AoB Bloggen med Annika Rådlund

Så ser nya zonkartan över Sverige ut

Undrar du vilken zon din trädgård finns i? Zonerna är en fråga som diskuteras eftersom klimatet förändras och växter kommer från hela världen. Kunskap om växternas klimatanpassningar är nyckeln till att förstå vad som påverkar deras härdighet och det hjälper oss att välja rätt växter och ge dem förutsättningar att växa och utvecklas på bästa sätt.
I samband med trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar gav Riksförbundet Svensk Trädgård ut två nya Faktablad på temat Zonkartan, Sveriges Zonkarta för vedartade växter och Vedartade växters härdighet och klimatanpassning.

Svensk Trädgårds Zonkarta - en vägledning för växtval. Svensk Trädgårds Zonkarta gäller för vedartade växter.
Svensk Trädgårds Zonkarta - en vägledning för växtval. Svensk Trädgårds Zonkarta gäller för vedartade växter.

Sverige är indelat i åtta odlingszoner och med hjälp av Zonkartan kan du se i vilken odlingszon din trädgård ligger. Zon 1 finns i landets mildaste delar och zon 8 i de kärvaste regionerna i norr.

Samtliga faktablad kan enkelt laddas ner från Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida: www.tradgard.org under kunskap, kunskapsbank och faktablad.

Riksförbundet Svensk Trädgård är Sveriges största trädgårdsorganisation med över 33 000 medlemmar och närmare 160 lokalföreningar i hela landet. Svensk Trädgård är en ideell organisation, vars ändamål är att främja fritidsodlingen och att verka för förbättring av trädgårdskulturen och boendemiljön.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård | Vardagsrum

Permalink


Vinnare i SM i fågelholk 2018

Ett kul inslag på mässan Nordiska Trädgårdar är Naturskyddsföreningens tävling SM i fågelholk. Det är skolklasser runtom i Sverige som får tävla med sina skapelser och finalisterna sätts upp på mässan. Det är sedan besökarnas röster som avgör vilken som vinner. Det är alltid så kul att kolla in de här holkarna för det finns ingen ände på fantasin här. I år hade rekordmånga personerröstat på de 10 finalisterna, hela 13 357 st hade röstat och den vinnande holken fick 27 % av rösterna.
Jag gillade den som hamnade på tredje plats, Villa Villerkulla. Det huset har man ju velat bo i sedan man var barn så med en sådan här kreation kan man i alla fall ha huset i miniformat.

Guld, silver, och brons i SM-i fågelholk. Foto: Nordiska trädgårdar/Stockholmsmässan
Guld, silver, och brons i SM-i fågelholk. Foto: Nordiska trädgårdar/Stockholmsmässan

Vinnarna av SM i fågelholk 2018 korades på mässan Nordiska Trädgårdar. På förstaplats kom "Stubbstugan" av Kvinnebyskolan, klass 5B. Andraplatsen gick till "Multibjörkholken" av Sameskolan Kiruna, klass 6 och tredjeplatsen tog "Villa Villekullaholken" av Österbyskolan, klass 7B.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.nordiskatradgardar.se
www.stockholmsmassan.se
 

Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Inspiration | Mässor | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tävling | Utomhus

Permalink


Härliga färger på Nordiska trädgårdar

Om det är något man går igång på när det gäller trädgård så är det färg tycker jag. Tänk er till exempel en turkos trävägg en en massa krukor med blommor i olika färger framför....och en rosa cykel. Och ett par gula stolar och ett litet bord. Ja, då har man en plats som man blir glad av. Och titta här på Nordiska trädgårdars pressbild, man blir ju så glad! En solgul vägg och färgglada blommor. Ska bli skönt med färg efter att ha haft en vinter där "vitt och fräscht" har dominerat...med tanke på all snö vi haft i år!

Trädgårdsinspiration Foto: Nordiska Trädgårdar
Trädgårdsinspiration Foto: Nordiska Trädgårdar

Sol ute, sol inne, sol i hjärta sol i sinne... Om du vill ha trädgårdsinpiration så kan jag rekommendera trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar med två mässhallar fyllda till bredden med allt för balkongen, trädgården och uteplatsen.
Mässan avslutas på söndag och nästa år arrangeras mässan 21-24 mars 2019

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.stockholmsmassan.se www.nordiskatradgardar.se

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mässor | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


...och Årets Pelargon blev...

Idag utsågs Årets pelargon på mässan Nordiska trädgårdar. Det är en årlig utmärkelse som förstås många blomentusiaster är intresserad av. Årets pelargon heter ’Picotee Pink’ – en hortensialik zonalpelargon i rosa toner.

’Picotee Pink’ ska vara lättskött och passar att ha på fönsterbrädan och den kan vara ute från maj (beroende på var man bor då, men när det är frostfritt) . Den passar som alla andra pelargoner bra i klassiska terrakotta- och zinkkrukor men det rosa framhävs förstås också fint i vita, svarta och mörkgrå krukor. Den går förstås även att plantera i amplar och balkonglådor.

Jag brukar alltid ha pelargoner i stora krukor vid entrén på sommaren, det blir väldigt maffigt när man planterar flera ihop.

Årets pelargon 2018: Zonalpelargon ’Picotee Pink’  Foto: Blomsterfrämjandet
Årets pelargon 2018: Zonalpelargon ’Picotee Pink’ Foto: Blomsterfrämjandet

Och här lite fakta om Picotee Pink: Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del. Namnet Picotee är bekant för kunniga blomstervänner och det finns flera andra växter som också har Picotee i sortnamnet, till exempel sorter av amaryllis, nejlikor och rododendron. Gemensamt för dem alla är att blombladens kanter skiljer sig färgmässigt. Ordet kommer ursprungligen från franskans picoté som betyder markerad med punkter.

Utöver den unika formen på blomställningarna är färgsättningen mycket speciell. Knopparna på ’Picotee Pink’ är pärlemorvita och droppformade och när de slår ut visar de sitt halvfyllda inre. Där finns tunna, vinröda penseldrag och ståndarknapparnas mörka pollen. Efter blomningen utvecklas dekorativa, storknäbbsformade fröställningar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Balkong | Blommor | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tips

Permalink


Hästens lanserar nya sängkläder

Om man tänker på Hästens sängar så tänker man bra kvalité: handgjort, naturmaterial och bra sovkomfort. Där har man verkligen lyckats föra fram sitt varumärke tycker jag. Något som kanske inte alla vet är att de även gör fantastiska sängkläder i textilier som känns sköna mot kroppen, slitstarka och som inte skrynklar som en del billigare varianter kan göra. Om man inte vill ha så röriga mönster utan hellre sover i enfärgat kolla in deras kommande lanseringar: en blå (som kommer vara så snygg i hop med vitt!) samt två två rosa nyanser. Som att sova bland rosa moln!

Hästens nya bäddset Foto: Christopher Hunt
Hästens nya bäddset Foto: Christopher Hunt

De nya bäddseten från Hästens är tillverkade i 100 % kammad bomullssatin. Den blå (Night shadow blue) kommer ut i butik senare i vår och de två i rosa (Misty rose och Light pink) kommer till butikerna nu i mars. Priset kommer att ligga på 2200 kr för singelset och 2930 kr för det setet som passar ett dubbeltäcke.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.hastens.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Sovrum | Textil | Tips

Permalink


Så påverkar dofterna i hemmet hur vi mår

Visste du att luktsinnet är det enda sinnet som leder rakt in i hjärnans emotionella centrum? Det är därför lukter och dofter är så starkt sammankopplade med våra känslor och minnen. Ni vet hur det är när man ibland doftar på en viss parfym så minns man helt plötsligt saker man hade glömt....Dofter påverkar oss ständigt även om vi inte alltid är medvetna om det. Det kan man tänka på när man köper doftljus till exempel...

Lavendel är en doft man kan hålla utkik efter om man ska köpa väldoft till hemmet, den lindrar nämligen oro och hjälper mot sömnproblem Man kan till exempel tända ett ljus med lavendeldoft, dricka lavendelte, fylla kudden med lavendelblommor samt droppa eterisk lavendelolja på huvudkudden eller i badvattnet för att lindra oro och motverka sömnproblem och det ska även vara effektivt mot huvudvärk och migrän.

Så tänd ett ljus, droppa lite olja i badvattnet och mys....

Lavendeldofter från Saponi Panier Des Sens Lavendel
Lavendeldofter från Saponi Panier Des Sens Lavendel

Saponi har så fina förpackningar tycker jag! Lavendel får mig alltid att tänka på min farmor, hon brukade ha lavendel bland lakanden så det har jag också på sommaren, då torkar jag lavendel och lägger i tygpåsar.

Smartljus & doftpinnar som tar bort matos,199kr/299kr Durance/Saponi Doftljus,179kr Panier Des Sens/Saponi Smartljus & doftpinnar som tar bort tobakslukt,199kr/299kr .

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Sovrum | Tips

Permalink


Nytt Muminmotiv på porslin från Arabia

Nu när man drar fram i snålblåsen och hoppar över isfläckar på trottoaren så kan man verkligen säga att man längtar efter semester....och varma soliga sommardagar. Längtan blev inte direkt mindra nu när jag såg pressreleasen om det senaste Muminmotivet hos Arabia. Årets sommarsäsongsprodukter från Mumin by Arabia handlar nämligen om en spännande sommarresa.

Mumintrollen åker på semester på Arabias sommarserie.
Mumintrollen åker på semester på Arabias sommarserie.

Serien ”Vi åker på semester” är den första av sex följande delar i en härlig sommarberättelse om Mumintrollens semester. Serien innehåller en mugg, en tallrik och två kaffeskedar. I samband med lanseringen presenteras två nya samlarskatter: minifigurinerna Muminpappa och Muminmamma. Bra presenter tycker jag till dop, födelsedagar och till nyfödda. Och förstås till barnsliga vuxna som mig.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.arabia.se

Nyckelord: Barn | Detaljer | Inredning | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Sex nya batteriklippare lanseras

Om man funderar på att skaffa en batteriklippare till trädgården i sommar så kan jag tipsa om att Stihl lanserar inte mindre än sex nya batteriklippare under året, och de vänder sig till både konsument- och proffsmarknaden. RMA 235 är lämpad för mindre trädgårdar och den robusta bioklipparen RMA 2 RT ska klara en medelstor trädgård upp till 500 kvm.
Jag har tidigare tyckt att batteridrivna klippare överlag har varit lite för sega, men det var några år sedan jag testade någon och de nya gräsklipparna ska ha bättre batterikapacitet. Många miljömedvetna vill hellre använda sig av elladdning än bränsledrivet och samtliga sex klippare är utrustade med Ecomode, något som gör att klipparen känner av hur tjockt gräset är och anpassar varvtalet och batteristyrkan. Är gräset tunt ska maskinen arbeta med lägre varvtal, någor som förstås förlänger klipptiden.
Ett tips, om man är intresserad, är att kolla in Stihls nya klippare på Trädgårdsmässan nästa vecka. Jag såg att de skulle ställa ut där.

Batteridrivna gräsklippare från Stihl Foto: Stihl
Batteridrivna gräsklippare från Stihl Foto: Stihl

På Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan 22-25 mars kommer Stihl att finnas på plats om man är intresserad av att kika på deras klippare. Eller om man bara vill gå dit och få en vårkänsloboost....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.stihl.se
www.stockholmsmassan.se

Nyckelord: Elektronik | Mässor | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Påskpynta med gott samvete

Älskar all slags pyssel och snart är det dags att dra igång med påskpyntet! Mellan fettisdagen och påsk så är det 47 dagar och tiden går fort, det har redan gått en månad sedan fettisdagen... Själv har jag en del antika små porslinstuppar som brukar åka fram då, och förstås det obligatoriska riset.
Sedan brukar jag ge bort godisägg förstås och fina påskkort ska det vara. Ett tips inför årets påsk är att Lagerhaus har påskfjun som inte är från fåglar, utan istället är syntetiska. Vanligt är annars att dun och fjädrar kommer från andfåglar som ankor och gäss och från kalkonindustrin. För att säkerhetsställa att inte köpa fjädrar som plockats från levande fåglar så köper jag hellre syntetiska.

Snart är det dags för påskpyssel. Foto: Lagerhaus
Snart är det dags för påskpyssel. Foto: Lagerhaus

Lagerhaus har påsktyll i olika färger. Fint att sätta i riset, att dekorera påskkort med och använda vid påskens dukning.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.lagerhaus.se
www.djurensratt.se/djurvanlig-konsumtion/dun-fjadrar

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Ny funkisbastu i attefallsmodell!

Baseco lanserar i dag en en snygg och funktionell funkisbastu som heter Svarttjärn. Den håller måtten för attefallshus, den är 25 m2. Verkar vara helt perfekt tycker jag! Jag har länge funderat på att skaffa en bastu vid fritidshuset, men inte sett någon som har allt det där som jag vill ha: rymlig bastudel, dusch/toalett och en relaxyta som rymmer några sköna sittmöbler. Dessutom vill man gärna ha lite större fönster så man kan njuta av naturen samtidigt. Om man bor i ett tättbebyggt område kanske man inte vill ha det men om man vet att man inte har några grannar nära så kan man ju passa på att njuta av utsikten. Perfekt också för de som har sjönära tomt!
Det stora glaspartiet i den här bastun ska bestå av härdat energiglas som håller värmen inne. Låter väldigt bra tycker jag!

Baseco lanserar en ny funkisbastu i attefallsmodell. Foto: Baseco
Baseco lanserar en ny funkisbastu i attefallsmodell. Foto: Baseco

Bastun Svarttjärn från Basecoär tillverkad av virke från Lappland. Vilken vardagslyx att slappa där!

Det går att välja fler fönster, mindre fönster eller inga alls. Priset ligger från 86 900 kr enligt deras hemsida, jag har inte räknat på vad bastun skulle kosta med just de fönstren som är på bilden.
Regler för attefallshus: Om byggnadsarean inte överstiger 25 kvadratmeter så behövs inget bygglov.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

https://www.basecofritid.se/sortiment/attefallshus/bastu/svarttjaern-bastu/

Nyckelord: Arkitektur | Bad | Bygg | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink