AoB Bloggen med Annika Rådlund

Skepp och hoj!

Decor Maison lanserar nu en ny kollektion tapeter som heter Sails & Stripes. Den passar dem som gillar det marina temat med blått och rött men den fungerar även till andra stilar då det finns flera varianter i sobra färger. Tapeterna får mig att tänka på sjöbodar, klippor, hav och bryggor. Min favorit av dem är den med seglen, den är fin i all sin enkelhet. Jag kan se seglen framför mig i ett rum med massor av böcker, två gamla fåtöljer och ett rökbord. Där kan man sitta och prata om resor och pirater med sina kamrater. Skepp och hoj!

Permalink


Vik i hop blomkrukan!

Det här måste vara den ultimata krukan för balkongen eller uteplatsen. Det finns så klart massor av fina krukor att köpa i butikerna men problemet brukar komma på hösten då de måste förvaras någonstans. En del bygger torn av de då tomma krukorna, och de får stå kvar på balkongen till de så småningom blir översnöade.
Med den här krukan så slipper man det för den tar nästan ingen plats alls för den kan vikas ihop när den inte används. Den går att tvätta i maskinen på 40C och den är ljustålig och tål kyla. Vid övervattning eller regn dräneras överskottvattnet ut genom den nedre sömmen som är gjord på ett sådant sätt att den fungerar som en vanlig blomkruka. Om underlaget inte tål vatten så måste man dock ha ett fat under. Storleken kan varieras genom att vika ned kanten och den passar så klart också för inomhusbruk. Krukan är kanon att förvara basilika och andra kryddväxter i och den går även att använda som förvaringskorg.

 

Permalink


Harmoni i badrummet

Det här ljuvliga badkaret vill jag krypa ned i! Det ser så inbjudande ut med sina mjuka runda former. Badkaret ingår i serien Harmony som precis lanserats hos Westerbergs och det är ritad av Jacob Wallér på Jordens Arkitekter. Karet är tillverkat i gjutmarmor så det känns gediget och står nog stadigt på sin plats.
Nu när trenden bara går mot större och lyxigare badrum så är det här en riktig masterpiece att ståta med mitt i rummet! För övrigt tycker jag att möbelserien ser rätt vanlig ut, förutom att den har några extradetaljer, som kommodens vita låda som är rosa när man öppnar den. Det gillar jag!

Permalink


Och årets pelargon blev...

Idag startade trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar här i Stockholm. Det är helt otroligt vad mycket prylar det finns till trädgården och uteplatsen. Många smarta, snygga och vackra saker förstås.
Det mest innovativa som jag såg på mässan var Åsa Lövbergs Guldkannan, en vattenkanna som man gör sina behov i, innan man vattnar blommorna. "Världens bästa växtnäring är gratis", som hon säger. Den första prototypen visades på Kistamässan för två år sedan och nu sålde hon dem på löpande band i blommiga papplådor. När jag såg en tant bärandes på en blommig låda på väg från mässan så tänkte jag; ahaa hon kommer att kissa på sina tagetes i sommar ! (Och mysigt att äta av hennes färskpotatis..)

Den mest inspirerande montern stod Gro form för, de vann en guldmedalj för bästa idéträdgård. Gro form hade blandat mycket stålplåt, stålrör, björk och ek med barrväxter. Deras kompost såg ut som en stor vacker krona i stålplåt. I ett gammalt plåtskåp från ett omklädningsrum hade de monterat en TV och det växte purjolök i en rad gummistövlar!

Nu till dagens höjdpunkt. Avslöjandet av vilken pelargon som fick årets guldpokal! Det var inte många stolar lediga framför scenen när priset skulle delas ut. Här kommer några ledtrådar; priset gick till en pelargon som trivs i alla väder och kan planteras både i urna eller i rabatter. Ursprungssorten har gamla anor och är uppkallad efter den Österrikiska drottning Elisabeth som levde i Wien på 1800-talet. Den är mycket populär i Wien och där finns den planterad i många parker. Färgen är skarpt röd och den har enkla blommor och mörkgröna blad.
Vet du fortfarande inte vilken det är? Årets pelargon blev...Queen of Wien!
Grattis säger jag till den gamla anrika sorten!

Permalink


Glass i härliga lass!

Varje gång jag går förbi en kiosk med italiensk glass så tänker jag att det vore härligt att prova att göra egen sort. Det har nu gått typ 20 år sedan jag åt äkta italiensk glass för första gången, och ännu har jag inte kommit till skott. Nu blir jag åter sugen, när jag ser den här lilla babyblå maskinen som kommer att lanseras i butikerna i april.
Dessutom skulle den vara jättefin i mitt kök...Men ni vet hur det är, apparaterna staplas till sist på varandra i köksskåpen. Men över sommaren skulle den kunna få hedersplatsen på köksbänken...

Den här maskinen är dessutom mindre än de gigantiska varianterna som fanns på 80-talet. Det följer med två skålar som man  förvarar i frysen tills de är dags att använda. Smeten vispas ihop på några minuter, hälls ned i skålen och sedan kör man maskinen i 10-15 minuter tills den är klar.
Det positiva är att man kan göra glass utan tillsatsämnen. Det negativa är att man glömmer bort att äta lunch.

Det medföljer ett antal  enkla recept på glass, sorbet och frozen yoghurt. 
Vad sägs om det här;

Elviras blåbärslakritsglass med russin och maränger
2 dl vispgrädde
2 äggulor
40 g socker
Frön från 1/2 vaniljstång
1 sked blåbär
1 lakritsbåt
2 maränger
5 russin
3 Non stop
1 jordgubbe

Permalink


Gamla stan på väggen

För oss som älskar Stockholm har Photowall har tillsammans med Localgraphics utfomat moderna och grafiska kartor över fem av stadens delar. Varje motiv baseras på typografi där gatunamn och kända platser eller byggnader utformar stadsdelarna Gamla stan, Kungsholmen, Södermalm, Vasastan och Östermalm.
Photowall arbetar tillsammans med fotografer, illustratörer och designers för att skapa olika väggdekorer och bakom namnet Localgraphics står designerduon Patrik Agemalm och Anniqa Nelander som arbetar tillsammans med illustration och grafisk design.

Standardmåtten på just den här fotoväggen är 405 x 270 cm och består av 9 tapetvåder. På Photowalls hemsida kan man lätt ändra måtten och se hur den beskärs i olika storlekar.

Köp en stadsdel från Photowall! 2799 kr inklusive frakt.

Stockholmstapeter från Localgraphics

Permalink


Cirkus i barnkammaren

Nu kan man skapa en riktig cirkusmiljö i barnkammaren med hjälp av dessa söta små artister. Min favorit är den lilla musen med skivstången! Huuuuuu vad tungt det är att lyfta! Grabbarna som flyger i ballongen måste jag absolut skaffa till min sons rum.  Han har en molntapet i taket (se tidigare bilder i bloggen). När man trollar fram kaninen ur hatten spelas en lugn melodi medan han kravlar tillbaka...
Den gosiga mattan är härlig för små babys att ligga på och den har en massa spännande saker att undersöka. Babyn kan också jonglera med de små cirkusfigurerna med skallror och  titta på de flygande ballongerna. Det vore ju fantastiskt att sy en sänghimmel i randigt tyg och kalla det för cirkustält! Nu gäller det att visa sina konster! Om man inte kan sy en sänghimmel kan man försöka balansera en boll på nosen.

LEKA CIRKUS lekmatta 118x118cm, 299 kr, LEKA CIRKUS mobil 79 kr, LEKA CIRKUS speldosa kanin 59 kr, LEKA CIRKUS skallra L15cm 29 kr/st. LEKA CIRKUS klossar 10x10x10cm, 49 kr /4 st, LEKA CIRKUS pekbok 79 kr. Allt från IKEA (nyheter i April).

Permalink


I en ruff tuff värld

Jag går igång på bilder som de här. Jag vill ha det så här! Ruffigt, tuffigt, urbant, betong, industri goes...cool. Jag drömmer om en superhäftig våning med elgitarrer och snygga LP-fodral från 70-talet på väggarna, där jag själv går omkring som Joan Jett i sotigt smink och skinnbrallor. Ändå blir det aldrig så hemma hos mig. Inte en elgitarr så långt ögat kan nå! Nej, istället blir det alldeles för mycket Annika goes Antikrundan. Eftersom jag är helt galen i gamla prylar så blir det lätt lite pråligt och plottrigt. Men i min drömvärld är det mera asfalt som gäller.

Inspirationsbilder från Nordsjö färg.

Permalink


Törnrosas säng kommer från IKEA

Denna underbara säng och idé kommer från IKEA. Sängen i sig är ju inte så speciell, den är lite för stram och enkel för min stil, men med blommorna är den jättevacker! Sängen passar alla kungadöttrar som vill sova i 100 år! EDLAND Himmelssängstomme är formgiven av Nike Karlsson, tillverkad i massivt trä och passar 160 cm madrasser. Med vita väggar och fina textilier är det bara att öppna fönstren och hälsa våren välkommen!

 

 

Permalink


Ur LED är tiden...

Belysning står för hela 25% av elförbrukningen i det genomsnittliga hemmet. Därför utvecklas hela tiden belysning som minskar elförbrukningen som spar både pengar och miljö.
Energisnåla LED (Light Emitting Diode) lampor kan idag ersätta vanliga glödlampor med skruvsockel, klotlampor och kronljuslampor. Det är ett miljövänligare alternativ fritt från tungmetaller. LED-lamporna förbrukar 70% mindre energi än glödlampor och de håller 20 gånger längre. Dioderna gör det möjligt att skapa nätta ljuskällor som spar utrymme och lamporna blir inte varmare än att man kan röra vid dem. De innehåller varken kvicksilver eller bly och de skänker ett omedelbart ljus. Med LED minskar driftkostnaderna men de har ett högre inköpspris än flera andra alternativ.

Nu är det bara att hoppas att det kommer att dyka upp LED-lampor som är lika fina som mina gamla glödlampor. Jag har flera som är formade som en låga samt några som är spiralformade i klart guldfärgat glas. Men det är bara att inse att de är ute ur tiden nu och att det är mer miljövänliga alternativ som gäller.
Ur LED är tiden, som Shakespeare sa.

Tips: På ledbutik.se finns ett formulär där det går att se vilka besparingar det går att göra genom att byta till LED-belysning.

Permalink


Pixie - en espressomaskin i handväskstorlek

Jag har alltid beundrat de blanka fina färgglada espressomaskinerna som finns på marknaden, men jag har alltid tyckt att de är för STORA. De tar upp alltför mycket plats på köksbänken. Nu har jag hittat en liten rackare som inte är större än en brödrost. Perfekt!
Pixie från nespresso är utrustad med eko-timer och automatiska avstängningsfunktioner för energibesparing som gör att den stängs av automatiskt efter nio minuters inaktivitet. Det gör att den förbrukar 40 procent mindre energi än genomsnittet av A - klass maskiner.
Det är kul att ha klatschiga färger på hushållsmaskinerna, man får bara se till att alla går i samma stil. Den här maskinen har aluminiumkänsla så de passar bra in i kök med detaljer av till exempel borstat stål. Jag fastnade själv för den limegröna varianten.
För dig som inte kan vara utan en espressomaskin så har den har ett fiffigt handtag som kan vikas upp på ovansidan, som gör att du enkelt kan bära med dig den som en handväska när du åker till sommarstället i sommar.

Tips: Glöm inte bort att återvinna dina kapslar i insamlingsbehållare för metallförpackningar.

Permalink


ECO Tweed - tapeter med textil känsla

Tänk brittiskt tidlöst mode, skotska kiltar, brittiska gods blandat med ny design, på rulle. Då får du Eco Wallpapers nya kollektion Tweed. Den textila känslan är förstärkt eftersom tygmönstren är så skarpa och tydliga. Tapeterna som har en maskulin känsla och de finns i både vågade och lite mer diskreta mönster, i beige, blått, rött och svart.

Tips: Varje år ger Eco Wallpaper ut 5-6 nya kollektioner och på deras hemsida kan man provtapetsera ett rum.

 

Matcha det nytapetserade rummet med en gammal koffert, en gedigen boksamling, ett rökbord och en chesterfield soffa eller fåtölj, för att få en äkta brittisk atmosfär.

Permalink


Grilla med din iPhone- iGrill är här!

Nu har attiraljen för alla matlagnings- och datanördar kommit. Den heter iGrill och den består av en sond som man sticker ner i köttet eller sockerkakan och sedan en avläsare. Så långt fungerar den som en vanlig digital termometer. Men nu till den stora nyheten; iGrill sänder all information via Bluetooth till din iPhone, iPod or iPad! Signalen sträcker sig uppemot 60 meter. 
Så… då kan man lugnt sitta i snöhögen utanför huset medan kalkonen ligger i ugnen. Man kan vara helt avslappnad eftersom all information om vad som händer i ugnen visas i telefonen. Den talar även om hur lång tid det är kvar av grilltiden. Då vet man om man hinner göra fler snöänglar medan man väntar.

Permalink


Tjuvaktiga skator

Skator är kända samlare och de gömmer sina skatter i hålor i marken, under takpannor och i boet.
Svensken Matti Klenell inspirerades av detta när han skapade Iittalas fjärde fågelserie, Birds by Klenell. Fåglarna är gjorda glas och han har skapat två fågelfamiljer.
Harakka betyder skata på finska och den familjen är gjord i svart, vitt och klart glas. Korpi är det finska ordet för korp och det är en färgglad fågelfamilj med olika färger på kropp och huvud.
Både skator och korpar är väldigt intelligenta fåglar. Korpar kan till exempel låtsas att lägga mat på ett gömställe men sedan lägger de det någon annanstans, för att förvirra åskådare. De observerar nämligen varandra och stjäl sedan mat när de har chansen. Korpar stjäl och gömmer gärna glänsande föremål som småstenar, nycklar, örhängen och silverskedar. En teori är att de samlar på sig glänsande saker för att imponera på andra korpar.
Så…nu tänker jag börja samla på Iittalas fåglar. Och jag tänker gömma glänsande föremål i dem. För att imponera på andra skator.

Permalink


Inspireras av Design by Leftovers

Har du en gammal trist byrå som du vill ge nytt liv? Låt dig då inpireras av Design by Leftovers häftiga möbelmålningar. 
Designduon Linda och Jona Netsman startade Design by Leftovers 2010 och har redan fått mycket uppmärksamhet för sina skapelser. Känner du också kreativiteten flöda?
Börja med att grundmåla en möbel i valfri färg (om inte träet är obehandlat måste du sodatvätta och slipa först för att färgen ska fästa ordentligt). När färgen har torkat (eller varför inte måla när färgen fortfarande är fuktig för nya effekter?) Gå sedan loss med sprayburkar i olika färger och avsluta med att måla motiv när ytan är dammtorr. Hämta inspiration från hela universum! Har du redan några favoritmotiv så kan du hitta olika varianter av dem på nätet (fjärilar, träd, dödskallar osv.) Skriv sedan ut dem och kopiera över på möbeln eller måla på fri hand. "Gillar du glitter så förgyll fjärilens vingar eller trädgrenen med några stänk!

Tips: Fråga på närmaste måleributik vilken typ av färg som passar din möbel bäst. 
Om du inte vill motivmåla kan du skriva eller spraya några vackra ord; "Kärlek" "Te amo"...och vill du inte måla alls köp en färdigmålad möbel.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Övrigt | Vardagsrum

Permalink


Förnya vardagsrummet med rosa

Var in på Folkhemmets inredningsbutik i Sickla köpkvarter i Stockholm igår, och fann dessa underbara Rosapanternrosa prylar! Det räcker egentligen att skaffa en ny möbel, en lampa eller ett par kuddar för att vardagsrummet ska få ett lyft. Då tycker jag att man ska våga lite extra och satsa på någonting i en härligt fräsch färg istället för att bara välja något som "smälter in". Jag blir glad av färg!

Permalink


Halkfritt inomhus

Dessa halkskydd får mig att tänka på gamla tanter, men nu har jag har insett hur bra de är. Min kompis Marie i Östersund har lagt sådana under sina plastmattor så att de inte ska glida iväg när sonen kommer springande i full fart.
Mattor på glid är inte kul för någon och äldre personer som faller kan lätt få benbrott. Halkskydden brukar finnas att köpa i olika bredder och kan lätt klippas till så att man får exakt den storlek man vill ha. Passar även under stoldynor. Själv tycker jag att de flesta dynor till köksstolar är hiskeligt fula och omoderna men å andra sidan är det inte kul att få träsmak i baken om man sitter på en furustol...

 

Permalink


Molntapet i taket

Välkommen tillbaka till verkligheten, säger mina arbetskamrater till mig efter att jag nu kommit tillbaka efter föräldraledigheten. De rosa molnen av babylycka hänger dock kvar litegrann samtidigt som jag är glad att vara tillbaka i vuxenvärlden.
Under ledigheten inredde jag ett barnrum till min son Elmeri. Rummet är ett vindsrum och har ett lågt snedtak och istället för att bara måla taket valde vi att tapetsera det med sagolika snirkliga silvermoln från Sandbergs. Det är en fantastisk känsla att titta upp i taket när man kommer upp för trappan!
Elmeri tycker att det är väldigt kul att titta på de olika sakerna som hänger ned från himlavalvet; en flygare i trä inköpt på någon marknad, en luftballong i återvinningskonst av Mona Edorsson- Brinck, en grodmobil i trä från Thailand samt diverse flygplan och insekter.
Sandbergs tapet Ebba med luftballonger blir säker också jättefin på ett snedtak. Kom ihåg att inte lägga tapetvåderna vertikalt för då flyger ballongerna liggande...
På den inre väggen satte vi tapeten Lilly, även den är från Sandbergs tapetkollektion Kaspar & Saga II. Jag älskar den och blir lika glad varje gång jag tittar på landskapet av kullar, träd, tåg, moln och bokstäver! Den påminner mig så mycket om min egen uppväxt på 70-talet då det var samma stil på mitt nattlinne, t-shirts och sängkläder.
På den andra kortsidan samt de låga sidoväggarna blev det en vit tapet och trägolvet rollade jag med vit mellanblank färg. På väggen intill det lilla fönstret flyger Nils Holgersson ut på sin underbara resa….

1. På väggen: tapeten Lilly från Sandberg Tyg & Tapet i färgen brun (finns även i två andra färgkombinationer, en med rött och en med mörkgrönt) I taket: tapeten Claudia som också kommer från Sandbergs tapetkollektion Kaspar & Saga II. Den finns även i rosa eller blått med metallicmoln. Tips: Sandbergs har tyger som passar till tapeterna. Perfekt om man vill sy en hissgardin, lektält, kuddfodral, flaggor eller annat.

2. En krokodil från IKEA flyger i en luftballong av återvinningskonst av Mona Edorsson-Brinck .

3. En liten pilot av trä flyger över rummet. 

4. Elmeri leker med en barnvagn som han ärvt efter min faster. Tips: Sök efter gamla dockvagnar på loppisar och på säljsidor på nätet. De är perfekta att förvara leksaker i.

5. Nils Holgersson på sin underbara resa! Prydnadsfigur som fanns i huset när jag köpte det. Nu har han dock flygit från köket till barnrummet...

Permalink