AlltomBostad
 

2014 Juni

2014 Juni


Ni vann!

Nu är vinnarna om utsedda - två personer har vunnit två bäddset var från Jotex nya snygga bäddkollektion Percale. För att delta i tävlingen krävdes det att man svarade på en fråga samt motiverade varför man ville vinna. De två som vi utsett som vinnare hade de bästa motiveringarna och hade svarat rätt på frågan.

En av vinnarna blev Maria Björk med sin motivering "Efter tre små barn inom fem år med allt vad amning och blöjbyte mitt i natten innebär vore detta fina bäddset underbart att vinna, gärna det rosa dubbelsetet"
Vi skickar två bäddset till dig och hoppas att du ska sova gott mellan amning och blöjbyten.

Birgitta Johansson i Vallentuna har vunnit med motiveringen: "De härligt sommargröna påslakanen passar så bra i mitt sovrum där jag just lagt på mina nytvättade och hemvävda trasmattor. Mattorna är ljusa med ränder i grönt - vilken matchning med gröna färger ton i ton. Här kommer vi att sova gott med fönstret på glänt mot sommarnatten.."
Birgitta hade även skickat med en bild på sitt sovrum med sina hemvävda mattor. Jättetrevligt att se och vi tror påslakansseten kommer att passa perfekt till ditt sovrum. Grattis till er båda - vinsterna kommer med posten!

Foto: Birgitta Johansson och Jotex
Foto: Birgitta Johansson och Jotex

Jotex nya bäddtextil är ett fantastiskt material för bäddtextil. Mjukt mot huden. Lyxigt, svalt och följsamt. Slitstarkt och behåller sin färg, mjukhet och känsla länge. Vändbar med två färger ton-i-ton. Fina detaljer som dubbelstickade sömmar och dekorativa knappar. 100% bomull. Tvätt 60°. Krympning max 2%. Påslakan 150x250 cm, 1 örngott 60x50 cm. 2-delat set kostar 299 kr hos Jotex och finns i ett flertal färger.


Jotex

Nyckelord: Sovrum | Tävling | Textil

Permalink


Snigelfälla - bjud sniglarna på öl!

Vi är som tur är förskonade från sniglar där jag bor, men jag vet att de är ett stort problem söderöver. Här har jag sett en smart pryl som man ska kunna fånga sniglarna med. Istället för att jaga sniglar så ska man enkelt kunna fånga dem genom att gräva en liten grop i gräsmattan, sänka ned en snigelfälla, fylla på med öl och se hur sniglarna dras till fällan. När de sedan trillat i kommer de inte att kunna ta sig upp och man kan sedan tömma fällan allt eftersom det fylls på med fler sniglar. Snigelfällan har även ett uppfällbart tak som skyddar mot regn vilket annars lätt hade kunnat vattenfylla fällan och låtit sniglarna flyta upp till ytan igen.

Snigelfälla / Smartasaker.se
Snigelfälla / Smartasaker.se

Nyhet: Snigelfälla - nedsänkt fälla för att fånga trädgårdsmarodörer. 199kr/st hos Smartasaker.se Dela en öl med sniglarna.

Smartasaker.se

Nyckelord: Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


Inspiration - svartvitt sovrum

Det är ju väldigt många nu som inreder hela sina hem i enbart svart och vitt. Det tycker jag känns lite trist, men har man en svart eller vit bas så är det lätt att addera färger efter humör. De här två sovrummen såg jag på husmässan i Finland, där hade men inrett två superhärliga sommarhus i svart och vitt. Vilket av sovrummen gillar du bäst?

Sovrum i svart och vitt Foto: Annika Rådlund
Sovrum i svart och vitt Foto: Annika Rådlund

Vita väggar med svart eller vitt golv. Med vita och svarta möbler är det enkelt att sedan addera detaljer i färg om man tröttnar på det svartvita. Jag gillar det nedre sovrummet bäst, kanske för att bäddsetet och tavlan var så fint ihop. Och lampan...

Loma-asuntomessut (mässan)

Nyckelord: Inspiration | Mässor | Sovrum | Tips

Permalink


Inspiration - svartvitt badrum

Den här fina svartvita toaletten såg jag på husmässan i Finland. Väldigt fint tycker jag, och det visar att man kan även kan göra en väldigt liten wc fin. Gillar speciellt den svartvita canvasen på väggen, även om jag annars inte är så mycket för tavlor på toaletten eller i badrummet.

Svartvit wc Foto: Annika Rådlund
Svartvit wc Foto: Annika Rådlund

Med vita väggar, golv och porslin så är det snyggt med svarta och mörkgrå detaljer, det skapar kontrast och ger ett designat och modernt intryck.


Loma-Asuntomessut (mässan)

Nyckelord: Badrum | Inspiration | Mässor | Tips

Permalink


Vit bastu som ändrar färg med belysningen

I Villa Aava, som är ett av husen här på fastighetsmässan i Finland så finns den här basun som är vitmålad och har belysning som skiftar färg. Jag kan säga att man hittade mycket bastuinspiration på denna mässa, då alla 28 villor har bastu och även lägenheterna...

Bastu Foto: Annika Rådlund
Bastu Foto: Annika Rådlund

Vit sauna med belysning som skiftar färg. Jag vet inte vilket företag som tillverkar belysningen, men det går säkert att ta reda på. Huset är tillverkat av Polarhuouse Oy och deras email är: [email protected] Det fina vita aggregatet kommer från Tulikivi och de har flera olika modeller som är vita.

