AoB Bloggen med Annika Rådlund

eva solo lanserar vintillbehör och årets snyggaste vinglas!

De flesta känner igen eva solos glasflaskor med neoprene fodral, de finns nu i var mans skåp. Eva solo produkterna har alla väldigt smarta lösningar och snygg design. Deras mungblåsta glas är bara hur snygga som helst! De har en sluttande kant som gör att vinglasen är perfekta för vinprovning, då även små näsor kan komma ner i glaset och känna vinets doft. Martiniglaset är annars min favorit, bara för att det är så snyggt att titta på.

Nu kommer de också med ett supersmart tork och diskställ till glas på fot. Stället går att placera på nedre hyllan i diskmaskinen och glasen kan då hänga och dingla där utan att riskera att tippa in i andra glas och gå sönder. Om man hellre vill handdiska sina glas så kan det användas som ett torkställ. Det är dessutom ihopfällbart så det tar lite plats i skåpet då det inte används.

I höst lanserar de även en vinserie som består av en Catalyzer dekanteringspropp, en folieskärare, en klassisk manuell korkskruv, en korkskruv, en vinpropp och en flasköppnare. Sören Polonius, svensk sommelier-mästare lovordar Catalyzern (en slags pip som sätts på flaskans öppning) för att den innehåller ett antal magnetfält som göra att vinet mognar snabbare när det passerar genom pipen.
- Ett ungt vin kan ha påtaglig syra men mognar till sig lite med det här.
Jag har provat Catalyzer och den fungerar faktiskt! Den ändrade både vinets smak och doft. Förutom att den häller upp vinet i en fin stråle väcker dess utformning uppmärksamhet.
- Folk blir nyfikna och vill prova den för att se vad den gör för smaken, berättar Henrik Holbæk, den ena av designerna i duon Tools Design som står bakom en lång rad prisbelönade designsuccéer från eva solo.

Vinproppen ska vara så tät så att vinflaskan kan ligga ner i kylen utan att droppa. Den har jag dock inte testat. Hela serien är snygg att ha framme och de är även perfekta gåvor till någon som "har allt".

 

Foto: Annika Rådlund och eva solo

1.Mungblåsta glas från eva solo. 199kr/st
2.Tork och diskställ för sex champagneglas eller fyra andra glas.
3. Eva solos klassiska karaff som är droppfri med ett neoprenefodral som håller kyla eller värme och har ett patenterat flip-top lock som öppnas för dryck men håller kvar is- och fruktbitar. Karaffen finns nu i de nya färgerna Harbour blue och dark purple. Kylskåpskaraff, 2 storlekar, 449 kr - 499 kr
4. Folieskärare 199 kr, en korkskruv 349 kr, en klassisk manuell korkskruv 249 kr, tight vinpropp 199 kr, flasköppnare 199 kr och.Catalyzer 299 kr.

eva solo

Permalink


Hotta upp tråkigt kakel med fotodekor från Designtorget!

Den här fotodekoren som Designtorget har kan styra upp ett trist kakel för en liten penning. 495 kr är i alla fall billigare än att kakla om. Det finns tre olika motiv; Dark City, Johannesburg och Siluett. Siluett med sin vita bakgrund och svarta siluett är perfekt om du har ett helvitt kakel och vill att det ska hända något nytt. Dark City passar nog i princip på alla färger av kakel, då de flesta färger återfinns i motivet. Kakelplattorna måste dock vara släta för att det ska bli ett bra resultat.
Varje motiv består av 21 självhäftande dekorer i vinylplast (15 x 15 cm) som bildar ett motiv som är 105 x 45. Det går att bygga på motiven om ytan där kaklet ska sitta på är större.

Kakeldekor Dark City, Siluett och Johannesburg, 495 kr, Designtorget

Permalink


Invig hösten med Iittalas fireplace Kaasa på bordet!

En kaasa eller öppen eld, var en viktig ledstjärna för de gamla finska sjömännen och den har inspirerat till denna Fireplace – Öppen Eld från Iittala. Ljuset som användes var öppna eldar vars sten- eller träkonstruktioner guidade sjömännen åt rätt väderstreck eller till bra fiskevatten. I svåra tider var en eld tänd att varna för fienden. Formgivaren Ilkka Suppanen, som har skapat Kaasa, är en av Finlands framstående formgivare. Han är själv en seglarfantast och han är född vid den finska kusten.

Kollektion består av Fireplace – Öppen eld i två storlekar och tre färger (klar, röd och grå). Den kan lätt  flyttas mellan vardagsrum och andra platser. Lågan brinner från en bas av stål som omges av värmebeständig glasskyddsbeläggning vilken i sin tur omges av ett yttre lager av munblåst glas. Den vackra brasan brinner på etanol.  

Den förhöjer helt klart mysfaktorn när mörkret har lagt sig! 

Kaasa från iIttala finns i butik från 3 oktober.
Pris: Kaasa Fireplace, 47, 5 cm grå 19 999 kr, Kaasa Fireplace, 25,5 cm klar 3 399 kr,  Kaasa Fireplace, 25,5 cm grå 3 399 kr, Kaasa Fireplace, 25,5 cm röd 4 299 kr.

Permalink


Newportinspirerad inredning i Stockholm!

Om du gillar New Englandstilen så tycker du helt säkert om inredningen på Hotel J, det som nu kallas Stockholms Newport. Jag var där på en pressvisning idag, eftersom de snart kommer att öppna fler rum och en stor möteslokal.
Inredningsstilen som har sina rötter i New England i nordöstra USA kännetecknas av "stars and stripes" (amerikanska flaggan), Union Jack (engelska flaggan), marint, vitt, rött och trä. På Hotel J har de mycket vitt, beige, marint och vitt med stjärnor och randigt i marint och vitt . De fina garderoberna i rummen var gjorda av ek och ett linneliknande tyg. Golven var i mattsvart trä och väggarna vita.
För utformningen av de Newport-inspirerade rummen står Peter Ågren från Millimeter Arkitekter.

Inspireras av stilen som andas sköna kvällar och avslappnat umgänge.

Foto: Annika Rådlund och Jenny Marcuson 

Hotel J

Permalink


Bada kungligt med Markslöjds kristallampa i badrumstaket!

Nu är det äntligen lite lättare att hitta lampor i kristall till badrummet. När jag skulle ha en för några år sedan fick jag leta med ljus och lykta för att hitta en. Det är förstås lätt att hitta en vanlig kristallampa men för att den ska vara godkänd för badrum med golvbrunn fodras kapslingklass IP21. Lamporna Rånnum och Harpsund från Markslöjd har det. Det innebär att de får monteras i taket med ett vissta avstånd från duschen, men de får inte placeras ovanför dusch och badkar. Då krävs IP44, som tål strilande vatten från alla vinklar. Elinstallationer skall förstås utföras av en behörig elektriker.

I mitt badrum, som jag älskar och är jättenöjd med, har jag ett badkar med lejontassar och en fin kristallkrona i guld i taket. Mot taket satte jag först fast en takplafond, en så kallad takrosett, så att det ser ut som stuckatur. Sean målades den med samma våtrumsfärg som resten av taket. Nu är det kungligt att bada där! 

Rånnum stl 30 x 35 cm. Guld ca: 5 500 kronor, krom ca: 4 600 kronor. Harpsund stl 18 x 33,5 cm, krom, cirka 4 800 kronor, Markslöjd.

Permalink


Klassiska Tivolistolen finns i 12 färger!

Tivolistolen lanserades för första gången till en restaurant i Köpenhamn 1955. Stolen fick det namnet för  att den designades för Tivolis jubileum samma år.  Den är designad av Verner Panton (1926-1998) .Han utbildades på Konstakademin i Köpenhamn och arbetade ett par år på Arne Jacobsens ritkontor innan han etablerade sitt eget ritkontor samma år som stolen kom till. 

Verner Panton är känd för sin färgstarka och organiska design samt en utpräglad förkärlek för plast. Han har vunnit ett flertal priser för sina otraditionella verk. Joakim Lassen återlanserade stolen 2003 och då skapades Tivoli Lounge och Tivoli Barstol med hjälp av Verner Pantons anteckningar om andra versioner på stolen.
Loungestolen är stapelbar, men inte bar-och köksstolen.Tivoli har en stomme i rostfritt, slipat stål och sitsen är flätad med väderbeständigt snöre i polyuretan som har förstärkts med en nylonkärna. Ryggen och sitsen är handvävd och 60-110 meter snöre används per stol och det ska ta en professionell vävare ungefär ett par timmar att göra en stol. Därav priset förstås. Själv tycker jag att det är rätt mycket att lägga 4000 kronor på en stol. Vill man ha 6 stolar så blir det en ansenlig summa. Men samtidigt så är stolarna klassiska och man kan ha dem i många år. Fördelen med dem är att  de är lätta och kan användas både inne och ute. Har man dem några år som matstolar kan de sedan flyttas runt och användas var och en för sig, eller som par vid ett litet bord eller så lyttar man helt enkelt ut dem på uteplatsen.

 

Stolen Tivoli av Verner Panton finns nu i 12 färger; black, red, white, coffee, sky,orange,power purple, grass green, olive, pink, antracite och blue heaven. Den går att få som loungestol, barstol (två höjder), barnstol och matstol. Pris: matstol 3990kr, barstol 4990kr, lounge 5990 kr.

DIS Inredning

Permalink


Nyheter hos Svenskt Tenn!

Estrid Ericson som var vd för Svenskt Tenn i 56 år (fram till 1975) skapade växtstilleben både inomhus, i fönstren och på den franska balkongen. Överallt grönskade det i små glas, i vaser och krukor av olika färg och form. Nu har Svenskt tenn låtit Erika Pekkari formge en serie vackra krukori terrakotta, glaserade i vitt och gröna toner, i Estrid Ericson anda. Estrids slagord var: ”Rummets renhet – detaljernas rikedom”. Lika rätt då som nu.

Krukor i tre olika storlekar formgivna av Erika Pekkari. Pris: oglaserade krukor 200-800 kronor, glaserade krukor 250-850 kronor, fat 80-220 kronor. Ovalt fat med plats för tre små krukor kostar 200 kronor. Allt  från Svenskt Tenn.

Permalink


I höst kommer nya Rörstrand muggar med Pippi och Emil!

Pippi julbakar! Det är verkligen en av mina favoritavsnitt ur filmerna om superstarka Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. Det är fantastiskt att se alla pepparkakor ligga i huller om buller i det rosa köket (som är så underbart härligt) och se hennes pepparkakor som har formen av hennes apa herr Nilsson.
I höst presenterar Rörstrand Pippi julbakar och Snöbollskrig i Lönneberga på sina nya muggar. Perfekta julklappar till både barn och Astrid Lindgren älskare. Motiven kommer från Ingrid Vang-Nymans och Björn Bergs originalteckningar av Pippi och Emil.
I våras lanserade Rörstrand muggar med sex andra illustrationer från berättelserna, men i höst utökas alltså kollektionen.

Pippi julbakar och Snöbollskrig i Lönneberga finns i butik från vecka 40.
Storlek 25 cl, pris ca 179 kr
Rörstrand

Permalink


Sy en egen bilmatta till barnens rum!

Jag blir så inspirerad men också avundsjuk på människor som kommer på sådana här idéer, och att de genomför dem. Vilken fantastisk gåva att ge till ett barn, en hemmasydd bilmatta! Kanske kan man planera tillsammans vilket kvarter man ska efterlikna, eller så får barnet hjälpa till och tala om hur vägarna ska gå.
Själv önskade jag mig alltid en trafikmatta när jag var barn. På sjuttiotalet var de i mjukplast och det följde med en hög trafikmärken i plast som kunde placeras ut på valfri plats. Ett stoppmärke mitt i rondellen?! Ja, allting går när man leker.
Mina kusiner som var pojkar hade en sådan trafikplast (liknande plast som det är i sopsäckar) och jag tjatade jämt att jag ville leka med den och med deras bilbana. De hade även en lådbil. Men hur jag än önskade mig något av dem så fick jag mest dockor, nallar och ritblock (som jag också var jätteglad över). Men jag tror att det här är en av anledningarna till att jag blev så till mig när jag såg den här bilmattan i tyg och de små husen i trä. Så himla fint! En annan anledning är nog att jag har en liten son som älskar att köra med småbilar. Det går han flera timmar om dagen. Så nu känner jag mig lite manad att sy en sån här matta...eller i alla fall köpa en heltäckningsmatta med trafikmönster från IKEA.

Foto: Annika Rådlund
Mattan visades upp på Kokkola housing fair i Finland juli-augusti 2011

Permalink