AlltomBostad
 

2014 Oktober

2014 Oktober


En förhandstitt på vårnyheterna från Blomsterlandet

Även om vi nu står precis inför julen så kan det ändå vara kul att titta på vad som kommer i butikerna i vår. Textilier och prydnadssaker inspirerade av djurvärlden är en trend som verkar hålla i sig, och även både glas och porslin med spännande strukturer. Olika strukturer mot varandra, som matt och blankt, våfflat och randigt hänger också med i vår. Här är några av godbitarna från Blomsterlandet.

Ananasskål, teservis och kuddar från Blomsterlandet
Ananasskål, teservis och kuddar från Blomsterlandet

Ovan från vänster: Ljusgrön servis i strukturerat porslin, från 29,90 kr/del. Prydnadskudde med motiv av en slända, 149 kr. Prydnadskudde med ugglemotiv, 129 kr. Ananasformad glasskål med lock, 79,90 kr. Prydnadsuggla, 49, 90kr. Finns i butik från och med januari.Blomsterlandet

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Prylar | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Kungsörnen - ny husmodell från Fiskarhedenvillan

Fiskarhedenvillans nya tvåplanshus har en riktig sekelskifteskänsla med tidstypiska verandor, takkupor, charmiga vinklar och vrår. Huset har även ett trevligt bibliotek och lyxiga klädkammare. Jag trycker på gilla-knappen för det mesta som ingår i den här modellen. Sekelskiftsstil, takkupor, bibliotek och klädkammare - låter verkligen som ett hus i min smak.

Kungsörnen / Fiskarhedenvillan
Kungsörnen / Fiskarhedenvillan

Planlösningen på de två våningsplanen med 2,6 meter i takhöjd är klassisk. Rumsindelningar ska ge ett trevlig inomhusklimat när det kommer till ljudreducering, i helt öppna planlösningar kan det skråla och skramla så mycket så att det är omöjligt att höra vad någon säger om fler pratar samtidigt, något som jag har märkt i andra hus.

På bottenvåningens cirka 130 kvm går köket går att stänga till och ligger vägg i vägg med det rymliga vardagsrummet med tillhörande bibliotek. Vill man sitta i biblioteket och läsa, samtidigt som teven står på i vardagsrummet, är det alltså inga som helst problem att stänga om sig och få en rogivande atmosfär.

För barnfamiljen med mindre barn som vill vara nära, är rummet perfekt att använda som lekrum. Kombinerat med detta finns det praktiska vardagstänket där groventrén är sammanlänkad med tvätt- och badrum. På det övre planet finns möjlighet för fyra till fem sovrum. Allrummet är placerat som hjärtat på våningsplanet – och de två väl tilltagna klädkamrarna är lika genomtänkta som lyxiga.
Priset för Kungsörnen som byggsats är 1 673 000 kr. Fullt färdigt med entreprenad är priset cirka 4 110 000 kr exklusive utvändig målning.

 

Fiskarhedenvillan 

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Hus

Permalink


Skånska Byggvarors nya altandörrar ska ge högre säkerhet

Skånska Byggvaror lanserar nu nya altanytterdörrarna som ser ut som vanliga fönsterdörrar men är i sin tekniska konstruktion en avancerad ytterdörr. De är byggda i så kallad sandwichkonstruktion med dubbla aluminiumplåtar, isolering, HDF-skikt och godkänd låskista. Dessutom med hemmabekväm och bortasäker låsning som är ska vara mer inbrottssäkert än en enkel fönsterdörr med spanjolettlås och träram. Därmed är det möjligt att ersätta sin gamla fönsterdörr med en bekvämare och säkrare lösning, oavsett om dörren sitter i grovköket, tvättstugan eller mot altanen.

 

Altandörr / Skånska byggvaror
Altandörr / Skånska byggvaror

Utöver bekvämligheten med handtag och lås från utsidan så det vara svårare att bryta sig igenom den här typen av dörrar än de traditionella altandörrarna. Dörrarna finns i helglas eller med glas matchande fönsterhöjd 13 och 16. De nya altanytterdörrarna från Skånska Byggvaror lanseras vecka 46 och kostar från 6 995 kronor.


Skånska Byggvaror

Nyckelord: Balkong | Övrigt | Tips

Permalink


Dubbla handfat i granit från Björbo Badrum

En av årets nyheter från Björbo Badrum är det exklusiva och vackra handfatet i grå granit som man kan välja till möbleserien Valhall. Naturmaterial är ju så inne nu och granit är ingen slit och släng produkt direkt, den håller i en evighet. Jag gillar möbelserien Valhall för där kan man få ett tvättställ med härliga ytor för avställning bredvid handfatet och det finns dessutom LED-belysning i handfatet. En annan nyhet för den klassiska möbelserien är att de har tagit fram en snygg och praktisk förvaringspall i samma stil, perfekt för förvaring för toalettpapper, badlakan och annat. Den har jag tyvärr ingen bild på, men den är utformad ungefär som en box. Björbo Badrum kommer i från Dalarna och det är ju bra att främja svenska företag då man väljer inredning, i alla fall om de har något man gillar.

Valhall / Björbo Badrum
Valhall / Björbo Badrum

Tvättfat: Gjutmarmor i vitt eller grå granit på möbelserien Valhall. Serien har lådor med fullutdrag, dämpning och självindrag. I nedre utdragslådan finns en tredje dold låda vilken ger dig extraplats för dina småsaker. Valhall finns i vit, ljusgrå och mörkgrå kulör samt ek. Vill du gå steget längre och få en helt unik möbel går det att få Valhall i valfri NCS-kulör mot pristillägg. Rosa anyone?

 

Björbo Badrum

Nyckelord: Badrum | Nyheter

Permalink


Värnamo of Sweden - svensktillverkat till sovrummet

Värnamo Sängkläder är nu den enda aktören som tillverkar täcken och kuddar i Sverige. De har tillverkat bädd- och prydnadstextilier sedan 1951 och de har både kuddar, täcken, bäddmadrasser, sängkläder och överkast i sitt sortiment. Bland annat har de det här överkastet som heter Annika, så ni förstår ju att det gillar jag lite extra.

Värnamo of Sweden - svensktillverkat till sovrummet

Värnamo Sängkläder som är grundaren av Varnamo of Sweden -  ett familjeföretag med anor som har haft tillverkning i 63 år. Överkastet Annika finns i flera pastellfärger, blå, grå, vit och rosa ( rosa färg slut i storlek 270x260 ) Kvalitet: 80% bomull och 20% polyester. 615 kr för 160x260 cm och 890 kr för storlek 270 x 260 cm. Bilden visar även: Påslakansetet Vibble & Nydala, prydnadskudden Doris samt pläden Gabi.

Värnamo of Sweden
Värnamo of Sweden - överkast Annika

Nyckelord: Sovrum | Textil

Permalink


La Classica; ny lyxig porslinsserie från Villeroy & Boch

Formgivarna på Villeroy & Boch har bläddrat i företagets designarkiv och har därefter skapat en ny servis - anpassad efter dagens mattrender och krav. Designspråket är rena klara linjer och mönstermässigt har de hämtat inspiration från klassisk och klassicistisk arkitektur. Serien består av både en komplett matservis i premium benporslin, kaffe/teservis samt matchande glas. Utöver den helvita serien så finns den även med mönster och heter då La Classica Contura, den kan användas separat eller såklart ihop med den vita. Det här är en servis att samla på, som kan gå i arv. Helt i tiden med dagens tänk om kvalité och färre slit och släng produkter.

La Classica / Villeroy & Boch
La Classica / Villeroy & Boch

La Classica - ny lyxig art deco-inspirerad porslinsserie från Villeroy & Boch. Dekoren är inspirerad av kupoler och rotundor och förstärker det klara formspråket i porslinet med tunna linjer och grafiska mönster. Vitt och silver är vackert ihop och färgkombinationen passar perfekt till festdukningar under jul- och nyårshelgerna. Klassiskt, krispigt, avskalat men lyxigt.

 

Villeroy & Boch

Nyckelord: Detaljer | Nyheter | Porslin

Permalink


Svart julgran från Rusta

Om du inte gillar den rödgröna julen så kan jag tipsa om att Rusta har en svart julgran. Kanske något för dig som har den industriella stilen eller om du har ett svartvitt hem. Själv gillar jag nog gröna granar bäst, med väldgit kitschigt pynt. Allt från träelefanter med ridande tomtar till stickade julkulor och glittriga pumps. Det bästa är att man kan göra precis som man vill och med både dekorationer och färg på granen kan man göra det hur personligt som helst.

Julgran / Rusta
Julgran / Rusta

Julkänslan infinner sig direkt när man tar in en julgran. Rusta har julgranar i ett flertal färger och storlekar. Denna gran i gnistrande svart är 210 cm och kostar 399 kr.


Rusta

Nyckelord: Inredning | Jul | Julpynt | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Veckans favorit - Globo från Kähler

På Formex (nordens största heminredningsmässa) så tvärstannade jag och tog upp kameran när jag såg den här maffiga och härliga ljusstaket. Nu har jag hittat igen den på nätet och den finns i både grått och terrakotta. Kähler är ett danskt designföretag och de har mycket fint till hemmet. Den här ljusstaken med sin runda men ändå strikta form passar den lika bra i enkla och mer färgglada inredningar och den passar både in i både lantlig, industriell och strikt avskalad stil. Därför blir den veckans favorit - en riktig masterpiece till hemmet.

Globo / Kähler
Globo / Kähler

Den maffiga ljusstaket Globo är framtagen i harmonisk och lugna jordfärger som granitgrå och terracotta. I den här stora varianter med en diameter på 40 cm så kostar den 2499 kr hos Royaldesign.se. På Kählers danske hemsida kostar den 1999 kr, men det kanske tillkommer någon avgift där. Ljusstaken finns även i mindre storlekar i bordsmodell, och så finns det en annan variant för bordet som det är bara ett ljus i. De minsta modellerna kostar från 179 kr och uppåt. På Kählers hemsida står de att de inte skickar den största modellen, men det gör de från Royal design och där är det fri frakt på beställningar över 500 kr. Dock är den största modellen av Globo restnoterad där till i februari, men då kanske man har tid att spara ihop till den...

Kähler 
Royal design

Nyckelord: Inredning | Ljus | Nyheter

Permalink


Julmysigt med fasadbelysning från Clas Ohlson

Frågan är ju om man ska gå "all in" när det gäller belysning på fasaden, alltså om man ska köra den amerikanska stilen eller inte. Jag röstar på inte där... både för miljöns skull och för att det är alltför kitschigt. Men lite lagom belysning är fint, och så kan man ju tänka på att släcka ner mer inomhus i rum man inte befinner sig i för att kompensera och väljer man dessutom ljusslingor med LED-lampor så drar de väldigt lite el. Istappar på huset tycker jag ser mysigt ut. De här kommer i från Clas Ohlson och står på min önskelista i år.

Clas Ohlson
Clas Ohlson

Belysningsslinga med LED-lampor för både inom- och utomhusbruk från Clas Ohlson, 299 kr. 

Clas Ohlson

Nyckelord: Belysning | Jul | Utomhus

Permalink


Jysk öppnar butik i Kungsträdgården

Pop - up butiker verkar vara ett fenomen som är här för att stanna. Fysiska butiker som alltså bara tillfälligt befinner sig på en plats. Ibland kan det vara för att se om marknaden vill att man ska öppna en vanlig butik där men ofta är det bara för att vinna mark, alltså att nå ut till kunderna bättre. Senaste i raden här i Stockholm är Jysk som nu slår upp portarna mitt i Kungsträdgården i centrala Stockholm den 19 till 21 november. Butiken kommer att ha fokus på sovrum och inspiration och säkert vara fylld av specialerbjudanden. Jysk är ju annars en butik som ofta brukar ligga lite utanför stadskärnan. Jag har en känsla av att butiken kommer att vara lite snyggare än de vanligtvis är.

Jysk sovrum
Jysk sovrum

Jysk utvecklar sitt utbud av sovrumsprodukter och inredningsdetaljer, något som de kommer att visa upp i sin pop - up butik i Kungsträdgården. Butiken är öppen för allmänheten från den 19 till 21 november från kl. 10.00 till 18.00 och de utlovar bra erbjudanden på både inredningsdetaljer, krispiga sängkläder, mjuka kuddar och varma täcken. Om man bor i stan kan det ju vara värt att kika in där, om inte annat bara för att man är nyfiken..

Gillar för övrigt den här härliga inspirationsbilden från Jysk - de tär ju så snyggt med grått till plywood! 

 

Jysk

Nyckelord: Butik | Inredning | Nyheter | Sovrum | Tips

Permalink


Vintage Rules - Cool ny tapetserie från Midbec

Midbeck lanserar ett tjugotal nya tapetkollektioner varje år, och den senaste heter Vintage Rules som passar klockrent till en industriell inredning eller till den vill addera något lite hårdare till en mjuk inredningsstil. Tapeterna har mönster av rostig metall, vindpinade trädörrar, träplankor, betongplator och historiska byggnader. Färgpaletten av mattsvart, mörkgrå, rostiga bruna toner och grå betong men även ett par starka turkosa kulörer och vackra gröna nyanser.

Vintage Rules / Midbec
Vintage Rules / Midbec

Tapet med turkos plåtpanel och en tapet med betonplattor - båda nyheter ur Midbecs nya tapetkollektion Vintage Rules.

 

Midbec

Nyckelord: Nyheter | Tapet

Permalink


Clas Ohlson lanserar världens första miljömärkta värmeljus

Totalt förbrukar vi i Sverige över 300 miljoner värmeljus per år och jag är en av dem som gillar värmeljus. Jag tänder inte lika frenetiskt som Anna Book men på helgerna brukar det gå åt några ljus. Nu går Clas Ohlson ut med information om att de säljer världens första miljömärkta värmeljus, som ska vara ett modernare och mer hållbart alternativ till det traditionella värmeljuset. Produkten är ett resultat av flera års forskning och har miljömärkts av Svanen.

Värmeljus / Clas Ohlson
Värmeljus / Clas Ohlson

Det traditionella engångsvärmeljuset har en ljuskopp i aluminium vilken är svår att samla in för att återvinna. I Sverige förbrukas över 300 miljoner värmeljus per år vilket motsvarar en förbrukning om över 225 ton aluminium. Uppskattningsvis återvinns knappt hälften. Det borde verkligen upplysas i en kampanj tycker jag, lika som PantaMera, så att det blir inpräntat i hos alla att man ska återvinna aluminiumkopparna i metallåtervinningen.
Produktionen av aluminium förbrukar förstås mycket energi - ett kilo aluminium motsvarar den mängd energi som återfinns i tre liter bensin.

Genom lanseringen av ett helt nytt värmeljus av 100 % stearin, det vill säga helt utan paraffin, frtti från palmolja och utan engångskopp av aluminium, kan Clas Ohlson ståta med ett mer hållbart alternativ än det traditionella värmeljuset. När ljuset brunnit ut laddas ljuskoppen i glas enkelt med en ny ljusrefill. Det Svanenmärkta värmeljuset säljs i Clas Ohlsons samtliga försäljningskanaler och på samtliga marknader. Tre stycken glaskoppar för ljusrefill kostar 39 kr och 5 stycken värmeljusrefill som brinner 5 h kostar 39 kr.

 

Clas Ohlson

Nyckelord: Ljus | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Ny säng med rätt stöd och ventilation

Sängföretaget Hilding Anders, med en tradition av sängtillverkning som sträcker sig 75 år tillbaka i tiden, lanserar nu madrasser med memoryskum av det nya varumärket Curem. En unik struktur i materialet låter även luften cirkulera, vilket ska ge ett perfekt sängklimat. Hemligheten bakom den unika följsamheten och avlastningen som sängen ger, är att axelpartiet och höfterna tillåts sjunka ner mjukt och följsamt i madrassen. Detta samtidigt som midja och korsrygg ska få ett välbehövligt extra stöd. Du sover helt enkelt utan att känna mottryck. I en Curem-säng finns även den elastiska textilen som mjukt och behagligt följer de underliggande komfortmaterialen. För att komma ner i riktig djupsömn och få en behaglig sömn krävs även rätt temperatur i sängen. Om man har problem med att man svettas om natten så ska den här öka ventilationen och därmed minska det problemet. Curem-sängens skum har en speciellt utvecklad struktur som låter luften cirkulera och den Ökotex-märkta textilen är också ventilerande och fuktgenomsläpplig. Ett fräscht sovklimat utlovas från Hilding Anders.

Curem / Hilding Anders
Curem / Hilding Anders

Curem-sängarna finns i tre varianter: traditionellt ramsängsutförande, som ställbar säng eller som kontinentalsäng. Ramsängen finns i storlekarna 75–120 cm, den ställbara sängen i storlekarna 90–105 cm och kontinentalsängen i storlekarna 120–180. I vissa bredder går det även att få en längd på 210 cm. Alla sängar går att få i två färger; ash och anthracite.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Sovrum

Permalink


Loveseat - nya fåtölj från Sweef med plats för två

Jag har alltid gillat idén med så kallade loveseats, en bredare fåtölj där man får plats två stycken. Mysigt att sitta med barnet och läsa eller titta på tv med kärleken. Nu presenterar Sweef sitt nya tillskott i soffserien Valen - en stor och mysig dubbelfåtölj i rak och stram modell. Passar den som har lite rymligare vardagsrum, som ett komplement till soffan, eller den som har ett litet vardagsrum - som en solitär.

