AoB Bloggen med Annika Rådlund

De här växterna tycker bina om

Ja, man ska ju gärna plantera växter som bina tycker om. De är ju så viktiga för att växter och grödor ska bli pollinerade - vilket både ger större skördar och det ska bidra till att frukt och bär får högre kvalitet. Det har rapporterats om att bina har det svårt på grund av bekämpningsmedel, bristen på mat och boplatser. Men då kan man ju plantera sådant som de gillar, det tänker i alla fall jag satsa lite extra på i år. Honungsört, kärleksört, kaprifol och lavendel är exempel på vad de gillar. Och tänk en stor yta med lavendel, både vackert och det ger en ljuvlig doft!

Insektshotell och lavendel Foto: Plantagen
Insektshotell och lavendel Foto: Plantagen

En tredjedel av maten vi äter behöver pollinering av bin, och både bin och humlor ökar skördens omfång och kvalitet. Hela trettio procent av de vilda bina i Sverige är rödlistade, vilket betyder att de  minskar i antal och riskerar att försvinna. Det får ju inte hända så nu får vi ta och plantera mera!

På Plantagens sida hittade jag även några olika insektshotell som har rum till både bin och andra insekter. Våra härliga pollinerare hjälper oss även att hålla borta många skadeinsekter från våra växter. Hotellen kan sättas upp från tidig vår till sen höst - ett sådant måste jag också satsa på i år. Eller kanske rentav flera - jag har ju en stor trädgård så det finns gott om plats.

Tips från Plantagen på växter som bina gillar:
Honungsört – så frön direkt på växtplatsen och håll jorden fuktig till det blivit grodd.
Kärleksört – en flerårig växt som trivs soligt, torrt och näringsfattigt.
Kaprifol – doftande klätterväxt som trivs i näringsrik och väldränerad jord.
Lavendel – inte bara fjärilarnas favorit, utan även bin och humlors. Trivs soligt och blommar länge.
Timjan, rosmarin och salvia – kryddväxter som bin och andra pollinatörer gillar. Perfekt i sommarrabatter och i krukor på balkongen.
Sedan finns det givetvis många fler växter som attraherar alt lockar till sig pollinatörer, med sin rika doft och färg. Rödklöver, sälg, hägg och hagtorn är några favoriter, ogräs som vitklöver, tistel och maskrosor tycker de också mycket om. Tänk mångfald och vilda ängar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Balkong | Blommor | Detaljer | Hotell | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Sovrum delat i mitten?

Ja, om man inte kan komma överens om vilken stil man ska ha i sovrummet så kan man göra som hotellet The Curtain i London, där har man inrett en svit i två helt olika stilar. Man har helt enkelt delat av rummet på mitten, den ena sidan är maximalistisk och den andra är minimalistisk. Sedan gäller det bara att hålla sig till "sin sida" av sängen...

So extra chic -sviten på The Curtain i London
So extra chic -sviten på The Curtain i London

Ena halvan har man maxat in med allt; guld, blommor och mönster. På den andra halvan är det mycket vitt och enkla linjer.

Det är Hotels.com som har parat ihop Johnny Wujek, mannen bakom Katy Perrys och Mariah Careys ikoniska "so extra"-looks, med den minimalistiska "so chic"-fashionistan Kaitlyn Ham och tillsammans har de skapat denna unika svit på The Curtain i omrdådet Shoreditch i London.
Här finns både djärva tropiska mönster och svala vita sängkläder. I Johnny Wujeks sida av rummet finns guldornament, lampor med apfiguriner och en självlysande minibar inramade av tryckta mönster, färgglada mattor och tapeter. I kontrast till detta står Kaitlyn Hams avskalade, stilrena, minimalistiska och monokroma sida med en vit läderstol, måttanpassade teckningar, dekorplattor i dämpade toner och en ullfilt som avslutande detalj. Maximalism möter minimalism kan man säga.

Jag såg att sviten är bokningsbar fram till slutet av oktober någon gång, så jag antar att det bara är tillfälligt att rummet ser ut så där, men vilken kul idé!

www.hotels.com

Nyckelord: Detaljer | Hotell | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Inredningsinspiration från Näsby slott i Täby

Om man vill få inredningsinspiration och njuta av miljöer i sammet och stilen Art Noveau så rekommenderar jag ett besök på Näsby Slott i Täby. Det är fantastiskt vackert och har nyligen genomgått en omfattande renovering. Slottet har nu återfått sina vackra färger och miljöer från förra sekelskiftet samtidigt som man även har adderat en rockigare sida. Det här slottet är även ett hotell, men man kan även bara slinka in där för till exempel en lunch, middag eller afternon tea (på deras hemsida finns info samt datum). Hur trevligt som helst!

Vacka miljöer på Näsby Slott i Täby Foto: Stockholm Meeting Selection
Vacka miljöer på Näsby Slott i Täby Foto: Stockholm Meeting Selection

Bakgrundshistorien kring slottet är i korthet att det gamla slottet (som var byggt någon gång på 1600-talet) brann ner i slutet av 1800-talet och endast källaren och några väggar på entréplanet fanns kvar. Men slottet byggdes upp igen precis i början av 1900-talet. Man använde då de gamla exteriöra ritningarna och byggde direkt på de gamla källarvalven och så gjorde man inredningen supermodern, ja det som var supermodern i början av 1900-talet - det vill säga Art Noveau. Många av dessa detaljer finns kvar än i dag.

Med hjälp av en konservator har originalkulörer nu skrapats fram och de nya kulörerna utgår till största del från dessa undersökningar. Gult och grönt med accentkulörer i engelskt rött, taklanterniner och specialdesigna dörrtrycken låg i tiden. Sammet, fransar, guld och belyning utan lampskärmar är några av detaljerna som man också ser på slottet idag. Och tropiska växter. Precis så som många drömmer om att ha en touch av hemma.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.nasbyslott.se

Nyckelord: Detaljer | Historia | Hotell | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Vardagsrum

Permalink


Icehotel i fokus i ny tapetkollektion

Photowalls samarbete tillsammans med Icehotel,det världsomtalade ishotellet i Jukkasjärvi, har resulterat in några härliga fototapeter som fångar essensen av Lapplands vackra natur. Kollektionen innehåller motiv med norrsksken, soluppgång över Torneälven och motiv från Icehotels insida. Tanken är att gästerna som bott på hotellet ska bli så inspirerande att de vill ha lite av den känslan hemma också. Tapeten passar även de som älskar vintern (tyvärr hör inte jag till den gruppen då min favoritårstid är sommaren). Men bilderna är otroligt vackra och det kan bli spännande inslag i hemmet med en sådan fotovägg helt klart. Ice ice baby!

Photowall Icehotel
Photowall Icehotel

Photowall presenterar ett exklusivt samarbete tillsammans med Icehotel - hotellet i Jukkasjärvi som är byggt helt av is. Samarbetet har resulterat i en tapetkollektion som skildrar omgivningen innanför och utanför Icehotels väggar. Kollektionen innehåller nio motiv och går att måttbeställa både som fototapet och canvastavla. Fototapeterna kostar 328 kronor per kvadratmeter och canvastavlorna har ett från pris på 222 kronor.

 

Photowall

Nyckelord: Hotell | Inspiration | Nyheter | Tapet

Permalink


Charmigt sovrum med rostapet och rosa lister

Det här rummet är en explosion av blommor och rosa färg, och jag tror att antingen så älskar man det eller så avskyr man det. En del gillar inte alls rosa och andra vill bara ha enfärgade tapeter. Jag tycker förstås att det här är ett fantastiskt härligt rum, eftersom jag både gillar antika möbler och får nog erkänna att jag gillar rosa. Idag har jag ingen rosa inredning men i mitt tonårsrum var allt i rosa och vitt, med rosa sänghimmel och rosa volanger kring den stora spegeln ovanför sminkbordet. Det här sovrummet på bilden är inte mitt, utan det är ett av rummen på Grythyttan. Rummet heter Bankiren, och det är han som är avbildad på tavlan. Inte ett speciellt maskulint rum men väldigt charmigt enligt mitt tycke. Hela Grythyttan gav också en påminnelse om att snickerier och radiatorer inte alls behöver vara vita. I matsalen var det till exempel en härligt blå färg och i det här rummet så var det "Villa Villerkulla rosa".

Grythyttan Foto: Annika Rådlund
Grythyttan Foto: Annika Rådlund

Rosa lister, dörrar och element. Allt behöver som sagt var inte inte vara vitt.

