AoB Bloggen med Annika Rådlund

Ekologisk stekpanna?

Ja, man kan ju verkligen undra om det finns ekologiska stekpannor - det låter ju ändå lite knepigt...Men nu finns det ett företag som heter Prestige som precis lanserat ekologiska stekpannor som har en växtbaserad non-stick beläggning och med en stomme gjord av 75% återvunnen aluminium. Som vi vet så gör återvinning och återanvändning av saker stor skillnad för miljön. Eco Pan, som den heter, ska vara säker att användas i ugn i upp till 150 grader och går även bra att köras i diskmaskin (hallelulja på den!) Den ska också vara reptålig, enkel att rengöra och passar för hälsosam lågfett matlagning. En plusgrej om man köper en sådan här panna är att Prestige samarbetar med välgörenhetsorganisationen Tree Aid och är med och bidrar till att det planteras ett träd för varje Eco Pan de säljer. I löv it!

Eco pan Foto: Briscapo
Eco pan Foto: Briscapo

Det finns även fler produkter i deras Eco Pan-serie och alla är tillverkade av återvunnet material och kan återvinnas igen. Alla Eco Pan har fem lager växtbaserad mineralförstärkt extra hållbar beläggning som är PFOA, PFOS, Nickel, Tungmetal & Palmoljefri. Även när det gäller förpackningen har man tänkt till, den är  är FSC-certifierad och fri från plast. Bra tycker jag, för man har sett en hel del företag som har fina produkter med ett stort miljötänk - och sedan faller all trovärdighet för att förpackningarna till dem är superomiljövänliga. Men har har man alltså löpt linan ut när det gäller allt.
Stekpannorna fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshällar och har en stålbas för förbättrad energieffektivitet.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.briscapo.se

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Årets Plantagen Pelargon 2020

En nyhet för mig är att även Plantagen utser en pelargon varje år, och nu är det en pelargon som heter Pretty Little Pink Splash som har tagit hem titeln. Den är kompakt växande med rödrosa blomstersamlingar och tätt sittande blad och den har valts ut främst för dess uppiggande färg och fina utformning. Väldigt härlig färg tycker jag! För att den ska trivas bäst ska den placeras i sol-halvskugga och vattnas regelbundet.

Pretty Little Pink Splash - Årets Pelargon hos Plantagen.
Pretty Little Pink Splash - Årets Pelargon hos Plantagen.

Jag brukar plantera pelargoner utomhus på sommaren, och de breder ut sig och blir finare och finare för varje vecka som går om man planterar dem i ett större kärl. Det finns speciell näringsrik pelargonjord men det har jag aldrig provat, men det kanske man borde göra i år. Annars är vanlig U-jord bra. Plockar man bort vissna blommor och blad så får de fler blommor. Åhh vad jag längtar efter att plantera nu! Men där jag har min trädgård är det fortfarande minusgrader på nätterna ibland så jag vår vänta liiite till....


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Årets pelargon som utses varje år på Nordiska trädgårdar/Stockholmsmässan kan du se här: Årets pelargon 2020

 

www.plantagen.se

Nyckelord: Balkong | Blommor | Butik | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Fyra nya kök att inspireras av

I mars lanserade Marbodal en nya färgkollektion för sina kök som har fått namnet Jordnära, det är en hållbar färgkollektion med vattenbaserade färger och svanenmärkta köksluckor. Det är ju inte helt lätt att välja färg till köket, ska man köra på det vita säkra kortet eller våga lite mer färg? För att få en genomgående "röd tråd" i hemmet så kan det vara bra att använda samma typ av nyanser, exempelvis starka och klara färger eller mer dämpade kulörer.
Bra att tänka på när man väljer färg till just kök är att först titta på i vilket väderstreck köket ligger, en grå nyans i öst kan upplevas blå medans en beige nyans i söderläge kan upplevas varmare och dra åt det gula hållet. Ljuset i rummet förändras ju under dygnets timmar, därför kan det vara bra att ta hem färgprover och måla upp över en större yta för att se hur kulören upplevs och förändras - innan man bestämmer sig. Det är ju ändå ett större val att bestämma sig för vilken färg man vill ha på köksluckorna, än att bara bestämma färg på en vägg - en vägg kan nu snabbt målas om om man inte är nöjd, medan det är en dyrare historia om man inte är nöjd med färgen på köksluckorna. En vän till mig hon lånade till och med hem ett par luckor från en köksbutik för att få känna efter, den servicen kanske inte alla har, men det går säkert att få nummer på luckfärgen så man kan beställa samma från en färgbutik och måla upp det på en större yta för att känna efter.

Fyra kökskulörer från Marbodals nya färgkarta Jordnära
Fyra kökskulörer från Marbodals nya färgkarta Jordnära

Bild 1: Fagerö i färgen Frö matchar och lyfter trädetaljer.
Bild 2: Luckan Arkitekt Plus i färgen Granit passar bra till det gula teglet och trätaket.
Bild 3: Det blå köket är luckan Form i färgen Hav.
Bild 4: Luckan Lindö i färgen Moln.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.marbodal.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips

Permalink


Snyggt från GHD till badrummet

Här är lite härliga nyheter som precis har lanserats från GHD, jag är ju lite svag för prylar som har lite färg.... Så mycket roligare med med en mintgrön hårtork i badrummet än en vanlig svart...Jag har dock en själv som är just svart... jag fick den i julklapp ett år och den är verkligen superbra! Så mycket mer effektiv än en billigare variant som jag har på landet - den låter mest och har inte lika effektiv blås. Så man får väl vad man betalar för tänker jag, för de här ligger ju lite dyrare i pris. Plattängerna är ju också så himla läckra i de här färgerna, kanske ett tips inför morsdag? Och man kan ju tänka så här också "jag är mor - alltså ger jag mig själv en present".

Upbeat från Ghd
Upbeat från Ghd

Ghds nya kollektion heter Upbeat och ska vara inspirerad av musik. Dock spelar stylingredskapen inte musik, det kanske kommer i framtiden (?) men man blir som sagt glad av lite färg tycker jag. Min mamma älskar blått så kanske blir det något blått ur denna kollektion till mors dag.... I kollektionenfinns platinum+ stylern, ghd gold styler och ghd helios hårfön i koboltblå, neo-mint och silvriga nyanser.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ghdhair.com

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Elektronik | Inspiration | Presenter | Prylar

Permalink


Spolplatta till toaletten - med eget foto på?

Nu ser man spolplattor mer och mer i moderna badrum och i april lanserade Geberit några nya spolplattor. De heter Sigma50 och Sigma21 och finns i metallfärgerna rödguld, mässing och svart krom. Dessutom kan man välja om spolplattan ska vara i betong-look, skiffer eller amerikansk valnöt. Men den största nyheten är nog att man själv skapa en unik spolplatta genom att lägga till ett eget motiv, exempelvis ett foto. Väldigt komiskt tycker jag, vem skulle man vilja trycka på när det är dags att spola? Trump? Grannen? Pojkvännen? Svärmor? En bild på ett vattenfall?

Spolplattor Foto: Geberit
Spolplattor Foto: Geberit

Ny design på spolplattor från Geberit, dock har jag inte sett hur de ser ut med olika bildmotiv. De nya färgerna och materialen i serien tycker jag i alla fall är väldigt fina och ger ett lite lyxigare intryck.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.geberit.com

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Textil

Permalink


Valborgsfirandet blir digitalt!

Japp, du läste rätt - i år kommer det att finnas digitala majbrasor att titta på. Eftersom både folksamlingar ska undvikas och det är torrt i fjolårsgräset så råder eldningsförbud på en del platser. Men då kommer man istället att kunna se brasor under valborsmässoaftonen hemma på närmaste skärm. Scoutkårerna som vanligtvis brukar tända hundratals eldar runt om i landet för att välkomna våren på Valborg, de misströstar inte - istället så sänder de braständningar digitalt. Den 30 april klockan åtta på kvällen tänder exempelvis Mälarscouterna sin valborgsbrasa - den kan du se här.

Valborgsfirandet blir digitalt!

Nu flyttar årets valborgsfirande till internet – där flera scoutkårer kommer att anordna digitala valborgseldar. Så vill du se lite olika brasor kan du kolla in de olika länkarna här och se majbrasor på närmaste skärm, bara att livestreama via TV:n och luta sig tillbaka i soffan - man slipper både röklukt i kläderna och slipper frysa. Man ska ju som sagt se allt från den positiva sidan...


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.scouterna.se

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips | Utomhus

Permalink


Härliga nyheter till badrummet från Jysk

Många satsar ju på vita badrum, och det är ju en toppenfin grund att utgå från, så kan man uppdatera sig lätt med handdukar, badrumsmatta och så vidare. Jag har precis kikat igenom vårens nyheter hos Jysk och tycker att de här badrumsprylarna är speciellt fina. Och kolla in den smarta hängaren med bläckfiskarmar för duschflaskor!

Badrumsprylar nyheter SS2020 från Jysk
Badrumsprylar nyheter SS2020 från Jysk

Matchande tvålpump, tandborstmugg och toalettborste och fräsha fina handdukar och badrumsmatta, ofta är det inte mycket mer som behövs för att badrummet ska se enhetligt och fint ut. Här är några av Jysks vårnyheter till badrummet som jag tyckte var extra fina.
Värd att framhäva är shampohållaren Rundvik, som kan hänga inne i duschen. Vilken smart pryl! Jag har inte testat den, men om den funkar bra så att flaskorna hänger kvar så är den en kul och praktisk pryl helt klart. Min son skulle definitivt gilla den.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.jysk.se

Nyckelord: Bad | Badrum | Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Ha-begär på nya Muminmuggarna!

Ja, det är väl inte bara på de nya muggarna egentligen, utan man får ju det där ha-begäret varje gång det släpps en ny mugg tycker jag... Men jag kan säga att jag köper inte alla muggar, utan bara de som tilltalar en lite extra. Många av de jag har går i den blå, rosa, turkosa färgskalan. Så därför gillar jag de här två nya muggarna lite extra - de har färgerna som jag gillar. Motiven är från andra säsongen av den tecknade serien Moominvalley. Den ena muggen heter Snusmumriken och Eldanden, och det är en magisk illustration där Mumintrollen går med styltor och hotas av ett vulkanutbrott. Den andra muggen är Muminmamman längtar hem, som illustrerar Muminmamman som lider av hemlängtan och hittar ett magiskt sätt att resa. Den kan man säga att den även är en symbol för tiden som är nu, om man tänker att den symboliserar längtan. Så många som längtar efter äldre släktingar som tillhör riskgruppen, och många som längtar efter vänner, föräldrar, barn och släktingar som bor utomlands nu när vi inte kan resa.
Den muggen känns det som om jag måste ha.... Jag brukar ofta handla mina muggar på taxfreeen på Viking Line, för åker man båt har man ju tid att gå och shoppa, men nu dröjer det ju innan man kan åka igen....

Arabias nya Moomin Specials muggar
Arabias nya Moomin Specials muggar

Muggarna Moominvalley avviker stilmässigt från Arabias och Tove Janssons ursprungliga illustrationer, eftersom de är baserade på den tredimensionella animationsserien Moominvalley. Jag har ingen av muggarna från serien, utan bara med de ursprungliga illustrationerna. Sedan tidigare i den här Moominvalleyserien finns; Den sista draken, Den gyllene svansen, Ensam hemma och Trollvinter från 2019. Nyheterna för i år 2020 ärde här två: Snusmumriken och Eldanden samt Muminmamman längtar hem.
Bra presenter till dop, bröllop och födelsedagar. Om det nu blir några tillställningar framöver i sommar...De här muggarna släpps i alla fall första juni.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.arabia.fi

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Tips

Permalink


Ljuvligt med grönmålat staket!

Här har man nu fullt upp med att kolla igenom nyheterna för säsongen, vissa saker går en kanske bara förbi medan andra får en att stanna upp. Varför man går igång på vissa saker och andra inte kan bero på flera anledningar, att något är för vanligt för att man ska tycka att det är speciellt eller för att det inte tilltalar en rent estetiskt. Jag går ofta igång på vackra saker och de som är praktiska... vilket förstås säger en del om mig som person också. Jag gillar vackra saker och känner ingen begränsning riktigt där - more is more helt enkelt. Sen är jag svag för vackra bilder, så är det riktigt fina bilder då vill man förstås lyfta fram dem. Som den här i all sin enkelhet, det är en bild som ska visa upp en viss kulör av Beckers färg - och hur fint är det inte med grönt? Så ljuvligt! Man ser framför sig små underbara kolinilotter, trädgårdar som är som hämtade ur Astrid Lindgrens berättelser... ljuvliga sommardagar och doften av hägg och syrén. Man vill liksom flytta in där i trädgården bakom staketet.

Grönmålat staket Foto: Beckers
Grönmålat staket Foto: Beckers

Ljuvliga sommartid - snart är den här! Här är en härlig inspirationsbild om du funderar på att skaffa ett staket, eller måla om det gamla. Till det här gröna är det ju fantastiskt med lila, vita eller rosa blommor till. Allt från syrener till pioner och rosenbuskar. Själv är jag alltför praktiskt för att orka ha ett staket - på grund av att jag inte skulle orka måla den sträcka som skulle krävas i min trädgård. Men om man har en mindre trädgård, eller gillar att måla staketpinnar... då kanske det här är något för dig.
Själv ska jag i sommar ordna en liten grind, eller ett kort staket på en eller ett par meter mellan en byggnad och ett buskage, så det är nog ungefär så mycket som jag mäktar med...
På bilden: Beckers Perfekt Plus Fönster & Snickeri-färg som ska vara extra hållbar, i kulören Granbarr 091 och spetsarna är målade i kontrastfärgen Korall 001.


Mer grön inspiration här: Härliga färg- och tapetnyheter i grönt

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.beckers.se

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inspiration | Tips | Utomhus

Permalink


Årets fina nyheter till uteplatsen

Nu är det dags att fixa på uteplatsen, jag har sett att en del redan är igång, men i övre halvan av landet har snön precis smält bort så där kanske valborgshelgen är en helg där man drar igång med krattning och annat fix. Allra längst upp i landet är det förstås fortfarande snö... men i sinom tid kommer uteplatserna att tina fram där också. Här har jag valt ut några av mina favoriter inför årets säsong; silvergrå lasyr, serveringsvagn, ett snyggt brickbort och snygga sittmöbler. På toppen av min egen önskelista ligger en utedusch, och det ska jag skaffa mig inom de närmaste åren i alla fall har jag bestämt.

Jotun lady, Jotex, Rusta, Rosendahl, Fatboy, Folkpool och Sagaform,
Jotun lady, Jotex, Rusta, Rosendahl, Fatboy, Folkpool och Sagaform,

Naturligt silvergrå
Terasslasyr skyddar altanen från fuktigt höstväder, frusna vintrar och solens UV-strålar, vilket ger ett långvarigt skydd samtidigt som det framhäver och bevarar träets naturliga uttryck. Demidekk Terrasslasyr 90029 Naturligt Silvergrå ger en naturligt grå färg.
www.jotun.com

Ser ut som glas
Sagaform har lanserat en hel sere med tåliga tallrikar, glas och skålar av akrylplast som är minst lika tjusiga som ett klassiskt kristallglas. Perfekt till uteplatsen och vid poolen.
www.sagaform.se

Solfångardusch
Vattnet värms upp tack vare sin solupptagning och värmeledningsförmåga och kan nå upp till 60°C. Duschen kan även fånga upp omgivningstemperaturen så att den kan användas under mulna dagar.
www.folkpool.se

Löstagbar bricka
Fatboy Plat-o är ett runt sidobord med löstagbar bricka, den hålls på plats med magneter. Lämpar sig för såväl inomhus- som utomhusbruk och finns i ett flertal färger.
www.fatboy.com/se

Lätt utemöbel
Loungemöbeln Menton i fyra delar av pulverlackerad aluminium som är lätt och har en matt yta som inte bländar i solskenet. Finns i vit, beige, grön eller svart. Rostar inte och stolarna är stapelbara, dynorna bör förvaras torrt.
www.jotex.se

Serveringsvagn
Serveringsvagn på hjul som passar för fika, välkomstdrink eller snacks inne, i trädgården eller på terrassen.
www.rusta.se

Bärbar belysning
Soft spot solar kan laddas upp av solen eller via USB och kan lätt flyttas runt. Passar både inne och ute och finns i tre storlekar.
www.rosendahl.com
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Smarta och fina trädgårdsnyheter

Så härligt med vår! Här i Stockholm är det full fräs i rabatterna med både tulpaner, krokus och snödroppar. Men som sagt tar det alltid lite längre tid längre upp i landet innan det kommer igång. Men som jag är redo! Jag tror att trädgårdsbutikerna kommer att få sig ett rejält uppsving i år, speciellt med tanke på att folk inte kan resa och att vi ska spendera mer tid hemma. Fix och trix i trädgården - det är ju både kul och rogivande. Jag har spanat igenom lite trädgårdsnyheter och här är ett urval av saker som jag tycker är extra bra.

Kähler, Rusta. Plantagen, Orthex, Gardena och Ryobi One.
Kähler, Rusta. Plantagen, Orthex, Gardena och Ryobi One.

Planteringskärl i återvunnen plast
Orthex serie Cultivate är tillverkade i 100 procent återvunnen plast och finns olika i åtta storlekar. Tål att stå utomhus på vintern och är speciellt utformad botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.
www.orthex.se

Nedbrytbara krukor
Plantagen har tagit fram biologisk nedbrytbara krukor tillverkade av torv- och trämassa. Växten planteras i sin kruka direkt ned i jorden där rötterna växter igenom krukan och bryts sedan ned naturligt.  
www.plantagen.se

Enklare vattning
Batteridriven vattenpump som gör det enklare att vattna i trädgården. Den kan pumpa upp vatten från en vattentunna med regnvatten, från en brunn, sjö eller vattendrag.
www.gardena.com

Plattrensare
Ryobi One rengör med lätthet mossa och ogräs mellan plattor och stensättningar. Den roterande stålborsten går att byta ut, justerbart handtag och teleskopskaft. Drivs av laddningsbart batteri.
www.ryobitools.se

Frosttålig keramik
Kählers nya krukor Gro, formgivna av keramikern Christian Bruun, tål minusgrader och kan därför stå ute året om. Varje kruka är dessutom unik beroende på var i ugnen den stått under bränning. 
www.kahlerdesign.com

Trädgårdskorg i bambu
Trädgårdskorg som man kan använda till att bär bort löv och kvistar, eller till att bära runt sina mindre trädgårdsredskap i. Rymmer 40 liter.
www.rusta.se

Stol i plast från haven
Stolen DuraOcean har en formsprutad sits som ska vara slitstark och lättskött. Tillverkad av fisknät och plast från havet, stolens ben är tillverkade av FSC-certifierad eukalyptus. Den kan plockas isär och återvinnas ännu en gång när den ska kasseras. www.plantagen.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Blommor | Inspiration | Nyheter | Trädgård | Utomhus

Permalink


Nya tapeter med djur och natur från Rebel Walls

Här kan ni få en smygtitt på Rebel Walls kommande tapetkollektion Moss & Coral som de har gjort i samarbete med Tess Callervik som är designer och grundare av det svenska modemärket Daynight Casual. Så mycket fint och helt i tiden med djur- och naturmotiv nu när människors längtan efter naturen verkar vara större än någonsin. Nu har man också sett att fler vågar ha stora motiv och tapeter som har det där lilla extra, på alla väggar och inte bara på en fondvägg. Men båda alternativen funkar förstås.

Moss & Coral ny tapetkollektion från Rebel Walls
Moss & Coral ny tapetkollektion från Rebel Walls

Det här är förstås bara ett urval av tapeterna som kommer, men de här var särskilt fina tycker jag. De kommer att finnas tillgängliga från den 28 april.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rebelwalls.com

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Härliga färg- och tapetnyheter i grönt

Grönt är skönt! I år verkar det vara stort fokus på grönt, kanske är det både för att den gröna färgen inger en harmonisk känsla och för att vi alla uppskattar naturen extra mycket nu. Och det är grönt i måna olika nyanser, både pastell, grågrön och mörkare mossgrön. Och vem är inte sugen på att måla och fixa hemma nu, det verkligen sprudlar kreativitet i folks hem nu. Här är några gröna favoriter som jag har valt ut.

Härliga färg- och tapetnyheter i grönt

Tranquil Dawn - årets färg 2020
Årets färg från Nordsjö har tagits fram genom en trendforskning som de har har genomfört tillsammans med kulörexperter från hela världen. Det är en mjuk och dämpad gröngrå färg som fått namnet Tranquil Dawn och den ska spegla de globala trender som kommer att påverka oss inom den närmsta framtiden.
www.nordjso.se

Fasadfärger
Nu har Beckers samlat sina populäraste utomhuskulörer för träfasader på en ny färgkarta. Den har 96 olika kulörer, både traditionella och nyskapande. Förutom färgkartan ingår även förslag på hur du ska tänka när du väljer kulör och hur du får till det perfekta resultatet. www.beckers.se

12 trendfärger
Under 2020 har Jotun Lady lanserat tolv nya kulörer. Väggen är målad i Ladu Pure colour 7637 Exhale och hyllorna är målade med Lady Supreme Finish superblank 10001 i Dijon Yellow.
www.jotun.com

Duck green
Färgföretaget Farrow & Ball menar att 2020 får mättade och intensiva kulörer ta större plats i hemmen. Fokus ligger på naturnära toner som inger en känsla av avkoppling. Köket på bilden är målad i färgen Duck Green. www.farrow-ball.com

Ta in naturen
Tapeten Marburg Avalon med gröna blad kan användas både som fondvägg och i ett helt rum. Non vowen tapet där man klistrar direkt på väggen.
www.hornbach.se

Planteringsbord
Grönt är skönt! Bord, som även kan användas till planteringsbord, målat med Perfekt plus fönster & snickerifärg från Beckers, en färg som ska vara extra hållbar. Kulören heter Aloe Vera 826 och cirkapriset ligger på 670 kr för en burk på 2,7 liter


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arbetsrum | Balkong | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Sovrum | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink


Gör så här så säljer du bättre på nätet

Aldrig förr har man väl sett så många rensa och röja i sociala medier... det är allt från garderober, källare, vind, garage och skafferier. Många har helt plötsligt fått mer tid då de slipper lägga två timmar om dagen och likande för att ta sig till och från jobbet. Med hemarbete så har många även fått mer ork, mer energi helt enkelt för att göra sådant som man kanske velat göra under en längre tid men som inte blivit av. Enligt Blocket så har man vanligtvis prylar för 17 000 kr hemma som inte används. Så där kan man sälja av och skaffa sig en buffert som ekonomerna pratar om nu att alla borde skaffa sig. 

Här är fem tips från Blocket hur man säljer bäst på nätet:
Bestäm dig. Avsätt en dag och tid för att vårrensa.
Svårt att komma igång? Dela upp rensningen, gör lite i taget och varför inte belöna dig själv när du är klar med något gott eller trevligt.
Skapa en bra annons. Ta fina bilder, och glöm inte skriva ut mått, skick och andra viktiga detaljer.
Lägg sakerna i två högar – behålla och sälja. Dela sedan upp efter kategori; kläder för sig, inredningsprylar för sig, verktyg för sig osv.
Säsongsrensa. Saker som är i säsong säljer alltid bäst. Just nu är det cyklar, trädgårdsmaskiner och annat som hör till våren. Vänta med skidor och skridskor tills det börjar närma sig säsong.
Sätt rätt pris. Om du är osäker på vad din vara är värd kan du titta vad liknande annonser har sålts för. Om du vill sälja snabbt kan du sätta priset lite under liknande annonser.

Sälj av lite hemmaprylar som inte används. Foto: Blocket
Sälj av lite hemmaprylar som inte används. Foto: Blocket

17 000 kronor - det är värdet av alla prylar som bara ligger och samlar damm i varje hushåll, visar en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo. Enligt undersökningen är det så mycket som var tredje sak i hemmet som inte längre nyttjas, det är ju helt galet egentligen.... Så passa på att rensa i röran nu - belöningen man får är förstås inte bara att man får in lite pengar det är ju också att det är befriande att bli av med saker som ändå inte används. Det kan ju också vara bra att rensa ut sådant man inte behöver och istället köpa något man verkligen behöver för pengarna. Kanske säljer man av några trädgårdsmöbler som bara står i förrådet och aldrig används och investerar i en grästrimmer istället....eller vad man nu kan tänkas behöva.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.blocket.se

Nyckelord: Ekonomi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Lupinernas vara eller icke vara....

Lupinen är ju vacker när den växer i diken och slänter på sommaren, men den tränger också undan andra växter och tar ibland över helt. Jag utövar varje år ett eget litet krig mot lupinerna kring min tomt i Hälsingland... väldigt svårt att vinna det kriget känner jag, men jag kämpar på. Lupinen är vad man kallar en invasiv främmande art och dessa arter räknas som ett av de största hoten mot vår biologiska mångfald. Så jag blir så matt när jag ser att till exempel trädgårdsbutiker säljer plantor av dem....sälj istället blåklockor, klöver och midsommarblomster - för de verkar försvinna helt från markerna där lupinerna växter.
' Hur som helst så har till exempel Länsstyrelsen i Dalarna meddelat att de till exempel har problem med både lupinen, jättebalsamin, jätteloka, gul skunkkalla, parkslide (asiatisk växt som tidigare odlats i parker, är aggressivt växande och kan växa in i både hus och ledningar) och smal vattenpest ( en dybladsväxt som bland annat används som prydnadsväxt i akvarier och dammar, och kan växa i täta bestånd om den oavsiktligt sprids vidare till sjöar och vattendrag).

Blomsterlupiner räknas till de invasiva växterna som tar bort annan växtlighet Foto: Maria Jons/Länsstyrelsen i Dalarna.
Blomsterlupiner räknas till de invasiva växterna som tar bort annan växtlighet Foto: Maria Jons/Länsstyrelsen i Dalarna.

Det finns flera saker man som privatperson och trädgårdshandlare kan göra mot dessa invasiva arter, det är att till exempel att inte importera eller köpa främmande arter, och om du upptäcker en invasiv främmande art på din tomt - se till att ta bort den så snart du kan. Det är också viktigt att hantera trädgårdsavfallet på rätt sätt så att du inte råkar sprida frön eller rötter som kan ta fart igen på annan plats. Trädgårdsavfall med invasiva arter ska man aldrig kompostera, de ska man istället lämna i sopsäckar i brännbart på återvinningscentralen.
Det är också viktigt att rapportera till Naturvårdsverket om man hittat en invasiv främmande art, det kan man göra på www.invasivaarter.nu


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Trädgård | Utomhus

Permalink


Mio och Ikea satsar på drive thrue

Nu satsar både Ikea och Mio på att låta kunderna hämta upp sina beställda varor utanför butik, vilket förstås är bra både för att få folk att handla trots att de inte vill vara i folksamlingar och förstås för att minska smittspridningen av Covid-19. Samtidigt förväntas personer i Sverige tillbringa mer tid hemma än någonsin, vilket gör att hemmet hamnar ännu mer i fokus. Mio kallar tjänsten för "drive thru", tidigare komplement till "hämta i butik", och man verkar där kunna få hjälp med utbärning till bilen eller släpet och man betalar inget extra. På Ikea kan man också hämta utanför varuhuset utan kostnad samt sänkt priset för postpaket och expressleverans. I kassan på IKEA.se kan man se exakt vilka leveransalternativ som finns till den postadress man bor på, vad det kostar och leveransdatum. Väldigt bra tycker jag, nu vill ju många säkert köpa prylar till trädgården och man ser på sociala medier hur alla håller på och rensar, städar och piffar hemma. Så det kommer nog att säljas en hel del nu, trots att många inte vill vistas bland andra.

Leveransen kommer att ske på lastzonen utanför butiken eller utanför varuutlämningen. Foto: Mio
Leveransen kommer att ske på lastzonen utanför butiken eller utanför varuutlämningen. Foto: Mio

Med Drive-thrue kan man till exempel hämta upp varorna inom ett par timmar om de finns i lager, då kan man få dem snabbt om man inte vill vänta...Jag har hämtat beställda möbler två gånger tidigare på Mio, och då har fick jag hämta upp på baksidan av butiken, det funkade jättebra.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ikea.com/se
www-mio.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Inredning ända fram till dörren

Får många år sedan när jag hängde mycket i USA så var jag väldigt imponerad av all service som de har där med "overnight delivery" till exempel, direkt till dörren. Man kunde sitta på kvällen och beställa något över nätet och wips så kom UPS eller någon annan postservice och lämnade boxen utanför ytterdörren. Nu finns det ju Äntligen leveransservice i Sverige också, dock ser den ju tyvärr lite olika ut var i landet man bor. Apoteken har förstås haft bråda dagar nu under pandemin och vissa av dem leverarar ända fram till dörren. Annat som folk klickat hem nu är, förutom handsprit då, en massa hemmaprylar. I alla fall ser det ut så om man kolla på sociala medier, där många postar att de piffat och fixat hemma och klickat hem nya hemmaprylar. Lagerhaus är ett av företagen som nu har börjat erbjuda hemleveranser via Airmee. De har meddelat att nu kan man klicka hem inredning och produkterna hela vägen hem till dörren samma dag. Airmee levererar visst Lagerhaus hela sortiment, både stort och smått. Jag såg också på Trustpilot.se att Airmee har fått fem stjärnor i betyg, så det verkar ju superbra. Jag har inte testat leveranser med dem ännu, men det ska jag göra vid tillfälle.

Lagerhause direkt till dörren - samma dag!
Lagerhause direkt till dörren - samma dag!

Airmees hemleveranstjänst används idag av hundratals e-handlare i Sverige, som kund kan man spåra leveranserna i realtid och se exakt leveranstid samt även välja preferenser på hur leveransen ska se i mobilen. Till exempel kan man välja att få varan levererad utanför dörren, ett alternativ som förstås ökat kraftigt i samband med spridningen av Coronaviruset.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.lagerhaus.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Färga ägg med sådant som du har i kylen och skafferiet

Det är jättekul att färga ägg och det är så spännande att se resultatet efteråt. Några exempel på bra råvaror att färga in med är bland annat blåbär, rödbeta, gurkmeja, lökskal och spenat . Själva färgningen går både relativt snabbt och är enkelt. Gör så här:
1. Koka ägg.
2. Blanda vatten, salt, en skvätt vinäger/ättika och råvaran du vill färga med i en kastrull. Låt koka i ungefär 15 minuter.
3. Låt lagen svalna innan du lägger i äggen. Låt de ligga tills de fått önskad nyans. Behåll råvaran i lagen om du vill att äggen ska få lite spräcklig struktur.
4. Häll bort lagen. Låt äggen torka.

Naturlig färgning av ägg. Foto: Getty Images
Naturlig färgning av ägg. Foto: Getty Images

Färga ägg naturligt går med allt möjligt som man har i skafferiet eller frysen. Från vänster: Lökskal, gurkmeja, rödkål, blåbär, spenat och rödbetor. Det blir ju så himla fint! Kul grej också att göra med barnen, eller i hop med gästerna innan påskmiddagen. Ja, nu ska man ju undvika att träffas så många i dessa tider, men man kanske har de närmaste i familjen som man firar påsk med och då kan det ju vara roligt att göra någonting i hop.

Här kan du se bilder från ett inläggg förra påsken, från när handlarna från Östermalms saluhall hade färgat ägg: Färga ägg med naturliga råvaror.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Övrigt | Tips

Permalink