdraget sänks svarar två av fyra (49 procent) att de kommer att anlita hantverkare i mindre utsträckning framöver. Trist tycker jag då det här har gett många hantverkare arbete. Men som sagt ROT-avdraget kommer ju inte att tas bort utan det här handlar om en sänkning, vad jag hörde senast så kommer avdraget att ligga på 30% av arbetskostnaden istället för 50%. Men är det fråga om stora arbeten så är det klart att det blir en stor prisskillnad på arbetskostnaden.

Många nyttjar ROT-avdraget innan det sänks. Foto: Hornbach
Många nyttjar ROT-avdraget innan det sänks. Foto: Hornbach

Undersökningen visar även att 49 procent av hemmafixarna kommer att anlita hantverkare i mindre utsträckning om den omdiskuterade ROT-avdragssänkningen blir aktuell. 23 procent är osäkra och svarar att de ännu inte vet hur en förändring av regelverket skulle komma att påverka dem i framtiden.

Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under maj månad 2015. Totalt deltog 1 273 personer i undersökningen.

Nyckelord: Bygg | Ekonomi | Tips

Permalink


Boendetips OCH chokladfrossa på Hem- och villamässan 2-5 oktober

På torsdag den 2 oktober Hem & Villa och öppnar Bak- & Chokladfestivalen och på Stockholmsmässan i Älvsjö. På Hem & Villa kan man spana in nya trender och få tips för hemmet. Årets tema på Hem & Villa är Bazar, och det utlovas både minimalism vs maximalism; vitt och avskalat vs färgstarkt. Spännande med andra ord.
Björn Christiernsson visar hur man genom ett ritprogram som finns online kan rita sitt drömhus, Anders (Arga Snickaren) Öfvergård tipsar om vad man ska tänka på vid renovering och guidar oss rätt i hantverkardjungeln, Leila Lindholm signerar böcker och tillreder något gott i pop up-butiken Leila’s General Store och Isabelle Mc Allister berättar om hur man kan fixa rum för hela familjen. Missa inte heller Stefan Nilssons trendutställning om kakel och klinker. Vid Kunskapsscenen kommer även ett rullande schema av föreläsningar och seminarier hållas för den som funderar på att köpa bostadsrätt.

Boendetips OCH chokladfrossa på Hem- och villamässan 2-5 oktober

Årets Hem & Villa-mässa tar dig med på en resa med nordafrikanska och asiatiska förtecken; in i vindlande gränder bland ett myller av färger, former, material, dofter och storbrokiga mönster, i årets tema som är Bazar. Chokladsugna besökare kan bege sig till andra delen av mässlokalen där Bak-& Chokladfestivalen pågår parallellt med Hem & Villa. Här kan besökare testa nya chokladsorter, kanske ihop med ett glas gott rom eller ett passande vin. Här avgörs också en rad spännande tävlingar, till exempel vem som blir Årets Konditor. Jag ska bevaka båda mässorna - så det blir en spännande dag!

Hem & Villa och Bak & Chokladfestivalen pågår 2-5 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Hem & Villa i Malmö är 30 okt- 2 nov

Nyckelord: Arkitektur | Badrum | Belysning | Böcker | Bostäder | Bygg | Ekonomi | Elektronik | Golv | Hus | Inredning | Inspiration | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Prylar | Sovrum | Tapet | Textil | Tips | Utomhus | Vardagsrum

Permalink


Bo utomlands populärast när svenskarna drömmer om 2014

Resultatet av Miljonlotteriets årliga drömundersökning visar att under kommande år vill nästan 75 procent av svenskarna göra sin drömresa, och nära hälften vill bo utomlands, uppleva ett norrsken och gå på kinesiska muren. För att uppnå sina drömmar tänker svenskarna positivt och sparar pengar och svenskar prioriterar sitt boende mycket mer än många andra länder. Under 2012 lade sammanboende hushåll en fjärdedel av sina utgifter på boende visar siffror från SCB. Men det kan ju även betyda att vi har väldigt höga boendekostnader, vill jag tillägga här.
Glädjande nog visar Miljonlotteriets undersökning att många svenskar lever i sitt drömboende. Nästan en fjärdedel svarar att de vill bo kvar som de gör idag på frågan ”Hur skulle du helst vilja bo om du blev ekonomiskt oberoende?”En villa med strandtomt är något som hägrar för många.

Foto: Marie Bergström
Foto: Marie Bergström

Drömresa och bo utomlands populärast när svenskarna drömmer om 2014, men kanske bor du redan i ditt drömhus?

Från undersökningen: Om du själv vann en miljon kronor, vad är det första du skulle göra då?
Att betala av lånen, köpa en bostad och göra en långresa toppar listan.
Totalt av svaren (både män och kvinnor)
1. Betala av lån 34%
2. Göra en långresa 19%
3. Köpa bostad 15%
4. Renovera hemma 10%
5. Köp en bil 6%

Kvinnor
1. Betala av lån 31%
2. Göra en långresa 22%
3. Köpa bostad 18%
4. Renovera hemma 13%
5. Köpa en bil 4%

Män
1. Betala av lån 37%
2. Göra en långresa 16%
3. Köpa bostad 12%
4. Köpa en bil 8%
5. Renovera hemma 7%

Här kan man se att Köpa en bil hamnade ett steg högre upp för männen än för kvinnorna som placerar Renovera hemma på fjärde plats...

Nyckelord: Bostäder | Ekonomi | Nyheter | Övrigt

Permalink


Se vad elen kostar med ny mobilapp

Svensk Energi lanser nu Elräknaren, en mobilapp där man snabbt kan ta reda på hur mycket en elpryl eller vitvara kommer att kosta i elanvändning; per dag, månad och år. I butik är alla elprylar märkta med hur många watt de drar och på vitvarornas energimärkning anges dessutom hur många kilowattimmar kylen eller frysen beräknas dra på ett år. Ofta finns dock ingen kostnad kopplad till uppgifterna men med den nya appen ska men enkelt få en uppfattning om hela kostnaden för en produkt - även vad den kommer att kosta på elräkningen. Appen är gratis och finns redan nu att ladda ner för Android och iPhone. AppStore: https://itunes.apple.com/se/app/elraknaren/id786086238?l=sv&ls=1&mt=8 AndroidMarket: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.se.svenskenergi.elraknaren

Elräknaren/Svensk Energi
Elräknaren/Svensk Energi

Med Elräknaren ska men enkelt kunna se vad en TV som står på fyra timmar om dagen kostar på elräkningen i slutet av varje månad. Vet du vad något kostar så är det också lättare att avgöra om du gärna betalar för den bekvämligheten eller avstår.

 

Svensk Energi

Nyckelord: Ekonomi | El | Elektronik | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Var tredje är oroad över storleken på bolånet

Skulder upp över öronen? Ja, då är du nog inte ensam. Enligt en undersökningen Bo & Låna 2013 som SBAB har gjort så är var tredje oroad över storleken på bolånet. Stigande bostadspriser har gjort att det blivit allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden samtidigt som många blir alltmer skuldsatta.Rapporten visar att fler jämför boräntor innan de väljer bank - men de flesta lägger ändå bolånet hos banken de redan är kund hos. Var fjärde får ändra livsstil om boräntan stiger tre procentenheter och tre av tio tycker att lånen är stora jämfört med inkomsten. Om du står i startgroparna för att ta ett bostadslån - se över vad månadskostnaden blir. Kanske villan för 10 miljoner inte är helt rimlig ändå även om den är fantastisk? Lånen ska betalas även om man blir sjuk och får sänkt inkomst någon månad. Och det viktigaste för att lyckas pruta på räntan är inte inkomst eller utbildning, utan att ställa frågan.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Storstadsborna är fast i sina bostadsrätter eftersom det är svårt att få ett hyreskontrakt. Stigande bostadspriser har gjort att det blivit allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden samtidigt som svenskarna har blivit alltmer skuldsatta.Det oroar inte bara Riksbanken, utan även var tredje svensk som regelbundet oroar sig över storleken på bolånen. Det visar SBAB:s årliga undersökning Bo & Låna som genomförs i samarbete med TNS SIFO.

