AoB Bloggen med Annika Rådlund

Gynnings konst på glas

Skåla med Carolina Gynning hemma i köket! På Cerveras nya sköna glasserie finns Carolinas självporträtt från hennes konstverk. Glasen har sex olika motiv med hennes budskap och attityd.  "Make peace with the past so it wont screw up the present", "Love is joy", och "Free mind" är några av dem.
Själv är hon glad för att hennes konst får leva vidare genom glasserien eftersom hon ofta saknar sina motiv då tavlorna säljs. Hon har själv varit med  i formgivningsprocessen. Eftersom designen på glasen sticker ut tycker hon att det är perfekt att matcha glasen med vitt porslin. Vill du satsa på en tuffare dukning så tycker jag att rött, grönt, gult, blått och alla klara rena grundfärger passar till. Även brunt eller svart blir nog snyggt!
Glasen är gjorda i kvalitetsglas och de tål maskindisk, så de ska klara många fester. Serien består av två modeller av vinglas, ett ölglas, ett champagneglas, ett martiniglas och ett drinkglas.
Skål Carolina!

Carolina Gynnings glas finns i Cerveras butiker i slutet av maj för 249 kr/st, utom drinkglasen som kostar 199 kr/st.
Cervera

Permalink


Ut med dammet - in med våren!

Slipp dammråttor och trist damm som hänger bakom elementen med hjälp Voltas nya dammsugare Dust & Gone med inbyggd dammvippa. Den gör städningen lättare och lite roligare. Själv tycker jag att det är rätt kul att städa på våren. Då packar jag ner saker jag tröttnat på i lådor, och tar med till något loppis och sedan dammtorkar jag alla hyllor. Blommorna får ny jord och mattor och gardiner tvättas. Dammvippor har jag alltid tyckt är något som bara vispar runt dammet, men den här varianten är statisk så att den drar åt sig dammet. Den förvaras inuti dammsugaren och den återfår sin statiska laddning under tiden som dammsugaren används, samtidigt som den rengörs inför nästa match mot dammråttorna. 

 

Permalink


Gul och god påsk!

Här kommer lite inspiration inför påskhelgen. Bjud in vännerna till en solgul uteplats! Balkongen visades på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar. Skaparen av den påskinfluerade balkongen stod florist och blomsterinspiratören Kristina Öhman för. Så här beskriver hon den:
"Jag blir glad av gult! Den gula färgen associerar jag främst med sol och värme, solrosor som vänder sig mot solen, doft och smak av mogna citroner, citronella pelargonens friska doft på mina händer efter att ha gnuggat bladet i min hand. Min balkong är en lugn plats för inspiration, njutning. eftertanke och vila. Så gult är inte fult...för mig!"

För att skapa en liknande uteplats: Fyll korgar med påskliljor, lägg en guld duk på bordet, sätt trollhassel i en vas och häng fina påskgula ägg i det och leta sedan upp så många gula och gröna saker du kan hitta att duka med. Har du inte så mycket gult glas och porslin kan du skapa mer färg till dukningen genom att använda gula servetter. 

För att förhöja lyxfaktorn och glädja dina gäster, fyll ett ägg med chokladpraliner. Pralinhuset på Drottninggatan i Stockholm har chokladägg i mörk choklad fyllt med olika praliner och tryfflar. Ägget kommer inpackat i en vacker ask i guldfärg. Äggen finns i vit, ljus, mörk och sockerfri choklad. Där går det att välja mellan 300 olika praliner och tryfflar... största faran är då att man aldrig går hem! Om det inte finns något ställe där de säljer handgjorda praliner där ni bor så finns det även fin choklad i vanliga butiker, eller varför inte göra egna praliner?

Inspireras av detta goda och gula och hoppas att ni får en härlig och underbar påsk!

Permalink


Hästens hängmatta!

Hästens hängmatta i de klassiska blåvita tyget finns i butikerna lagom till sommaren. Dessutom relanserar Hästens en handduk i samma stil. Den är jättefin i ett vitt badrum och fräsh att svepa in sig i efter ett dopp från bryggan. Både hängmattan och handdukarna är tillverkade i 100 procent bomull av högsta kvalitet. Slitstarkt med andra ord.
Hängmattan är lätt att ta med sig till sommarstugan eller semesterresmålet, det är bara att leta upp ett par stadiga träd eller en terass där den går att knyta fast. Det är verkligen underbart att ligga i en hängmatta och läsa en bok och lyssna på fåglarnas sång. Prova du också!

 

Hästens hängmatta, 210x140 cm, 1 895 kr.
Hästens handduk, 100x150 cm, 535 kr.
Kommer att finnas i butik i begränsad upplaga under sommaren 2011.

Permalink


Kryddstark design på IKEA

Några av Ikeas designers har varit till Indien och Vietnam i två intensiva veckor för att skapa kollektionen Kryddstarkt direkt på fabriksgolvet. Idén var att skapa roliga, oväntade saker som sticker ut. Det fick inte bli lagom eller för perfekt. Det uttrycket tycker jag stämmer otroligt bra in på Indien. Jag har själv varit dit flera gånger och blir lika hänförd av färgprakten och det kitschiga varje gång. Sist jag var där hyrde jag ett rosa hus i några månader. På köksbordet fanns en mintgrön plastduk med rosa rosor och köksgolvet var rosa. Det matchade jag med turkosa mattor och mintgröna och gula myggnät över sängarna. Det är ofta en salig blandning av färger i överallt och det är så fantastiskt vackert. Det härliga är också att när de målas så behöver det inte vara så perfekt, inga exakt raka avslut av en färg där nästa tar vid. Passar mig bra som inte kan måla en rak linje ens med linjal.

Skaparna av kollektionen började sin designturné i en lampskärmsfabrik och hos några glasblåsare i Indien. Där hittade de ett formspråk och samtidigt en färgskala och de inspirerades av husfasaderna, kläderna och blommorna. Kryddstarkt har många roliga detaljer. Lampskärmar har insidan ut, ett metallbord har ett halsband av trä och en rottingvas fungerar också som en förvaringskorg. Det låga bordet ALBACKEN fungerar även som en indisk dagbädd. Perfekt att lägga en massa sköna kuddar på. Kollektionen är tillverkad i begränsad upplaga, bordet finns bara i 288 exemplar och den röda rottingfåtöljen ALBACKEN finns i 432 exemplar .
I Vietnam hittade de ett verktyg till en gammal mässingsbricka och ur det kom idén om det turkosa brick­bordet AGEBO, som nu tillverkats i 784 exemplar.  Trästativet går att fälla ihop och brickan har en hake så att den även kan hängas på väggen. I det svarta bordet AGUST (1152 exemplar) kan man förvara hemligheter under locket. 

-Jag hoppas att man blir glad när man ser kollektionen, säger Lars Dafnäs, designchef på Ikea. 

Det kan jag säga, att han har i alla fall lyckats glädja mig!

 

Röd bild: ANSEDD värmeljushållare 79:-, ALBACKEN fåtölj 799:– , ASPSOPP korg 79:– , ANPREJARE korg 149:–,  ANSVARIG vas 249:– , ALLERÖD mattor 129:–/199:-, ARNFINN karmstol 599:– , AVIG kvast 79:– , ADELSÖ kruka 159:-

AUGUST bord 299:-

Turkos bild: ALGRYT taklampskärm 149:– , AKTERUT taklampskärm 399:–, ALBACKEN fåtölj 799:– , ALLERÖD mattor 129/199:– ADELSÖ kruka 129:– , ANSEDD värmeljushållare 79:– , ANPREJARE korg 149:– , AGEBO brickbord 299:-

Svart bild: AVIG kvast 79:–, ARNFINN karmstol 599:– , ALBACKEN bord 1295:– , AVVITA vas 59:– , ANPREJARE korg 149:– , ASPSOPP korg 79:– , ALLERÖD matta 129:– , ALLERÖD matta 199:– , ALBACKEN pall 249:– , ALGRYT taklampskärm 149:– , AVVITA vas 249:-

Kryddstarkt finns på åtta utvalda varuhus i Sverige från 5 maj och varje produkt finns i ett begränsat antal. Här hittar du kollektionen: KUNGENS KURVA Stockholm, BARKARBY Stockholm, UPPSALA, VÄSTERÅS, BÄCKEBOL Göteborg, KÅLLERED Göteborg, HELSINGBORG och MALMÖ.

IKEA

Permalink


Uppblåsbar Chesterfieldsoffa!

Denna kritvita soffa i uppblåsbar PVC är Jerone van de Kants (inte att förväxla med Van de Kamp i Desperate Housewifes) tolkning av den klassiska Chesterfieldsoffan. Perfekt partysoffa i trädgården i sommar! Avtorkbar och lätt att flytta runt till bästa läge för kvällssolen. Finns även i midnattsgrå och som fåtölj. För de allra minsta finns en minifåtölj i ljusblått, vitt, orange eller rosa.
Är du trött på hjorthuvud på väggen? Satsa på en noshörning i stället! Ger garanterad uppmärksamhet i vilket rum som helst.
 Har du försökt med Origami? Den japanska konstformen att vika papper är tålamodsprövande men ger vackra resultat om det lyckas. Mathilde Witt Mølholm har i alla fall lyckats skapa ett bord i samma stil. Bordet heter Paper Cuts och består av en 100x200 cm laminat skiva och ett bockset i vitlackerad stål.
Pinball är ett litet metallbord som passar bra för de minsta i familjen, eller ställ en fin blomma på det på balkongen. Finns i sex glada färger. Alla produkter är vårnyheter hos ILVA, där kan man ofta hitta lita annorlunda design till priser som gör att man inte ramlar av stolen.

BIGBLO2 2-sits-soffa L170 cm i vitt eller midnattsgrå, inklusive pump 4999 kr, Fåtölj 4199 kr.
BABYBLO Barnfåtölj i ljusblå, vit, röd, orange eller rosa, inklusive pump 1699 kr.
WHITE RHENO Noshörning i vit polyresin att hänga på väggen, H 30cm, B 20 cm, 629 kr.
PAPER CUTS Matbord, bordskiva i vit laminat med kryssfanérkant 100x200 cm 3 800 kr Bockset till bordet i vitlackerad stål 2499 kr. PINBALL litet bord i målad metall i blått, vitt, rosa, grönt eller guld, 40,5x40,5 cm 249 kr.

Shoppa online på Ilva.se

Permalink


Ernst lilla snigel

Vilken underbar människa han är, Ernst Kirchsteiger! Barfotamannen från TV är verkligen en o konstlad konstnär. Under intervjun med honom vid lanseringen av hans trädgårdsmöbler på Ekerö möbler berättade han flera roliga små anekdoter. Bland annat visade han med stora ögon hur hans katt Gottfrid sett ut när han hoppade upp på det hängande bordet (som ska hänga från en trädgren eller en krok i taket) och hur katten förskräckt fått kämpa med balansen. Gottfrid brukar också promenera över papperna när han sitter och tecknar. Supergullig är ju även historien om den blå snigeln. Ernst har, på riktigt, målat en av sniglarna i hans trädgård blå. Han har "kodat snigeln", som han själv uttryckte det, genom att måla hans skal blått! På så sätt känner han igen den när den, till hans stora förtjusning, kommer tillbaka varje år. Den snigeln har fått stå modell för hans textilmönster "Humle".

För några år sedan designade han "njutjärn" en serie gjutjärnsprodukter för Skeppshult. En av prylarna är en flasköppnare som ser ut som en gammal nyckel.
– En gammal nyckel som ligger på fönsterbrädan är vackert men en ölöppnare det ser inte bra ut.
Så han tog helt enkelt en av sina egna nycklar och kopierade den. Fiffigt tycker jag, för nu kan kanske alla som köpt en sådan öppnare låsa upp hans förråd?

I trädgårdsserien Odla, som också lanserades i helgen, hade han designat en plåtskylt med texten "Undret är inte att flyga i luften eller att gå på vattnet utan att vandra på jorden". Den fastnade jag för. Ernst skrev på baksidan "Kram till Annika och Elmeri från Ernst Kirchsteiger".
Nu är det bara att hoppas att signaturen inte försvinner när skylten kommer att rosta vackert i min trädgård i sommar.

www.ernstkirchsteiger.com
Ljungbergs textil
E
kerö möbler

Permalink


Regnvatten är guld

Men en pump är det möjligt att få regnvatten direkt i trädgårdsslangen. Jag har spenderat många sommarkvällar med att bära vattenkannor för att ge de törstande växterna sin nattvard. Det ska erkännas att det har sin charm, dessutom är det bra träning för kroppen. Men om axlarna värker och om tiden är knapp så är det här ett bra hjälpmedel, dessutom finns det då mer tid att göra andra trevliga saker i trädgården. 
Att ta tillvara på regnvattnet är förstås både miljövänligare och billigare än att använda kranvatten till blommorna. Gardenia har en tystgående pump som kan ställas på botten av en tunna eller hängas på insidan kanten. Pumpen är så pass stark att den går att koppla till en liten vattenspridare. Den har en särskild monteringsfot som förhindrar att smuts sugs in i pumpen. Om man ha en stor tomt kan det vara vettigt att samla vatten i flera tunnor. Jag hoppas förstås på en solig sommar, men på nätterna får det gärna regna.

 

Permalink


Fawlty Towers

Med nya kollektionen Oxford vänder sig Boråstapeter till en målgrupp som tilltalas av klassisk och tidlös design. De tilltalar mig för att de påminner om Fawlty Towers, eller Pang i bygget som serien hette på svenska. Den brittiska TV-serien från 1975 av John Cleese utspelar sig i ett hotell ägt av Basil Fawlty (Cleese) och hans fru Sybil. Hotellet har en engelsk stil med blommiga tapeter, mönstrat golv, golvur, stora blombuketter, dörrvalv, vita bordsdukar, öppen spis, mörka trämöbler, vitt porslin med guldkant och massor av lampetter på väggarna. Gillar du stilen? Sätt upp en barometer i trä som pricken över i!
I Oxfordkollektionen ingår 35 mönstrade samt 12 enfärgade tapeter, och de finns i butik från den 29 april för 599 kronor/rulle.

Permalink


Bli med sommarstuga!

Om du funderar på att köpa en stuga så läs den här boken, låt dig inspireras och ta del av handfasta råd om allt från husköp till underhåll. Journalisterna Ulrika Hjalmarson Neideman och Stina Näslund delar med sig av deras och andras erfarenheter för att slippa onödiga misstag. Fritidshusmarknaden är så varierad i Sverige, det finns allt från gamla statartorp till moderna hus med pool. Vad är det då som är viktigt att titta på innan köpekontraktet skrivs under? Vad skiljer en trekammarbrunn från en sandfilterbrunn? Vad är en torpargrund och vilka är de nödvändigaste trädgårdsredskapen? Det är några av frågorna som besvaras i denna underbara bok där texterna illustreras av härliga sommarbilder tagna av Magnus Neideman.

Jag köpte själv en sommarstuga i Hälsingland för fem år sedan. Den ligger några minuters promenadväg från Ljusnan och jag har en gigantisk tomt med en stor äng på baksidan av huset. Jag ramlade över tillfället att köpa stugan av en slump och var egentligen inte på jakt efter en stuga precis då. Men det kändes helt rätt. Det är ett gulligt litet torp, med sneda väggar och oskött trädgård. Med andra ord ett livsprojekt. Det dyker hela tiden upp nya saker som jag funderar på, och då kommer den här boken säkert till pass.

 

Permalink