AoB Bloggen med Annika Rådlund

Perfekta hyllan till barnrummet!

Den här hyllan kan inte vara så svår att göra själv. Jag såg den på en bostadsmässa i Finland och nappade direkt på idén! Botten var gjord av en spånskiva och hyllorna är vanliga lister för tavlor och foton. Anpassa baksidan för hur stor plats den får ta i rummet och för att sätta  lagom avstånd mellan listerna kan det vara bra att mäta med några barnböcker eller annat som man vill placera där. Sedan är det bara att måla i valfri färg!
Min lille son älskar att köra med sina småbilar så den med en lutande list längst ned skulle han gilla!
Glöm inte att fästa hyllani väggen så att den inte tippar. De här hade de fäst med något som liknade gångjärn upptill så att den kunde stå lutande mot väggen.

Foto: Annika Rådlund

Permalink


Fiffiga tekoppar för löste från Magisso

Den här superfiffiga koppen kommer från Magisso. Den har en invändig sil för tebladen på insidan, vilket såklart är praktiskt. Koppen är en så kallad Tipcup, den går att vicka så att vattnet rinner över silen och sedan kan det stå och dra till lagom styrka. När teet är klart så vickar man tillbaka koppen igen. Voilá och teet är klart! Tekoppen finns i vitt eller svart och är tillverkad i plast. Jag tycker dock att det är trevligare att dricka ur en porslinskopp men jag gillar designen. Tesilen går att ta ur för rengöring och koppen går att diska i diskmaskinen. Tyvärr är de inte lämpade för mikrovågn.

Foto: Annika Rådlund

Teacup från Magisso finns i svart och vitt. Design Vesa Jääskö och Laura Bougdanos. Teacup fick Reddot design award honourable mention 2011.

Permalink


Snygga fläktar från Stadler form!

Nu när sommarvärmen äntligen har kommit kan det ibland bli lite väl varmt inomhus. Eftersom vi ofta älskar att ha något fönster eller balkongdörren öppen så släpps den varma luften in, istället för att stänga den ute. Men det är ju så härligt med sommar!
I det här läget kan en fläkt göra att det blir mycket behagligare inomhus, den gör att luften inte står helt stilla. Jag tycker att de vita vanliga plastfläktarna är så tråkiga! Istället har jag  hittat tre snygga fläktar från Stadler form. Den bruna i oljat trä är min favorit för den skulle smälta in så bra i min inredning samtidigt som den är är fin att titta på. Metallfläkten i rostfritt stål och aluminium är stilren och vacker i sig, som en dekoration. Den passar perfekt för den som har den minimalistiska eller industriella stilen. Båda har ben eller gummifötter som går att flytta för att få rätt vinkel på fläkten. Sedan är det bara att njuta!

Foto: Annika Rådlund "Q" fläkt i metall 1695 kr, "Otto" brun och svart fläkt 1395 kr, "Charlie" i svart metall 140€. Alla kommer från Stadler Form och alla priser är cirkapriser. De går att beställa via deras hemsida, då fläktarna är så nya är det inte många återförsäljare som har dem ännu.

Permalink


Kuddar med båtar och tält från 70-talet!

De här fina kuddarna såg jag på bostadsmässan i Karleby. Jag gillar speciellt det med tälten på för den påminner om tältet vi hade när jag var barn. Det var orange och blått och i samma typ som det killen i filmen Sällskapsresan har, ni vet han med kanoten. Kanoter vore i och för sig också ett härligt motiv!
Det här kuddfodralet med tälten har funnits i några år, men det finns nu i ljusblått och grått. Det med båtarna finns i klarblått med vita båtar. Fräscht, marint och somrigt!

Foto: Annika Rådlund

"TENT" storlek 50 x 50 cm i 100% cotton 35€, fodralet med båtar har samma mått, material och pris.
Luhta home
Svensk kontakt för Luhta:  L-Fashion Group Ab/Luhta i Nacka, tel: +46 8 449 24 32, fax +46 8 449 24 48,
[email protected]

Permalink


Nya cirkelformade bostadsområden!

Jag befinner mig just nu på husmässan i Kokkola (Karleby) i Finland. Det är en helt fantastisk mässa på många sätt. De har byggt upp cirka 30 hus och cirka 100 lägenheter i ett cirkelformat område. Husen är från olika leverantörer och de flesta av dem är redan sålda. Mässan pågår i en månad och efter den är avslutad kommer köparna att flytta in.
Åtta av husen har egen strand och sju stycken har bastu vid stranden. Mässan anordnas för 42:a gången och saknar helt motstycke i Sverige. Området har hus och lägenheter för seniorer, singlar, barnfamiljer och det finns även hus planerade för flera generationer. Husen och lägenheterna är inredda av inredningsarkitekter och många av produkterna finns att köpa i utställningstälten i centrum. Det är ju annars så trist med mässor där prylarna inte går att köpa på plats tycker jag. Det bästa är i alla fall all inspiration som mässan har gett. Jag kommer framöver att bomba er med härliga bilder och smarta byggtips!
Höjdpunkten av mässan var ändå när jag åkte upp i Ruukkis stålkran 76 meter upp i luften...och ångrade mig efter 30 meter. Herregud varför ger man sig in på saker som man egentligen inte vågar? Fördelen av att åka upp i luften var att se det cirkelformade områden från ovan. Det ska tydligen vara ett nytt och smartare sätt att planera ett bostadsområde. Både el och avlopp ska vara lättare att installera och transporter in till området blir smidigare än om det hade haft en annan form. Men för mig är det helt ok att se det från marken också.

Foto: Annika Rådlund
Bostadsmässan i Karleby
Ruukki

Permalink


Bygg leksaker i trä med barnen!

Svårt att aktivera  barnen på semestern? På sidan byggbeskrivningar.se finns en broschyr, under länken Byggtips barn, som heter Bygg i trä med Fixa och Trixa.  Där finns det bilder på vad man kan tillverka av trä. Innehållet är inspiration och byggtips för barn i åldrarna 5-12 år. Broschyren är på 28 sidor och syftet med den är att barnen ska finna glädjen  i att bland annat kunna skapa egna leksaker genom att bygga i trä. Några exempel är: memoryspel, styltor, hängare, klossar, figurer, kaninbur, bollplank, fågelholk och affär. Broschyren  visar också de vanligaste verktygen och berättar om skogen och träden.
Själv blev jag väldigt inspirerad att plocka fram våra verktyg och låta lillen hamra på några spikar. Jag ska köpa några små trähjul så att man i alla fall kan göra en liten bil av en träkloss. Det viktigaste är ju att göra något tillsammans och komma igång och börjar snickra och bygga. Det är ju först genom att pröva sig fram som man lär sig hur man ska göra. Är man lite tuffare så drar man igång och bygger en lådbil av några gamla barnvagnshjul!

Foto: Skogsindustrierna

Beställ eller ladda ner broschyren Trixa & Fixa

Trä & Byggande

Nyckelord: Barn | Bygg | Inredning | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink


Sötare burkar får man leta efter!

De här ljuvligt karamellsöta burkarna passar perfekt i lantliga kök. De har tätslutande lock och är därför bra att förvara kaffe, socker, småkakor eller andra torrvaror i. Burkarna går även att använda i badrummet för förvaring av bomull, tops eller annat. Själv har jag snabbkaffe på bordet i den blåvita burken med rosa lock, trots att det står "Sugar" på den.
- Åh vilken fin burk! är det många som utbrister när de ser den.
De är ju bara så söta! De är även fina som gå-bort-presenter. Fyll teburken med goda teer, stoppa en burk full med rosa godissvampar eller polkagrisar eller ge bort en som den är.
Eller varför inte fylla en med små pärlor till någon liten tjej som gillar att trä egna halsband. Burken blir sedan en fin prydnad till flickrummet.

"Cotton candy" med plastlock är 16 cm hög och kostar 119 kr, kakburken är 17 cm hög och kostar 179 kr på missjuniversum.se. Där finns även andra roliga presenter och inredningsprylar.

Permalink


Så slipper du mötas av vattenskador efter semestern

Ja det är inte bara på våren när man kommer till sommarstugan som man kan mötas av vattenskador, det kan även hända att man möts av det då man kommer tillbaka till villan eller lägenheten efter sommarsemestern. Med alla köksapparater som innehåller vatten eller är kopplade till vattensystemet så ökar risken.
Själv har jag upptäckt att det gärna läcker ut vatten på golvet vid tvättmaskinen om jag inte stänger vattenflödet till maskinen efter tvätt. Jag kan bara tänka mig vad fint det skulle vara om jag glömmer att stänga av det och sedan åker bort några veckor....

Ett annat problem som många inte tänker på är att det saknas ofta avstängningsventiler till köksapparaterna och särskilt kritiskt är det för de senaste köksprylarna som ismaskin och vattenansluten kaffebryggare. Dessa är inte alltid dimensionerade för det jämförelsevis höga trycket i svenskt kommunalt vatten.
När man åker hemifrån står  vattnet står på med fullt tryck mot kranar, diskmaskin, frysen med inbyggd ismaskin och andra installationer.
– Stäng av vattnet innan du åker på semester, lyder rådet från Thomas Helmerson, VD för Säker Vatten AB.
Villor har en huvudkran för vattnet, men en sådan saknas vanligen i lägenheter. Då är det viktigt att alla VVS-installationer är korrekt utförda och att alla vattenanslutna maskiner har avstängningsventil.

Svårt med försäkring
Vad många inte tänker på, är att vattenskador i lägenheter kan bli mycket omfattande och svåra för försäkringsbolagen att reglera. Det är inte säkert att vattnet läcker ut i den egna lägenheten, för det kan Istället börja droppa från taket hos grannen under. Vill det sig riktigt illa kan vattnet tränga igenom hela vägen till källaren. 

Ett par som jag känner har råkat ut för en vattenskada i deras bostadsrätt, det är egentligen några våningar upp som läckan är. Vattnet har runnit utanpå rören ner till alla lägenheter under. Nu berodde inte det här på att någon apparat saknade ventil utan antagligen så är det  helt enkelt så att ett rör hade sprungit läck. På grund av detta har nu hela deras köksvägg brutits upp för att torka upp eländet. Under tiden som hela arbetet har pågått har vattnet varit avstängt i allas kök. Men vad händer då, jo några smarta typer vrider ändå på sina kranar så att vattnet som låg kvar i deras rör rann ner i deras slask och vidare ner till mina kompisars köksvägg....som var öppen och stod med en torkfläkt på. Nu blev det fukt igen och väggen måste vara öppen ytterligare en vecka. Inte kul. 

Nu är det här kanske inte något som hade kunnat förutses, men det visar ändå vad problematiskt det är vattenläckage i ett lägenhetshus. Men det man kan göra är att försöka förhindra andra typer av vattenläckor som kan komma från köksapparaterna och att vvs-arbetena är utförda av auktoriserade firmor.
– Tyvärr tänker många inte på att det är extra viktigt med korrekta VVS-installationer i bostadsrätter, konstaterar Thomas Helmerson. 

Det finns branschregler om hur VVS ska installeras. De heter Säker Vatteninstallation och alla auktoriserade VVS-företag är skyldiga att följa dessa. Enligt Thomas Helmerson kan  föreskrifterna låta så här: "Vattenanslutning till diskmaskin ska ha en lätt åtkomlig avstängningsventil ovan bänk. Andra vattenanslutna apparater, till exempel ismaskin eller kaffebryggare, ska ha en lätt åtkomlig avstängningsventil".
Om man följer de här reglerna så skulle många slippa återvända från semestern till ett vattenskadat hem, oavsett om läckan finns i den egna lägenheten eller i våningen ovanför...

Permalink


Svart och grått är de stora trendfärgerna på villor framöver

Enligt Sveriges arkitekter kommer svart och grått att vara de stora trendfärgerna på villor om tio år. Nästan lika populär kommer den vita färgen att vara men mest ute är blått och gult och även grönt verkar vara på väg ut. Rött anser många vara oförändrad .
Trä och fasadskivor är material som ökar, medan puts minskar stort.
Själv har jag ett rött litet hus med vita knutar. Dörrarna på huset och på förvaringsbodarna är blå. Det känns hopplöst ute om jag jämför med alla coola nya svarta villor i nyfunkisstil. Jag funderar därför på om jag ska hotta upp stället med svarta dörrar och svart fönsterspröjs eller kanske grått....då blir jag i alla fall halvtrendig om man får tro de 100 arkitekter som har ingått i undersökningen.

Framöver kommer vi dessutom att få se betydligt mer av energisnåla ekologiska villor, ventilerade fasader och ett personligare och mer lekfullt formspråk.

Topplista över vilka färger på villor som ökar i popularitet:
Grått + 0,5* 47 %
Svart + 0,4* 47 %
Vitt + 0,4* 45 %
Rött 0,0* 20 %
Grönt -0,2* 22 %
Gult -0,4* 11 %
Blått -0,5* 9 %
Medelvärde utifrån parametrarna; ökar i popularitet, på väg ut, oförändrad % Andel som tror att färgen ökar i popularitet

Med Alcros färgsättningsprogram, Alcro Design, kan du färglägga ditt hus i en annan färg för att se hur det kommer att se ut, innan bestämmer kulör. Det går att färgsätta med alla Alcros kulörer från Alcros Fasadkollektion. De visar även förslag på kulörer som passar bra ihop.
 

Svart hus: Alcro Designers fasadkollektion, färgsättningsförslaget heter Långsjö. Fasad, Alcro Allmoge svart. Fönster: Alcro Bestå Fönsterfärg brutet i 101 Äggskal. Fotograf: Åke E:son Lindman.
Grått hus:Närmaste kulörer på fasad: 735 Videung Timmer Lasyr eller 332 Koster. Runt fönster: Alcro Bestå Fönsterfärg brutet i Bygderöd S4050-Y80R. Arkitekt: Thomas Sandell Fotograf: Åke E:son Lindman, Alcro.

Undersökningen är gjord av Cembrit

Permalink


Rekordmånga osålda fritidshus i Sverige

Enligt Fritidshusbarometern kan det bli en tuff sommar för de som vill sälja sitt fritidshus, men för spekulanterna kan det bli fyndläge. Just nu finns det 6689 l fritidshus till salu i Sverige, motsvarande siffra från förra året var 5109.  Det innebär en ökning på hela 31procent. 
– När vårrusningen efter fritidshus är över brukar antalet lediga objekt minska kraftigt över sommaren, säger Ulf Magnusson, VD på Bovision. Men i år har vi inte sett det hända, vilket gör att vi har rekordmånga lediga fritidshus till salu över sommaren.      

Storleken och priset på fritidshusen varierar kraftigt. Sveriges dyraste fritidshus har ett utropspris på 35 000 000 och ligger på Björkö, Stockholms län. Det är en privatägd ö Stockholms skärgård och kommer med fem bostadshus, varav ett på 500 kvadratmeter. Men då undrar jag hur det kan kallas fritidshus? Det måste vara mer som ett året runt boende för ett helt fotbollslag med sina familjer!
Sveriges billigaste fritidshus är en stuga på tio kvadrat  med utropspriset 39 000 kronor och det ligger i Motala kommun och i VästraGötaland finns ett för 40 000. Det saknas både rinnande vatten och avlopp.
Det får man verkligen hoppas att det finns i stugan för trettiofem miljoner!

Själv har jag en stuga i Gävleborgs län. Där ligger priserna mellan 110000 och 5600000. Jag måste säga att priset jag betalade är mycket närmare det lägsta priset än det högsta...

Om man tittar på situationen länsvis så har två tredjedelar av rikets län fritidshus till salu för 100 000 kronor eller mindre.  De dyraste husen finns i Stockholms län, Östergötlands län, Södermanlands län, Hallands län, Skåne län och Västra Götalands län. 

Län,  Antal,  Billigast, Dyrast
Hela Sverige, 6689, 39000, 35000000
Blekinge län, 210, 95000, 7900000
Dalarnas län, 494, 110000, 8700000
Gotlands län, 103, 410000, 12000000
Gävleborgs län, 339, 110000, 5600000
Hallands län, 237, 100000, 19900000
Jämtlands län, 229, 120000, 9900000
Jönköpings län, 193, 60000, 6995000
Kalmar län, 339, 100000, 9000000
Kronobergs län, 189, 150000, 4000000
Norrbottens län, 187, 65000, 4250000
Skåne län, 714, 65000, 19750000
Stockholms län, 740, 179000, 35000000
Södermanlands län, 302, 50000, 22000000
Uppsala län, 299, 95000, 5500000
Värmlands län, 315, 50000, 5500000
Västerbottens län, 162, 85000, 7500000
Västernorrlands län, 129, 99000, 7200000
Västmanlands län, 162, 140000, 6750000
Västra Götalands län, 887, 40000, 18500000
Örebro län, 208, 50000, 8500000
Östergötlands län, 248, 39000, 35000000

Fakta om mätningen:
- Statistiken gäller objekt 29 juni 2011 på www.bovision.se
- Totalt bygger statistiken på 6689 fritidshus
- Klassificeringen av objekten anges av mäklare vid annonsens införande.

Foto:Annika Rådlund
Fritidshus, lantställe, semesterhus, sommarstuga eller sommartorp samt stuga kallas ett hus avsett att användas som tillfällig bostad under semester eller annan fritid.

Bovision kan ta fram specialstatistik över bostadsannonseringen för samtliga kommuner i Sverige.

Permalink