AoB Bloggen med Annika Rådlund

Hästens i nytt samarbete med prinsen

I år fyller sängföretaget Hästens klassiska blåruta 40 år, den har helt enkelt varit med nästan lika länge som en annan... För att fira jubileet lanserar de en helt ny serie sängkläder designade av Bernadotte & Kylberg. Här kunde man ju tro att de skulle göra något med blårutan men så är det icke utan istället kommer tre enfärgade nyheter som är superfina! Och har man någon gång känt på eller sovit i Hästens sängkläder så vet man att de är supersköna!

I fjol designade Bernadotte & Kylberg två nya sängar åt Hästens, Appaloosa och Marwari, som du kan se här. De nya sängkläderna är utformade för att lyfta och förstärka det grafiska uttrycket hos sängen Marwari – som är en hyllning till Hästens arv som sadelmakare. De nya Marwari-sängkläderna kommer i tre nya färger, en varm brun nyans, en intensiv orange och en ljusbeige ton som matchar den bruna färgen på sängens tyg.

Hästens nya sängkläder designade av Bernadotte &  Kylberg
Hästens nya sängkläder designade av Bernadotte & Kylberg

Mina favoriter är den som är ljusbeige och det bruna bäddsetet, så himla snygga! Det verkar även vara en fin glans i dem om man ska tro bilderna, jag har inte sett dem i verkligheten än. De lanserades på designmässan i Milano förra månaden.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.hastens.se

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Prylar | Sovrum | Tips

Permalink


Du vinner mycket med ett tak till poolen....

Om man ändå ska investera i en pool i trädgården så rekommenderar jag att man även skaffar ett tak till den. Jag har under åren intervjuat flera poolexperter och alla säger samma sak, ett pooltak både förlänger säsongen och det blir förstås mindre insekter i vattnet. Dessutom ger det ett visst vindskydd om vädret inte skulle vara så bra, det förlänger till och med poolsäsongen med några månader. När solen skiner skjuter man helt enkelt bort taket och får en skön utomhuspool, när det regnar, blåser eller är kyligt ute kan man njuta av att bada med taket som skydd. Men en annan viktig fråga som jag tänker på är säkerheten. Är taket på så finns det ingen risk att barn och husdjur trillar i. Och inte vuxnar heller för den delen....

Pooltak Foto: Folkpool
Pooltak Foto: Folkpool

Här har jag lånat några bilder från Folkpool för att visa hur ett pooltak kan se ut. Förutom att man förlänger badsäsongen så sparar man dessutom energi och vattnet hålls renare då taket förhindrar löv, insekter och annat skräp att hamna i poolen. Solen kommer åt att värma upp poolen samtidigt som taket isolerar under kalla nätter. Mindra löv och insekter i vattnet innebär också mindre rengöring med kemikalier= mer miljövänligt. Man kan också förvara de uppblåsbara badprylarna i poolen och slipper stoppa in dem i förrådet när badandet är över för dagen, det gör i alla fall ett familj som jag känner och det tycker de är superbra - att inte den rosa uppblåsabara flamingon flyger över till grannen till exempel....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Energi | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Stilren kran i guld från Axor

AXOR Uno är en ny badrumskollektion från märket AXOR. Jag gillade den här, som är både stilren och ger ett lyxigt intryck. När jag gjorde mitt badrum för 12 år sedan nu (herregud vad tiden går fort) så letade jag en guldkran i gammaldags stil. Det var inte helt enkelt att hitta. Om jag skule ha ett badrum i modern stil idag så skulle jag satsa på något sådant här- stilrent i guld eller mässing. AXOR Uno har visst vunnit designpriser som iF Gold Award 2017 och Red Dot Award 2017 - och nu är de typgodkända och klara för försäljning i Sverige.

