AoB Bloggen med Annika Rådlund

Sju tips för att varva ner inför semestern

Semestern närmar sig med stormsteg för många av oss. Jag är lite av en work-a-holic som har svårt att både släppa jobbet och att slappa på heltid. Det finns ju alltid någonting att göra! Måla om huset, göra nya planteringar, anlägga grusgångar... men för att få lite extra kraft kan det vara bra att vila ibland och inte känna alla måsten. Om man är utvilad och inte känner sig stressad så är det också lättare att ta tag i olika projekt. Inhouse coacher ger dig här sju tips för att varva ner på semestern. Miljöombyte, planering och att öva dig på att vila innan ledigheten är några av ingredienserna.

1, Byt miljö. Att börja semestern genom att antingen fysiskt byta miljö eller att förändra något i hemmiljön kan underlätta att gå in i semesterläget.
2, En ritual för att gå in i fritidsmode. Avsluta allt som du kan innan semestern eller bestäm dig för när du ska göra resterande arbetsuppgifter.
3, Ambition och planering. Gemensamma semesterambitioner så att alla parter arbetar i samma riktning för att uppfylla semesterplaner. Fundera på vad du vill att din semester ska tillföra. Lära dig nya saker? Vila? Ta dagen som den kommer? Uppleva nytt? Sol, aktiviteter, socialsamvaro eller kvalitetstid? En gemensam bild eller i alla fall utrymme för allas behov under semestern ger bästa resultat för en nöjd semester.
4, Slopa kraven. Kravfylldhet och semesterstress kan göra de flesta sönderstressade. Samtidigt som en understimulans skapar rastlöshet och stress för andra. Hitta balansen och kommunicera med din omgivning.
5, Öva dig på att vila, stänga av jobbet och ta det lugnt under året. Många av oss tror att bara för att det står semester inplanerat i kalendern så ska vi automatiskt kunna ta det lugnt och njuta. Tyvärr lever de flesta av oss hela året genom att hålla koll på vad de ska göra framöver. Man tänker på måsten, planerar saker att göra och stressar mellan olika aktiviteter. Vi blir bra på det vi övar på och det vi övar på sker automatiskt. Av den anledningen har vi ett stort behov att öva oss på att vila, stänga av jobbet och ta det lugnt i vardagen så vi kan göra det när det väl är semester.
6, Perspektiv. Att vara utanför vardagen ger perspektiv och tid till eftertanke och reflektion. Använd semesterperspektivet genom att utvärdera, fundera och visionera om din framtid. Fundera över vad du trivs med, vad du är stolt över och vart du gör dig som bäst? Den självkännedomen hjälper dig att få argument och insikter för att förändra eller vara nöjd med din vardag.
7. Sätt dina egna mål med semestern. Det är lätt att bli medryckt i vänners, kollegors och medias bild av vad man ska och borde göra på semestern. Tänk på att det är din semester du upplever. Vad får du ut mest lust, arbetsglädje och energi av? Vad vill du göra? Vilket syfte vill du att din semester ska fylla? Tid att vara tillsammans med vänner med kvalité eller vill du ha avverkat en lång att göra-lista?

Sjäv vill jag ha lite av allt; vara med vänner, avverka en lång att göra lista, vila och ta dagen som den kommer. Vad du än väljer så hoppas jag att du får det alldeles alldeles underbart!

Foto: Annika Rådlund

Inhouse coaching

Permalink


Designtorget lanserar GRID

DesignTorget lanserar hallserien GRID i samarbete med designgruppen Note. I serien ingår en multifunktionell hallmöbel, galge och kroken Clip. Det är enkelt och multifunktionellt, det passar lika bra i en stor och en liten hall. Serien är tillverkad i en lätt och stålkonstruktion. Vill man ha fler hyllor kan man montera flera intill varandra, eller utspritt på väggen. De fungerar bra för förvaring av sjalar, hattar och handskar och hattar kan förvaras ovanpå.

Sedan ett par år tillbaka tillverkar DesignTorget ett eget sortiment där man samarbetar med kända och okända formgivare. DesignTorget köper här rättigheterna till hela produktidéer eller mönster, och tillverkar sedan produkten i olika fabriker. I det här fallet har Note Design Studio arbetat fram den här lösningen för den moderna hallen.

Galge Grid en lätt, flexibel trådkonstruktion som bygger på en kvadrat liksom hyllan, men i en rombisk form. Finns i 4 färger och är 41.5cm på bredden och 14,5 cm på hjöden. Pris: 50 kr.
Hallhylla Grid har en lätt och flexibel trådkonstruktion som är en förvaringsmöbel som går att använda till mycket. Häng galgar i den, stoppa in halsduken och handskarna, lägg hatten ovanpå. Hyllan är 46 cm bred, 34,6 cm djup och 23,2 cm hög. Varje ruta i hyllan är 11x11cm. Pris: 375 kr.
 Kroken Clip är utformat efter ett gem som enkelt fästs på väggen med en skruv. Den finns i fyra färger och är 10,5 cm på häjden och 4 cm på bredden. Pris: 45 kr. Allt från Designtorget, design Note + Jon Eliasson
Designtorget

Permalink


Filippa K lanserar nytt porslin från Rörstrand

Trevligt nog så fortsätter samarbetet mellan Rörstrand och Filippa K. Under hösten lanseras två muggar och tre assietter i olika mönster. De är i samma stil som hennes tidigare muggar i svart och vitt, det är stramt och stilrent. De nya dekorerna heter Net Trim, Ink Stripe och Net och kan med fördel kombineras med varandra och även med de redan befintliga mönstren från Filippa K. Net Trim har ett sparsmakat spetsmönster och Ink Stripe har målade ränder som ser ut som om någon ritat dit ränderna själv med en svart penna. Net har ett heltäckande spetsmönster. Totalt har kollektionen idag 17 olika artiklar. Muggarna finns åtta dekorer och espressomugg, skål och assiett i vardera tre dekorer. Egentligen gillar jag inte muggar utan öron, för det är så varmt att hålla i dem när man ska dricka te...men fördelen med de här är att den övre kanten är tjockare, så att man i alla fall kan hålla i den. Det är också kul att serien med kan användas tillsammans annat vitt porslin. Det är ett billigt sätt att snabbt få en dukningsserie som är snygg och inte så dyr. En vit "startbox" med vitt porslin från IKEA blir väldigt mycket snyggare med de här asietterna och muggarna!

Ink Stripe och Net Trim från Filippa K finns butik från vecka 35 . Ink Stripe kaffe/te mugg 2-pack, 31 cl 289 kr,  Net Trim kaffe/te mugg 2-pack, 31 cl 289 kr, Net assiett 19 cm 149 kr, Net Trim assiett 19 cm 149 kr och Ink Stripe assiett 19 cm 149 kr.

Permalink


Minimalistisk vattenkanna från Eva Solo

Nu finns Eva Solo Aquastar i handeln. En fin och nätt vattenkanna i minimalistisk design som rymmer hela två liter vatten. Den spetsiga pipen gör det lätt att vattna i mycket små krukor och eftersom pipen är avtagbar går det lätt att fylla på.  Vattenkannan är designad av Claus Jensen och Henrik Holbæk på Tools®. Den är tillverkad i plast och förkromad plast och ska förvaras inomhus. Den vita kanan skulle passa perfekt i mitt kök...Jag har sedan tidigare tillbringaren med "våtdräkt" från Eva Solo (fodral för att hålla värme eller kyla). Den är också väldigt snygg!

Aquastar rymmer 2 liter vatten och finns i vitt och grått, 299 kr/st.
Eva Solo

Permalink


Om du bor i mitt hem så bor jag i ditt!

Hembyten är en annorlunda och onekligen spännande semesterform! Det har visat sig att fler och fler skandinaver är medlemmar på de hemsidor som finns för hembyten. Danskarna ligger i topp. Det vore inte helt fel att åka en vecka till Danmark och bo i något fint hus vid havet... Eller varför inte i Köpenhamn och tillbringa några dagar där? Eller till Spanien eller Italien i någon liten by..

Hembyte.nu meddelar att det finna många som är intresserade av att komma till oss i Sverige, från världens alla hörn. De har 450 medlemmar i Sverige men de har fått in 1100 ansökningar från de som vill komma hit. Det är inte bara Stockholm som lockar, utan även små röda stugor på landet.

Om jag har förstått det rätt så betalar man inget för själva bytet, men man betalar en avgift för att vara medlem i någon av organisationerna. HomeExchange.com är den största med över 40 000 medlemmar i 137 länder. Genom att vara medlem i en klubb är dina personliga uppgifter bara tillgängliga för andra medlemmar. Priserna varierar mellan olika klubbar, mycket beroende på deras storlek. Medlemmarna är antagligen människor som vill resa mycket, är intresserade av andra kulturer och människor och som tycker att det är roligt att se något annat än de vanliga turiststråken. Dessutom är det billigt.

Tänk att få semestra bekvämt med allt du behöver i köket, leksaker till barnen, trädgård och kanske slippa hyra bil! Det vore bra. Men å andra sidan kanske man hamnar i ett hus med takdropp, grannhundar som skäller, bikupor utanför fönstret och avlopp som inte fungerar.
Själv har jag inte provat den här typen av semester. Men jag måste säga att det verkar spännande. Vill du bo i mitt så bor jag i ditt!

Foto: Annika Rådlund
Vill du byta din lägenhet i stan mot en stuga på landet under semestern? Eller vill du byta din stuga i skogen mot boende vid stranden?
De tre största hembytarorganisationerna Homeexchange, Hembyte.nu och Bostadsbyte har 1200 medlemmar tillsammans, och ca 5000 sängar till förfogande i Sverige, samt möjlighet att byta boende med någon i ett annat land.

Permalink


Papegojtapeter och explosiva färger på väggarna!

Det bubblar av iver inom mig när jag tittar på Hanna Wernings nya kollektion för Boråstapeter! Papegojor, böljande klängerväxter, blommor och djur i stora täta mönster. Exotiskt. Som att kliva rakt in i djungeln.
Har blivit förälskad i Papegojnypon där fåglar i rött, grått, gult i lila flyger upp från blomprakten, upp mot skyn. Den skulle vara fantastiskt fin i min lilla hall, men där sitter sedan några år tillbaka en röd tapet med stora klätterblommor från serien Anno 1905 av Joseph Frank, som också är en Boråstapet.
Det fina med de här tapeterna är att färgerna är så fina, de är klara men ändå matta. Pappret och trycket gör att de trots all färgprakt känns behagliga att se på.
I den här kollektionen är alla tjugo mönster inspirerade av naturen och sex av dem är från Hanna Wernings första serie, det här är hennes tredje för Boråstapeter. De nya tapeterna har sagolika namn som Solkoja, Klättervippa, Rävdunge och Palmnäva.
Welcome to the djungle! 

Låt dig inspireras av den nya kollektionen med EasyUp tapeter från Boråstapeter, som finns i handeln från och med imorgon, 22 juni. Pris: ca 599kr/rulle.

Permalink


Skaffa en egen skön hotellsäng!

Ahh vad det skulle vara härligt att sova i en skön hotellsäng! Nu finns det flera sängar på marknaden som håller hög kvalité och har lite samma stil som det jag kallar "hotellsängar". Då är det förstås inte en stenhård träbrits med en halmmadrass som man kan få sova på om man är på ett billigt hotell i Indien eller på Bali... Jag menar tjocka härliga madrasser med fluffiga täcken!

Nu lanserar Lectus en ny designsäng som sticker ut från det ordinarie sortimentet. Sängen introducerades på Stockholm Furniture Fair i februari och kan idag beställas från ett femtiotal butiker runt om i landet. Den nya designen ses som ett spännande och nyskapande tillskott som kompletterar det övriga sortimentet av sängar.
−  Designen på Lectus Wide kom fram genom att vi kombinerade en större underdel med en mindre överdel som egentligen inte skulle passa, säger Stefan Schörling, VD för Lectus Sängar AB. 
Sängarna finns i sex olika färger på tyget ochr det gå även kombinera olika färger på över- och underdel, det gillar jag! På så vis kan man verkligen få en säng som sticker ut!
− Vi har redan ett fantastiskt sängkoncept, vill vi bara visa hur man genom lite kreativitet och påhittighet kan få ett helt nytt utseende på sängen, ett koncept som vi kommer fortsätta att utveckla i framtiden berättar Niclas Berglund som är försäljningschef på Lectus.

Sängarna ska innehålla hälsosamma funktionsmaterial som motverkar allergiframkallande kvalstertillväxter och de anpassade för att effektivt leda ut fukt och överskottsvärme så att man kan sova tempererat och skönt..

Lectus sängar är svensktillverkade. Kontinentalsängarna Lectus Select™, Lectus Impress™ och Lectus Perfection™ finns i modell Lectus Wide™, med en större underdel och en mindre överdel.
Lectus

Permalink


Mairos nya mönster kommer från blyertsteckningar!

Mairos nya mönster är handtecknat i blyerts och sedan uppbyggd som en klassisk medaljong, av Anna Backlund . Dessa kommer att finnas i handeln från och med september. Det här är en serie som är fin hel hela året, och som även funkar över jul!  Myrten och Fager är tryckta på en väv av 50 % linne och 50 % bomull och de kommer att finnas  i färgställningarna röd och svart. 

Formgivaren och textilkonstnären Anna Backlund hämtar sin inspiration från såväl naturen som staden och hennes mönster berättar ofta om en längtan efter stora städer och vida vidder. Hon skapar mönster där man kan hitta nya detaljer och få utrymme för sina egna fantasier. ”Strävan i mitt arbete är att jag vill dekorera och smycka världen. Jag vill fylla människors tomrum med berättelser och skönhet. Berika dem. Jag vill att vi skall nå vårt innersta och våga vila i det" är hennes egen beskrivning av sitt arbete.
Det är hennes barndoms somrar på  Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård som gett henne inpiration att skapa Fager och Myrten.

Myrten säljs som metervara, kuddar och bordsduk. Fager säljs som metervara, panel, löpare, kökshandduk, servett och kuddar. Båda tillverkas av Mairos på det egna textiltryckeriet Svenskt Textiltryckeri i Sölvesborg i Blekinge.
Mairo
Anna Backlund

Permalink


Ny härlig och spirande mönstervärld!

Visst är det härligt med mönster och färger och att mixa och matcha! Men ibland kan det vara svårt att få det att gå ihop tycker jag, speciellt på kuddar. Någon har för mycket pasteller i sig, en annan går mer mot vitt än beige, och de kan ha olika röda nyanser...ibland funkar det och ibland inte.
Spira inrednings nya kollektion har härligt starka färger med vitt och svart som bas. De har gjort så att de passar ihop med deras tidigare färger, det gillas skarpt! Då är det bara att fylla på och smocka hela soffan full med kuddar i härliga mönster! Jag gillar speciellt det nya tyget som på håll ser ut som ett träd och med en närmare titt så är sitter det några stora papegojor i lövverket. Väldigt fint!
Känner man för att piffa upp köket med lite nytt porslin så passar rotors servisserie Signatur bra till Spiras tyger. Signatur finns i tre blanka glasyrer, vitt, svart och orange. Den är helläcker i orange! I serien finns soppterrin, salladsskål, förvarings -eller sillburk, soppskål, djup tallrik, mattallrik och lattemugg. Även här kan man mixa och matcha, vitt med svart och orange.
Har du en helt vit porslinsserie innan så kan du hotta upp den i höst med att köpa den fina soppterrinen i orange och servera bordsvattnet i lattemuggarna i orange. Vipps så har dukningen fått en ny stil! Eller satsa på deras fiffiga bordstabletter med en liten ficka för besticken för en ny look.
"Under solen" är ett annat lite blommigare mönster som rotor lanserar till hösten tillsammans med Arvidssons Textil. Det kommer att finnas sommetervara i 100% lin och det kommer att sys upp förkläden, kuddar och bordsdukar. Mönstret kommer även att finnas på tallrikar, salladskålar och sillburkar.

Servisserien Signatur från rotor är tillverkad i lergods av Nittsjö keramik i Dalarna. Det blommiga mönstret "Under solen" lanseras också av rotor tillsammans med Arvidssons textil. Mönstret med lövverk i svart, vitt och grönt eller svart, vitt och rosa kommer från Spira.  Alla produkter kommer att finnas i handeln i höst.

Permalink


Vad är loppisfynden värda?

Med sommarvärmen kommer loppisar och auktioner att ploppa upp som maskrosor i gräsmattan. Det är en underbar tid för oss som älskar att fynda saker till hemmet. Men vad är det egentligen man ska satsa på undrar många. Vad är saker värda? Jag brukar fokusera på vad saken är värd för mig, och hur gärna jag vill ha föremålet.
Kanske är det någonting som är ovanligt men i sig inte är värt så mycket. Du kanske har fyndat en saker hemma och sitter på en förmögenhet utan att veta om det? Hur vet man om den gamla tavlan är ett original? Varför kostar en graverad glasvas många tusen kronor på en auktion när en annan säljs för en hundralapp på loppmarknaden? Vad gör man om man ärver saker som man inte vet något om? Vart och till vem kan man vända sig?
I boken Vad är det värt får du hjälp att reda ut begreppen. I boken jämför de och synar alla möjliga föremål som brukar väcka frågor. Du får veta om möbler, textilier, keramik, ädla och oädla metaller, konst, böcker, vintage och smycken. De berättar till exempel vad en Strindberg lampa såldes för på auktion.
Författaren Christine Hansson har skrivit mycket om andrahandsmarknaden i tidningen Antik & Auktion och hon har tidigare givit ut böckerna Gamla Smycken och Auktionsguiden. Hon har tagit hjälp av experter från Antikrundan, Bukowskis, Stockholms auktionsbyrå och andra antikhandlare för att ta reda på vad saker är varda och hur man kan se om något är gammalt och dyrbart, och delar med sig av kunskapen i den här boken. Tipsen är lika användbara för den som ska ut på skattjakt i sommar och för den som för den som själv vill sälja.

Vad är det värt? Antik & Gamla saker av Christine Hansson med fina fotografier av fotografen Erik Karlsson. Boken är inbunden och har 144 sidor och kommer från ICA bokförlag.

Permalink