AoB Bloggen med Annika Rådlund

Ni vann!

Nu är vinnarna om utsedda - två personer har vunnit två bäddset var från Jotex nya snygga bäddkollektion Percale. För att delta i tävlingen krävdes det att man svarade på en fråga samt motiverade varför man ville vinna. De två som vi utsett som vinnare hade de bästa motiveringarna och hade svarat rätt på frågan.

En av vinnarna blev Maria Björk med sin motivering "Efter tre små barn inom fem år med allt vad amning och blöjbyte mitt i natten innebär vore detta fina bäddset underbart att vinna, gärna det rosa dubbelsetet"
Vi skickar två bäddset till dig och hoppas att du ska sova gott mellan amning och blöjbyten.

Birgitta Johansson i Vallentuna har vunnit med motiveringen: "De härligt sommargröna påslakanen passar så bra i mitt sovrum där jag just lagt på mina nytvättade och hemvävda trasmattor. Mattorna är ljusa med ränder i grönt - vilken matchning med gröna färger ton i ton. Här kommer vi att sova gott med fönstret på glänt mot sommarnatten.."
Birgitta hade även skickat med en bild på sitt sovrum med sina hemvävda mattor. Jättetrevligt att se och vi tror påslakansseten kommer att passa perfekt till ditt sovrum. Grattis till er båda - vinsterna kommer med posten!

Foto: Birgitta Johansson och Jotex
Foto: Birgitta Johansson och Jotex

Jotex nya bäddtextil är ett fantastiskt material för bäddtextil. Mjukt mot huden. Lyxigt, svalt och följsamt. Slitstarkt och behåller sin färg, mjukhet och känsla länge. Vändbar med två färger ton-i-ton. Fina detaljer som dubbelstickade sömmar och dekorativa knappar. 100% bomull. Tvätt 60°. Krympning max 2%. Påslakan 150x250 cm, 1 örngott 60x50 cm. 2-delat set kostar 299 kr hos Jotex och finns i ett flertal färger.


Jotex

Nyckelord: Sovrum | Tävling | Textil

Permalink


Snigelfälla - bjud sniglarna på öl!

Vi är som tur är förskonade från sniglar där jag bor, men jag vet att de är ett stort problem söderöver. Här har jag sett en smart pryl som man ska kunna fånga sniglarna med. Istället för att jaga sniglar så ska man enkelt kunna fånga dem genom att gräva en liten grop i gräsmattan, sänka ned en snigelfälla, fylla på med öl och se hur sniglarna dras till fällan. När de sedan trillat i kommer de inte att kunna ta sig upp och man kan sedan tömma fällan allt eftersom det fylls på med fler sniglar. Snigelfällan har även ett uppfällbart tak som skyddar mot regn vilket annars lätt hade kunnat vattenfylla fällan och låtit sniglarna flyta upp till ytan igen.

Snigelfälla / Smartasaker.se
Snigelfälla / Smartasaker.se

Nyhet: Snigelfälla - nedsänkt fälla för att fånga trädgårdsmarodörer. 199kr/st hos Smartasaker.se Dela en öl med sniglarna.

Smartasaker.se

Nyckelord: Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


Inspiration - svartvitt sovrum

Det är ju väldigt många nu som inreder hela sina hem i enbart svart och vitt. Det tycker jag känns lite trist, men har man en svart eller vit bas så är det lätt att addera färger efter humör. De här två sovrummen såg jag på husmässan i Finland, där hade men inrett två superhärliga sommarhus i svart och vitt. Vilket av sovrummen gillar du bäst?

Sovrum i svart och vitt Foto: Annika Rådlund
Sovrum i svart och vitt Foto: Annika Rådlund

Vita väggar med svart eller vitt golv. Med vita och svarta möbler är det enkelt att sedan addera detaljer i färg om man tröttnar på det svartvita. Jag gillar det nedre sovrummet bäst, kanske för att bäddsetet och tavlan var så fint ihop. Och lampan...

Loma-asuntomessut (mässan)

Nyckelord: Inspiration | Mässor | Sovrum | Tips

Permalink


Inspiration - svartvitt badrum

Den här fina svartvita toaletten såg jag på husmässan i Finland. Väldigt fint tycker jag, och det visar att man kan även kan göra en väldigt liten wc fin. Gillar speciellt den svartvita canvasen på väggen, även om jag annars inte är så mycket för tavlor på toaletten eller i badrummet.

Svartvit wc Foto: Annika Rådlund
Svartvit wc Foto: Annika Rådlund

Med vita väggar, golv och porslin så är det snyggt med svarta och mörkgrå detaljer, det skapar kontrast och ger ett designat och modernt intryck.


Loma-Asuntomessut (mässan)

Nyckelord: Badrum | Inspiration | Mässor | Tips

Permalink


Vit bastu som ändrar färg med belysningen

I Villa Aava, som är ett av husen här på fastighetsmässan i Finland så finns den här basun som är vitmålad och har belysning som skiftar färg. Jag kan säga att man hittade mycket bastuinspiration på denna mässa, då alla 28 villor har bastu och även lägenheterna...

Bastu Foto: Annika Rådlund
Bastu Foto: Annika Rådlund

Vit sauna med belysning som skiftar färg. Jag vet inte vilket företag som tillverkar belysningen, men det går säkert att ta reda på. Huset är tillverkat av Polarhuouse Oy och deras email är: [email protected] Det fina vita aggregatet kommer från Tulikivi och de har flera olika modeller som är vita.

Loma-Asuntomessut (mässan)
Tulikivi (bastuaggregat)

Nyckelord: Belysning | Bygg | Detaljer | Inredning | Inspiration | Ljus | Mässor | Tips

Permalink


Villa Atrium - med pool i mitten

Jag är på en stor husmässa i Finland där man har byggt upp ett nytt sommarhusområde vid kusten. Det är egentligen fel att kalla dem stugor för de är riktiga villor. Här är ett av etagehusen som har fyra huskroppar, så att en del (den främre svarta delen) kan användas som gästhus. Mellan huskropparna är det en pool. Perfekt då man slipper insyn och det ligger vindskyddat. Men hur funkar det på vintern? Drivor av snö där på "innergården" och hur får man ut snön om man vill ta sig ett bad på vintern? Ett glastak under vinterhalvåret kanske vore något...

Villa Atrium Foto: Annika Rådlund
Villa Atrium Foto: Annika Rådlund

Villa Atrium, 155 kvm vid med sjöutsikt och nära till havet. Terassen längs fram på den svarta husdelen var bra placerad, med härlig utsikt. Poolen ligger mellan den vita och svarta husdelen. Huset är ritat av arkitekt Tero Oinas. Villa Atrium har 6 rum och kök och är ett lågenergihus.

 

Villa Atrium - Ojan Rauta
L
oma-Asutomessut (mässan)

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Energi | Hus | Inspiration | Mässor | Nyheter

Permalink


Smart hylla av en halv stol

Ja, svårare än så här behöver det inte vara att skapa en unik hylla/hängare. Kanske har man en gammal stol som tappat ett ben eller så har sitsen delat sig, som de gör ibland då de är tillräckligt gamla och slitna. Eller så tar men en ny stol som man gillar och kapar den i två delar, på med valfri färg och sedan är det bara att fästa den ordentligt på väggen - så ingen riskerar att få den i huvudet.

Hylla/hängare Foto: Annika Rådlund
Hylla/hängare Foto: Annika Rådlund

En halv stol har monterats på väggen bredvid en säng. Bilden tog jag idag på en sommarstugemässa som jag befinner mig på i Finland i Hiekkasärkät.

 

Loma-Asuttomessut 2014

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Tips

Permalink


Så gräsmatta

Efter att terrassen precis har blivit klar så har det resulterat i två stora bruna fläckar på gräsmattan. Det behövdes nämligen grävas ur lite där trallen skulle vara och den jorden har använts till att jämna till gräsmattan på några ställen. Så där har jag nu planterat nytt gräs på de bruna fläckarna. Jag köpte dressjord som ska vara bra för gräsfrö att växa i samt några påsar frön. Det ska visst vara bäst att så under vår eller höst, men nu hade jag inget val så det blev på försommaren...vi får se om det blir något gräs. Man ska vara noga med att vattna i början få att fröna kommer igång och gror ordentligt.
Jag förberedde genom att först ta bort allt ogräs, som snabbt hade glatt sig åt den nya fria ytan... sen krattade jag hårt med en metallkratta för att luckra upp det översta lagret och sen lade jag på terassjorden i ett jämt lager över och sen spred jag ut gräsfröna för hand. Det finns även så kallade spridarvagnar, men jag har ingen sådan. De är säkert väldigt bra om man ska så på stora ytor.
När jag läste in mig på Blomsterlandets sida om hur man sår gräs så ska man först bearbeta jorden ordentligt med en jordfräs och låta den vila i några veckor... och sen ska man fräsa ner ett fem centimeter tjockt lager torvmull, grundgödsla samtidigt med ett trädgårdsgödsel och vältra ytan med gallervält och vattna några gånger så att jorden ”sätter sig. Sedan står det att man ska så fröna en vindstilla dag....men då hade jag fått vänta länge för det blåste varje dag i två veckor tror jag.... Hur som helst, så hoppas jag att min metod också funkar, så jag slipper börja om från början. Men som sagt man lär sig av sina misstag, men kanske funkar även mitt sätt att så gräs.

Mobilfoto: Annika Rådlund
Mobilfoto: Annika Rådlund

Jag använde dressjord från Granngården och gräsfrön från Rusta. Dressjorden från är från Hasselfors och säckarna var på 40L. Dressjorden tillför kalk, mullämnen och sand till gräsmattan och ska gynna gräset så att risken minskar för att mossa och ogräs skall trivas. En säck räcker till 10 kvadratmeter. 59.90 kr/säck. A och O vid sådd verkar vara att vattna så att inte sådden inte torkar ut. De första fyra vekocrna kan man behöva vattna varje dag, viktigt att komma ihåg om man planerar att resa bort just då.

Jag använde Gräsfrö Majestic från Rusta, Villagräs som räcker till 30 m2. Pris per påse 59 kr. Räcker till cirka 30m2. Det ska vara en bra blandning för den vanliga villagräsmattan som snabbt ska bilda en robust och fin gräsmatta på de flesta jordar. Majestic är blandad av de tre gräsarterna rödsvingel, ängsgröe och rajgräs. Rajgräset ger en snabb och säker etablering första året. Rödsvingel och ängsgröe tar över på sikt och svarar sedan för vinterhärdighet och slitstyrka. Vi får se hur det ser ut om ett tag på de bruna fläckarna...
Blomsterlandet
Granngården
Rusta

Nyckelord: Tips | Trädgård

Permalink


Huset får en vacker grå färg med tjärvitriol

Innan har jag bara hört talas om järnvitriol, en färg som innehåller järn. Bekanta till mig har målat sin utemöbel med den färgen och den är supersnygg, men det droppar ner rostigt vatten på stenplattorna efter regn. Vilket medför att de har bruna fläckar på plattorna... Men nu har jag upptäckt att det finns något som heter tjärvitriol också och det är en tjärblandning av specialtjära och balsamterpentin som ska ge ett utmärkt träskydd på gran och furupanel. Tjärvitriolen efterlämnar samma vackra trästruktur med en stilren grå ton som passar moderna hus och träbyggnader. Produkten är nämligen pigmenterad för att efterlikna behandling av järnvitriol. Så himla snyggt och det smälter in i naturen på ett fantastiskt sätt.

Tjärvitriol Foto: Auson
Tjärvitriol Foto: Auson

Auson Tjärvitriol passar för behandling av träfasader och är klar att användas efter omrörning. Produkten kan användas på trä som tidigare blivit behandlat med järnvitriol samt på obehandlat eller tidigare tjärat trä. Trvitriol ska ge ett träskydd som skyddar mot regn och fukt samt låter träet andas. Eftersom Tjärvitriol är en naturprodukt kan nyansen ändras något under tid.

Auson

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Tips

Permalink


Hemester - pyssla hemma och skaffa nya vänner

Hemester är ett ord som förklarar att man har semester hemma istället för på annan ort. Jag har även hört ordet "svemester" . Den som vill krydda sin hemester med lite somriga aktiviteter kan välja och vraka bland det som andra "hemestrare" lagt upp i kalendern på CityPolarna.se. Det omfattar allt från kubb- & grillkvällar till strandhäng och kanotutflykter. Så efter att man gjort trevliga saker hemma, som att piffa balkongen, målat om något fönster eller planterat en blomlåda eller något annat härligt sommarpyssel, så tycker jag att man ska passa på att umgås. Så deppa inte bort om det inte blev någon utlandsresa i år , häng på en runda frisbeegolf eller ta en glassfika med nya och gamla polare på hemorten istället. Tänk på att andra är i samma situation som du om de anmält sig till till exempel Citypolarna - det vill säga de vill göra saker ihop även om man inte känner varandra sedan innan. Ett ypperligt tillfälle att skaffa nya vänner verkar det som.

Citypolarna
Citypolarna

Maxa nätverket, hitta nya vänner, hemmafixa och gör aktiviteter på hemmaplan under semestern. Tyvärr finns Citypolarna.se bar i större städer, man då kanske det är just du som ska starta upp en verksamhet på din ort? I Stockholm verkar det vara full aktivitet..

Torsdag Konst på Artipelag Stockholm
Fredag Minigolf & något efteråt! Stockholm
Lördag Fotbollsgolf Hellasgården Stockholm
Söndag Helgpicknick på Grinda Stockholm

 

Citypolarna

Nyckelord: Inspiration | Övrigt | Privat | Tips

Permalink


Vinn bäddset från Jotex nya snygga bäddkollektion!

Sugen på att förnya i sovrummet med nya bäddset? Ta i så fall chansen här och tävla om två stycken fina bäddset från Jotex nya bäddkollektion. Två stycken vinnare vinner två set var!

Fråga: I vilka färger kommer Jotex nya bäddtextil, Percale? Svaret finner du på www.jotex.se

Mejla svaret till [email protected] och skriv "Jotex Percale" i ämnesraden. Skriv också en kort motivering varför du vill vinna seten samt ditt namn och adress. Tävlingen pågår till och med söndag 29 juni och vinnarna meddelas via mejl och på vår facebooksida den 30 juni.

Tävlingen ligger även ute på vår facebooksida gilla gärna den (inte ett måste för att vara med i tävlingen men vi blir förstås glada om du gillar oss). Där kan du även dela tävlingen med dina vänner. Lycka till!

Bäddset Percale / Jotex
Bäddset Percale / Jotex

Percale är ett fantastiskt material för bäddtextil. 100 % bomull som är mjukt mot huden, lyxigt, svalt och följsamt. Slitstarkt och behåller sin färg, mjukhet och känsla länge. Vändbar med två färger ton-i-ton. Fina detaljer som dubbelstickade sömmar och dekorativa knappar. Tvätt 60°. Krympning max 2%. Påslakan 150x250 cm, 1 örngott 60x50 cm. Pris 299 kr/ set.


Jotex
A
llt om bostad på facebook

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Sovrum | Tävling | Textil

Permalink


Lätt som en plätt att borra med slagborr

Här har man gått i alla år och trott att man måste ta hjälp av någon kille när något behöver borras med slagborr. 1: för att jag inte haft någon egen borr 2: för att jag inte visste hur man gör. Men eftersom jag egentligen inte gillar att be om hjälp från andra så tog jag nu tag i saken. En borr från Black & Decker kompletterades med en borrsats (själva spiralerna som man borrar med) från Clas Ohlson och plugg och skruv från både Clas Ohlson och Ikea. Man använder alltså samma storlek på borren som på skruven och pluggen. Minitavlor borrade jag upp med 5 mm, mellantavlor (A4 storlek) borrade jag med 6 mm. Vet inte om det här är ultimat men det kändes stadigt och de hänger kvar på väggen...På själva borrmaskinen finns det ett vrede där man växlar mellan vanlig borrfunktion och slagborrsfunktion. Slagborrsfunktionen kan användas vid till exempel borrning i hårda betongväggar. Kul och svettigt var det och jag kände mig grymt bra då jag var klar!

Lätt som en plätt att borra med slagborr

18V HP Li-Ion Slagborrmaskin EGBHP188BK, Kompakt och med låg vikt gör att du kan borra under längre tid Lithium Ion-batterier håller sin laddning mellan användningarna Slitstark motor som klarar tuffa arbetsuppgifter. 2 växlar - hög hastighet för borrning i trä och stål, låg hastighet för kontrollerad skruvdragning. 1599 kr på Clas Ohlson. Det följer med en väska och en laddare.