 

Grythyttan/Bankiren

Gilla Allt om bostad på Facebook

Nyckelord: Detaljer | Historia | Hotell | Inredning | Inspiration | Sovrum | Tips

Permalink


En tavelvägg av tapeter

Ibland så kan det vara svårt att välja tapet. Man sitter där med åtta tapetprover och tycker att alla är lika fina... då kan man istället rama in alla proverna och göra en tavelvägg av det. Då kan man ta en enkel enfärgade tapet på väggen och samtidigt så får man njuta av alla sina favoriter.

Tips: Om man har en gammal tapet på väggen som man älskar men man måste ta bort för att den är för sliten så kanske de finns en bit som går att rädda, eller så finns det en halvanvänd rulle någonstans, då kan man rama in den för att ändå ha kvar en bit av den gamla tiden i rummet.

Den här bilden tog jag på Grythyttan, där rummen faktiskt har de här fina tapeterna.

Tavelvägg av tapeter på Grythyttan Foto: Annika Rådlund
Tavelvägg av tapeter på Grythyttan Foto: Annika Rådlund

En skön mix av Grythytans fina tapeter. Det kan ju tilläggas att jag fick med mig deras meny hem, där ett tapetmönster är tryckt på baksidan. den ska jag rama in! (Frågade förstås först om jag fick ta den..)

 

Grythyttan/rummen

Gilla gärna Allt om bostad på facebook

Nyckelord: Detaljer | Historia | Hotell | Inredning | Inspiration | Tapet | Tips

Permalink


Bo i en flyghangar, på en flotte eller på en fyr i Sverige

Airbnb är en bostadsförmedling på nätet, där semesterhem hos privatpersoner hyrs ut. Det finns 600 000 boenden världen över att välja på. Genom sajten kan du hyra allt ifrån slott till trädkojor.Airbnb har listat några av sajtens mest roliga och ovanliga boenden i Sverige, perfekt om man vill hålla sig på hemmaplan, och varför ska men egentligen åka bort under sommaren när det är som finast här. Vad sägs om att hyra en egen fyr eller en privat ö? Eller leva ut barndomsdrömmen och leva som en pilot på en flyghangar?

Flotte, Visby och Flyghangar. Foto: Air bnb
Flotte, Visby och Flyghangar. Foto: Air bnb

Upptäck Stockholms skärgård från din privata flotte, Byslingan, Ingarö, Stockholm, pris från 900 kronor
Upptäck Stockholms vackra skärgård från en 21 kvm stor handgjord flotte som drivs av en motor med 25 hästkrafter med en maxhastighet på tre knop. Flotten tar upp till 15 passagerare. Flotten är belägen på Ingarö, 30 minuter från Stockholm, med närhet till Strömma Kanal där man kan tanka själv. Flotten är utrustad med två tält, grill, bord och stolar, oljelampa och gasspis. Allt du behöver ta med är din egen sovsäck.

Bo i hjärtat av Visby med utsikt över ringmuren och havet, Gotland, pris från 804 kr
I detta charmiga hus i hjärtat av Visby kan du njuta av solnedgångar över havet och den fantastiska ringmuren. Från huset är det nära till promenader, havet, restauranger, affärer, parker och Botaniska Trädgården. Det lilla huset, som är centralt beläget några minuter från Stora Torget, ger en känsla av både lantliv och stadsliv på samma gång. I huset finns två rum, varav ett är sovrum med en stor dubbelsäng samt pentrykök. I huset finns både internet, tv och böcker. Till huset hör en grönskande trädgård full av liv, med rosor, fikon och örter samt katterna Cola, Susi och Puttis.

Bo som en fyrvaktare på din egen ö – Agön, Snäckmor Gävleborg, pris från 2000 kronor
I Agöarkipelagen finns den ödsliga Agön och det unika fyrkomplexet mitt i ett vackert naturreservat. Fyren grundades år 1860 och har varit verksam sedan. I anslutning till fyren finns en grupp av småhus inklusive ett bageri, tvätthus, vedförråd, mistlurstuga, båthus och en bunker. De två huvudbyggnaderna har två lägenheter med separata ingångar och separata kök. Det enda sättet att ta sig till ön är med båt. Båtresan till ön arrangeras av värden.

