AoB Bloggen med Annika Rådlund

Gör så här så säljer du bättre på nätet

Aldrig förr har man väl sett så många rensa och röja i sociala medier... det är allt från garderober, källare, vind, garage och skafferier. Många har helt plötsligt fått mer tid då de slipper lägga två timmar om dagen och likande för att ta sig till och från jobbet. Med hemarbete så har många även fått mer ork, mer energi helt enkelt för att göra sådant som man kanske velat göra under en längre tid men som inte blivit av. Enligt Blocket så har man vanligtvis prylar för 17 000 kr hemma som inte används. Så där kan man sälja av och skaffa sig en buffert som ekonomerna pratar om nu att alla borde skaffa sig. 

Här är fem tips från Blocket hur man säljer bäst på nätet:
Bestäm dig. Avsätt en dag och tid för att vårrensa.
Svårt att komma igång? Dela upp rensningen, gör lite i taget och varför inte belöna dig själv när du är klar med något gott eller trevligt.
Skapa en bra annons. Ta fina bilder, och glöm inte skriva ut mått, skick och andra viktiga detaljer.
Lägg sakerna i två högar – behålla och sälja. Dela sedan upp efter kategori; kläder för sig, inredningsprylar för sig, verktyg för sig osv.
Säsongsrensa. Saker som är i säsong säljer alltid bäst. Just nu är det cyklar, trädgårdsmaskiner och annat som hör till våren. Vänta med skidor och skridskor tills det börjar närma sig säsong.
Sätt rätt pris. Om du är osäker på vad din vara är värd kan du titta vad liknande annonser har sålts för. Om du vill sälja snabbt kan du sätta priset lite under liknande annonser.

Sälj av lite hemmaprylar som inte används. Foto: Blocket
Sälj av lite hemmaprylar som inte används. Foto: Blocket

17 000 kronor - det är värdet av alla prylar som bara ligger och samlar damm i varje hushåll, visar en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo. Enligt undersökningen är det så mycket som var tredje sak i hemmet som inte längre nyttjas, det är ju helt galet egentligen.... Så passa på att rensa i röran nu - belöningen man får är förstås inte bara att man får in lite pengar det är ju också att det är befriande att bli av med saker som ändå inte används. Det kan ju också vara bra att rensa ut sådant man inte behöver och istället köpa något man verkligen behöver för pengarna. Kanske säljer man av några trädgårdsmöbler som bara står i förrådet och aldrig används och investerar i en grästrimmer istället....eller vad man nu kan tänkas behöva.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.blocket.se

Nyckelord: Ekonomi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Nytt munstycke ska minska vattenförbrukningen med 98%

Energimyndigheten meddelade i somras att de hade beviljat företaget Altered ett projektstöd på 3,5 miljoner kronor för utveckling av ett nytt vattenbesparande munstycke för kökskranar och duschar. Anledningen menar man är att användningen av vatten idag är att merparten av vattenflödet från befintliga vattenkranar används inte då det rinner rakt ner i avloppet. Dessa n ya munstycken har potential att bidra till en energibesparing på 700 kWh per år och hushåll och de ska spara upp till 85 - 98 procent av vattenförbrukningen i kök och dusch. Det ska vara är möjligt att installera i de flesta av de 8 miljarder produkter som redan är på marknaden idag.
Jag såg att nu finns munstycket på till exempel Clas Ohlson, och det kostar 399 kr. På beskrivningen står det att det finns två lägen på det det, "spray" och "ånga" så det verkar inte gå att använda den vanliga vattenflödesmängd alls som man är van vid. Om man skulle vilja det vid något tillfälle, till exempel när man fyller upp diskhon tänker jag.... Men man får väl spraya på då tills det blir fullt.

Altered vattensparande munstycke
Altered vattensparande munstycke

En liten enkel lösning som kan göra en enorm skillnad. Enligt företagets beräkning sparar deras innovation cirka 700 kWh per år och hushåll i Sverige. Med cirka 4,5 miljoner hushåll skulle det innebära en total möjlig besparing på över 3 200 GWh/år bara i Sverige.
På Clas Ohlsons sida heter den Strålsamlare Altered Nozzle, jag läste recensionerna där och flera prisade den och tycker att de har sparat massor av vatten och att den är superbra, några andra har skrivit att en skvätter vatten åt flera håll, men då kanske den är felmonterad? Eller inte passar på just den kranen? Eftersom andra tycker att den är fantastiskt bra.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.clasohlson.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Berså - goda dofter för hemmet

Åhlens har en serie som heter Berså, den består av både produkter för hemmet och för kroppen. Jag har använt doftstickorna förut och den räckte i över två månader. De doftade starkast i början och sedan avtog det. Men om man vänder på pinnarna när de har torkat så att det kommer doftolja upptill igen så sprids det lite doft igen. Snygg brun glasflaske med blommig etikett, och hela förpackningen när man köper den var också snygg i - i blommig pappkartong. Ett annat tips inför födelsedagar och jul är presentförpackningarna som de har, den här på bilden innehåller till exempel både Klätterros & Ängsklocka. Där följer det även med ett doftljus och det luktar jättegott i både Klätterros och Ängsklocka.

Berså från Åhlens
Berså från Åhlens

Presentasken innehåller även produkter för kroppen, som kroppsskrubb, kroppsolja, tvål och duschkräm. Bra present, om inte annat till sig själv.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ahlens.se

Nyckelord: Detaljer | Ekonomi | Inspiration | Nyheter | Presenter | Tips

Permalink


Styrning och övervakning av elen

Som sagt var så går tekniken hela tiden framåt. I Wisers sortiment (från Schneider Electric) lanseras nu till exempel flera nyheter dä man med teknologin kan övervaka energiförbrukningen, bli varnad vid elavbrott och driftsstörningar samt styra värme och el även när du är långt hemifrån. Dessa system kan användas både vid nyinstallation och på befintliga installationer. Är ju verkligen superbra, med tanke på vad elavbrott kan orsaka i hemmen. I min brors hus till exempel, efter att ha stått tomt bara några dagar i sommar fick elavbrott (troligen en propp som hade gått) så lade en av frysboxarna med kött av.... inte en kul historia alls att ta reda på det sedan...

Wisers smartahem-system
Wisers smartahem-system

Exempel på vad som kan upptäckas direkt och förhindras är:
• Vattenskador orsakade av att värmesystemet har havererat och vattnet fryser med översvämning som följd.
• Förstörd mat p.g.a. att kylen eller frysen har gått sönder eller att dörren har glömts öppen.
• Söndersprängda pumpar i spabadet orsakat av att vattnet har frusit.
• Ökad radonhalt i villan p.g.a. att fläkten som ventilerar grunden har stannat.

En nyhet inom energisortimentet är PowerTag Control som tillsam-mans med en gateway för Wiser Energy ger möjlighet att styra olika funktioner i elcentralen via appen, oavsett var du befinner sig. Det innebär till exempel att man kan höja värmen i sommarstugan innan ni kommer fram, tända belysningen eller starta bastun. Så bra! Jag har till exempel bara snäppet över underhållsvärme i stugan när jag inte är där och det kan ju kännas lite för kallt om man kommer dit kvällstid och ska man lägga sig ganska direkt så hinner det inte värmas upp.

Wiser mäter såväl den totala energiförbrukningen som förbrukningen av enskilda prylar (som till exempel kyl, frys, bastu och spabad) och med hjälp av Wiser slipper du överraskande elräkningar. Om det händer det något oförutsett, ja exempelvis att frysen slutar att fungera då, så ska det skickas ett larm direkt till mobilen. Verkligen en bra funktion! Och man kan även enkelt se vilka apparater som drar mycket el. Kan ju också vara intressant att se om man har strömslukare som ökar på elräkningen rejält....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.se.com/se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Dessa inredningsprylar såldes dyrt på Bukowskis i vår

Vilka priser! 170 000 kr för en sliten rölakanmatta från 50-talet av Barbro Nilsson och 280 000 kr för ett par kandelabrar där en ljusarm är lagad och patineringen har slitage. Men i och för sig är kandelaberparet från 1810 och har stått på Älvsjö gård, liknande finns på Rosendals slott. Tänk om man hade ett par sådana där som man kunde sälja...eller en Barbro Nilsson matta - jag skulle sälja direkt till det priset! Behålla en sliten matta elller betala av huslånet och åka på en resa? Valet skulle vara enkelt!

Barbro Nilssons matta Falurutan blå och Kandelabrar empir Foto: Bukowskis
Barbro Nilssons matta Falurutan blå och Kandelabrar empir Foto: Bukowskis

Barbro Nilsson (1899-1983) MATTA, "Falurutan, blå", rölakan, ca 364,5 x 255,5 cm, signerad AB MMF BN (AB Märta Måås-Fjetterström, Barbro Nilsson). Komponerad 1952.
Beskrivning: Något ställvis hårt slitage, smutsig, fläckar, smärre skador och hål. Långsidorna med smärre skador, bandkantade kortsidor. Utropspriset låg på 80 000 - 100 000 SEK men klubbades för 170 000 SEK hos Bukowskis.
----------------------------
KANDELABRAR, för tre ljus, ett par, empire, omkring år 1810.
Förgylld och mörkpatinerad brons med trapetsformad bas. Stående nubier (Nubier är ett afrikanskt folk i södra Egypten och norra Sudan, främst Nubien/Källa Wikipedia) bärande ljusarmar. Ljusarmar i form av oljelampor. Krönande oljelampa med tre eldslågor. Höjd 49,5 cm. En ljusarm lagad. Patinering med slitage.
Utropspriset på dem låg på 200 000 - 250 000 SEK men klubbades för: 280 000 SEK.


Se säsongens dyraste verk här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.bukowskis.se

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Ekonomi | Historia | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Textil

Permalink


Miljövänligare och mer ekonomiskt med batteriladdare

Varta lanserar nya laddbara batterier tillverkade av 11 % återvunnet material samt en laddare i 50 % bioplast. 11% återvunnet material ska tydligen vara en väldigt hög siffra då det tydligen inte är det lättaste att ta tillvara material från gamla batterier. Fyra laddbara AAA-batterier från Varta ska tydligen motsvara 4 000 traditionella alkaliska batterier (!!) så att byta till laddbara batterier är både enormt miljöbesparande och såklart är det mer ekonomiskt. Ett enda laddbart batteri kan användas upp till fem år.

Att jag inte har tänkt på att skaffa laddningsbara batterier och laddare , jag har ju laddningsbara batterier till kameran och lite andra saker,men inte till vanliga AAA-batterier. Det är ju ofta ett dilemma att man inte har tillräckligt många fungerande batterier hemma... Jag skulle egentligen vilja ha laddningsbara AA-batterier också, det är ju mycket saker som man använder AAA och AA-batterier till: leksaker; TV-dosan, batteridrivna ljus; ljusslingor och ficklampor.

Laddningsbara batterier och laddare Foto: Varta
Laddningsbara batterier och laddare Foto: Varta

Det tar ungefär 1,5 timme att ladda fullt, och batterierna ska ha låg självurladdning - hela 70 % av kapaciteten ska återstå efter ett år.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.varta.se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Energi | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Nya husmodeller för dig som ska bygga nytt

Mjöbäcksvillan som funnits med i bostadsbyggarbranschen sedan 70-talet lanserade för något år sedan tre nya huskoncept som de kallad för First Choice. Nu har de presenterat 11 nya husmodeller i samma serie. Här har de nu begränsat antalet produktval och har fasta planlösningar för att få en enklare produktion och för att kunna ge ett fast pris. What you see is what you get liksom.
Bra för den som inte vill krångla till det så mycket och som redan från början vill veta exakt vad slutsumman hamnar på.

First Choice 1.5 Classic, en av Mjöbäcks nya husmodeller.
First Choice 1.5 Classic, en av Mjöbäcks nya husmodeller.

De 14 nya husmodellerna i varierar i storlek från 93 kvadratmeter till 170 kvadratmeter, och priset startar vid 1.849.000 kronor för ett nyckelfärdigt hus. I sydligaste delen av lande och upp till 30 mil från produktionsfabriken i Mjöbäck i Västergötland erbjuder de också totalentreprenad (det vill säga de fixar allt från ax till limpa). I resten av landet levereras huset som byggsats. Priset för byggsats startar vid 899.000 kronor för en komplett materialleverans. Sen är det bara att börja ta fram verktygen...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.mjobacks.se

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Detaljer | Ekonomi | Inredning | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Vad betyder ordet prylsvinn?

Då har jag fått lära mig vad ordet "prylsvinn" betyder, det är ett ord som beskriver prylar när dem inte används. Ordet har krypit fram efter svallvågorna av höstens händelser kring White Monday och Årets julklapp - det återvunna plagget. Ordet formulerar problemen kring vår slit-och-släng konsumtion, eller ännu tydligare, vår köp-och-släng konsumtion.

Rekomendationen från mig är att man köper det man behöver förstås, som man har användning för och att man på ett eller annat sätt återvinner det man inte behöver eller inte vill använda längre. man kan till exempel sälja det vidare, donera det till second-hand butiker (både fysiska och på nätet). Vissa företag och välgörenhetsorganisationer hämtar till och med prylarna vid din dörr! Googla för att se vilka möjligheter som finns precis där du bor.

Prylsvinn Foto: Medveten Konsumtion
Prylsvinn Foto: Medveten Konsumtion

Den 17 december lanserades ordet prylsvinn av WWF, Hygglo, IVL, Blocket, Sellpy, Naturskyddsföreningen, Repamera och Medveten Konsumtion.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.prylsvinn.se
www.medvetenkonsumtion.se

Nyckelord: Ekonomi | Inredning

Permalink


Dyraste villaförsäljningarna hittills i år

Booli har listat de 10 dyraste villaköpen under första halvan av 2018 och villan som toppar listan ligger på Värmdö. Vad prislappen hamnade på? 64,5 miljoner! Deras lista är baseras på lagfartsinformation från Lantmäteriet och gemensamt för alla villorna är att alla ligger nära vatten och alla utom ett ligger i Stockholmsområdet. Så grattis till er som har en villa där.

Men priserna är ju helt galna, man kan få 100 normala villor i Hälsingland på landet för det priset. I och för sig så får man punga ut med över en miljon för nyare hus eller om de ligger centralt och mer om de ligger vid vatten där också. Men då får man ju i alla fall 50 villor för det priset... Jämför med Hälsingland eftersom jag kommer därifrån, men jag bor i Stockholm. Dock inte i en villa vid havet då.

Dyraste villaförsäljningarna hittills i år

Villan som toppar listan över försäljningspris första halvan av året ligger på Löfsvedsvägen på Värmdö och är på 340 kvm. Pris: 64 500 000
Villan som hamnade på andra plats kostade 36 000 000 och ligger på Kräftvägen på Sticklinge udde och är 184 kvm stor.
Tredje plats en villa på Allévägen i Boo på 250 kvm för 35 000 000. Som hittat.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.booli.se

Nyckelord: Ekonomi | Nyheter | Övrigt

Permalink


Ny svensk bostadssajt för de som söker boende utomlands

För alla er lyckliga som letar boende utomlands så kan jag tipsa om att det finns svenska mäklare som arbetar med att förmedla boenden utomlands till svenskar. De har koll på vilka regler som gäller och de ska göra köpet enklare än om man köper av någon privat i Spanien. Köper man via en spansktalande mäklare så kan det uppstå också en del oklarheter, om man inte kan prata flytande spanska förstås. Ja, samma gäller i alla länder, det är många som vill köpa bostad i till exempel Thailand också men få svenskar pratar ju thailändska eller tillräckligt bra engelska för att förstå alla termer. Sedan finns det en hel del regler som skiljer sig från bostadsköp i Sverige, och de kan förstås svenska mäklare förklara skillnaden på så att man inte missar viktig information.

En ny sajt som dykt upp på bostadsmarknaden är Solhem.se och det är Nordic Property Search (NPS), som även står bakom den nischade bostadssajten Sjöhem, som har startat upp den här bostadssajten med enbart svenska mäklare utomlands. Först ut är Spanien och målet är att uppnå samma seriösa process utomlands som när man köper en fastighet i Sverige. Man ska kunna lita på informationen som presenteras samt på den mäklare som genomför affären. Förutom bostadsannonser kommer Solhem att erbjuda hjälp, information och guidning kring vad det innebär att bo och köpa en fastighet utomlands.

Utlandsboende Foto: Solhem
Utlandsboende Foto: Solhem

Uppskattningsvis, meddelar Solhem, finns det 20 000 fastigheter utomlands som går att köpa genom svenska mäklare. De svenska mäklarbyråer som finns representerade i exempelvis Spanien säljer 90-95 procent av sina objekt till svenskar. Vad fantastiskt med ett boende i Spanien tänker jag, äta tapas varje dag när man är där...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.solhem.se

Nyckelord: Bostäder | Ekonomi | Nyheter | Tips

Permalink


Gastro Max - smart sätt att spara mat i kylen

Ja, nu är ju inte plastlådor direkt något nytt under solen - men GastroMax food storage har ett par smarta funktioner. En är att det är möjligt att separera innehållet och med en liten bärrem är de väldigt enkla att bära med sig. De åker helt enkelt inte runt hit och dit i väskan/kylväskan. Perfekt också med små askar för matrester, i Sverige slänger tydligen varje hushåll cirka 19 kg mat per år. Om vi istället tar hand om maten så finns det tusenlappar att spara.
Själva har jag nu lite nya plastbunkar i skåpen, de andra hade gått ur tiden tyckte jag. Nytt år nya tider. De gamla hamnade på plaståtervinningen i alla fall.

Gastro Max förvaringslådor Foto: Orthex Group
Gastro Max förvaringslådor Foto: Orthex Group

Gastro Max plastlådor finns i sju storlekar från 0,5 dl upp till 1 liter är stapelbara för att ta så liten plats som möjligt och när de är tomma kan de förvaras i varandra. Att de är genomskinliga är bra tycker jag, så man vet vad det är i dem. En annan bra sak är att locken passar till flera burkstorlekar (hurra!) man behöver alltså inte hålla reda på vilket som är det rätta locket till varje låda. GastroMax food storage är fria från bisfenol A och tål diskmaskin, mikro och frys och är tillverkade i Finland. Pris för set med bärrem från 59 kronor till 75 kronor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.orthexgroup.se/orthex-group/varumarken/gastromax

Nyckelord: Ekonomi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Se upp för Ikea-bluff om falska presentkort!

I flera kanaler har det nu berättats om julbonusen som Ikeas anställda får, och i kölvattnet av detta hoppar det förstås upp en del bovar som rider på vågen att Ikea är ett generöst företag. Bluffen handlar om att de säger att Ikea "delar ut 10 000 presentkort värde 2000 kr/st" och liknande. Om du har fått erbjudanden som detta via mejl eller sociala medier så uppge inte ditt kortnummer! Bluffen är alltså att de tar 20 kr i avgift för att man ska få ut presentkortet på 2000 kr.... det finns säkert fler varianter av detta. Men som Ikea själva uppger på sin hemsida så är detta bara buffel och båg, de skulle aldrig begära ut betalning för en sådan sak, det är alltså personer som olagligt använder sig av Ikeas varumärke och utseende på länkar/hemsidor osv för att lura åt sig folks pengar.


Ikea tipsar om att detta är bra att tänka på :
• Ifrågasätt alltid osannolika erbjudanden.
• Var uppmärksam på avsändare och länkar som ser obekanta ut.
• Språkliga fel såsom felstavningar, konstiga formuleringar och dålig meningsuppbyggnad är indikatorer på oärliga avsändare.
• Vid misstänksamhet, radera mailet utan att klicka på länkar och lämna inte ut känslig information.

Bluffmejl i Ikeas namn
Bluffmejl i Ikeas namn

Bluffmejl i Ikeas namn kan se ut så här: "IKEA-presentkort värt 2 000 kr - Var snabb eftersom beståndet är begränsad!" Här kan man ju reagera på felstavningen att de skriver beståndet är begränsad och inte begränsat och att man använder ordet beståndet istället för "antalet är begränsat"...oftast är det sådant som man först reagerar på...felstavningar och felsyftningar osv. Det finns säkert flera varianter av dessa mejl och på sociala medier.
Ikea själva har lagt ut information här om vad du ska tänka på och hur du ska gå till väga om du blivit lurad: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/kundservice/kontakta_oss/bluffmail.html

Ha en fin dag och kom ihåg: Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det! Och som Ikea säger där  i sin information: dela gärna med dig av denna information om bluffmejl för att fler ska slippa drabbas.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Ekonomi | Övrigt | Tips

Permalink


Vad är Black Friday?

Imorgon är det så kallade Black Friday, ännu en shoppingtradition som vi har hämtat från USA. Black Friday infaller dagen efter Thanksgiving som är idag, högtiden infaller alltid den fjärde torsdagen i november. Black Friday är starten på julhandeln och många butiker öppnar redan ikväll vid midnatt och andra öppnar tidigt i morgon bitti och har öppet till sent imorgon kväll, för att fredagens shoppingtimmar ska bli flera. I år har nog ingen missat att det är Black Friday imorgon för jag tror aldrig jag har fått och sett så mycket reklam om det som i år.

Jag var i USA en gång under den här helgen och det var helt galet, folk köade utanför butikerna innan soluppgången för att vara först in i butikerna. Min kompis sjutsade mig för att visa mig det amerikanska fenomenet.... Ibland kör de nämligen superpriser på produkter, som TV-apparater och annat för att locka folk att köa. Men kanske gäller det bara de tio första som kommer in i butiken, eller så länge lagret räcker... så det gäller att vara ute i tid.

Jag tror att ska man göra fynd på prylar till hemmet så var påläst, får du vet att du verkligen får ett bra pris. Och behöver du verkligen prylen? Det är ju dumt att dras med och köpa allt möjligt som man inte behöver bara för att det verkar billigt. Men kolla upp och jämför priser innan så du vet vad du ger dig in på. Själv har jag spanat in en högtalare....

Black Friday är imorgon
Black Friday är imorgon

Här några tips inför Black Friday från DIBS e-handelsexpert om att handla på nätet under Black Friday:

  • Kontrollera priset mot en prisjämförelsesida för att kontrollera att rabatten verkligen är så hög som det ges sken av. Konsumentverket får varje år in anmälningar på företag som fuskar genom att ange ett falskt ordinariepris.
  • Om du handlar hos en okänd butik var försiktig. Kontrollera om butiken är godkänd hos Trygg E-handel eller liknande trygghetsmärkningar.
  • Betala med bankkort eller faktura – då är du skyddad mot butiker som inte skickar någon vara. Även när du betalar med PayPal är du skyddad mot vissa typer av bedrägerier.
  • Betala inte med direktbetalning eller Swish om du är osäker – det är en förskottsbetalning där du har små möjligheter att få tillbaka pengarna vid ett bedrägeri.

Det är ju alltid bäst att ta det säkra före det osäkra! Happy shopping!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.dibs.se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Inredning | Tips

Permalink


LB-hus har smarta hem som standard

Som första småhustillverkare (jag har i alla fall inte sett någon annan - tipsa gärna om ni har sett någon) så inför LB-Hus nu smart-hem-lösning som standard när man väljer deras hus. ”Smarta hem enligt LB-Hus” ska ge husköparen ett bekvämare, säkrare och smartare boende. Lösningen som de har i sina husmodeller är framtagen i samarbete med svenska Compare-IT och systemet gör det möjligt för några av husets grundfunktioner att kommunicera med dig. Värmepumpen, eluttag och belysningskällor blir smarta och du kan låta dem ”tänka själv” eller göra precis som dina förinställningar säger. Dessutom ska systemet inte vara krångligt utan lätt att förstå. Trycker på Gilla-knappen på den!

LB- hus har smart-hem lösning som standard i sina husmodeller Foto: Svensk Husproduktion AB/LB hus
LB- hus har smart-hem lösning som standard i sina husmodeller Foto: Svensk Husproduktion AB/LB hus

Funktionerna i Smarta hem ger dig till exempel kontroll över husets och styrda apparaters energiförbrukning. Där kan man nog spara lite pengar tänker jag.... säkert en massa saker som man slösar el på när det inte behövs. Med appen kan man alltså hålla en viss koll på huset även när man inte är hemma.
Snart får vi säkert se det här som standard i alla hus i framtiden.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.lbhus.se

Nyckelord: Belysning | Bostäder | Bygg | Ekonomi | El | Elektronik | Nyheter

Permalink


Veckans favorit - snygg ringkrans i metall och läder

Metall och läder har ju varit väldigt hett ett tag nu, och trenden verkar hålla i sig. Här har jag hittat en smart pryl helt i tidens anda (hur många glorior och cirklar har vi inte sett det senaste året), men den här cirkeln kan man använda till lite olika saker. Hänga upp den i ett snöre och skapa en fönsterdekoration av den, använda den till en dörrkrans eller sätta den på väggan och hänga handdukar eller annat på den.

Kransring i mässing från Designtorget
Kransring i mässing från Designtorget

Ring med mässingfinish och läderband som kan användas för många olika ändamål. Häng den i badrummet eller köket för handdukar och kökshanddukar, eller använd som hänge till smycken och accessoarer. Ringen är magnetisk, så den kan också användas för att visa pappersblommor, ritningar eller barnens konstverk. Med olika dekorationer kan ringen ändras från en dörrkrans till jul till en sommarkrans i sommar. Formgiven av Camilla Bjerre för danska Strups och en kostar 259 kr hos Designtorget.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.designtorget.se/kransring-massing

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Ekonomi | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Stämningsfull julbelysning i trä

Nu börjar det dra ihop sig och man kan snart börja räkna dagarna till Lucia och jul. Själv tycker jag om att börja julpynt i tid och jag börjar gärna redan första advent. Om man inte vill ha lite mer naturkänsla så kan jag rekommendera de här två fina dekorationerna i trä från Markslöjd. Jag har tyvärr inte sett dem i verkligheten men de ser verkligen superfina ut!

Belysning i trä med gran och dörr- eller väggskylt i trä från Markslöjd
Belysning i trä med gran och dörr- eller väggskylt i trä från Markslöjd

Bordsbelysning i trä med granmotiv och Tavla vägg eller bordsdekoration LED finns hos välsorterade butiker som säljer Markslöjds produkter.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.markslojd.se

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Ekonomi | Inspiration | Jul | Julpynt | Ljus | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Drömmen om ett spa-bad...

Förra sommaren hade jag ett uppblåsbart spa bad på trädäcket, det blev verkligen mycket använt. När det var regniga och gråa dagar så tror jag att det var det badet som räddade hela sommaren. Varmt och skönt och man kunde vara utomhus ändå trots det trista vädret. När Elmeris kompis Nemo kom så bade de flera gånger varje dag. Ja, vi också förstås. Vi hällde på badskum så det var skum på hela trallen till sist... hysteriskt kul!
Enda nackdelen med de uppblåsbara karen är förstås att man inte kan använda dem på vintern. Och att man inte får placera det på en spik eller något för då är det över med det roliga. Jag hade klor i det men eftersom barnen badade så mycket i det (med badskum, gräs och så vidare) så bytte jag vatten i det då och då när det behövdes. Nu funderar jag på att skaffa ett riktigt spa-bad som man kan ha ute året runt. Här krävs det lite mer, eftersom en elektriker måste göra en sladdragning, jordfelsbrytare osv. Dessutom så kostar det förstås mer.
Jag har precis varit hos mina vänner i USA som har ett kar med plats för 6 personer, då kan man ju lätt vara 4 personer utan att det känns som om man sitter i knät på varann.... så det varkar vara en vettig storlek att satsa på. Sen måste man välja ett som är anpassat för det nordiska klimatet, för är det inte bra isolerat så kommer det inte att hålla värmen som det ska.

Foto: Familypool/Folkpool
Foto: Familypool/Folkpool

Varma spabad är perfekta då det är dåligt väder ute, eller en härlig kväll i solnedgången...och under den mörka hösten då kylan drar in och vintertid under en gnistrande stjärnhimmel.