(lägenheterna på bilden har inget samband med texten)

 

 

SBAB

Nyckelord: Bostäder | Ekonomi

Permalink


Boktips: Husköpets ABC

Ett bostadsköp är för de flesta den största affären man gör i sitt liv. Att vara väl förberedd och veta vad man ska fråga om är förstås grunden för att det ska bli en lyckad affär. För man vill ju inte köpa grisen i säcken...Om du är i startgroparna för att köpa ett hus så rekommenderar jag boken Husköpets ABC av Catharina Hillerström Vagli. Hon är en en registrerad fastighetsmäklare som har många års erfarenhet av att förmedla privatbostäder. Boken är tunn men ändå informativ. Vill man sedan fördjupa sig ännu mer i olika ämnen så vet man i alla fall vad det handlar om. Köpebrev och tillträde, lagfart, pantbrev, säljarens ansvar för dolda fel, depositionsavtal, plikten att undersöka huset, accepterat pris, budgivning, servitut, nyttjanderätt, samfällighet, friköpt eller tomträtt, rafdon, egen brunn och avlopp, bygglov, bottenlån, topplån och om hur banken sätter räntorna är några av delarna som tas upp i boken. Sen gäller det som vanligt att fråga, fråga, fråga...i boken får man grundstenar till vad man ska ta reda på och det finns även med en checklista för vad som är viktigt att fråga om - till exempel om vad som har gjorts på huset och när, och det finns men information om ungefär hur länge ett papptak, plåttak, glaserat tegel, träfasad, puts och avlopp håller sedan förra bytet eller renoveringen.

Husköpets ABC
Husköpets ABC

Husköpets ABC utges nu i mars av Hillerström & Vagli AB och kostar 205 kr hos Adlibris

Adlibris

Nyckelord: Böcker | Bostäder | Detaljer | Ekonomi | Hus | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Dessa kommuner är dyrast och billigast att bo i

Driftkostnaderna för ett småhus varierar kraftigt i landet visar en ny kartläggning som Villaägarna har gjort av landets samtliga 290 kommuner.
Dyrast är Tjörns kommun där kostnaden för bland annat sophantering, VA, el och försäkringar i snitt är 57 300 kronor per år. Billigast är Lycksele kommun med 42 000 kr per år. Så skillnaderna är verkligen stora. Riksgenomsnittet ligger på 50 528 kr
De driftskostnader som undersökts är fastighetsskatt, elkostnad, vatten/avlopp, försäkring och en uppskattad underhållskostnad, som antas vara samma i hela landet. Kapitalkostnaden (ränta och amortering) är exkluderad från undersökningen. En källa till skillnaderna är i många län också elkostnaden som skiljer sig kraftigt åt på grund av elområdesindelningen, olika elskattenivåer och kraftigt skiljande nätavgifter.

Tio kommuner där kostnaderna är högst; Tjörn, Värmdö, Hammarö, Öckerö, Sotenä,s Bollebygd, Kil, Tanum, Svalöv och  Vellinge
Tio kommuner där kostnaderna är lägst; Lycksele, Malå, Boden, Norsjö, Berg, Tibro, Malung, Vindeln, Ragunda och Sorsele
Hela undersökningen med alla kommuner finns att läsa på Villaägaarnas webbplats. Gå in på länken för att se hur just din kommun ligger till. Kanske är det billigare att flytta till grannkommunen?

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Driftskostnaderna för ett småhus varierar kraftigt i landet visar en ny kartläggning som Villaägarna har gjort av landets samtliga 290 kommuner.

Nyckelord: Ekonomi | Energi | Nyheter | Övrigt

Permalink


Färre regler kan minska bostadsbristen

I dagsläget behövs 20 000 studentbostäder över hela landet så beskedet från bostadsminister Stefan Attefall att Boverket får i uppdrag att se över byggregelverket för studentbostäder välkomnas av studentbostadsbranschen. Med dagens regelverk ska alla bostäder passa alla, oavsett om man är student eller inte. Målet är att kunna bygga bostäder som ska kunna fungera för studerande och där de ska ha råd att betala hyran. Tillfälliga modulbostäder och väldigt små lyor ska alltså lösa problemet med att studenter inte har någonstans att bo.
Själv bodde jag i en 23 kvm stor lägenhet när jag gick på universitetet. Det var naturligtvis helt ok. Men är det ok att hysa in landets framtid i skokartonger staplade på varandra? Studier ska uppmuntras tycker jag och jag undrar om det går att få arbetsro när väggarna är tunna och grannen ligger bara några centimeter ifrån. I Lund experimenteras det med en studentstuga som är 8,5 kvm och i september byggdes Sveriges minsta höghus på Strandvägen i Stockholm - en protestauktion utan bygglov - med två kvadratmeter stora bostäder. Kanske får vi se mer sådant i framtiden.

Foto: Studentbostadsföretagen
Foto: Studentbostadsföretagen

Bättre trångbodd än bostadslös? Boverket har ett halvår på sig (till 1 juli) med att se över regelverket påverkar byggandet av studenbostäder och enrumslägenheter. Förhoppningsvis leder det till en fungerande bostadsmarknad och trivsamma och väl fungerande små lyor till studenter.


Boverket - Enklare regler ska ge fler bostäder för unga

GP- Sveriges minsta studenthus
Studentbostadsföretagen
Sveriges minsta höghus

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Ekonomi | Nyheter

Permalink


Kontrollera energiförbrukningen med en energidisplay!

Den 30 november lanseras ELIQ Online, en ny produkt och webbtjänst som med hjälp av en liten sändare avläser husets elmätare i realtid. Sändaren fäster man med dubbelhäftande tejp på sin elmätare och energihubben ansluts med nätverkskabel till hemmets router eller bredbandsuttag. Energihubben ska ge en direkt indikation på den aktuella förbrukningen.

Med en app till surfplattan eller mobilen kan man följa elförbrukningen och genom att lägga in notiser vid förändringar ska man direkt kunna få ett meddelande när någonting oväntat händer – exempelvis om det blir väldigt kallt eller om förbrukningen ökar mycket. Genom den här prylen ska man kunna hitta energibovar och förstås bli mer inspirerad att använda mindre el. Kanske kan man då direkt se resultatet när man släcker utelamporna och adventssljusstaken nattetid. minskar på värmen i radiatorerna på dagtid då ingen är hemma och att tonåringarnas musikanläggning inte står på när de sover eller inte är hemma. I slutändan är det förstås resultatet på elräkningen som är det intressanta...

Energidisplay ELIQ från Exibea
Energidisplay ELIQ från Exibea

Ta kontroll över elförbrukningen med den nya webbtjänsten ELiQ Online. Sedan tidigare finns energidisplayen ELIQ som kopplas till din elmätaren och ger elinformation i realtid. Pris cirka 2490 kr hos  ELIQ.se, tretti.se samt i utvalda Elkedjan-butiker. ELIQ Online kostar 1195 kr hos Eloq.se, trettio.se och Elkedjan.

 

ELIQ
E
lkedjan
Trettio

Nyckelord: Ekonomi | El | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Prylar

Permalink

Utan bygglov-världens minsta hyreshus på Strandvägen! (5 september 2012), Var tionde band bolånet i minst fyra år i augusti (4 september 2012)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår