AoB Bloggen med Annika Rådlund

Ikeas nya satsning - möbler som laddar mobilen trådlöst!

Ikea kommer att lansera ett antal möbler som har inbygd laddning till smartphones, så att man kan ladda telefonernan trådlöst. Då kan man till exemplel  ha en golvlampa som mobilladdare. Fördelar med det? Inga trasiga sladdar och en golvlampa försvinner inte så lätt.   

Ikeas nya satsning - möbler som laddar mobilen trådlöst!

Ikea lanserar trådlös laddning. Alla möbler och lampor med laddare har ett USB-uttag så att du även kan ladda annan teknisk utrustning som exempelvis kamerabatterier. Allt du behöver göra är att lägga din smartphone på plustecknet. Många smartphones har stöd för den trådlösa laddningsstandarden (Qi), men ibland kan den behöva aktiveras i telefonens inställningar. Andra smartphones behöver kompletteras med ett skal som stödjer Qi-standarden. Säljstart: 15 april, 2015.

Prisexempel på några av delarna som ingår i den nya satsningen:
 SELJE/MORIK avlastningsbord med trådlös laddning 499 krInbyggd laddare för smartphone samt inbyggd USB-port. Lackat stål. B46×D37cm. Vit. 
NORDLI/MORIK avlastningbord med trådlös laddning 899 kr Inbyggd laddare för smartphone samt inbyggd USB-port.  
VARV golvlampa med trådlös laddning 995 kr Inbyggd laddare för smartphone samt inbyggd USB-port. 
VARV bordslampa med trådlös laddning 599 kr Inbyggd laddare för smartphone samt inbyggd USB-port. 

www.ikea.se

Nyckelord: Detaljer | Elektronik | Inredning | Nyheter

Permalink


Urania -snygg akustiska förstärkare till iPhone

I nästan 200 år har Holmegaard tillverkat dansk glaskonst, från vackra vinglas till hippa lyktor med läderrem. Under våren 2015 lanserar de Urania - en akustisk förstärkare i glas.
Den är designad av Aric Snee och fungerar även som ett snyggt ställ till iPhone 4, 5 och 6. Designen  gör att den använder naturens egen energi för att förbättra och förstärka ljuden akustiskt, utan varken ström eller batterier. Urania är tillverkad i munblåst glas, som blåses i ett stycke och finns både i klart och rökfärgat glas. Trattformen påminner både om en gammaldags hörtratt och om en snäcka. Cool inredningsdetalj som garanterat blir en snackis när man har gäster.

Urania från Holmegaard
Urania från Holmegaard

Urania (H: 10,5 cm, B: 24 cm, D: 13,5 cm) kostar 1199 kr i klart glas och 1349 kr i rökfärgat glas (rek. pris). Den akustiska högtalaren finns i handeln sedan början av februari 2015. www.holmegaard-design.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Prylar

Permalink


Även Ica satsar på snygg inredning i blå toner

Ingen har väl missat att blått är i fokus i år? Som jag skrev om tidigare så har bland annat Indiska massor av blått i sitt vår- och sommarsrtiment och här är ett urval av Icas nyheter. Blåvitt porslin, kuddar med akvarellkänsla och textilier med blå batikmönster samsas med inredningsdetaljer i glas, plåt och keramik. Själv gillar jag de blå glasflaskorna och kuddarna extra mycket.

Även Ica satsar på snygg inredning i blå toner

ICA följer den blå trenden sommaren 2015 och du hittar produkter i alla färgens nyanser med start vecka 18.
Mönstrad fleecepläd 89 kr. Runda kudden "Sun", 45 cm i diameter, 69 kr. Batikmönstrad kökshandduk, 29,90 kr/st. Bäddset i två delar, 100 % bomull, 149 kr.
 Blå dekorationselefant, 49,90 kr. Randiga mattan "Sun", 70x140 cm, 149 kr. Strandbadlakan i 100 % bomull, 129 kr. Porslinsskålen "Fleur," 15 cm diamater, 39,90 kr. Vasen "Vera," finns i två modeller för 59 respektive 69 kr/st. Kakfat, 129 kr. www.icahemma.se


Gilla  gärna Allt om bostad  på Facebook
Nu finns vi även på Instagram - där kan du följa oss för att se fina bilder och se de senaste nyheterna

Nyckelord: Butik | Inredning | Kök | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Textil

Permalink


Nyhet från Photowall - växtmönster på tapet

Photowall har precis presenterar tre designsamarbeten. Tre nya motiv, av tre olika formgivare från tre olika länder. Slingrande blommor, grafiska former och färgglada träd. Det här är min favorit av de tre motiven, det är framtaget av den tyska formgivaren Olaf Hajek genom att måla med akryl på en träskiva. Det är säkert därför som tapeten känns som ett riktigt konstverk. Fördelen är att man inte bara får blomrankorna i en ram utan man får det härliga motivet på en hel vägg. Eller i ett helt rum om man vll.

Bouquet av Olaf Hajek hos Photowall
Bouquet av Olaf Hajek hos Photowall

Motiven finns exklusivt hos Photowall och kan måttbeställs som fototapet, Olaf Hajeks motiv Bouquet kostar 393 kronor per kvadratmeter. www.photowall.se
Gilla  gärna Allt om bostad  på Facebook
Nu finns vi även på Instagram - där kan du följa oss för att se fina bilder och se de senaste nyheterna

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Kolla in Ikeas nya kollektion - NIPPRIG!

Nu kommer det en sån där härlig kollektion igen - där man vill ha allt! I alla fall nästan. Den nya kollektionen som fått namnet Nipprig är resultatet av ett samarbete mellan Ikea och lokala producenter i Indonesien och Vietnam. Kollektionen tillverkas av naturliga material som sjögräs, rotting, bananplanta, bambu, kokospalm och vattenhyacint genom traditionellt hantverkssätt, men med skandinavisk design. Det här är en tillfällig kollektion som finns på Ikea från och med fredagen den 27 mars. Vi ses där!

Nipprig - ny tillfällig kollektion hos Ikea.
Nipprig - ny tillfällig kollektion hos Ikea.

Nipprig - möbler och inredningsdetaljer i naturliga material som vattenhyacint, sjögräs, rotting, bananplanta, bambu och kokospalm. Jag vill gärna ha en grön fåtölj, och en naturfärgad..och kanske en svart...och även en lampa. Och ett bord....och en kvast. Nu blev jag helt nipprig...
Prisexempel: Nipprig 2015 fåtölj 399 kr, skärmvägg 399 kr. sidobord 299 kr, korg 49-169 kr, korg 39 kr och 49 kr beroende på storlek, kvast 29 kr, burk med lock 79 kr/set med tre stycken, lampskärm natur eller svart 99 kr och 129 kr beroende på storlek, krok 19 kr, hängare med tre krokar 29 kr, vilstol 699 kr. Lanseras hos Ikea den 27 mars 2015.
www.ikea.se
Gilla  gärna Allt om bostad  på Facebook
Nu finns vi även på Instagram - där kan du följa oss för att se fina bilder och se de senaste nyheterna

Nyckelord: Balkong | Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Sovrum | Vardagsrum

Permalink


Spara vatten och energi med Grohe´s smarta powerbox

Älskar smarta innovationer! Här är en av de senaste som lanserats, och sådant här kommer vi nog att få se mer av framöver. Grohe´s teknologi använder blandarens eget vattenflöde för att driva en turbin, dold i en liten låda installerad under tvättstället. Detta omvandlar energin från det rinnande vattnet till lagringsbar elektrisk energi, som sedan driver blandarens infraröda funktion. Bara 60 sekunders vattenfl öde genererar och lagrar tillräckligt med energi för att driva blandaren i 24 timmar.

Grohe´s powerbox omvandlar energin från det rinnande vattnet i kranen till  lagringsbar elektrisk energi.
Grohe´s powerbox omvandlar energin från det rinnande vattnet i kranen till lagringsbar elektrisk energi.

Ingen energi från elnätet krävs för att driva enheten, utan det är energin från vattenflödet som sparas i powerboxen och den driver i sin tur den infraröda spolfunktionen på kranen. Powerboxen har en lagringskapacitet som möjliggör 100 timmars användning från bara 260 sekunders vattenflöde.

www.grohe.com/se

Gilla  gärna Allt om bostad  på Facebook
Nu finns vi även på Instagram - där kan du följa oss för att se fina bilder och se de senaste nyheterna

Nyckelord: Badrum | Energi | Nyheter

Permalink


Iittala firar Wirkkala 100 år

I år är det 100 år sedan Tapio Wirkkala (1915-1985) föddes, han var formgivare för bland annat Iittala. För att hedra den stora formgivare uppmärksammar Iittala några av hans mest populära produkter. Under fyra decennier formgav Tapio Wirk-kala nära 400 glasobjekt (!!)  för Iittala. En av de mest populära serierna var Ultima Thule, inspirerad av nordisk vinter och vackra iskreationer. Kort efter att Ultima Thule lanserades började Finnair använda sortimentet under deras flygturer mellan Helsingfors och New York, det gav förstås serien väldigt bra reklam och den blev väldigt populär och är idag som en  internationell designklassisker.
Ett av Wirkkalas konstnärliga höjdpunkter var i slutet av 1950-talet när efterfrågan på glaskonstverk ökade. För att hjälpa Iittala möta de nya behoven formgav Wirkkala vasen Ovalis som framhäver glasets optiska egenskaper. Med anledning av jubileumsåret återinför Iittala en exklusiv utgåva med de munblåsta Ovalis-vaserna - de bär alla varsitt ingraverat jubileumssignum och finns endast tillgängligt under 2015. De här är så vackra och tidlösa och passar verkligen alla typer av inredningar.

Iittala firar Wirkkala 100 år

För att hedra Wirkkalas 100-årsjubileum utökar Iittala den befintliga Ultima Thule-serien genom att återinföra några favoriter ur serien från tidigare år. Under våren 2015 tillkommer tallrikar i två olika storlekar, glas för mousseande vin samt en karaff. Dessutom utökas standardsortimentet med ett ölglas.

Till ära av Wirkkalas långa karriär lanseras också ett exklusivt gåvokit där Iittala har valt ut fyra olika snapsglas som symbolserar ett av varje decennium som Wirkkala arbetade för Iittala. Kittet inkluderar Tapio (1954), Ultima Thule (1968), Niva (1972) och Kaleva (1980).

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Prylar

Permalink


Med pappkrukan Potato får du en tidig skörd av färskpotatis

Paper Pot från Nelson Garden är en ny serie miljövänliga pappkrukor avsedda för förodling av grönsaker och slingerväxter. I serien finns förodlings-kitet Potato som gör det möjligt att njuta av egenodlad färskpotatis färdig att skörda till midsommar. Genom att sättpotatisen förodlas i jord i pappkrukan blir potatisen färdig hela 2-3 veckor tidigare än normalt. Detta är möjligt då sättpotatisen utvecklar blast tidigt och ger plantan ett välutvecklat rotsystem. När de små potatisplantorna är färdiga att planteras ut, river du enkelt av pappkrukans perforerade botten och placerar krukan i väl genomvattnad jord. På detta sätt hanteras plantans rotsystem skonsamt och den del av pappkrukan som följer med plantan ner i jorden förmultnar inom kort. Smart! Annars kan man ju odla i gamla mjölkartonger, men då blir just den här proceduren inte lika lätt. Och mjölkkartongerna har ju en glatt lite plastad yta så de ska man nog inte gräva ner...

Paper Pot från Nelson Garden Foto: Annika Rådlund
Paper Pot från Nelson Garden Foto: Annika Rådlund

Paper Pot finns i två storlekar: Kruka om 0,5 liter med extra djup som används för en första omskolning av exempelvis tomat, chili och slingerväxter, och kruka om 1,2 liter med rum för stor jordvolym, dels för en första omskolning av till exempel gurka, squash och luktärter, dels för en andra omskolning. Potato består av ett odlingstråg och 8 stycken Paper Pot pappkrukor 1,2 liter. Cirkapris 89 kronor.
Paper pot 1,2 l, förpackning med 8 stycken pappkrukor om 1,2 liter. Cirkapris 39 kronor.
Paper pot 0,5 l, förpackning med 10 stycken pappkrukor om 0,5 liter. Cirkapris 39 kronor.

Så kan du skörda färskpotatis 2-3 veckor tidigare än vanligt:
1. Välj en certifierad sättpotatis för att undvika sjukdomar. Var aktsam om de små groddanlagen.
2. Fyll krukorna till hälften med jord och vattna försiktigt igenom.
3. Placera en sättpotatis i varje kruka med groddanlagen uppåt. Jorden ska täcka till ungefär hälften.
4. Ställ krukorna tätt ihop i tråget och placera på en ljus och sval plats. 15 grader är en idealisk temperatur.
5. När potatisen fått blast och utvecklat ett fint rotsystem är det dags att plantera ut den. Dra upp fåror några dagar innan utplanteringen, kupa över jord och tänk på att skydda mot frost med tex fiberduk.

Nyckelord: Mat | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Burkarna från Arbrå Ångbageri blir en fin inredningsdetalj

Förr så var det flera företag som sålde kakor i just plåtburkar, men det är inte särskilt vanligt idag. Jag är dock en plåtburksälskare som har samlat på mig en hel del burkar i mina dagar. Jag tror att intresset uppkom då Martin Ljung körde sitt barnprogram (Farbror Frippes skafferi) på TV under 70- och 80-talet , där man fick se tecknade filmer ur varje burk. Det var spännande! Idag har jag en burk för varje torrvara i skafferiet, och några större som jag har glödlampor, servetter, servettthållare, tejp och annat i. Jag vet precis, på grund av motivet, vad som finns i burken. Men andra tycker förstås att det är drygt, för de vet inte alls vad som är i vilken burk. Hur som helst, så har Arbrå Ångbageri fina pepparkaksburkar i ljusblått och rosa. Vårens nyhet är citronkakor, i citrongula burkar. Förutom att kakorna är goda (provsmakade på Formexmässan) så passar burkarna lika bra i vita kök som till retrostilen.

Arbrå Ångbageri citronkakor Foto: Annika Rådlund
Arbrå Ångbageri citronkakor Foto: Annika Rådlund

Citronkakor utan konserveringsmedel och transfetter. Innehåller vetemjöl, mjölkfritt margarin, socker, krämpulver, bakpulver och citronarom. Direkt från Arbrå Ångbageri i Hälsingland som har funnits sedan 1892! www.arbraangbageri.se
Kakorna finns även hos bland annat www.inreda.com Burkarna blir en fin inredningsdetalj då kakorna är slut...

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Sommarens inredningsnyheter hos Indiska

Indiska har en härlig vår- och sommarkollektion i år. En del av kollektionen följer den ljusa blåvita trenden som vi kommer att se mycket mer av framöver. Färgerna går från mörk jeansblå till ljusare toner av blått. Mönstren består av allt från vattenfärger, etniska mönster och ananasmotiv. Blanda upp det här med ljust trä, bambu, mässing och terrakotta och du har en ny fräsch look hemma.

Indiska sommaren 2015 Foto: Annika Rådlund
Indiska sommaren 2015 Foto: Annika Rådlund

En del av indiskas vår och sommarkollektion består av mycket blått och vitt blandat med mässing och ljust trä. En del av yheterna börjar att ramla in i butik redan i april. Prisexempel; Kudde tribal 249 kr, Ananasmugg 59 kr, Indra lattemugg 79 kr, salladsbestick 129 kr, Rattan ljuslykta i storlek S och L 129 och 249 kr, ljushållare i mässing Pine Light 199 kr. www.indiska.se

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Sovrum | Textil | Vardagsrum

Permalink


Maria Montazamis textilkollektion för Living and room

Bland vårens inredning ser vi både ljuvliga pasteller, romantiska former och grafiska mönster. Precis så är även Maria Montazamis textilkollektion för Living and room. I vår presenteras även hennes glas och porslinsserie för Fyrklövern, som jag har skrivit om här. Min favorit i textilkollektionen är den mjuka silvergrå kudden med en stor maffig tofs. Egentligen gillar jag hela serien - den skapar lite extra lyx i vardagen med sina sobra färger och glansiga material. Allt med en touch av Hollywood.

Maria Montazamis textilkollektion för Living and room

Moments påslakansset i 100 % bomullssatin med örngott, 799 kr. Moments prydnadskudde i bomull och viscose i grå vitt, 369 kr. Moments örngott 50x60 och 60x80, 199 kr/st. Waves kuddfodral i pälsimitation med innerkudde, 229 kr. Waves plad i pälsimitation 549 kr, Lanterna i svart metall med silverinsida H 31 cm, 229 kr. Och det bästa av allt: Moments tofs (en så kallad tassel) 139 kr. Living and room säljs genom homeparties, så håll utkik när det är något i din stad. www.livingandroom.se

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Presenter | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Brandvarnaren Lento är formad som en fluga i taket

Brandvarnare måste vi ha, helst i varje rum. Jag har bland annat en av Schneider Electric, den som är Sveriges minsta brandvarnare. Den har jag tidigare skrivit om här här. Sen har jag även en fin designad grå variant som är klädd i tyg designad av Harri Koskinen för Jalo Helsinki. Nu är jag sugen på Paula Suhonens brandvarnare, också den från Jalo Helsinki, den skulle passa så bra i barnrummet tycker jag. En grön fluga i taket! Kul design - jag trycker på gilla-knappen!

Brandvarnaren Lento från Jalo Helsinki. Design Paola Suhonen
Brandvarnaren Lento från Jalo Helsinki. Design Paola Suhonen

Brandvarnare från Jalo Helsinki med design av Paola Suhonen, fiinns i 5 olika färger. Brandvarnaren heter Lento som betyder Flyg på finska. Den har bland annat tilldelats designutmärkelsen Red Dot Design Award. Finns för cirka 399 kr hos bland annat www.vuur.se

Nyckelord: Prylar | Tips

Permalink


Rabothyttan- en fjällstuga utöver de vanliga

Dök precis på en bild på den här fantastiskt coola fjällstugan som kallas Rabothytta. Den är placerad mitt i vandringsområdet Okstindan på Helgeland i Norge, på 1200 meters höjd. Okstindan kallas för Nordnorges tak då bergsmassivet hyser flera av de högsta topparna där. .Namnet Rabothytta har stugan fått efter den franska geologen och turisten Charles Rabot, som kartlade området i Helgeland i slutet av 1800-talet. Den säregna arkitekturen är designad av världskända arkitekterna Jarmund / Vigsnæs Arkitekter MNAL. Stort plus för det stora fönstret och för hur den på något sätt både smälter in i naturen men ändå sticker ut.

Fjällstugan Rabothytta i Nordnorge Foto: Innovasion Norge
Fjällstugan Rabothytta i Nordnorge Foto: Innovasion Norge

Rabothyttan, en fjällstuga utöver de vanliga. Det stora fönstret ger ett härligt ljusinsläpp samtidigt som man en fin utsikt över fjället. Design: Jarmund / Vigsnæs Arkitekter MNAL

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Bygg | Detaljer | Inspiration

Permalink


Budget och Lyx - Termos i koppar och silver

Lika som bär kan man säga om de här termosarna från Rusta och Stelton. Steltons termoskanna designades redan 1977 har blivit en klassiker. Den finns i flera olika färger och är designad av Erik Magnussen. Rustas kanna känns mycket plastigare och lättare än Steltons. Har ingen aning om hur de håller värmen, men om Steltons har hängt med sedan sjuttiotalet så förmodar jag att den är riktigt bra.

Termos koppar och silver från Stelton och Rusta.
Termos koppar och silver från Stelton och Rusta.

Steltons termos rymmer 1 liter och är 30 cm hög och har en diameter 10,5 cm. Den har en glasinsats som går att byta om den skulle gå sönder. Pris cirka 995 kr. Rustas termos rymmer också 1 liter, och kostar 149 kr.

Nyckelord: Prylar | Tips

Permalink


Ny muminmugg - Håll Sverige Rent

Mumintrollens skapare, Tove Jansson, älskade havet och naturen och att värna om miljön var för henne en självklarhet. Under sjuttiotalet illustrerade Tove, tillsammans med sin bror Lars Jansson, exklusiva Muminaffischer för stiftelsen Håll Sverige Rent i deras kampanj ”Rädda Östersjön”. Nu i februari 2015 har Arabia återupplivat motivet på de gamla affischerna i en exklusiv specialmugg för Håll Sverige Rent. Genom att köpa muggen bidrar man till Håll Sverige Rents arbete med att upplysa barn och ungdomar om nedskräpningens påverkan på vår miljö. Motivet påvisar problemen om vad som händer om vi skräpar ner våra hav men påminner oss också om vår vackra natur.

Muminmuggen Håll Sverige Rent Foto: Annika Rådlund
Muminmuggen Håll Sverige Rent Foto: Annika Rådlund

Muggen lanseras den 12 februari i en exklusiv Muminutställning på Junibacken i Stockholm. Junibacken har ensamrätt till försäljning på produkterna de första två veckorna, innan de släpps för bred distribution. Antar att det här blir ett måste för samlaren... Specialmugg Håll Sverige Rent , 30 cl. Rek. utpris 299 Sek. 15 kr/såld mugg går till stiftelsen Håll Sverige Rent.

Nyckelord: Barn | Nyheter | Övrigt | Porslin

Permalink


Brolle byggde ett 50 kvm stort garage

Musikartisten Brolle verkar tillbringa en hel del tid i garaget, där han har två Cadillacs som han mekar med. På Lövångers Byggs hemsida berättar han om hur nöjd han är med garaget som är byggt med deras byggsats-/blocksystem. Framförallt verkade han nöjd med byggnaden var lätt att anpassa storleks- och utseendemässigt och att själva byggandet gått snabbt. I effektiv tid tog det lite drygt en vecka att få upp hans stora garage. Men man ska förstås komma ihåg att grundarbetet, markarbetet är superviktigt och att det krävs både planering och tid innan man kan slå upp själva byggnaden. Hade varit kul att se hur garaget ser ut på insidan också, kanske är det inrett i 50-talsstil?

Brolle har byggt ett nytt garage Foto: Lövångers Bygg
Brolle har byggt ett nytt garage Foto: Lövångers Bygg

Artisten och låtskrivaren Brolle bor i Skellefteå i en ljusgul villa och numera även i ett garage i samma färg.

www.lovangersbygg.se
www.brolle.se

Nyckelord: Bygg | Övrigt

Permalink