Tänk på detta när du väljer modell och leverantör
Bestäm en budget. Jämför flera leverantörer. Vad är viktigt? Bästa massage och komfort eller mest för avkopplande samvaro. Provsitt badet och kolla att det finns säten med rätt sittdjup.Välj en etablerad leverantör som kan erbjuda lokal service och reservdelar i framtiden. Kolla att det går att beställa filter till det i Sverige...och att det är isolerat för vårt nordiska klimat, om du vill ha möljlighet att använda det även på vintern.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Energi | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Odla själv och ät efter säsong

I restaurangvärlden är det ofta självklart att tillaga mat efter säsong, både för att råvarorna är bättre, det är bättre för miljön (eftersom man inte behöver frakta sparris i december till nyårsbordet utan istället äta det då det är säsong för det i Sverige) och för att det oftast är både godare med lokalodlat (man kan köpa det moget istället för att frakta omogen frukt och bär). Det som är allra billigast är ju förstås om man odlar själv, speciellt som privatperson då räcker det med några lådor på balkongen för att driva upp sallad, rädisor och tomater under sommaren. Har du ett lantställe eller villa? Grattis, det är bara att börja odla!

Odla grönt hemma för att få gott och nyttigt pålägg Foto: Pågen
Odla grönt hemma för att få gott och nyttigt pålägg Foto: Pågen

Sommarens trendigaste macka är den du odlar själv. Vill du vara trendig i sommar bör du redan nu börja odla dina egna groddar och grönsaker för att kunna servera en fräsch macka gjord på egen skörd i sommar. Du behöver inte ha en egen trädgård, odlingsland eller kolonilott, utan kan lika gärna odla bönor i en burk i köksfönstret eller odla grönkål på balkongen. Att odla själv går dessutom hand i hand med att ”äta efter säsong” och att man använder sig av råvaror som är bäst just nu, vilket blir allt mer populärt. Den vegetariska vågen är 2016 års hetaste mattrend, åtminstone enligt Pågens årliga brödtrendspaning som presenterades tidigare i år.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

Nyckelord: Balkong | Ekonomi | Mat | Tips | Trädgård

Permalink


Giltig - modeskapare i samarbete med Ikea!

Nu kommer ännu en tillfällig kollektion hos Ikea. Vet att vid tidigare lanseringar av tillfälliga kollektioner har vissa prylar tagit slut på stört... Giltig är framtagen i samarbete med brittiska Katie Eary och den är först ut i en rad samarbeten mellan Ikea och olika modeskapare. Katie Eary har arbetat fram djärva färgkombinationer och mönster som jag kan tänka mig att många älskar och att vissa avskyr det. Vissa är lite läskiga tycker jag....en röd hjärna och röda löständer, och ett öga till exempel... Så de kommer inte att bo hos mig. Här är några prylar som jag tyckte var fina. Kan absolut tänka mig fisklampan!

Giltig av Katie Eary hos Ikea
Giltig av Katie Eary hos Ikea

Kollektionen Giltig kommer till IKEA den 15 april.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Ekonomi | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Textil | Tips

Permalink


Hur gör du när ROT-avdraget sänks?

Eftersom regeiringen förbereder en sänkning av ROT-avdraget vid årsskiftet så blir det nog en hektiskt höst för ala hantverksfirmor i landet. Jag har själv sett över en del saker som behöver åtgärdas på mitt hus, och ser till att det sker i höst. Enligt ett undersökning utförd av Hornbach, planerar 28 procent av hemmafixarna att ta hjälp med att färdigställa sina hemmaprojekt innan sänkningen träder i kraft. Om ROT-avdraget sänks svarar två av fyra (49 procent) att de kommer att anlita hantverkare i mindre utsträckning framöver. Trist tycker jag då det här har gett många hantverkare arbete. Men som sagt ROT-avdraget kommer ju inte att tas bort utan det här handlar om en sänkning, vad jag hörde senast så kommer avdraget att ligga på 30% av arbetskostnaden istället för 50%. Men är det fråga om stora arbeten så är det klart att det blir en stor prisskillnad på arbetskostnaden.

Många nyttjar ROT-avdraget innan det sänks. Foto: Hornbach
Många nyttjar ROT-avdraget innan det sänks. Foto: Hornbach

Undersökningen visar även att 49 procent av hemmafixarna kommer att anlita hantverkare i mindre utsträckning om den omdiskuterade ROT-avdragssänkningen blir aktuell. 23 procent är osäkra och svarar att de ännu inte vet hur en förändring av regelverket skulle komma att påverka dem i framtiden.

Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under maj månad 2015. Totalt deltog 1 273 personer i undersökningen.

Nyckelord: Bygg | Ekonomi | Tips

Permalink