AoB Bloggen med Annika Rådlund

Boktips: Texmex från grunden!

En bok för alla som gillar att laga mat hemma - och om man gillar texmex mat förstås. Jag älskar den typen av mat, och jag tror att jag fastnade för den då jag bodde i Arizona i USA ett tag. Där har maten tydliga influenser från Mexiko, som staten gränsar till. Det suveräna där är att det också finns snabbmatkedjor där med texmexmat, som känns mycket fräschare än hamburgare och strips. Men som sagt så är det ju så att om man lagar maten själv - så vet man vad det är i den.
Den här boken innehåller en mängd fina serveringstips och en helt ny matvärld öppnar sig! Grunden ser ut så här; "Det första man måste veta om att laga texmexmat är att det är kul och färggrann mat som smakar väldigt mycket. Så ta i med limen och chilin. Det andra är: Inga konserver, burkar eller plastförpackningar får användas. Här gör vi allt från grunden." Vad sägs om att göra egna tortillas, hetaste chilisåsen (den hoppar jag över), baja fish tacos-den kungligaste av alla tacos och chokladmarrängpaj till efterrätt? Ja, inte mig emot.

Författaren Jonas Cramby har hämtat inspiration till receptboken Texmex från grunden i bland annat Texas, New Mexiko och Kalifornien. Utgiven av Natur & Kultur. Pris 189 kr, Adlibris.


Adlibris
Natur & Kultur

Nyckelord: Böcker | Inspiration | Mat | Nyheter

Permalink


Veckans favoriter: Tapter från Ellos!

Ellos har börjat med tapeter i sitt heminredningssortiment! Jag gillar! Det är perfekt med postorder, då får man dem hemskickade och är man inte nöjd när man ser rullarna i verkligheten går det att skicka tillbaka dem.
I Ellos sortiment finns just nu tapeter från Decor Maison och Firm Living - de sistnämnda har jättehärliga mönster i retro-stil. Här har jag valt ut några som jag tycker är superfina i barnrum.

Owls, Rush Hour, Dotty och Marionette från Ferm Living finns nu i Ellos sortiment, 535 kr/rulle.

Ellos

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Tapet | Tips

Permalink


Lördag 29 sept - Kaffets dag!

För första året firas idag nyinstiftade Kaffets Dag, datumet sammanfaller med International Coffee Day. Tanken är att så många som möjligt uppmärksammar kaffe och helst specialkaffe på denna dag. Så det kanske är idag man ska prova något spännande kaffe på café eller köpa en gigantisk latte bara för att fira? Eller spå vännerna i kaffesump? Eller varför inte ta en dubbel påtår tillsammans med en kaffelikör? Eller köpa en fantastisk glänsande fin kaffemaskin eller kaffebryggare?

Fira kaffets dag med att skaffa en egen glänsande kaffemaskin. Kaffebryggaren Styline testades tillsammans med 24 andra kaffebryggare i mars-numret av tidningen Råd & Rön. Den stilrena Kaffebryggaren från Bosch valdes då till den kaffebryggare som lyckades få fram den absolut godaste kaffesmaken och fick utmärkelsen ”Bra köp” . Den fick även höga betyg för sitt funktionella droppstopp och smarta säkerhetslösningar.

Ovan: MAESTRIA från Nespresso ger en baristas expertis i hemmet.

Bosch
Nespresso-Maestria

Nyckelord: Elektronik | Kök | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Designtapeter av norskan Kaja Solgaard

Den norska produkt- och möbeldesignern Kaja Sorgaard har börjat göra tapeter inspirerade av måleri och skulptur. Powerlines och är inspirerad av Kajas hemtrakter i Norge. När hon var yngre brukade hon betrakta elstolparna där som en typ av landskapsskulpturer och drogs till de intressanta former som de kunde resultera i. En sommar tog hon med sig kameran till sin gamla hemstad och fotografierna kom att bli grunden till detta grafiska tapetmönster som nu finns hos Photowall i fyra olika färgkombinationer. Minimalistiskt var ordet.

Powerlines black 369 kr/m2, Photowall


Photowall

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Tapet

Permalink


Höststäda med en takrännerensare!

Här är en ny pryl som jag fastnade för bland alla pressrealiser som jag tittar på varje vecka. Jag har inte provat den själv men den verkar onekligen bättre än att försöka stå på en pall med en piasavakvast och rensa takrännorna. Den här har ett teleskopskaft som är expanderbart upp till fem meter (!) och båda ändarna av takrännsaren kan ställas in i optimal vinkel. Med den rundade borsten tar man bort mindre skräp och med skrapan tar man bort sådant som sitter fast. Med rätt prylar kan även ett sånt här arbete bli kul!

Med Fiskars nya QuikFit takrännerensare kan man stå på marken och rensa takrännorna från höstlöv och annat.

Fiskars

Nyckelord: Nyheter | Övrigt | Tips | Utomhus

Permalink


Vinn! Postern ”No dancing - except on tables” från Lagerhaus!

Jag älskar skyltar, bilder och texter som får mig att le. Det här är definitivt en av dem! Fritt fram att hoppa upp och dansa på bordet - härligt! Postern kommer från Lagerhaus och vi lottar ut fem stycken. För att vinna ett av de fem som vi lottar ut är det bara att gå till Allt om bostads facebooksida och skriva under bilden varför du vill vinna ett av dem. Lycka till!

Nyhet från Lagerhaus, affishen "No dancing - except on tables" 30x40 cm, 200 g papper. 59kr/st

 

Lagerhaus

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Kök | Nyheter | Prylar | Tävling

Permalink


50 000 kr i heminredning från EM anyone?

Om man har tid och möjlighet att åka till någon av EM:s butiker i Barkaby, Bromma eller Infracity så tycker jag man ska chansen att åka dit, man kan vinna heminredning för 50 000 kr! Det måste ändå vara större chans att vinna det än att vinna samma summa på en Trislott?
Själv har jag ofta haft tur med tävlingar och senast i fredags kammade jag hem två biljetter till en konsert som jag skulle på. När jag var yngre tävlade jag ofta om allt möjligt och skrev rim och så vidare. Tyvärr har jag inte så mycket tid för sådant nu. Men för er som har tid och möjlighet och behöver lite ny inredning, åk till EM! Inredaren Andrea Engsäll följer med vinnaren som shoppinghjälp.
Själv skulle jag bära hem den här soffan och den här mattan om jag vann. Jag är lite inne på orange nu så jag skulle även välja Moster golvlampa och bordslampa.

EM Tävling
E
M

Nyckelord: Inredning | Tävling | Tips

Permalink


Boktips! Pizza på surdegsbröd och goda bullar!

Nu är det väldigt många som skippar bröd i sina dieter, men jag är en av dem som tycker att det är okej att äta bröd - om det är med måtta. Som med allting annat. Det här är Martin Johanssons tredje bok om bröd. I den här boken har han fokuserat på ett sätt som han gillar att baka, utan degblandare, men det går förstås att använda det om man vill.
Det finns fyra grundrecept på pizza, där två är med vanlig färsk jäst och sedan är det två som bakas av surdeg och alltså tar lite längre tid. Surdegspizza, det vill jag prova! Vad sägs om "vit och grön pizza med pesto, kapris och parmesan?" Låter fantastiskt tycker jag!
Han delar också med sig av recept på bullar (kanel, kardemumma, äppel, choklad och blåbär) samt olika sorters matbröd. Ingredienserna är angivna i viktmått för att han tycker att det är enklare, om man inte har en våg så finns det volymmått också.

Bröd och pizza- surdegsbröd, fullkornsbröd, pizza och kanelbullar med recept , beskrivningar och tips. Boken innehåller fina foton på matt papper, fotograf Tina Axelsson och Martin Johansson själv. Utgiven av bokförlaget Natur & Kultur Pris 189 kr på Adlibris.

Adlibris
Natur & Kultur

Nyckelord: Böcker | Inspiration | Mat | Nyheter

Permalink


Veckans favorit: Rustika träbokstäver av återvunnet trä!

Jag har aldrig riktigt anammat den här bokstavstrenden som råder i landet. "Carpe diem", "Love" och ett stort "&"-tecken på en hylla eller på väggen... Jag tycker att det är fint förstås när jag kommer hem till andra som har det men har alltid känt att det inte funkar hos mig. Idag dök jag på de här bokstäverna från Countrybymail.se och nu kanske jag ändå gillar bokstäver lite mer.
Dessa är riktigt rustika och tillverkade av återvunnet trä från hus, båtar, möbler och annat vilket gör varje bokstav helt unik. Bokstäverna kan ha en vilken färg som helst eller var i en kombination av flera färger, om man beställer blir det en överraskning vad man får! Dessutom gillar jag överraskningar så det blir ett extra plus för det!

Bokstäver med nött, rustikt och väderbitet utseeende, 99kr/st från Countrybymail.se


Countrybymail

Nyckelord: Arbetsrum | Barn | Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Prylar | Sovrum | Vardagsrum

Permalink


Singelmän bor i villa – singelkvinnor i hyresrätt

En ny kartläggning av boendesituationen för singlar visade att var trejde singelman bor i villa medan endast var femte singelkvinna gör detsamma. Mönstret är också detsamma för både singelföräldrar som de utan barn. 34 procent av männen bor på 100 kvm eller större medan endast 24 procent av kvinnorna bor lika stort.

Om man hittar en partner så visar undersökningen att singelmannen vill att den nya partnern flyttar in hos honom medan kvinnan hellre ser att man skaffar sig ett nytt gemensamt boende. Det är också självklart för de flesta singlar att dela lika på boendekostnaderna med en eventuell ny sambo.

Fler än hälften av kvinnorna uppger att de vill skriva samboavtal om de flyttar ihop med någon, men männen är inte lika bekymrade inför framtiden. 36 procent säger att de kommer att skriva samboavtal om man flyttar ihop med en partner. Har du skrivit samboavtal? Här kan du läsa mer om avtalen.
 

Det är det betydligt fler singelmän som har råd att leva ensam i en villa jämfört med singelkvinnorna, visar en ny undersökning från Match.com

Nyckelord: Bostäder | Hus | Nyheter

Permalink


EXIT- lampdesign med ull och koppartråd!

I går kväll var jag på Borås textilhögskolas vernissage - här i Stockholm. De visade upp sina examensarbeten och jag måste verkligen säga att jag hoppas att alla kommer att komma i produktion. Det var så många fina alster som det låg både hantverk och historia bakom. Flertalet hade blandat olika tekniker, mjukt och hårt och kantigt och böljande. Det går säkert att specialbeställa enstaka produkter direkt ifrån varje designer också. Utställningen pågår 20-29 September Galleri KG52 Kammakargatan 52, Stockholm

Bild 1: Tre lampor i tre olika uttryck med koppartråd och ull. Väven går därför att forma, vika och ärga. Ljuset gjorde att glansen kom fram fint i koppartråden. Design: Ingrid Bergh

Bild 2: Med inspiration från origami och geometriska former har Johanna Björck skapat sittplatser med stickade överdrag och mjuka trekanter att sitta på - en blandning av mjukt och hårt.

johanna,[email protected]
[email protected]

Nyckelord: Belysning | Inredning | Nyheter | Prylar | Textil

Permalink


Clas Ohlson satsar på verktyg

Jag skriver ofta om "mjuka saker" så här kommer en lite hårdare nyhet. Clas Ohlson storsatsar med en helt ny serie inom elhandverktyg, ett system där man använder samma batteriplattform (18V) till alla verktyg. Det ska då bli billigare och vara mer miljövänligt då man kan använda ett och samma batteri till sex olika produkter.

Cotech LXC serien från Clas Ohlson laddas på 40 minuter. Skruvdragare 799kr, Cirkelsåg 399kr, tigersåg 349 kr, pendelsticksåg 299 kr, arbetslampa 199kr, borrhammare 399kr. Ett LXC Batteri 1,5Ah koster 299kr och LXC Batteri 3,0Ah 599kr.

 

Clas Ohlson

Nyckelord: Bygg | Nyheter | Prylar

Permalink


Jacuzzi på den lilla toaletten?

Varumärket Jacuzzi lanserar nu CitySpa – ett SPA för trångbodda. I sin marknadsföring så säger de att det är ett Spa som passar små badrum, även i äldre hus. Men då tror jag inte att de har sett en "Stockholmstoalett"...för där får man vara glad om det får plats ett tvättställ.
Men hur som helst så är det lite mindre än jacuzzin normalt brukar vara, så det innebär mindre belastning för golvet och mindre mängd vatten. Det går att sitta sex personer i det så det fyller forftarande funktionen av ett familje- eller kompisbad.
Vattnet är ständigt uppvärmt och kan sparas i flera veckor om man följer rengöringsinstruktionerna. Som vanligt gäller det då att man inte dimper ner helt jordig i plurret för då måste förstås vattnet bytas. En extra finess är att det går att koppla in in musik via bluetooth och att det även går att köpa till ett isoleringlager så att karet håller värmen ännu bättre och drar mindre energi om det ska stå utomhus.

Jacuzzi® CitySpa kostar 98 200:- inkl moms (tyvärr ingår inte terassen och vyn i priset...)

Badrumsspecialisten

Nyckelord: Bad | Badrum | Nyheter

Permalink


Nadja Wedins mönster blir kuddar och brickor

På Formex träffade jag Nadja Wedin som precis har lanserat en egen kollektion av textilier och brickor. Mönstren ritar hon med en 0,4mm tuschpenna så man kan förstå att det tar ganska lång tid att göra klart ett motiv. En hund och en katt fanns avporträtterade i svartvitt annars var det böljade bladverk med fjärilar och små insekter som fanns presenterade i olika färgskalor. Nadja Wedin får vi säkert se mer av framöver!

En besökare på Formex studerar Nadja Wedins mönster i hennes monter. Bricka 350 kr och Kuddfodral 550 kr.

Nadja Wedin

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Prylar | Sovrum | Textil | Vardagsrum

Permalink


Vinn ”Nä nu går jag i ide” från Lagerhaus!

Det här örngottet dyker just nu upp i många inredningstidningar och på webben. Det har nog att göra med att det är så trendigt med natur och djur just nu, eller så är det helt enkelt så att många känner sig trötta nu på hösten och skulle helst vilja gå i ide och komma ut till våren samtidigt som björnarna... Örngottet passar lika bra på en kudde i sängen som i soffan tilllsammans med andra kuddar. För att vinna ett av de fem örngotten som vi lottar ut är det bara att gå till Allt om bostads facebooksida och skriva under bilden varför du vill vinna ett av dem.
Lycka till!

En av Lagerhaus höstnyheter - örngottet Bear. Storek: 50x60cm och tillverkat i bomull. Värde 49kr/st

 

Lagerhaus

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tävling | Textil | Vardagsrum

Permalink


Höstens interiörer från R.O.O.M.!

Om man har vägarna förbi Hötorget i Stockholm så rekommenderar jag en tripp upp till PUB:s tredje våning för att titta på möbler och andra inredningsprylar från R.O.O.M. Deras egen produktion har ökat och de har många fina prylar som håller stilen längre än en säsong. De har allt ifrån det runda soffbordet R38 till till blocktryckta textilier. Om inte annat, låt er inspireras av dessa två bilder av R.O.O.M:s egna inredare.

Höstens interiörer på R.O.O.M. har tagit inspiration av det äkta och det långsiktiga det har påverkat valet av miljöernas möbler och materialval.
Lyxbohemen
Här har traditionella mönster, t.ex. Ikat, uppdaterats i färg och form. Textilierna präglas av kontrasterande möten mellan färger, där djupa, intensiva färger blandas med en färgskala i naturtoner. Stilen känns utvald, elegant och har en internationell känsla.
Wood & White
Här blandas vitt med olika träslag. Stilen präglas av igenkänning och materialkänsla. Möbler och lampor är skandinaviskt producerade och materialen bomull, linne, skinn och trä kontrasterar fint mot varandra.

R.O.O.M.
 

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Vardagsrum

Permalink


Handdukstorken som kommer ihåg dina rutiner

Jag har aldrig riktigt förstått poängen med handdukstorkare, eftersom handdukarna torkar ändå och jag tycker att det är slöseri med energi... men det är klart att det är smidigt om man är många i familjen och det duschas flera gånger per dag och utrymmet för att hänga upp handdukarna är begränsat. Sedan är det förstås härligt att få en varm handduk om man är frusen...
I alla fall så har PAX nu kommit med en torkare med timer så att värmen inte behöver stå på hela tiden. Det går att ställa in två repetitioner per dag, till exempel morgon och kväll samt en timer om man vill använda den förutom de förinställda tiderna. Handdukstorken går kan montera med endast ett väggfäste vilket gör att den kan svängas ut från väggen. Så som det är med de flesta tekniska prylar - allt var inte bättre förr.

PAX TR-i serien har inbyggd intelligent timer där två repetitiva tider per dygn kan förinställas. Dessutom finns engångstimer om rutinen skulle ändras vid något tillfälle. Pris från cirka 1900 kr.
Energiexempel:
En handdukstork med permanent drift och med en effekt på 60 W förbrukar el för ca 700 kronor varje år (vid elpris 1,5 kr/kWh) med timer kan hundralappar sparas (Källa: PAX)

Nyckelord: Badrum | Elförbrukningen | Nyheter | Tips

Permalink


Tapet med mönster av Stig Lindberg!

Om man gillar 50-talsinredning så kan jag tipsa om att Boråstapeter kommer att lansera en ny kollektion i oktober, där klassiska textilmönster från fyra av 1950-talets främsta formgivare har gjorts om till moderna tapeter. Kollektionen heter Wallpapers by Scandinavian innehåller mönster av Arne Jacobsen, Sven Markelius, Karl Axel Pehrson och Stig Lindberg. Vissa av dem är brokiga i flera färger med löv och blommor medan andra går endast i två färger med grafiska mönster. Det här är förstås väldigt snyggt till typiska femtiotalsmöbler i teak och trä, plastprylar och lampor i metall, men det passar även till modern och lantlig inredning.

Wallpapers by Scandinavian från Boråstapeter finns ute i butik från 15 oktober 2012. Kollektionen kostar 629 kronor/rulle och innehåller 36 tapeter.

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter | Tapet

Permalink


Veckans favorit: Stanford kökslampa!

Det här är en nyhet som precis har kommit från LampGustaf. Det här är vad jag kallar en rejäl kökslampa. Eftersom ljuset är riktat nedåt så passar den bra ovanför en köksö eller ett köksbord. Den finns även i en annan variant där tre lampor hänger ner från en mindre runt platta, så den tar lite mindre plats och passar bättre om man har ett mindre bord. Lamparmarna är inte raka på den utan ljuset kan riktas åt lite olika håll. Sedan finns även en väggvariant med ledad arm som passar ovanför arbetsbordet. Snyggt och enkelt, perfekt om man gillar en lite mer avskalad och stram stil. Men den kan även bli spännande som kontrast till något som är det rakt motsatta.

Nyhet höst/vinter 2012: Stanford Pendel från Lamp Gustaf, pris cirka 4150 kr.


Lamp Gustaf 

Nyckelord: Belysning | Inredning | Kök | Nyheter

Permalink


Boktips: Samlarobjekt och Moderna designklasiker!

De här tre böckerna är just nu mina absoluta favoriter. Det är som att ha en påse godis på bordet och man bara väntar på att få ta en bit till...
I boken Samlarobjekt finns nästan 100 av 1900-talets meds kända och vackraste designklassiker inom möbler, glas, keramik, husgeråd och belysning. Det står även tips om ungefär hur mycket de kostar och hur man känner igen att just den produkten är äkta. Superbra! Korta beskrivningar till varje grej så att man kan läsa på lite om sina favoriter och det som man är nyfiken på.

I boken Stolar kan man läsa på och titta på 100 designstolar från 1900-talet och i boken Lampor är det lika många armaturer presenteras. Även i dessa böcker finns en ruta vid varje beskrivning där det står vad man ska hålla utkik efter för att se om det är ett original samt priser. Så nu är det bara att drömma sig bort att man ska hitta en 79 000 kronors stol på loppis.

Läs om Arne Jacobsens stolar Ägget och Sjuan, Tiffanylampan och keramikgods från Uppsala Ekeby. Bokserien innehållar titlarna: Samlarobjekt- moderna designklassiker, Lampor- moderna designklassiker och Stolar- moderna designklassiker är alla tre utgivna av Norstedts. Pris: 96 kr/styck på Bokus.com Bokus

Nyckelord: Belysning | Böcker | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink