AlltomBostad
 

2013 Oktober

2013 Oktober


Tips för Halloweenfest hemma

Om du ska ha en liten bjudning hemma så finns det en del saker man kan göra för att öka på stämningen utan att det kostar skjortan. RoligaPrylar.se har gett några tips och här har jag valt ut några som jag tycker var bra.

Ha musiken redo! Ingen människa - eller zombie för den delen - vill höra samma musik hela kvällen. Kör några dängor som folk känner igen “Who ya gonna call? Ghostbusters!", Thriller och så vidare.

Skapa stämning med belysning. Det ska inte vara för mörkt men heller inte vara för ljust. Sätt ut några stearinljus och använd orangea, gröna och gula glödlampor i resten av huset.

Bjud på läskigheter med måtta. Syltade hjärnor och ätbara ögonglober i all ära, men studier visar att det visuella intrycket också har en avgörande inverkan på vår aptit. Därmed kan vi dra slutsatsen att man inte bör vara för extrem i valet av mat. Motbjudande mat med hög äckel -faktor riskerar att hamna i soporna. Använd majssirap och röd karamellfärg till läskiga blodiga drinkar, servera pumpasoppa i en häxas gryta och med gröna oliver kan ägghalvor enkelt bli till ögon.

Planera in några spel eller aktiviteter, speciellt bra är det om det kommer att finnas barn med på festen. Utse vinnaren för bästa kostym, berätta spökhistorier eller låt barnen göra spindlar av piprensare.

Att alla tar minst två bilder under kvällen kan vara en god idé - det är både ett sätt att skapa ett gemensamt minne för kvällen om de läggs upp i den gemensamma Facebook-gruppen, men också ett sätt att lättare utvärdera festen och ta med sig erfarenhet till när nästa års fest ska planeras.

Och till sist: Att vara värd för en Halloween-fest kan innebära mycket springande mellan köket, minglet och servering, därför gör du bäst i att välja dräkt med stor omtanke. Tänk dig en varm gorilladräkt när du står och rör i kastrullerna eller  en tvångströja,,, 

Håll dig till din budget och förmåga samt be om hjälp om du behöver. 

RoligaPrylar.se
RoligaPrylar.se

Laga och baka inte alltför läskiga saker, då kanske de inte blir uppätna. Får det lov att vara en ögonglob?

 

Roliga prylar

Nyckelord: Mat | Övrigt | Tips

Permalink


Maria Montazami väljer köksfavoriter

Köksprodukter.se har fått en ny samarbetspartner - Hollywoodfrun Maria Montazami. Hon har genom TV-serien blivit känd för sin inredningsstil, passion för glas och förstås - tofsar. I år har hon även kommit ut med en inredningsbok. Maria Montazami kommer under det kommande året vid fyra tillfällen att välja ut sina fem favoriter inom köksprodukter med motivering. Marias favoritprodukter kommer sedan bli möjliga att vinna i olika tävlingar som Köksprodukter.se kommer att hålla på sin Facebooksida och i olika bloggar. På Köksprodukter.se hittar ni även hennes matlagningstips, recept, kokbok och glas.

Köksprodukter.se
Köksprodukter.se

Maria Montazami väljer 20 favoriter/år hos Köksprodukter.se Naturligtvis har hon tofsar även i köket...

Köksprodukter.se

Nyckelord: Böcker | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Absolut fulaste Halloweendekorationen

Nu är de läskigt. Eller i alla fall snart. Ibland är jag glad att jag inte bor i USA, speciellt under Halloweenhelgen. Jag vet inte om jag skulle vara så sugen på att se en massa främmande människor på gatorna utklädda till zoombies och yxmördare. Jag har dock varit på några partyn i Sverige och Finland där man gått hårt ut med dekoren, fast på ett mer skämtsamt sätt istället för blodigt. På Amazon.com finns det här duschdraperiet, när man precis kommit över traumat efter att ha sett Psycho...

Amazon.com
Amazon.com

Blood Bath Shower Curtain by Spinning Hat, $15.00, Amazon.com. Finns även liknande på andra sajter. Titta även in på Amazon-sidan för fler ruskiga inredningsprylar...

 

Amazon.com
G
illa gärna Allt om bostad på facebook

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning

Permalink


Balkongmys med batteridrivna ljus

Enjoy candles är batteridrivna blockljus med verklighetstrogen flimrande låga. De är handgjorda i 100% äkta vax, så alla har en unik form. De är så nära ett äkta ljus man kan komma, förutom att ljuskällan består av tre Led-lampor. Fördelen är förstås att det inte föreligger någon brandrisk och de lyser mycket längre än vanliga ljus. De har en brinntid på 100 000 timmar... Varde ljus!