Borrsats med 18 kvalitetsborrar, Ø 3-10 mm. För borrning i metall, betong och trä kostar 149 kr på Clas Ohlson. När jag var i butiken fanns inte satsen från Black & Decker så jag köpte Clas Ohlsons märke Cotech som var billigare (79 kr), men jag vet inte om kvalitén är densamma. Setet innehåller även små bits som man sätter på borren efter att man borrat hålet och satt i pluggen och skruven - så kan borren användas som en skruvdragare.

Fixa, plugg- och skruvset i 260 delar från Ikea, 39 kr. Verkligen ett kap! Köpte först styckevis på Clas Ohlson men hittade sedan denna praktiska låda på Ikea. Skruvarna är av förzinkat stål för att skydda mot rost, och när skruvarna och pluggarna är slut kan lådan användas till småsaker.

 

Black & Decker
Borrsats B&D Clas Ohlson
Borrsats Cotech Clas Ohlson
Ikea 

Nyckelord: Elektronik | Inspiration | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Ny Ikea kollektion- ett samarbete med kvinnor i Indien

Ikea stöttar självhjälpsprojekt i Indien, och nu gör de affärer med kvinnor som driver små företag i byar runt om på landsbygden. Detta betyder att i avlägsna områden kan kvinnor bekämpa fattigdomen genom att tjäna ihop en trygg inkomst till sina familjer. Bra initiativ Ikea - och det är såklart ett strategiskt i reklamsyfte också.. Textilkollektionen som heter Mångsidig börjar säljas den 27 juni består av handbroderade kuddfodral, handgjorda korgar och sittpuffar i naturliga och hållbara material. Målet med kollektionen är att ge kvinnor på landsbygden i Uttar Pradesh, Rajasthan och Karnataka att förändra sina liv till det bättre. Det är bara att hoppas att de får bättre betalt än vad H&M blev känd för att betala sina textilarbetande kvinnor.

Mångsidig / Ikea
Mångsidig / Ikea

Kollektionen Mångsidig, säljstart: 27 juni 2014 Kollektionen är tillfällig och säljs på utvalda IKEA varuhus i Sverige: Kungens Kurva, Barkarby, Malmö och Älmhult. All vinst från försäljningen av kollektionen ska återinvesteras i samarbetet med sociala entreprenörer för att stödja en positiv ekonomisk, hållbar och social utveckling. Hoppas att de får fler uppdrag än bara denna kollektion.

 

Ikea

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Sovrum | Textil | Vardagsrum

Permalink


Botaniska tapeter för dig som gillar gamla skolplanscher

Som du såg i blogginlägget nedan så kan man tapetsera en vägg med boksidor från till exempel en äldre botanisk blombok. För er som gillar gamla skolplanscher så går det igen i samma stil. Om man däremot inte orkar ta sig an ett sådant projekt så finns de tapeter med färdiga "boksidor" eller "blomkort", till exempel den här söta från det engelska tapet och textilföretaget Lewis & Wood.

Botanical från Lewis & Wood
Botanical från Lewis & Wood

Det blir både lärorikt och dekorativt med botaniska växtbilder med blommornas namn på väggen. Det här tapetmotivet är hämtat från originalbilder som publicerades 1787 i det första numret av den engelska tidskriften the Botanical Magazine av botanisten William Curtis. Finns hos bland annat Engelska tapetmagasinet för 860 kr/rulle.


Engelska tapetmagasinet
L
ewis & Wood

Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Historia | Inspiration | Kök | Sovrum | Tapet | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Botaniskt i sovrummet

På Jotex senaste pressvisning visade de upp härlig sovrumsinspiration. Bland annat den här sovrumsdelen med botaniska inslag. Väggen var klädd av boksidor med bilder från en äldre blombok. Sovrummets bas var vit och sedan har färger från boksidorna plockats upp i inredningen. Så om du vill förnya ett rum och få in fräscha härliga färger, utgå från till exempel en gammal skolplansch med växter, rama in bilder från botaniska böcker eller gör som de gjorde här- tapetsera en vägg med blombilder från en äldre botanisk blombok. Utgå sedan från färgerna där och plocka upp dem i inredningen. Mossgrön, ljusare grön, gult och gulbeige blir stämningsfullt och harmoniskt i till exempel ett sovrum.

Jotex sovrum Foto: Annika Rådlund
Jotex sovrum Foto: Annika Rådlund

Ta in växtriket i sovrummet. Allt på bilderna kommer från Jotex, förutom boksidorna på väggen, stegen och "mossbollarna".


Jotex

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Lewis & Wood - extra breda engelska tapeter

Nu lanserar det brittiska designföretaget Lewis & Wood en ny och annorlunda tapet- och tygkollektion med inspiration från den engelska landsbygden ”The English Ethnic Collection" finns i tre vitt skilda konstnärliga stilar och tekniker. Det är en kollektion med både lite djärvare mönster och milda, nedtonade inslag. Tapeterna är alla Wide Width Wallpaper (130 cm breda) med nyskapade mönster i en engelsk etnisk stil. De blommiga tapeterna passar i vilket hem som helt tycker jag. Jättefina i till exempel ett sovrum eller en hall som behöver lite mer "liv". De allra största motiven liknar vägg eller takmålningar och passar perfekt för den som har stora väggar och högt i tak, då kan mönstren verkligen komma till rätta. Kan se de här både i en gammal herrgård, en hälsingegård som vill komma ifrån kurbitsstilen, en äldre lägenhet som vill ha lite extre stil och flärd. Alla mönster finns även i tyg i linne och sammet.

Lewis & Wood Foto: Annika Rådlund
Lewis & Wood Foto: Annika Rådlund

Den nedre bilden visar "Doves" av Flora Roberts, som är en av de nya tapeterna. Bilden visar även äldre mönster från Lewis & Wood, övesta blommönstret heter Indienne och hör inte till nyheterna. För att se vilka som är nyheter kan man gå in på Lewis & Wood Wide Width Wallpaper för att se vilka som är de nya mönstren på de breda tapeterna (130 cm). Det måste gå fort att tapetsera då rullarna är så breda, och mönstren blir förstås inte lika repeterande som de blir på smalare rullar.

Lewis & Wood grundades 1993 av textiltryckare Stephen Lewis och inredningsarkitekt Joanna Wood. De har sedan starten hunnit skapa en betydande kollektion av textilier och tapeter med traditionella mönster, till stor del tillverkade i Storbritannien. I Sverige representeras Lewis & Wood av Gammelträdgården AB.

Gammelträdgården 

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tapet | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Både friggebod och Attefallshus

Om man behöver extra utrymme för gäster och/eller förvaring på tomten så får man med den nya så kallade Attefallsreformen bygga ett komplementhus på 25 kvm. Byggnaden får ha max 4 meter till taknocken. Sedan innan har vi rätt att utan bygglov bygga en friggebod. Friggebodens byggnadsarea först fick uppgå till högst 10 kvm men 2008 ändrades det till 15 kvm, med max 3 meter till taknocken. Alltså kan man idag uppföra både en Friggebod och ett Attefallshus på tomten. Byggnaderna får inte stå närmare tomtgränsen är 4,5 meter, i så fall krävs grannens medgivande. Grannarna kan inte hindra bygget eftersom det inte finns något bygglov kan de inte överklaga... Så nu är det bara att hoppas att ens egna grannar inte bygger något som till exempel skymmer sikten. 4 meter är ändå 4 meter...och så kanske en skorsten på det på cirka en meter över nocken...

Attefallshuset Harry från Skånska byggvaror
Attefallshuset Harry från Skånska byggvaror

Det går att uppföra både en Friggebod och ett Attefallshus på tomten. 15 + 25 kvm extra utrymme utan bygglov. Det gör också att grannarna inte kan överklaga bygget om det byggs efter reglerna. Då maxhöjden till nocken är 4 m på Attefallshuset är det möjligt att bygga ett loft, och därigenom få några kvadratmeter boyta till.

På bilden: komplementhuset Harry från Skånska byggvaror. Trähus som är lämpliga som fritidsboenden och komplementhus utan krav på bygglov. Den största stugan har ett sovloft vilket innebär att den totala boendeytan blir hela 40 kvadratmeter. 24 kvadratmeter på bottenvåningen och 16 kvadratmeter på sovloftet som har sadeltak.

 

Skånska byggvaror

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Hus | Inspiration | Nyheter

Permalink


Ännu ett Attefallshus

Nu börjar byggföretagen att komma i gång med olika modeller på så kallade Attefallshus, dvs bygglovsfria husmodeller på högst 25 kvm och högst 4 kvm upp till nocken. Det här är en av de nya modellerna The Fort Modul. Det är komplett med kök och badrum och ska ha en yteffektiv planlösning, inredning och modern utrustning. Tyvärr har jag inte sett några bilder från insidan ännu.. Samtliga hus byggs med hög standard för året-runt-boende. Vilket så klart inte är ett måste, man det tycker jag är vettigt att satsa på om man ändå planerar att köpa ett komplementhus, så att man får ut det mesta möjliga av det. Då kan man hysa in gäster där även under jul och påsk... och kanske vill man hyra ut det under höst och vårtermin till någon student, så kan man nyttja det själv under sommaren.

Tre Fort Modul
Tre Fort Modul

Tre Fort Modul lanserar bygglovsfria Attefallshus på 25 kvm. De tillverkar husen inomhus i egen regi. Fler modeller kommer att presenteras under sommaren.

Från och med den 2 juli 2014 får du bygga ett 25 kvadratmeter stort komplementhus för permanent boende till din fastighet utan att behöva söka bygglov.


The Fort Modul AB

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Bygg | Hus | Inspiration | Nyheter

Permalink


Robotgräsklipparen är sommarens hetaste elektronikpryl

Den hetaste elektronikprodukten under sommaren är robotgräsklipparen, det visar Teknikbarometern som tagits fram i ett samarbete mellan Prisjakt och HUI Research. För andra gången har Prisjakt lämnat ut sin statistik för analys av konsumentbeteende gällande hemelektronik på nätet. Teknikbarometern visar att konsumenterna spås shoppa elektronikprodukter kopplade till utomhusaktiviteter, hälsa och bekvämlighet under sommaren. De hetaste sommarprodukterna inom respektive område är trådlösa högtalare, fitnessarmband/smartwatches och robotgräsklippare. Har man, som jag, en stor gräsmatta så tar det flera timmar i veckan att klippa den. Det sköna är ju att man får både motion och solbränna, men man känner också en stress över att det måste göras och att man "måste klippa innan helgen" och "klippa innan det börjar regna" osv. Det skulle verkligen vara skönt med en robotklippare, för då har man mer tid med det andra i trädgården. Som att trimma buskar, rensa ogräs såga bort grenar.

Robotgräsklippare Foto: Annika Rådlund
Robotgräsklippare Foto: Annika Rådlund

Under sommarperioden är konsumenterna generellt mer återhållsamma i sin elektronikkonsumtion. Det som ändå lockar konsumenterna att handla elektronik är starkt kopplat till hälsa, utomhusaktiviteter och bekvämlighet. Den hetaste elektronikprodukten under sommaren är, inte helt överraskande, robotgräsklipparen. Det visar Teknikbarometern som tagits fram i ett samarbete mellan Prisjakt och HUI Research.


Prisjakt

Nyckelord: Elektronik | Nyheter | Prylar | Trädgård

Permalink


Tänd grillen snabbt med en grilltändare

Det här var en riktigt smart pryl som man kan tända grillen, eller brasan, snabbt och helt utan kemikalier. Turbostarter fungerar som en väldigt het varmluftspistol som blåser igång grillen. När jag kollade in den här turbotändaren så hade de lagt kolen i ett tändrör, men det är inget måste. Det kan man använda för att fylla på i grillen om man ska grilla mycket. Annars tänder man kolet eller briketterna som vanligt direkt i grillen.

Turbostarter Landmann Foto: Annika Rådlund
Turbostarter Landmann Foto: Annika Rådlund

Turbostarter 2000W har en cirka tre meter lång sladd. Antar att man får använda en skarvsladd till då, för man brukar ju stå en bit ifrån huset och grilla... Antingen väljer man att hetta upp glödbädden, genom att blåsa med Turbostarter på kolet/briketterna i cirka en minut och sedan låta glöden sprida sig. Man kan även blåsa med Turbostarter på kolen/briketterna så olika punkter antänds. På så vis kan man ha en helt grillklar glödbädd på cirka tio minuter. På Elon kostar Landmann turbostarter 399 kr.Elon

Landmann

 

Nyckelord: Elektronik | Mat | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink