AoB Bloggen med Annika Rådlund

Alva - trendiga färger och miljövänligt i sängen

Det har nu gått ett år efter lanseringen av Alva, det svenska företaget som valt att satsa på hållbara sängkläder som är tillverkade av ekologisk Fairtrade-certifierad bomull. Men inköpen av bomull med schyssta vilkor från småskaliga bomullsodlare i Indien har de samtidigt lyckats hjälpa 125 familjer hittils. Bra iniativ!
Inför hösten lanserar de några nya färger inspirerade av medelhavet och naturen. Mina favoriter är den i petrol och den sandfärgade.

Petrol Blue, Desert Sand, Indian Red och Dusty Lilac från Alva.
Petrol Blue, Desert Sand, Indian Red och Dusty Lilac från Alva.

Påslakansetet Vidd har en liten "vinge" runt kuddarna och den serien utökas nu med en kommer i en dov lila ton vid namn Dusty Lilac. Påslkanserien Gatt har utökas med en varmt röd färgställning som fått namnet Indian Red, där en tvärgående beige bård ramar in örngott och påslakan.

Strimma kommer i två nya färger – en blågrön Petrol Blue, samt en mustig naturton som heter Desert Sand. Båda har passpoaler i en mörkare nyans av huvudfärgen. De här två är mina favoriter av nyheterna, men alla är verkligen höstfina! Den lila kan man ju även se framför sig på sommaren med en syrenbukett på nattduksbordet... Vilken dröm!

Fler inspirationsbilder och den spännande storyn om Alva kan du läsa här,

Bädda i ljuvliga sommartoner och kolla in trädkojan!

 


www.alvalinen.se

Nyckelord: El | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Textil

Permalink


LB-hus har smarta hem som standard

Som första småhustillverkare (jag har i alla fall inte sett någon annan - tipsa gärna om ni har sett någon) så inför LB-Hus nu smart-hem-lösning som standard när man väljer deras hus. ”Smarta hem enligt LB-Hus” ska ge husköparen ett bekvämare, säkrare och smartare boende. Lösningen som de har i sina husmodeller är framtagen i samarbete med svenska Compare-IT och systemet gör det möjligt för några av husets grundfunktioner att kommunicera med dig. Värmepumpen, eluttag och belysningskällor blir smarta och du kan låta dem ”tänka själv” eller göra precis som dina förinställningar säger. Dessutom ska systemet inte vara krångligt utan lätt att förstå. Trycker på Gilla-knappen på den!

LB- hus har smart-hem lösning som standard i sina husmodeller Foto: Svensk Husproduktion AB/LB hus
LB- hus har smart-hem lösning som standard i sina husmodeller Foto: Svensk Husproduktion AB/LB hus

Funktionerna i Smarta hem ger dig till exempel kontroll över husets och styrda apparaters energiförbrukning. Där kan man nog spara lite pengar tänker jag.... säkert en massa saker som man slösar el på när det inte behövs. Med appen kan man alltså hålla en viss koll på huset även när man inte är hemma.
Snart får vi säkert se det här som standard i alla hus i framtiden.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.lbhus.se

Nyckelord: Belysning | Bostäder | Bygg | Ekonomi | El | Elektronik | Nyheter

Permalink


Switchbox - snygga strömbrytare i marmor!

Ingen har väl missat marmortrenden, det är allt från bord, serveringsbrickor, ljusunderlägg, hushållsrullehållare, ljushållare till lampfötter i marmor. Och har man inte äkta marmor går det att dekorera badkaret eller bordsskivan i marmormönstrad dekorplast... Nu har turen kommit till strömbrytarna, en detalj som många glömmer. Extra glassigt blir det förstås i det här i vit eller grön carreramarmor och knapp i mässing.

Switchbox - snygga strömbrytare i marmor!

En exklusiv känsla sitter i detaljerna... Strömbryare från Switchbox i carreramarmor 1199 kr/st. Båda är universal med tryck/vriddimmer. Finns hos switchbox.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Belysning | Detaljer | El | Inredning | Inspiration | Prylar

Permalink


Veckans favorit: vägguttag i retro-stil

Nu har det kommit nya vägguttag i retro-serien Renova. De finns i tre standardfärger som kan bytas ut mot kåpor i andra färger, kul inredningsdetalj tycker jag. Själv har jag de här helt i vitt och helt i svart, jag gillar de mjuka formerna som skiljer sig från vanliga kantiga uttag. Om de här mönstren hade funnits då jag renoverade så hade jag valt de här i alla fall i ett par av rummen. Jag gillar speciellt den bruna och den som är ljust marmormönstrad.

Renova / Schneider Electric
Renova / Schneider Electric

Vägguttagen från Renova är tillverkade av termoplast och är både jordad och petskyddad. Pris cirka 150 kr/st.

Schneider Electric

Nyckelord: Detaljer | El | Tips

Permalink


Du vann örtkrukan Orthex Eden!

Grattis till Marie Lyander i Visby som vann Orthex Eden i vår tävling! Du svarade rätt på frågan (kryddan vi var ute efter var Basilika som är vanlig tillsammans med tomat ost och pasta i det italienska köket) och skrev en motivering som vi föll för. Du har vunnit tre vita krukor tillsammans med den fina brickan. Krukorna får färska örter att må bra och den tillhörande brickan är i ekologisk bambu så det blir dessutom snyggt på köksbänken. Grattis, vinsten kommer med posten!

Maries fina motivering: Denna örtkruka skulle bli ett fräscht och trevligt inslag i mitt kök, och där skulle förutom min favorit basilika, också timjan få växa! Och så skulle jag även testa att odla ärtskott, ngt som jag velat prova länge… Och eftersom jag nyligen flyttat från hus, till lägenhet, så är saknaden efter trädgård stor, men lite kryddväxtodlande kan kanske stilla värsta suget! Ha det så fint/ Marie

Orthex Eden
Orthex Eden

Orthex Eden / Orthex Group Basilika, koriander och timjan. Kryddor som förgyller matlagning till både smak och utseende. Orthex Eden - kruka med integrerad långtidsbevattning, förlänger hållbarhetstiden på färska örter med flera veckor.

Både professionella och amatörkockar föredrar färska örter framför torkade på burk. Det visar inte minst försäljningssiffrorna av färska örter. Runt 22 miljoner krukor med färska örter säljs varje år i Sverige. Maten blir godare och helt klart vackrare med dessa gröna blad. Problemet är att de inte håller sig fräscha speciellt länge. Vi slänger många färska örter alldeles i onödan, ofta beror det på att vi vattnar antingen för mycket eller för lite.

Orthex nya kruka Eden med långtidsbevattning ska hålla örterna fräscha betydligt längre genom att se till att de alltid har lagom mycket vatten. Ett kapillärband ligger under krukans bevattnings-insats och absorberar exakt lagom mängd vatten för att örten ska hålla sig fräsch längre. Storleken på Eden örtkruka är 12x12 cm och är anpassad efter de färska örter som vi köper i våra matbutiker. Örten inklusive kruka placeras i Eden och du behöver inte omplantera. Ett trevligt tillbehör är brickan i ekologisk bambu där tre Edenkrukor får plats. Eden örtkruka ingår i Orthex Eden-serie där det finns ytterligare sex storlekar självbevattnande krukor. Krukorna finns i svart och vitt. Cirkapris tre Eden örtkrukor samt bricka, 270 kr. Eden örtkruka styckvis, cirkapris 60 kr

Gilla gärna inlägget på Allt om bostads facebook
Orthex Eden

Nyckelord: El | Kök | Mat | Nyheter | Prylar | Tävling | Tips

Permalink


Se vad elen kostar med ny mobilapp

Svensk Energi lanser nu Elräknaren, en mobilapp där man snabbt kan ta reda på hur mycket en elpryl eller vitvara kommer att kosta i elanvändning; per dag, månad och år. I butik är alla elprylar märkta med hur många watt de drar och på vitvarornas energimärkning anges dessutom hur många kilowattimmar kylen eller frysen beräknas dra på ett år. Ofta finns dock ingen kostnad kopplad till uppgifterna men med den nya appen ska men enkelt få en uppfattning om hela kostnaden för en produkt - även vad den kommer att kosta på elräkningen. Appen är gratis och finns redan nu att ladda ner för Android och iPhone. AppStore: https://itunes.apple.com/se/app/elraknaren/id786086238?l=sv&ls=1&mt=8 AndroidMarket: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.se.svenskenergi.elraknaren

Med Elräknaren ska men enkelt kunna se vad en TV som står på fyra timmar om dagen kostar på elräkningen i slutet av varje månad. Vet du vad något kostar så är det också lättare att avgöra om du gärna betalar för den bekvämligheten eller avstår.

 

Svensk Energi

Nyckelord: Ekonomi | El | Elektronik | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Kontrollera energiförbrukningen med en energidisplay!

Den 30 november lanseras ELIQ Online, en ny produkt och webbtjänst som med hjälp av en liten sändare avläser husets elmätare i realtid. Sändaren fäster man med dubbelhäftande tejp på sin elmätare och energihubben ansluts med nätverkskabel till hemmets router eller bredbandsuttag. Energihubben ska ge en direkt indikation på den aktuella förbrukningen.

Med en app till surfplattan eller mobilen kan man följa elförbrukningen och genom att lägga in notiser vid förändringar ska man direkt kunna få ett meddelande när någonting oväntat händer – exempelvis om det blir väldigt kallt eller om förbrukningen ökar mycket. Genom den här prylen ska man kunna hitta energibovar och förstås bli mer inspirerad att använda mindre el. Kanske kan man då direkt se resultatet när man släcker utelamporna och adventssljusstaken nattetid. minskar på värmen i radiatorerna på dagtid då ingen är hemma och att tonåringarnas musikanläggning inte står på när de sover eller inte är hemma. I slutändan är det förstås resultatet på elräkningen som är det intressanta...

Ta kontroll över elförbrukningen med den nya webbtjänsten ELiQ Online. Sedan tidigare finns energidisplayen ELIQ som kopplas till din elmätaren och ger elinformation i realtid. Pris cirka 2490 kr hos  ELIQ.se, tretti.se samt i utvalda Elkedjan-butiker. ELIQ Online kostar 1195 kr hos Eloq.se, trettio.se och Elkedjan.

 

ELIQ
E
lkedjan
Trettio

Nyckelord: Ekonomi | El | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Prylar

Permalink


Pimp my switch! Pimpa strömbrytaren

Hur många appar kan man egentligen ha på sin telefon? Jag kan svara med "två". För min telefon har så lite minne (vilket säljaren såklart inte berättade när jag köpte den - och ni kan räkna ut att det inte är telefonen med ett äpple på...) Hursomhelst så kan jag inte lägga till denna app, men tipsar om den ifall det är någon annan som är intresserad av att prova.

Pimp my switch ska ska göra det enkelt att välja design och funktion på brytare och uttag till hemmet. Appen har dessutom information om närmaste installatör och inköpsställen. Där ska man kunna se olika alternativ, både när det gäller funktion och design och den fungerar både på  iPhone och Android

1. Ladda ner appen Pimp my switch,
2. Fotografera väggen eller rummet där nya brytare ska installeras. Välj utseende på strömbrytare eller uttag och placera in dem. Till detta kommer full teknisk information om de valda produkterna.
3. Resultatet bllier en bild som går att skicka som sms, via mejl eller att lägga upp på Facebook.

 

Nyhet Höst/Vinter 2012: Schneider Electrics nya app Pimp my switch fotograferar du av ditt hem och placerar sedan enkelt in valda strömbrytare och uttag. 


Schneider Electric 

Nyckelord: Belysning | Detaljer | El | Inredning | Inspiration | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Dags att släcka ner - nu är det dags för Earth hour!

Earth Hour genomförs alltid sista lördagen i mars för att uppmärksamma klimatfrågan. Det är en internationell kampanj som drivs av Världsnaturfonden WWF. Hushåll och företag uppmanas att släcka belysning och andra elektriska apparater i en timme. Ta istället fram stearinljus och njut av tystnaden och stillheten.
Första gången man genomförde det var i Sydney 2007 och då ska stadens elförbrukning gått ned med cirka tio procent. Idag är deltagandet mycket större och man räknar med att ungefär 150 länder deltar i auktionen. Är du med? Då släcker vi ned om en halvtimme!

Earth Hour - Jordtimmen- genomförs idag, lördagen den 31 mars mellan 20:30 och 21:30.

Nyckelord: El | Energi | Ljus | Övrigt

Permalink


Strömavbrott?

Herregud vad man blir låst utan el! När vägen dessutom är blockerad av tallar som givit vika för stormens krafter, ja då känner man sig liten på jorden. Jag har tillbringat julen i min stuga i Gävleborgs län, och det var det län som blev hårdast drabbat av stormen Dagmar. Efter en helt galen natt när vinden slitit och dragit i stugan i ett otal timmar så försvann strömmen 02.50. Tur att vedspisen finns kvar i huset. Nu behöver jag inte längre titta längtansfullt mot flashiga hällspisar som ändå är helt värdelösa när det saknas el och därmed både vatten och värme.
Efter en dag i stugan hade vattnet tagit slut och det började kännas väldigt drygt... Vad gör man när det är bäcksvart och den enda ljuskälla man har är brasan, två kandelabrar och några värmeljus? Nu förstår jag att så många kvinnor handarbetade på kvällarna förr i tiden. I min enfald trodde jag att strömmen skulle komma tillbaka vilken minut som helst. Men då hade jag förstås ingen aning om hur det såg ut runtom i skogarna där tusentals träd fallit huller om buller och många av dem rivit ner elledningarna.  Nu, två dygn senare har strömmen äntligen kommit tillbaka! Jag har aldrig blivit så glad tror jag av att det går att starta dammsugaren!

I Gävleborgs län var antal Fortumkunder utan ström: 9 564 igår. Många av högspänningsledningar, dvs de ledningar som berör många kunder, kommer att vara åtgärdade idag, meddelar Fortum. Det kan dock dröja ytterligare en eller två dagar tills även alla fel som berör ett fåtal kunder är åtgärdade. De prioriterar fastboende kunder före tillexempel sommarstugeområden. Dalarnas län var antal kunder ström 537 igår. Om inget tillkommit ska de  ha fått tillbaka strömmen idag. I Stockholms län var antal kunder utan ström igår: 243. Västra Götaland Antal kunder utan ström: 25. Värmlands län Antal kunder utan ström: 72. Örebro län Antal kunder utan ström: 42 Om inget tillkommer ska alla kunder ha strömmen tillbaka idag.

Nyckelord: Belysning | Bostäder | El | Energi

Permalink


Tvättning för fashionistas

Vi lägger allt mer pengar på våra kläder. Men vet vi hur de ska tas om hand? Natalia Altewai och Randa Saome, båda modedesigners, kommer då till Miele Gallery i helgen, som bjuder på modevisning. Miele Gallery är ett showroom för konsumenter, där alla företages produkter visas upp. Samtidigt som de senaste produkterna visas upp så planeras en modevisning med det senaste från det svenska märket altewai.saome. Visningen kommer att ske både kl 1300 och kl 1500. Även kaffeproducenten Illy är på plats och visar olika varianter av espressokaffe. Tips från modeskapare och maskintillverkare om hur du får dina kläder att hålla längre.

Miele Gallery Stockholm ligger på Industrivägen 20 i Solna. Öppet 12-16, modevisning 13 och 15.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Besök | El | Elektronik | Energi | Nyheter | Textil | Tips

Permalink


LED

av: Mumlan Nyhlin

Det här med LED-lampor och utfasningen av glödlamporna är inte alltid så lätt. Det är nya siffror att hålla reda på, de ser annorlunda ut och hur blir egentligen ljuset i de nya lamporna? Via Ledbutiken i Kungsbacka hittade jag den här LED-skolan. Ett tips om du ännu inte fått kläm på allt det nya!

 

Bild lånad från Ledbutiken i Kungsbacka.

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Belysning | El | Elektronik

Permalink


IKEA öppnar grönt varuhus

av: Mumlan Nyhlin

Idag öppnar IKEA ett nytt varuhus i Malmö. Det blir världens näst största IKEA-varuhus och består av 62 rum och kök.

Varuhuset har antagit en grön profil, vilket innebär att all energi och el kommer från förnyelsebara källor. Alla med miljöbil får dessutom stå på VIP-parkeringen, under tak!

Läs mer i artikeln här!

Bilder från IKEA

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Besök | Butik | El | Inredning | Inspiration | Nyheter

Permalink