Love seat Valen / Sweef
Love seat Valen / Sweef

Fåtöljen har ett generöst sittdjup vilket ger en extra myskänsla. Stoppningen är av kallskumsdyna och dun, vilket gör att dynans form ska anpassa sig efter kroppen och snabbt återhämtar sin naturliga form. Bredd: 130 cm Sittdjup: 75 cm. ”Valen Love Seat” finns i grå, turkos, brun och vit. Pris 6000 kr.

Sweef

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Vardagsrum

Permalink


Koll på surfkostnaderna

Att man blir mer och mer internetberoende är helt klart ett faktum. I alla fall om man vant sig vid att använda Spotify, Netflix och annat när helst andan faller på. Min son som är fem år vill ju gärna spela spel på sid ipad och även titta på kortfilmer på Youtube. Han får bara sitta begränsad tid (jag ställer äggklockan för att hålla koll på det), men en sak som han inte riktigt har kläm på det är att det inte finns internet överallt. Att man inte har täckning eller att man inte har det trådlösa nätverket med sig. Nu har jag testat Bredband 4G On/Off som man kan använda som ett komplement till det fasta bredbandet man har hemma. Det är anpassat för personer och familjer med tillfälliga behov; om man exempelvis vill åka en vecka till stugan eller spendera helgen på sjön. Den nya abonnemangsformen innebär att du kan ställa av och på surfen och endast betala för datamängd du har behov av. Jag har haft snabbare uppkoppling med det här mobila bredbandet än med dongeln (som jag inte har särskilt bra täckning på alls) och den är väldigt liten så den är lätt att ta med sig. Det enda som krånglade lite för mig var att det var svårt att fylla på kortet från deras hemsida för det var något tekniskt fel med den under sommaren, men det är nu åtgärdat så nu är det bara att surfa på.

Bredband 4G On / Off
Bredband 4G On / Off

Bredband 4G On/Off är ett abonnemang med låg månadsavgift som du enkelt kan fylla på med surf när behovet uppstår. Surfpaketen köps via www.tele2.se/mersurf och man väljer själv hur länge surfen ska gälla och hur mycket data man är i behov av. Paketet gäller tills man har förbrukat all data eller tills giltighetstiden har gått ut, vilket som än händer först. Det går att komplettera med en mini-router som gör det möjligt för hela familjen att surfa på samma abonnemang. Det enda som behövs är mobiltäckning och ett eluttag där du kopplar in routern. Den har dessutom ett batteri med upp till 12 timmars drifttid och är perfekt att ta med sig i båten eller på utflykter då den ryms utmärkt i väskan eller i jackfickan.

 

Tele 2 On/Off 

Permalink


Garden Glory - trädgårdsslang med hornhängare

Jag har skrivit om Garden Glory en gång förut, för ett och ett halvt år sedan då de precis lanserat sina första trädgårdsslangar. Slangarna kan hängas upp på en hängare utformad som djurhorn. Du kan se inlägget här.
En husdröm med vacker trädgård men med en tråkig grön slang på husväggen blev starten för Garden Glory - de startade därför detta koncept med designade slangar, tillhörande munstycken och fästen. Det här är ju verkligen en kul fars-dag present också, så här under jaktsäsongen passar det särskilt bra.

Garden Glory - trädgårdsslang med hornhängare

Garden Glorys vision är att liva upp traditionella och praktiska produkter med snygga färger, spännande material och detaljer som tillför något till vår utomhus miljö. Slangarna och dess tillbehör produceras i Skandinavien och finns idag i vit, svart, rosa, grå och guld. Varje säsong lanseras nya färger och ytterligare produkter.

 

Garden Glory

Nyckelord: Presenter | Prylar | Textil | Trädgård | Utomhus

Permalink


Chokladkalender för vuxna

Till varje chokladälskares stora lycka så finns det adventskalendrar med kvalitetschoklad i. Kul grej om man annars brukar bli frestad då barnen öppnar sina kalendrar...jag har även hittat en som är fylld med god lakrits. Snygga askar som man kan ha framme under hela advent. Även bra gå -bort present till de första glöggminglen som brukar äga rum i slutet av november. Bara två måndader kvar till jul nu...

Chokladkalender för vuxna

Julkalalender 2014; Liquorice Christmas Calendar Underbar julkalender från Lakrids By Johan Bülow i Danmark. Adventskalender utöver det vanliga med massor av spännande favoriter från Lakrids. Varje kalender kan delas av två personer – 2 ljuvliga smakbitar eller annan överraskning i varje lucka. 299 kr på Lakritsroten.se

Fantastisk liten byrå med 24 st lådor fyllda med godsaker från favoriten Summerbird i Danmark. I varje låda finns 2 st bitar och 12 olika varianter. Innehåller: Valencia, Provence, Piemonte, Blackcurrant, Amber, Praliné, Laesö, Mint, Fleur d´orange, Raspberry, Liquorice, Grué. Här kan man verkligen säga smakar det så kostar det, 790 kr hos Inreda.com

Lyxig julkalender /adventskalender med Valrhona choklad! En liten, riktigt god chokladbit dagarna fram till jul är du värd eller som en fin decemberpresent att ge bort. Kalendern är fylld med 23 carréer av mörk choklad och mjölkchoklad, 8 olika sorter samt en trevlig överraskning på julafton. Kalendern är dubbelvikt och viks upp för att öppna luckorna. Mått ihopvikt: H 28 x B 19 x D 2,5 cm. Valrhonachokladens enastående kvalitet beror på minutiöst urval av kakaobönor direkt på utvalda plantager av eget folk. De utvalda plantagerna använder varken besprutningsmedel eller pesticider. När bönorna soltorkats fraktas de till Train-L´Hermitage i Frankrike, där de används till chokladframställning i alla dess former. Valrhona anses idag som världens bästa choklad. Pris: 225 kr hos Inreda.com

Fantastisk paketkalender fylld med godsaker från favoriten Summerbird i Danmark. Paketkalender fylld med paket om 2 st bitar per paket och 12 olika varianter. Innehåller: Valencia, Provence, Piemonte, Blackcurrant, Amber, Praliné, Laesö, Mint, Fleur d´orange, Raspberry, Liquorice, Grué. Vikt 450 g 2014 har Summerbird efter 2 års grundligt förarbete eko-märkt hela sitt sortiment, omdesignat allt emballage och skapat nya smaker. Nu kan de med stolthet kallas sig Summerbird Organic. Deras första ekologiska julsortiment, de har utgått från enkelhet, renhet och naturen. Pris: 580 kr hos Inreda.com  

Inreda.com
Lakritsroten

Nyckelord: Jul | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Odd Molly satsar på hemtextil

I vår tar Odd Molly nästa steg och går från modevarumärke till livsstilsvarumärke genom att utöka sortimentet inom två nya spännande områden - en heminredningskollektion och en badkollektion. 2009 gjorde de en limiterad upplaga sängkläder till jul och då var det deras modeansikte Helena Christensen som hade designat kollektionen. I januari år så presenterades "Couch Lovers Unit" filtar och kuddar i begränsad upplaga. Men nu tar de alltså steget fullt ut och ska ha en stadig heminredningskollektion. Det som kommer nu till våren är mönstrade lakan och örngott. Färgerna, egna mönster och handarbete är som vanligt ett genomgående tema.

Foto: Annika Rådlund och Odd Molly
Foto: Annika Rådlund och Odd Molly

På Formex i augusti hade Odd Molly en monter där de hade bäddat upp det här för att visa vad som komma skall (heminredning och badkläder). Den frilagda bilden är en produktbild som visar ett av bäddseten i närbild. Kollektionerna hittar du i butik och på oddmolly.com våren 2015.


Odd Molly

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Textil

Permalink


Kay Bojesen (känd för bl .a. träapan) lanserar Alfabetklossar

Kay Bojesens berömda träfigurer omnämns ofta som ”leksaker” men fågeln, vakten, apan och de andra djuren är först och främst designföremål. Kay Bojesen (1886 - 1958) var en dansk silversmed och formgivare som verkligen är lika (eller kanske mer?) aktuell i dag. Det finns knappt någon inredningstidning som inte har med apan i bild.. Kay Bojesen skapade emellertid även design för lek och nu lanserar Kay Bojesen Denmark för första gången Alfabetklossarna. Klossarna såg dagens ljus i slutet av 1950-talet och än idag är designen full av lek och lärande för de minsta. Klossarna finns i mjuka och raka former så att det går att skapa bokstäver och siffror.

Kaj Bojensen Denmark
Kaj Bojensen Denmark

Har man sagt ”A” får man också säga ”B”. Troget Kay Bojesens originaldesign säljs de nya klossarna i en unik trälåda som gör det enkelt att förvara de olika trädelarna när de inte används. Samtidigt blir lådan till ett prydnadsföremål i barnrummet. Som en extra detalj har Kay Bojesen-logotypen bränts in på lådans ena gavel, medan en orange bärrem vid den andra gaveln gör det lättare att ta med klossarna från rum till rum. Kay Bojesens klossar och förvaringslåda är tillverkade av behandlat bokträ och kostar 799 kr (rek. pris) för en låda med 33 raka och 33 svängda klossar, allt som allt 66 stycken. Lanserades i september.

Kaj Bojesen

Nyckelord: Barn | Bygg | Nyheter | Presenter

Permalink


Icehotel i fokus i ny tapetkollektion

Photowalls samarbete tillsammans med Icehotel,det världsomtalade ishotellet i Jukkasjärvi, har resulterat in några härliga fototapeter som fångar essensen av Lapplands vackra natur. Kollektionen innehåller motiv med norrsksken, soluppgång över Torneälven och motiv från Icehotels insida. Tanken är att gästerna som bott på hotellet ska bli så inspirerande att de vill ha lite av den känslan hemma också. Tapeten passar även de som älskar vintern (tyvärr hör inte jag till den gruppen då min favoritårstid är sommaren). Men bilderna är otroligt vackra och det kan bli spännande inslag i hemmet med en sådan fotovägg helt klart. Ice ice baby!

Photowall Icehotel
Photowall Icehotel

Photowall presenterar ett exklusivt samarbete tillsammans med Icehotel - hotellet i Jukkasjärvi som är byggt helt av is. Samarbetet har resulterat i en tapetkollektion som skildrar omgivningen innanför och utanför Icehotels väggar. Kollektionen innehåller nio motiv och går att måttbeställa både som fototapet och canvastavla. Fototapeterna kostar 328 kronor per kvadratmeter och canvastavlorna har ett från pris på 222 kronor.

 

Photowall

Nyckelord: Hotell | Inspiration | Nyheter | Tapet

Permalink


Blått är flott - härliga nyheter till köket

Jag har alltid, sedan mitt första hem, haft blå inslag i köksporslinet. Jag har försökt att "ta mig ur det", men fastnar på något sätt alltid där ändå. Om jag går i en butik och tittar på tallrikar så brukar jag alltid fastna för de i lite engelsk stil med blå dekor... Nu har ju Rörstrand kommit med en ny porslinsserie, Inblue, som har blivit väldigt omskriven. Den är gjord genom ett designsamarbete mellan formgivaren Monika Förster och Rörstrand (något jag nyligen skrivit om) - så jag kan ju inte vara helt fel ute när det gäller blått...
Royal Copenhagen har också kommit med en blå mugg i sin Contrast-serie med trendiga kaffe och nespressomuggar. Men allt behöver såklart inte vara blått, blir man som jag lite less på det ibland så kan man kasta in en mer färgsprakande pryl - som till exempel Nadja Wedins färgsprakande bricka. Den förgyller vilken gråblå dag som helst.

Iittala, Nadja Wedin, Royal Copenhagen, Rörstrand
Iittala, Nadja Wedin, Royal Copenhagen, Rörstrand

Härliga köksprylar som är både blå och trendiga just nu:

Färgsprakande bricka
Nadja Wedins påfågelsbricka blir en riktig färgklick i köket med både sina röda, gula och turkosblå inslag. Brickan är tillverkad i Sverige av formpressad björk som är laminerad. Tål maskindisk.
www.nadjawedindesign.se (bild på bricka)
--------------------------------------------------
Fint för fikat
Blått är flott, men är bara en av färgerna i sortimentet av Contrast-muggar som nu består av totalt 15 inbjudande färger. En annan nyhet i sortimentet är en mugg i miniatyrstorlek, som gjord för espresso, glögg eller andra små njutningar. www.royalcopenhagen.com (blå mugg)
-----------------------------------------------
Inblue
Rörstrands nya vardagsservis Inblue finns även helt i vitt och heter då Inwhite. Går att mixa och matcha som man vill.
www.rorstrand.se (bild på servis)
-----------------------------------------
Turkosblått bruksglas
Kartio är Kaj Francks klassiska glasserie för Iittala från 1958. Dricksglasen finns i två olika storlekar och i flertalet färgnyanser. Finns även som kanna.
www.iittala.se
-------------------------------------------
Iittala
Nadja Wedin
Royal Copenhagen
Rörstrand

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar

Permalink


Mina favoriter just nu

Material som används på lite oväntade sätt och gamla välkända prylar som tar steget in i framtiden genom att dyka upp i en ny och oväntad form är något man kommer att se mycket mer av framöver, tror jag. Hantverksmässiga inredningsprylar är trendigt just nu, handblåst glas och handgjorda tyger. Glas möter läder och tyger med speciella infärgningstekniker är spännande inredningsdetaljer. Här är några prylar som jag har som favoriter just nu.

Lyktan - Bankeryd, Ylva Skarp, Gallery Pascale, Holmegaard, Lidby Living
Lyktan - Bankeryd, Ylva Skarp, Gallery Pascale, Holmegaard, Lidby Living

Tänkvärda ord
Ylva Skarp är formgivaren som har blivit känd för sina citat och mönster skrivna med kalligrafi på inredningsdetaljer. Hennes ateljé finns på familjens gård i Dalarna och därifrån kommer dessa tänkvärda ord. www.ylvaskarp.se (bild på mugg)
----------------------------------------
Läderdetaljer
Glas tillsammans med skinn är det senaste från danske Holmegaard. Design with light finns både som kammarljusstake och för blockljus. Design: Maria Berntsen www.holmegaard-design.se (bild på glasljusstakar med läderrem)
............................................................
Lysande kork
Inredningsdetaljer i oväntade material ger hemmet en spännande prägel. Bordslampan Stella är tillverkad i kork.
www.lyktan-bankeryd.se (bild på bordslampa i kork)
--------------------------------------------------------------
Äpplet
Skålen La Pomme från Gallery Pascale är inspirerad av den gamla tidens bonbonnierer, en skål för konfektyr. Vacker både med och utan innehåll. Design: Mattias Stenberg.
www.gallerypascale.com (bild på äppelformad skål)
--------------------------------------------
Handgjorda tyger
Kärleken till Mallorca och passionen för det genuina hantverket ligger till grund för allt som Lidby Living gör. Tillverkning sker ofta enligt urgamla traditioner, men med nyskapande design. Kudden i Ikat-tyg är tillverkat i hälften lin och hälften bomull.
www.lidbyliving.se (bild på kudde)

Gallery Pascale
Holmegaard
Lidby Living
Lyktan - Bankeryd
Ylva Skarp

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Textil

Permalink


Helt nya former på kakel och klinker

Jag spanade in en inspirationsutställning, gjord av trendanalytiker Stefan Nilsson (Trendstefan) i samarbete med Bygg- och keramikrådet, på Hem & villamässan. Där hade man byggt upp fyra olika områden med olika stilar. Nu när det så länge har varit vitt och svart i inredningen så kommer vi säkert att få se mycket mer svart i badrummen också, det vita finns ju redan där... Jag gillade speciellt kakelplattorna som man måste "pussla ihop" - där delarna har olika mjuka former och ytstrukturen är lite olika. Jag gillade även det som har samma form som lakritspastiller, lite som Harlequinrutor i svart och vitt. Lägg även märke till de rektangulära klinkerplattorna på bilden längst ned - vilka fina mönster!

Klinker och kakel Foto: Annika Rådlund
Klinker och kakel Foto: Annika Rådlund

En del av inspirationsutställningen gick i svartvitt och hade fått namnet "Structure". Plattorna formade som honungsceller (bild 1) och som en stadssiluett (bild 3) var också fina tycker jag. Tyvärr fanns det ingen information om varifrån plattorna kom för utställningen var bara gjord för att ge inspiration. Men vi kommer säkert att få se mer av den här varan framöver, alltså lite andra former, strukturer och mönster än vad vi är vana vid.

Hem & villamässa äger även rum i Göteborg 30 oktober- 2 november
Hem & villamässan
Trendstefan

Nyckelord: Bad | Detaljer | Inspiration | Mässor

Permalink


Så här fint var det inne i attefallshuset

På Hem & villamässan var jag in i ett attefallshus som företaget Sommarnöjen hade placerat mitt i mässhallen. Huset, som då är mindre än 25 kvadrat, var väldigt bra planerat och trivsamt. Helt klart ett bra boende för tonåringen eller gästen. Eller som en sommarstuga. Jag har själv bott i en studentlya i Sundvall som var i den storleken och har man bara lite smarta förvaringslösningar så funkar det att bo så året om också. I det här attefallshuset fanns ett sovloft och även en slags vilosäng. Istället för vilosängen så skulle man kunna ha en liten bäddsoffa så finns det plats för fler.

Attefallshus Foto: Annika Rådlund
Attefallshus Foto: Annika Rådlund

Många gick in i attefallshuset som Sommarnöjen visade på Hem & villamässan. På taket fanns en terrass, därifrån skulle man kunna få en fantastisk utsikt, fyra meter upp i luften (jag fick dock svindel...suck). Terrassen ger en bra umgängesyta om man inte har så stor tomt.

Sommarnöjen

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter

Permalink


Rörstrands nya servis! Inwhite & Inblue av Monica Förster

Rörstrand har nyligen presenterat sin största designsatsning på många år: servisen Inwhite & Inblue med design av formgivaren Monica Förster. Servisen finns i vitt (Inwhite) och med blått mönster (Inblue), båda i hållfast vitroporslin, som kan användas var för sig eller tillsammans. Formen är inspirerad av Rörstrands servisklassiker Blanche från 1930-talet, som formgivaren fann vid ett av sina researchbesök vid Rörstrands museiarkiv. Det här är förstås en servis som kommer att finnas i butikerna i många år framöver, något att samla på. Det som är så bra är att den går att matcha med mycket som man redan har, det vill säga vita eller blå uppläggningsfat och skålar. Om man sedan innan gillar blåvitt porslin, som jag gör. För det kan ju ta en stund att samla hela servisen om man inte köper allt på en gång. Sedan tror jag säkert att fler delar kommer att presenteras framöver.

Inwhite & Inblue Foto: Annika Rådlund
Inwhite & Inblue Foto: Annika Rådlund

Inför designarbetet gjordes en studie om konsumenters matvanor, vilket ledde till utformningen av servisens sex delar. Resultatet blev en tidlös vardagsservis där det ingår en skål, pastatallrik, assiett, tallrik, stor serveringsskål och en mugg. Samtliga delar finns i vitt eller med mönster i blått som går att mixa och matcha hur man vill.
Inwhite/Inblue tallrik 27 cm, 199 Sek / 219 Sek
Inwhite/Inblue tallrik 19 cm, 179 Sek / 199 Sek
Inwhite/Inblue djup tallrik 21 cm, 179 Sek / 199 Sek
Inwhite/Inblue skål 55 cl, 129 Sek / 149 Sek
Inwhite/Inblue mugg 35 cl, 129 Sek / 149 Sek
Inwhite/Inblue serveringsskål 2,5L, 699 Sek / 749 Sek
Finns i butik från vecka 40.
 

Rörstrand

Nyckelord: Nyheter | Porslin

Permalink


Så blir den gamla träpallen trendig

Att ha en eller ett par pallar i hemmet är bra, då har man alltid en extra sittplats och de är dessutom bra att stå på när man inte riktigt når upp. Om man vill få en lite trendigare pall av en vanlig träfärgad variant så kan man måla vissa delar av den och låta en del områden vara trärena. Man kan till exempel låta sidorna av sittskivan eller benen vara omålade. På sitsen kan man använda maskeringstejp om man vill göra ett mönster där, lättast är att göra ränder, ett kryss , ett utropstecken eller en rak bokstav som A eller M.

Anza
Anza

Här kan man se hur lätt det är att sätta sin egen prägel på en pall.
Måla en pall – steg-för-steg:

1. Börja med att slipa pallen med ett fint sandpapper. Detta för att få bort eventuella ojämnheter och för att färgen sedan ska kunna fästa på det släta underlaget. Torka sedan bort slipdammet med en mikrofiberduk lätt fuktad trasa.

2. Mät och märk ut med tejp för att skapa dina mönster och färgavgränsningar.

3. Grundmåla och låt färgen torka.

4. Täckmåla två gånger. Nu är det extra viktigt att välja en riktig bra lackpensel som ger en fin slutfinish.

5. När målningen är klar, dra bort tejpen och låt färgen torka.


Anza

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Övrigt | Tips

Permalink


Matta till barnrummet

Barnmattorna från Lorena Canal är tillverkade i bomull istället för syntetmaterial och de ska vara mjuka och sköna att gå på. Dessutom ska det vara bättre med bomullsmattor på grund av allergirisken, de går nämligen att maskintvätta. Jag gillar speciellt den här med världskartan på, då kan man man redan tidigt prata om de olika världsdelarna på ett enkelt sätt. Min sons pappa är från Finland och varje gång det är väderrapport på TV så ropar han (min son alltså) "var är Finland, var är Finland"? Man hinner precis peka ut var Sverige och Finland är någonstans då de byter kartbild. Så jag har funderat på att skaffa en väggkarta, men nu såg jag den här mattan och då kanske det får bli en matta istället. ..

Lorena Canal / Homely
Lorena Canal / Homely

Mattorna är tillverkade i tjock 100 % bomull och mäter 160 cm i diameter. De ska vara handgjorda under rättvisa arbetsvillkor och ska gå att tvätta i maskin- vilket är extra bra om man är känslig mot damm. En sån här stor matta bör man nog tvätta i en grovtvättmaskin (som det kan finnas i tvättstugorna), jag antar att de är lite för stora för att tvätta i en vanlig hemma-maskin. Mattan säljs hos bland annat Homely. Jag har kontaktat dem för att jag hittar inte mattan på deras hemsida och inget pris heller. Återkommer...


Homely

Nyckelord: Barn | Inredning | Inspiration | Sovrum | Textil | Vardagsrum

Permalink


Årets Kulör 2015 – Copper Orange

Årets Kulör hos Nordsjö är Copper Orange, en kulör som ska kombinera lugnet i rosa med värmen i rött och orange. Färgen ska passa perfekt ihop med ljust rosa och neutrala lertoner eller med metalliska färger som guld och koppar. Varje år presenterar Nordsjö fem nyckeltrender i sin bok Colour Futures. Boken är en global produktion där experter inom färg och design har samlat sina åsikter kring nästkommande års trender och kulörer. Influenser från mode, teknik, arkitektur och populärkultur har mynnat ut i fem trender och kulörpaletter. Om man följa den här färgskalan så visar den att vi går nu mot en varmare palett som ersätter den svala blå och gröna som varit vanligt ett tag.

Nordsjö
Nordsjö

Nordsjö presenterar Årets Kulör 2015 – Copper Orange. Genom att matcha färgen med andra toner av orange eller med metalliska färger som guld får man en härlig look. Den gör sig också bra med naturliga toner och passar såväl med ljusa som mörka träslag,

 

Nordsjjö

Nyckelord: Inredning | Inspiration

Permalink


Hornstull har fått en egen tapet

Det är ju verkligen inte helt lätt att välja tapeter, dels för att man ibland är rädd att det inte ska bli så bra som man önskar och dels för att man är rädd för att tröttna på tapeten efter ett tag. En bra väg att gå är då att måla alla väggar vita, utom en. På den väggen slår man på stort! Då gör det inte så mycket om man tröttnar, det är ju lättare att byta ut bara en vägg istället för alla. En tapetkollektion som sticker ut lite är Hornstull som illustratören Jenny von Döbeln har skapat. Den passar jättebra på en vägg, extra kul är det förstås om man har någon anknytning till Hornstull eller Stockholm, men den passar lika bra över hela landet. Jenny har arbetat som illustratör sedan 2007 och grundade sitt företag Mini Empire tre år senare. Hennes härliga illustrationer, ofta föreställande djur som attribut för människor, finns sedan tidigare på allt från kuddar och örngott till posters. Överskottet av försäljningen av just tapeterna går till Läkare utan gränser. Så köper man de här stödjer man både en svensk illustratör och välgörenhet.

Photowall
Photowall

Slå på stort med ett motiv över hela väggen. Jenny Döbelns tapet Hornstull passar lika bra i barnrummet som i värdagsrummet.

Tapeten finns att köpa som måttanpassad tapet på Photowall.se för 347 kronor per kvadratmeter. Den lanserades 25 september, och överskottet från försäljningen går oavkortat till Läkare utan gränser.

Jennys egna företag Mini Empire


Photowall 

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Elsa Billgrens smarta tips då man ska göra en tavelvägg

När jag gjorde min tavelvägg så gick jag bara på känsla. Jag ville att motiven skulle harmonera med varandra och att den nedre kanten skulle vara relativt jämn. Jag höll upp tavlorna en och en på väggen och satte fingret där upphängningen var och gjode en markering. Sen borrade jag. Det blev rätt bra om jag får säga de själv. Men ett par av dem hamnade lite för nära varandra insåg jag sen. Nu har jag fått ett väldigt bra tips av Elsa Billgren - hon föreläste nämligen på Hem & villamässan och då pratade hon bland annat om hur man enklast gör en tavelvägg (alltså placerar många tavlor på en och samma vägg). Hennes tips var att lägga ut ett stort papper på golvet (man kan förstås tejpa ihop flera små papper om man inte har ett stort) och sedan lägger man ut tavlorna så som man vill ha dem. Man ritar av konturen av dem och sedan klipper man ut fönster där man har markerat. Sist så sätter man upp arket på väggen med tejp eller annat, och då är det bara att borra i varje hål. Perfekt! Viktigt att kolla på baksidan av varje tavla hur långt ned upphängningen sitter så är det lättare att mätta ut i hålet var man ska borra eller spika. Ett kanonbra tips tycker jag!

Elsa Billgren Foto: Annika Rådlund
Elsa Billgren Foto: Annika Rådlund

Elsa Billgren tipsade om hur man gör en tavelvägg på ett smidigt sätt. Bilden i bakgrunden är från hennes bok Inred med vintage, där hon bland annat har gjort den här tavelväggen. Hon berättade också att hon gärna blandar saker, som tavlor, speglar , olika ramar och prylar. Här har hon satt en hylla med hängare under. Smart!

Elsas blogg
Hem och Villa

Permalink


Coola pappersdekorationer till jul

På många mässor som jag besöker så kan man inte köpa någonting, eftersom det är rena branchmässor. Men på Hem & villamässan till exempel, kan man köpa allt från smått till stort. Jag råkade halka dit och köpa de här små sötingarna. Det är egentligen ett ark så man måste klippa ur figurerna själv och sedan vika ihop dem. Bra gå-bort-present eller smart om man behöver skicka en julklapp så tar de inte mycket plats. Men vid närmare eftertanke så har jag nog svårt att slita mig från dem så de hamnar nog på fönsterbrädet i jul.

Foto: Annika Rådlund och Åsa Kax
Foto: Annika Rådlund och Åsa Kax

Luciatåg i japansk Kokeshi-stil. Man köper dem på ett platt ark som kan användas som en poster eller så klipper man ut de små pappersfigurerna och ställer dem på bordet, på en hylla eller hänger dem i granen. Jag köpte ett ark i Nordic design collectives monter för 125 kr, de finns även på deras nätsida. Där finns de även i påskkläder, sommarkläder och olika med olika kakteman.

Kax design
Nordic design collective

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Mässor | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Nu är det hett med marmorbord

Idag var det första dagen på Hem och villa-mässan. Massor av härlig inspiration förstås. "Trend-Stefan" (trendanalytikern Stefan Nilsson) har skapat två inspirationsmontrar på mässan. En av dem var den här som var fyllt till bredden av grönska. Jag hörde några som stod där och undrade vart det fina bordet var ifrån, och det är Spider av Andreas Hansen för Eilersen. Ingen billig pjäs direkt, men satan i gatan som en del skulle uttrycka sig- vad snyggt det är.

Foto: Annika Rådlund och Eilersen
Foto: Annika Rådlund och Eilersen

Grönt är skönt och Spider av Andreas Hansen för Eilersen har verkligen det där lilla extra. De finns även med fyrkantig skiva och med olika underreden. Jag tycker dock att det här är det finaste. 16 500 kr får man hosta upp om man vill ha det.

Eilersen

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Prylar | Vardagsrum

Permalink

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2022

2021

2020
Maj | April | Mars | Februari | Januari

2019
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår