AlltomBostad

Energi

Energi


Du vinner mycket med ett tak till poolen....

Om man ändå ska investera i en pool i trädgården så rekommenderar jag att man även skaffar ett tak till den. Jag har under åren intervjuat flera poolexperter och alla säger samma sak, ett pooltak både förlänger säsongen och det blir förstås mindre insekter i vattnet. Dessutom ger det ett visst vindskydd om vädret inte skulle vara så bra, det förlänger till och med poolsäsongen med några månader. När solen skiner skjuter man helt enkelt bort taket och får en skön utomhuspool, när det regnar, blåser eller är kyligt ute kan man njuta av att bada med taket som skydd. Men en annan viktig fråga som jag tänker på är säkerheten. Är taket på så finns det ingen risk att barn och husdjur trillar i. Och inte vuxnar heller för den delen....

Pooltak Foto: Folkpool
Pooltak Foto: Folkpool

Här har jag lånat några bilder från Folkpool för att visa hur ett pooltak kan se ut. Förutom att man förlänger badsäsongen så sparar man dessutom energi och vattnet hålls renare då taket förhindrar löv, insekter och annat skräp att hamna i poolen. Solen kommer åt att värma upp poolen samtidigt som taket isolerar under kalla nätter. Mindra löv och insekter i vattnet innebär också mindre rengöring med kemikalier= mer miljövänligt. Man kan också förvara de uppblåsbara badprylarna i poolen och slipper stoppa in dem i förrådet när badandet är över för dagen, det gör i alla fall ett familj som jag känner och det tycker de är superbra - att inte den rosa uppblåsabara flamingon flyger över till grannen till exempel....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Energi | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Vilka fönster ska man välja?

Att välja fönster är inte helt lätt, det finns många olika stilar att välja på och vad mer bör man tänka på om man ska byta fönster? Ett tips är är kolla in Elitfönster som nu lanserar nu en ny tjänst: fonsterkollen.se. Genom att skriva in sin hemadress, presenteras fakta för platsen såsom väder, buller, inbrottsrisken i närområdet samt arkitekturstil på fastigheten. Information om vad du bör tänka på vid fönsterbyte visas, samt vilka fönster som passar fastigheten bäst.

Elitfönster lanserar Fonsterkollen.se
Elitfönster lanserar Fonsterkollen.se

Väder, buller och inbrottsrisk är faktorer som man bör ta hänsyn till när man väljer fönster. Genom fönsterkollen.se kan alla som ska byta fönster se vilka fönster som passar deras behov bäst. Tjänsten tar användaren genom fyra steg; ”väder och vind”, ”säkerhet”, ”bullerstörningar” och ”stil”. Resultatet leder fram till en summering och ett diskussionsunderlag att ta med till sin återförsäljare vid köpet. www.fonsterkollen.se

För fler smarta hemprylar kika här: Smarta prylar till hemmet

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Detaljer | Elförbrukningen | Energi | Hus | Nyheter | Tips

Permalink


Nu lanseras en elbilsladdare för hemmabruk

Det här med att ladda elbilar verkar vara ett gissel tycker jag, det är alltför glest mellan laddningsställena och att ladda hemma verkar ta en himla lång tid. En av mina kompisar har elbil och hon har berättat om det här problemet, så nu ska jag tipsa henne om den här nyheten : att nu lanserar Schneider Electrics en väggbox för hemmaladdning ( inget för de som bor i lägenhet då men perfekt om man bor i eget hus och har elbil).Vid utvecklingen av den här boxen har man har man lagt stor vikt vid att laddningen ska gå snabbt, säkert och passa för vårt klimat. Schneider Electric menar att laddning i ett vanligt eluttag innebär en brandrisk då uttagen ofta inte är avsedda för hög belastning under en lång tid. Att det går snabbare med den här boxen beror på att man kan ladda med högre ström.

EVlink väggbox för hemmaladdning av elbil Foto: Schneider Electric
EVlink väggbox för hemmaladdning av elbil Foto: Schneider Electric

Nu lanseras EVlink från Schneider Electric som bland annat erbjuder hemmaladdare för laddning direkt i hemmet.
Priset för laddaren ligger på cirka 8.000 kronor men den måste köpas in via en elinstallatör då installationen måste göras av en behörig elektriker.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.schneider-electric.com

Nyckelord: Elektronik | Energi | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Braskamin i sovrummet

Men hur härligt ser inte det här ut då? Govärme i sovrummet.... det skulle jag verkligen vilja ha också. Snickaren gjorde inte ett jättebra jobb med isoleringen i golvet i sovrummet så det drar alltid lite kallt där mellan golvplankorna. Ja, det är ju bara på vinterna förstås som man lider av det, övriga årstider är det bara svalt och skönt tycker jag. Jag har en skorsten vägg i vägg med sovrummet ( i köket) så där skulle det kanske gå att montera på en sådan här. Det här är en av de nya modellerna från Contura, jättefin tycker jag och med täljsten runtom håller den värmen bra också.

Om du också funderar på att installera en braskamin i huset måste du först göra en bygganmälan. Är du osäker på vad som gäller i din kommun kan du ringa till stadsbyggnadskontoret. I bygganmälan ska man oftast ange Typgodkännandenummer, detta har nu ersats av Prestandadeklaration. Mer info finns här.

Kamin i sovrummet, här med Contura 720T
Kamin i sovrummet, här med Contura 720T

Contura 720T är en av Conturas nya kaminer, den har en fin omramning av värmelagrande täljsten vilket gör den extra effektiv. Går att få i glas eller plåt med anslutning till uteluft och skorsten. Contura 700-serie finns att köpa hos återförsäljare i hela landet. Contura 710 kostar till exempel från 15 900 kronor och Contura 720T (den här modellen med täljsten) kostar från 22 900 kronor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
www.contura.se

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Energi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Spa-bad med lägst energiförbrukning

Jag har precis fått en pressrelease från Folkpool där det står "Spabadet Nordic Impulse DP, här i cederträ, har den lägsta energiförbrukningen av alla svenska spabad. Ett badtillfälle kostar cirka 16 kr". Det står ingenting om själva undersökningen eller hur de har räknat ut de där 16 kronorna. Men om man är intresserad av att veta mer kan man kontakta Folkpool, jag har även mejlat dem för att få veta lite mera - så mer om det i ett annat inlägg. Härligt ser det i alla fall ut att vara, varm jacuzzi i snödrivorna! Härligt efter en dag i skidbacken.

Spabadet Nordic Impulse DP Foto: Folkpool
Spabadet Nordic Impulse DP Foto: Folkpool

Det här karet ska ha lägst energiförbrukning, det kostar 16 kr per bad och själva karet kostar 44 900 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.folkpool.se

Nyckelord: Energi | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips | Utomhus

Permalink


Drömmen om ett spa-bad...

Förra sommaren hade jag ett uppblåsbart spa bad på trädäcket, det blev verkligen mycket använt. När det var regniga och gråa dagar så tror jag att det var det badet som räddade hela sommaren. Varmt och skönt och man kunde vara utomhus ändå trots det trista vädret. När Elmeris kompis Nemo kom så bade de flera gånger varje dag. Ja, vi också förstås. Vi hällde på badskum så det var skum på hela trallen till sist... hysteriskt kul!
Enda nackdelen med de uppblåsbara karen är förstås att man inte kan använda dem på vintern. Och att man inte får placera det på en spik eller något för då är det över med det roliga. Jag hade klor i det men eftersom barnen badade så mycket i det (med badskum, gräs och så vidare) så bytte jag vatten i det då och då när det behövdes. Nu funderar jag på att skaffa ett riktigt spa-bad som man kan ha ute året runt. Här krävs det lite mer, eftersom en elektriker måste göra en sladdragning, jordfelsbrytare osv. Dessutom så kostar det förstås mer.
Jag har precis varit hos mina vänner i USA som har ett kar med plats för 6 personer, då kan man ju lätt vara 4 personer utan att det känns som om man sitter i knät på varann.... så det varkar vara en vettig storlek att satsa på. Sen måste man välja ett som är anpassat för det nordiska klimatet, för är det inte bra isolerat så kommer det inte att hålla värmen som det ska.

Foto: Familypool/Folkpool
Foto: Familypool/Folkpool

Varma spabad är perfekta då det är dåligt väder ute, eller en härlig kväll i solnedgången...och under den mörka hösten då kylan drar in och vintertid under en gnistrande stjärnhimmel.

Tänk på detta när du väljer modell och leverantör
Bestäm en budget. Jämför flera leverantörer. Vad är viktigt? Bästa massage och komfort eller mest för avkopplande samvaro. Provsitt badet och kolla att det finns säten med rätt sittdjup.Välj en etablerad leverantör som kan erbjuda lokal service och reservdelar i framtiden. Kolla att det går att beställa filter till det i Sverige...och att det är isolerat för vårt nordiska klimat, om du vill ha möljlighet att använda det även på vintern.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Energi | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Värm poolen med solfångare!

Det här var ju smart, men inte direkt billigt. Men det är klart de ska förhoppningsvis hålla i många år så då kanske man hinner tjäna igen det, el är ju inte direkt billigt heller. Det här ska ju dessutom vara miljövänligt. Nyheten heter Thermecro och kommer från Folkpool och med den nya teknik ska rören absorbera hela 92 % av tillgänglig instrålning. Men den här solfångaren ska man kunna höja badtemperaturen flera grader på en dag.

Teknologin bygger på vakuumrör där systemet tar upp strålning ur alla vinklar och inte bara vid direkt instrålning och vakuumrören är sedan ordentligt isolerade för att bevara den tillförda värmen. Den ska även fungera vid låga ute-temperaturer eftersom rören omvandlar instrålningen till värme oavsett väderlek. Det behöver alltså inte vara den perfekta varma sommardagen för att det ska bli varmt och skönt i poolen. Om man redan har en poolvärmepump så kan solfångaren användas som extra värmekälla.

Jag vill också ha en pool! Med solfångare!

Thermecro solfångare från Folkpool
Thermecro solfångare från Folkpool

Thermecro ska vara tålig, den är tillverkad av härdat glas, värmehärdad specialplast och titan. Installationen ska vara enkel, man ställer solfångaren direkt på marken eller monterar den på ett tak. Tack vare den 30 m långa anslutningsslangen kan solfångaren stå upp till 15 m från poolens reningsverk.

Den finns i tre olika storlekar:
16 rör 1,5 x 2m till poolyta max 14m2, cirkapris 29 900 kr.
32 rör 2,15 x 2m till poolyta max 28m2, cirkapris 44 900 kr.
48 rör 3,2 x 2m till poolyta max 42m2, cirkapris 54 900 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.folkpool.se

Nyckelord: Elektronik | Energi | Ljus | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Hett inomhus? En värmeförflyttare kan göra susen!

Här har jag hittat en väldigt smart pryl om man har problem med ett vissa rum blir för varma och andra behöver mer värme. Till exempel kanske man har ett sovrum i söderläge på andra våningen nära plåttaket.... där kan det bli väldigt hett om solen gassar på fönstret hela dagarna. Eller så kanske man har en kamin eller vedspis i ett rum och det rummet blir väldigt varmet medan rummet intill inte får mycket av den goda värmen.
Då finns alltså värmeförflyttare som man kan montera i en dörröppning. Den varma luften i taket sugs bort och förs ut genom dörröppningen och på sommaren monteras den över fönsteret och för ut värmen och kallare luft kommer in. Låter väldigt enkelt och bra!
Jag har inte provat apparaten men jag ska genast tipsa mamma om den, hon har ett sovrum som blir som en bastu på sommaren. Gissar att ni är fler där ute som har samma problem.

Elementfläkten
Elementfläkten

Med elementflläkten kan man nyttja den energi som redan finns i rummet för att få det inomhusklimat man vill ha. Elementfläkten kan kompletteras med en termostat som slår av/på vid cirka 30 grader, det kan ju vara bra vid till exempel kamin. Man vill inte att den ska få iväg värmen direkt utan när det börjar bli riktigt hett.

Elementfläkten

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Energi | Prylar | Tips

Permalink


Färgglada element

Element är ju inte den snyggaste inredningsdetaljen, och man försöker oftast hitta ett som inte är alltför stort utan ett som bara är så pass stort att det klarar av att värma upp ytan där det har placerats. Purmo har visat upp en del färgade element under åren som istället kan bli en kul inredningdetalj. Här är ett av de senare i raden, Delta i färgen Light Pink. Perfekt för barnrummet!

Rosa element Purmo Delta
Rosa element Purmo Delta

Färgmatcha i barnrummet med färgglada Purmo Delta DL2, en sektionsradiator i gammal stil med modern teknik. Radiatorerna från Purmo är lackade och härdade för att bli maximalt tåliga mot slitage och de har även en yta som går lätt att torka av. Delta går att beställa i 72 kulörer. Cirkapris 3 500 kr.

Tidigare inlägg:
Purmo- element som är både energisnåla och snygga
Smart element som kan användas till sittbänk
Moderna radiatorer i gammal stil

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.cleverheating.se

 

Nyckelord: Barn | Detaljer | Energi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Spara vatten och energi med Grohe´s smarta powerbox

Älskar smarta innovationer! Här är en av de senaste som lanserats, och sådant här kommer vi nog att få se mer av framöver. Grohe´s teknologi använder blandarens eget vattenflöde för att driva en turbin, dold i en liten låda installerad under tvättstället. Detta omvandlar energin från det rinnande vattnet till lagringsbar elektrisk energi, som sedan driver blandarens infraröda funktion. Bara 60 sekunders vattenfl öde genererar och lagrar tillräckligt med energi för att driva blandaren i 24 timmar.

Grohe´s powerbox omvandlar energin från det rinnande vattnet i kranen till  lagringsbar elektrisk energi.
Grohe´s powerbox omvandlar energin från det rinnande vattnet i kranen till lagringsbar elektrisk energi.

Ingen energi från elnätet krävs för att driva enheten, utan det är energin från vattenflödet som sparas i powerboxen och den driver i sin tur den infraröda spolfunktionen på kranen. Powerboxen har en lagringskapacitet som möjliggör 100 timmars användning från bara 260 sekunders vattenflöde.

www.grohe.com/se

Gilla  gärna Allt om bostad  på Facebook
Nu finns vi även på Instagram - där kan du följa oss för att se fina bilder och se de senaste nyheterna

Nyckelord: Badrum | Energi | Nyheter

Permalink


Stora fönster på villan

Att få in så mycket ljus som möjligt med hjälp av fönstren har flera fördelar, dels kan man använda det naturliga dagsljuset istället för belysning och solljuset skänker även värme. Energisparfönster med låg U-värde kostar lite mer men ger lägre uppvärmningskostnader. Ju lägre U-värde desto mindre blir värmeförlusten. Här är några bilder från ett hus jag var in i på en mässa för sommarhus i somras i Finland. Här har fönstrens proportioner och spröjs get huset dess karaktär. Se även den inglasade gången på övervåningen, fram till balkongdörren. Det gav verkligen ett luftigt och modernt uttryck.

Stora fönster på villan Foto: Annika Rådlund
Stora fönster på villan Foto: Annika Rådlund

Stora och många fönster ända upp till nocken skänker både ljus och värme. Glas istället för träräcke på övervåningen ger ett öppet och luftigt uttryck. Enda nackdelen är väl fönsterputsningen... Bilderna tog jag på mässan Asuntomessut. www.asuntomessut.fi

Nyckelord: Detaljer | Energi | Hus | Inspiration | Ljus | Mässor | Tips

Permalink


Villa Atrium - med pool i mitten

Jag är på en stor husmässa i Finland där man har byggt upp ett nytt sommarhusområde vid kusten. Det är egentligen fel att kalla dem stugor för de är riktiga villor. Här är ett av etagehusen som har fyra huskroppar, så att en del (den främre svarta delen) kan användas som gästhus. Mellan huskropparna är det en pool. Perfekt då man slipper insyn och det ligger vindskyddat. Men hur funkar det på vintern? Drivor av snö där på "innergården" och hur får man ut snön om man vill ta sig ett bad på vintern? Ett glastak under vinterhalvåret kanske vore något...

Villa Atrium Foto: Annika Rådlund
Villa Atrium Foto: Annika Rådlund

Villa Atrium, 155 kvm vid med sjöutsikt och nära till havet. Terassen längs fram på den svarta husdelen var bra placerad, med härlig utsikt. Poolen ligger mellan den vita och svarta husdelen. Huset är ritat av arkitekt Tero Oinas. Villa Atrium har 6 rum och kök och är ett lågenergihus.

 

Villa Atrium - Ojan Rauta
L
oma-Asutomessut (mässan)

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Energi | Hus | Inspiration | Mässor | Nyheter

Permalink


Byt blandare och spara tusenlappar varje år

Byter du ut dina gamla blandare i kök och badrum mot nya, energimärkta, kan du spara tusenlappar årligen. Det visar en ny rapport från SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) där man har jämfört energi- och kostnadsbesparingen för olika typer av energimärkta blandare.
Energimärkningen lanserades 2012 för att erbjuda opartisk hjälp att välja energieffektiva blandare och betygsskalan går från G till A. Byter man till energimärkta blandare sparar man både vatten och energi till uppvärmning av varmvatten och man spar förstås mest om man byter blandare i både dusch och kök.

Äldre blandare och mekaniska duschblandare (från före år 2000) med höga flödeshastigheter och inga energisparande funktioner klassificeras normalt som klass E. En person som bor i lägenhet och byter blandare från E-klassade till A-klassade kan spara 60 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.
Man kan även spara energi genom att byta från nyare blandare med enklare energisparfunktioner, som uppfyller kraven för klass C, till A-klassade blandare. Vare sig om man bor i lägenhet eller villa kan ett sådant byte ge en energibesparing på 43 % av energin som används till uppvärmning av varmvatten.

SP:s studie visar flera exempel på besparingar vid olika typer av energi:
• En familj på fyra personer i en villa med direktverkande el som byter gamla (icke energimärkta) blandare i kök och badrum till nya, B-klassade, varianter kan spara 1487 kr/år.
• Motsvarande familj i villa med bergvärme som byter från E-klassade till A-klassade blandare kan spara 487 kr/år. Då har man rätt snabbt tjänat in pengarna som blandarna kostar.

Nautic Foto: Gustavsberg
Nautic Foto: Gustavsberg

Logic sensorstyrda är konstruerade med strömsnål teknik. Genom att byta ut vanliga blandare mot någon av dem kan man spara stora mängder energi, vatten och miljö och sänka bostadens driftskostnader. Blandaren kommer från Gustavsberg.


Gustavsberg

Nyckelord: Bad | Badrum | Energi | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Se vad elen kostar med ny mobilapp

Svensk Energi lanser nu Elräknaren, en mobilapp där man snabbt kan ta reda på hur mycket en elpryl eller vitvara kommer att kosta i elanvändning; per dag, månad och år. I butik är alla elprylar märkta med hur många watt de drar och på vitvarornas energimärkning anges dessutom hur många kilowattimmar kylen eller frysen beräknas dra på ett år. Ofta finns dock ingen kostnad kopplad till uppgifterna men med den nya appen ska men enkelt få en uppfattning om hela kostnaden för en produkt - även vad den kommer att kosta på elräkningen. Appen är gratis och finns redan nu att ladda ner för Android och iPhone. AppStore: https://itunes.apple.com/se/app/elraknaren/id786086238?l=sv&ls=1&mt=8 AndroidMarket: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.se.svenskenergi.elraknaren

Elräknaren/Svensk Energi
Elräknaren/Svensk Energi

Med Elräknaren ska men enkelt kunna se vad en TV som står på fyra timmar om dagen kostar på elräkningen i slutet av varje månad. Vet du vad något kostar så är det också lättare att avgöra om du gärna betalar för den bekvämligheten eller avstår.

 

Svensk Energi

Nyckelord: Ekonomi | El | Elektronik | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Svanenmärkt braskassett till öppna spisen

Att uppgradera den öppna spisen med en spiskassett / braskassett verkar vara en vettig sak att investera i. Värmen sprids i rummet istället för att går rakt upp genom skorstenen. Jag har två öppnas spisar i mitt hus som jag inte använder, dels för att jag har jag en liten son som jag inte vill ska vara nära elden, dessutom är rädd att det ska sota in och även för att det inte är en effektiv värmekälla. Men nu ser jag över möjligheterna att installera braskassetter i dem i stället, för att det inte ska sprätta glöd och sprida sot och för att de ska ge ordentligt med värme. Så just nu surfar jag runt på olika sajter som har braskassetter och jag hittade den här, som är Svanenmärkt.

Contura
Contura

Med den nya, effektiva förbränningstekniken i Contura i5 ska veden räcka längre och sotbildning minimeras så att elden alltid syns tydligt genom stora, rena glas. Contura i5 är den enda svenska Svanen-märkta braskassetten.

Nyckelord: Energi | Inspiration | Övrigt | Tävling | Vardagsrum

Permalink


Energismart ytterdörr släpper inte ut värmen

Något som man kanske inte tänker på är att en dåligt isolerad ytterdörr släpper ut väldigt mycket värme. Är det riktigt illa kan man till och med känna det när man står i hallen. Känns det kallare vid ytterdörren än i övrigt? Under årets kalla månader, när alla värmesystem tuffar på för fullt, då är det såklart inte ekonomiskt om värmen smiter ut genom dörren. Här har jag hittat en som verkar ha hög isoleringsförmåga, den ska alltså spara på energin. Vet inte hur lång tid det skulle ta att "tjäna in dörren", men det kanske är en bra långtidsinvestering att skaffa en ytterdörr som är tät.

Arctic/Jeld-Wen
Arctic/Jeld-Wen

Ju lägre U-värde en ytterdörr har, desto bättre energieffektivitet. U-värdet visar hur bra dörren stänger ute kyla och samtidigt behåller värmen inomhus. Arctic från Jeld-Wen har ett U-värde mellan 0,59 och 0,76, beroende på glasöppningens storlek, och det verkar vara ett bra tal då det gäller ytterdörrar. Kolla runt på andra dörrar också innan du väljer för att jämföra.

Arctic finns som standard för öppningsbredderna 90 eller 100 cm med öppningshöjderna 200 eller 210 cm. Karmdjupet är 105 cm. Finns med både släta ytor och infrästa mönster, och i målade utföranden. Vissa modeller kan även specialbeställas i ekfanér. Lägg till varianter på glasöppningar och glastyper, med och utan spröjs. Cirkapriser från 9 670 kr upp till cirka 14 895 kronor.

 

Jeld-Wen

Nyckelord: Bostäder | Energi | Tips

Permalink


Vatten - snygg inredningsdetalj

Enligt feng-shui som betyder "läran om vind och vatten" som handlar om energier så ska just vatten vara ett positivt element som ska ge energi till hemmet. Dock läste jag någonstans att det inte var så bra att ha vatten i sovrummet för att det kan ge energier som skapar oro. Någon där ute kanske har mer kunskap om det och kan rätta mig där om det är fel. Hur som helst så tycker jag att det är väldigt vackert med vatten.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Inredning med naturens kraft - vatten.

Nyckelord: Detaljer | Energi | Inredning

Permalink


Så minskades förbrukningen under Earth hour i lördags

Dn 23 mars kl 20.30 anordnades Earth Hour runt om i världen, vilket innebär att var än man befinner sig så uppmanas man att stänga av belysning och annan elektricitet under en timme. Earth Hour är till för att uppmärksamma klimatfrågan och anordnats årligen av av WWF -Världsnaturfonden sedan 2008.
Göteborgsföretaget Exibea som utvecklar och säljer energisparprodukterna ELIQ gjorde under årets Earth Hour en mätning på hur mycket användare av energivisualiseringstjänsten. Resultatet av mätningen pekar på att en vanlig användare minskade sin förbrukning med åtta procent  jämfört med lördagen innan under samma timme. Den 16/3 valdes som referens eftersom temperaturen var snarlik över hela landet, till och med något lägre än den 23/3.
Detta visar på att många är engagerade i klimatfrågan, men varför är det inte fler? Åtta procent innebär förstås att energiförbrukningen går ner en hel del, men tänk om siffrorna varit femtio procent istället? Dessutom är mätningen gjord hos folk som installerat energisparprodukter, vilket visar att de redan innnan är engagerade. Hur såg förbrukningen ut hos andra? Kanske var förbrukningen högre där.
Earth hour väcker också tankar till att det här ska man inte bara göra en gång per år, utan varje dag. Varför inte stänga av allting under en timme varje dag. Det blir tyst, lugnt och man kan istället mysa med barnen i familjen, vila eller bara ge sig själv lite tid för reflektion.

Earth Hour /Illustration av Annika Rådlund
Earth Hour /Illustration av Annika Rådlund

Manifestationen Earth Hour går ut på att man släcker onödig belysning och stänger av apparater som ej behövs under en timme.

Eliq

Nyckelord: Energi | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Beröringsfri tvättställsblandare

Gustavsberg utökar sitt sortiment med bland annat en beröringsfri tvättställsblandare av samma typ som det brukar finnas på offentliga toaletter. Med den så minskar förstås vattenförbrukningen och det finns ingen risk att barnen glömmer att vrida av kranen... Den startar automatiskt när händerna är under kranen och den stängs av så fort händerna avlägsnas. Drivs av batterier och ställer automatiskt in sig efter avståndet till tvättstället. Den har ett rengöringsläge– om man håller för ett sensoröga i 15 sekunder så blir blandaren inaktiv i en minut. 

Nautic/Gustavsberg
Nautic/Gustavsberg

Nyhet: Den beröringsfria blandaren Nautic startar automatiskt när händerna befinner sig i rätt position, och stängs av så fort händerna avlägsnas. Pris 1232 kr utan bottenventil och 2381 kr med bottenventil och lyftstång, med förkromad handdusch och väggfäste, Gustavsberg

 

Gustavsberg

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Energi | Nyheter

Permalink


Dessa kommuner är dyrast och billigast att bo i

Driftkostnaderna för ett småhus varierar kraftigt i landet visar en ny kartläggning som Villaägarna har gjort av landets samtliga 290 kommuner.
Dyrast är Tjörns kommun där kostnaden för bland annat sophantering, VA, el och försäkringar i snitt är 57 300 kronor per år. Billigast är Lycksele kommun med 42 000 kr per år. Så skillnaderna är verkligen stora. Riksgenomsnittet ligger på 50 528 kr
De driftskostnader som undersökts är fastighetsskatt, elkostnad, vatten/avlopp, försäkring och en uppskattad underhållskostnad, som antas vara samma i hela landet. Kapitalkostnaden (ränta och amortering) är exkluderad från undersökningen. En källa till skillnaderna är i många län också elkostnaden som skiljer sig kraftigt åt på grund av elområdesindelningen, olika elskattenivåer och kraftigt skiljande nätavgifter.

Tio kommuner där kostnaderna är högst; Tjörn, Värmdö, Hammarö, Öckerö, Sotenä,s Bollebygd, Kil, Tanum, Svalöv och  Vellinge
Tio kommuner där kostnaderna är lägst; Lycksele, Malå, Boden, Norsjö, Berg, Tibro, Malung, Vindeln, Ragunda och Sorsele
Hela undersökningen med alla kommuner finns att läsa på Villaägaarnas webbplats. Gå in på länken för att se hur just din kommun ligger till. Kanske är det billigare att flytta till grannkommunen?

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Driftskostnaderna för ett småhus varierar kraftigt i landet visar en ny kartläggning som Villaägarna har gjort av landets samtliga 290 kommuner.

Nyckelord: Ekonomi | Energi | Nyheter | Övrigt

Permalink

Kontrollera energiförbrukningen med en energidisplay! (1 november 2012), Kyl med mer plats inuti-utan att ta upp mer plats i köket (2 september 2012), Färgat ljus något för en trist vägg? (17 april 2012), Dags att släcka ner - nu är det dags för Earth hour! (31 mars 2012), Katrin Branke har gett ut en bok om Feng Shui! (26 februari 2012), Strömavbrott? (28 december 2011), Tvättning för fashionistas (4 februari 2011), Nibe brasvärme blir Contura (17 januari 2011), Vedums kök (16 december 2010)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår