AoB Bloggen med Annika Rådlund

Organisera kaoset på hemmakontoret

Om man som jag har lite kaos kring skrivbordet hemma så finns det en del smarta lösningar. Nu har jag bland annat kikat på den här. Tack vare smarta specialutformade insatser kan man skräddarsy boxarna och därmed sitt förvaringssystem. Ordning och reda. Löning på fredag.

Organisera kaoset på hemmakontoret

Kaos på hemma-kontoret är lätt hänt. Med SmartStore från Orthex ska det vara enklare att skapa ordning och reda bland papper och prylar. Allt är dessutom tillverkat i Sverige och lådorna finns i storlekar från 1 liter till 70 liter. Pris från 25 kr.

Sedan den första SmartStore Classic-boxen såg dagens ljus 1995 i småländska Tingsryd har den utvecklats från en enda transparent modell till att omfatta ett brett sortiment i olika modeller och storlekar. Till dags dato har SmartStore-originalet tillverkats i mer än 63 miljoner exemplar!

http://www.orthexgroup.se/sv/varumarken/smartstore

Nyckelord: Arbetsrum | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Vackert med vit marmor i köket -om man sköter det rätt

En av de mest klassiska och genom tiderna mest använda marmoren är den vackra vita italienska. Har man någon gång bott på ett bättre hotell i södra Europa så har man upplevt ett badrum helt i marmor...fantastiskt!
Lätt att hålla rent, hållbart och det håller även stilen för evigt känns det som. I Sverige är det dock inte lika vanligt med helklädda badrum på det sättet. men det är väldigt vackert med en skiva kring handfatet i marmor.
Här har jag hittat några bilder på Carrara Marble som är en jämn ljus sten med mörkgrå ådring. Marmor är ju en natursten som utmärker sig med sin unika färg och sitt mönster, så en marmorskiva ser inte exakt likadan ut som en annan. Då det är ett poröst material som absorberar vätska rekommenderas det inte till kök, däremot passar det bra i badrum. Men se så fint det är i ett kök! Bänkskivorna i kök är slitstarka endast vid riktigt och regelbundet underhåll. Så städar du nitiskt (vinfläckar, oljefläckar, tomatsås osv)- då är det här bänksivan i köket för dig.

Marmor - Carrara Marble
Marmor - Carrara Marble

Marmor har de vackraste naturliga färgskiftningar som gör det möjligt att framställa bänkskivor som är ensamma i sitt slag. Diapol har priser från 5475 SEK /m²

Skivorna går att få med olika kanter, rund, nosformad, vattenfall och så vidare hos Diapol.

De här råden hittade jag på Stenskivor.se -  hur man tar bort fläckar på marmor:

 Fett/olja
Fett/oljefläckar ska avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att fett/olja tränger ned i stenen.
Fläckarna torkas torra med papper och tvättas med lösningsmedel som sedan sugs upp av papper eller absorberande medel.
Lösningsmedlet kan vara lacknafta, thinner/cellulosaförtunning, aceton eller blyfri motorbensin (95 oktan).
Sitter fläcken djupare används pastametoden (se nedan). Skölj med Allrent i brukslösning.

Pastametoden: Metoden innebär att det aktuella lösningsmedlet blandas med ett absorberande pulver, t.ex. krita, bentonitlera eller potatismjöl, till en pasta. Denna läggs på fläcken, som eventuellt först fuktas med lösningsmedlet. Pastan får ligga kvar tills den torkat, varefter den borstas bort och ytan tvättas med vatten. Prova först på liten yta. Vid behov upprepas behandlingen. 

Olje-/lackfärg
Använd thinner eller terpentin i kombination med papper och därefter i pastaform. Eftertvättning med ammoniak i vattenlösning vid behov.
Fläckborttagningsmedel: Följ skyddsföreskrifterna noga!

Lösningsmedel som inte skadar naturstenen: Thinner = Cellulosaförtunning, Blyfri bensin, motorbensin (95 oktan,) Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd (sprit), Etylacetat EDTA neutral (i bl.a. tvättmedel), Ammoniak, Polishbort. Tvätta noga med Allrent i brukslösning efter användning av medlen.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Kök | Tips

Permalink


Supersnyggt badrum med hexagonmönster

Hos stockholmsbaserade Swoon kan man man själv skräddarsy sina möbler för badrummet. Man väljer mellan olika möbelserier, kombinerar färger, ben, handtag och andra tillbehör på deras hemsida och sedan får man de specialtillverkade möblerna levererade direkt hem. Nytt för hösten 2015 är att man kan välja mönster till möbelserien Swoon Side. Först ut är kakelinspirerade, hexagonmönstrade Side Honey som går att beställa från och med september. Riktigt snygg tycker jag!

Side honey badrumsmöbler från Swoon i färgen Silent Night
Side honey badrumsmöbler från Swoon i färgen Silent Night

Side Honey med hexagonmönster i ny mörkt blå kulör som heter Silent Night. Tvättställsskåp med tunt tvättställ i porslin har en stor mjukstängande låda med fullutdrag och ett fack för förvaring av mindre föremål. Tvättställsblandare Ringo från svenska Tapwell och matchande bottenventil i matt svart med mattsvarta knoppar Point.  Swoons badrumsmöbler finns i vit och svart ask samt i 13 speciellt utvalda kulörer, inklusive nya Silent Night. Alla möbler går även att beställa i valfri NCS-kulör! Möblerna tillverkas i Sverige och Finland och levereras färdigmonterade direkt till bostaden från fabrik.

www.swoon.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Badrum | Inspiration | Nyheter

Permalink


Underbar retrotapet från Sandbergs

Den här tapeten är ju bara för härlig. Den heter Katarina och lanserades av Sandberg Wallpaper 2006 och blev såklart populär bland alla retroälskare. Mönstret, som är en rekonstruktion av en tapet från början av 1900-talet, upptäcktes av bebyggelseantikvarien och tapetälskaren Katarina Olsson. Sandberg Wallpaper fick möjlighet att rekonstruera mönstret – röda blommor på pappersbeige botten – och döpte då tapeten till Katarina. Efter lanseringen 2006 skapades flera nya färgställningar och den gamla i original försvann så småningom ur sortimentet. Men nu är den alltså tillbaka!

Underbar retrotapet från Sandbergs

Den nygamla Katarina finns i butik sedan 2 juni och är startskottet för Sandberg Wallpapers stora tapetlanseringar hösten 2015. Tapeten är limtryckt på non-woven och ska vara enkel att tapetsera. www.sandbergwallpaper.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Tapet

Permalink


Förenkla i trädgården med en trädring

Här har jag hittat en smart pryl för att göra det lite finare kring träden i trädgården. Trädringen består utav en rundvalsad plåt som är delad i två eller tre delar beroende på storlek. Trädringen ska man enkelt kunna sätta ihop genom att halvorna skruvas samman. Den kan användas både kring nyplanterade och befintliga träd och den förhindrar inväxning av gräs som annars lätt tar för sig av den näring och det vatten som trädet behöver.
Ringen ska också skydda stammen mot skador vid tillexempel gräsklippning, man kan ju lätt krocka med stammen om gräset växer tätt inpå.  Man kan även sätta trädringen i nivå med gräsmattan och låt gräsklipparen gå över den, det måste ju vara det bästa så slipper man en flurig gräskant kring ringen. 

Trädring från Wernamo design
Trädring från Wernamo design

Hos Wernamo Design kan trädringen beställas i tre olika storlekar; 60, 78 och 110 cm. Den är 10 cm hög och finns i galvaniserad plåt, svartlackerad plåt och cortenplåt. Trädringen i cortenplåt är en av vårens nyheter hos Wernamo Design. Cortenplåt är trögrostande och ger en snygg rostig yta. www.wernamodesign.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


Himmelska kök i sekelskiftsstil från Himlekök

Om man är ute efter ett lantligt kök i den klassiska sekelskiftsstilen så har Himlekök många fina lösningar att välja mellan. Deras luckor, skåpsinredning och stommar är tillverkade i massiv trä, MDF eller melamin beroende på önskemål och behov. Deras “Platsmålade kök” levereras grundmålade för att sedan målas för hand på plats, det ger ett lantligt utseende, som jag tycker känns lite mer gediget. Jag är ett stort fan av trä så det är vad jag skulle välja. I mitt kök fick en snickare platsbygga en specialritad köksdel för att det skulle passa in i allt det gamla runtomkring. Fördelen om man målar på plats sedan är också att skarvarna syns mindre och det är lätt att måla på igen om färgen skulle gulna med åren.

Klassiska kök från Himlekök
Klassiska kök från Himlekök

Himlekök har både vitrinskåp, spröjs, spegeldörrar och klassiska beslag i tidsenligt utförande. Det går att välja mellan utanpåliggande eller innanpåliggande luckor, valfri spegelprofil, synliga gångjärn och annat som gör att det ser tidsenligt ut. Fördelen med den här stilen är att den inte går ut tiden och blir omodern i ett naffs.

Himlekök

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Kök | Tips

Permalink


Härliga inredningsnyheter till barnrummet från Rice

Nu har det kommit ännu fler produkter i Rice senaste kollektion Stay Outstanding och här har jag plockat ut ett par favoriter. Quiltade retrotäcken är ju superhärliga - men ännu bättre om de är nya och fräscha. De här två som nu finns i Rice sortiment har en känsla av retro fastän de är nytillverkade. Sedan tycker jag att lamporna är fina, speciellt rislamporna i spets och barnlamporna med hund och kattmotiv. De kan även användas som dekoration utan lampsladd.

Rice Cotton Quilt wild flower, Cotton Quilt Swallows och rislampa Hund, Katt och Lace.
Rice Cotton Quilt wild flower, Cotton Quilt Swallows och rislampa Hund, Katt och Lace.

Nyheter från Rice: Stor rislampa Hund i en härligt grön färgkombination. Mått: Ø 50 cm.Pris: 179 kr, lampsladd medföljer inte. Rislampa Katt i lila. Mått: Ø 40 cm, 149 kr. Cotton Quilt Wild flower - snyggt bomullstäcke med motiv av småblomster i milda färger. Cotton Quillt Swallows -snyggt bomullstäcke med motiv av svalor i vackra nyanser av grönt, duvblått och gult. Båda täckenas kanter är dekorerade med en guldkant och kan med fördel användas både som överkast och filt. Tillverkat i 100% bomull samt 100% polyesterfyllning. Mild maskintvätt 30 grader. Mått: 220 x 140 cm.  Pris: 879 kr/st. Rislamporna Lace med tunt spetstyg passar finfint i ett sovrum, finns i färgerna vitt, mint och gult. Pris: 379 kr Finns hos bland annat www.rumattälska.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Barn | Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Sovrum | Textil

Permalink


Granit - ett tåligt material som passar både i kök och badrum

Natursten är något som blir allt mer populärt både på bänkskivor, bordsskivor och fönsterbrädor. Granit är tillexempel väldigt tåligt både mot repor och fläckar. Det ska tåla värme upp till 500 grader och det ska även behålla sin glans om den utsätts för hårt slitage och starka medel. Bänkskivor, bordsskivor och fönsterbänkar För rengöring kan man använda vanligt rengöringsmedel som såpa, diskmedel eller allrent. Både hygieniskt och snyggt.

Steny granitskivor till badrum och kök
Steny granitskivor till badrum och kök

Granit är hårt det repas inte så lätt. Man behöver heller inte vara aktsam med sura ämnen eller kemikalier. Översta skivan heter Black Marinace, den i mitten heter Labrador Blue Pearl. Den nedre vet jag inte vad den heter. Alla tre kommer ifrån Steny.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inspiration | Kök | Tips

Permalink


Fäst Malmbyrån i väggen! Två dödsfall har rapporterats

Nu går man ut och varnar för att byrån Malm från Ikea kan tippa, och den bör därför fästas i väggen. Jag har själv varit med om det och det var superläskigt för min son kröp omkring på golvet samtidigt som byrån, med en TV ovanpå, föll framåt. Jag sorterade hans kläder så alla tre lådor var lite utdragna och därmed blev byrån framtung. Jag hade ingen aning om att de borde fästas fast i väggen, för alla andra byråar man har haft i sitt liv har då aldrig tippat omkull. Malmbyrån är dessutom rätt tung så det hade kunnat gå riktig illa om min son hamnat under den. Idag skriver USA Today at byrån har orsakta att två barn har omkommit i USA och att alla som har köpt byrån kan hämta gratis väggfästen hos Ikea. I Sverige har Ikea ingen plan på någon liknande kampanj som den i USA, skriver Aftonbladet.

Byrån Malm Foto: Ikea
Byrån Malm Foto: Ikea

Använd väggfästen till Malmbyrån från Ikea. I USA har en amerikansk konsumentsäkerhetsorganisation lanserat en kampanj tillsammans med Ikea för att öka medvetenheten om att det är viktigt att använda väggfästen för att undvika olyckor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Ni vann posters från Come to Sweden!

Grattis till er tre som vann en varsin poster från Come to Sweden i tävlingen som avslutades igår.
"Jämtland" Konstnär: Erik Heffer (1909-1995) Publicerad: 1950-tal vann Marie L Dahlin. Grattis!
"Åre" Konstnär: Göte Hennix (1902-1997) Publicerad: 1937 vann Thomas Fröbel. Grattis!
"Mälardrottningen" Stockholm Konstnär: Curt Blixt (1912-2010) Publicerad: 1953 vann Ann-Christin Lahti. Grattis!

Ni hade skrivit så fina motiveringar och vi tror att ni kommer att ha mycket glädje av de fina planscherna. De kommer till er via posten.

Come to Sweden - Åre- Mälardrottningen i Stockholm - Jämtland
Come to Sweden - Åre- Mälardrottningen i Stockholm - Jämtland

Come to Sweden har letat upp gamla affisher från hela landet som de trycker upp på högklassigt papper. Storleken är så nära originalet som möjligt och varierar därför. 

Come to Sweden

Följ gärna Allt om bostad på facebook och på Instagram.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Prylar | Tävling

Permalink