AoB Bloggen med Annika Rådlund

Golv, tak och väggar i Norrlands trä

I veckan var jag med och tittade på en digitala pressvisning där man visade upp inredningsnyheter för året. Bland annat så fanns det nyhter med från Norrlands trä som jag fastnade för - trä är ju ett så härligt material som både är beständigt och såklart ett självklart val för de som använda sig av naturliga material. Trä har ju också den effekten att det är rogivande - vilket är ju något som man ofta eftersträvar i ett hem.
Hur som helst så visades det upp träpaneler och trägolv från som var så fina. I vår/sommar lanserar de bland annat två nyheter i sitt sortiment;en täckmålad grå slätspont och ett stengrått laserat furugolv. Jag tycker att det är fint när man blandar släta ytor med trä, har man för mycket trä så blir det väldigt "randigt" tycker jag om det är ränder både i tak och golv och på väggar. Men jag tyckte ändå att de här miljöerna som de har gjort är fina.

Inspirationsbilder från Norrlands trä
Inspirationsbilder från Norrlands trä

Trä har mycket fina egenskaper och synligt trä kan ha en positiv inverkan på vårt välmående. På Norrlands trä jobbar de bland annat med trä där både kvisthål och struktur syns och det som blir över i produktionen används till träpellets, så inget spill alltså! Deras träpaneler och golv kommer i väldigt många utföranden och de har en inspirerande hemsida där man kan se fler bilder. Men de här bilderna var några av mina favoriter.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.norrlandstra.com

Nyckelord: Arkitektur | Böcker | Bygg | Golv | Hus | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips | Vardagsrum

Permalink


Så fint med mönstrat golv

Mönstrade golv är ju så helt rätt i tiden, vilket lyft det blir för ett rum! Tarkett har under de senaste åren kommit med en massa snygga mönster och färger på vinylgolv. Golven är ju som känt väldigt slitstarka och tål vattenspill så de är särskilt bra i kök och halll. Kolla till exempel in det här mönstret som heter Starfloor.

Starfloor Click Cube 3D från Tarkett
Starfloor Click Cube 3D från Tarkett

Mönster på golvet istället för på väggarna. Här med Tarketts Starfloor Click Cube 3D. Cirkapris 410 kr/kvm.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tarkett.se

Nyckelord: Detaljer | Golv | Inredning | Inspiration | Kök | Tips

Permalink


Rätt dosering av våtrumsgolv

Hur mycket ska ett våtrumsgolv luta mot golvbrunnen? Enligt GVK- Svensk våtrumskontroll så finns det riktlinjer att gå efter. I utrymmen med golvavlopp ska de delar av golvet och dess vattentäta skikt som regelbundet utsätts för vatten alltså luta mot avloppet. Det är alltså för att vattnet inte ska rinna åt något annat håll än mot just golvbrunnen. Om vattnet inte leds dit kan det istället ledas ut i angränsande utrymmen och orsaka vattenskador! Alltså en viktig fråga om man till exempel gör om ett rum till badrum eller tvättstuga eller om man bygger nytt.

Rätt golvlutning mot golvbrunn Foto: GVK
Rätt golvlutning mot golvbrunn Foto: GVK

För att det ska kunna ske på rätt sätt finns krav på hur golvlutningen ska utformas och så här ska lutningen vara:
Krav enligt GVK i duschplats eller liknande: Våtrummet ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:150 -1:50. Medelvärdet är då 13 mm/m.
Intervallet kan översättas till:
7 - 20 mm/m
0,7 - 2 % lutning

Övriga ytor:
Utanför duschplatsen ska ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:500 -1:100. Medelvärdet är då 6 mm/m. Intervallet kan översättas till:
2 - 10 mm/m
0,2 - 1 %

Golvets lutning bör utformas så att golvet och dess ytskikt vid dörröppningen ligger minst 20 mm över golvbrunnens brunnssil i duschplatsen eller motsvarande. I små våtrum kan detta vara svårt att uppnå utan att det leder till för brant fall/lutning på golvet - då bör en tröskel installeras. Det här är superviktigt, om du vill veta mer om Säkra våtrumsgolv så kika på GVK:s hemsida, finns mycket bra information där.


www.gvk.se/branschregler/golv/golvlutning/

Nyckelord: Badrum | Bygg | Detaljer | Golv | Tips

Permalink


Sladdlös effektiv dammsugning med Electrolux Pure F9

Nu har jag testat Electrolux nya dammsugare som fått beteckningen Pure F9. Den är sladdlös och man laddar den enkelt genom att ställa den på en platta som man kopplar laddningssladden till. Har man möjlighet att ha den framme någonstans, eller i en tvättstuga så är det väldigt smidigt. Den har förstås alla fördelar som en sladdlös dammsugare har, det är helt enkelt mycket lättare att städa. Den kan också stå helt fristående på golvet om man behöver flytta några möbler, man slipper alltså bocka sig och flytta plugga in den i olika utag som man gör med en vanlig dammsugare.