Bo i en flyghangar – Gotland, Bunge flygfält, pris från 421 kronor
Bunge flygfält, med närhet till både natur och hav, är ett privatägt flygfält som ligger söder om Fårösund på norra Gotland. Boka en tur med ett av flygfältets flygplan och ta en tur över Fårö och Ingmar Bergmans hus. Bungemuseet är ett historiskt friluftsmuseum och ligger på andra sidan vägen från flygfältet. Här finn ett  kafé med mat och fika. Med Airbnb kan du övernatta i flyghanagren med reliker i form av både gamla propellerplan och stridsflygplan från flygvapnet

 

Airbnb

Nyckelord: Bostäder | Hotell | Hus | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Dagens inspirationsbild - färgstarkt hotellrum

I maj kommer Motel L att öppna i Hammarbyhamnen. För att skapa en härlig grafisk känsla har man tagit hjälp av formgivaren Lisa Bengstson. Och sedan har man fyllt på med möbler av kända designers. Men vad sägs om färgsättningen på rummen? Orange och rosa känns väldigt befriande efter den röda julen tycker jag.

Tips: Med ett fint tyg på väggen bakom sängen skapas en varm ombonad känsla. Kuddar i cerise och orange och ett cerise (eller om du väljer någon annan färg som återfinns i tyget du väljer att ha bakom sängen) så blir inredningen enhetlig och dessutom är de lätta att byta ut om man tröttnar.

Nyckelord: Detaljer | Hotell | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Sovrum | Textil | Tips

Permalink


Inspiration från hotell

Om man letar inspiration till färgsättning och vill få nya idéer till inredning så är hotell en bra källa för det. De anlitar ofta toppinredare och de jobbar med detaljer. Googla runt lite bland hotellfoton på nätet så kan man få bra tips där. Ett annat är förstås att besöka dem, men om man inte har möjlighet till det så är världen bara ett trycknapp eller två bort.

Inpirationsbild från Swissôtel Hotels & Resorts

Swisshotels

Nyckelord: Detaljer | Hotell | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


Vad sägs om en lampa för 2,5 miljoner?

Jag har precis varit och besökt Kosta Boda Art hotel i Lessebo. Ett härligt hotell där man kan köpa all inredning och alla dekorationer. Dekorationerna är tillverkade av glas och konstnärerna som har gjort konstverken har även tidigare formgivit saker för Kosta Boda. Bland annat kan man köpa den här stiliga lampan designad av Bertil Vallien av för 2,5 miljoner...

I lobbyn på Kosta Boda Art Hotel hänger lampan Beacon designat av Bertil Vallien. Summan på prislappen är 2 500 000 kr.Kosta Boda Art Hotel

Nyckelord: Belysning | Hotell | Inredning | Inspiration

Permalink


I love not camping!

Ja, jag får väl erkänna att jag inte är någon campingfantast. Visst är det härligt att vara ute i naturen, men om det är som den här sommaren när det är cirka åtta grader på morgnarna och det regnar nästan varje dag då kan jag inte säga att jag är supersugen på att sova i tält eller att trängas i en husvagn. Därför tyckar jag att den här toalettväskan är extra rolig och den skulle pryda mitt badrum superfint och dessutom praktisk om man ska ut och resa. Vad säger du, älskar du att campa eller älskar du att vara hemma?

"I love not camping" är tillverkad i vinyl, 21x15cm, den är fodrad och har en avtagbar handledsrem. Baksidan har ett hotellmotiv, 229 kr från Favoritsaker.se.

Favoritsaker

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Hotell | Inredning | Prylar

Permalink


Shyness- vackert och tidlöst i bra kvalité

Jag träffade Anna Bilén som är kvinnan bakom Shyness för första gången 2009 då hon lanserade sina första textilier. Jag var chefredaktör för Hotell & Restaurangtidningen det året och hennes bedset var intressant för den branschen eftersom de är av hög kvalité och dessutom fanns det möjlighet att specialbeställa större ordrar. Då hade hon precis fått barn och bestämt sig för att starta eget, men nu har hennes produkter poppat upp lite överallt och de finns nu på ett flertal butiker.
Hennes textilier är tidlösa och vackra och av bra kvalité. Redan 2010 utsågs bäddseten Sober och Serenity till Årets sovrumsprodukt av Elle Interiör och fick deras designpris. Nu har hon vidareutvecklat sin bäddkollektion och den har mönster på bägge sidor, vilket gör det möjligt att variera bäddningen med ett och samma bäddset.
Hon kommer att visa upp Delight på Formexmässan den 19-22 januari och då ska jag dit och klämma och känna!

Delight-kollektionen är handritad och innehåller både ett komplett textilsortiment för både sängen och bordet.

Schyness

Nyckelord: Detaljer | Hotell | Inredning | Kök | Nyheter | Presenter | Sovrum | Textil

Permalink


Granar klädda med kreativitet!

Hotel Birger Jarl bjuder årligen in designpersonligheter för att klä varsin gran. Årets julgransutställning bjöd på allt från en chokladdoppad gran, till en skyltdocka i julgransskrud. Läs mer här!

Uppifrån och ner:
Judits Second Hand / Eva Billing, ägare, "Granny"
Hunkydory / Christopher och Ulrika Bjercke, designer, "Hunkydory Christmas"
David & Martin / David Andersson och Martin Larsson, smyckesdesigners, "Kairo"
Elin Kling, modeprofil, "Greetings"
Cia Jansson, modechef och Creative Director på tidningen Elle, "Joyeux noElle"

Foto: Karin Ljungdahl.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Blommor | Hotell | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


Nordic Light

I all hast, på väg mot en mindre fashionabel lunch, slänger jag upp en bild från ett mer än trevligt lunchställe. Den här lampan hänger på Nordic Light Hotel i Stockholm. Häftig! Och rosa! Försöker lobba för en liknande hit till kontoret, men får inget vidare gensvar. Efter lunch lovar jag er lite bilder från mitt besök i Vedum förra veckan!

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Belysning | Hotell | Inredning | Ljus

Permalink


Caina

Hittade några bättre bilder från restaurang Caina som jag skrev om nedan.

Foto Joel Wåreus och Louise Billgert, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Hotell | Mat

Permalink


Nytt lyxhotell på Norrmalmstorg

Förra veckan var jag och tjuvkikade på nya Nobis Hotel och restaurnag Caina som öppnar idag. I de historiska lokalerna, där det bland annat varit nattklubb och Norrmalmstorgsdramat utspelade sig 1973, har Nobisgruppen med familjen Catinacci i spetsen nyöppnat restaurnag Caina. Den första versionen av restaurangen öppnade familjen på 80-talet, på Folkungagatan. Nya Caina rymmer cirka 90 gäster och utlovar omsorgsfullt utvald meny med traditionella italienska rätter.

Restaurangen kompletteras av Bistron 24/7. Bistron rymmer 30 personer och serverar lagad mat till hotellets gäster dygnet runt, alla dagar, året om. För de som inte bor på hotellet håller bistron öppet till 02.00, och även här utlovas italienska delikatesser.

Hotellet ska, enligt ägarna själva, vara Stockholms första samtida lyxhotell. Det finns 201 rum, 800 kvadratmeter publika ytor, bestående av bland annat en lounge, en bar, fitness center och restaurangerna. Ett rum kostar mellan 1890 kronor och 25 000 kronor per natt.

Jag hann med att kika runt i loungen och guldbaren samt prova en lunch i restaurang Caina. Får lov att erkänna att det här är mitt nya favoritställe i stan! Guldbaren var lagom kaxig och bjöd på en intim miljö. Loungen har cirka 20 meter i tak, det är en överbyggd innergård, och är inredd som olika vardagsrum med udda möbler. Diskret, lyxigt och designat. Modernt och klassiskt i perfekt avvägning. Men så är det ju också arkitektduon Claesson Koivisto Rune som inrett... Maten smakade fantastiskt och jag kommer garanterat gå tillbaka för att äta risotton med vit tryffel igen! Och nej, det här är inget köpt inlägg, jag blev bara såå förtjust!

Ursäktar mina skakiga mobilbilder, men vill ändå visa er var jag kommer befinna mig framöver. Med en cappucino eller eller glas champagne i handen! :)

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Arkitektur | Hotell | Inredning | Mat | Privat | Tips

Permalink


Julshopping i NYC!

av: Mumlan Nyhlin

Om mindre än tå veckor checkar jag och M:et in här för en veckas välbehövlig storstadssemester, i älskade äpplet!

Är inte det här en helt fantastisk byggnad? Den har stått lika ståtlig sedan 1929. När det var som störst fanns 2500 rum, idag är det drygt 900 kvar. Hotellet stängde under 1970-talet men är alltså i drift igen. Senaste åren har man renoverat för över 65 miljoner dollar! Behöver jag säga att jag har höga förväntningar på ett av New Yorks kanske mest kända hotell?!

 

Bilden kommer härifrån!

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Arkitektur | Hotell | Övrigt | Privat

Permalink