AoB Bloggen med Annika Rådlund

Husräddarna gjorde en trappa till katten

Då jag besökte en lägenhet som TV3 -teamet Husräddarna stylat och målat om efter en brand, så hade även katten fått sig ett "lyft" i uppfräschningen av lägenheten. Katter och andra husdjur kan ju vara svåra att hitta då en brand startar eftersom de gärna gömmer sig någonstans. Den här familjen lyckades i alla fall få tag i sin katt när de skulle utrymma lägenheten. Naturligtvis var det en väldigt traumatisk upplevelse även för kissen, så nu har den fått sig en utkiksplats där den kan hålla koll på allt. Dessutom leder den rakt ner i hallen till platsen där brandfilten och brandsläckaren sitter. Så nu är det bara att träna upp katten så den kan larma vid brand...

Husräddarna gjorde en trappa till katten

En katttrappa ger familjens katt en väldigt bra överblick över lägenheten. En brandfilt och en brandsläckare har monterats väl synlig i hallen för att de ska vara lätta att komma åt. En brandsläckare som ligger längst bak i någon garderob kan vara krånglig att få fram då det gäller...en brandfilt bör finnas nära till hands. Köket är också en bra plats för en sådan.


Trygg Hansa
Husräddarna

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Övrigt | Tips

Permalink


Husräddarna: Det enda som fanns kvar efter branden...

För ett tag sedan var jag och tittade på en lägenhet som gänget i TV-programmet Husräddarna tagit sig an. Lägenheten låg högt uppe i ett hus på söder i Stockholm och de hade under en natt förra året varit med om en brand. Det var grannens infravärme på fot som hade tippat och en brand startade på den balkongen och spred sig sedan vidare. Det hade inte brunnit i lägenheten som jag var in i, men den hade varit kraftigt rökskadad. Genom försäkringsbolaget Trygg Hansa hade familjen fått sin kristallkrona sanerad så den hängde på sin plats. På väggen hängde ett stor svartvitt foto på familjen när de är ute på en brygga. Den hade stylistteamet på Husräddarna hittat i den enda av telefonerna som fungerade efter branden (det var antagligen oerhört hett i lägenheten eftersom det brann ute på balkongen och på taket). Så himla fin bild tycker jag, och en påminnelse om att alla klarade sig i branden.
Så - plugga in en timer i vägguttagen på uteplatsen så att infravärme och elgrillar stängs av om minnet sviker. Och så klart - teckna en hemförsäkring NU om du inte redan har en.

Husräddarna Foto: Annika Rådlund
Husräddarna Foto: Annika Rådlund

Husräddarna förstorade en bild på familjen då de stylade lägenheten som blivit kraftigt rökskadad under en natt i maj förra året. Kristallkronan sanerades och fick återigen en central plats i vardagsrummet. Alla stoppade möbler, gardiner, mattor och kläder gick inte att rädda. Det går inte att få ur rökdoften ur dem.

Husräddarna
Trygg Hansa

Nyckelord: Övrigt | Tips

Permalink


Smarta saker - mobilhylla på toaletten

Nu brukar ju jag inte ta med mig mobilen på toaletten, men jag vet att det finns en del som gör det. Däremot förlägger jag mobilen ett antal gånger per dag. Vit mobil lagd på en tidning med mycket vitt på till exempel, då ser jag den inte och blir irriterad för att jag inte hittar den. Fast den ligger nästan framför näsan på mig. Jag har märkt att det är ändå vissa ställen som man tenderar att lägga den i alla fall hälften av gångerna. Nu finns det i alla fall en speciell mobilhylla som inte passar till förvaring av mycket annat än just mobilen, den kan man placera på strategiska ställen så vet man var man har den kära ägodelen någonstans.

Anna's Case
Anna's Case

Anna's Case - Mobilstället där det behövs som mest. I köket, på toaletten, bredvid sängen, bredvid soffan... Pris: 189 kr/st hos Smartasaker.seSmarta saker

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Skapa rätt ljus i badrummet

En centrerad taklampa är en lätt lösning för att belysa hela rummet, men det skapar inte den där designade känslan och det blir ett ganska platt ljus i rummet. Rätt ljus kan ge ett mer djup i badrummet och det skapar liv även i mörka badrum.

Sanova och LampGustaf
Sanova och LampGustaf

Ett alternativ till taklampa är att använda flera downlights. För ett badrum på 2x2 meter räcker det med tre eller fyra stycken downlights. Monterade efter väggarna ger de ett spännande ljus.
På bilden längst upp till vänster är ett exempel på en downlight. Ice, rund, 12V, Downlight, IP65 från Sanova. Pris 574 kr på Badrumsbutiken.

Om du ändå bara vill använda en enda taklampa kan man använda en med ställbara spotlights. En taklampa med exempelvis tre "spottar" gör det möjligt att välja ut tre områden där belysningen behövs bäst.
Bild två visar Elit takspot från LampGustaf. Den har tre konformade spottar som ger ett bra sken. Spottarna är riktbara vilket gör att det är lätt att justera ljuset efter behov. Pris: 374 kr hos Belysningsdesign.se

Viktigt att tänka på när man väljer armatur är att den ska vara anpassad för våtrum, då är den märkt med beteckningen IP21.
På Sanovas hemsida under Kataloger finns en pdf med tips på hur man belyser i badrum.

 

Badrumsbutiken
Belysningsdesign
Sanova- katalog

 

 

Nyckelord: Badrum | Belysning | Detaljer | Tips

Permalink


Ikea ska återlansera möbler från 50- och 60-talet!

Nu blir nog alla retroälskare uforisk av Ikeas kommande satsning. När Ikea fyllde 70 år sommaren 2013 inventerades arkiven i Ikeamuseet i Älmhult, som är fyllt av härlig design som bara väntar på att få komma ut i dagsljuset igen, och en samling guldkorn plockades fram. Dessa kommer att sättas i nyproduktion och kommer ut i handeln om ungefär en månad. Den nya kollektionen kallas Årgång och den består av 22 formstarka produkter med rötter i 1950- och 60-talet.

Årgång Ikea
Årgång Ikea

I kollektionen Årgång ingår allt från möbler och belysning till textil och porslin. Produkterna har valts med omsorg och med en tidstypisk form passar de in även i dagens moderna hem. Genom historien har IKEA arbetat med många skickliga formgivare som exempelvis Bengt Ruda, Erik Wörts, Preben Fabricius och inte minst Ingvar Kamprads nära vän Gillis Lundgren. Årgång är en samling möbler och designobjekt med autentisk känsla, tillverkade av moderna material. Det kommer att bli spännande att se kollektionen i verkligheten.
Säljstart 4 juli 2014.
Årgång kommer att säljas i begränsad upplaga på utvalda IKEA varuhus: Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered, Malmö, Älmhult och Uppsala.


Ikea

Nyckelord: Belysning | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Textil

Permalink


Attefallshus - den 4 juni avgörs det

Den 4 juni fattar Riksdagen sitt beslut om det ska bli tillåtet att bygga "Attefallshuset", ett 25 kvadratmeter stort komplementhus, utan bygglov. Om det blir ett ja så gäller de nya reglerna från den 2 juli 2014. Det som Regeringen föreslår är en ny bostadsform, komplementbostadshus, som ska kunna uppföras utan krav på bygglov. Ett bygglovsfritt komplementbostadshus löser nog inte bostadsbristen men det underlättar säkert för många som önskar extra bostadsyta för eget bruk, till tonåringen eller som gästhus. Jag har hört att en del tycker att det är påfrestande att ha svärföräldrarna boende hos sig under semestern...då kanske det här kan vara en bra lösning? Jag håller tummarna för att förslaget går igenom, jag tror att det gynnar både byggbranschen och bostadssituationen.

Attefallshus - Enkelrum 25
Attefallshus - Enkelrum 25

Hustillverkaren Enkelrum är väl förberedd och har redan modellen E25 i produktion. E25 är anpassad till de nya reglerna, inrett med både kök och badrum om man vill, och levereras helt inflyttningsklart med kranbil. Om Riksdagen säger ja till den nya bostadsformen, så innebär det till skillnad från dagens friggebodar, att ”Attefallshuset” även kan användas som permanentbostad.


Enkelrum

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Nyheter

Permalink


Gruppera mera med blommor

Det är härligt med sköna gröna växter inne, men om man inta har gröna fingrar och tar död på de flesta växter så har jag här två tips.
1. Suckulenter. De är supertåliga och behöver inte planteras om i ur och skur och de behöver inte vattnas hela tiden. Gruppera ihop dem med några tomma glasvaser och flaskor i olika färger så har man skapat ett fint blickfång. De avger heller ingen doft, så de brukar fungera även för allergiker.
2. Snittblommor. Tyvärr är de ganska dyra, men om man köper en bukett och delar upp den i många olika vaser så ger det intryck av att vara mer än det egentligen är. Den här tiden på året kan man tacksamt ta in syrenblommor och annat fint.

Blommor och glas Foto: Annika Rådlund
Blommor och glas Foto: Annika Rådlund

Skapa fina blickfång med hjälp av några få blommor, vaser och burkar ger intrycket av att det är mer än vad det är. De översta vaserna i olika färger kommer från PonPon.

Pon Pon på Rum 21 (rea på vaserna såg jag nu)
Mer om Suckulenter på Blomsterfrämjandets sida

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inspiration | Prylar | Tips

Permalink


Isbelle McAllister designar barninredning för Ellos!

Isabelle McAllister, som du säkert känner igen från inredningssammanhang på TV, har nu designat en kollektion för Ellos. Isabelle är känd för sin färgsprakande och fantasifulla stil. Hon brukar ofta visa smarta och roliga lösningar för barnrum i färger som barn gillar. Så här såg det ut sedan för ett tag sedan då Ellos visade upp vad som kommer i höst. Min favorit är kudden med starka fighters på, den vill jag ha i vardagsrumssoffan.

Isbelle McAllister designar barninredning för Ellos!

Isabelle Mcallister (längst ned till vänster...) har designat en kollektion med heminredning för barn och barnsliga vuxna. Finns i Ellos sortiment från och med augusti.

 

Ellos
I
sabelle

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter | Textil | Tips

Permalink


Gör en unik blomstege

Om du är sugen på att snickra lite och piffa upp balkongen eller altanen, så kommer här en beskrivning på hur man rätt så lätt kan göra en egen hemmagjord blomstege. Svårighetsgraden ligger på mellan och den tar cirka 30 minuter att göra, men då är tiden det tar för färgen att torka inte medräknad. I den här guiden har en stege med två trappsteg använts men vill man ha fler hyllor går det lika bra att använda en med fler trappsteg.

I det här exemplet användes:
1 trästege
2 brädor, cirka 80 x 35 cm (finns i bygghandeln) Tänk på att matcha måtten med stegen
Akrylfärg i valfri färg (finns i bygghandeln)
Träskruvar (4 x 60 mm)
Måttband
Blyertspenna
Tillräckligt med papper för att täcka runt området som ska målas
Färgspruta, t.ex. Bosch PFS 3000-2
Sladdlös sticksåg, t.ex. PST 18 LI från Bosch (rekommenderat sågblad är Bosch sticksågblad T 101 BF)
Sladdlös multislip, t.ex. PSM 18 LI från Bosch (rekommenderat slippapper är Bosch slippapper K 120)
Sladdlös borrmaskin/skruvdragare, t.ex. PSR 18 LI-2 från Bosch

Bosch
Bosch

1. Korta av två brädor till önskad längd. Tänk på att brädorna bör sticka ut ca 20 cm på varje sida om trappsteget de ska ligga på. Innan du sågar är det bra att markera var du ska såga med en penna och måttband.

2. Såga träplankorna längs markeringen med hjälp av en sticksåg, här användes den sladdlösa sticksågen PST 18 LI från Bosch.

3. Slipa kanterna med sandpapper eller en multislip, här användes en PSM 18 LI från Bosch.

4. Placera brädorna på stegen, tänk på att du själv kan välja ut den höjd som önskas i och med att plankorna du ska borra fast på stegen kommer fungera som en låsning. Skruva sedan fast brädorna (4 x 60 mm) med hjälp av en sladdlös borrmaskin/skruvdragare, här användes  PSR 18 LI-2 från Bosch.

5. Använd papper för att noggrant täcka över väggar, möbler m.m. kring området där du ska måla. Måla sedan stegen med minsta två lager av akryl färg genom att exempelvis använda Bosch PFS 3000-2 finspraysystem. Klar!

 

Bosch verktyg

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Inredning | Inspiration | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Här hittar du flera modeller av Attefallshus

Nu är stugbyggarna i full gång med nya ritningar och modeller på Attefallshus. Till en början var det oklart om den bostadspolitiska idén skulle bli verklighet. Den nya bostadsformen fick tummen ner av lagrådet men väntas trots allt att klubbas igenom av riksdagen i juni och träda i laga kraft den 2:a juli i sommar. Stugbyggarna har redan börjat presenterat olika modeller i storleken 25 kvm och variationen är stor - allt från strandhus till fjällstugor. Upphovsmannen och bostadsministern Stefan Attefall har all anledning att vara glad, upp till 200.000 Attefallshus beräknas byggas, något som främjar både de bostadslösa och byggsektorn. Ett litet extrahus på gården kan bli tonåringens första hem. Perfekt även till studenten som behöver bostad för en kortare tid på annan ort. Webbsidan Attefallshus.se har gjort en genomgång av leverantörer och byggare av de nya 25 kvm stora bostäderna.

Enkelrum och Jabo Dalstorp 25
Enkelrum och Jabo Dalstorp 25

De åtgärder som nu föreslås få genomföras utan bygglov är:
a) till byggnad till en- och tvåbostadshus om högst 15 kvadratmeter,
b) inredande av ytterligare en bostad i enbostadshus,
c) byggande av högst två takkupor på en- och tvåbostadshus, och
d) byggande av ett komplementbostadshus eller en komplementbyggnad med en höjd om högst 4 meter och en yta om högst 25 kvadratmeter (sk Attefallshus).
Av remissen framgår inte om tillbyggnad och/eller komplementbostadshus ska kunna förses med källare.

Atterfallshus
E
nkelrum
J
abo Dalstorp 25

Nyckelord: Bygg | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Prinsessan Madeleine har fått en egen pelargon

Det finns en uppsjö av olika pelargoner på marknaden och hela tiden kommer nya fina sorter. Som ni säkert känner till så samlar en del på olika sorter, som en frimärkssamling fast med pelargoner. Ett av de senaste tillskotten på marknaden är en pelargon med rojalistisk anda som fått sitt namn efter prinsessan Madeleine. Den har fått det engelska namnet 'Princessan Madeleine' och varianten hittades i en trädgårdsodling i Skåne. Trädgårdsmästaren på Kabbarps Trädgård tyckte att sorten verkade lovande och därför plockades den ut och provodlades ett par år. Sorten gick under arbetsnamnet Madeleine eftersom personalen tyckte den var prinsesslik. Provodlingarna slog väl ut och när det var dags att döpa den nya pelargonen var Madeleine ett givet förslag. Trädgårdsmästaren Bengt-Åke kontaktade därför hovet med en förfrågan om Madeleine ville ha en pelargon döpt efter sig. Det ville hon gärna och nu finns alltså pelargonen ’Prinsessan Madeleine’ i handeln. Vilket bra säljknep också, för vem vill inte ha lite kunglig flärd hemma?

Princess Madeleine Foto:Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet
Princess Madeleine Foto:Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet

’Prinsessan Madeleine’ är en rosenknoppspelargon med små oerhört söta små blommor. Den trivs allra bäst i ett inglasat uterum, på glasverandan eller den inglasade balkongen. Fönsterbrädan fungerar också ypperligt. Rosenknoppspelargonerna är dock känsliga för regn och bör därför inte placeras under bar himmel. Regelbunden vattning med svag näringslösning borgar för rojalistisk blomning under lång tid.


Blomsterfrämjandet
K
abbarbs Trädgård

Nyckelord: Blommor | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


2 kvm stor bostad i Stockholm

Bostadsbristen i Stockholm är ett stort problem, nästan en halv miljon människor står i bostadskö. Så många vill bo i stan att det har blivit Europas snabbast växande stad. De flesta lyckas hitta ett boende på nåt sätt; antingen hyr de i andra hand, blir inneboende med någon eller köper en bostadsrätt. Men vad händer med de som inte hittar eller kan köpa en egen bostad? För att uppmärksamma problemet har Nils Bohman Ströms byggt en portabel bostad som han bott i en vecka under i maj. Det kan man kalla Compact Living.

Stadshuset
Stadshuset

Compact Living med Stadshuset. Minibostaden på 2 kvm är Nils Bohman Ströms examensprojekt från Grafisk Designlinjen på Berghs School of Communication. I maj flyttade han runt sin nya lya på olika platser i Stockholm.

 

Se mer info och bilder från projekte här

Gilla gärna Allt om bostad på facebook

Permalink


H&M Home öppnar i Hornstull

I slutet av september 2014 öppnar H&M Home i Hornstull. Härligt, två stationer ifrån där jag bor. Det finns även en till H&M Home i Stockholms innerstad, och den ligger på Drottninggatan. Fördelen med Hornstull är, för er som är utomsocknes, att tunnelbaneingången är precis inuti gallerian. Bra om man inte vill irra omkring på gatorna utan att hitta. H&M Home har en hel del godbitar och det är billigt. Man hoppas bara att det inte är underbetalda textilarbetare i Bangladesh som gör kuddfodralen utan att det har blivit bättring på den fronten. Antar att samma fabriker som kläderna används för tillverkning av textilierna.

H&M Home
H&M Home

H&M Home hakar på djurtrenden, ska bli spännande att se vad de har i den nya butiken. H&M Home lanserades i februari 2009 och detta blir H&M:s fjärde butik med Home-sortiment i Sverige.

Nyckelord: Butik | Inredning | Nyheter | Textil | Tips

Permalink


Billigare väggfärg lika bra

Enligt Testfaktas test, där man provat olika väggfärger så är det inte så stor skillnad på de billiga och dyra färgerna, förutom priset. Det man kan se i testet är att det kan skilja mellan antalet torktimmar och övermålning av fläckar. Om en färg är tunnare så kan det behövas fler strykningar över en fläck innan färgen är täcker. Prisskillnaden, 379 kr och 1285 för en dyrare 10-litersburk, kanske gör att det är värt mödan om man väljer den billigare färgen om det bara är torktiden som skiljer? Bäst i test blev Nordsjö Innova silkesmatt (1200 kr/10 l) och Bästa täck och bättringsförmåga och Billigast var Rustas väggfärg Reflekt nyans (379kr/10 liter).
Nordsjö Inova Silkematt som blev bäst i test ska ge väggarna en matt yta som skimrar som silke. Dett går att välja mellan flera v nyanser och trots att färgen är matt, är den avtorkningsbar och tålig.

Vöggfärg Nyans från Rusta
Vöggfärg Nyans från Rusta

Rustas Svanenmärkta väggfärg Nyans ger mycket för pengarna. Det visar tester från såväl testpiloter via företaget Smartson som oberoende tester från företaget Testfakta. När företaget Testfakta nyligen lät laboratorietesta inomhusväggfärg från sju olika fabrikat med mycket varierande prisklasser, visade Rusta att man ger mycket för pengarna. Väggfärgen Nyans fick näst bäst i test med genomgående höga testresultat, och var dessutom billigast.

Tidigare i år utförde Rusta tillsammans med testföretaget Smartson ett färgtest. Av de utvalda testpiloterna som slutförde testet rekommenderade 95% färgen till sina vänner. Positiva egenskaper som nämndes var, utöver priset, att färgen var Svanenmärkt och hade bra täckförmåga. Rusta väggfärg Nyans har i dagsläget 18 kulörer som till hösten kommer att utökas till 21. Färgen som är mycket lättmålad och luktsvag finns i burkar om 2,5 liter och räcker till 18-20 m² per strykning. Färgen Vit finns även i 10-litersburk.

Se Testfaktas resultat här
Nordsjö Idé & Design
Rusta

Gilla gärna Allt om bostad på facebook 

Nyckelord: Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Godbitar som kommer till Åhléns i höst

Åhléns har nyligen haft pressvisning där de visar upp vad som kommer i butikerna framöver. Här har jag valt ut några delar som jag tycker är riktiga godbitar. Murriga textilier i svart och lila hade blandats upp med blänkande detaljer bestående av lampor, lyktor och prydnader i koppar, mässing och guld.

Åhléns Höstnyheter Foto: Annika Rådlund
Åhléns Höstnyheter Foto: Annika Rådlund

Allt är inte guld som glimmar...det är även koppar och mässing som kommer att lysa upp inredningshimlen i höst.

Prylen till höger om äpplet och päronet är en liten klockradio, ovanligt snygg tycker jag. Ananaslampan var himla snygg på håll, men såg lite "billigare ut" på nära håll. Den hängande taklampan var jättefin och vaserna och skålarna i pastellfärger var riktiga härliga. Passar in både i hem med retrostil och i moderna stilrena hem. Notera även den fina papperskorgen i metall bredvid vaserna längst upp... en hel del godbitar att se fram mot i höst alltså.

 

Åhléns
G
illa gärna Allt om bostad på facebook

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Viskan Spa - svensktillverkade spabad

På Spa-fronten finns det verkligen en hel uppsjö med olika typer av kar och olika leverantörer. Baden levereras från hela världen till Sverige, från allt från Kina till Tjeckoslovakien. Det kan ju vara svårt att sålla ut vad som är skillnaden mellan alla. Just nu är det ju väldigt trendigt att köpa närproducerade varor som inte har fraktats över halva jordklotet innan det hamnar på tomten. I Kinna, alltså inte i Kina, som ligger cirka 6 mil utanför Göteborg har ett företag tillverkat kar i över 30 år. Spabaden är egendesignade och det finns både modeller med liggdel, dubbelsäte, hörnsäte med massage från topp till tå, avsvalknings-/barnsäte med flera. De använder sig av svenskt tryckimpregnerat trä i ramkonstruktionen. Varje sida av spabadet bärs upp av tre kraftiga reglar, samt stödreglar under sätena och botten av badet. Det står inget om ifall alla delar är från Sverige, jag hittade i alla fall information om att slangarna också är svensktillverkade.

Spabad / Viskan Spa
Spabad / Viskan Spa

Spabaden från Viskan Spa Sverige AB är producerade i Sverige. De ska också vara bra isolerade och anpassade för svenska vintrar, det finns det förstås fler spamärken som har också. Det gäller bara att kolla upp allt innan man bestämmer sig för ett köp.

 

Viskan Spa

Nyckelord: Bad | Tips | Utomhus

Permalink


Gör din egen växthylla till balkongen eller terrassen

Om trädgårdsytan är begränsad, eller om man bara vill ha ett lite annorlunda arrangemang, är en vägg med kryddor i flera våningar en både smart och snyggt. Växterna hamnar i blickfånget och blir ett grönskande inslag på väggen, dessutom blir det enkelt att ta blad från örter till matlagningen. Anza har gjort en instruktionsfilm som viar hur man lätt kan göra en själv- Allt som behövs är färg, zinklådor, en träskiva, dubbelhäftande tejp och något att måla med.

Kryddhylla / Anza
Kryddhylla / Anza

Kryddväggen består av en träskiva målad i en svart, matt färg där zinklådor med plats för kryddkrukor, sätts fast i olika höjder. Ett härligt sätt att få doften av ljuvliga örter även på den lilla balkongen.

Med zinklådor och helmatt färg förvandlades en enkel träskiva till en fin kryddvägg. Merparten av alla kryddväxter är lättskötta, men för att de ska trivas bör väggen placeras i ett varmt och soligt läge. I det här fallet valdes citronmeliss, gräslök, rosmarin, oregano, salvia samt lavendel.

Så här gör du:
1. Efter att ha torkat av den obehandlade träskivan med en torr mikrofiberduk, rollades den med vit grundfärg. Vid springorna användes en pensel för att täcka allt trä. Görs kryddväggen från grunden bör träet täckmålas en gång innan den sätts ihop för att undvika obehandlade springor när träet torkar.
2. Måla. När ytan torkat upprepas proceduren med två strykningar med svart murfärg. Det ger träet ett matt, griffeltavleliknande utseende.
3. För att fästa zinklådorna på träskivan användes Powerbond outdoor – stark och dubbelhäftande tejp för utomhusbruk. Två långa remsor sätts horisontellt på baksidan av lådorna. De måttas sedan in och trycks fast på träskivan när den ligger ner. Väggen är nu färdig att hängas upp och fyllas med jord och växter.

Anza - växtvägg (här finns instruktionsbilder och film)
Gilla gärna All om bostad på facebook

Nyckelord: Balkong | Blommor | Detaljer | Inspiration | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Ta med dig smoothiemixern när du går...

Nu kan man ta med sig smoothie-mixern när man går hemifrån. Electrolux SportBlender mixer har en löstagbar och okrossbar plastflaska på 0,6 liter. För att man ska slippa diska och rengöra både en kanna och en flaska eller glas att dricka i så behöver men med den här lösningen bara genomför en rengöring. Mix & go helt enkelt! En extra plastflaska medföljer så att fler i familjen kan avnjuta en färsk smoothie i farten.

Sportblender/Electrolux
Sportblender/Electrolux

SportBlendern på 300W och med två knivblad ska ha kapacitet att hantera även is, frukt, nötter och frön. Flaskan är tillverkad av BPA-fri plast i tritan för maximal säkerhet, och som varken avger lukt eller smak. . Electrolux SportBlender finns tillgänglig i butik från och med vecka 25 2014, till det rekommenderade priset 450 kr.

Electrolux

Nyckelord: Kök | Mat | Nyheter | Tips

Permalink


Plastic fantastic - färgglada trädgårdsmöbler

Om man letar efter en trädgårdsmöbel som är så långt ifrån Grythyttans klassiska stil, så kan man spana in de här. The Plastic Fantastic serien är JSPR mest kända möbelkollektion hittills. Möbelserien fortsätter att expandera varje år med nya möbler och tillbehör. Det ser väldigt plastigt och hårt ut, men gummit som de är tillverkade av ska kännas mjukt och är samtidigt vara vattentät. Möblerna är täckta med någon slags PU skumgummibeläggning och det finns både en serie för inomhus- och en för utomhusbruk.

Plastic fantastic / JSPR
Plastic fantastic / JSPR

Kungligt i trädgården med Plastic fantastic. I Sverige säljs de bland annat hos Confidentliving.se. Soffan är inte direkt billig, 29 500 kr. Stol med armstöd Plastic fantastic Voltair, 11 590 kr. Finn även utan armstöd, för 6980 kr samt bord och byråar och många olika färger.

Confident Living
JSPR

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Trädgård | Utomhus

Permalink


Vilken markis ska man välja?

På min stuga sitter en pinsamt ful markis. Den har förstås varit fin en gång men den har säkert suttit där i 25 år så den har ett par revor i sig och den är fläckig. Helt enkelt en sorglig historia som jag inte brukar veva fram i första taget. Men den sitter där, som en påminnelse om att jag borde förnya den, trots att den faktiskt fungerar. Ett tag funderade jag på om jag skulle lämna in den till en tapetserare för att byta duken, men det är säkert inte en billig historia. Nu hittad jag en fin på webben, en vit och fräsch som dessutom är motorstyrd. Det kanske inte är helt nödvändigt egentligen att ha en med motor, för än så länge orkar jag veva, men vem vet om man orkar sträcka armarna högre än knäna i framtiden? Eftersom markiser verkar hålla länge så byter man inte ut den i första taget när man väl köpt och monterat en. Så det gäller att välja en med bra kvalité och i en färg som passar till huset och som inte går ur tiden i ett naffs.

Nordiska persienner
Nordiska persienner

Vilken markis ska man välja? Välj i bra och slitstark kvalité som står mot både mögel och solsken. Välj en med en färg och stil som matchar huset. På bilden är det Brustor B-50 från Nordiska persienner, som har en heltäckande vitlackad kassett. Då ser den helt okej ut även när den inte är utfälld och dessutom är den skyddad i kassetten när den inte används. Markisen kan monteras på både väggen eller under taket. B-50 har ett max utfall på 300 cm och tillverkas i bredder upp till 550 cm.
 

Nordiska persienner

Nyckelord: Detaljer | Hus | Övrigt | Textil | Tips

Permalink