AoB Bloggen med Annika Rådlund

Mindful Home - en ny bok om inredning och välmående

Feng shui är ju ett otroligt spännande ämne inom inredning tycker jag. Hur man kan arbeta med energier i hemmet för att det ska kännas bra i olika rum. Nu har det kommit en ny bok som heter Mindful Home – Fyll ditt hem och liv med ny energi där Charlotte Hagelin skriver om feng shui i inredningen och om hur det kan påverka vårt välmående. I den här boken delar hon med sig av sina kunskaper och ger handfasta tips att frigöra gamla energier och skapa skapa positiva förändringar i hemmet. Hon både berättar om vilka energier som finns i våra hem och det är en guide med tio gyllene regler som man kan följa. Texterna är enkla och tydliga så det är ingen konst att förstå beskrivningarna.

Mindful Home - Fyll ditt hem och liv med ny energi av Charlotte Hagelin.
Mindful Home - Fyll ditt hem och liv med ny energi av Charlotte Hagelin.

Charlotte Hagelin har själv prövat sina egna teorier väldigt många gånger, hon har sammanlagt bott i 24 egna hem och 36 hem totalt, om man räknar med kortare andrahandsboenden. Hennes intresse ledde till att hon började studera och inreda efter Feng Shui för att undersöka hur läran kan påverka känslan i hemmet och den upplevda livskvaliteten genom att rensa, organisera och underhålla skapa ett välmående hem som sänker stressnivån, ger mer energi och ökar kreativiteten. Hon skriver om feng Shui, de fem elementen, balansen mellan yin och yang, om våra sinnen och vår intuition, Vastu Shastra yoga for design, om hemmets olika rum, hållbar inredning och om hur du skapar en helig plats i ditt hem.
En intressant bok tycker jag - full av härlig inspiration!
Jag har själv i många år anammat en hel del feng shui hemma som jag lärde mig för många år sedan, till exempel: inga torkade blommor inne, ingen utgång i huset i motsatt sida från ingången, ha runda hörn på hyllor och köksbänkar och ingen spegel i sovrummet. Men det är såklart ett stort ämne så man kan välja vad som funkar för en själv i det befintliga hemmet.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.adlibris.com

Nyckelord: Detaljer | Energi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Nytt munstycke ska minska vattenförbrukningen med 98%

Energimyndigheten meddelade i somras att de hade beviljat företaget Altered ett projektstöd på 3,5 miljoner kronor för utveckling av ett nytt vattenbesparande munstycke för kökskranar och duschar. Anledningen menar man är att användningen av vatten idag är att merparten av vattenflödet från befintliga vattenkranar används inte då det rinner rakt ner i avloppet. Dessa n ya munstycken har potential att bidra till en energibesparing på 700 kWh per år och hushåll och de ska spara upp till 85 - 98 procent av vattenförbrukningen i kök och dusch. Det ska vara är möjligt att installera i de flesta av de 8 miljarder produkter som redan är på marknaden idag.
Jag såg att nu finns munstycket på till exempel Clas Ohlson, och det kostar 399 kr. På beskrivningen står det att det finns två lägen på det det, "spray" och "ånga" så det verkar inte gå att använda den vanliga vattenflödesmängd alls som man är van vid. Om man skulle vilja det vid något tillfälle, till exempel när man fyller upp diskhon tänker jag.... Men man får väl spraya på då tills det blir fullt.

Altered vattensparande munstycke
Altered vattensparande munstycke

En liten enkel lösning som kan göra en enorm skillnad. Enligt företagets beräkning sparar deras innovation cirka 700 kWh per år och hushåll i Sverige. Med cirka 4,5 miljoner hushåll skulle det innebära en total möjlig besparing på över 3 200 GWh/år bara i Sverige.
På Clas Ohlsons sida heter den Strålsamlare Altered Nozzle, jag läste recensionerna där och flera prisade den och tycker att de har sparat massor av vatten och att den är superbra, några andra har skrivit att en skvätter vatten åt flera håll, men då kanske den är felmonterad? Eller inte passar på just den kranen? Eftersom andra tycker att den är fantastiskt bra.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.clasohlson.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Idag är det dags att återvinna elektronikprylar!

Kanelbullens dag och allt vad det är denna månad men idag är det i alla fall International E-Waste Day. Elektronik- och återvinningsbranschen uppmanar alla att under dagen lämna in allt sitt elskrot till återvinning. Alla har väl uttjänta prylar hemma i lådorna och i förrådet gissar jag....
Målsättningen är att den gemensamma insatsen den 14 oktober ska leda en rekordmängd insamlat elskrot. Återvinns till exempel gamla högtalare, rakapparater, klockor, datorer och liknande småelektronik in blir effekten ännu större även om det är mindre prylar. Om alla drar sitt strå till stacken....

Elektronikåtervinning Foto: Getty Images
Elektronikåtervinning Foto: Getty Images

Vad en rekordinsamling innebär för klimatet: Vi kan bespara klimatet på motsvarande 228 miljoner mil bilkörning. Det är ungefär så långt 190 000 svenskar kör på ett år i snitt.

I Siffror:
- 1 kg insamlat elskrot besparar klimatet motsvarande 305 km bilkörning
- 25 miljoner uttjänta mobiltelefoner samlar damm i svenska hem. Det är ca 7,5 miljoner kg elskrot.
- 7,5 miljoner elskrot motsvarar 228 miljoner mil bilkörning. Lika mycket som ca 190 000 svenskar kör på ett år.

Hissnande siffror! Så kom ihåg att återvinna istället för att slänga i vanliga soporna. Gäller förstås alla dagar på året.

Initiativtagare till insamlingen är insamlingsföretaget Recipo som ägs av ett antal företag verksamma inom elektronikbranschen. Recipo verkar för målet att 100% av all uttjänt elskrot ska återvinnas.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Nyckelord: Elektronik | Energi | Inspiration | Övrigt

Permalink


Styrning och övervakning av elen

Som sagt var så går tekniken hela tiden framåt. I Wisers sortiment (från Schneider Electric) lanseras nu till exempel flera nyheter dä man med teknologin kan övervaka energiförbrukningen, bli varnad vid elavbrott och driftsstörningar samt styra värme och el även när du är långt hemifrån. Dessa system kan användas både vid nyinstallation och på befintliga installationer. Är ju verkligen superbra, med tanke på vad elavbrott kan orsaka i hemmen. I min brors hus till exempel, efter att ha stått tomt bara några dagar i sommar fick elavbrott (troligen en propp som hade gått) så lade en av frysboxarna med kött av.... inte en kul historia alls att ta reda på det sedan...

Wisers smartahem-system
Wisers smartahem-system

Exempel på vad som kan upptäckas direkt och förhindras är:
• Vattenskador orsakade av att värmesystemet har havererat och vattnet fryser med översvämning som följd.
• Förstörd mat p.g.a. att kylen eller frysen har gått sönder eller att dörren har glömts öppen.
• Söndersprängda pumpar i spabadet orsakat av att vattnet har frusit.
• Ökad radonhalt i villan p.g.a. att fläkten som ventilerar grunden har stannat.

En nyhet inom energisortimentet är PowerTag Control som tillsam-mans med en gateway för Wiser Energy ger möjlighet att styra olika funktioner i elcentralen via appen, oavsett var du befinner sig. Det innebär till exempel att man kan höja värmen i sommarstugan innan ni kommer fram, tända belysningen eller starta bastun. Så bra! Jag har till exempel bara snäppet över underhållsvärme i stugan när jag inte är där och det kan ju kännas lite för kallt om man kommer dit kvällstid och ska man lägga sig ganska direkt så hinner det inte värmas upp.

Wiser mäter såväl den totala energiförbrukningen som förbrukningen av enskilda prylar (som till exempel kyl, frys, bastu och spabad) och med hjälp av Wiser slipper du överraskande elräkningar. Om det händer det något oförutsett, ja exempelvis att frysen slutar att fungera då, så ska det skickas ett larm direkt till mobilen. Verkligen en bra funktion! Och man kan även enkelt se vilka apparater som drar mycket el. Kan ju också vara intressant att se om man har strömslukare som ökar på elräkningen rejält....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.se.com/se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Man kan spara mycket vatten med dessa tips!

Man förstår ju att man kan spara vatten genom att göra smartare val, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad så förbrukar man så här mycket vatten vid de här tillfällena:
En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
Varkligen tänktvärt!


Bättre att spara regnvatten och vattna trädgråden med det om man har möjlighet, och att man helst inte ska vattna när det är soligt ute utan bättre på kvällen eller tidig morgon. Man ska inte ha kranen på medan man kissar..... Man ska vänta med tvätten tills man har en full maskin. Och i alla sammanhang - inte bara låta vattnet stå och rinna...

Jag nämner igen en händelse i Malaysia för sisodär 20 år sedan, vi hade hyrt en bungalow på Phi Phi island. När jag skulle tvätta händerna i handfatet där så rann vattnet ut på golvet, för röret slutade på halva väggen. "Save water - water is gold" stod det. Det tänker jag ofta på och vrider av kranen så fort jag är klar.

Minska vattenförbrukningen för miljöns skull Foto: Göteborgs stad
Minska vattenförbrukningen för miljöns skull Foto: Göteborgs stad

Det går också åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel. Därför är det viktigt att aldrig slösa med dricksvatten.

Fler tips finns här:

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Energi | Inspiration | Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink


Miljövänligare och mer ekonomiskt med batteriladdare

Varta lanserar nya laddbara batterier tillverkade av 11 % återvunnet material samt en laddare i 50 % bioplast. 11% återvunnet material ska tydligen vara en väldigt hög siffra då det tydligen inte är det lättaste att ta tillvara material från gamla batterier. Fyra laddbara AAA-batterier från Varta ska tydligen motsvara 4 000 traditionella alkaliska batterier (!!) så att byta till laddbara batterier är både enormt miljöbesparande och såklart är det mer ekonomiskt. Ett enda laddbart batteri kan användas upp till fem år.

Att jag inte har tänkt på att skaffa laddningsbara batterier och laddare , jag har ju laddningsbara batterier till kameran och lite andra saker,men inte till vanliga AAA-batterier. Det är ju ofta ett dilemma att man inte har tillräckligt många fungerande batterier hemma... Jag skulle egentligen vilja ha laddningsbara AA-batterier också, det är ju mycket saker som man använder AAA och AA-batterier till: leksaker; TV-dosan, batteridrivna ljus; ljusslingor och ficklampor.

Laddningsbara batterier och laddare Foto: Varta
Laddningsbara batterier och laddare Foto: Varta

Det tar ungefär 1,5 timme att ladda fullt, och batterierna ska ha låg självurladdning - hela 70 % av kapaciteten ska återstå efter ett år.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.varta.se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Energi | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Du vinner mycket med ett tak till poolen....

Om man ändå ska investera i en pool i trädgården så rekommenderar jag att man även skaffar ett tak till den. Jag har under åren intervjuat flera poolexperter och alla säger samma sak, ett pooltak både förlänger säsongen och det blir förstås mindre insekter i vattnet. Dessutom ger det ett visst vindskydd om vädret inte skulle vara så bra, det förlänger till och med poolsäsongen med några månader. När solen skiner skjuter man helt enkelt bort taket och får en skön utomhuspool, när det regnar, blåser eller är kyligt ute kan man njuta av att bada med taket som skydd. Men en annan viktig fråga som jag tänker på är säkerheten. Är taket på så finns det ingen risk att barn och husdjur trillar i. Och inte vuxnar heller för den delen....

Pooltak Foto: Folkpool
Pooltak Foto: Folkpool

Här har jag lånat några bilder från Folkpool för att visa hur ett pooltak kan se ut. Förutom att man förlänger badsäsongen så sparar man dessutom energi och vattnet hålls renare då taket förhindrar löv, insekter och annat skräp att hamna i poolen. Solen kommer åt att värma upp poolen samtidigt som taket isolerar under kalla nätter. Mindra löv och insekter i vattnet innebär också mindre rengöring med kemikalier= mer miljövänligt. Man kan också förvara de uppblåsbara badprylarna i poolen och slipper stoppa in dem i förrådet när badandet är över för dagen, det gör i alla fall ett familj som jag känner och det tycker de är superbra - att inte den rosa uppblåsabara flamingon flyger över till grannen till exempel....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Energi | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Vilka fönster ska man välja?

Att välja fönster är inte helt lätt, det finns många olika stilar att välja på och vad mer bör man tänka på om man ska byta fönster? Ett tips är är kolla in Elitfönster som nu lanserar nu en ny tjänst: fonsterkollen.se. Genom att skriva in sin hemadress, presenteras fakta för platsen såsom väder, buller, inbrottsrisken i närområdet samt arkitekturstil på fastigheten. Information om vad du bör tänka på vid fönsterbyte visas, samt vilka fönster som passar fastigheten bäst.

Elitfönster lanserar Fonsterkollen.se
Elitfönster lanserar Fonsterkollen.se

Väder, buller och inbrottsrisk är faktorer som man bör ta hänsyn till när man väljer fönster. Genom fönsterkollen.se kan alla som ska byta fönster se vilka fönster som passar deras behov bäst. Tjänsten tar användaren genom fyra steg; ”väder och vind”, ”säkerhet”, ”bullerstörningar” och ”stil”. Resultatet leder fram till en summering och ett diskussionsunderlag att ta med till sin återförsäljare vid köpet. www.fonsterkollen.se

För fler smarta hemprylar kika här: Smarta prylar till hemmet

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Detaljer | Elförbrukningen | Energi | Hus | Nyheter | Tips

Permalink


Nu lanseras en elbilsladdare för hemmabruk

Det här med att ladda elbilar verkar vara ett gissel tycker jag, det är alltför glest mellan laddningsställena och att ladda hemma verkar ta en himla lång tid. En av mina kompisar har elbil och hon har berättat om det här problemet, så nu ska jag tipsa henne om den här nyheten : att nu lanserar Schneider Electrics en väggbox för hemmaladdning ( inget för de som bor i lägenhet då men perfekt om man bor i eget hus och har elbil).Vid utvecklingen av den här boxen har man har man lagt stor vikt vid att laddningen ska gå snabbt, säkert och passa för vårt klimat. Schneider Electric menar att laddning i ett vanligt eluttag innebär en brandrisk då uttagen ofta inte är avsedda för hög belastning under en lång tid. Att det går snabbare med den här boxen beror på att man kan ladda med högre ström.

EVlink väggbox för hemmaladdning av elbil Foto: Schneider Electric
EVlink väggbox för hemmaladdning av elbil Foto: Schneider Electric

Nu lanseras EVlink från Schneider Electric som bland annat erbjuder hemmaladdare för laddning direkt i hemmet.
Priset för laddaren ligger på cirka 8.000 kronor men den måste köpas in via en elinstallatör då installationen måste göras av en behörig elektriker.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.schneider-electric.com

Nyckelord: Elektronik | Energi | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Braskamin i sovrummet

Men hur härligt ser inte det här ut då? Govärme i sovrummet.... det skulle jag verkligen vilja ha också. Snickaren gjorde inte ett jättebra jobb med isoleringen i golvet i sovrummet så det drar alltid lite kallt där mellan golvplankorna. Ja, det är ju bara på vinterna förstås som man lider av det, övriga årstider är det bara svalt och skönt tycker jag. Jag har en skorsten vägg i vägg med sovrummet ( i köket) så där skulle det kanske gå att montera på en sådan här. Det här är en av de nya modellerna från Contura, jättefin tycker jag och med täljsten runtom håller den värmen bra också.

Om du också funderar på att installera en braskamin i huset måste du först göra en bygganmälan. Är du osäker på vad som gäller i din kommun kan du ringa till stadsbyggnadskontoret. I bygganmälan ska man oftast ange Typgodkännandenummer, detta har nu ersats av Prestandadeklaration. Mer info finns här.

Kamin i sovrummet, här med Contura 720T
Kamin i sovrummet, här med Contura 720T

Contura 720T är en av Conturas nya kaminer, den har en fin omramning av värmelagrande täljsten vilket gör den extra effektiv. Går att få i glas eller plåt med anslutning till uteluft och skorsten. Contura 700-serie finns att köpa hos återförsäljare i hela landet. Contura 710 kostar till exempel från 15 900 kronor och Contura 720T (den här modellen med täljsten) kostar från 22 900 kronor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
www.contura.se

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Energi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Spa-bad med lägst energiförbrukning

Jag har precis fått en pressrelease från Folkpool där det står "Spabadet Nordic Impulse DP, här i cederträ, har den lägsta energiförbrukningen av alla svenska spabad. Ett badtillfälle kostar cirka 16 kr". Det står ingenting om själva undersökningen eller hur de har räknat ut de där 16 kronorna. Men om man är intresserad av att veta mer kan man kontakta Folkpool, jag har även mejlat dem för att få veta lite mera - så mer om det i ett annat inlägg. Härligt ser det i alla fall ut att vara, varm jacuzzi i snödrivorna! Härligt efter en dag i skidbacken.

Spabadet Nordic Impulse DP Foto: Folkpool
Spabadet Nordic Impulse DP Foto: Folkpool

Det här karet ska ha lägst energiförbrukning, det kostar 16 kr per bad och själva karet kostar 44 900 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.folkpool.se

Nyckelord: Energi | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips | Utomhus

Permalink


Drömmen om ett spa-bad...

Förra sommaren hade jag ett uppblåsbart spa bad på trädäcket, det blev verkligen mycket använt. När det var regniga och gråa dagar så tror jag att det var det badet som räddade hela sommaren. Varmt och skönt och man kunde vara utomhus ändå trots det trista vädret. När Elmeris kompis Nemo kom så bade de flera gånger varje dag. Ja, vi också förstås. Vi hällde på badskum så det var skum på hela trallen till sist... hysteriskt kul!
Enda nackdelen med de uppblåsbara karen är förstås att man inte kan använda dem på vintern. Och att man inte får placera det på en spik eller något för då är det över med det roliga. Jag hade klor i det men eftersom barnen badade så mycket i det (med badskum, gräs och så vidare) så bytte jag vatten i det då och då när det behövdes. Nu funderar jag på att skaffa ett riktigt spa-bad som man kan ha ute året runt. Här krävs det lite mer, eftersom en elektriker måste göra en sladdragning, jordfelsbrytare osv. Dessutom så kostar det förstås mer.
Jag har precis varit hos mina vänner i USA som har ett kar med plats för 6 personer, då kan man ju lätt vara 4 personer utan att det känns som om man sitter i knät på varann.... så det varkar vara en vettig storlek att satsa på. Sen måste man välja ett som är anpassat för det nordiska klimatet, för är det inte bra isolerat så kommer det inte att hålla värmen som det ska.

Foto: Familypool/Folkpool
Foto: Familypool/Folkpool

Varma spabad är perfekta då det är dåligt väder ute, eller en härlig kväll i solnedgången...och under den mörka hösten då kylan drar in och vintertid under en gnistrande stjärnhimmel.

Tänk på detta när du väljer modell och leverantör
Bestäm en budget. Jämför flera leverantörer. Vad är viktigt? Bästa massage och komfort eller mest för avkopplande samvaro. Provsitt badet och kolla att det finns säten med rätt sittdjup.Välj en etablerad leverantör som kan erbjuda lokal service och reservdelar i framtiden. Kolla att det går att beställa filter till det i Sverige...och att det är isolerat för vårt nordiska klimat, om du vill ha möljlighet att använda det även på vintern.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Energi | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Värm poolen med solfångare!

Det här var ju smart, men inte direkt billigt. Men det är klart de ska förhoppningsvis hålla i många år så då kanske man hinner tjäna igen det, el är ju inte direkt billigt heller. Det här ska ju dessutom vara miljövänligt. Nyheten heter Thermecro och kommer från Folkpool och med den nya teknik ska rören absorbera hela 92 % av tillgänglig instrålning. Men den här solfångaren ska man kunna höja badtemperaturen flera grader på en dag.

Teknologin bygger på vakuumrör där systemet tar upp strålning ur alla vinklar och inte bara vid direkt instrålning och vakuumrören är sedan ordentligt isolerade för att bevara den tillförda värmen. Den ska även fungera vid låga ute-temperaturer eftersom rören omvandlar instrålningen till värme oavsett väderlek. Det behöver alltså inte vara den perfekta varma sommardagen för att det ska bli varmt och skönt i poolen. Om man redan har en poolvärmepump så kan solfångaren användas som extra värmekälla.

Jag vill också ha en pool! Med solfångare!

Thermecro solfångare från Folkpool
Thermecro solfångare från Folkpool

Thermecro ska vara tålig, den är tillverkad av härdat glas, värmehärdad specialplast och titan. Installationen ska vara enkel, man ställer solfångaren direkt på marken eller monterar den på ett tak. Tack vare den 30 m långa anslutningsslangen kan solfångaren stå upp till 15 m från poolens reningsverk.

Den finns i tre olika storlekar:
16 rör 1,5 x 2m till poolyta max 14m2, cirkapris 29 900 kr.
32 rör 2,15 x 2m till poolyta max 28m2, cirkapris 44 900 kr.
48 rör 3,2 x 2m till poolyta max 42m2, cirkapris 54 900 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.folkpool.se

Nyckelord: Elektronik | Energi | Ljus | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Hett inomhus? En värmeförflyttare kan göra susen!

Här har jag hittat en väldigt smart pryl om man har problem med ett vissa rum blir för varma och andra behöver mer värme. Till exempel kanske man har ett sovrum i söderläge på andra våningen nära plåttaket.... där kan det bli väldigt hett om solen gassar på fönstret hela dagarna. Eller så kanske man har en kamin eller vedspis i ett rum och det rummet blir väldigt varmet medan rummet intill inte får mycket av den goda värmen.
Då finns alltså värmeförflyttare som man kan montera i en dörröppning. Den varma luften i taket sugs bort och förs ut genom dörröppningen och på sommaren monteras den över fönsteret och för ut värmen och kallare luft kommer in. Låter väldigt enkelt och bra!
Jag har inte provat apparaten men jag ska genast tipsa mamma om den, hon har ett sovrum som blir som en bastu på sommaren. Gissar att ni är fler där ute som har samma problem.

Elementfläkten
Elementfläkten

Med elementflläkten kan man nyttja den energi som redan finns i rummet för att få det inomhusklimat man vill ha. Elementfläkten kan kompletteras med en termostat som slår av/på vid cirka 30 grader, det kan ju vara bra vid till exempel kamin. Man vill inte att den ska få iväg värmen direkt utan när det börjar bli riktigt hett.

Elementfläkten

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Energi | Prylar | Tips

Permalink


Färgglada element

Element är ju inte den snyggaste inredningsdetaljen, och man försöker oftast hitta ett som inte är alltför stort utan ett som bara är så pass stort att det klarar av att värma upp ytan där det har placerats. Purmo har visat upp en del färgade element under åren som istället kan bli en kul inredningdetalj. Här är ett av de senare i raden, Delta i färgen Light Pink. Perfekt för barnrummet!

Rosa element Purmo Delta
Rosa element Purmo Delta

Färgmatcha i barnrummet med färgglada Purmo Delta DL2, en sektionsradiator i gammal stil med modern teknik. Radiatorerna från Purmo är lackade och härdade för att bli maximalt tåliga mot slitage och de har även en yta som går lätt att torka av. Delta går att beställa i 72 kulörer. Cirkapris 3 500 kr.

Tidigare inlägg:
Purmo- element som är både energisnåla och snygga
Smart element som kan användas till sittbänk
Moderna radiatorer i gammal stil

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.cleverheating.se

 

Nyckelord: Barn | Detaljer | Energi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Spara vatten och energi med Grohe´s smarta powerbox

Älskar smarta innovationer! Här är en av de senaste som lanserats, och sådant här kommer vi nog att få se mer av framöver. Grohe´s teknologi använder blandarens eget vattenflöde för att driva en turbin, dold i en liten låda installerad under tvättstället. Detta omvandlar energin från det rinnande vattnet till lagringsbar elektrisk energi, som sedan driver blandarens infraröda funktion. Bara 60 sekunders vattenfl öde genererar och lagrar tillräckligt med energi för att driva blandaren i 24 timmar.

Grohe´s powerbox omvandlar energin från det rinnande vattnet i kranen till  lagringsbar elektrisk energi.
Grohe´s powerbox omvandlar energin från det rinnande vattnet i kranen till lagringsbar elektrisk energi.

Ingen energi från elnätet krävs för att driva enheten, utan det är energin från vattenflödet som sparas i powerboxen och den driver i sin tur den infraröda spolfunktionen på kranen. Powerboxen har en lagringskapacitet som möjliggör 100 timmars användning från bara 260 sekunders vattenflöde.

www.grohe.com/se

Gilla  gärna Allt om bostad  på Facebook
Nu finns vi även på Instagram - där kan du följa oss för att se fina bilder och se de senaste nyheterna

Nyckelord: Badrum | Energi | Nyheter

Permalink


Stora fönster på villan

Att få in så mycket ljus som möjligt med hjälp av fönstren har flera fördelar, dels kan man använda det naturliga dagsljuset istället för belysning och solljuset skänker även värme. Energisparfönster med låg U-värde kostar lite mer men ger lägre uppvärmningskostnader. Ju lägre U-värde desto mindre blir värmeförlusten. Här är några bilder från ett hus jag var in i på en mässa för sommarhus i somras i Finland. Här har fönstrens proportioner och spröjs get huset dess karaktär. Se även den inglasade gången på övervåningen, fram till balkongdörren. Det gav verkligen ett luftigt och modernt uttryck.

Stora fönster på villan Foto: Annika Rådlund
Stora fönster på villan Foto: Annika Rådlund

Stora och många fönster ända upp till nocken skänker både ljus och värme. Glas istället för träräcke på övervåningen ger ett öppet och luftigt uttryck. Enda nackdelen är väl fönsterputsningen... Bilderna tog jag på mässan Asuntomessut. www.asuntomessut.fi

Nyckelord: Detaljer | Energi | Hus | Inspiration | Ljus | Mässor | Tips

Permalink


Villa Atrium - med pool i mitten

Jag är på en stor husmässa i Finland där man har byggt upp ett nytt sommarhusområde vid kusten. Det är egentligen fel att kalla dem stugor för de är riktiga villor. Här är ett av etagehusen som har fyra huskroppar, så att en del (den främre svarta delen) kan användas som gästhus. Mellan huskropparna är det en pool. Perfekt då man slipper insyn och det ligger vindskyddat. Men hur funkar det på vintern? Drivor av snö där på "innergården" och hur får man ut snön om man vill ta sig ett bad på vintern? Ett glastak under vinterhalvåret kanske vore något...

Villa Atrium Foto: Annika Rådlund
Villa Atrium Foto: Annika Rådlund

Villa Atrium, 155 kvm vid med sjöutsikt och nära till havet. Terassen längs fram på den svarta husdelen var bra placerad, med härlig utsikt. Poolen ligger mellan den vita och svarta husdelen. Huset är ritat av arkitekt Tero Oinas. Villa Atrium har 6 rum och kök och är ett lågenergihus.

 

Villa Atrium - Ojan Rauta
L
oma-Asutomessut (mässan)

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Energi | Hus | Inspiration | Mässor | Nyheter

Permalink


Byt blandare och spara tusenlappar varje år

Byter du ut dina gamla blandare i kök och badrum mot nya, energimärkta, kan du spara tusenlappar årligen. Det visar en ny rapport från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) där man har jämfört energi- och kostnadsbesparingen för olika typer av energimärkta blandare.
Energimärkningen lanserades 2012 för att erbjuda opartisk hjälp att välja energieffektiva blandare och betygsskalan går från G till A. Byter man till energimärkta blandare sparar man både vatten och energi till uppvärmning av varmvatten och man spar förstås mest om man byter blandare i både dusch och kök.

Äldre blandare och mekaniska duschblandare (från före år 2000) med höga flödeshastigheter och inga energisparande funktioner klassificeras normalt som klass E. En person som bor i lägenhet och byter blandare från E-klassade till A-klassade kan spara 60 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.
Man kan även spara energi genom att byta från nyare blandare med enklare energisparfunktioner, som uppfyller kraven för klass C, till A-klassade blandare. Vare sig om man bor i lägenhet eller villa kan ett sådant byte ge en energibesparing på 43 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.

SP:s studie visar flera exempel på besparingar vid olika typer av energi:
• En familj på fyra personer i en villa med direktverkande el som byter gamla (icke energimärkta) blandare i kök och badrum till nya, B-klassade, varianter kan spara 1487 kr/år.
• Motsvarande familj i villa med bergvärme som byter från E-klassade till A-klassade blandare kan spara 487 kr/år. Då har man rätt snabbt tjänat in pengarna som blandarna kostar.

Logic sensorstyrda är konstruerade med strömsnål teknik. Genom att byta ut vanliga blandare mot någon av dem kan man spara stora mängder energi, vatten och miljö och sänka bostadens driftskostnader. Blandaren kommer från Gustavsberg.


Gustavsberg

Nyckelord: Bad | Badrum | Energi | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Se vad elen kostar med ny mobilapp

Svensk Energi lanser nu Elräknaren, en mobilapp där man snabbt kan ta reda på hur mycket en elpryl eller vitvara kommer att kosta i elanvändning; per dag, månad och år. I butik är alla elprylar märkta med hur många watt de drar och på vitvarornas energimärkning anges dessutom hur många kilowattimmar kylen eller frysen beräknas dra på ett år. Ofta finns dock ingen kostnad kopplad till uppgifterna men med den nya appen ska men enkelt få en uppfattning om hela kostnaden för en produkt - även vad den kommer att kosta på elräkningen. Appen är gratis och finns redan nu att ladda ner för Android och iPhone. AppStore: https://itunes.apple.com/se/app/elraknaren/id786086238?l=sv&ls=1&mt=8 AndroidMarket: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.se.svenskenergi.elraknaren

Med Elräknaren ska men enkelt kunna se vad en TV som står på fyra timmar om dagen kostar på elräkningen i slutet av varje månad. Vet du vad något kostar så är det också lättare att avgöra om du gärna betalar för den bekvämligheten eller avstår.

 

Svensk Energi

Nyckelord: Ekonomi | El | Elektronik | Energi | Nyheter | Tips

Permalink