AoB Bloggen med Annika Rådlund

Snyggt poolhus i betong

Finja har tagit fram en övergripande arbetsbeskrivning för ett murat och putsat poolhus som kan ligga till grund för eget byggande eller för ett uppdrag till en entreprenör. Ja, själv känner jag inte direkt att jag skulle ge mig in på att mura ihop något liknande själv, men att beställa ett liknande skulle jag inte ha något i mot. Så fint med det välvda taket med mossa på!

Poolhus, gästrum, ateljé eller hemmaspa. Foto: Finja
Poolhus, gästrum, ateljé eller hemmaspa. Foto: Finja

En murad och putsad är väldgit hållbar och blåser inte omkull i första taget om man säger så. Finja brukar hela lägga ut gör det själv-beskrivningar som ska inspirera till kreativt arbete med betong och murverksprodukter på sin hemsida - spana in det om du är intresserad! Där finns både lätta projekt för nybörjaren och lite större utmaningar för den som har murat och gjutit tidigare.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.finja.se

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Bygg | Detaljer | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


När är det flaggdag i Sverige?

Då är det snart dags för midsommar och då ska flaggan hissas! Det är inte på midsommarafton man hissar flaggan utan på midsommardagen. Så här ser flaggdagarna ut i år - övriga år så är det förstås andra datum på påsken, midsommar och så vidare nästa år, medan födelsedagar och namnsdagar (kungen och kronprinsessans) , nationaldagen, juldagen och nyårsdagen alltid infaller på samma datum.

1 januari Nyårsdagen
28 januari Konungens namnsdag
12 mars Kronprinsessans namnsdag
16 april Påskdagen
30 april Konungens födelsedag
1 maj Vi firar att det är 1maj
4 juni Pingstdagen
6 juni Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag
24 juni Midsommardagen
14 juli Kronprinsessans födelsedag
8 augusti Drottningens namnsdag
24 oktober FN-dagen
6 november Gustav Adolfsdagen
10 december Nobeldagen
23 december Drottningens födelsedag
25 december Juldagen

På midsommardagen är det flaggdag Foto: Hornbach
På midsommardagen är det flaggdag Foto: Hornbach

Enligt en undersökning som Hornbach har gjort (via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under maj 2017) så äger 2 av 10 en flaggstång (många av deras kunder är husägare). Men vill man inte ha en flaggstång så finns det såklart vimplar och mindre flaggor att sätta upp på andra platser som på balkongen eller på farstubron. Hoppas ni får en härlig midsommar!

Källa: flaggdagar.se och hornbach.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink


Så packar du bilen säkert inför midsommar

Har man som jag en liten bil så hamnar ju en del saker även i själva bilen, eftersom inte allt får plats i bagageluckan. Men tester har visat att även små saker kan ha en kraft av flera kilo vid en krock. Så man måste tänka till hur man packar i bilen.
Jag brukar lägga de tunga sakerna i bagageluckan (har en hatthylla över, men man undrar ju om den ändå håller vid en krock? ) och påsar med kläder på baksätet till exempel. Men om man har något tungt där så förvandlas den typ till ett stenblock vid en krock.
Kör man till exempel 100 kilometer i timmen vid olyckan så gör en väska på 30 kg samma skada som om den vägt 4 800 kg - lika mycket som en elefant! Helt galet.
Så om du är på väg till sommarstugan eller ska besöka vänner i helgen eller var ni nu ska fira midsommar, så packa säkert. Här nedenför har jag lagt in försäkringsbolaget If:s bästa tips.

Trevlig midsommar och kör och packa säkert Foto: If
Trevlig midsommar och kör och packa säkert Foto: If

För att slippa undvika skador är det mycket viktigt att både små och stora saker ligger säkert och stadigt. Mobiler, vattenflaskor och leksaker bör ligga i fickan på stolsryggen eller på golvet bakom sätet. För väskor och andra stora föremål är grundregeln att man vill ha en låg tyngdpunkt.

Ifs tips: Så packar du bilen säkert i midsommar:
Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten.
Förvara saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka. Detta gäller både mobiltelefoner och barnens leksaker.
Stuva väskorna mot ryggstödet.
Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.
Lägg inga tunga saker på hatthyllan.
Har du en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.if.se

Nyckelord: Besök | Övrigt | Tips

Permalink


​Biologiskt ogräsmedel utan restämnen i jorden

I takt med att vi blir mer och mer miljömedvetna så kommer även nya produkter ut på marknaden som ska vara snälla mot vår natur. Neudorff är ett exempel när det gäller naturliga produkter för en levande trädgård. De fokuserar på hobbyodlarens behov i första hand och ekologi och hållbarhet är viktiga delar i deras produkter. För närvarande producerar det anrika familjeföretaget allt från naturligt gödsel till bekämpningsmedel mot myror.

Oavsett vad det är för märke du köper på bekämpningsprodukter, så läs informationen som står på förpackningen. Miljövänliga produkter är förstås alltid att föredra.

Miljövänligare bekämpning i trädgården med Neudorff
Miljövänligare bekämpning i trädgården med Neudorff

Ogräs Effekt från Neudorff är ett biologiskt ogräsmedel baserat på naturliga fettsyror med pelargonsyra. Ämnet bryts ner helt i jorden och ska inte lämna några restämnen som påverkar miljön eller annan växtlighet. Ogräs Effekt är en bladherbicid, vilket innebär att bladen dör när de sprayas eftersom den viktiga fotosyntesen slås ut och växten dör. Beroende på vädret kommer effekten inom några timmar – sol och värme gör att bladen snabbare tar upp Ogräs Effekt.
Sprayen ska inte påverka vedartade delar av växter. Det innebär att den är bra att använda under till exempel träd och buskar som inte påverkas mer än att enstaka blad kan vissna.

Nyhet: Ogräs Effekt Spray 3 liter är en färdigblandad lösning i praktisk dunk för direkt applicering med munstycket det medföljande munstycket.
Finns också som färdigblandad lösning i 1-liters sprayflaska samt som koncentrat.

Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.


www.miljocenter.com

Nyckelord: Nyheter | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


En ny app som visar var myggen är!

Besväras du av mygg eller märker du dem inte alls? Funderar du på om det finns mycket mygg där du hyrt stuga i sommar eller dit du ska åka på semester? Nu finns det en ny app som visar hur myggbeståndet ser ut där du är eller dit du ska.

Myggrapporten, som appen heter, är utvecklad för att kartlägga det aktuella myggbeståndet och du kan också hjälpa till genom att lämna din egen rapport, snabbt och enkelt direkt i appen. Myggrapporten är gratis att ladda ner och du hittar den genom att söka efter namnet i App Store eller Google Play.

I appen går det att läsa om några av de vanligaste myggsorterna, men också om moderna och effektiva myggskydd som fungerar utan att man behöver smörja in sig med kladdiga krämer eller stå ut med irriterande rök.

Annars kan jag bara säga - håll er nära mig. För mig vill alla mygg åt så de som vistas på samma ställe märker inte ens av dem.

Myggrapporten ny app för telefonen
Myggrapporten ny app för telefonen

Myggrapporten är grymt bra om man tänkt planera en resa och vill få en uppfattning om hur myggläget ser ut på destinationen, även i andra skandinaviska länder. Mn kan även få en länk till närmsta återförsäljare av myggskydd.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.acreto.se

Nyckelord: Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Tips: Tänd grillen med en skorstenständare

Ja, alltid lär man sig något nytt varje år inför grillsäsongen. Weber har nu bland annat tipsat om hur man tänder grillen med en skorstenständare. Med en sådan behöver man nämligen inte använda tändvätska, dock behöver man ett par tändkuber. En sådan påse brukar jag alltid ha hemma ändå för jag använder dem ibland i vedspisen. Hur som helst så ser det i alla fall lite proffsigt ut när man använder en skorstenständare. Alltid imponerar man på någon.

Skorstenständare Foto: Weber
Skorstenständare Foto: Weber

Så gör man:
1) Häll önskad mängd briketter i skorstenständaren.
2) Lägg 2–3 tändkuber på brikettgallret och tänd dem.
3) Ställ skorstenständaren på brikettgallret över tändkuberna.
4) Briketterna är klara när flammorna når upp över dem. I det här stadiet är de hetaste av dem täckta av ett tunt lager aska. Det tar 20–40 minuter, beroende på hur många och vilken typ av briketter du använder.
5) Ta på grillhandskar och häll försiktigt över briketterna på brikettgallret enligt önskad grillmetod.
6) När briketterna ligger mitt i grillen med maten över lägger du locket på grillen. Det är nämligen så du grillar i en brikettgrill … med locket på.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.weber.com

Nyckelord: Inspiration | Mat | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink


Ny trendig tapetkollektion från Mr Perswall

Mr Perswall har precis släppt en ny kollektion med tapeter som har tagits fram i samarbete med formgivaren Magdalena Lundkvist. Hon har även tidigare skapat några av Mr Perswalls mest populära mönster, i en kollektion som heter Shades. De nya tapeterna går under namnet Flowers & Aquarelle där inspirationen är hämtad från olika resor och den närmaste omgivningen. Mönstren är blommiga, somriga och till viss del art-deco inspirerande som fått sitt utryck i akvareller.

Tapetkollektionen Flowers & Aquarelle från Mr Perswall
Tapetkollektionen Flowers & Aquarelle från Mr Perswall

1. Gradient - Stormy Blue
Trendigare än så här blir det nog inte - den här tapeten har både den där djupa blå tonen som är så trendig nu, den känns handverksmässig, den har en koppling till naturen (är det himmerl, hav eller i skogen på natten?) hur som helst så ger den rummet en helt egen stil .Handmålad akvarellyta som skiftar från mörkt till ljust. Penseln och vattenfärgens egenskaper ger tapeten djup och många intressanta färgskiftningar. En tapet som adderar en mjuk och modern känsla till rummet och blir som ett stycke abstrakt konst på väggen.

2. Miami Deco
Handmålade, storskaliga bananblad och palmer mot ett grafiskt deco-mönster i pastell och rika gröna toner. En trendig design tapet inspirerad av Art Deco stilen i Miami under 20- och 30-talet. Den skulle nog Don Johnson gilla!

3.Watercolor Garden
En modern variant av klassiska blomslingor. Storskaligt tecknade blommor i vita konturer mot en vacker handmålad akvarellbotten som skiftar från mörkt till ljust.

4. Monstera
Drömskt skuggspel i akvarell av trendiga Monstera blad (som jag i vääääldigt många har trott att den heter "Monstrea"...) En design som ger väggen ett stort djup i härligt gröna färger.
 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tapet

Permalink


Hunkar som markörer på glasen

Ni vet det där problemet med att man undrar vems glas som är vems....Det här måste vara sommarens roligaste lösning på det. Badhunkar som glasmarkörer, det är bara att hålla reda på vilken färg han har på badbyxan. Om man inte lägger namnet på minnet vill säga....
Ja, alltså jag får ju erkänna att jag gillar udda prylar, gärna sådant med lite humor i. Det här är ett perfekt exempel på en sådan pryl.

Glasmarkörer Hunkar från Bluebox.se
Glasmarkörer "Hunkar" från Bluebox.se

Håll koll på ditt glas med hjälp av en drinkkompis i miniatyr! På Bluebox hemsida där köpare har lämnat omdömen så har någon skrivit att de inte passar på för tjocka glas. Vet inte hur tjocka de är som de har provat på men jag antar att de passar på vanliga glas som på bilden då. På bluebox.se finns även cowboys med öppna chaps bak.... och på Amazon.com finns, förutom dessa, även Queen Elisabeth och Jesus. Sök på "drinking buddies drink markers" så kommer de upp. Priset ligger på cirka en hundring för 4-6 markörer.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.bluebox.se
www.amazon.com

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Sweden Green House - ny webbshop för trädgårdsälskare

Åhh så mycket fint det finns på Sweden Green House webbsida ! Man önska att man kunde köpa ungefär allting.... Det här är ju den bästa säsongen på hela året - trädgårdssäsongen. Tiden då vi "boar" utomhus och vill fylla våra liv med grönska sköna sittplatser i det fria. En härlig tid! Även om man bara har en balkong eller en liten uteplats så kan man göra det mysigt. Green House, som i 15 år har ritat, tillverkat och sålt växthus, har samlat en massa fina produkter för odling och inredning i deras nystartade webbshop. Där kan man hitta mycket inspiration. De samarbetar med både stora och små företag, som till exempel Sika design, Skagerak, Malin Appelgren, Korbo, Eld blå, och SMD design. Gillar man prylarna i kollaget här nedan så gillar man nog hela deras webshop för mycket går i den här stilen.

Några av favoriterna från Sweden Green House
Några av favoriterna från Sweden Green House

Rottingmöbler, keramik, Korbokorgar och kopparverktyg och prylar är några av trädgårdsprodukterna i Sweden Green House's webbshop. Trycker på Gilla-knappen på soffan...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.swedengreenhouse.com

Nyckelord: Blommor | Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Presenter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Härliga nyhter för den lille

Djur och natur är alltid fint i barnrum tycker jag. Jag är inte ett stort fan av helvita barnrum utan gillar mera färg, dessutom så kan ju barn när de är riktigt små bara ser starkare färger. Djur lockar dessutom till lek. Här är några fina nyheter både för barnrumet och till badrummet för den allra minsta i familjen.

Härliga nyhter för den lille

Världsbra matta
Jotex släpper en kollektion mattor tillverkade av recyclade PET-flaskor. Kollektionen är certifierad enligt GRS (Global Recycling Standard), vilket garanterar spårningsmöjligheten av det återvunna materialet. Mattkollektionen landar i butik med start juli 2017 och omfattar sex modeller för såväl barnrum som hemmet i stort. Lekfulla modellen WORLD mäter storleken 140 cm i diameter och passar utmärkt i barnrummet.
www.jotex.se

Sophie La Girafe
Den söta lilla giraffen Sophie la Girafe är en av världens mest sålda bitleksaker. I sortimentet finns även babyvårdsprodukter som är speciellt lämplig för den känsliga babyhuden. Hela serien är ekocertifierad vilket garanterar att produkterna innehåller 99,4% naturliga ingredienser och att tillverkningen av produkterna är ekologisk och etisk försvarbar. Hudvårdsserien är dermatologisk testad och fri från allergener, parabener och eteriska oljor.
www.sophielagirafe.se www.apotekhjartat.se

Mysig filt
Det blir mjukt och skönt i både famnen, sängen och i vagnen med Siesta barnpläd i 100% borstad organisk bomull. 70 x 90 cm. www.klippanyllefabrik.se
(Pris 380 kr)

Smart speldosa med nattlampa
Pingvinen Zoe är en portabel speldosa, nattlampa och trådlös högtalare i ett. Zoe har förprogrammerade sånger och ljud, såsom hjärtljud, vitt brus och vaggvisor. Du kan dessutom spela upp din favoritmusik eller sagor via den trådlösa högtalaren.
www.reirei.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Badrum | Barn | Detaljer | Inredning | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Plantera i färgglada tunnor

Så här fint hade Hvilans Utbildning gjort på Malmö Garden show, de kammade nämligen hem guld för deras prunkande food truck med växter. Ser himla härligt ut tycker jag! Och jag blev så inspirerad av den här bilden - nu vill jag också plantera i tunnor! Man måste förstås göra rent dem noggrant först så det inte finns rester av olja eller diesel eller vad det nu kan ha varit i dem...

Jag har redan några högre trälådor som jag planterar i. Man vill ju gärna komma upp i höjd om man säger så, det är ju alltid lättare att både plantera, rensa ogräs och skörda om man slipper ligga på marken....

Plant truck Foto: Hvilans Utbildning
Plant truck Foto: Hvilans Utbildning

Med sin gröna Plant Truck på Malmö Garden Show 2017 kammade Hvilan Utbildningvann hem Guld för sin prunkande mötesplats. Så himla fint med tunnorn i olika färger, ampler och trälådor...vilken inspiration!

Gatumiljön är anlagd av anläggningsstuderande på Hvilan medan växterna har odlats av studerande inom trädgård.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.hvilanutbildning.se

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tävling | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink