AlltomBostad
 

Elförbrukningen

Elförbrukningen


Nytt munstycke ska minska vattenförbrukningen med 98%

Energimyndigheten meddelade i somras att de hade beviljat företaget Altered ett projektstöd på 3,5 miljoner kronor för utveckling av ett nytt vattenbesparande munstycke för kökskranar och duschar. Anledningen menar man är att användningen av vatten idag är att merparten av vattenflödet från befintliga vattenkranar används inte då det rinner rakt ner i avloppet. Dessa n ya munstycken har potential att bidra till en energibesparing på 700 kWh per år och hushåll och de ska spara upp till 85 - 98 procent av vattenförbrukningen i kök och dusch. Det ska vara är möjligt att installera i de flesta av de 8 miljarder produkter som redan är på marknaden idag.
Jag såg att nu finns munstycket på till exempel Clas Ohlson, och det kostar 399 kr. På beskrivningen står det att det finns två lägen på det det, "spray" och "ånga" så det verkar inte gå att använda den vanliga vattenflödesmängd alls som man är van vid. Om man skulle vilja det vid något tillfälle, till exempel när man fyller upp diskhon tänker jag.... Men man får väl spraya på då tills det blir fullt.

Altered vattensparande munstycke
Altered vattensparande munstycke

En liten enkel lösning som kan göra en enorm skillnad. Enligt företagets beräkning sparar deras innovation cirka 700 kWh per år och hushåll i Sverige. Med cirka 4,5 miljoner hushåll skulle det innebära en total möjlig besparing på över 3 200 GWh/år bara i Sverige.
På Clas Ohlsons sida heter den Strålsamlare Altered Nozzle, jag läste recensionerna där och flera prisade den och tycker att de har sparat massor av vatten och att den är superbra, några andra har skrivit att en skvätter vatten åt flera håll, men då kanske den är felmonterad? Eller inte passar på just den kranen? Eftersom andra tycker att den är fantastiskt bra.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.clasohlson.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Internationella handtvättsdagen....

Många brukar säga att det finns en dag för allting....igår pratade vi till exempel om E-Waste day om att återvinna all gammal teknik och järnskrot som man har hemma. Idag är det Internationella handtvättsdagen, vid första tanken kanske man tror att det handlar om att idag ska alla handtvätta kläderna istället för i maskin eller att man ska tvätta händerna- Det sistnämnda är det som gäller, det är alltså en dag för att uppmärksamma handhygien. Något som förstås är självklart för oss, men det är kanske inte det där man kanske har problem med rinnande vatten eller inte alltid har tillgång till tvål. Initiativet startades av Public-Private Partnership for Handwashing (PPPHW) där bland annat Unicef, Världsbanken, Centers for Disease Control and Prevention och The London School of Hygiene & Tropical Medicine ingår.

Badrumsföretaget Grohe har tagit dagen ett steg längre och ger tips för hur man tvättar händerna mer hållbart. Ligger bra i tiden förstås när vi både ska vara mer sparsamma med vatten och inte släppa ut så mycket kemikalier i naturen.

Handtvättsdagen uppmärksammar hygien Foto: Grohe
Handtvättsdagen uppmärksammar hygien Foto: Grohe

Grohes tre bästa tips för hur du tvättar händerna mer hållbart:
1. Stäng av vattnet när du tvålar in dig
Handtvätt är något vi ofta oavsiktligt försöker effektivisera. Vi tvättar inte händerna tillräckligt länge, och vi tar oss inte tiden att stänga av kranen medan vi tvålar in händerna. Om alla tar sig tid att stänga av kranen när vi tvålar in oss kommer jordens befolkning gemensamt spara stora mängder vatten.

2. By till en snålspolande kran
Genom att byta till en snålspolande kran kan du minska din vattenkonsumtion med upp till 50 procent. Det är inte bara bra för miljön, utan även plånboken. Läs mer om snålspolande kranar här: https://www.grohe.se/sv_se/badrum/unika-teknologier/vattenbesparande-teknologier.html

3. Åtgärda kranar som droppar eller läcker
Var tionde svensk har en kran hemma som droppar eller läcker. En enda droppande kran kan slösa nästan 100 liter vatten per dygn1, vilket inte bara är slöseri på vatten. Det är även pengar i sjön. Det finns en väldigt enkel lösning på detta problem, och det är att vara uppmärksam och byta packningen i sin kran om den inte är tillräckligt tät.

Naturskyddsföreningens tips om vilken tvål man ska använda:
I första hand rekommenderar de tvålar som är märkta med Bra Miljöval och Svanen eftersom de kollar alla ingredienser och deras påverkan på hälsa och miljö. Därefter rekommenderar de EU Ecolabel, Cosmos Organic och Natrue. Dessa märkningar har bra krav, men inte lika tuffa som Bra Miljöval och Svanen.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.grohe.se
www.naturskyddsforeningen.se/miljomarkt_tva
l

Nyckelord: Badrum | Elförbrukningen | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Styrning och övervakning av elen

Som sagt var så går tekniken hela tiden framåt. I Wisers sortiment (från Schneider Electric) lanseras nu till exempel flera nyheter dä man med teknologin kan övervaka energiförbrukningen, bli varnad vid elavbrott och driftsstörningar samt styra värme och el även när du är långt hemifrån. Dessa system kan användas både vid nyinstallation och på befintliga installationer. Är ju verkligen superbra, med tanke på vad elavbrott kan orsaka i hemmen. I min brors hus till exempel, efter att ha stått tomt bara några dagar i sommar fick elavbrott (troligen en propp som hade gått) så lade en av frysboxarna med kött av.... inte en kul historia alls att ta reda på det sedan...

Wisers smartahem-system
Wisers smartahem-system

Exempel på vad som kan upptäckas direkt och förhindras är:
• Vattenskador orsakade av att värmesystemet har havererat och vattnet fryser med översvämning som följd.
• Förstörd mat p.g.a. att kylen eller frysen har gått sönder eller att dörren har glömts öppen.
• Söndersprängda pumpar i spabadet orsakat av att vattnet har frusit.
• Ökad radonhalt i villan p.g.a. att fläkten som ventilerar grunden har stannat.

En nyhet inom energisortimentet är PowerTag Control som tillsam-mans med en gateway för Wiser Energy ger möjlighet att styra olika funktioner i elcentralen via appen, oavsett var du befinner sig. Det innebär till exempel att man kan höja värmen i sommarstugan innan ni kommer fram, tända belysningen eller starta bastun. Så bra! Jag har till exempel bara snäppet över underhållsvärme i stugan när jag inte är där och det kan ju kännas lite för kallt om man kommer dit kvällstid och ska man lägga sig ganska direkt så hinner det inte värmas upp.

Wiser mäter såväl den totala energiförbrukningen som förbrukningen av enskilda prylar (som till exempel kyl, frys, bastu och spabad) och med hjälp av Wiser slipper du överraskande elräkningar. Om det händer det något oförutsett, ja exempelvis att frysen slutar att fungera då, så ska det skickas ett larm direkt till mobilen. Verkligen en bra funktion! Och man kan även enkelt se vilka apparater som drar mycket el. Kan ju också vara intressant att se om man har strömslukare som ökar på elräkningen rejält....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.se.com/se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Vilka fönster ska man välja?

Att välja fönster är inte helt lätt, det finns många olika stilar att välja på och vad mer bör man tänka på om man ska byta fönster? Ett tips är är kolla in Elitfönster som nu lanserar nu en ny tjänst: fonsterkollen.se. Genom att skriva in sin hemadress, presenteras fakta för platsen såsom väder, buller, inbrottsrisken i närområdet samt arkitekturstil på fastigheten. Information om vad du bör tänka på vid fönsterbyte visas, samt vilka fönster som passar fastigheten bäst.

Elitfönster lanserar Fonsterkollen.se
Elitfönster lanserar Fonsterkollen.se

Väder, buller och inbrottsrisk är faktorer som man bör ta hänsyn till när man väljer fönster. Genom fönsterkollen.se kan alla som ska byta fönster se vilka fönster som passar deras behov bäst. Tjänsten tar användaren genom fyra steg; ”väder och vind”, ”säkerhet”, ”bullerstörningar” och ”stil”. Resultatet leder fram till en summering och ett diskussionsunderlag att ta med till sin återförsäljare vid köpet. www.fonsterkollen.se

För fler smarta hemprylar kika här: Smarta prylar till hemmet

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Detaljer | Elförbrukningen | Energi | Hus | Nyheter | Tips

Permalink


Smarta prylar till hemmet

Det dyker hela tiden upp smarta nyheter för hemmet, både sådant som gör tillvaron enklare hemmet och sådant som gör det enklare att göra val. Som till exempel bredbandskollen.se som gör det enklare att välja internetleverantör till just ditt hem, och som Jotuns app Colour design där du kan se ditt rum eller fasad i olika kulörer. Här nedan har jag plockat ut en del andra favoriter av smarta nyheter för hemmet:

Elitfönster, Semic, träkomposittrall från Relazzo,  iXpand Base från Sandisk och Electrolux PUREi9..
Elitfönster, Semic, träkomposittrall från Relazzo, iXpand Base från Sandisk och Electrolux PUREi9..

Hjälper dig välja fönster
Elitfönster lanserar nu en ny tjänst: fonsterkollen.se. Genom att skriva in sin hemadress, presenteras fakta för platsen såsom väder, buller, inbrottsrisken i närområdet samt arkitekturstil på fastigheten. Information om vad du bör tänka på vid fönsterbyte visas, samt vilka fönster som passar fastigheten bäst.
www.fonsterkollen.se

Laga, vårda och renovera
Nu kommer boken som på ett lättillgängligt vis sprider kunskap om lagning, vård och renovering av gamla föremål. Allt från äldre antikviteter till modernare retroklassiker, från porslin till plast, mässing till konstverk och från glas och speglar till gipsbyster och figuriner.
www.semic.se

Underhållsfritt terrassgolv
I träkomposittrall blandas träfiberns naturliga egenskaper med polymerens beständighet. Det ger en trallbräda som håller färg och form länge utan att ruttna och dessutom inte grånar som trä, det blir inga stickor och behöver inte underhållas. Perkekt för extremare miljöer som havsmiljö, vid poolen och spautrymmen.
www.relazzo.se www.riopool.se

Lagra medan du laddar
Med nya iXpand Base är det möjligt att backa upp din iphone medan du laddar den. Den lagrar alla foton, videos och kontakter upp till 256 GB och den tar inte mycket plats på hyllan, bänken eller skrivbordet. Via iXpand Base-appen går det sedan att trycka på Restore för att återskapa filerna på en ny telefon om den gamla skulle försvinna eller gå sönder.
Läs mer om den här.
www.sandisk.com 

Städar när du inte är hemma
Ett rent hem är nu bara ett klick bort med Electrolux PUREi9. Roboten läser av hinder på olika nivåer vid varje städtillfälle och skapar en effektiv städplan över ditt hem istället för att planlöst studsa mot olika objekt. Med en app lägger du enkelt upp ett schema för när du vill att roboten ska städa, du kan starta städningen via appen även när du inte är hemma. Genom sin triangulära form och PowerBrush städar roboten noggrant längs väggar, runt möbler och i hörn. www.electroluxgroup.se
 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Elförbrukningen | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips | Vardagsrum

Permalink


Life Smart på plats - vilken smart övervakningskamera!

Nu har jag börjat testa Life Smart paketet, det tog en stund att installera men det var inte svårt på något sätt. Det gäller bara att föja instruktionen. Nu har jag en app på telefonen där jag kan se mitt hus live hela tiden när jag inte är där. Kamerorna har även night vision som är grymt bra! Via appen kan man även vrida på kamerorna om man vill se fler ytor i rummet, se ut genom fönstret osv. Jag har skaffat ett trådlöst nät som det här systemet är uppkopplat mot och när något rör sig framför någon kamera så får jag en stillbild av det till telefonen (det plingar till i telefonen och så står det Motion detected - att något har rört sig på plats) och då kan jag klicka in mig på det hela och se det live! Teknikens under sägar jag bara.

Life  Smart övervakningskamera Foto: Eliq
Life Smart övervakningskamera Foto: Eliq

Kamerorna är inte stora alls men de har väldigt bra vidd på bilden som den visar, en stillbild kan visa i princip hela rummet. Vill man vrida kameran runt så går det bra med hjälp av appen, om man vill se sig omkring i rummet. I säkerhetspaketet Life Smart (det kan du se här) från Eliq så ingår det tre kameror, ett dosa som kopplar samman allt (en liten samordningsdator eller vad man kan kalla det för) och en dörrsensor som man kan sätta på ytterdörren. Jag har åkt iväg i flera svängar för att testa och en kompis har fått gått förbi kamerorna för att jag ska se att det funkar. Pling pling låter det i telefonen och så kommer det en bild på det som har rört sig. Så himla bra och smidigt!

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

https://lifesmartnordics.com/products/security-kit

 

Nyckelord: Elektronik | Elförbrukningen | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Life Smart övervakningskameror

I flera år har jag funderat över att skaffa en övervakningskamera, jag tänker att det är bra när man är bortrest och så där. Så kan man känna sig lugn att allt står rätt till därhemma. Det finns ju väldigt många olika lösningar, där man bland annat är uppkopplad mot en säkerhetsfirma och så vidare och får betala en avgift varje månad. Jag vill helst slippa den där månadsavgiften och skulle helst vilja ha ett system som man köper in och som sedan inte kostar så mycket mer. Nu har jag hittat ett som heter Life Smart där man kopplar upp allt till en app på mobilen och därigenom ska man kunna se genom kamerorna live dygnet runt. De har en rörelsedetektor så det ska komma ett meddelande till mobilen då något rör sig framför kameran.
Det enda som behövs förutom systemet är ett trådlöst nät (wi-fi) på plats så det får jag skaffa för jag har ett mobilt nät som jag tar med mig när jag åker iväg, så nu ska jag skaffa ett till.

Life smart säkerhetspaket för kameraövervakning i hemmet
Life smart säkerhetspaket för kameraövervakning i hemmet

Med det här säkerhetspaketet kan man få notiser då någon öppnar dörren eller rör sig i hemmet då man inte är hemma och kamerorna kan även ta kort på den som går genom dörren! Man ska själv kunna ställa in säkerhetsnivån på hur man vill bli notifierad. Systemet ska enkelt gå att bygga ut med ELIQ Elmätarsensor för energiövervakning eller LifeSmar Smartplugg för styrning av lampor och kontakter i hemmet! Wow, låter hur bra som helst! Men jag börjar med säkerhetspaketet....


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.



https://lifesmartnordics.com/products/security-kit

Nyckelord: Elektronik | Elförbrukningen | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Tesla Solar Roof - solcellstak i olika stilar

I helgen är jag i Finland och har fått tips om denna nyhet som jag nu har läst på lite grann om. Det är ett solcellstak som heter Solar Roof och som omvandlar solljus till elektricitet. Med ett integrerat Powerwall-batteri lagras den energi som alstras under dagen och finns sedan tillgänglig när som helst, vilket gör ditt hem till din personliga elleverantör. Soltakpannorna i glas är så tåliga att de har garanti för hela livslängden av ditt hus eller för evighet, vilket som än upphör först. Det låter ju verkligen grymt bra! Det är också möjligt att anpassa den mängd el som ditt Solar Roof producerar för att passa ditt energibehov. Detta är möjligt genom användning av två sorters glastakpannor: soltakpanna och takpanna utan solcell. Vilket gör att det blir billigare än att sätta solceller på hela taket, i fall om det ändå inte behövs. Båda typerna ser likadana ut från gatan.

Tesla Solar Roof - solcellstak i olika stilar

Med solcellstak producerar man sin egen el. Plattorna finns som slät, struktur, skiffer och Toskansk (de två sistnämda kommer under 2018). Det går alltså både att efterlikna plåt, tegelpannor och skiffer med dessa tak, så det finns något för alla husmodeller.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tesla.com/sv_SE/solarroof .

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Elförbrukningen | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink


Purmo - element som är både energisnåla och snygga

Purmos designade radiatorer finns i många olika modeller och färger, och de verkar vara ganska slimmade så att de inte tar så mycket plats. De finns både vertikala och horisontella modeller. De vertikala radiatorerna kan skapa en känsla av höjd i ett rum och ska samtidigt vara en effektiv där väggutrymmet är begränsat. Perfekt i en hall där det ofta kan vara flera dörröppningar så att det inte finns så mycket bred yta för en stor radiator av vanlig modell. Och ett extra plus för att de finns i flera färger.

Purmo - designad energisnål radiator
Purmo - designad energisnål radiator

Faro V – en radiator med svagt profilerad front och perforerade sidor finns i flera dimensioner och färger. Cirkapris från 3 850 kronor.

Radiatorn ska inte  inte förlora någon värme ned mot marken, jämfört med exempelvis golvvärme som kan ha en förlust på upp till tio procent. Den ska även en snabb nedkylningstid jämfört med golvvärme och den snabba reaktionstiden på temperaturförändringar ska göra att de inte står och jobbar i onödan. www.purmo.com/se/

Nyckelord: Elförbrukningen | Nyheter

Permalink


Styr köket med din smartphone

Siemens Home Appliances lanserar vitvaror som styrs med smartphone eller surfplatta. Serien iQ700 med ugnar, ångugnar och diskmaskiner presenterades i Berlin på hemelektronikmässan IFA 2014 (jag var tyvärr inte där så jag har inte sett det här live) och kommer att kunna användas genom surfplatta och smartphone. Siemens vitvaror från övriga produktkategorier kommer att följa samma utveckling under de kommande åren. Vitvarorna kan drivas som tidigare direkt via panelen men även via smartphone eller surfplatta. Det enda som behövs är appen Home Connect App, som kan laddas ner gratis från iTunes eller App Store. Under slutet av 2014 finns även IOS-versionen tillgänglig och våren 2015 kommer Android-versionen. Home Connect App är en standard-app där även vitvaror från andra tillverkare kan integreras. Surfplattan eller smartphonen kommer att kunna fungera som en enda ledningscentral för alla hemmets köksmaskiner oavsett tillverkare. Alltså kommer ingenting att vara längre bort än ett knapptryck.

Siemens Home Appliances Dishwasher/ Siemens IQ700
Siemens Home Appliances Dishwasher/ Siemens IQ700

Siemens Home Appliances lanserar vitvaror som styrs med smartphone eller surfplatta

Appen
Home Connect app har funktioner som är noga anpassade till respektive vitvara hos Siemens. I appen finns bland annat digital kokbok, bruksanvisning och funktioner för att styra vitvarorna. Dessutom finns det tips och tricks om vitvarornas användning. För exempelvis diskmaskiner finns information om energiförbrukning av vissa program.

Under 2015 kommer ytterligare produkter från Siemens kategorier att integreras i den smarta digitala världen. Skulle en mobiltelefon eller surfplatta tappas bort eller blir stulen kan data raderas på distans. Genom användaradministration på en andra smart enhet med samma konto kan huvudanvändaren ta bort den förlorade enheten från sitt eget konto. Dessutom är alla Siemens vitvaror utrustade med ett barnsäkert lås. Även operativsystemet är barnsäkert och därför skyddas även appen mot oavsiktlig åtkomst av barn. Appen kan uppdateras gratis och regelbundet för att ständigt utöka utbudet av tjänster och hålla säkerheten aktuell. Home Connect App beräknas komma till Sverige tidigast i slutet av 2015.

Siemens Home Appliances

Nyckelord: Elektronik | Elförbrukningen | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Fönster lika smarta som smart phones

Beläggningar på energiglas och solskyddsglas ska leda till lägre energianvändning och ett bättre inneklimat, men de innehåller metaller som gör det svårare för radiosignaler att komma fram. Glasbranschen meddelar nu att de vill hitta lösningar tillsammans med teleoperatörer, fastighetsägare och byggföretag. Aktuell forskning visar också att glaset i fönstren kan användas som antenner. Ericsson har till exempel redan tagit fram ett koncept som man kallar Window of Opportunity, med multifunktioner som solceller, självstyrande genomsiktlighet, högtalare med mera. Man har också lanserat Radio Dot, ett system som bygger på små antenner som ger bättre mobiltäckning.

Foto: Glasbranschföreningen
Foto: Glasbranschföreningen

Moderna fönster med osynligt metallskikt kan ge försämrad mobiltäckning men fördelarna med det är att man kan fördubbla fönstrets isoleringsförmåga med energiglas, vilket ger möjligheter att sänka inomhustemperaturen. För varje grad man kan sänka temperaturen sparas cirka fem procent av uppvärmningskostnaden. Men nya smartare fönster är sannolikt på väg - där både går att ringa och spara energi med sina nya fönster.

 

Glasbranschföreningen

Nyckelord: Elförbrukningen | Nyheter | Övrigt

Permalink


Kontrollera energiförbrukningen med en energidisplay!

Den 30 november lanseras ELIQ Online, en ny produkt och webbtjänst som med hjälp av en liten sändare avläser husets elmätare i realtid. Sändaren fäster man med dubbelhäftande tejp på sin elmätare och energihubben ansluts med nätverkskabel till hemmets router eller bredbandsuttag. Energihubben ska ge en direkt indikation på den aktuella förbrukningen.

Med en app till surfplattan eller mobilen kan man följa elförbrukningen och genom att lägga in notiser vid förändringar ska man direkt kunna få ett meddelande när någonting oväntat händer – exempelvis om det blir väldigt kallt eller om förbrukningen ökar mycket. Genom den här prylen ska man kunna hitta energibovar och förstås bli mer inspirerad att använda mindre el. Kanske kan man då direkt se resultatet när man släcker utelamporna och adventssljusstaken nattetid. minskar på värmen i radiatorerna på dagtid då ingen är hemma och att tonåringarnas musikanläggning inte står på när de sover eller inte är hemma. I slutändan är det förstås resultatet på elräkningen som är det intressanta...

Energidisplay ELIQ från Exibea
Energidisplay ELIQ från Exibea

Ta kontroll över elförbrukningen med den nya webbtjänsten ELiQ Online. Sedan tidigare finns energidisplayen ELIQ som kopplas till din elmätaren och ger elinformation i realtid. Pris cirka 2490 kr hos  ELIQ.se, tretti.se samt i utvalda Elkedjan-butiker. ELIQ Online kostar 1195 kr hos Eloq.se, trettio.se och Elkedjan.

 

ELIQ
E
lkedjan
Trettio

Nyckelord: Ekonomi | El | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Prylar

Permalink


Handdukstorken som kommer ihåg dina rutiner

Jag har aldrig riktigt förstått poängen med handdukstorkare, eftersom handdukarna torkar ändå och jag tycker att det är slöseri med energi... men det är klart att det är smidigt om man är många i familjen och det duschas flera gånger per dag och utrymmet för att hänga upp handdukarna är begränsat. Sedan är det förstås härligt att få en varm handduk om man är frusen...
I alla fall så har PAX nu kommit med en torkare med timer så att värmen inte behöver stå på hela tiden. Det går att ställa in två repetitioner per dag, till exempel morgon och kväll samt en timer om man vill använda den förutom de förinställda tiderna. Handdukstorken går kan montera med endast ett väggfäste vilket gör att den kan svängas ut från väggen. Så som det är med de flesta tekniska prylar - allt var inte bättre förr.

PAX TR-i
PAX TR-i

PAX TR-i serien har inbyggd intelligent timer där två repetitiva tider per dygn kan förinställas. Dessutom finns engångstimer om rutinen skulle ändras vid något tillfälle. Pris från cirka 1900 kr.
Energiexempel:
En handdukstork med permanent drift och med en effekt på 60 W förbrukar el för ca 700 kronor varje år (vid elpris 1,5 kr/kWh) med timer kan hundralappar sparas (Källa: PAX)

Nyckelord: Badrum | Elförbrukningen | Nyheter | Tips

Permalink


Färgat ljus något för en trist vägg?

Befinner mig på Light and Building-mässan i Frankfurt. Här visas just nu det senaste inom bland annat ljusteknologi. Mycket går förstås ut på att spara energi men även för att försköna. Philips visade upp många fina lösningar i LED-teknik. Här är en lampa med tillhörande fjärrkontroll så att man kan ändra färgen på ljuset. Tekniken innebär också att glödlampan är ett minne blott...här behövs det inte bytas någonting. Det är bara att stoppa i kontakten.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

LED-lampa från Philips där färgen går att ändra med en fjärrkontroll.

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Elförbrukningen | Energi | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Prylar

Permalink


Rädda planeten – läs instruktionerna till din diskmaskin

av: Mumlan Nyhlin

Jag är egentligen inget fan av bildlösa inlägg, men nu sitter jag vid en tillfällig dator och sprang på en intressant grej, så ni får stå ut!

'En ny studie från universitetet i Bonn visade att bland hushåll i Tyskland, Italien, Sverige och Storbritannien hade 30 procent aldrig läst instruktionsboken för sin diskmaskin. 86 av deltagarna i undersökningen använde bara en eller två olika program av ett utbud av de i genomsnitt 5 program som finns på diskmaskinen. Om fler skulle ta sig tid att läsa igenom instruktionsmanualen och använda rätt inställningar skulle vi kunna spara både vatten och energi.

Så många som 42 procent av svenskarna i studien antog felaktigt att deras diskmaskin automatiskt skulle välja den mest miljövänliga inställningen. Bara 9 procent av de tillfrågade  svarade att de regelbundet använde “Eco”-funktionen på sin diskmaskin. I Storbrittanien var hela 29 procent ovetande om att det överhuvudtaget fanns en “Eco”-funktion.'

Detta meddelade Electrolux i ett pressmeddelande. Intressant! Själv har jag inte ens någon diskmaskin hemma, men på jobbet sätter jag alltid igång 'standardprogrammet'. Har du koll på alla funktioner och program i din diskmaskin?

Nu blir det en sväng på Nordbygg, skulle behöva en hel vecka för att hinna med allt spännande! Ska du dit? Missa inte Byggfaktas monter! 

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Elförbrukningen | Kök | Mässor | Tips

Permalink

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2022

2021

2020
Maj | April | Mars | Februari | Januari

2019
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår