AoB Bloggen med Annika Rådlund

Chanslöst för bananflugor!

Nu måste jag ju säga att jag inte har haft några problem med bananflugor (peppar, peppar...) men det finns visst några som har det eftersom Nelson Garden nu lanserar denna nya uppfinning. Så för er som har problem med dem så finns alltså den här lösningen, en liten bananflugefälla som fångar den cirka 2 mm lilla flugan på två sätt. Dels genom att flugorna fastnar på lockets limark, dels genom att de drunknar i den vätska som burken har fyllts med. Vätskeblandningen ska bestå av rödvin, vinäger, honung och några droppar diskmedel. Limarket fästs sedan över locket där de små skadedjuren fastnar alternativt drunknar i vätskan. Och med lite tålamod så är snart bananflugorna borta.
- Hallå lilla bananfluga var tog du vägen?

Chanslöst för bananflugor!

Bananflugorna brukar visst dyka upp på sensommaren, och de äääälskar fruktfat. Har de små skadedjuren väl tagit sig in, kan det visst ta månader innan de är borta. Minsta lilla matsmula som lämnas framme gör att det snart sitter en svärm bananflugor och äter. Lägg sedan till att bananflugan förökar sig väldigt snabbt så är det inte konstigt att de som fått dem som sambos vill ha bort dem.
En kompis till mig berättade förresten att hon drev upp bananflugor som mat till sina vandrande pinnar...men sen gick något på tok och alla bananisar flög ut i lägenheten. Hon sa att diskbänken kryllade av de små liven. Bättre sällskap kan man ju ha...
För att få bukt på dessa oinbjudna gäster har Nelson Garden tagit fram en bananflugefångare, rek. cirkapris för en burk, tre limark, dubbelhäftande tejp och recept på vätska är 40 kr.

Nelson Garden

Permalink


Tips: Doppresent -Estelle i silver

Vid både dop och bröllop är det trevligt att ge en present som kan hänga med länge. Bestick i äkta silver är till exempel något som alltid behåller sitt värde och som inte slits ut i första taget. Det verkar vara ett uppsving igen för den här typen av produkter, något som går i kölvattnet efter hållbarhetstänket. I juli lanseras ett nytt bestick i äkta silver, som har fått namnet "Estelle". Det är Erika Lageribielke, mest känd för sin glasdesign, som har formgivit serien för Mema/GAB. 2010 fick hon även hedersuppdraget att formge Sveriges och regeringens bröllopsgåva till Kronprinsessparet. En kul story att berätta om man ger bort till exempel en kaffesked från serien- sen vet man vad man ska ge de närmaste åren så mottagaren får i hop i alla fall sex skedar. Ett halvt dussin (6 st) eller ett dussin (12 st) är det som gäller.

Estelle Foto: Annika Rådlund
Estelle Foto: Annika Rådlund

I sin vackra och tidlösa design är Estelle en bestickserie att föra vidare i generationer. Besticket, som har en liten krona som dekoration, tillverkas i tre delar, moccasked, kaffesked och tårtspade och ingår i serien Kungasilver. Pris: moccasked 589 kr, kaffesked 639 kr och tårtspade 2149 kr. Estelle finns i butik från 1 juli.

Mema/GAB

Nyckelord: Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Nu tar vi med oss smartphonen till badrummet

Att vi inte kan vara utan mejl och sms i badrummet finns nu svart på vitt ( ett uttryck hämtat från den tiden man skrev saker på papper). Det visar en färsk nordisk undersökning som har genomförts av sanitetsföretaget Geberit i samarbete med analysinstitutet YouGov. Totalt har 4000 personer svarat på frågor om sina badrumsvanor. 26 procent av alla män använder sin smartphone på toaletten. Bland kvinnor är siffran 20 procent och i åldrarna 18-34 år hela 40 procent. Bara de danska ungdomarna har ännu svårare att lämna smartphonen utanför.

Då kan man kanske tänka sig att det i framtiden kommer att finnas fler eluttag i badrummet, så att man lättare kan ladda sina surfplattor och telefoner. Eller kanske rentav något liknande ett notställ som kan fällas upp framför en så att man kan läsa på sin surfplatta i en bekväm ställning, med huvudet rakt fram istället för med nedböjt huvud. Röststyrning kan vara en bra grej här. Och med de smarta hemmen där man kan styra hemtekniken via mobilen är redan här (starta kaffekokaren, öka värmen, öppna garageporten, stäng av aircondition osv via telefonen). Kanske går det ännu ett steg längre i framtiden.
- Byt toalettrulle nu, säger man till telefonen.
Den sänder då en signal till den automatiska toapappersbytaren som byter toalettrulle, så slipper man kliva upp och kan istället fortsätta att läsa nyheterna på surfplattan. Sittandes på toaletten.
Allt var inte bättre förr.

Geberit
Geberit

Surfplattor och smartphones har nu flyttat in i badrummet och komfort och design är nyckelord när vi inreder våra badrum under 2014. Här spenderar vi allt mer tid och vi tar med oss prylar och inredning in i badrummet. I snitt sitter svensken 15,49 minuter på toaletten varje dag. Kvinnor, som är de som spenderar mest tid på toaletten, sitter där 1,18 minuter längre än männen. Det motsvarar hela 7 timmar extra under ett år – nästan en arbetsdag!

 På toaletten har svenskarna, utöver de nödvändiga bestyren, en rad olika aktiviteter för sig; de läser böcker och tidningar (26%), hanterar mejl (16%) och sms (11%). En del (4%) talar till och med i telefon i badrummet! Den aktiviteten är dock mest utbredd bland unga. Att använda sin smartphone eller surfplatta är också populärt. 23 procent - främst män - uppger att de har sällskap av sin surfplatta eller smartphone under själva toalettbesöket. Jag känner till och med en del som tar med sig laptopen när de ska sitta på toaletten. Inte fräscht alls, tycker jag. "Men jag ska ju läsa nyheterna" låter försvaret. Köp en tidning, säger jag då.

 

Gilla gärna Alltombostad på facebook så missar du inga inlägg 

Geberit

Nyckelord: Badrum | Nyheter

Permalink


Låt nyckelpigan ”städa” bort bladlössen

Tänk, man lär sig något nytt varje dag. Med en nyckelpige-holk i trädgården ger man nyckelpigorna ett hem samtidigt som de fina röda skalbaggarna faktiskt kan vara en stor hjälp i trädgården. De rovlevande nyckelpigorna har en hög konsumtion av blad- eller sköldlöss. De kan äta runt 40-50 bladlöss per dag! Fantastiskt! 
Tänk om man har 50 nyckelpigor, då skulle de äta mellan 2000-2500 löss per dag. Med fler nyckelpigor ska man kunna undvika bekämpningsmedel mot bladlöss på växter och fruktträd. Istället kan nyckelpigan bli en ekologisk hjälp i arbetet att bli av med bladlöss.

Bästa placeringen för holken är nära sälg, vide, pil, hassel och de barrträd som producerar pollen tidigt på våren. I min Humle, som jag argt rev bort förra året efter att ha blivit less på att gröna små typer äter upp bladen på den varje år, fanns som sagt gröna små minilarver. Undrar om nyckelpigor gillar dem också? Men de räknas nog inte till bladlöss när jag tänker efter... undrar om någon gillar de små larverna? I så fall skulle jag ge det rovdjuret tak över huvudet så att de fick jaga fritt!

Låt nyckelpigan ”städa” bort bladlössen

Ge nyckelpigan ett kollektivt boende. I gengäld mumsar de i sig trädgårdens bladlöss. Lady Bug är tillverkad av ek och björkträd. L12 cm, B10 cm och H23 cm. Pris cirka 260 kr, från Brushit. (Jag utläste det först som ´bru-shit´men det ska vara ´brush-it, alltså borsta på engelska. Företaget tillverkar visst borstar också.)

 

Brushit

Nyckelord: Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Trendriktiga garageportar

Garageportar måste inte vara traditionella i färg och form. Garaget är ju dessutom något som oftast är väl synligt och det är ofta placerat långt ut på tomten, där alla förbipasserande kan se det. Om huset är modernt så är det snyggast med ett modernt snitt på garageporten också. Skånska Byggvarors lanserar nu fem nyutvecklade garageportar, kanske något att kika på om du är i startgropen för att bygga ett garage, eller om du helt enkelt är trött på den befintliga dörren.

Norgate plus Trend/Skånska byggvaror
Norgate plus Trend/Skånska byggvaror

Garageport i svart med inbyggda ljusinsläpp, en av de nya garageportarna från Skånska byggvaror. De nya portarna ska ha tjockare portblad och bättre isolervärde.

Skånska byggvaror

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Fasadsiffror ger huset ett designat uttryck

Fasadsiffor har funnits på marknaden ett tag, men jag måste säga att de blir bara bättre och bättre. Innan fanns det bara en storlek, en färg och ett teckensnitt att välja på. Med tiden har nu företagen avancerat så att det finns större valmöjligheter. Hos till exempel Fasaddekor.se kan man välja från sju olika typsnitt. På deras hemsida kan man även ladda upp ett foto på det egna huset och få ett förslag på hur det kan se ut. Det är smart att göra, så får man en förhandsvink på hur det kan se ut. Man kan välja både mellan siffor och bokstäver och blanda siffror och bokstäver. Kortare siffror funkar bra, som till exempel "TOLV" istället för 12. Det funkar mindre bra med "ETTHUNDRAFYRTIOSJU", det kanske blir lite väl långt. Då får man nog välja siffror istället, 147. En annan siffra som jag tycker fungerar mindre bra är "SEX". Tänkt det med enmeters stora bokstäver på husväggen... kan tolkas lite olika. Då skulle jag nog välja siffran 6 istället. Men om man vågar, så är det kanske lite fräsigt. Se här vad snyggt det blir med lite större siffror. Husen får verkligen ett helt annat uttryck. En mer modern touch.

Fasaddekor.se
Fasaddekor.se

Hos Fasaddekor.se finns siffror och bokstäver i flera olika teckensnitt och kulörer för att passa olika smaker och fasader. De finns i storlekar från 20 cm till 1,20 m. De har osynliga monteringsdistanser som lyfter ut dekoren från fasaden, utan synliga skruvskallar.

 

Fasaddekor

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Elsa Billgren planterar i sängen på Rum och trädgård

Elsa Billgren, känd vintagebloggare som numera hemmafixar på TV, har inrett ett område på Rum och trädgårdsmässan. På scenen berättar hon även hur man kan inreda och klä in sitt hem med gamla sakar. Hon delar med sig av sina loppistips och pratar om udda sätt att ta in trädgården och blomster i hemmet, med en vintagetouch. Här är ett av dem.

Elsa Billgren planterar i sängen på Rum och trädgård

Sköna gröna drömmar? Elsa Billgren har planterat grönska i ett par antika sängar och in en stol på Rum och trädgårdsmässan i Kista (24-27 april 2014). Man kan lämna ett bud på sängen om man vill köpa den. Hon kanske tycker att det är besvärligt att ta hem den igen, tänkte jag..

 

Rum och trädgård

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Sovrum | Tips | Trädgård

Permalink


Rum och trädgårdsmässan är igång 24-27 april

Idag drog Rum och trädgårdsmässan i Kista igång. Det är många som frågar om den är bättre än Nordiska trädgårdar som gick av stapeln på Stockholmsmässan (Älvsjö) för ungefär en månad sedan. Jag skulle nog säga att den här mässan är lite mysigare, för att den är lite mindre. Man kan gå runt och se allt på en dag. Dessutom tycker jag att den här mässan alltid lyckas få bra seminarier. Bo Rappne från Ulriksdals slottsträdgård är alltid fantastiskt bra, i år föreläser han under ämnet "Kärleken till trädgården". Frida Ramstedt från den kända designbloggen Trendenser pratar om Trendkoll för balkong. Nytt för i år är mässdelen Renovera & bygga nytt, där bland annat Johnnie och Mattias från TV-programmet Roomservice finns på plats för att bygga en friggebod och ge tips och råd. Och så kan man handla prylar för både hem och trädgård.

Rum och trädgårdsmässan är igång 24-27 april Foto: Annika Rådlund
Rum och trädgårdsmässan är igång 24-27 april Foto: Annika Rådlund

Får det lova att vara en skylt? Om man drömmer om en perfekt trädgård men aldrig riktigt når dit - så kanske den här skylten passar. Sett på Rum och trädgård i dag på Kistamässan.

Rum och trädgård

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Torkelson -möbler med rötter i skandinavisk design

Här har jag hittat några superfina möbler från det svenska möbelföretaget Torkelson. Företaget har funnits sedan 1958, då det grundades av Ragnvald och Esther Torkelson. I år satsar de på ett mer skandinaviskt uttryck i bland annat oljad ek i modern tappning samt kvadratsmart inredning för små ytor. Jag trycker på Gilla-knappen!

Torkelson
Torkelson

Här är mina favoriter från Torkelson - stilrena möbler med hantverkskänsla och rötter i skandinavisk design.

 

Torkelson

Nyckelord: Arbetsrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Vardagsrum

Permalink


Bed Factory Sweden - svenska svanenmärkta sängar

Sedan 20 år tillbaka tillverkar det svenska företaget Bed Factory Sweden sängar, nu har de gått igenom en massa tester för att få bli Svanenmärkta. Det är många olika material som ska godkännas och detaljer som synas noga för att man ska få den här märkningen. Man tittar på allt allt från produktion till material i stommen och sömmarna i madrassen. Krav ställs på både produktion och materialval. Nu är jag inte helt säker på om alla deras sängar blivit Svanenmärkta eller om det är en del av dem. Men det kan vara något att kika på ifall man är på jakt efter en ny säng.

Bed Factory Sweden
Bed Factory Sweden

Bed Factory Swedens sängar byggs för hand. Nu blir de Svanenmärkta och höga krav ställs då på både produktion och materialval.

 

Bed Factory Sweden

Nyckelord: Nyheter | Sovrum | Tips

Permalink


Färgglada brickbord med orientalisk touch till balkongen

De här borden påminner om de som brukar finnas på Indiska. Passar inte bara de som anammar den orientaliska stilen. De är tillverkade i metall, men det står inget om de funkar att ha utomhus. Det går nog i alla fall att ha dem på en inglasad balkong eller en balkong med tak, och inomhus förstås. Jag tog den här bilden på Rustas pressvisning i november, då de visade upp nyheterna inför vår och sommar. Så nu finns de i butik! Just nu, så här nära påsk och allt, så känns det verkligen som om man vill ha in mer FÄRG i hemmet. Är less på allt det murriga, och även på bara vitt.

Brickbord Indra Foto: Annika Rådlund
Brickbord Indra Foto: Annika Rådlund

Brickbord Indra finns i orange, rosa eller beige. Den i beige passar jättefint till dig som har den lantliga stilen. Bord med diameter 40 cm kostar 149 kr, och diameter 60 cm kostar 299 kr, hos Rusta.


Rusta

 

Nyckelord: Balkong | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tips | Vardagsrum

Permalink


Påskägg i gammal stil

Jag har en liten samling med äldre påskägg, och det är förstås för att jag gillar motiven på dem. Jag har både de vanliga i papper och de som är klädda med folie med plastblommor som dekoration ovanpå (kitschigt värre). Här är ett nytt påskägg i gammal stil, från Åhléns. Om du gillar äldre bonader i romantisk stil och söta påskpynt, då är det här ägget för dig.

Påskägg Foto: Annika Rådlund
Påskägg Foto: Annika Rådlund

Det här söta ägget hittade jag på Åhléns. Nu är det bara godis som fattas... Glad påsk på er!


Åhléns

Nyckelord: Detaljer | Nyheter | Övrigt | Presenter

Permalink


Rita upp trädgårdsdrömmarna

I skolan brukade jag använda mig av så kallade "mind maps", det är ett sätt man kan använda för att komma ihåg saker bättre. Man ritar helt enkelt upp det man vill komma ihåg, för att visualisera det. Det är också bra att göra så kallade "mood boards" där man sätter sin kreativitet på pränt, för att skapa överblick och fokusera på vad man vill göra. Det är ett väldigt smart sätt om man till exempel vill göra ett projekt - som att förändra trädgården. Man tar ett stort papper, och där ritar man upp alla byggnader som finns på tomten samt hur man vill att trädgården ska se ut. Kanske vill man ha ett stor rund rabatt på ena sidan med bara gula blommor, och ett annat område med bara gröna växter. Då är det också lättare när man är i trädgården att gräva upp och flytta runt de olika växterna, för då har man en karta på hur det ska se ut. Vill man locka till sig särskilda fjärilar eller fåglar som tycker om speciella blad eller bär så kan man klistra upp bilder på dem också på "boarden" och anteckna vad som behöver ihandlas in för att förverkliga just din trädgårdsdröm.

Trädgårdsdrömmar Foto: Annika Rådlund
Trädgårdsdrömmar Foto: Annika Rådlund

Använd dig av anteckningsböcker och Mood boards när du vill visualisera dina trädgårdsprojekt, då är det lättare att fokusera och få en överblick på vad som ska göras. Anteckningsböckerna på bilden är från Ica Maxi, och i de böckerna finns det olika avdelningar för trädgårdsanteckningar så att det ska bli ännu lättare att vara sin egen trädgårdsmästare.

 

Ica Maxi 

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Övrigt | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Dags att byta fönster?

Om man har ett äldre hus och vill ha fönster tillverkade för hand i klassisk stil med modern prestanda så kan jag tipsa om att jag har sett att Svenska fönster har det. De kan beställas med fast spröjs, kittat glas och traditionella beslag. För på ett gammalt hus så är det ändå finast med fönster som är i samma stil.

Svenska Fönster
Svenska Fönster

Svenska Fönster har en lång tradition av att tillverka kvalitetsfönster för vårt svenska klimat. I deras sortiment finns fönster som passar de flesta typer av hus.

 

Svenska Fönster

Nyckelord: Hus | Tips

Permalink


Tillfällig kollektion på Ikea- vintagemattor från Turkiet

Om ungefär en månad, fredagen den 16 maj 2014 presenterar IKEA en tillfällig kollektion unika, handvävda mattor från Turkiet. De kommer från Anatolien, den halvö som upptar större delen av Turkiet. Där har mattorna en gång tillverkats, använts och slutligen återvunnits till nya vackra mattor med mycket historia. Vävteknik, färgsättning, mönster och material skiljer sig dramatiskt mellan olika regioner, byar och städer. En del av mattorna i kollektionen är gjorda i lapptäcksteknik där man fogat samman de vackraste delarna från äldre kelimmattor. Andra mattor har fått nytt liv med ny färg. Ska man hänga på låset den dagen undrar jag? Som vanligt när det är saker i begränsad upplaga så brukar värdet stå sig, om man skulle ångra sig sedan och vill sälja mattan. Jag är i alla fall väldigt nyfiken och sugen på att åka dit och kika på dem. Jag gillar mattan längst upp i mitten, Gudhjem, i lappteknik.

Ikea
Ikea

Mattorna heter TESTRUP, OKSLUND, GUDHJEM och MEJRUP och säljs i begränsad upplaga på Ikeavaruhusen i Sverige, så länge lagret räcker.
Undantag där mattorna inte säljs: Haparanda, Gävle, Örebro och IKEA hemma. Urvalet kan variera något mellan varuhusen.

Prisexempel: OKSLUND matta 3995:- , Slätvävd. 180x288 cm. Flerfärgad/ rutmönstrad. Kelim/vintage TESTRUP matta 7995:- Slätvävd. 200x300 cm. Randig. Beige/brun. GUDHJEM matta 5995:- Slätvävd. 170x240 cm. Flerfärgad/rutig. Lappteknik. OKSLUND matta 3495:- Slätvävd. 150x270 cm. Flerfärgad/randig. Kelim/vintage.

 

www.ikea.se

Nyckelord: Historia | Inredning | Inspiration | Nyheter | Textil

Permalink


Krav-märkt gödning till gräsmattan

Det börjar snart bli dags att väcka gräsmattan, i alla fall i södra Sverige. Oavsett hur mycket tid och pengar du lägger på din gröna matta i trädgården, så vill nog alla ha en tät, fin och mossfri gräsmatta. Det är svårt att veta vad som är bäst att använda, är det kogödsel, kompostjord eller gödning på påse?
En del gräsgödsel på marknaden ska användas med restriktioner; ytan får inte användas direkt utan man ska hålla barn och husdjur borta...det känns inte ok tycker jag. Och hur ska man kunna hålla vilda djur borta? Man har ju en och annan räv och småfåglar som sprättar omkring där. Och vem vet vilka djur som rör sig där nattetid...
Dessutom gäller det att hålla koll på väderprognosen, eftersom alltför torr väderlek gör att det finns risk att gräset blir bränt. Om man läser på instruktionerna från GräsEffekt från Neudorff så kan man inte behöva ta hänsyn till något av detta. Skulle det inte regna när man strött ut det så ska det helt enkelt bara ligga kvar, utan att skada vare sig gräset, människor eller djur. Jag har inte provat det, men om man ska tro på informationen så verkar det bra.

GräsEffekt/Neudorff
GräsEffekt/Neudorff

GräsEffekt är en organisk gödsel med enbart råvaror hämtade från naturen. Inga tillsatser av djurspillning och inget kemiskt kväve. En hög andel magnesium och spårämnen ska öka gräsrötternas näringsupptag, för en livskraftig och frodig gräsmatta. Innehåller också MyccoVital, en svampkultur som ska främja rottillväxten och därmed öka plantans näringsupptag.

 

Miljöcenter
N
eudorff

Nyckelord: Inspiration | Tips | Trädgård

Permalink


Klippa gräsmattan i 160 km/h?

Hondas eldsprutande åkgräsklippare "Mean Mower" tog i slutet av förra året hem utmärkelsen "Thing of the Year" (Årets pryl) för 2013, det nyinstiftade priset utsågs av BBC TopGear Magazines. Den 109 hk starka Mean Mower har byggts av Hondas BTCC-partner Team Dynamics på uppdrag av Honda Storbritannien. Förutom den blixtrande topphastigheten har den en utväxling som gör att den accelererar från 0-100 km/h på bara fyra sekunder! Den går att köra i 160 km/h men kan klippa ändå.

Man har gjort allt för att bibehålla så mycket av den ursprungliga gräsklipparen som möjligt. Klippkåpan har specialtillverkats i fiberglas för att minska vikten, medan bränsletanken, den effektiva oljekylaren samt en sekundär vattenkylare har placerats där gräsuppsamlaren normalt är placerad. Mean Mower kan faktiskt användas för gräsklippning upp till 24 km/h tack vare de båda elmotorerna på klippkåpan.

Egentligen behöver man inte en åkgräsklippare med en toppfart på 160 km/h och som accelererar från 0 till 100 km/h på fyra sekunder. Men det skulle säkerligen göra klippningen bra mycket roligare. Wrooooooom!

Honda Mean Mover Foto: Honda
Honda Mean Mover Foto: Honda

0-100 km/h på bara fyra sekunder och en topphastighet på 160 k,/h med Hondas Mean Mower.

Se när den klipper på Youtube...

H
onda

Nyckelord: Nyheter | Trädgård | Utomhus

Permalink


Designritade hus till robotklipparen

Robotklipparna dyker upp i allt fler trädgårdar. För många blir klipparna mer än en gräsklippare, de kan till exempel få egna namn och egna små hus. Min sons farmor och farfar har till exempel en robotklippare som heter Gunnar.
- Men var tog Gunnar vägen?
- Han är därborta under granen...
Ja, ni förstår hur det kan vara. Och nu när jag ser min granne som faktiskt heter Gunnar så tänker jag bara på den där gräsklipparen... Hur som helst så har Thomas Sandell och fyra andra framstående arkitekter i Nordeuropa, designat var sitt hus till Husqvarna Automower®. Inte helt fel att ha en sådant hus i trädgården, det blir absolut en snackis när man har besök. Undrar vilket hus Gunnar skulle vilja ha. Alltså robotklipparen, inte grannen.

Designritade hus till robotklipparen

Trenden att bygga hus till klipparna inspirerade Husqvarna att fråga fem av de bästa arkitekterna i Nordeuropa om de skulle vilja rita var sitt hus till Husqvarnas robotgräsklippare. Dessutom ville Husqvarna att de skulle sätta sin prägel också på själva klipparen. I Sverige gick frågan till en av landets främsta arkitekter och formgivare, Thomas Sandell på arkitektbyrån sandellsandberg. Resultatet blev en silverfärgad Automower® och ett vackert rött hus som bär Thomas Sandells tydliga signum (den mittersta bilden).

Alla ritningar, bilder och instruktioner för att bygga Sandells hus finns på http://www.husqvarna.com/se/automower-house-2014/. Även för den något mindre händige ges möjlighet att ha ett arkitektritat hus till sin robotgräsklippare. Under april auktioneras Sandells gräsklipparhus ut på www.lauritz.com tillsammans med hans specialdesignade Husqvarna Automower®, där summan för försäljningen skänks till Läkare utan gränser. De flesta av de andra arkitekternas hus och robotgräsklippare kommer att auktioneras ut på samma hemsida.

Det vita huset är designat av tysken Jürgen Mayer H och det gröna är designat av Andreas Klok Pedersen, för arkitektbyrån BIG.

 

Husqvarna

Nyckelord: Hus | Inspiration | Nyheter | Trädgård | Utomhus

Permalink


Marmor på väg tillbaka- både här och där

En av de absolut starkaste materialtrender inom inredning i år är marmor, tillsammans med koppar och mässing. Olika typer av material ihop är också trendigt, såsom glas tillsammans med kork. Marmor som är ett naturmaterial är rått, stilrent och det passar perfekt in i att förstärka den nordiska inredningstrenden, Tänk inredning i vitt med grå fårpäls och marmor. Material som har synliga spår av ursprung och det genuina hantverket ligger helt i tiden.

Nuance
Nuance

Om man vill ha inslag av marmor, men inte vill satsa på en hel köksbänk eller badrumsinredning i marmor, så har Nuance har inkluderat marmor i sitt sortiment och lanserar nu två exklusiva serveringsfat. Du kan nu med fördel tillreda dina tapas, sushi, ost och liknande på marmorfatet, ställ det i kylskåpet fram till gästerna har kommit. Därmed hjälper marmor till att förlänga hållbarheten på middagsbordet. Det fina med naturmaterial är att det inte finns två likadana fat. Design: Poul Jepsen Färger: Klassisk vit/grå och svart/grå Rek konsumentpris för fat 30 x 15 cm. 239 SEK Rek konsumentpris för fat, 30*30 cm 369 SEK

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mat | Nyheter | Tips

Permalink


Sommarfavoriter från Ica Maxi till uteplatsen

Snart är de sommar! Jag tycker mig se ljuset i tunneln..Nu dröjer det inte länge förrän man kan snygga upp på uteplatsen eller balkongen och förbereda inför årets sommarfrukostar utomhus, grillfester och andra stunder av lycka. I år ska jag inviga mina nya stora platsbyggda trälådor, där jag ska plantera sallad, rädisor och morötter - bara en armlängds avstånd från bordet på uteplatsen. Här har jag samlat några favoriter från Ica Maxi, som verkligen överraskar på inredningssidan,de har massor av godbitar till uteplatsen. Jag har tyvärr inga prisuppgifter på de här nyheterna, men de brukar vara plånboksvänliga.

Sommarfavoriter från Ica Maxi till uteplatsen

Belysning skapar skön stämning. Fyllda ljuslyktor med mönster passar bra i utelyktan då de har lång brinntid och dessutom är fina att se på. Marschaller i cementhållare skapar också en mysfaktor utomhus. Grilla grönt och låt kryddorna stå i en träbox inom räckhåll för gästerna eller låt dem själva få plocka färska kryddor direkt från växttrappan. Allt från Ica Maxi.

Ica Maxi

Nyckelord: Balkong | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Prylar | Trädgård | Utomhus

Permalink