Mitt första intryck var att den kändes lite tung, men jag upplevde den inte som tung då jag dammsög eftersom den rullar fram så bra. Det känns som om motorn är väldigt kraftig för vad ren vardagsrumsmattan blev! Det kändes som att dammsuga med en proffsdammsugare, den borstade på rejält och städade igenom mattan ordentligt. Jag till och med dammsög av en sittpuff så den fick en ordentlig genomkörare och fanns det något damm i den så är det borta nu.

En anan fördel var att den har ett lång teleskophandtag, man bara tycker på en knapp på skaftet och drar upp det. Passar mig bra som är lång. Den har också en utdragbar slang (se mellanbilden) så man kan komma åt speciella utrymmen. Fram lyser en lampa så man kan upptäcka saker på golvet eller under soffan extra bra, om man tappat ett örhänge eller så.... eller om man vill undvika att suga upp Legobitar...
Själva motorn och skräpbehållaren är placerad nedtill, men med ett enkelt knapptryck kunde jag flytta hela den delen längre upp på skaftet, så går det lättare att komma in under en soffa till exempel.

Electrolux Pure F9
Electrolux Pure F9

Det finns en knapp längst upp på skaften som är själva strömbrytaren, sen kan man välja tre olika effektlägen och n som är för autoläge - i det läget justeras sugkraften till underlaget. När jag dammsög mattan körde jag på effektläge 3, det var supereffektivt! Behållaren för skräp är lätt att tömma och det fins också tvättbara filter där i om de behöver rengöras någon gång.

Om man trycker ihop dammsugaren helt och tar bort det stora munstycket som man använder till golven så kan man istället sätta dit ett munstycke med en borsta i ena ände (avmalnad i andra änden om man hellre vill använda den sidan) så kan man på så sätt dammsug av till exempel taklister och ovanför lampor på ett lätt sätt och bära själva dammsugaren i handtaget ovanpå.

När de första sladdlösa dammsugarna kom så upplevde man att de skulle vara som ett kompliment till den vanliga dammsugaren, men den här kan man helt klart använda som sin huvuddammsugare.
Priset ligger på cirka 4390 kr hos Mediamarkt.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Elektronik | Golv | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Badrumsgolv i guldton?

- Ja, tack! Det är härligt att se lite nytänk på våtrumsfronten tycker jag, och Tarkett har ju flera gånger visat att de har ett nytänk och att man kan få ett fantastiskt fint golv i badrummet med våtrumsmatta. Om man vill ha en lite lyxigare känsla i badrummet så kanske det här golvet i guldton kan vara något. Kanske till art deco- stilen, eller matcha med ett badkar med lejontassar eller med vita badrumsmöbler med guldknoppar för en glammmig stil?
Ja, som vanligt är det bara fantasin som sätter gränser.

I min lägenhet i stan är det ett väldigt litet badrum (som de ofta är i äldre lägenheter) och mattan är babyblå, så ni kanske förstår att man drömmer sig bort i en värld av guld....

Golv Brushed Metal Gold från serien Aquarelle från Tarkett.
Golv Brushed Metal Gold från serien Aquarelle från Tarkett.

Ett badrumsgolv i guldton är nytt i badrumssammanhang. Brushed Metal Gold i vinyl känns nytt och fräscht och här kan man sätta en egen stil till och skapa ett spännande rum. Cirkapris Aquarelle golv från 280 kr/kvm.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tarkett.se

Se även:
Bladmönster, marmor och guld till badrummet

 

Nyckelord: Bad | Badrum | Golv | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


De senaste golvtrenderna - nu händer det grejer

Att välja golv är förstås ett stort beslut eftersom det sätter en avgörande stil i hela rummet som man sedan får leva med i ganska många år framåt. Man vill också att det ska se schysst ut under alla dessa år, att det tål att nötas på och att man trivs med golvet.

Idag presenterade Tarkett både golvtrender och nya golv från deras kollektoner. Trenderna var uppdelade i fyra olika områden, här är två av dem och nu kan man se att det händer grejer på golvfronten, till och med trägolven har fått sig ett lyft och på vinylfronten så kommer nu ännu fler mönster och färger.

Oh Happy Days utmanar det strikta sofi stikerade med det lekfulla, unga och fräscha uttrycket. I temat ser vi en fantastisk mix av färger och material, precis som olika ytor och pigga mönsterbilder. Oh Happy Days genomsyras av fantasi utan gränser, optimism och i allra högsta grad kreativitet.

Celebrating Seasons är ett välkänt tema i Norden som symboliserar det naturliga, det hållbara och behovet av enkelhet och minimalism. Här visualiseras medvetenhet, genuinitet och behovet av att leva nära naturen. Inför 2018–2019 är Celebrating Seasons än mer kraftfullt och intensivt i sitt uttryck.

Trägolvet Noble Ek Manhattan och Vinylgolvet heter Tarkett Trend Cabana Green från Tarkett
Trägolvet Noble Ek Manhattan och Vinylgolvet heter Tarkett Trend Cabana Green från Tarkett

Hållbarhet och ekologisk medvetenhet är genomgående i temat Celebrating Seasons. Trägolvet heter Noble Ek Manhattan.
'Med hjälp av kontraster skapas kreativa mönster som ger hela rummet ett lyft, viinylgolvet på bilden heter Tarkett Trend Cabana Green.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tarkett.com

Nyckelord: Detaljer | Golv | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips | Vardagsrum

Permalink


Vinylgolven snyggare än någonsin!

Man kan säga att det hänt en del på vinylgolvsfronten... De har ju förstås alltid ansetts vara slitstarka golv, men en del kanske tror att de fortfarande ser ut som de en gång gjorde.... Själv har har jag minnesbilder av starkt brun/orangmönstrade golv och ljuvt babyblåflammiga eller laxfärgade golv a la 80-tal. Men mycket har hänt sedan dess, nya moderna mönster i fina kulörer har tagits fram. Kolla till exempel in Tarketts slitstarka vinylgolv med ett schysst grafiskt mönster och laminatgolv med trä- och stenkänsla. Lättstädat och det krävs inget underhåll.

Tarkett laminatgolv Homey Comb Tile och Long Boards i Grey oak.
Tarkett laminatgolv Homey Comb Tile och Long Boards i Grey oak.

Tarkett Trend 260 Honey Comb Tile Blue. Vinylgolv är mjuka att gå på, de tål spill och är lättstädade vilket gör dem extra lämpliga för kök, barnrum och hall.

Grey Oak ingår i Tarketts kollektion med trämönstrade laminatgolv, Long Boards, det betyder extra långa och breda plank för en rustik och gedigen känsla. Detta är ett slitstarkt golv, enkelt att lägga och perfekt i rum där det är mycket spring ut och in. Mått: Bredd: 24 cm Längd: 203,3 cm Tjocklek: 0,9 cm.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tarkett.se

Nyckelord: Detaljer | Golv | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Visste du att det finns sockellister med ljuddämpande effekt?

Ja, i det här jobbet får man lära sig väldigt mycket om allt mellan golv och tak. Nu har jag precis snappat upp att det finns golvlister med ljuddämpande effekt, det har jag aldrig hört talas om förut. Metal Line 90 från Olive Sverige AB är en ny "tyst" list som absorberar ljud som färdas längs golvet och den motverkar ytterligare spridning av ljudet. Nu är det här en list egentligen är mest tänkt att användas i offentliga miljöer men när jag läste om den så tänkte jag genast på ett par som jag känner. De har byggt ett stort hus med öppen planlösning där det är högt i tak. Golven är väldigt hårda och det är alltid ett lite "slamrigt" ljud där. Kanske skulle dessa golvlister hjälpa till att förbättra akustiken.

Metal Line 90 från Olive Sverige AB
Metal Line 90 från Olive Sverige AB

Listen finns i modellen Metal Line 90 i anodiserad aluminium med höjden 60 mm, den är utrustad med en geléliknande bas som fångar upp ljud upp till 6 dB A. Monteringen av denna ska vara lika snabb som med en vanlig sockellist.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.www.olivesverige.se/nyhet/Metal-Line-90-Tyst

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Golv | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Små golvhus från Tarkett

På Stockholm Furniture & Light Fair som pågick 9–13 februari så spanade vi in allt mellan golv och tak kan man säga. Det var både inredning, belysning, vägg- och golvbeklädnader som visades upp. Tarkett hade bland annat byggt upp en stor lada som var deras monter, den var såklart byggt av golvmaterial. De hade även sågat ut så hussiluetter av deras trägolv Atelier Collection för att visa upp de olika färgerna och materialen. En bra idé tycker jag för övrigt, om man har små golvbitar över, och andat träspill så kan man såga ut olika siluetter och göra en hel stad, ett pyssel tillsammans med barnen. De kan rita ut formen på husen, fönster och dörrar och sedan kan man även måla dem. Kul pyssel!
Jag skulle vilja ha ännu större hus för att använda som insynsskydd i ett av mina fönster....Eller så kanske man kan montera ihop många små för att göra en stad i fönstret. Så kommer det in ljus genom husens alla fönster och dörrar.

Tarkett Atelier Collection Foto: Annika Rådlund
Tarkett Atelier Collection Foto: Annika Rådlund

På vägghyllorna i Terketts The Barn fanns hus-siluetter i miniatyrformat, designade av Tarketts trägolv ur Atelier Collection.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tarkett.se

Nyckelord: Golv | Hus | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Trendigt golv med Starfloor Click från Tarkett

I förrgår var jag på en visning av säsongens inredningsnyheter. Fastnade bland annat för det här golvet från Tarkett, det är ett klickvinylgolv som man lägger som ett lapptäcke. Golvet ser ut som klinker fastän det är vinyl och det finns i tre olika färger; Retro Black White, Retro Indigo och Retro Orange Blue och här hade man kombinerat alla tre. Då kan man skapa ett helt personligt golv, något som ligger helt i tiden.

Retro Black White, Retro Indigo och Retro Orange Blue från Tarkett. Foto: Annika Rådlund
Retro Black White, Retro Indigo och Retro Orange Blue från Tarkett. Foto: Annika Rådlund

Patchwork i tre färger av Starfloor Click i mönstret Retro är definitivt ett golv som märks. För hemmafixaren är ett klickvinylgolv som som ska vara lätt att lägga på egen hand, man klickar helt enkelt ihop plattorna på ett rent, plant och torrt underlag. Vinylgolv är lättskötta och tåliga och passar därför extra bra i kök och hall. Cirkapris: 380–400 kronor/kvm.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Golv | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Hur gör man rent ett trägolv?

Trä mår inte bra av vatten, så man ska ha en lätt fuktad trasa bara, har i alla fall jag fått lära mig. Jag brukar använda vanligt såpa och vatten (väl urvriden trasa) eller en sån där platt golvmopp (ett tyg som man trär på den platta delen nedtill). Nu fick jag den här nyheten i min inkorg, att Bona har blivit Bäst i test av olika produkter för trägolv. Testet visade att kombinationen Bona Microfiber Cleaning Pad och Bona Wood Floor Cleaner var bäst. Jag har trägolv i nästan alla rum så jag är lite sugen på att testa.

Bona Microfiber Cleaning Pad och Bona Wood Floor Cleaner
Bona Microfiber Cleaning Pad och Bona Wood Floor Cleaner

Alla tester av golvrengöringsprodukter för trägolv visade att kombinationen Bona Microfiber Cleaning Pad och Bona Wood Floor Cleaner är en vinnande kombination.

Fakta om testet: Golvrengöringstestet utfördes av oberoende KTA-Tator, och blev klart under juni månad 2015. Elva ledande europeiska golvrengöringsprodukter testades. Testresultatet visade att Bonas rengöringssystem löser upp smuts samt avlägsnar den från ytor betyligt effektivare än de andra produkterna som testades. Konkurrentprodukterna var antingen bra på att lösa upp smuts eller att avlägsna den. Bona blev bäst i test tack vare den överlägsna kombinationen att enkelt lösa upp smutsen och torka bort den med en mopp.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.bona.com/sv/

Nyckelord: Golv | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Klickgolv med mönster från Marocko!

Nu kommer Tarkett med två väldigt snygga mönster på sina klickgolv. De måste har fiskat upp att det finns ett intresse för marockanska och tunisiska mönster på klinker och tapeter just nu. Så varför inte på ett klickgolv? De ska dessutom vara relativt enkla att lägga in själv. Jag har bara sett de här golven på bild, men de ser väldigt fina ut tycker jag.

Starfloor Click - vinylgolv från Tarkett
Starfloor Click - vinylgolv från Tarkett

Under våren 2015 utökasTarketts starfloor kollektionmed tio nya mönster, dessutom är det de första golven som nu rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet. Den starka ytbehandlingen gör att Starfloor Click-golven ska klara ett normalt slitage från både barn och husdjur. Bland nyheterna finns golvet Retro Black White och Bland nyheterna finns golvet Retro Orange Blue, mönster med inspiration från Marocko. Golvet tål att våtmoppas. Mått: bredd 31 cm, längd 60,1 cm, tjocklek 0,4 cm.

www.tarkett.se

Nyckelord: Golv | Nyheter

Permalink


Senaste trägolvstrenderna

Att välja golv är ju alltid en lite knepig fråga, ska man ha ljust eller mörkt, smala plankor eller breda? Anders Gathu, som är produktchef för trägolv på Tarkett i Norden har tipsat om vad som är det senaste när det gäller trägolv. Han menar att nu är det trendigt med unika golv som skapar en personlighet till våra hem och gärna breda plank på upp till 30 cm. De mörkare trägolven får stå åt sidan till förmån för de ljusare där blonda, borstade ekgolv är naturliga material som ligger helt rätt i tiden. Ytan tänker vi slitstarkt och praktiskt. Det ska vara enkelt att städa och hålla rent, samtidigt som vi önskar den mjuka känslan som ett oljat golv ger. För trettio år sedan lackade vi våra trägolv, för femton år sedan skulle vi olja golven. Därefter kom mattlacken. Nu är nästa trend här: en hårdvaxolja som ger en sidenmatt yta. Hårdvaxoljan är en produkt från växtriket med oljans skyddande egenskaper. Det fina med denna yta är att man kan underhållsförbättra på utsatta partier, istället för att ta hela golvet. Lättstädat och lättskött - precis min melodi.

Unika ljusa trägolv är trendigt.
Unika ljusa trägolv är trendigt.

Unika trägolv som ger personlighet samt lättstädat är det som gäller. På bilden är det Heritage Ek Blonde borstad, en ljust ekgolv med tydlig struktur. Mått: tjocklek 14 mm, bredd 190 mm och längd 2 200 mm från Tarketts Atelier Collection, som finns i sex olika varianter. Samtliga med karaktäristiska stora kvistmärken, barkfickor, sprickor och andra “defekter” skapade av naturen. Materialets naturliga färgvariationer i kombination med, handgjorda minifaser och kraftig borstning och lasyr ger ett vackert, genuint och personligt golv. Pris cirka 1000 kr/kvm.
Ytan är behandlad av hårdvaxolja – med naturliga råvaror från växtriket. Den tränger ner i träet och ger även den speciella lystern, i kombination med vaxet som lägger sig som ett extra nötningsskydd på ovansidan.

www.tarkett.se

Nyckelord: Golv | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Snyggt under diskbänken med ett enkelt knep

Det kan ju verkligen se hur trist ut som helst under diskbänken, det är oftast ett skåp som glöms bort i allt piffande och puffande med övrig inredning. Men faktum är att vi öppnar det där skåpet ofta, flera gånger per dag, och är det ordning där så är det bra mycket roligare att titta in där. Ofta kan laminatet ha gulnat med tiden och det kan vara fläckar som inte går att få bort. Mitt knep är då att ta en bit korkmatta (en spillbit från när du, grannen eller kompisen lade in nytt golv) och skära till den till botten av skåpet. Det blir genast mycket fräschare och den är lätt att hålla ren. Man kan säkert fråga närmaste golvläggare också om de har en bit över till en billig penning.

Ordning under diskbänken Foto: Annika Rådlund
Ordning under diskbänken Foto: Annika Rådlund

En svart hink från Ikea för skräp och två flätade plastlådor från Rusta för återvinning och rengöringsmedel. Den svart och vitrutiga linoliummattan kommer från Forbo.

Nyckelord: Detaljer | Golv | Inredning | Inspiration | Kök | Tips

Permalink


Boendetips OCH chokladfrossa på Hem- och villamässan 2-5 oktober

På torsdag den 2 oktober Hem & Villa och öppnar Bak- & Chokladfestivalen och på Stockholmsmässan i Älvsjö. På Hem & Villa kan man spana in nya trender och få tips för hemmet. Årets tema på Hem & Villa är Bazar, och det utlovas både minimalism vs maximalism; vitt och avskalat vs färgstarkt. Spännande med andra ord.
Björn Christiernsson visar hur man genom ett ritprogram som finns online kan rita sitt drömhus, Anders (Arga Snickaren) Öfvergård tipsar om vad man ska tänka på vid renovering och guidar oss rätt i hantverkardjungeln, Leila Lindholm signerar böcker och tillreder något gott i pop up-butiken Leila’s General Store och Isabelle Mc Allister berättar om hur man kan fixa rum för hela familjen. Missa inte heller Stefan Nilssons trendutställning om kakel och klinker. Vid Kunskapsscenen kommer även ett rullande schema av föreläsningar och seminarier hållas för den som funderar på att köpa bostadsrätt.

Boendetips OCH chokladfrossa på Hem- och villamässan 2-5 oktober

Årets Hem & Villa-mässa tar dig med på en resa med nordafrikanska och asiatiska förtecken; in i vindlande gränder bland ett myller av färger, former, material, dofter och storbrokiga mönster, i årets tema som är Bazar. Chokladsugna besökare kan bege sig till andra delen av mässlokalen där Bak-& Chokladfestivalen pågår parallellt med Hem & Villa. Här kan besökare testa nya chokladsorter, kanske ihop med ett glas gott rom eller ett passande vin. Här avgörs också en rad spännande tävlingar, till exempel vem som blir Årets Konditor. Jag ska bevaka båda mässorna - så det blir en spännande dag!

Hem & Villa och Bak & Chokladfestivalen pågår 2-5 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Hem & Villa i Malmö är 30 okt- 2 nov

Nyckelord: Arkitektur | Badrum | Belysning | Böcker | Bostäder | Bygg | Ekonomi | Elektronik | Golv | Hus | Inredning | Inspiration | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Prylar | Sovrum | Tapet | Textil | Tips | Utomhus | Vardagsrum

Permalink


6- kantigt klinker är det senaste

Det här klinkerplattorna ger en känsla av ett lapptäcke...både hemtrevligt och mysigt på samma gång. De mönstrade plattorna kommer blandade i kartong, alltså kan man säga att inget golv blir likadant. Plattorna är brända, färgade, glaserade och dekorerade och de kan förvandla ett neutralt golv eller vägg till en vacker dekoration. Keramiken har många fantastiska egenskaper - det är hållbart, vattentätt, syrabeständigt, lättstädat, blankt/matt, hygieniskt och dekorativt på samma gång. Det är förstås därför som plattor har använts i tusentals år och anses fortfarande vara det mest hållbara man kan klä en yta med.

Peronda Harmony Argila D.Attrazione / Kakeldaxgruppen
Peronda Harmony Argila D.Attrazione / Kakeldaxgruppen

Peronda Harmony Argila D.Attrazione kostar cirka 3904kr / m² hos Kakeldaxgruppen. Klinker tillverkas av stengodslera och är högbrända plattor, kan vara både glaserade och oglaserade, lämpar sig för golv tack vare att de inte släpper igenom så mycket vatten. Klinker klarar av större påfrestningar än kakel då den är bränd i högre temperatur. All klinker klarar golvvärme.

Kakeldaxgruppen - Peronda
Kakeldaxgruppen 

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Golv | Inspiration | Kök | Tips | Vardagsrum

Permalink


Skapa unika mönster i badrummet

Den stora trenden i kakelvärlden just nu är som i mycket annan inredning det man kallar för patchwork. Olika mönstrade plattor som sammanfogas till en helt unik yta, det efterliknar lapptäcksmönster som finns på mattor och textilier. Då kan man själv välja de färger och mönster man vill ha och skapa något helt eget. Man får helt enkelt släppa fram kreativiteten och skaparlusten. Dessa golv passar inte bara i badrummet, utan är tåliga och slitstarka och lätta att hålla rena så de passar även i hall och kök.

Den stora trenden för i år är de mönstrade kakelplattorna. Tillsammans skapar dessa plattor ett unikt utseende likt ett stort lapptäcke och ger ett personligt uttryck och även utrymme för egen kreativitet. Trenden heter Patchwork och exempel på patchworkkeramik är bland annat serien Le Crete Quadro, Oporto och Start som alla finns hos Konradssons.

 

Konradssons

Nyckelord: Badrum | Golv | Inspiration | Nyheter

Permalink


Dammsugartest: Siemens suger...bra!

Äntligen en ny dammsugare! Min gamla Volta har cirka 20 år på nackan och visslar lite mystiskt när slangen vrids åt sidan- och den var nu inte lika bra som i unga dagar. Men man får säga att jag har varit väldigt nöjd med den som har hållt så länge. Nu kör jag runt med en Siemens från deras Extreme Power Collection som har extra kraftfull motor. Det är väldigt bra att man kan öka och sänka "sugkraften" så att den går att dammsuga på både mattor och golv utan att mattan sugs in i munstycket...Ett plus också för att skaftet går att höja så att det även passar min girafflängd. Det tog lite tid för mig att förstå att man inte drar rakt upp som på min gamla dammsugare, då man bara vill dammsuga med röret. Man måste ge ett litet tryck och "vicka av" den. Det är lika nere vid munstycket. Jag gillar designen och färgen på den också. Ett minus för att det inte finns några specialmunstycken med (borstar och annat som är bra till soffan) - eller så är det bara så att jag inte har hittat dem än. På min gamla dammsugare satt de under ett lock. Sen kan jag tycka att stången är lite tung, funkar bra för mig men jag kan tänka mig att för en äldre bräcklig dam så skulle det vara bättre om den var lite lättare.

Siemens Z 5.0 Extreme Power, funkar även bra på ullmattan. (Ullmatta Rose från Ellos) Fakta om Siemens Extreme Power: Dammsugare med nya starkare motorer - den kapacitet att suga upp och filtrera upp till 52 liter luft per sekund. Denna så kallade kompressorteknologin gör att dammsugaren får ett extra högt luftflöde och dammupptagningen blir effektiv. Den är energisnål och har hjul som kan snurra 360 grader vilket ger bra följsamhet och skonar golv och andra ytor.

Siemens
T
idigare inlägg om mattan Rose från Ellos

Nyckelord: Elektronik | Golv | Nyheter | Prylar

Permalink


Svårt att välja golv?

Att välja golv kan vara en svår uppgift. Golvet sätter atmosfären i ett rum, samtidigt som man vill att det ska vara både praktiskt och något man inte tröttnar på efter ett par år. I hallen är det bra att ha ett slitstarkt golv som är lätt att göra rent. Klinker-, plast- eller laminat kan vara ett bra alternativ där. Om man har en liten hall - varför inte satsa på något lite mer iögonfallande? Om man lessnar på det så är det inte alltför kostsamt att byta det om något år.

Laminatgolv Lamin'art Black&Hype från Tarkett visar ett personligt, lekfullt golv i starka kontrastfärger.

 

Tarkett

Nyckelord: Detaljer | Golv | Inspiration | Tips

Permalink


Vågar du välja färg på golvet?

Med våren kommer färgerna och med den brukar en längtan att fräscha upp hemma också att komma. Att lägga nytt golv  är förstås inte det allra billigaste om man vill skapa förändring - men det ger stor effekt! Det har länge bara varit tal om trägolv, men vart tog vinylgolven vägen? De finns förstås kvar, men i färger och utföranden som är mycket snyggare än de laxfärgade och beigeflammiga som man såg sig trött på under 80-talet. Tarketts enfärgade vinylgolvskollektion Acczent Acoustic Uni finns tillexempel i många knalliga färger - om man vågar. Det som är bra med vinylgolv är att de är både tåliga och lättskötta. Den tåliga ytan gör golvet slitstarkt mot köksstolar som dras in och ut och även springande hundar och ungar.

Tarketts nya kollektion enfärgade vinylgolv finns i elva starka, klara färger; orange, gul, grön, röd, magenta, lila, vit, beige, grå, brun och svart. Acczent Acoustic är från början utvecklat speciellt för utrymmen i offentlig miljö med hög ljudnivå och extra hårt slitage, till exempel förskolor och skolor. Golvet är ljuddämpande och ytan är behandlad med ett smutsavvisande och starkt slitskikt som ger golvet flera praktiska egenskaper – det ska varra både tyst, tåligt och lämpar sig därför bra i köket, hallen eller i barnrummet.

Tarkett

Nyckelord: Barn | Detaljer | Golv | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips

Permalink