Loma-Asuntomessut (mässan)
Tulikivi (bastuaggregat)

Nyckelord: Belysning | Bygg | Detaljer | Inredning | Inspiration | Ljus | Mässor | Tips

Permalink


Villa Atrium - med pool i mitten

Jag är på en stor husmässa i Finland där man har byggt upp ett nytt sommarhusområde vid kusten. Det är egentligen fel att kalla dem stugor för de är riktiga villor. Här är ett av etagehusen som har fyra huskroppar, så att en del (den främre svarta delen) kan användas som gästhus. Mellan huskropparna är det en pool. Perfekt då man slipper insyn och det ligger vindskyddat. Men hur funkar det på vintern? Drivor av snö där på "innergården" och hur får man ut snön om man vill ta sig ett bad på vintern? Ett glastak under vinterhalvåret kanske vore något...

Villa Atrium Foto: Annika Rådlund
Villa Atrium Foto: Annika Rådlund

Villa Atrium, 155 kvm vid med sjöutsikt och nära till havet. Terassen längs fram på den svarta husdelen var bra placerad, med härlig utsikt. Poolen ligger mellan den vita och svarta husdelen. Huset är ritat av arkitekt Tero Oinas. Villa Atrium har 6 rum och kök och är ett lågenergihus.

 

Villa Atrium - Ojan Rauta
L
oma-Asutomessut (mässan)

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Energi | Hus | Inspiration | Mässor | Nyheter

Permalink


Smart hylla av en halv stol

Ja, svårare än så här behöver det inte vara att skapa en unik hylla/hängare. Kanske har man en gammal stol som tappat ett ben eller så har sitsen delat sig, som de gör ibland då de är tillräckligt gamla och slitna. Eller så tar men en ny stol som man gillar och kapar den i två delar, på med valfri färg och sedan är det bara att fästa den ordentligt på väggen - så ingen riskerar att få den i huvudet.

Hylla/hängare Foto: Annika Rådlund
Hylla/hängare Foto: Annika Rådlund

En halv stol har monterats på väggen bredvid en säng. Bilden tog jag idag på en sommarstugemässa som jag befinner mig på i Finland i Hiekkasärkät.

 

Loma-Asuttomessut 2014

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Tips

Permalink


Så gräsmatta

Efter att terrassen precis har blivit klar så har det resulterat i två stora bruna fläckar på gräsmattan. Det behövdes nämligen grävas ur lite där trallen skulle vara och den jorden har använts till att jämna till gräsmattan på några ställen. Så där har jag nu planterat nytt gräs på de bruna fläckarna. Jag köpte dressjord som ska vara bra för gräsfrö att växa i samt några påsar frön. Det ska visst vara bäst att så under vår eller höst, men nu hade jag inget val så det blev på försommaren...vi får se om det blir något gräs. Man ska vara noga med att vattna i början få att fröna kommer igång och gror ordentligt.
Jag förberedde genom att först ta bort allt ogräs, som snabbt hade glatt sig åt den nya fria ytan... sen krattade jag hårt med en metallkratta för att luckra upp det översta lagret och sen lade jag på terassjorden i ett jämt lager över och sen spred jag ut gräsfröna för hand. Det finns även så kallade spridarvagnar, men jag har ingen sådan. De är säkert väldigt bra om man ska så på stora ytor.
När jag läste in mig på Blomsterlandets sida om hur man sår gräs så ska man först bearbeta jorden ordentligt med en jordfräs och låta den vila i några veckor... och sen ska man fräsa ner ett fem centimeter tjockt lager torvmull, grundgödsla samtidigt med ett trädgårdsgödsel och vältra ytan med gallervält och vattna några gånger så att jorden ”sätter sig. Sedan står det att man ska så fröna en vindstilla dag....men då hade jag fått vänta länge för det blåste varje dag i två veckor tror jag.... Hur som helst, så hoppas jag att min metod också funkar, så jag slipper börja om från början. Men som sagt man lär sig av sina misstag, men kanske funkar även mitt sätt att så gräs.

Mobilfoto: Annika Rådlund
Mobilfoto: Annika Rådlund

Jag använde dressjord från Granngården och gräsfrön från Rusta. Dressjorden från är från Hasselfors och säckarna var på 40L. Dressjorden tillför kalk, mullämnen och sand till gräsmattan och ska gynna gräset så att risken minskar för att mossa och ogräs skall trivas. En säck räcker till 10 kvadratmeter. 59.90 kr/säck. A och O vid sådd verkar vara att vattna så att inte sådden inte torkar ut. De första fyra vekocrna kan man behöva vattna varje dag, viktigt att komma ihåg om man planerar att resa bort just då.

Jag använde Gräsfrö Majestic från Rusta, Villagräs som räcker till 30 m2. Pris per påse 59 kr. Räcker till cirka 30m2. Det ska vara en bra blandning för den vanliga villagräsmattan som snabbt ska bilda en robust och fin gräsmatta på de flesta jordar. Majestic är blandad av de tre gräsarterna rödsvingel, ängsgröe och rajgräs. Rajgräset ger en snabb och säker etablering första året. Rödsvingel och ängsgröe tar över på sikt och svarar sedan för vinterhärdighet och slitstyrka. Vi får se hur det ser ut om ett tag på de bruna fläckarna...
Blomsterlandet
Granngården
Rusta

Nyckelord: Tips | Trädgård

Permalink


Huset får en vacker grå färg med tjärvitriol

Innan har jag bara hört talas om järnvitriol, en färg som innehåller järn. Bekanta till mig har målat sin utemöbel med den färgen och den är supersnygg, men det droppar ner rostigt vatten på stenplattorna efter regn. Vilket medför att de har bruna fläckar på plattorna... Men nu har jag upptäckt att det finns något som heter tjärvitriol också och det är en tjärblandning av specialtjära och balsamterpentin som ska ge ett utmärkt träskydd på gran och furupanel. Tjärvitriolen efterlämnar samma vackra trästruktur med en stilren grå ton som passar moderna hus och träbyggnader. Produkten är nämligen pigmenterad för att efterlikna behandling av järnvitriol. Så himla snyggt och det smälter in i naturen på ett fantastiskt sätt.

Tjärvitriol Foto: Auson
Tjärvitriol Foto: Auson

Auson Tjärvitriol passar för behandling av träfasader och är klar att användas efter omrörning. Produkten kan användas på trä som tidigare blivit behandlat med järnvitriol samt på obehandlat eller tidigare tjärat trä. Trvitriol ska ge ett träskydd som skyddar mot regn och fukt samt låter träet andas. Eftersom Tjärvitriol är en naturprodukt kan nyansen ändras något under tid.

Auson

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Tips

Permalink


Hemester - pyssla hemma och skaffa nya vänner

Hemester är ett ord som förklarar att man har semester hemma istället för på annan ort. Jag har även hört ordet "svemester" . Den som vill krydda sin hemester med lite somriga aktiviteter kan välja och vraka bland det som andra "hemestrare" lagt upp i kalendern på CityPolarna.se. Det omfattar allt från kubb- & grillkvällar till strandhäng och kanotutflykter. Så efter att man gjort trevliga saker hemma, som att piffa balkongen, målat om något fönster eller planterat en blomlåda eller något annat härligt sommarpyssel, så tycker jag att man ska passa på att umgås. Så deppa inte bort om det inte blev någon utlandsresa i år , häng på en runda frisbeegolf eller ta en glassfika med nya och gamla polare på hemorten istället. Tänk på att andra är i samma situation som du om de anmält sig till till exempel Citypolarna - det vill säga de vill göra saker ihop även om man inte känner varandra sedan innan. Ett ypperligt tillfälle att skaffa nya vänner verkar det som.

Citypolarna
Citypolarna

Maxa nätverket, hitta nya vänner, hemmafixa och gör aktiviteter på hemmaplan under semestern. Tyvärr finns Citypolarna.se bar i större städer, man då kanske det är just du som ska starta upp en verksamhet på din ort? I Stockholm verkar det vara full aktivitet..

Torsdag Konst på Artipelag Stockholm
Fredag Minigolf & något efteråt! Stockholm
Lördag Fotbollsgolf Hellasgården Stockholm
Söndag Helgpicknick på Grinda Stockholm

 

Citypolarna

Nyckelord: Inspiration | Övrigt | Privat | Tips

Permalink


Vinn bäddset från Jotex nya snygga bäddkollektion!

Sugen på att förnya i sovrummet med nya bäddset? Ta i så fall chansen här och tävla om två stycken fina bäddset från Jotex nya bäddkollektion. Två stycken vinnare vinner två set var!

Fråga: I vilka färger kommer Jotex nya bäddtextil, Percale? Svaret finner du på www.jotex.se

Mejla svaret till [email protected] och skriv "Jotex Percale" i ämnesraden. Skriv också en kort motivering varför du vill vinna seten samt ditt namn och adress. Tävlingen pågår till och med söndag 29 juni och vinnarna meddelas via mejl och på vår facebooksida den 30 juni.

Tävlingen ligger även ute på vår facebooksida gilla gärna den (inte ett måste för att vara med i tävlingen men vi blir förstås glada om du gillar oss). Där kan du även dela tävlingen med dina vänner. Lycka till!

Bäddset Percale / Jotex
Bäddset Percale / Jotex

Percale är ett fantastiskt material för bäddtextil. 100 % bomull som är mjukt mot huden, lyxigt, svalt och följsamt. Slitstarkt och behåller sin färg, mjukhet och känsla länge. Vändbar med två färger ton-i-ton. Fina detaljer som dubbelstickade sömmar och dekorativa knappar. Tvätt 60°. Krympning max 2%. Påslakan 150x250 cm, 1 örngott 60x50 cm. Pris 299 kr/ set.


Jotex
A
llt om bostad på facebook

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Sovrum | Tävling | Textil

Permalink


Lätt som en plätt att borra med slagborr

Här har man gått i alla år och trott att man måste ta hjälp av någon kille när något behöver borras med slagborr. 1: för att jag inte haft någon egen borr 2: för att jag inte visste hur man gör. Men eftersom jag egentligen inte gillar att be om hjälp från andra så tog jag nu tag i saken. En borr från Black & Decker kompletterades med en borrsats (själva spiralerna som man borrar med) från Clas Ohlson och plugg och skruv från både Clas Ohlson och Ikea. Man använder alltså samma storlek på borren som på skruven och pluggen. Minitavlor borrade jag upp med 5 mm, mellantavlor (A4 storlek) borrade jag med 6 mm. Vet inte om det här är ultimat men det kändes stadigt och de hänger kvar på väggen...På själva borrmaskinen finns det ett vrede där man växlar mellan vanlig borrfunktion och slagborrsfunktion. Slagborrsfunktionen kan användas vid till exempel borrning i hårda betongväggar. Kul och svettigt var det och jag kände mig grymt bra då jag var klar!

Lätt som en plätt att borra med slagborr

18V HP Li-Ion Slagborrmaskin EGBHP188BK, Kompakt och med låg vikt gör att du kan borra under längre tid Lithium Ion-batterier håller sin laddning mellan användningarna Slitstark motor som klarar tuffa arbetsuppgifter. 2 växlar - hög hastighet för borrning i trä och stål, låg hastighet för kontrollerad skruvdragning. 1599 kr på Clas Ohlson. Det följer med en väska och en laddare.

Borrsats med 18 kvalitetsborrar, Ø 3-10 mm. För borrning i metall, betong och trä kostar 149 kr på Clas Ohlson. När jag var i butiken fanns inte satsen från Black & Decker så jag köpte Clas Ohlsons märke Cotech som var billigare (79 kr), men jag vet inte om kvalitén är densamma. Setet innehåller även små bits som man sätter på borren efter att man borrat hålet och satt i pluggen och skruven - så kan borren användas som en skruvdragare.

Fixa, plugg- och skruvset i 260 delar från Ikea, 39 kr. Verkligen ett kap! Köpte först styckevis på Clas Ohlson men hittade sedan denna praktiska låda på Ikea. Skruvarna är av förzinkat stål för att skydda mot rost, och när skruvarna och pluggarna är slut kan lådan användas till småsaker.

 

Black & Decker
Borrsats B&D Clas Ohlson
Borrsats Cotech Clas Ohlson
Ikea 

Nyckelord: Elektronik | Inspiration | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Ny Ikea kollektion- ett samarbete med kvinnor i Indien

Ikea stöttar självhjälpsprojekt i Indien, och nu gör de affärer med kvinnor som driver små företag i byar runt om på landsbygden. Detta betyder att i avlägsna områden kan kvinnor bekämpa fattigdomen genom att tjäna ihop en trygg inkomst till sina familjer. Bra initiativ Ikea - och det är såklart ett strategiskt i reklamsyfte också.. Textilkollektionen som heter Mångsidig börjar säljas den 27 juni består av handbroderade kuddfodral, handgjorda korgar och sittpuffar i naturliga och hållbara material. Målet med kollektionen är att ge kvinnor på landsbygden i Uttar Pradesh, Rajasthan och Karnataka att förändra sina liv till det bättre. Det är bara att hoppas att de får bättre betalt än vad H&M blev känd för att betala sina textilarbetande kvinnor.

Mångsidig / Ikea
Mångsidig / Ikea

Kollektionen Mångsidig, säljstart: 27 juni 2014 Kollektionen är tillfällig och säljs på utvalda IKEA varuhus i Sverige: Kungens Kurva, Barkarby, Malmö och Älmhult. All vinst från försäljningen av kollektionen ska återinvesteras i samarbetet med sociala entreprenörer för att stödja en positiv ekonomisk, hållbar och social utveckling. Hoppas att de får fler uppdrag än bara denna kollektion.

 

Ikea

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Sovrum | Textil | Vardagsrum

Permalink


Botaniska tapeter för dig som gillar gamla skolplanscher

Som du såg i blogginlägget nedan så kan man tapetsera en vägg med boksidor från till exempel en äldre botanisk blombok. För er som gillar gamla skolplanscher så går det igen i samma stil. Om man däremot inte orkar ta sig an ett sådant projekt så finns de tapeter med färdiga "boksidor" eller "blomkort", till exempel den här söta från det engelska tapet och textilföretaget Lewis & Wood.

Botanical från Lewis & Wood
Botanical från Lewis & Wood

Det blir både lärorikt och dekorativt med botaniska växtbilder med blommornas namn på väggen. Det här tapetmotivet är hämtat från originalbilder som publicerades 1787 i det första numret av den engelska tidskriften the Botanical Magazine av botanisten William Curtis. Finns hos bland annat Engelska tapetmagasinet för 860 kr/rulle.


Engelska tapetmagasinet
L
ewis & Wood

Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Historia | Inspiration | Kök | Sovrum | Tapet | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Botaniskt i sovrummet

På Jotex senaste pressvisning visade de upp härlig sovrumsinspiration. Bland annat den här sovrumsdelen med botaniska inslag. Väggen var klädd av boksidor med bilder från en äldre blombok. Sovrummets bas var vit och sedan har färger från boksidorna plockats upp i inredningen. Så om du vill förnya ett rum och få in fräscha härliga färger, utgå från till exempel en gammal skolplansch med växter, rama in bilder från botaniska böcker eller gör som de gjorde här- tapetsera en vägg med blombilder från en äldre botanisk blombok. Utgå sedan från färgerna där och plocka upp dem i inredningen. Mossgrön, ljusare grön, gult och gulbeige blir stämningsfullt och harmoniskt i till exempel ett sovrum.

Jotex sovrum Foto: Annika Rådlund
Jotex sovrum Foto: Annika Rådlund

Ta in växtriket i sovrummet. Allt på bilderna kommer från Jotex, förutom boksidorna på väggen, stegen och "mossbollarna".


Jotex

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Lewis & Wood - extra breda engelska tapeter

Nu lanserar det brittiska designföretaget Lewis & Wood en ny och annorlunda tapet- och tygkollektion med inspiration från den engelska landsbygden ”The English Ethnic Collection" finns i tre vitt skilda konstnärliga stilar och tekniker. Det är en kollektion med både lite djärvare mönster och milda, nedtonade inslag. Tapeterna är alla Wide Width Wallpaper (130 cm breda) med nyskapade mönster i en engelsk etnisk stil. De blommiga tapeterna passar i vilket hem som helt tycker jag. Jättefina i till exempel ett sovrum eller en hall som behöver lite mer "liv". De allra största motiven liknar vägg eller takmålningar och passar perfekt för den som har stora väggar och högt i tak, då kan mönstren verkligen komma till rätta. Kan se de här både i en gammal herrgård, en hälsingegård som vill komma ifrån kurbitsstilen, en äldre lägenhet som vill ha lite extre stil och flärd. Alla mönster finns även i tyg i linne och sammet.

Lewis & Wood Foto: Annika Rådlund
Lewis & Wood Foto: Annika Rådlund

Den nedre bilden visar "Doves" av Flora Roberts, som är en av de nya tapeterna. Bilden visar även äldre mönster från Lewis & Wood, övesta blommönstret heter Indienne och hör inte till nyheterna. För att se vilka som är nyheter kan man gå in på Lewis & Wood Wide Width Wallpaper för att se vilka som är de nya mönstren på de breda tapeterna (130 cm). Det måste gå fort att tapetsera då rullarna är så breda, och mönstren blir förstås inte lika repeterande som de blir på smalare rullar.

Lewis & Wood grundades 1993 av textiltryckare Stephen Lewis och inredningsarkitekt Joanna Wood. De har sedan starten hunnit skapa en betydande kollektion av textilier och tapeter med traditionella mönster, till stor del tillverkade i Storbritannien. I Sverige representeras Lewis & Wood av Gammelträdgården AB.

Gammelträdgården 

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tapet | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Både friggebod och Attefallshus

Om man behöver extra utrymme för gäster och/eller förvaring på tomten så får man med den nya så kallade Attefallsreformen bygga ett komplementhus på 25 kvm. Byggnaden får ha max 4 meter till taknocken. Sedan innan har vi rätt att utan bygglov bygga en friggebod. Friggebodens byggnadsarea först fick uppgå till högst 10 kvm men 2008 ändrades det till 15 kvm, med max 3 meter till taknocken. Alltså kan man idag uppföra både en Friggebod och ett Attefallshus på tomten. Byggnaderna får inte stå närmare tomtgränsen är 4,5 meter, i så fall krävs grannens medgivande. Grannarna kan inte hindra bygget eftersom det inte finns något bygglov kan de inte överklaga... Så nu är det bara att hoppas att ens egna grannar inte bygger något som till exempel skymmer sikten. 4 meter är ändå 4 meter...och så kanske en skorsten på det på cirka en meter över nocken...

Attefallshuset Harry från Skånska byggvaror
Attefallshuset Harry från Skånska byggvaror

Det går att uppföra både en Friggebod och ett Attefallshus på tomten. 15 + 25 kvm extra utrymme utan bygglov. Det gör också att grannarna inte kan överklaga bygget om det byggs efter reglerna. Då maxhöjden till nocken är 4 m på Attefallshuset är det möjligt att bygga ett loft, och därigenom få några kvadratmeter boyta till.

På bilden: komplementhuset Harry från Skånska byggvaror. Trähus som är lämpliga som fritidsboenden och komplementhus utan krav på bygglov. Den största stugan har ett sovloft vilket innebär att den totala boendeytan blir hela 40 kvadratmeter. 24 kvadratmeter på bottenvåningen och 16 kvadratmeter på sovloftet som har sadeltak.

 

Skånska byggvaror

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Hus | Inspiration | Nyheter

Permalink


Ännu ett Attefallshus

Nu börjar byggföretagen att komma i gång med olika modeller på så kallade Attefallshus, dvs bygglovsfria husmodeller på högst 25 kvm och högst 4 kvm upp till nocken. Det här är en av de nya modellerna The Fort Modul. Det är komplett med kök och badrum och ska ha en yteffektiv planlösning, inredning och modern utrustning. Tyvärr har jag inte sett några bilder från insidan ännu.. Samtliga hus byggs med hög standard för året-runt-boende. Vilket så klart inte är ett måste, man det tycker jag är vettigt att satsa på om man ändå planerar att köpa ett komplementhus, så att man får ut det mesta möjliga av det. Då kan man hysa in gäster där även under jul och påsk... och kanske vill man hyra ut det under höst och vårtermin till någon student, så kan man nyttja det själv under sommaren.

Tre Fort Modul
Tre Fort Modul

Tre Fort Modul lanserar bygglovsfria Attefallshus på 25 kvm. De tillverkar husen inomhus i egen regi. Fler modeller kommer att presenteras under sommaren.

Från och med den 2 juli 2014 får du bygga ett 25 kvadratmeter stort komplementhus för permanent boende till din fastighet utan att behöva söka bygglov.


The Fort Modul AB

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Bygg | Hus | Inspiration | Nyheter

Permalink


Robotgräsklipparen är sommarens hetaste elektronikpryl

Den hetaste elektronikprodukten under sommaren är robotgräsklipparen, det visar Teknikbarometern som tagits fram i ett samarbete mellan Prisjakt och HUI Research. För andra gången har Prisjakt lämnat ut sin statistik för analys av konsumentbeteende gällande hemelektronik på nätet. Teknikbarometern visar att konsumenterna spås shoppa elektronikprodukter kopplade till utomhusaktiviteter, hälsa och bekvämlighet under sommaren. De hetaste sommarprodukterna inom respektive område är trådlösa högtalare, fitnessarmband/smartwatches och robotgräsklippare. Har man, som jag, en stor gräsmatta så tar det flera timmar i veckan att klippa den. Det sköna är ju att man får både motion och solbränna, men man känner också en stress över att det måste göras och att man "måste klippa innan helgen" och "klippa innan det börjar regna" osv. Det skulle verkligen vara skönt med en robotklippare, för då har man mer tid med det andra i trädgården. Som att trimma buskar, rensa ogräs såga bort grenar.

Robotgräsklippare Foto: Annika Rådlund
Robotgräsklippare Foto: Annika Rådlund

Under sommarperioden är konsumenterna generellt mer återhållsamma i sin elektronikkonsumtion. Det som ändå lockar konsumenterna att handla elektronik är starkt kopplat till hälsa, utomhusaktiviteter och bekvämlighet. Den hetaste elektronikprodukten under sommaren är, inte helt överraskande, robotgräsklipparen. Det visar Teknikbarometern som tagits fram i ett samarbete mellan Prisjakt och HUI Research.


Prisjakt

Nyckelord: Elektronik | Nyheter | Prylar | Trädgård

Permalink


Tänd grillen snabbt med en grilltändare

Det här var en riktigt smart pryl som man kan tända grillen, eller brasan, snabbt och helt utan kemikalier. Turbostarter fungerar som en väldigt het varmluftspistol som blåser igång grillen. När jag kollade in den här turbotändaren så hade de lagt kolen i ett tändrör, men det är inget måste. Det kan man använda för att fylla på i grillen om man ska grilla mycket. Annars tänder man kolet eller briketterna som vanligt direkt i grillen.

Turbostarter Landmann Foto: Annika Rådlund
Turbostarter Landmann Foto: Annika Rådlund

Turbostarter 2000W har en cirka tre meter lång sladd. Antar att man får använda en skarvsladd till då, för man brukar ju stå en bit ifrån huset och grilla... Antingen väljer man att hetta upp glödbädden, genom att blåsa med Turbostarter på kolet/briketterna i cirka en minut och sedan låta glöden sprida sig. Man kan även blåsa med Turbostarter på kolen/briketterna så olika punkter antänds. På så vis kan man ha en helt grillklar glödbädd på cirka tio minuter. På Elon kostar Landmann turbostarter 399 kr.Elon

Landmann

 

Nyckelord: Elektronik | Mat | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Bo i en flyghangar, på en flotte eller på en fyr i Sverige

Airbnb är en bostadsförmedling på nätet, där semesterhem hos privatpersoner hyrs ut. Det finns 600 000 boenden världen över att välja på. Genom sajten kan du hyra allt ifrån slott till trädkojor.Airbnb har listat några av sajtens mest roliga och ovanliga boenden i Sverige, perfekt om man vill hålla sig på hemmaplan, och varför ska men egentligen åka bort under sommaren när det är som finast här. Vad sägs om att hyra en egen fyr eller en privat ö? Eller leva ut barndomsdrömmen och leva som en pilot på en flyghangar?

Flotte, Visby och Flyghangar. Foto: Air bnb
Flotte, Visby och Flyghangar. Foto: Air bnb

Upptäck Stockholms skärgård från din privata flotte, Byslingan, Ingarö, Stockholm, pris från 900 kronor
Upptäck Stockholms vackra skärgård från en 21 kvm stor handgjord flotte som drivs av en motor med 25 hästkrafter med en maxhastighet på tre knop. Flotten tar upp till 15 passagerare. Flotten är belägen på Ingarö, 30 minuter från Stockholm, med närhet till Strömma Kanal där man kan tanka själv. Flotten är utrustad med två tält, grill, bord och stolar, oljelampa och gasspis. Allt du behöver ta med är din egen sovsäck.

Bo i hjärtat av Visby med utsikt över ringmuren och havet, Gotland, pris från 804 kr
I detta charmiga hus i hjärtat av Visby kan du njuta av solnedgångar över havet och den fantastiska ringmuren. Från huset är det nära till promenader, havet, restauranger, affärer, parker och Botaniska Trädgården. Det lilla huset, som är centralt beläget några minuter från Stora Torget, ger en känsla av både lantliv och stadsliv på samma gång. I huset finns två rum, varav ett är sovrum med en stor dubbelsäng samt pentrykök. I huset finns både internet, tv och böcker. Till huset hör en grönskande trädgård full av liv, med rosor, fikon och örter samt katterna Cola, Susi och Puttis.

Bo som en fyrvaktare på din egen ö – Agön, Snäckmor Gävleborg, pris från 2000 kronor
I Agöarkipelagen finns den ödsliga Agön och det unika fyrkomplexet mitt i ett vackert naturreservat. Fyren grundades år 1860 och har varit verksam sedan. I anslutning till fyren finns en grupp av småhus inklusive ett bageri, tvätthus, vedförråd, mistlurstuga, båthus och en bunker. De två huvudbyggnaderna har två lägenheter med separata ingångar och separata kök. Det enda sättet att ta sig till ön är med båt. Båtresan till ön arrangeras av värden.

Bo i en flyghangar – Gotland, Bunge flygfält, pris från 421 kronor
Bunge flygfält, med närhet till både natur och hav, är ett privatägt flygfält som ligger söder om Fårösund på norra Gotland. Boka en tur med ett av flygfältets flygplan och ta en tur över Fårö och Ingmar Bergmans hus. Bungemuseet är ett historiskt friluftsmuseum och ligger på andra sidan vägen från flygfältet. Här finn ett  kafé med mat och fika. Med Airbnb kan du övernatta i flyghanagren med reliker i form av både gamla propellerplan och stridsflygplan från flygvapnet

 

Airbnb

Nyckelord: Bostäder | Hotell | Hus | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Bygg altanen med giftfritt trä

När jag har byggt mina uteplatser (jag har inte byggt dem själv utan anlitat snickare) så har jag inte tänkt på vilket trä det ska vara, det har snickaren valt ut. Det enda jag har tänkt på är att det i alla fall inte ska vara tropiskt trä. Nu såg jag att danska Royal Træ finns ute på den svenska marknaden. De har klarat Svanens krav för ”hållbart trä” och giftfritt materiel vilket såklart är ett bra val för miljö och hållbart skogsbruk istället för tryckimpregnerat eller tropiskt trä. I tryckimpregnerat trä använder man visst stora mängder koppar och biocider, som gör träet motståndskraftigt mot röta, väder och vind. Men det är ämnen som är farliga för hälsa och miljö (på vilket sätt de är farliga för hälsan vet jag inte men det är så Royal Træ skriver i sin beskrivning). Royal Træ använder skandinavisk furu som de värmebehandlar och tillsätter linolja. Vanlig linolja ska innehålla äggviteämnen som ger näring till bakterier och svamp, men Royal Træ tar bort dessa ämnen från oljan vilket gör virket ännu mer beständigt. Furun har testats i Malaysia och efter 9 år i tropiskt klimat ser man endast begränsad påverkan (Teknologiskt institut Tastrup, Danmark). Kanske finns det något svenskt företag som har tillverkar något liknande, det har jag ingen aning om. Men det kan ju vara något att titta på om man är i färd med att bygga en altan i sommar. Sen kan man förstår fundera på vad det blir för miljöpåverkan med att frakta trä från Danmark till Sverige också...

Royal Træ är Svanenmärkt
Royal Træ är Svanenmärkt

Svanenmärkt hållbart trävirke • Har inga tillsatta tungmetaller eller biocider (giftämnen mot svamp och röta) • Ger inga problem när det blir till avfall • Är producerat från hållbart skogsbruk • Är ett bra alternativ till tropiskt trä och tryckimpregnerat trä

 

 

Royal Træ

Nyckelord: Bygg | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Träna hemma i sommar

Ibland räcker tiden inte riktigt till för att gå till gymmet, men ett pass hemma kan då vara lättare att klämma in så slipper man restiden och man slipper packa träningsväskan. Jag har själv varit gruppträningsinstruktör i tio år, men slutade för några år sedan och nu tycker jag att det är svårt att få till tiden att komma iväg till gymmet.
Nu har Abilica lanserat konceptet «circle», inspirerande träningsredskap och en egen PT genom en gratis app med samma namn. Abilica lägger upp den funktionella träningen med enkla träningsredskap så att du kan träna hemma, på lantstället, eller i trädgården. Speciellt på sommaren kan det vara härligt att träna utomhus istället för att stå inne i ett svettigt gym. Träningen kan ske med en eller flera produkter.  Med en yogamatta, ett gummiband, en kettle-bell och en skivstång kommer man långt.

Abilica Circle
Abilica Circle

Abilica Circle Women är en produktserie som utvecklats speciellt för kvinnor. Träningsredskapen har designats och anpassats för att kvinnor ska få ut mesta möjliga av sin träning. Jag trycker på Gilla-knappen!
Abilica KettleBells Vinyl 4, 8, 12 kg fr. 319 kr, Abilica PumpSet 19 kg 699 kr, Abilica ExerTube (gummiband) 199 kr, Abilica ECO YogaMat 399 kr.

Abilica Circle träningsapp
Genom att ladda ner gratis-appen Abilica Circle, kan du enkelt kombinera träningsredskapen och följa eller skapa egna cirklar med övningar anpassade efter dina mål. I appen visar Abilicas PT övningar och tränar tillsammans med användaren, från start till mål. I standardcirklarna körs varje övning i en minut med vila i 0-60 sekunder, beroende på dagsform. Abilica Circle uppdateras ständigt med nya övningar och finns tillgänglig både via Android och App Store.

 

Abilica

Nyckelord: Inspiration | Övrigt | Prylar

Permalink


Känslor avgör vem som vinner i Kosta Boda-auktionen!

Kosta Boda arrangerar den 18 juni världens första känslobaserade konstauktion. Med hjälp av biometriska sensorer mäts budgivarens känsloreaktioner inför konstverken. De tre som känner mest vinner budgivningen om tre glaskonstverk som tillsammans är värda över en kvarts miljon kronor. Auktionen med enbart känslor som betalningsmedel syftar till att uppmärksamma den unika glaskonst som Kosta Bodas konstnärer skapar i Sverige i dag. Dessutom ger den möjlighet att göra Kosta Bodas absolut mest exklusiva konstglas tillgängligt för fler än bara för de som egentligen har råd. Alla som vill är välkomna att medverka i auktionen den 18 juni på galleri So Stockholm i Kungsträdgården.

Foto: Orrefors Kosta Boda AB.
Foto: Orrefors Kosta Boda AB.

Budgivarna i auktionen får sina känslor inför konstverken analyserade av biometriska sensorer, en beprövad teknik som bland annat används inom kognitionsvetenskap och neuropsykologi. Varje besökares känslor omvandlas med hjälp av sensorerna till ett ”känslobud”. Högst bud vinner sedan budgivningen. Några av Kosta Bodas främsta glaskonstnärer har skapat de tre konstverken. Tillsammans är de värda över en kvarts miljon kronor.
För att minimera risken för känslomanipulation före auktionen är både konstverken och konstnärerna hemliga fram till att budgivningen är avslutad.

Följ auktionen live under auktionsdagen och läs mer på Auctionbasedonemotions
#kostabodaauction

Kosta Boda

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Styr hemmet på avstånd - med din smartphone

Ska du bygga nytt hus eller göra en omfattande renovering är det värt att titta närmare på Schneider Electrics KNX–system. En konstruktion som knyter samman och styr allt ifrån belysning, värme och ventilation till att se till att kaffe-bryggaren och teven inte står på i onödan.Nu finns det en app till detta som heter InSide Control som gör det möjligt att enkelt styra hela systemet via din smartphone. I KNX-systemet finns till exempel ”Hej då-knappen” som släcker belysningen och stänger av alla uttag där apparaterna är inkopplade. Andra funktioner är till exempel att man kan dimra ljuset, dra för gardinerna och få hemmabion att starta. Till systemet kan man även koppla larm och övervakning och allt går att styra var du än befinner dig. Även om man är hemma är det smart, man kan till exempel från sängen trycka in på telefonen att man vill släcka utebelysningen och stänga av TV:n.

Schneider Electrics KNX-s
Schneider Electrics KNX-s

Det finns i snitt runt 60 elektriska apparater i varje svenskt hem. Inte konstigt då att tankar som ”Stängde jag verkligen av strykjärnet? Och spisen?” dyker upp. Om man kopplar allt till KNX-systemet och appen Inside Control så kan man trycka av all elektronik med ett knapptryck på telefonen.


Schneider Electric

Nyckelord: Belysning | Elektronik | Mässor | Prylar | Tips

Permalink


Ny färg på Iittalas glas i höst

Under hösten kommer Iittala att lansera en ny härligt röd glasfärg som de kallar för Tranbär. Den lysande röda tonen är förstås inspirerat av det nordiska bäret. Jag har sedan innan den riktigt mörkblå färgen, mintgrön, turkosa och blanka glas och ljuslyktor. För en glasälskare som mig så drabbades jag nu av ännu mer ha-begär...

Ny färg på Iittalas glas i höst

Rött året om och inte bara till jul. Den nya färgen från Ittala kallas för Tranbär. Läcker färg tycker jag!

 

Iittala

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Prylar

Permalink


Rostfri diskbänk för matlagning utomhus

I förrgår kväll tog kocken Daniel Müllern ta hem segern i Kanal 5:s ”Köksmästarna” där 13 professionella kockar tävlat mot varandra. I ett samarbete med Daniel har Purus tagit fram en rostfri utebänk efter hans specifika önskemål. För den matlagningsintresserade kan en rostfri bänk vara ett bra alternativ för den som vill grilla och laga mat utomhus eftersom rostfritt stål är både slitstarkt och vattentåligt. Den hantverksmässiga tillverkningen gör det möjligt att få en skräddarsydd diskbänkslösning för uteköket, t ex storlek på bänk, hyllor eller disklåda. Passar bra under den delen av året då man aldrig vill gå in...

Purus utekök
Purus utekök

Fördelarna med en diskbänk i rostfritt stål är bland annat att det är lätt att hålla en god hygien i köket. För prisuppgift får man kontakta en kökshandlare som säljer Purus.


Purus

Nyckelord: Inspiration | Kök | Mat | Nyheter | Trädgård | Utomhus

Permalink


Säkerhetsdörr som står emot inbrottsförsök i 20 minuter

Enligt Stöldskyddsföreningens statistik har de fullbordade villainbrotten ökat under de senaste åren och många villaägare är också oroade för att inte kunna resa iväg på semester utan att riskera att få inbrott. En del i säkerhetstänket är förstås att försvåra för tjuven att ta sig in. I stan är det många som sätter in en säkerthetsdörr till bostadsrätten, men även villaägare satsar på det. Något att gå efter är att en ytterdörr är säkerhetsklassad enligt EN 1627 RC3 vilket innebär att den står emot inbrottsförsök i minst 20 min. Tjuven ska då aktivt under 5 minuter försöka ta sig in genom dörren med hjälp av verktyg som exemepelvis en kofot. En vanlig trädörr går visst att få upp väldigt snabbt.

Säkerhetsdörr Foto:Swedoor JW
Säkerhetsdörr Foto:Swedoor JW

Säkerhetsklassade ytterdörrar ofta är tillverkade i stål. Swedoor:s lanserar i oktober nya säkerhetsklassade ytterdörrar i trä med samma inbrottssäkerhet (klass RC3). Unikt med det nya dörrsortimentet är möjligheten att sätta in glas i dörren, något som tidigare har krävt dyra speciallösningar. I det breda sortimentet hittar man även altandörrar som klarar kraven för att få klassas som säkerhetsdörrar.

De nya säkerhetsdörrarna som finns i en rad olika modeller och färger, pris från  från cirka 12 500 kr. Dörrarna finns att beställa från den 1 oktober 2014.

 

Swedoor JW

Nyckelord: Detaljer | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Lantköken flyttar in till stan

Trenden är tydlig, det är inte bara badrummen som ska vara vita utan även de vita köken är de som är storsäljare. En del har nu tröttnat på den minimalistiska avskalade looken och vill hellre ha en mer ombonad lantstil, även i storstan. Traditionellt, hantverksmässigt och ombonad känns tryggt. Det ska vara rejäla trämaterial och det är viktigt att köket är gästvänligt och trivsamt. Ballingslöv har en del kök som har stora skåp som ger en känsla av att de är platsbyggda fastän de inte är det.

Ballingslöv
Ballingslöv

Lantlivet i storstan syns som profilerade luckor med speglar, fasningar och ramträ. Skåp från golvet upp till taket ger en gedigen känsla av platsbyggt. Vitriner med olika vackra glasinfattningar skapar en helhet. De infällda greppen är utbytta mot fina små knoppar, sirliga handtag eller antikbetsade beslag. Arbetsskivorna är i stenmaterial där granit eller tåliga kompositmaterial, gärna i svart, kombineras med träslag som håller i evighet. Gediget ska det vara, även i stan.

 

Ballinglöv

Nyckelord: Inspiration | Kök | Nyheter

Permalink


Moderna radiatorer i gammal stil

De gamla elementen som ibland för ”järnrevben”, har idag byts ut i många hus. Nu har det kommit en ny serie som heter Delta, och de ser ut som de förr, men som är tillverkade med den absolut senaste tekniken, så de ger inte ifrån sig några pysljud som de gamla kunde göra, och de D-profilerade rören ger, i jämförelse med klassiska rör med cirkelformat tvärsnitt, en ökad yta av värmeväxling. De stora mellanrummen mellan sektionerna gör det även betydligt enklare att göra rent radiatorerna jämfört med de gamla dammsamlarna.

Delta Foto: Purmo
Delta Foto: Purmo

Delta-radiatorerna finns i 28 olika höjder, men man kan även specialbeställa radiatorer med en höjd mellan 300 och 3 000 mm. Detta tillsammans med fem olika djup och ett mycket stort utbud av färger ger alla möjligheter att hitta sina unika radiatorer. Radiatorerna i Deltaserien kostar från 2 720 kronor och har tio års garanti.

 

Purmo

Nyckelord: Elektronik | Nyheter | Övrigt

Permalink


Sy en blomkruka av en Gore Tex jacka

Modedesignern Bea Szenfeld har haft i uppdrag från Gore-Tex att skapa något användbart till hemmet utav gamla Gore-Tex jackor. Uppdraget resulterade i blomkrukor som kan hängas på väggen och det kommer att läggas ut en beskrivning hur man gör på nätet. Bea använder ofta gamla tyger eller tyget från secondhandkläder som material när hon jobbar då det här uppdraget måste ha passat henne som handen i handsken. Det här går förstås hand i hand med återbruk, istället för att slänga och bara köpa nytt. .

Bea Szenfeld Foto: Annika Rådlund
Bea Szenfeld Foto: Annika Rådlund

Bea Szenfeld är en känd modedesigner som gärna formger kläder med en extra tvist, de kan vara ut och in eller bak och fram och omkonstruerade med hjälp av insyningar, blekningar, färgningar och applikationer. Nu har hon formgivit blomkurkor av Gore-Tex jackor, de skulle se häftigt ut om flera av dem satt på en husfasad tycker jag. Det ska även vara möjligt att få ritningen om man är sugen på att knåpa lite.

Bea Szenfeld

Nyckelord: Balkong | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Textil | Tips

Permalink

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2022

2021

2020
Maj | April | Mars | Februari | Januari

2019
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår