AoB Bloggen med Annika Rådlund

Tips: Skapa en personlig tavelvägg

Att sätta upp en tavelvägg är ett effektfullt sätt att förändra ett helt rum. Jag tycker också att det är skönt att ha en vägg där allt är samlat istället för att ha prylar på alla väggar, så kan man hålla de andra väggarna ganska "rena" istället. Då ser rummet inte rörigt ut heller utan tavelväggen blir istället som en slags utställning. Jag har nu skapat några stycken, både i mitt eget hem och hos andra. Man kan jobba efter lite olika sätt för att få det hela att hänga samman även om man vill ha olika motiv och stilar. Ett sätt kan vara att ha samma färg på ramarna eller att alla bilder har passepartout. Ett annat kan vara att hålla sig till samma färgskala, eller stil på motiven. På de egna tavelväggarna som jag har satt upp så har jag försökt att hålla ungefär samma avstånd mellan tavlorna och haft samma färg på ramarna ( till exempel svart, vitt eller guld).


En tavelvägg bidrar med massor av personlighet till rummet, oavsett om du väljer att dekorera med grafiska posters, familjefotografier eller en mix av lite av varje. Man kan också blanda in andra saker, som en spelgel eller ett uppstoppat rävhuvud eller vad man vill. En vägg full av speglar är väldigt effektfullt också!
Det är helt upp till dig och din fantasi, hur du vill att just din tavelvägg ska se ut.

Tavelvägg med illustrationer från Ilva.
Tavelvägg med illustrationer från Ilva.

Här är det till exempel olika illustrationer där man skapat harmoni mellan bilderna genom att använda liknande färger och stil. Oavsett hur många bilder man använder, så är det en bra idé att först lägga ut tavlorna på golvet under väggen där de ska hängas upp. På så vis kan du få överblick över vilken komposition som fungerar bäst. Och bli inte förtvivlad om du spikat fel, det är bara att dra ut spiken och hamra in den igen!

Haute Couture tavla, H150 x L100, 2.199 kr, COWskull poster, H70 x L50, 899 kr, Bouquet tavla, H100 x L70, 1.699 kr, Henri Matisse, H70 x L50, 999 kr, JellyFish poster, H80 x L60, 1.699 kr, alla från Ilva.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ilva.com

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Badrumsserie för mindre badrum

Vedum lanserar nu serien Zone där man hämtat inspiration från mindfulness, yoga, natur och spa. Zone med underskåp i bredden 60 cm får plats även i mindre badrum, samtidigt som det finns avställningsyta på topplattan och praktisk förvaring i lådan. Det gillar jag! Det ska vara praktiskt även om det är små utrymmen.

Vedums Zone med underskåp i bredden 60cm får plats även i mindre badrum.
Vedums Zone med underskåp i bredden 60cm får plats även i mindre badrum.

Tvättstället har ett mjukt och stilrent uttryck som förstärks av det stenliknande, lättskötta och vackra materialet Solid Surface. Det man rekommenderar till den här serien är en sober färgsättning på väggar och golv, för att skapa en lugn stämning. Hos Vedum finns förstås ett flertal olika speglar, krokar och annat. Jag skulle nog välja en spegel med en rund form istället för den som är på bilden, om man vill förstärka det mjuka intrycket. Sen skulle jag ta en annan färg på väggarna än den här "sjukhusgröna".

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vedum.se

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Tips

Permalink


Säsongens blågula favoriter!

I onsdags hade vi lite partaj med jobbet där vi bland annat tittade på fotbolls-VM ihop. En hel del hade lyckats få fram fotbollströjor, de som inte hade någon hade i alla fall fått fram någon knallblå klänning och lite andra detaljer. En Sverigeflagga fanns också på plats dagen till ära förstås. Kul att vi kammade hem vinsten mot Mexiko så nu är väl så gott som hela Sverige taggade för kommande matcher! Idag på fikat tackade vi av en kille som ska byta avdelning, och då fick han en blå fikamugg - för nu är det helt klart blå och gula detaljer som gäller!

Här har jag spanat igenom säsongens nyheter och det är en hel del blågult kan man säga, nu kan du sitta med gula sandaler och hålla hårt i en gul kudde när du spanar in nästa fotbollsmatch. Gult är aldrig fult!

Blågul inredning, accesoarer och lite mode.
Blågul inredning, accesoarer och lite mode.

Tvålpump aqua Clas Ohlson 39.90 kr, uppblåsbar val pool Clas Ohlson 199 kr, Abstraktion vas hög vit/havre från Paradisverkstaden 6500 kr, Eilersen Feet Sittpuff eller fotkudde i blå krossad sammet, 7042 kr, Gul kruka Blomsterlandet 49 kr, Cult Design Moda Matbordsstol CD3 - Gul CultFurniture.se 938 kr,
Emil Cushion Cover Blue i bomull i två olika blå nyanser, från Finlayson 429 kr. Resväska, Samsonite, 1399 kronor. COMOLINO Ullmatta, Jotex, 799 kronor. Fus träningssko, Kari Traa, 899 kronor. Hinza väska stor, Hinza, 249 kronor. Sneaker, Unisa, 1450. Träningslinne, Workout Empire, 249 kronor. Kocostar Slice Mask Sheet Lemon. Kocostar, 49 kronor. Schampoo, Eleni & Chris, 259 kronor. Hydrating Sincell Mask, Eleni & Chris, 79 kronor. Sweater Flock, Hunkemöller, 379 kronor. Mössa, Syster P, 599 kronor.
Vas Fröhus, Paradisverkstaden, 1500 kronor. Resväska, Samsonite, 2999 kronor. Sko Kinsey, Unisa, 1350 kronor. Sawashi kuddfodral, Jotex, 129. Sittkudde Alex, Hornbach, 129 kronor. Betty top, Line of Oslo, 1399 kronor. Handduk fairtrade, Finlayson, 125 kronor. Conditioner, Eleni & Chris, 289 kronor. Träningssko, Saucony, 1299 kronor. Molly kuddfodral, Ekelunds, 375 kronor. Bio Cellulose Age Renewal Face Mask, Eleni & Chris, 799 kronor. Duffelväska, Samsonite, 1199 kronor. Armband, Syster P, 199 kronor. Ullpläd, Klippan Yllefabrik, 700 kronor. Kruka, Blomsterlandet, 39 kronor. Hinza Green Plastic, Hinza, 249 kronor. Vattenkanna, Blomsterlandet, 149 kronor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Prylar | Textil | Tips | Trädgård | Vardagsrum

Permalink


Nu säljs inte musgiftet längre!

I mitt fritidshus så har jag använt en dosa som man stoppar in block med gift i för möss. Mössen tar sig då in i dosan, äter av giftet (som ser ut som ett block med maskindiskmedel ungefär) , de blir sedan törstiga och tar sig ut och där "kolar de vippen" kan man säga. Det har fungerat superbra tycker jag, och det har varit musfritt sedan jag började med det för några år sedan. Innan kunde jag höra möss i någon vägg ibland. Och som alla vet så kan de ju snabbt öka i antalet, vilket man såklart inte vill...

Nu när det var dags att fylla på i matstationerna så gick jag på en nit. De säljs inte längre! Något jag uppenbarligen helt har missat. De slutade visst att säljas i februari. Tydligen så har man inom hela EU nu säljstopp för alla antikoagulerande medel som överstiger en viss mängd (0,003% var det någon som sa) - vilket tydligen allt musgift har. Vad jag förstått det så är det bara certifierade företag (som till exempel Anticimex) som får placera ut råttgift, vilket jag tycker är konstigt. De får ju då ett monopol på det här och husägare blir tvungen att betala bra mycket mer än en hundring som giftet annars kostat....

Anledningen till att de har tagit bort det från hyllorna ska vara att man vill minska giftanvändandet eftersom de döda mössen sedan gått och dött i naturen och sedan kan ätas av andra djur eller så har de förmultnat i marken och på så sätt har giftet hamnat där. Men jag tänker att om man inte har råd med en skadedjursförsäkring till exempel och inte har råd att anlita proffs så kommer ju mössen att öka i antal, och det är ju en vidrig tanke. Folk vill ju inte att deras hus ska bli ett gigantiskt råttbo om man säger så. ...
Det man nu pratar om är att att det kanske tas fram fler giftfria alternativ i framtiden,  just nu finns det X antal lösningar som kan vara fällor och annat. Men jag säger bara det: jag har ingen lust att hålla på med döda möss och plocka ur dem ur någon fälla. Ursch! Jag måste spåna vidare i det här vilka olika sorters alternativ det finns....
To be continued...

Razol betesstation och pasta säljs inte längre .
Razol betesstation och pasta säljs inte längre .

Råttgift som nu är ett minne blott. Det säljs inte till privatpersoner längre. Andra alternativ man kan kika på är: avskräckande ljud för möss (elpryl), slagfällor och fångstfällor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Fototryck på Vallilas nya inredningskollektion

Det finska textilföretaget Vallila känner alla i Finland till, deras mönster återfinns i var och varannans hem där. De har egna butiker i landet men de finns även representerade på andra varuhus som Kärkkäinen, som kan liknas lite med Åhlens kanske - fast de har ännu större bredd av prylar, allt från cyklar till elektronik. I alla fall så finns Vallila även i Sverige och på deras hemsida kan man se vilka återförsäljare som finns och det går förstås att beställa deras inredning via nätet.

Nytt under solen är bland annat dessa motiv som kommer i augusti. Det kommer då att ramla ut ett hundratal olika mönster från Vallila, och i ett par av serierna finns även fotogryck med på sängkläder, mattor, gardiner med mer.
Färgpaletten i Vallilas höstkollektion är inspirerad av naturen och brutna färger från ljusa till mörka nyanser. Bland de härliga nyanserna finns till exempel skogsgrön, plommon, vinröd, beige och konjak.
Kolla in mattan med sommarvägen, som en tavla fast på golvet.

Fototryck på Vallilas nya kollektion AW18.
Fototryck på Vallilas nya kollektion AW18.

Motiven på fototrycken är hämtade både från Finland, Tallinn och Skottland.
Hotellmattan till exempel (den runda i grått) har ett motiv från Skottland. De är 133 cm i diameter.
Den andra runda mattan heter Käpylä och föreställer de vackra trähusen i stadsdelen Trä-Kottby i Helsingfors, det är samma mönster på gardinen.
Mönstret Kuopio (som är med på den rektangulära svart-vita mattan) kompletterar serien med Finlands vackra inlandshamnstad belägen vid sjön Kallavesi. Storlek 133x190 cm.
Den gröna mattan med vägen heter Kylatie eller Kylätie (160x230 cm) och mattan med tallen på (130x160 cm) heter Väinolainniemi, som är en plats på en udde utanför Kuopio.
Bäddsetet heter Oregon och där kan man verkligen drömma sig bort till sommarbad under hösten när de här lanseras.
 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vallila.se

Nyckelord: Arbetsrum | Butik | Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Solsäng i snygg design

Om man vill ha möbler, till poolkanten eller terrassen, som har det där lilla extra så kika på Fermobs härligt turkosa färgklickar. Eller ja på bilden är de turkos, de finns i hela 18 olika färger i sortimentet! Så det finns någon för alla kan man säga. Det lilla sidobordet i stål finns i 24 olika färger, kul när det finns så många att välja på. Vill kan så kan man ju ta en färg per familjemedlem. Pax för en vit eller rosa!

Nya möbler till trädgården eller terrassen från Fermob.
Nya möbler till trädgården eller terrassen från Fermob.

DUNE sunbädd, finns i18 olika färger, på bilden ser man en i Lagoon Blue and i Rosemary. Priset ligger på: 7 854 kr.
TREFLE kudde 44 x 44cm i turkost på bilden, i vävd jacquard från Frankrike kostar 519 kr.
AVA kudde 35 x 70 cm, här i midnattsblått kostar 610 kr.
COCOTTE stålbord finns i 24 olika färger, den på bilden heter Lagoon Blue (samma kulör som solsängen), priset ligger på 830 kr för bordet.
ENVIE D’AILLEURS Melons Kikoy i Tukost är en poolhandduk där ena sidan är fluffig och mjuk och den andra sidan har ett slätt tyg, 545 kr.

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.fermob.com

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Nyheter | Trädgård

Permalink


Tusen trädgårdar- årets största trädgårdsvisning!

Om du söker trädgårdsinspiration så missa inte att den 1 juli är det dags för Tusen trädgårdar, årets största trädgårdsdag. Alla som har en trädgård får vara med, inte bara privata trädgårdar utan också stadsodlingar, koloniområden, gemensamhetsodlingar, parker, ja till och med balkonger finns att besöka den här dagen.

Syftet med arrangemanget är bland annat att visa på den mångfald av trädgårdar och odlare som finns i landet och ge trädgårdsälskare tillfälle att få träffa varandra. I år är det femte gången som Tusen Trädgårdar arrangeras, första gången var 2010 och därefter har det genomförts vartannat år och arrangemanget har vuxit för varje år.

I år har över 800 adresser har i år anmält sig på Trädgårdsrikets hemsida! Med alla enskilda kolonilotter så beräknar man att det är över 1000 trädgårdar som deltar. Kul iniativ så kolla in Trädgårdsrikets hemsida för att besöka trädgårdar i det område du befinner dig i, eller om du vill besöka något annat landskap.

Tusen Trädgårdar arrangeras över hela landet den 1 juli. Foto: Studiefrämjandet/Tusen Trädgårdar
Tusen Trädgårdar arrangeras över hela landet den 1 juli. Foto: Studiefrämjandet/Tusen Trädgårdar

Den 1 juli äger Tusen Trädgårdar rum mellan kl 10-17, i hela landet. Bakom arrangemanget står Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet, som tillsammans med trädgårdsföreningar och en mängd trädgårdsägare runt om i landet bjuder in till mingel bland blommor och grönt. Om du vill veta vilka som deltar så kika in på www.tradgardsriket.se - där kan man ta del av samtliga trädgårdar och planera sin trädgårdsrunda. Alla trädgårdar skyltar med vimplar den dagen så håll utkik efter dem.
Om du befinner dig i Finland den dagen - misströsta inte! Finlands arrangemang, Öppna trädgårdar, arrangeras i år på samma dag som Tusen trädgrådar, det vill säga den 1 juli!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tradgardsriket.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Smygtitt på höstens godbitar på Åhléns

I maj visade många inredningsföretag upp sina nyheter, som kommer till butikerna i höst. Överlag kan man se att det är de typiska "höstfärgerna" vi kommer att få se hos många - ockragult, mörkgrönt, vinrött och lite tegel. Det finns även inslag av puderrosa och blått och hos Åhléns kommer även lite naturmaterial på korgar och lampor. Här är ett axplock av vad som komma skall, lägg speciellt märke till den lilla sammetsstolen ( I like!), de mörkgröna krukorna och hyllan samt den blå krukan... man kan ju aldrig få nog av snygga blomkrukor! Det är ju så kul att piffa lite i fönstren tycker jag, med nya växter och blomkrukor.

Åhléns höstnyheter
Åhléns höstnyheter

Sammetsfåtölj, blomkrukor, mugg, kuddar, handdukar, lampor, sideboard, korg, lampa, badrumsmatta, belysning, ljusstakar och sittpuffar är några av nyheterna som kommer att finnas i Åhléns sortiment i höst. Vissa kommer att ramla in redan i början av juli.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ahlens.se

Nyckelord: Badrum | Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Trendigaste storblommiga tapeterna

Just nu är storblommiga tapeter supertrendigt, både med mörk och ljus botten. En ljusare tapet ger ett mer ljuvt intryck och en mörkare är lite djärvare. Det man kan tänka på är att om man har en sådan tapet i ett sovrum till exempel så bör man inte ha ett stormönstrat överkast till, det blir nog lite to much... Här har jag valt ut mina två favoriter av Mr Perswalls storblommiga tapeter, en mörk och en ljus. Båda är så fina!

Floral och Dark Blossom från Mr Perswall
Floral och Dark Blossom från Mr Perswall

Blossom från Mr Perswall 295 kr/kvm, ingår i kollektionen Nostalgic där inspirationen är hämtat från hela 1900-talet med allt från 20-talets stora filmstjärnor till hippieblommor, husmorsrecept, amerikanska vägskyltar och neon flimrande flippermaskiner. Så i den kollektionen finns en massa annat också som inte alls är i den här storblommiga stilen.

Dark Floral kostar också 295 kr/kvm, och har storskaliga mörka blommor som skapar en romantisk känsla i rummet.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Sovrum | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink


Var kommer Midsommarstången eller Majstången ifrån?

Majstång är ett ord som vi brukar använda om midsommarstången, men jag har funderat på varför det heter majstång eftersom den kläs i juni.... Det är tydligen en benämning som var vanlig fram till 1970- och 1980-talen....så man kan säga att jag lever kvar i det glada 80-talet då för jag säger fortfarande majstång ibland...
Att ”maja” betyder visst att pryda, löva och syftar på att midsommarstången kläds med skir grönska för att uttrycka sitt hopp om en god sådd och skörd. Det har alltså inget med månaden maj att göra utan midsommar är en del av firandet av övergången mellan vår och sommar.

För mig har midsommarfirandet ett nationalromantiskt skimmer över något gammaldags svenskt över sig. Här vill man ju fram med det gamla antika och vackra som vi har i gömmorna. Spetsdukar, blåvitt porslin och mjölkkannor med buketter....och flaggor.

För att få en vettig förklarting till var midsommarstången kommer ifrån och vad den symboliserar så får man fråga experterna. Jonas Engman, arkivchef och etnolog på Nordiska museet har koll på det meste när det gäller det svenska midsommarfirandet genom tiderna. Han säger så här:
–Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Kransar och tvärslå dök upp under början av 1800-talet på lantgodsen och de högre stånden. Tvärslån som bildar ett kors och kransarna kriing stammen gör att det dyker upp tolkningar om religiösa innebörder, för att inte tala om att midsommarstången skulle vara en fallossymbol med tanke på kransarna runt stammen. Det är ett önsketänkande hos en del och det är rena påhitt. Forskningsmässigt finns det inga som helst belägg för att människor associerat midsommarstången med en fallos. Däremot förknippar vi i vår tid gärna midsommar och midsommarnatten med romantik och kanske till och med erotik – men det är en helt annan historia!

Så då har vi koll på det inför helgens firande. Själv ska jag  bege mig mot Stenegården i Järvsö eller hembygdsgården i Ljusdal för att vara med och klä midsommarstången (eller majstången) och se den resas. Så hoppas vi på en god skörd!

Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet.
Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet.

För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.
Något att berätta för våra barn så kan de spana ut mot den magiska naturen under midsommarkvällen istället för att tjata om något dataspel...

Glad midsommar på er!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arkitektur | Blommor | Historia | Inspiration | Tips | Utomhus

Permalink


Varför har vi sju sorters blommor under huvudkudden på midsommar?

Midsommar är ju helt klart vår mest romantiska högtid. Blommiga klänningar, blommor i håret, vita sängkläder med spetskant och vilda blommor som prästkrage, midsommarblomster, smörblomma och klöver. Jag vet inte om du brukar sova med sju sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten? Vad jag vet så ska man drömma om sin drömprins då....
Hur det egentligen ligger till vet Jonas Engman, han är arkivchef och etnolog på Nordiska museet och på frågan om blommorna svarar han så här:
Att rulla sig naken i daggen i gryningen på midsommardagen kunde bota en från sjukdom. Att hoppa över sju gärdsgårdar gav hälsa, god skörd eller rikedom och sju blomster under kudden gjorde att man kunde få se sin tillkommande i drömmen. Oftast var det unga kvinnor som gjorde så, eftersom det var mycket viktigt för försörjningen för en kvinna att bli gift. Så midsommarfirandet handlade mest om magi, inte så mycket dans.
Han säger också att:
I det protestantiska bondesamhället förknippades midsommarnatten med magiska krafter. Det finns mängder av varianter på hur man trodde sig kunna använda nattens magi och sia om framtiden. Man ska vara klar över att det handlade om mycket konkreta frågor som speglar den tidens vardagliga levnadsvillkor, som oftast var mycket svåra: en tillkommande, skörd, hälsa. Det var absolut inte frågan om att gudar skulle nedstiga eller stora rikedomar.

Midsommarblommor  i krans Foto: Getty Images
Midsommarblommor i krans Foto: Getty Images

Vilka sju sorters blommer ska man ha under kudden på midsommar? Ja, här får man nog ta de som är i säsong, det är ju så olika var i landet man bor och vad som är i blom. I Hälsingland där jag kommer att fira midsommar finns i alla fall präskrage, blåklocka och smörblommor nu. Man får helt enkelt ta sig en liten promenad och kika runt vad som blommar.
Är man inte sugen på att ha en bukett under kudden så kan man hoppa över sju gärdsgårdar då, de få som finns kvar idag. Men som sagt, vill man ha en lite vildare tillställning så rullar man sig alltså naken i daggen i gryningen på midsommardagen...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Inspiration | Tips

Permalink


Bladmönster, marmor och guld till badrummet!

Lyllos den som ska renovera sitt badrum nu säger jag, det finns så mycket fint att välja på! Titta till exempel på Tarketts våtrumskollektion Aquarelle där man har så snygga våtrumsgolv och väggar - i det mest praktiska material som kan användas i ett badrum enligt mig – nämligen vinyl.

I huset har jag vita väggar och ett mosaikmönstrat golv i grått som är i vinyl. Det står ju emot all väta som kommmer inifrån rummet eftersom det är minimalt med skarvar. Skulle det vara en läcka i till exempel väggen så veckar sig väggmattan eller ger bubblor så att man kan upptäcka läckaget snabbare än om man har till exempel kakel. Dessutom är det billigare än kakel och klinker och det är lätt att göra rent. Ja, jag är en praktisk person jag vet.... Jag skulle vilja ha det i lägenheten också för där är det ett 80-talskakel och en matta som helt enkelt har gått ur tiden.

Hursomhelst är du i tagen att välja väggar och golv till ett våtrum kika på det här med badmönster samt mönster i marmor och guld. Lyxig känsla fast i billigare material än äkta marmor...

Badrumskollektionen Aquarelle från Tarkett
Badrumskollektionen Aquarelle från Tarkett

Nyheten Marble Carrare White finns för både golv och väggar och ger den lyxiga, klassiska stilen. Marmorkänsla, men med betydligt mer färg, skapas med golvet Royal Marble Green där bården Decor Ornament Green passar mycket bra till. Man kan ju tänka sig att man inte vill ha bård men det måste man ha för rullarna med väggmattan är inte lika hög som väggarna....då skulle det var väldigt svårt att hantera för golvläggaren... Man skulle kunna ungå det om man monterar väggmattan vertikalt istället för horisontellt, men då får man fler skarvar istället för en som man får om man monterar den horisontellt på väggen. Och man vill ju ha så få skarvar som möjligt eftersom fukt kan krypa in där.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tarkett.se

Nyckelord: Bad | Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Fritidshus med pergola

Att ha en pergola är ju så himla fint och mysigt tycker jag, det blir ju som en liten "koja" fastän solen kan skina in. Allra mysigast är det ju om det är klätterväxter hela vägen från marken upp i "taket". Här har jag hittat en bild från Sommarnöjens fritidshus som heter Sommar 35, den går att få med pergola. Så mysigt när det är ihopbyggt med huset!

Ett av Sommarnöjens nya hus:  Sommar 35 med pergola.
Ett av Sommarnöjens nya hus: Sommar 35 med pergola.

Förra året presenterade Sommarnöjen den nya kollektionen Sommar. Nu har de lanserat tretton nya modeller av Sommar och därmed har kollektionen 27 unika sommarhus.

Sommar 35 är deras minsta fritidshus, som alltså är på 35 kvadratmeter, det har ett allrum och kök, kompakt sovrum och riktigt badrum. Den har även ett sovloft med plats för barn eller gäster.
Den har ett sadeltak utan takutsprång och obrutna skjutglaspartier ger utsikt i flera väderstreck. Viktigt att tänka på åt vilka väderstreck man vill ha utsikt....man kanske har en gränne nära som man inte vill se eller att de ska kunna se in...

Det ska gå att välja mellan tre olika planlösningar och ett nyckelfärdigt monterat hus (ett hus som är helt klart som man i princip bara behöver sätta nyckeln i låset på) kostar från 910.000 kr. Transport och markarbete offereras individuellt skriver de på sin hemsida.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sommarnojen.se

Nyckelord: Arkitektur | Böcker | Bygg | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Tips - inredning till uteplatsen

Har du inte fått till den rätta känslan på uteplatsen ännu? Ibland är det det där "lull-lullet" som gör det, de där extra detaljerna, som mattor, kuddar och blommor. Egentligen så krävs det inte så mycket för att skapa en skön atmosfär, men med lite planering så blir det bra. Jag brukar tänka i teman, i form av färger eller platser. Till exempel så kan man tänka sig att man vill skapa en känsla av en bungalow på Bali, eller slottsträdgård eller spansk bakgård....Då blir det lättare att sätta detaljerna. Det är också bra om man håller sig till ett färgtema: det kan vara till exempel pasteller, eller svartvitt tema, eller Indien (tänk turkos, cerise, orange, jadegrön) eller havsnära känsla i form av marinblått och vitt ihop med naturmaterial (som bast, rotting, strå eller trä).
Här har jag hittat lite härliga prylar från Ilva som följer den sköna gröna trenden. Grönt i hop med natur och brunt ger en härligt skoggsmurrig känsla, för lite mer semesterkänsla addera palmer och kaktusar. Det finns konstgjorda som man kan förvara i förrådet på vintern...

Grönt är skönt! Sköna detaljer för uteplatsen från Ilva.
Grönt är skönt! Sköna detaljer för uteplatsen från Ilva.

Inred uteplatsen med ett stabilt trädgårdsbord och tillhörande stolar, som är behagliga att sitta i, men som samtidigt kan stå emot vårt härliga och varierande väder.... Lägg sedan till element som skapar en mysig stämning. Det kan till exempel vara ljus i lyktor, krukor med stora växter och ett bålfat, som värmer när solen håller på att gå ner och samtidigt gör det möjligt att grilla marshmallows.

För att göra din uteplats ännu hemtrevligare kan du använda lite av dina inredningsdekorationer inifrån. Dekorera trädgårdsbordet med en stor blomsterbukett i din favoritvas och ta ut dina favoritmagasin och tidningar i korgar. Som pricken över i, kan du lägga en matta under trädgårdsbordet eller din loungestol.

Bifrost trädgårdsbord, L200 x H77 x B90, 8.799 kr och Fontana trädgårdsstol (så snygga!) 1.399 kr/st.
Canamo jutematta finns i tre storlekar, D90 /D120 /D200, 249 kr, 449 kr och 1.249 kr för den största.
Arella vas, terracotta med glasering, H25 x D25, 249 kr och Odalys vas i grönt återvunnet glas, H41 x D23, 449 kr.
Sigyn bålfat, D58 x H50, 999 kr och Carlota korg, Set med 2 st, B31 cm och B 48 cm, 379 kr.
Olivia kruka, 2 storlekar, 40 eller 50 cm hög, 249 kr och 319 kr.
Alicante lyktor, 3 storlekar, priser från 449 och Windy vindspel, H100, 319 kr. Konstblommorna kostar 449 kr (kaktusen) och Cycas 169 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ilva.com

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Nytt stilrent kök i ek från Ballingslöv

Den 1 juni lanserade Ballingslöv sin nya kökskollektion Selected Oak , där bland annat nyheten Wood är med. Det är köksluckor med en slät matt yta som är vitpigmenterad. Så snyggt tycker jag! Under åren som gått vet jag många som har tagit bort sina gamla mörka ekluckor och ersatt dem med vita Ikea-luckor.... trist egentligen för trä är alltid trä - det håller i längden och är det gediget trä så tål det ju även att slipas. De här luckorna från Ballinglöv Wood är en 18 mm massiv 3-skiktslimmad lucka och finns i alla de delar som krävs för att skapa ett funktionellt kök. Luckorn har en behaglig ton, de är inte för mörka utan passar väl in i den skandinaviska inredningsstilen.

Kök med köksluckan Wood från Ballinglövs nya kök i serien Selected Oak.
Kök med köksluckan Wood från Ballinglövs nya kök i serien Selected Oak.

Stilrent kök, i härlig träkänsla. Gillar att luckorna är slata och ger ett enhetligt intryck. Det ser ju förstås extra fint ut också eftersom köket är så stort. Skönt att ha så många skåp... Det man kan se här, som skiljer sig från äldre kök, är att det inte finns någon arbetsbänk förutom köksön. Prisexempel, lucka Wood 764x594 mm kostar cirka 3 500 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ballingslov.se

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Två nya smarta trädgårdsredskap från Gardena

Som sagt var så går tekniken framåt. En kratta är inte bara ett skaft och med en "räfsa" fram. Nu går det nämligen att justera bredden på själva räfsan, bra om man ska kratta ett smalare parti till exempel. Sen har de även en supersmart pryl som man plockar äpplen med, jag har inte provat den, men det verkar vara väldigt enkelt. Måste vara guld värt om man har höga äppelträd, för det är ju himla svårt att få ner dem som sitter högt upp tycker jag. Man vill ju inte att de ska ramla ner i backen, för det blir ju så fula bruna fläckar på de ställen där de har slagit i marken. Det här är bra gå-bort- presenter också tycker jag, till någon som har trädgård.

Justerbar räfsa och fruktplockare från Gardena.
Justerbar räfsa och fruktplockare från Gardena.

På GARDENA combisystem justerbara räfsa kan bredden enkelt justeras från 35 till hela 52 cm. Cirkapris med 130 cm skaft 249 kr. GARDENA combisystem fruktplockare skär av fruktens stjälk med det integrerade stålbladet och äpplet landar mjukt i den tvättbara bomullspåsen. Cirkapris combisystem fruktplockare med skaft 599 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.gardena.se

Nyckelord: Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Badrumsblandare i antik stil

Den romantiska, antika stilen verkar aldrig gå ur tiden. Serien Roma har till exempel, utan uppehål, producerats sedan 1926 av Stella 1882. Det var precis den här stilen jag letade efter när jag renoverade mitt badrum på landet. Jag hittade till sist en blandare men det var inte jättelätt att hitta då. Jag ville ha en helt i guld men det blev en i krom med gulddetaljer. Nu har i alla fall Sanova tagit in den här serien Roma i sitt sortiment, det ska även vara det enda italienska krantillverkaren som fortfarande använder förkromat brons som material i sin tillverkning och de har flera olika tillval.

Badkarsblandare i serien Roma tillverkad av Stella 1882 i Italien finns nu hos Sanova.
Badkarsblandare i serien Roma tillverkad av Stella 1882 i Italien finns nu hos Sanova.

Produkterna som ingår i serien Roma ska gå att få i flera olika ytbehandlingar, hela 10 olika val finns, exempelvis guld, brons och borstad mässing. Jag röstar på guld, det är alltid glammigt och tidlöst tycker jag och går lätt att matcha med guldknoppar och annat på badrumsskåp. Silver (krom) är också lätt att matcha med annat i badrummet.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sanova.se

Nyckelord: Bad | Detaljer | Historia | Inredning | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Mesh-skåp - det senaste för köket!

Ballingslöv har nu presenterat sina nyheter inför den kommande säsongen, bland annat kommer de med en moderniserad version av luckan Bistro i mattlackerad vitpigmenterad ek tillsammans med ett fantastiskt mesh-skåp i svart metall. Skåpet har fått namnet "What a mesh", som är ju lite kul tycker jag. Jag antar att de leker med uttrycket "What a mess", eftersom man kan se sakerna i skåpet så kanske man endera har en mess, dvs röra, eller så håller man ordning. Och materialet är alltså mesh, som är som ett slags nät. Det här känns verligen nytt och modernt tycker jag.

Bistro och What a mesh från Ballingslöv. Foto: Ballingslöv
Bistro och What a mesh från Ballingslöv. Foto: Ballingslöv

Naturmaterialet trä möter ruff industrilook i Ballinglövs nya kök som består av kombinationer av olika moduler och material. Skåpet "What a mesh" har en benställning i stål och luckan har en ram i svart pulverlackerad aluminium och svartlackerad streckmetall, det som kallas mesh.
Ekluckan i mattlackerad vitpigmenterad ek tillhör serien Bistro och är 19 mm i liggande faner. Här med svarta beslag och bänkskiva i svart linoleum. Prisexempel lucka 764x594 mm cirkapris 1 700 kr. Skåpet What a mesh, höjd 1123, bredd 798 mm, cirkapris 9 900 kr. Serien lanserades den 1 juni.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Solar Egg (guldägget) - världens coolaste bastu?

Jag vet inte om någon har missat bastun guldägget som fått namnet Solar Egg, det måste ju vara det hittills coolaste bastubygget? Solar Egg för Riksbyggen har bland annat tagit emot det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 och har även vunnit German Design Award för bastun. Den har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards. För sitt samarbete kring Solar Egg har Riksbyggen och konstnärsduon Bigert & Bergström som designat ägget utsetts till vinnare i årets Swedish Arts & Business Awards. Ägget har turnerat runt lite tror jag och just nu kan man se det i Gällivare.

Solar Egg, guldägget, som är en bastu designad av Birger & Bergström för Riksbyggen. Foto: Riksbyggen
Solar Egg, guldägget, som är en bastu designad av Birger & Bergström för Riksbyggen. Foto: Riksbyggen

Bastun invigden i april i fjol i Kiruna. I samband med samhällsomvandlingen i Kiruna skapade konstnärsduon Bigert & Bergström, på uppdrag av Riksbyggen, denna symbol som ska föra tankarna till pånyttfödelse. Den äggformade bastun har, utan överdrift, blivit en jättesuccé och uppmärksammats i medier över hela världen. Just nu finns ägget i Gällivare vid Brf Midnattssolen där Riksbyggens visar sin första etapp av bostäder i området Repisvaara. Där kan vi snacka bostäder som är natur- och fjällnära! Vilka vidder med utsikt över fjällvärden åt alla håll.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Detaljer | Inspiration | Övrigt | Utomhus

Permalink


Fräsch i kylen och minska matsvinnet samtidigt

Med effektiv förvaring är det lättare att minska på matsvinnet. Om man har genomskinliga askar så ser man vad man verkligen har i kylen och kan ställa ihop de som ska ätas tillsammans - tillexempel de här tre lådorna blir lunch och denna blir matlådan för imorgon.
Är man glömska kan man sätta en liten lapp på för att påminna sig- för har man en massa olika byttor och talrikar med folie eller lock på så är det lätt att saker glöms bort i kylen... Speciellt så ska man ju vara lite extra aktsam på sommaren då kanske maten blir dålig fortare, om den tex stått på ett soligt bord innan den hamnade i kylskåpet....

Jag är i alla fall expert på att glömma saker i kylen och kan tänka "suck vad ska jag laga nu", fast jag faktiskt har något där jag kan värma. Så fram för mer ordning i kylen och dessa genomskinliga burkar verkar vara superbra! Jag har en sådan ask och den används flitigt så jag får ta och utöka med några fler. Nu har jag gjort rent kylen både i lägenheten och i stugan och det är så skönt! Så mycket roligare att öppna kylskåpsdörren och skönt att man slängt en del saker i flaskor som helt enkelt stått för länge. "Vitt och fräscht" ska det vara även i kylskåpet! Så det är dagens tips- du kommer säkert också känna dig gladare efter den städinsatsen.

SmartStore Compact Clear-boxar från Pentagon Design.
SmartStore Compact Clear-boxar från Pentagon Design.

Ytterligare en fördel är att när mat förvaras i behändiga lådor hålls kylskåpshyllorna också lättare rena. De här boxarna från Orthex finns i tre storlekar (0,6, 1,5 och 5,3 liter), har smarta handtag och kan användas både med och utan lock. De kan även staplas både på och i varandra. Boxarna är designade av den finska designbyrån Pentagon Design och tillverkas i Finland, de heter SmartStore Compact Clear och tål maskindisk och kan kylas ner till –40 grader och tål värme upp till +90 grader. Priset ligger mellan 20 och 70 kronor, beroende på storlek.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.orthexgroup.se

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Kök | Mat | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink