AoB Bloggen med Annika Rådlund

Strömavbrott?

Herregud vad man blir låst utan el! När vägen dessutom är blockerad av tallar som givit vika för stormens krafter, ja då känner man sig liten på jorden. Jag har tillbringat julen i min stuga i Gävleborgs län, och det var det län som blev hårdast drabbat av stormen Dagmar. Efter en helt galen natt när vinden slitit och dragit i stugan i ett otal timmar så försvann strömmen 02.50. Tur att vedspisen finns kvar i huset. Nu behöver jag inte längre titta längtansfullt mot flashiga hällspisar som ändå är helt värdelösa när det saknas el och därmed både vatten och värme.
Efter en dag i stugan hade vattnet tagit slut och det började kännas väldigt drygt... Vad gör man när det är bäcksvart och den enda ljuskälla man har är brasan, två kandelabrar och några värmeljus? Nu förstår jag att så många kvinnor handarbetade på kvällarna förr i tiden. I min enfald trodde jag att strömmen skulle komma tillbaka vilken minut som helst. Men då hade jag förstås ingen aning om hur det såg ut runtom i skogarna där tusentals träd fallit huller om buller och många av dem rivit ner elledningarna.  Nu, två dygn senare har strömmen äntligen kommit tillbaka! Jag har aldrig blivit så glad tror jag av att det går att starta dammsugaren!

I Gävleborgs län var antal Fortumkunder utan ström: 9 564 igår. Många av högspänningsledningar, dvs de ledningar som berör många kunder, kommer att vara åtgärdade idag, meddelar Fortum. Det kan dock dröja ytterligare en eller två dagar tills även alla fel som berör ett fåtal kunder är åtgärdade. De prioriterar fastboende kunder före tillexempel sommarstugeområden. Dalarnas län var antal kunder ström 537 igår. Om inget tillkommit ska de  ha fått tillbaka strömmen idag. I Stockholms län var antal kunder utan ström igår: 243. Västra Götaland Antal kunder utan ström: 25. Värmlands län Antal kunder utan ström: 72. Örebro län Antal kunder utan ström: 42 Om inget tillkommer ska alla kunder ha strömmen tillbaka idag.

Nyckelord: Belysning | Bostäder | El | Energi

Permalink


Vackert lövmönstrat handfat från Villeroy & Boch!

My Nature från Villeroy & Boch är en ny badrumsserie som har belönats med det internationella designpriset Red Dot Award. Serien är gjord med mönster från naturen i kombination med kastanjeträ och vit keramik med både mjuka former och modern design.
Min favorit är handfatet  i keramik som kan fås dekorerat med ett bladmönster.och en konsol i trä. Lådorna under finns i färgval som sand, aqua och grått. Badkaret finns i ett flertal olika utföranden och man kan tillexempel få sockeln som badkaret står på i kastanjeträ, vitt porslin eller vitt trä.

My Nature är en komplett badrumsserie och består av ett rörligt system med skåp, fronter och tillbehör.

Villeroy & Boch

Permalink


Kalla fötter? Tips på en Sista-minuten-julklapp!

Nu är dopparedagen här med allt vad de innebär. Har du kalla fötter? Eller har någon som du känner det? Då är det här ett tips på en bra julklapp. Fotvärmare Jysk för 200 kr , de har öppet 10-14 idag. Kanske din lokala elhandlare har också har det i sitt sortiment. God jul alla! Hoppas ni får en skön, och varm, jul!

Fotvärmare i 100% polyester,  Bredd: 30 cm, Längd: 30 cm, Höjd: 20 cm, Brun och Vit . För inomhusbruk.  220-240V, 100W. Vit fjärrkontroll på ledningen. 3 temperatursinställningar. Överhettningsskydd.

Nyckelord: Elektronik | Jul | Prylar | Tips

Permalink


Julgodis - med programledaren Johanna Westman!

Om man älskar godis, som jag gör, så är det här boken en riktig frestelse. Den innehåller recept på knäck med apelsin eller choklad och kola som smakar citron, saffran eller lakrits, jultapas och alla möjliga söta och salta saker som är goda att mumsa på till glöggen eller julmusten. Själv tänker jag prova receptet på chokladdoppad lakritskola med havssalt. Lakritssmaken kommer från Turkisk peppar godis som krossas i en mortel. Smulorna kokas tillsammans med vanlig chokladkola och sedan doppas de i smält choklad och sedan toppas med havssalt. Johanna har skrivit i boken att kolan är inspirerad av en pralin hon ätit från Chokladfabriken, kanske är det samma som jag provat på chokladfestivalen och den var himmelsk!

"Midvinternattens knäck är hård, kyssarna gnistra och glimma,
kola kokar i enslig gård- seg under midnattstimma.
Mor kavlar sin marsipan, glasyr lyser vit på pralin och krokan.
Ett ljus lyser mitt i staken, endast sockerbagarn är vaken!"
/ Johanna Westmans version av Viktor Rydbergs Tomten

Vinn boken här!
Bokförlaget Semic

Nyckelord: Böcker | Jul | Mat | Tävling | Tips

Permalink


Gammeldags tomteland!

När jag var liten gjorde min farmor alltid tomteland på deras köksskåp. Där lade hon bomull som snö och placerade ut massor av olika tomtar tillsammans med granar och små stubbar. Jag älskade att stå där och titta på vad de olika tomtenissarna gjorde. Någon åkte nedför en snökulle och en annan höll i en snölykta...
I år har jag gjort mitt eget vinterlandskap med mina allra finaste tomtar. Jag gillar nämligen den gamla typen av tomtar, och de måste se snälla ut. En gång kommenterade min bror en av farmors tomtar och sa att "han ser snål ut". Så jag tittar noga på deras uttryck, de får absolut inte se snåla ut... De flesta av mina tomtenissar har jag ärvt men någon av dem har jag köpt på loppis.

Tomteland gjort av Bomull från Rusta 10kr/paket. Ljusslinga vit Rusta 59 kr.

Rusta

Nyckelord: Inredning | Jul | Julpynt

Permalink


Julbaka med Pernilla Wahlgren!

Det här är en kul present att både få och ge bort. Även om man inte är världens största fan av Pernilla Wahlgren så har boken väldigt bra recept och tips inför julen. Själv provbakade jag hennes Sirapshjärtan, det var ungefär samma recept som kolakakor fast man skulle tillsätta kardemumma och kanel. Ni som bakat kolakakor förut vet att de flyter ut mycket i ugnen. När man bakar kolakakor så gör man fingertjocka längder som man plattar till lite och sedan när man tar ut dem ur ugnen så skär man sneda bitar medan de fortfarande är varma. Här skulle man rulla decimeterlånga längder och vika in ändarna och forma dem till hjärtan. I ugnen flöt de ut och liknade istället moln... Jag provade några olika varianter men de blev inte snygga. Men väldigt väldigt goda!
Så nästa gång jag gör dem så gör jag nog som med vanliga kolakakor, eftersom det sparar tid. Kakorna blir lite knäckigt sega och med smak av jul. Perfekt!

Foto: Ulrika Pousette och Jessika Rådlund
Pernillas Jul från Semic förlag innehåller både gamla klassiska familjerecept, Pernillas egna favoriter, hemlagade julklappstips, enkelt pyssel och glimtar från hennes barndoms jular. Dessutom bästa glöggtilltuggen, en riktigt lyxig nyårsmiddag och lata brunchrecept att njuta av på årets första dag. Pris cirka 149 kr.

Vinn boken här!
P
ernillas tips för en stämningsfull jul

Nyckelord: Böcker | Jul | Julpynt | Tips

Permalink


Gran de lux från Rusta!

"Granen står så grön och grann i stugan, granen står så grön och grann i stugan.." har jag nynnat för mig själv hela helgen när jag klädde min ståtliga och nyinköpta "Gran Exklusiv" från Rusta. Jag fick vika ner toppen för att få plats med stjärnan, eftersom takhöjden i min stuga är 2,05...och granen är 2,10 hög. Förr brukade jag ha en riktig gran från skogen, som pappa brukade släpa hem till mig. Men i år kände jag att jag vill ha en barrfri gran. Dessutom är det bra om de riktiga granarna får stå kvar i skogen.

JULGRAN EXKLUSIV 210CM i fin tät modell. Höjd 210 cm Pris: 799 kr från Rusta

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt

Permalink


Egna strutar till granen!

Tänk vad enkelt det kan vara att göra fina saker! De här fina strutarna är verkligen lätta att göra - bara rulla ihop ett papper och fäst skarven med lim, tejp eller stickers. Klipp till en ögla och häfta fast med häftapparaten. Voilà!
Det går att göra strutar av nästan vilket papper som helst, men det är lättare om pappret är lite styvt. Tapeter funkar utmärkt! Det går även bra att kopiera ett mönster från ett sladdrigt tidningspapper i kopieringsapparaten på ett lite kraftigare papper. Häng i granen och fyll med godis, glitter eller något annat fint.

Foto: Annika Rådlund

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Presenter | Tips

Permalink


Farliga juldekorationer!

Enligt dagens Metro varnar Konsumentombudsmannen för julpynt som kan förväxlar med med livsmedel, något som kan orsaka kvävning eller förgiftning hos barn om de får i sig dem. Anledningen till att pyntet får mer uppmärksamhet i år är den stora trenden med cupcakes, bakelser och polkastänger. Mitt tips är att hänga dem så högt upp i granen att inte småttingarna når dem. Barn som gärna vill stoppa saker i munnen gillar säkert annat julpynt också så för att vara på den säkra sidan är det bäst att hänga alla såna prylar längre upp i granen. Det är helt ok att ha en gran som bara är klädd upptill. Det är bara charmigt och visar att det finns barn i huset.
Ett annat tips är att hålla katterna borta från granen. De gillar att leka med pyntet och när jag var liten hade vi en katt som gillade att klättra upp i granen! Vilket resulterade i att granen tippade ett par gånger. Det var mindre charmigt. Dessutom gillade hunden att jaga katten. Julstämningen var inte på topp kan jag säga när man på julaftonsmorgon kom ner till vardagsrummet och julgranen låg vält och skärvor från julpyntet guppade omkring i vattnet som runnit ur julgransfoten.

Julpynt som ser smarrigt ut kan vara spännande leksaker för katter och farliga för barn.
Cupcake cirka 29 kr och röd skruv från Rusta.
Rusta

Nyckelord: Barn | Detaljer | Inredning | Inspiration | Övrigt | Vardagsrum

Permalink


Hemtex lanserar nytt sortiment av gör-det-själv produkter!

Känner du kreativiteten flöda? Vill du skapa en egen julklapp? Då kanske de här produkterna passar dig? Hemtex lanserar ett nytt sortiment av gör-det-själv produkter som bland annat  innehåller brodyrpaket. De är relativt enkla som kan göras klar på några kvällar framför TV:n. Julpyssla med kuddar, servettringar och bordstabletter.
Trevlig advent!

 

• Servettringar ”Monogram” 6-pack Färdigt mått: 6cm i diametern Broderas på aidaband med DMC Moulinégarn. Nål ingår. Pris: 179,-
• Tabletter ”God jul” och ”Gott nytt år” 4-pack Färdigt mått: 4st ca 33x40cm Broderas på juteväv med DMC Moulinégarn. Nål ingår. Pris: 249,-
• Kudde ”Julstjärna” Färdigt mått: 42x42cm. Passar till innerkudde: 45x45cm. Juteväv med DMC Moulinégarn. Nål ingår. Väv till baksidan ingår ej. Använd brodyrring för bästa resultat. Pris: 149,-
• Juletiketter 3-pack Färdigt mått: 3st, ca 10x10cm. Broderas på juteväv DMC Moulinégarn. Nål ingår. Tillbehör: 3st knappar, 55cm rött band. Band att hänga i finns att köpa separat. Pris: 149,-

Hemtex

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Övrigt | Textil | Tips

Permalink


Brandsläckare designade av TV-kändisar!

Det här är nog i särklass årets säkraste julklapp! Brandsläckaren.se har tagit fram sex brandsläckare specialdesignade av programledarna Martin Timell, Lulu Carter, Björn Christiernsson, Jimmy Schönning, Bo Rappne och Karin Mannerstål.
Själv har jag en vanlig traditionell röd brandsläckare som står lite skymd i klädkammaren... Det är ju dumt för det bästa är såklart att ha den nära till hands om olyckan är framme. Om jag skaffar en sån här så skulle jag ha den framme på paradplats! Min favorit är den som Lulu Carter har designat.

Brandsläckare designade av (från vänster): Lulu Carter, Björn Christiernsson, Martin Timell, Jimmy Schönning, Bo Rappne och Karin Mannerstål. 2 kg pulversläckare som passar bra i köksmiljö där 80% av alla bostadsbränder startar. Om olyckan skulle vara framme kan du återfylla din brandsläckare via brandsläckaren.se. Brandsläckarna säljs på Åhléns City Stockholm, Göteborg och Malmö i ett begränsat antal, 1295kr/st. Varför inte ge bort en i julklapp till dig själv eller någon du tycker om?

Tips: Så skyddar du dig mot bränder i vintermörkret

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Övrigt

Permalink