Enjoy candles/ Inreda.com
Enjoy candles/ Inreda.com

Enjoy candles blockljus med LED lampor har 10 års garanti och brinntid på 100.000 timmar! Finns hos bland andra Inreda.com. Pris cirka: 300-460 kr beroende på storlek (10-20 cm)

 

Inreda.com

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Presenter | Prylar

Permalink


I ett fejkat takfönster ser du himlen

Med Sky Factorys takfänster kan man lura ögat att man ser himlen där ovanför. Motivet skapas digitalt och deras designers skräddarsyr bilder som matchar husets omgivande miljö. Om det till exempel växer björkar utanför kan man lägga in björkträd i bilden och därigenom förstärka illusionen. Det finns förstås andra motiv också, såsom till exempel undervattensmotiv. Kanske något för badrummet?

Sky Factory
Sky Factory

Sky Factory har både tak- och väggfönster och både statiska och rörliga motiv (!). De virtuella fönstren är belysta med hjälp av lysrör eller LED-teknik. Pris från 4 900 kr exkl moms för ett virtuellt takfönster på 60x60 cm.

Skyfactory

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Sovrum | Tips | Vardagsrum

Permalink


Tre nyanser av grått

Grått är en färg som verkligen passar bra i hop med alla andra färger. Det har länge pratats om att grått är "det nya svarta" och att "bulligt och grått" är helrätt när det kommer till inredning. Men då är det ofta basen i hemmet som man pratar om, de större ytorna- som soffan, sänggaveln eller en vägg. Men det är verkligen supersnyggt med grå detaljer tycker jag. Passar till allt från gult till rosa.

Rif design/Ceannis/Anna O
Rif design/Ceannis/Anna O

Några nyheter: Leheriya carpet från Anna O Mjuk bomullsmatta som passar lika bra i vardagsrummet som i köket, från Anna O. Gosig pläd i fuskpäls som både är en fin inredningsdetalj och som är skön att svepa om sig, från Ceannis. Marockansk keramik från Rif design för smycken och andra små prylarm, från Rif design.

Anna O
Ceannis
Rif Design

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Sovrum | Textil | Vardagsrum

Permalink


Energismart ytterdörr släpper inte ut värmen

Något som man kanske inte tänker på är att en dåligt isolerad ytterdörr släpper ut väldigt mycket värme. Är det riktigt illa kan man till och med känna det när man står i hallen. Känns det kallare vid ytterdörren än i övrigt? Under årets kalla månader, när alla värmesystem tuffar på för fullt, då är det såklart inte ekonomiskt om värmen smiter ut genom dörren. Här har jag hittat en som verkar ha hög isoleringsförmåga, den ska alltså spara på energin. Vet inte hur lång tid det skulle ta att "tjäna in dörren", men det kanske är en bra långtidsinvestering att skaffa en ytterdörr som är tät.

Arctic/Jeld-Wen
Arctic/Jeld-Wen

Ju lägre U-värde en ytterdörr har, desto bättre energieffektivitet. U-värdet visar hur bra dörren stänger ute kyla och samtidigt behåller värmen inomhus. Arctic från Jeld-Wen har ett U-värde mellan 0,59 och 0,76, beroende på glasöppningens storlek, och det verkar vara ett bra tal då det gäller ytterdörrar. Kolla runt på andra dörrar också innan du väljer för att jämföra.

Arctic finns som standard för öppningsbredderna 90 eller 100 cm med öppningshöjderna 200 eller 210 cm. Karmdjupet är 105 cm. Finns med både släta ytor och infrästa mönster, och i målade utföranden. Vissa modeller kan även specialbeställas i ekfanér. Lägg till varianter på glasöppningar och glastyper, med och utan spröjs. Cirkapriser från 9 670 kr upp till cirka 14 895 kronor.

 

Jeld-Wen

Nyckelord: Bostäder | Energi | Tips

Permalink


Trämönstrade handdukar och kuddar!

Mjuka saker blir plötsligt hårda. De trämönstrade handdukarna är en ny favorit för mig, kudden har jag skrev jag om en gång i vintras. Just nu så är "naket trä" på väg tillbaka in i våra hem. Det ska varken vara målat eller lackat, utan helst rena träytor. Om det doftar trä ger det ett extra plus. Jag tror att det är människans längtan, och behov, av att vara nära naturen som leder fram den trenden. Materialet är vackert i sig då det har naturliga skiftningar och spännande mönster. Det är dock svårt att tillverka handdukar och andra textilier av trä - men genom naturtrogna tryck skapas ändå illusionen.

Lapuankankurit/Nordic Design collective
Lapuankankurit/Nordic Design collective

Mjukt och fluffigt med hårt mönster, Viilu handdukar från finska Lapuankankurit. 17,40 € i deras webbutik (finns även i grått). Kuddfodral från kollektionen Making hard things soft med plywood tryck på fram och baksida. Passar 50x50 cm kudde. Pris: 700 kr hos Nordic design collective.

Lapuankankurit
AoB-tidigare inlägg om kudden
Nordic Design collective 

Gilla gärna Allt om bostad på facebook!

Nyckelord: Badrum | Inredning | Inspiration | Nyheter | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Ljudsystem i köksluckan!

Som sagt, tekniken går framåt. Nu kan köksskåpet bli en resonanslåda och hjälpa till att producera skön musik i köket. Maestro Kitchen Sound System är ett ljudsystem för köket, där man ska slippa sladdar och slipper dessutom placera ut högtalare eftersom de med det här systemet sitter i köksluckan. Tyvärr har jag inte hört hur det låter, men smakar det så kostar det.

MaestroKitchen™ 100/Ballingslöv
MaestroKitchen™ 100/Ballingslöv

MaestroKitchen™ 100 - har ett hifi stereo ljud där den enda synliga delen är en integrerad glaspanel med en färgskärm. Inga synliga högtalare och inga sladdar. Genom den externa Bluetooth adaptern kan man njuta av musiken från smartphone eller läsplatta genom Maestro kitchen. Det ska bara vara att plugga in adaptern och koppla ihop det med Bluettooth.
I paketet ingår följande: Huvudenhet, Styrpanel, Bashögtalare, Bluetooth adapter + fjärrkontroll, och två stycken högtalare för montering i lucka eller i vägg. Pris 12.995 kr.

Ballingslöv

Nyckelord: Elektronik | Kök | Ljud | Nyheter | Tips

Permalink


Veckans favorit: våtrumstapet som fondvägg i badrummet

När jag renoverade badrummet i min stuga så blev jag avrådd från att använda kakel och klinkers, eftersom gamla trähus gärna "rör på sig" under temperaturväxlingar. Jag blev istället rådd att välja en våtrumstapet.
På vägen till tapetbutiken så såg jag framför mig härliga mönster och ljuva färger. Men ack så besviken jag blev då jag kom dit. Inget hade hänt sedan 1980, tyckte jag. Det fanns ljusblå, ljusgröna och aprikosa väggar att välja mellan, och gärna med en bård med sjöstjärnor eller segelbåtar. Panik! Jag vägrade att ha bård och jag vägrade köpa en laxfärgad våtrumstapet. Jag sökte lyckan i en annan tapetbutik, men fann inget nytt under solen där heller. Det blev till sist en vit våtrumstapet, gråmönstrat golv (som ska se ut som mosaik - så på den fronten hade det i alla fall hänt något) Nu, tio år senare finns det mycket mer att välja på! Se här , vilken härligt våtrumstapet som kan användas som fondvägg i badrummet. Matcha med till exempel vita, grå eller svarta väggar i resten av badrummet.

Forbo
Forbo

Fondtapeten Nordic Forrest, Winter från Forbo.

Forbo

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inspiration | Tapet | Tips

Permalink


Islyktor i form av stjärnor!

Förr brukade jag göra islyktor genom att frysa vatten i plastburkar och hinkar, då kan man placera en mindre burk inuti, för att det ska bli ett hål för ljuset. Nu finns det till och men ännu enklare lösningar - som den här. Stjärnformad burk med ett färdigt hål, bara att fylla på med vatten och lägga i frysen några timmar. Vill man göra det extra dekorativt kan man frysa ner rönnbär eller blad och liknande. Kom ihåg att placera dem så att det inte är någon fara för en större brasa...

Coolstuff
Coolstuff

Stjärnformade ljuslyktor med isform från Coolstuff, 99 kr/st. En förpackning innehåller en form av en stjärna så efter 2-3 timmar då det blivit en stjärna kan du frysa en till. Igloon bli cirka 16 cm hög, och de smälter olika snabbt beroende på hur kallt det är ute.

Coolstuff

Nyckelord: Balkong | Detaljer | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Lampa av en trästock och ”spottar”

Min kompis Therese är en sån där person som pysslar och fixar. I sin hall har hon gjort en egen lampa (med viss hjälp erkände hon) av en trästock och några spottar. Stocken kapades av på mitten så den andra halvan blev en klädhängare. Originellt och snyggt i den för övrigt vita hallen. "Ta in naturen" här länge varit ledorden i naturtrenden som pågår. Här kan man säga att det var precis huvudet på spiken där.

Mobilfoto: Annika Rådlund
Mobilfoto: Annika Rådlund

Trendigt att ta in naturen. Här en taklampa gjord av en trästock. Kom ihåg att förankra den väl i taket...

Nyckelord: Belysning | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


Toalett med frisk luft

Geberit lanserade för ett tag sedan toalettsystemet DuoFresh som eliminerar dålig lukt direkt i toaletten. Genom en knapptryckning på spolplattan (som monteras på väggen) aktiveras luktutsugningssystemet som renar luften från toaletten med hjälp av ett aktivt kolfilter innan den långsamt släpps ut igen. Det här är nog inte något som kommer att dyka upp i var mans badrum, men den passar nog er som gillar tekniska prylar i hemmet.

Duo Fresh
Duo Fresh

Geberit DuoFresh Finns i färgerna svart, vit och umbra (mörkbrun) och i materialet glas eller plast och borstad aluminium. Pris: från 8 000 kronor (wc-fixtur med spolplatta).

Geberit

Nyckelord: Badrum | Nyheter | Tips

Permalink


Badrumskakel med konstsimmande damer!

Äntligen ett badrumskakel med ett roligt mönster på! Lisa Bengtsson har skapat kaklet ”Konstsim” där böljande former och blommor samsas med konstsimmande damer, dyk och badbollar i en härlig blandning. Från håll så ser det bara ut som ett vackert mönster, men när man tittar nära så ser man fler detaljer. Inspirationen ska mönsterdesignern ha hämtat ifrån badglädje i kombination med klassiskt kakel och formerna som bildas i synkronisering. Själv tycker hon att ”konstsim” kommer att passa perfekt i det personliga badrum i sommar- stugan, sekelskifts villan med snickarglädje, samt den lilla tvåan inne i stan.

Badrumskakel med konstsimmande damer!

”Konstsim” finns i tre olika färgställningar: blått, svart och rosa och kostar 200 kr styck hos Dekora.


Dekora -kakel, klinker och mosaik

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inspiration | Nyheter

Permalink


Sov gott och snyggt med Jysk sängar

Grått är ju en väldigt bra basfärg, för då kan man enkelt matcha med olika färger på inredningsdetaljer. I ett sovrum är det perfekt för då kan man skifta kuddar efter humör och säsong. Jysk har bland annat de här två snygga sänggavlarna i grått. Själv skulle jag behöva en ny säng till sonen som är fyra och fortfarande sover i en barnsäng. Jag tycker att det är onödigt att köpa en 80 cm säng, då kan man lika gärna ta en 90 cm på en gång - då kanske man själv kan klämma ner sig bredvid ibland vid kvällens bokläsning. Men om jag köper en ny säng till honom så vill ju jag också ha en...min säng som jag har i lägenheten har ingen huvudgavel och det saknar jag. Gaveln Höije verkar mysig, för den är mjuk och bullig! Passar perfekt in på 2013-års inredningstrend där det varit mycket grått, mjukt och bulligt. Kanske något man ska unna sig själv i 40-års present...

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Sänggaveln längst upp heter Dreamzone och finns i olika storlekar. Den finns i mörkgrått och är tillverkad av Polyester/polypropylene. Pris:899-1899 kr beroende på storlek. Den passar till Jysk continentalsängar, elevationssängar och resårbottnar med grått överdrag. Sänggaveln på nedre bilden heter Höije och är klädd med grått tyg i 100 % polyester. Tvätt: Torka av med en fuktig trasa, träfiberskiva med fyllning av polyester och hålfiber. Pris: 1299 kr till 2699 kr (jag såg nu på deras hemsida att fram till 20:e oktober har de extrapris på båda sängramarna!) Alla detaljer är också från Jysk.

 

Jysk

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Sovrum | Textil | Tips

Permalink


Lotus Crackle på Indiska

Varje gång jag hör namnet Lotus så hajar jag till, för min son heter det i mellannamn och jag tycker att det är så fint. Jag har två tallrikar och två förrättstallrikar från Finland som har heter Lotus som jag har fått i present. Det är en grön och svart blomma på dem. Nu kommer Indiska med en hel serie som heter Lotus. Jag gillar själva blomformen på dem och att de är lite krackelerade...men jag gillar inte att det är färgbortfall på vissa ställen.

Indiska
Indiska

I oktober lanseras de här delarna hos Indiska, de ingår i deras nya crackle-serie. I fina färger, ojämnheterna ska ge en handgjord känsla.


I
ndiska

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Nyheter | Porslin

Permalink


Taxarna firar jul!

Lisa Bentssons taxar är ju bara för härliga! Jag skrev om dem förra året då hon lanserade en mönsterserie som heter Tillsammans. Lisa Bengtsson hittade nämligen ett foto på en tax på en loppis och sen har hon arbetat utifrån den bilden då hon skapat de olika karaktärerna. Nu har Studio Lisa Bengtsson har gjort en begränsad upplaga av den finurliga taxen som intagit rollen som Lucian Lucy, Tomten Nicholas, Stjärngossen Staffan och Pepparkaksgumman Ginger. Med humoristiska inredningsdetaljer så blir livet lite roligare, helt klart.

Taxarna firar jul /Studio Lisa Bengtsson
Taxarna firar jul /Studio Lisa Bengtsson

Tillsammans goes X-mas finns som både affischer och kökshanddukar. Pris för A4 affischen är 80 kr styck och A3 affisch 199 kr styck. Kökshanddukarna finns i svart och kostar 149 kr styck.

 

Lisa Bengtsson
M
itt tidigare inlägg om Lisa Bengtsson och taxarna

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Jul | Nyheter

Permalink


Lampett av en sockerkaksform och en flygande sked!

Jag hängde med min sons farmor på en jättefin och mysig mässa i Uleåborg. Det var många typiskt finska hantverk, såsom handtuftade ulltavlor, yllemössor i alla möjliga och omöjliga former, virkade runda mattor, och handbroderade saker. Men det var även en del inredning gjord av återvunna prylar. Sånt går jag ofta igång på. Vad sägs om en sockerkaksform som blivit en vägglampett med en bit spegel och spets? Eller en flygande sked?

Mobilfoto: Annika Rådllund
Mobilfoto: Annika Rådllund

Skedar med små vingar får förstås tankarna att sväva iväg...tänk om bestick kunde flyga? Jag fick en silverfärgad blank tesked med vitgröna emaljvingar på i present av min sons farmor på mässan. Jättefin! Den ska jag hänga upp i köket, jag är säker på att många kommer fråga var den kommer ifrån. Men hur ska jag veta det, den har ju flugit hit...

Annan Paja
Annan Pajala blogspot

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Lampor gjorda av kastruller

På en hantverksmässa i Finland såg jag de här roliga lamporna, tillverkade av gamla sockerkaksformar. emalj- och aluminiumjkastruller. En kastrull (eller sockerkaksform), ståltråd, gamla bestick, lampsladd och eventuellt någon kristalldekoration är vad som behövs om man vill tillverka liknande själv. Och så behöver man förstås något verktyg att göra hål i kastrullen och i besticken. Vill man köpa ett färdigt konstverk så är det Anna Paja som har gjort de här.

Mobilfoto: Annika Rådlund
Mobilfoto: Annika Rådlund

Om man är inne på återvinningsfronten i hemmet så finns det lampor tillverkade av kastruller, bestick och kristaller från gamla kristallampor.

 

Annan Paja
Annan Pajala blogspot

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Mässor | Tips

Permalink


Ernst Kirchsteigers skylt har rostat...

För ett par år sedan köpte jag en skylt som Ernst Kirchsteiger har designat. Jag köpte den då jag var på en pressvisning för trädgårdsmöbler på Ekerö-möbler. Hur som helst så såg jag den här skylten och tyckte den var fantastisk, dessutom fanns ju "barfotamannen" själv på plats så jag kunde få den signerad! När jag köpte den så var den silverfärgad (obehandlad plåt) och Ernst berättade att den kommer att rosta efter ett tag om man inte lackar den. Jag tänkte direkt att jag skulle lacka den, men sen när han berättade om hur fantastiskt vackra de blir i rost också så ändrade jag mig. "Man kan vänta tills den har fått den pigmentering man vill ha och sedan lacka den". Ja, den idén föll jag för. Men sen har rostningen gått så fort, eller är det åren? Det kanske har gått tre år? Årstiderna växlar och skylten står där den står, utan lack. Nu är den så rostig så jag är tvungen att ha en solcellslampa bakom för att man ska se texten när det skymmer ute. Signeringen är också borta. Men gamla minnen - de rostar aldrig.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

"Undret är inte att flyga i luften eller gå på vatten utan att vandra på jorden" 


I den här katalogen på Erns Kirchsteiger sida under Färg & Form ser jag nu att den finns även i vitt och svart. Kanske måste jag köpa en till då...en vit.

Nyckelord: Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


Höstblommor och kissande hunden

För ett tag sedan så tog jag tag i höstplanteringarna. Sommarblommorna hade för länge sedan gjort sitt... Det anses säkert hiskeligt omodernt med koboltblå krukor, men jag tycker att de lyser upp fint bland allt det gröna. Jag inga problem med höns som gräver upp det som är nyplanterat, inga katter som gör sina behov i rabatterna och inte heller någon hund som märker ut revir på blomkrukorna. Ibland är det skönt att inte ha några husdjur tycker jag. Däremot har jag en "kissande hund" i gjutjärn som fått hänga med i många år.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Höstfint vid stugan. Kissande hunden fortsätter märka in sitt revir- år efter år.

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Trädgård

Permalink


Gordon Ramsays stengodsservis ”Maze”

Royal Doulton är ett välkänt klassiskt Engelskt varumärke inom servis och keramik med härkomst från 1815. Varumärket ska visst vara ett av de som engelsmännen samlar på när det handlar om servisdelar, kristall, glas och samlarsaker. Vår motsvarighet till Gustavsberg och Rörstrand kanske. Nyligen ingick Royal Doulton fö ett samarbete med den kända kocken Gordon Ramsay och förde samman hans kunskap med det brittiska porslinsmärkets design. I serien finns både tallrikar, glas, muggar, skålar och kastruller. Enkelt och stilrent med någon enstaka rand. Inget man ramlar baklänges av.

Gordon Ramsays stengodsservis ”Maze”

Gordon Ramsays stengodsservis ”Maze” finns i 54 olika delar hos Royal Design. Stengodset finns i färgerna Maze White, Maze Blue och Maze Taupe.
Royal Design

 

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Kök | Nyheter | Porslin | Prylar

Permalink


Bättre förvaring i hallen

Att man inte har världens bästa förvaring i hallen brukar göra sig allmänt känt då vintern kommer... eller redan på hösten då alla handskar, vantar, mössor, sockor och annat börjar drälla omkring där. Själv har jag löst en del av problemet med att placera ett stort klädskåp där (som har hyllor inuti) där jag kan trycka in det mesta. De nedre hyllorna används till skor så att det slipper vara så många skor på skohyllan. Man slipper helt enkelt se alla prylar eftersom dörren tills skåpet hålls stängd. Mot väggen mitt i mot har jag satt upp fina krokar där man kan hänga "dagens jacka" och gästerna kan hänga sina ytterjackor där. Andra ytterplagg som jag kanske inte använder just den dagen har jag hängt undan i en annan garderob som inte är i hallen .
Här hittade jag en annan smart idé på Elfas hemsida. Där man helt enkelt kan dela av en hyllkorg så att varje familjemedlem får ett eget fack att lägga sina vantar och mössor i. Märk sedan facken med namnetiketter så är sannolikheten större att det blir ordning och reda.

Foto: Elfa
Foto: Elfa

Det är inte alltid det finns plats för förvaring i hallen. Men du har kanske en baksida på en dörr du kan använda? Sätt enkelt fast dörrfästet utan att skruva i dörren. Sen är det bara att välja korgar, de finns i olika storlekar. Där kan mössor, vantar och annat som kan vara bra att ha i hallen förvaras. Har du ingen dörr kan du också skruva fast skenan direkt i väggen.


Elfas förvaringstips

 

Nyckelord: Besök | Detaljer | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


Lås dörren med en app - nu läggs hemnyckeln i mobilen

Assa Abloy och Verisure Securitas Direct har tillsammans utvecklat det första "smarta" låset i Europa. Låset gör att man bland annat kan låsa upp dörren från jobbet till en hantverkare och man kan se när barnen kommer hem. En annan fördel de vill framhäva är att man då slipper ha nycklar med sig på motionsrundan, men man måste förstås ha mobilen med sig istället... Man kan även skapa tillfälliga låskoder för husvakten under semestern, barnvakten eller till släkt eller vänner som är på besök. Då kan man sitta på andra sidan jordklotet och kolla att dörren är låst... och få panik om den inte är det.

Lås dörren med en app - nu läggs hemnyckeln i mobilen

Låset som sköts via en app i telefonen lanserades i september på den skandinaviska marknaden. All information ligger i molnet (det berömda molnet som aaaalla pratar om men ingen har sett...) så förlorar man telefonen eller den är urladdad kan man enkelt sköta allt via webben, och helt enkelt knappa in en kod på låset i dörren - som när man slår in en portkod. Olika tjänster och funktioner för det smarta hemmet har vi nog bara sett början av.

Verisure

Nyckelord: Besök | Elektronik | Nyheter

Permalink


Färgstarka och stora tavlor från Art XL!

På Hem & Villamässan fanns det här färgsprakande montern med riktiga oljemålningar. De samarbetar med olika konstnärer så det finns många olika motiv att välja bland. Elefanten längst bort (på bilden längst ned) tycker jag var härlig.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Alla Art XL:s oljemålningar är unika och målas bara upp i några få exemplar av varje motiv. Eftersom alla är handmålade så blir ingen tavla exakt lik den andra. De är målade på canvasduk och uppspända på en tjock kilram. En bra grej är att de är målade runt kanterna så det även går att hänga upp dem utan ram. Tavlorna finns att beställa via deras hemsida, men de har även en butik i Häggvik, alldeles bredvid Stinsen Köpcentrum. Om man vill se hur de ser ut i verkligheten.

 

Art XL

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Tips

Permalink


Stolen var inte till salu...

I Nordic Design collectives monter på Hem & Villamässan stod den här skönheten klädd med tyg av Nadja Wedin. Jag var inte den enda som såg suktande på den..På stolsryggen satt en liten lapp där det stod att den inte var till salu. Skönt, då har man pengar till mat även denna vecka.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Stol klädd i härligt cerise tyg av konstnären Nadja Wedin. Hon ritar alla sina mönster för hand med en smal kulspetspenna. Sedan överförs mönstren till bland annat brickor, tyger och tapeter.

 

Hem & Villa-mässan
Nadja Wedin
N
ordic Design Collective

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Prylar | Textil

Permalink


Tittskåp - smart idé för färgsättning av rum

En kul idé att ta med sig från Hem & Villamässan är tittskåp som barnen kan inreda. I området "Miniinredarna" kunde barnen skapa sitt drömrum med hjälp av skokartonger, tapetbitar, färgat papper, tyg osv. Den kända inredaren Isabelle McAllister fanns på plats för att peppa och ge goda råd.
Hennes tre bästa tips är;
·Låt barnen välja färg eller tapet till en fondvägg. Det kostar inte så mycket och är enkelt att göra om när barnen har tröttnat. Vilket de ibland gör redan innan man har hunnit hem med färgen från butiken!
· Låt dem få en egen möbel att göra vad de vill med. Måla, klistra, klippa eller sy fast saker på. Billiga och stabila möbler hittar man på Myrorna eller någon loppis.
· Kuddar, gardiner och lakan tycker de flesta barn är roligt att byta ut, framför allt när de själva har fått välja.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

På Hem & Villa-mässan kunde barnen göra egna tittskåp. Bra idé om man ska byta färg i barnens rum. Kanske har de blivit så stora att de vuxit ifrån "babyrummet"?

Även en smart idé om man planerar att göra om ett annat rum.
Hem & Villa-mässan

Nyckelord: Barn | Inredning | Inspiration | Mässor | Prylar

Permalink


Inspiration i Happy Homes-monter

I Happy Homes monter på Hem och villamässan kunde man insupa en hel del inspiration. I montern hade man byggt upp sex olika miljöer och det fanns tapetböcker att bläddra i och kunnig personal som tipsade om bland annat färgsättning, fasadmålning och golv. Jag tittade precis in på deras hemsida och såg att om man blir medlem i deras kundklubb (gratis medlemsskap) så får man ett presentkort på 100 kr om man handlar för 500 kr. Jag hittade för övrigt en ny tapetfavorit i deras monter, Midbec har ett av Marimekkos mönster på en av sina tapeter. Ursnygg!

Happy Homes Foto: Annika Rådlund
Happy Homes Foto: Annika Rådlund

I Happy Homes monter hittade jag en ny tapetfavoirit från Midbec med ett av Marimekkos mönster. 975 kr/rulle.


Happy Homes

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Boktips: Welcome home - Leila Lindholms bok om inredning

Leila Lindholm och Ulrika Magnusson berättade på Hem och villamässan om sin heminredningsbok Welcome Home. Boken har tagit fyra år att göra klar och den är fullmatad med tips och inspiration för hemmet. Leila förklarade att den inte bara innehåller inspirationsbilder utan även handfasta tips. Stilen är inte fullt så "potpurri-pastellig" som hennes kokböcker och TV-program utan lite mer New England, Newport-stil.

Welcome home Foto: Annika Rådlund
Welcome home Foto: Annika Rådlund

Bläddrade lite i Leila Lindholms bok "Welcome home" på Hem och villamässan. Welcome Home : Tankar, idéer och tips om hur du skapar ett tidlöst och leva av Leila Lindholm och Ulrika Magnusson, 264 kr hos Adlibris.


Adlibris

Nyckelord: Böcker | Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tips

Permalink


Roliga figuriner av Alexander Tallén på Hem och Villa

Idag har jag varit på öppningen av Hem och Villamässan. I ett utställningsområde hade trendanalytikern Stefan Nilsson från Trendgruppen valt ut alster av tio unga nyutexade studenter från Konstskolorna i Stockholm. Andreas Talléns figuriner var verkligen något nytt som man inte har sett förut. De här var allt annat än traditionella figuriner. Gone bananas? Var en tanke som dök upp i mitt huvud. Ja, det har han verkligen gjort, och resultatet blev fantastiskt.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Beskrivningen prydnadsfigurerna löd så här; " I Alexander Talléns projekt står porslinsfigurinen, dess tradition och visuella dragningskraft i centrum. Alexander utgår från den europeiska figurinens glansdagar under 1700-talet och utforskar fiturintraditionen i en uppdaterad version. Med ett sökande efter kontext och komplexitet har Alexander använt sig av självporträttet som ett verktyg att behandla och tränga sig in i figurinens svulstiga och dekorativa värld och ställa frågor som identitet, genus och ursprung."

Nyckelord: Detaljer | Mässor | Nyheter | Porslin | Prylar

Permalink


Wakum - Coolaste lamporna på Hem och villamässan!

Den här montern kunde man bara inte gå förbi - då man var tvungen att titta på ALLA lampor. Killen som stod i montern berättade att han formgjutit lampskärmarna i plast, och sedan är det fem olika konstnärer som har målat dem. Jag hittade direkt två stycken som jag vill ha. De är dock rätt stora så de kräver sin takhöjd. En tjej kom precis förbi och hämtade en lampa som hon köpt, hon lastade på den stora kartongen på barnvagnen och såg ut så där som man gör när man köpt något man vill ha och är exalterad över det. Hon kände nog att hon köpt ett konstverk, eftersom lamporna bara tillverkas i ett exemplar. Så håll utkik efter Wakum - de får vi nog se mer av.

Wakum Foto: Annika Rådlund
Wakum Foto: Annika Rådlund

Wakums skärmar är helt unika och finns endast i ett exemplar. Skärmarna är handmålade i akryl som sedan har lackats med sidenmatt klarlack. Pris: 1995 kr/st. En av mina favoriter var den längst ned till höger.

 

Wakum

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Mässor | Nyheter | Tips

Permalink


Hem- och villamässan 3-6 oktober!

Inredning, bygg, trädgård – och choklad ur alla perspektiv och Leila Lindholm lanserar en inredningsbok, Arga snickaren ger hemmafixar-råd och konditorn Magnus Johansson svarar på allt om choklad. Allt detta händer i Stockholm -då både Hem -och villamässan och chokladfestivalen går av stapeln. I dagarna fyra, mellan 3 och 6 oktober, händer allt detta och mycket, mycket mer på Stockholmsmässan. Hur ska man hinna med allt på en dag undrar jag, som bara kommer att vara där på torsdagen, som även är pressdagen. Som vanligt kommer jag att fota ALLT som är spännande, nytt och inspirerande. Håll utkik här för godbitar som jag kommer att hitta på mässan!

Hem- och villamässan 3-6 oktober!

Konditorn Magnus Johansson, Leila Lindholm och Arga snickaren kommer att vara på Hem- och villamässan i Stockholm 3-6 oktober.

Hem-och villamässan går av stapeln 3-6 oktober i Stockholm, 24-27 oktober i Göteborg, 28 februari- 3 mars  2014 i Malmö och det kommer en helt NY mässa Hem-och villa Utemiljö i Stockholm 20-23 mars.

 

Hem- och villamässan

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tips

Permalink

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2022

2021

2020
Maj | April | Mars | Februari | Januari

2019
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår