AoB Bloggen med Annika Rådlund

Bästa julklappen!

Här har det varit lite tyst i ett par dagar, jag tog lite julledigt. Åkte till landet, pulsade i snön, tittade på havet som mest liknade ett månlandskap, åt mat, mer mat och en massa godis, kramades med familjen, fick finfina julklappar trots att vi inga skulle köpa, tog en julaftonsjogg, spelade sällskapsspel, kröp ihop framför brasan och bara tog det såå lugnt. En underbar jul!

Min allra bästaste julklapp var nog de små, små grytorna från Le Creuset. De rymmer 0,25 liter och är perfekta för att göra portionsstora potatisgratänger eller chokladfondanter i. Färgen är benvit och passar fint till den stora, klassiskt röda, gjutjärnsgrytan från samma märke och vårt ljusa porslin från Iittala. Utlovar recension och bilder när de invigts. Tack fina mor och far!

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Permalink


Granar klädda med kreativitet!

Hotel Birger Jarl bjuder årligen in designpersonligheter för att klä varsin gran. Årets julgransutställning bjöd på allt från en chokladdoppad gran, till en skyltdocka i julgransskrud. Läs mer här!

Uppifrån och ner:
Judits Second Hand / Eva Billing, ägare, "Granny"
Hunkydory / Christopher och Ulrika Bjercke, designer, "Hunkydory Christmas"
David & Martin / David Andersson och Martin Larsson, smyckesdesigners, "Kairo"
Elin Kling, modeprofil, "Greetings"
Cia Jansson, modechef och Creative Director på tidningen Elle, "Joyeux noElle"

Foto: Karin Ljungdahl.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Blommor | Hotell | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


2,6 lådor julpynt

Enligt en undersökning som Tradera gjort har genomsnittssvensken 2,6 flyttkartonger med glitter, ljusstakar, tomtar och allt vad det nu kan vara. 87 % tycker om, eller till och med älskar att pynta, enligt undersökningen. Bara 10 % säger att det inte blir något pynt alls hos dem till jul.

Flaggspel, pepparkakshus och julbocken är prylar som är hopplöst ute och anses vara överskattat julpynt. Det allra viktigaste är, inte helt otippat, julgranen. Något som vi däremot skulle vilja slippa i allt julstökande är inhandlingen av julklappar.

Jag tycks vara en rak motsats till snittsvensken, jag älskar att köpa och slå in julklappar och är, som jag tidigare nämnt, inte särskilt intresserad av pynt. Däremot tycker jag det är väldigt mysigt att komma hem till andras juliga hem! Bilden är återanvänd från förra julen, då bestod piffet av hyacinter och julgodis från Hamburg.

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Historia | Inredning | Nyheter | Övrigt

Permalink


Söt-rolig krubba

Har inte varit särskilt juligt här i bloggen i år. Vet inte varför, men julstämningen har inte riktigt dykt upp än. Har lite pyssel kvar att fixa i form av bak och klappinslagning, kanske kan hjälpa lite. Om inte annat så kommer en stillsam familjetillställning på landet göra susen! Förra året slog vi till på både gran, adventsljusstake med levande ljus och julkortspyssel. I år kom vi inte längre än till en elektrisk adventsstjärna. Hur juligt har du det hemma? Alessis moderna och söt-roliga julkrubba skulle gärna få flytta in och hjälpa julen på traven!

Bild lånad från Svenssons i Lammhult.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Butik | Inredning | Porslin | Presenter | Tips

Permalink


Humor!

Missade den här bilden i inlägget om inredningsbutiken Room, som jag publicerade tidigare idag. Experter har under en tid hävdat att humor är en het inredningstrend som kommer starkt framöver. Vi uppmanas att våga mer, visa vår personlighet och bjuda våra gäster på ett skratt. Hurra! Inredning som denna är mycket mer spännnande och intressant än utställningslika vardagsrum och kliniskt stylade kök, tycker jag!

Mobilbild Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Belysning | Butik | Inredning

Permalink


Jag gillar våra årstider!

Jag är verkligen en vintermänniska, älskar att åka skidor, myser gärna under en filt och framför en brasa, har inga problem att springa trots snö, tycker snön lyser upp en annars ibland ganska grå vardag och gillar när det biter i kinderna. Men... Att skotta fram bilen, skrapa rutor, halka, inställd kollektivtrafik och hetsig julshopping i bylsiga kläder är inget vidare. Bläddrade igenom ett gäng gamla mobilbilder och fick faktiskt lite vår- och sommarlängtan. Passar på att visa er bilderna, innan mitt vanliga vinterjag infinner sig igen! :) Visst är det väl underbart med de tydliga årstider vi har i Sverige?!

Bilderna är från alla möjliga ställen, bland annat Grisslehamn, Vaxholm, i närheten av Östhammar, utanför Järvsö, Steninge Slott, Tönnebro och Bålsta.

Mobilbilder av Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Övrigt | Privat | Utomhus

Permalink


Room + PUB = julshopping

Trots att jag bor i Stockholm har jag inte tagit mig tid för ett ordentligt besök på nya Room förrän i helgen. Room var länge Stockholms ledande inredningsbutik (om ni frågar mig och många andra) och låg på Kungsholmen. För drygt ett år sedan stängdes den butiken, men det dröjde inte länge innan den återuppstod på nya adress. Nu finns butiken på översta våningen i PUB på Hötorget.

Hela PUB har genomgått en förvandling och är idag, enligt mig, ett av stans bästa varuhus. Room passar perfekt in i det nya konceptet och trots att butiken är mindre än den gamla håller den samma höga klass. Jag och M:et var i stan för lite julklappsshopping igår och synade Room och PUB i sömmarna. Restaurang Publik, liksom större delen av övriga varuhuset, får högsta betyg. Förutom en massa bra kläder och redan nämnda Room, går det bland annat att finna Danska House Doctor, Himla och Lexingtons egna butiker. Blev lite shopping, dock ingen inredning och förstås inget jag kan visa. Tog några snapshots på Room med mobilen, kvalitet därefter. Inte varit där? Sväng förbi!

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Besök | Butik | Inspiration | Tips

Permalink


Kvarnen

Måste förstås visa er hur Vedums Kök & Bads showroom ser ut från utsidan också. Den gamla kvarnen var fallfärdig när den köptes. Nu finns det ett litet minihotell i källaren, showroom för kök och bad på varsin våning och så ett kök högst upp i tornet. Härligt att återanvända en sådan gammal bygnad och knyta samman det gamla med nyaste nytt. Bilden till vänster är från Vedums tågstation.

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Bad | Besök | Inredning | Kök | Övrigt | Utomhus

Permalink


Vedums bad

Här kommer några bilder från badrumsutställningen också. Personligen är jag väldigt förtjust i varianten som ser ut som playwood! Gillar den naturliga looken men också handfatet av kompositmaterial, som är väldigt onaturligt. Inredningen med en lite äldre look är handmålad och på insidan av luckan har målaren signerat. Verkligen ett hantverk alltså! Badrumskatalogen för nästa år har inte kommit ännu, men där finns en hel del nyheter, vågar jag lova!

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Bad | Bygg | Inspiration | Kakel

Permalink


Vedums kök

Förra veckan var jag alltså i Vedum, för att hälsa på just Vedum Kök & Bad. Det var verkligen intressant och lärorikt att få gå runt på fabriken och följa en köksluckas väg genom produktionen, från råvaruintag till lastning av färdigt kök. Självklart hann jag inte med att följa ett och samma kök hela vägen, det tar ett par veckor för ett helt kök att bli klart.

De har satsat mycket på att effektivisera och förbättra, men vissa delar går inte att automatisera. Exempelvis så slipas alla målade luckor för hand, och då menar jag verkligen för hand! Med kloss och sandpapper. Det är en kvalitetsåtgärd som tar tid men också ger ett bra slutresultat. Alla kök görs på beställning och i slutet av produktionslinan plockas alla delar till respektive kök ihop.

Vedum har en tydlig miljöprofil, som märks både i produktionen och på produkterna. Alla deras köksstommar är Svanenmärkta och man har under de senaste åren jobbat hårt med att få ner sina utsläpp, främst från måleriet. Alla spillbitar som blir vid tillsågningen av luckor och stommar återanvänds. Tillsammans med allt spån som sugs upp ur luften hamnar i en pelletsmaskin. Där göra alltså pellets som sedan automatiskt förs över till en stor värmepanna. Hela fabriken är självförsörjande på värme, förutom under semestrarna när produktionen minskar. Deras eldning ger också värme till byns ålderdomshem och skola, så de har kunnat minska sitt oljeberoende. Är inte det klimatsmart?!

Jag som tidigare jobbat med produktionsfrågor blev förstås mäkta imponerad och intresserad av alla maskiner som låter, pyser och rör sig. Just kombinationen mellan det autmatiserade och de faktum att mänsklig handpåläggning fortfarande behövs känns extra spännande! Känner också en liten förtröstan i att vi människor på någotvis alltid kommer att behövas...

Tyvärr fotade jag inget i fabriken, men däremot blev det ett par mobilbilder i utställningen, som är inhyst i bygdens gamla kvarn. Superhäftig lokal! Jag fick en guidad tur av Marianne, som är marknadschef på Vedum Kök & Bad. Hon säger se att vi blir allt mer modiga i våra val, köken blir mer personliga och mer färgstarka. Härligt (säger jag som just satt in ett vitt kök)! Retrotrenden tycks hålla i sig och bänkskivor med mönster som Virrvarr (hurra, ett rätt till mig!) och hela diskbänkar syns allt mer. Hon berättade också att de märker av att vi kunder är mer pålästa och mer intresserade av miljöaspekten. Smarta lösningar, som extra djupa bänkar och lådor, jalusiluckor, smarta och lättstädade lådinredningar och plats för källsortering, kommer också starkt. En annan rolig trend som vi diskuterade var de stora, fräscha, välplanerade och snygga tvättstugorna som börjar dyka upp och efterfrågas. Men det får bli ett eget inlägg, framöver.

Tog tåget hem från Vedum, i värsta snökaoset. SJ höll vad de lovade och jag var på toppenhumör när jag kom hem, full av en massa nya idéer, inspiration och kunskap. Att verkligen se hela produktionsprocessen var verkligen spännande, men lika kul var det att få se fotostudion där katalogen fotas och den omtalade Kvarnen med utställning och minihotell. Klicka på bilden om du vill komma till Vedums hemsida.

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Bygg | Energi | Kök

Permalink


Nordic Light

I all hast, på väg mot en mindre fashionabel lunch, slänger jag upp en bild från ett mer än trevligt lunchställe. Den här lampan hänger på Nordic Light Hotel i Stockholm. Häftig! Och rosa! Försöker lobba för en liknande hit till kontoret, men får inget vidare gensvar. Efter lunch lovar jag er lite bilder från mitt besök i Vedum förra veckan!

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Belysning | Hotell | Inredning | Ljus

Permalink


Tea Time

När jag var på Allt för Hälsan för ett par veckor (eller var det månader?) sedan pratade jag en snabbis med Moderådets Vd, Lotta Ahlvar. Bland allt som mässan hade att erbjuda nämnde hon Pukkas te som något av en favorit. Själv hade jag bara testat deras te en gång, då i smaken Love. Köpt på hälsokostbutiken och med en arom av hö. Blev ingen favorit hos mig, då.

Nu finns deras ekologiska teer att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och sortimentet är brett! Bilden tog jag här om dagen när jag var och handlade. Jag har gett dem en andra chans, efter att Lotta sålt in dem så bra, och är betydligt mer nöjd den här gången! De fina förpackningarna bidrar förstås också lite... Har du testat Pukka? vad tyckte du? Svara på Facebook!

Mobilfoto av Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Kök | Mässor | Mat | Tips

Permalink


Häng på!

Hoppas ni haft en lika härlig vinterhelg som jag?! Jag hann med att både åka skidor, gå på 30-årskalas, slösurfa på Hemnet, vinterlöpa, glöggfika och laga årets godaste risotto. Vad gjorde du?

Måste passa på att tipsa om den här supersmarta hängaren. Skulle vara perfket i vår garderob i hallen där alla stövlar, jackor och handksar ligger intryckta just nu. Kostar 239 kronor hos Favoritsaker.se.

Bild lånad från Favoritsaker.se

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Prylar

Permalink


Bullbak

Idag var det min tur att ta med fika till kollegorna. Eftersom vi hade trevligt glöggfika idag var jag förstås tvungen att bjuda på något juligt. Plockade fram lite bullar ur frysen, som gjorde succé. Jag har aldrig lyckats med lussekatter, tycker alltid de blir för torra, så årets julbak fick bli längder, bullar och skorpor. Längderna fyllde jag med riven madelmassa och bullarna med vit choklad. Det får bli mitt bästa julbakstips, fyll bullarna med vitchoklad, det passar perfekt till saffran och blir härligt saftigt! Skorporna har haft strykande åtgång, både M:et och vår 11-åriga granne med kompis har knaprat i sig ett par vardera! :)

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Kök | Mat | Privat

Permalink


Nobelrabatt!

Blev inte du heller bjuden på Nobelfesten? Akademibokhandeln tröstar alla oss genom att ge en rabatt på 20%! Visst finns det en hållhake, du måste komma i festkläder och det gäller bara i butiken vid Hötorget. Och böcker är ju perfekta julklappar, finns något för alla och de är lätta att slå in!

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Av: Mumlan Nyhlin

Permalink


Tävla om tapeter!

Du missar väl inte chansen att vinna 5 rullar tapeter (räcker till ett normalstort rum) från fantastiska Mimou!? Klicka på bilden för att komma till tävlingen, som avslutas på söndag! Lycka till!

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Tävling

Permalink


Krydda tillvaron

Färska kryddor kan få det tristaste köket att kännas ombonat och dofta gott. Själv är jag inte jätteförtjust i den svarta plastkrukorna som de levereras i och brukar hitta diverse små skålar, koppar och fat att sätta dem i. Varför inte plantera dem i gamla förtjusande te- eller karamellburkar?! Har du tur kan du hitta dem för en billig peng på loppis.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Inredning | Kök | Mat | Tips

Permalink


Oops!

Mrs Murphy är en härlig donna med skyhöga klackar, tighta fodral och röda läppar. Skulle gärna byta liv med henne för en stund! Kolla din de snygga, och ganska roliga, kökshanddukarna från just märket Mrs Murphy. Har nog ett par vänninor som skulle fnissa gott om tomten kom med en sådan! :)
Finns bland annat hos Favoritsaker.se, för 149 kronor styck.

Bilder lånade från Favoritsaker.se

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Inspiration | Kök | Presenter | Textil

Permalink


Sockerchock!

Måste bara tipsa om min favorit bland kak- och bakböcker just nu, Söta Saker. Pastelligt, smarrigt och retrohärligt. Polkagrisbiscotti, lavendelmaränger, cheesecake med smak av rosor, mintchokladbrownies... Therésia Erneborg har, med hjälp av fotografen Nicklas Thegerströms bilder, skapat en av de mest populära bloggarna inom ämnet. Nu har hennes recpet och han sbilder alltså blivit boken Söta Saker. Den är en riktig sockerchock. Här finns småkakor, mjuka kakor, skorpor, cupcakes, glasyrer, glass, sylt och marmelad, pannacotta, klassiska husmorsknep och många nya tips. Kan bläddra fram och tillbaka i boken, bilderna är superfina och Therésia sprider bakglädje omkring sig. Ett julklappstips!

Här kan du läsa hennes blogg!

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Böcker | Kök | Mat

Permalink


Vi ses på Facebook!

Du har väl inte missat att Allt om bostad nu finns på Facebook också? Sök efter oss och klicka på "gilla" så är du säker på att inte missa några inlägg, tips eller tävlingar!

Du missar väl heller inte att du kan dela med dig av blogginläggen du gillar? Till höger om blogginlägget, under kategorierna, finns det knappar som gör dte möjligt att dela med sig via olika sociala medier och mail.

Än så länge saknar bloggen kommentarsmöjligheter, använd Facebook för att lämna feedback, ställa frågor och tipsa!

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Inspiration | Tävling | Tips

Permalink