AXOR Uno Select tvättställsblandare i polerad mässing
AXOR Uno Select tvättställsblandare i polerad mässing

XOR Uno fås som standard i ytorna krom, polerad mässing och borstad nickel. Jag vet inte om den där vänstra golvkranen är något man väljer som privatperson, den ser mer ut för något för offentlig miljö. Om man inte vill ha något extra flashigt i badrummet då förstås, och har mycket utrymme så man kan ha tvättstället fristående... AXOR är i alla fall ett märke inom Hansgrohe Group, så de som är återförsäljare åt dem kan nog ta hem den här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.hansgrohe.se

Nyckelord: Bad | Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Så sköter du om dina pioner

Pioner är verkligen bland de finaste trädgårdsblommorna tycker jag, de är dessutom så fina att ha i buketter. Även en enstaka pion i en vas är vackert. I min trädgård har jag en cerise dillpion och en annan sort som det blir väldigt stora rosavita blommor på. Jag gör väl egentligen inget särskilt med skötseln av dem, jag ger dem lite mer ny jord varje vår och höst, och stödvattnar om det inte har regnat på ett tag. Men nu har jag tagit del av trädgårdsmästare Klara Holmqvist tips vad gäller pionskötsel och jag tänkte dela med mig av dem här.

Klaras 5 bästa tips om pionskötsel:
Pioner tycker om en halvskuggig växtplats med några timmars sol om dagen. En halvskuggig växtplats gör att blomningstiden förlängs.
Plantera inte dina pioner för nära träd som utarmar jorden eller för tätt. Bra avstånd mellan plantorna är ca 1 meter.
Pioner tål torka. Vattna inte för ofta och inte direkt på bladen. Dränk jorden ordentligt högst en gång i veckan på nyplanterade plantor.
Plantera dina barrotade pioner på hösten. Krukodlade pioner kan planteras när som helst.
Förökning av pioner görs bäst på hösten genom delning. Pioner går även bra att flytta, de är inte så kinkiga som det sägs. Det viktiga är att man inte planterar dem för djupt, knopparna ska endast vara några cm under jord.

Vacker pion på Julita gård Foto: Nordiska museet
Vacker pion på Julita gård Foto: Nordiska museet

Pioner ska tydligen inte gillas så mycket av rådjur, så det kan ju ockå vara en bra blomma att plantera om man har problem med att rådjur äter upp växterna på tomten. Visste du även att pionen har en egen dag, den 18 juni? Det hade jag ingen aning om, men det är klart att om köttbullen har en egen dag så borde ju denna vackra blomma också ha det...

På Julita gård där trädgårdsmästaren Klar jobbar (som gav tipsen jag skrev här ovanför) så har de bland annat en pionträdgård med närmare 130 sorter! Det vore ju fantastiskt att se. Den ligger i Småland så jag kan tänka mig att pionerna är i full blom där den 18 juni. Min trädgård ligger ju lite högre upp i zonkartan, så där brukar man få vänta lite till.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Modern fågelholk i betong

Det här var ju ett fint och användbart betognprojekt tycker jag, att gjuta en egen fågelholk. Vill man ha en annan form så går ju det förstås också bra. Men ett sadeltak är förstås bra för att vatten och snö kan rinna av och så kan ju den som bor i holken landa på nocken, om de inte flyger rätt in i hålet. Just den här modellen på bilden har betongföretaget Finja gjort och de har har tagit fram en gör det själv-beskrivning för den. Beskrivningen innehåller allt du behöver veta och införskaffa, från form till färdig holk. Utöver denna finns även en film på företagets Youtubekanal. Så kolla in den om du inte vill göra en holk efter en egen idé.

Fågelholk i betong Foto: Finja
Fågelholk i betong Foto: Finja

Här kan fåglar flytta in till en modern liten bostad och att den är gjord av betong gör den extra tålig mot väder och vind. Viktigt förstås att man sätter fast den ordentligt i trädet så den inte dimper ner i huvudet på någon, eftersom den är lite tyngre än en vanlig fågelholk.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.finja.se

Nyckelord: Bygg | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Trä och naturmaterial i helt ny inredningsserie från Rusta

Idag presenterade Rusta sitt nya och helt egna varumärke som heter ELSAFORM. Det är fokus på det enkla med den skandinaviska naturen som inspiration. Resultatet - handplockade inredningsprodukter i hållbara material och tidlös design. Det är material som trä, ull, bomull och munblåst glas. Klassiskt, tidlöst och hållbart alltså. Jag har mer och mer börjat uppskatta träprodukter, de ger en helt annan känsla i handen än plast och håller mycket bättre. De smäller inte av i första taget om man säger så. Färgskalan på de övriga produkterna i serien går i grått, beige, dovt blått och grönt, så de är enkla att kombinera med accentfärger och mönster i säsong.

Elsaform från Rusta
Elsaform från Rusta

I ELSAFORM-sortimentet från Rusta finns inredning till hela hemmet, från sovrummet till det dukade bordet. Det finns även småmöbler för hallen, städprodukter i naturmaterial, mattor, plädar och dekorativa detaljer. Bland produktnyheterna finns dukar, servetter och bäddtextil i washed cotton, som med sin linnelika känsla ger ett rustikt intryck. Dricksglas och vaser i munblåst glas är också något de satsar på, en helt annan känsla i dem än i fabrikstillverkade glas.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rusta.se

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Tulpanfestival på lördag!

Det är ju så vackert med tulpaner! Utanför vår port i stan kommer det varje år upp stora kraftiga röda tulpaner. Men blir lika glad varje gång man ser dem. Min son tyckte dock att det var himla trist när han insåg att de inte blommar igen samma år. Ännu tristare var det för ett par år sedan när någon bestämde sig för att plocka en bukett - och tog med sig varenda tulpan så det var bara bladen kvar... 

Vem drömmer inte om att åka till Holland någon vår och gå och strosa på stora fält med tulpaner i olika färger? Men nu behöver man inte ta sig ända till Holland, man kan istället åka till Haninge. Där är det nämligen en tulpanfestival i helgen!

Tulpaner i massor på tulpanfestivalen i Haninge Foto: Tomas Södergren
Tulpaner i massor på tulpanfestivalen i Haninge Foto: Tomas Södergren

Tulpaner, tulpaner - överallt tulpaner! På lördag den 19 maj arrangeras tulpanfestivalen vid Poseidons torg, Eskilsstråket och Haninge kulturhus i Handen mellan klockan 12-16. Alla som önskar inspiration till sin egen trädgård, eller bara ett tillfälle att njuta av allt det vackra, får komma dit..

De har tidigare haft olika kommuner, bostadsbolag, trädgårdsstudenter och andra som jobbar med offentliga miljöer, som landskapsarkitekter, på besök som jag har förstått det. Nu kanske inte Haninge är jättenära för de som bor ute i landet, men man kan ju drömma om att fler bostadsområden ordnar något liknande... och åker jag dit på lördag så ska jag dela med mig av inspirationsbilder efter det.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.haninge.se/tulpanfestival

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink


Styla barnrummet med nya godbitar från Jotex

Om du är i kast med att inreda ett barnrum så kan jag tips om Jotex senaste barnmöbler och inredningsprylar - de är så fina! När de tog fram dem så hämtade de inspiration från deras mest populära prylar. Resultatet har blivit små smidiga (jättesöta) sammetssoffor, sittpuffar och sänggavlar. Plus förstås en hel del annat från golv till tak. Här är några av mina favoriter ur det nya sortimentet.

Grifelltavla på sänggaveln, sammetssoffa, vilda djur, bäddset, förvaringskorgar och molnlampa
Grifelltavla på sänggaveln, sammetssoffa, vilda djur, bäddset, förvaringskorgar och molnlampa

Så smart och kul med grillfeltavla på sänggaveln! SINLI Sänggavel för 90 cm stor säng.
Gaveln är 100x145 cm och kostar 2499 kronor.
MIO påslakanset, ekologisk bomull kostar 299 kronor och finns i grått eller rosa.
Förvaringskorgar kan man aldrig få för många av. De här går även att hänga upp på krokar på väggen. De heter JAKE och är tillverkade i jute 25x25/20x20 cm, kostar 199 kronor.
Min storfavorit bland Jotex barnmöbler är sammetssoffan MALAGA i barnstorek , den är ju bara så fin! Den har måtten 57x120x50 cm och kostar 1999 kronor.
MOLNET lampan har 21x35x5 cm kostar 329 kronor
HIPPO dekorationsdjur blå flodhäst, elefant och enhörning kostar199 kronor/st. Alla är från Jotex.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.jotex.se

Nyckelord: Barn | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Sovrum | Textil | Tips

Permalink