AlltomBostad

Historia

Historia


Påsklilja på tapeten!

För många år sedan så gjorde jag ett fotoprojekt som hette Svenska hem, där jag helt enkelt fotograferade svenska hem, så som de ser ut hemma hos olika människor. Hos ett syskonpar jag var till hade de en helltapet med påskliljor på, och man blev verkligen så glad av den tapeten!
Älskar när man har en tapet i hallen som ger wow-effekt, då kan man ha enfärgade eller lite lugnare tapeter i resten av hemmet. Nu kanske inte alla vill ha påskliljor i hallen, men tänk också i en sommarstuga eller barnrum....
Hur som helst, när jag kollade igenom Duros tapetkollektion som heter 1900 så hittade jag den här och jag tror att det är samma, fast parets hade en brun botten. Den här är ljus och så fin! Den är alltså en av de tapetklassiker som Duro har tillverkat under 1900-talet och som nu finns i produktion igen.

Påsklilja från Duro - är åter på tapeten.
Påsklilja från Duro - är åter på tapeten.

Påsklilja (1970)
Det färgsprakande 70-talet bjöd på allt från stora, böljande grafiska mönster till väl uttalade och glada blommor. Den klättrande blomslingan syntes knappt till utan typiskt för epoken var istället täta och stora blommor. Färgen var ofta gul, gärna i kombination med andra nyanser av gult och även brunt.
Toni Hermansson föddes 1937 och var en formgivare som stod bakom många av 70-talets blomstermönster, bland annat Påsklilja som ritades för Duro 1972. Hennes glada och färgstarka stil är själva essensen av 70-talet, med stora och sprakande mönster.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Inredningsinspiration från Näsby slott i Täby

Om man vill få inredningsinspiration och njuta av miljöer i sammet och stilen Art Noveau så rekommenderar jag ett besök på Näsby Slott i Täby. Det är fantastiskt vackert och har nyligen genomgått en omfattande renovering. Slottet har nu återfått sina vackra färger och miljöer från förra sekelskiftet samtidigt som man även har adderat en rockigare sida. Det här slottet är även ett hotell, men man kan även bara slinka in där för till exempel en lunch, middag eller afternon tea (på deras hemsida finns info samt datum). Hur trevligt som helst!

Vacka miljöer på Näsby Slott i Täby Foto: Stockholm Meeting Selection
Vacka miljöer på Näsby Slott i Täby Foto: Stockholm Meeting Selection

Bakgrundshistorien kring slottet är i korthet att det gamla slottet (som var byggt någon gång på 1600-talet) brann ner i slutet av 1800-talet och endast källaren och några väggar på entréplanet fanns kvar. Men slottet byggdes upp igen precis i början av 1900-talet. Man använde då de gamla exteriöra ritningarna och byggde direkt på de gamla källarvalven och så gjorde man inredningen supermodern, ja det som var supermodern i början av 1900-talet - det vill säga Art Noveau. Många av dessa detaljer finns kvar än i dag.

Med hjälp av en konservator har originalkulörer nu skrapats fram och de nya kulörerna utgår till största del från dessa undersökningar. Gult och grönt med accentkulörer i engelskt rött, taklanterniner och specialdesigna dörrtrycken låg i tiden. Sammet, fransar, guld och belyning utan lampskärmar är några av detaljerna som man också ser på slottet idag. Och tropiska växter. Precis så som många drömmer om att ha en touch av hemma.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.nasbyslott.se

Nyckelord: Detaljer | Historia | Hotell | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Vardagsrum

Permalink


Inspireras av inredningsstilen Botanical Baroque

På Formexmässan presenterade inredningsdesignern Jan Rundgren säsongens trender och tendenser kopplat till Formex trendguide. Intill scenen där trenderna presenterades var det en utställning som visade prylar som kopplas till de tre olika stilarna. Naturligtvis fastnade jag för stilen Botanical Baroque - stora blommor, guld och storslagenhet, med referenser lånade från konsthistorien och yvig grönska. Här är några bilder jag tog som visar just den trenden.

Botanical Baroque på Formex Foto: Annika Rådlund
Botanical Baroque på Formex Foto: Annika Rådlund

I trendutställningen på Formex hade det sats samman olika prylar som passar in på de tre olika trendriktningarna. De här ska illustrera trendstilen Botanical Baroque, och på bilden här längst ner till höger är en färgkarta för stilen.

Se trendstilen Craft & Makers här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.formex.se
www.stockholmsmassan.se

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Prylar | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Fototryck på Vallilas nya inredningskollektion

Det finska textilföretaget Vallila känner alla i Finland till, deras mönster återfinns i var och varannans hem där. De har egna butiker i landet men de finns även representerade på andra varuhus som Kärkkäinen, som kan liknas lite med Åhlens kanske - fast de har ännu större bredd av prylar, allt från cyklar till elektronik. I alla fall så finns Vallila även i Sverige och på deras hemsida kan man se vilka återförsäljare som finns och det går förstås att beställa deras inredning via nätet.

Nytt under solen är bland annat dessa motiv som kommer i augusti. Det kommer då att ramla ut ett hundratal olika mönster från Vallila, och i ett par av serierna finns även fotogryck med på sängkläder, mattor, gardiner med mer.
Färgpaletten i Vallilas höstkollektion är inspirerad av naturen och brutna färger från ljusa till mörka nyanser. Bland de härliga nyanserna finns till exempel skogsgrön, plommon, vinröd, beige och konjak.
Kolla in mattan med sommarvägen, som en tavla fast på golvet.

Fototryck på Vallilas nya kollektion AW18.
Fototryck på Vallilas nya kollektion AW18.

Motiven på fototrycken är hämtade både från Finland, Tallinn och Skottland.
Hotellmattan till exempel (den runda i grått) har ett motiv från Skottland. De är 133 cm i diameter.
Den andra runda mattan heter Käpylä och föreställer de vackra trähusen i stadsdelen Trä-Kottby i Helsingfors, det är samma mönster på gardinen.
Mönstret Kuopio (som är med på den rektangulära svart-vita mattan) kompletterar serien med Finlands vackra inlandshamnstad belägen vid sjön Kallavesi. Storlek 133x190 cm.
Den gröna mattan med vägen heter Kylatie eller Kylätie (160x230 cm) och mattan med tallen på (130x160 cm) heter Väinolainniemi, som är en plats på en udde utanför Kuopio.
Bäddsetet heter Oregon och där kan man verkligen drömma sig bort till sommarbad under hösten när de här lanseras.
 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vallila.se

Nyckelord: Arbetsrum | Butik | Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Var kommer Midsommarstången eller Majstången ifrån?

Majstång är ett ord som vi brukar använda om midsommarstången, men jag har funderat på varför det heter majstång eftersom den kläs i juni.... Det är tydligen en benämning som var vanlig fram till 1970- och 1980-talen....så man kan säga att jag lever kvar i det glada 80-talet då för jag säger fortfarande majstång ibland...
Att ”maja” betyder visst att pryda, löva och syftar på att midsommarstången kläds med skir grönska för att uttrycka sitt hopp om en god sådd och skörd. Det har alltså inget med månaden maj att göra utan midsommar är en del av firandet av övergången mellan vår och sommar.

För mig har midsommarfirandet ett nationalromantiskt skimmer över något gammaldags svenskt över sig. Här vill man ju fram med det gamla antika och vackra som vi har i gömmorna. Spetsdukar, blåvitt porslin och mjölkkannor med buketter....och flaggor.

För att få en vettig förklarting till var midsommarstången kommer ifrån och vad den symboliserar så får man fråga experterna. Jonas Engman, arkivchef och etnolog på Nordiska museet har koll på det meste när det gäller det svenska midsommarfirandet genom tiderna. Han säger så här:
–Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Kransar och tvärslå dök upp under början av 1800-talet på lantgodsen och de högre stånden. Tvärslån som bildar ett kors och kransarna kriing stammen gör att det dyker upp tolkningar om religiösa innebörder, för att inte tala om att midsommarstången skulle vara en fallossymbol med tanke på kransarna runt stammen. Det är ett önsketänkande hos en del och det är rena påhitt. Forskningsmässigt finns det inga som helst belägg för att människor associerat midsommarstången med en fallos. Däremot förknippar vi i vår tid gärna midsommar och midsommarnatten med romantik och kanske till och med erotik – men det är en helt annan historia!

Så då har vi koll på det inför helgens firande. Själv ska jag  bege mig mot Stenegården i Järvsö eller hembygdsgården i Ljusdal för att vara med och klä midsommarstången (eller majstången) och se den resas. Så hoppas vi på en god skörd!

Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet.
Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet.

För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.
Något att berätta för våra barn så kan de spana ut mot den magiska naturen under midsommarkvällen istället för att tjata om något dataspel...

Glad midsommar på er!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arkitektur | Blommor | Historia | Inspiration | Tips | Utomhus

Permalink


Badrumsblandare i antik stil

Den romantiska, antika stilen verkar aldrig gå ur tiden. Serien Roma har till exempel, utan uppehål, producerats sedan 1926 av Stella 1882. Det var precis den här stilen jag letade efter när jag renoverade mitt badrum på landet. Jag hittade till sist en blandare men det var inte jättelätt att hitta då. Jag ville ha en helt i guld men det blev en i krom med gulddetaljer. Nu har i alla fall Sanova tagit in den här serien Roma i sitt sortiment, det ska även vara det enda italienska krantillverkaren som fortfarande använder förkromat brons som material i sin tillverkning och de har flera olika tillval.

Badkarsblandare i serien Roma tillverkad av Stella 1882 i Italien finns nu hos Sanova.
Badkarsblandare i serien Roma tillverkad av Stella 1882 i Italien finns nu hos Sanova.

Produkterna som ingår i serien Roma ska gå att få i flera olika ytbehandlingar, hela 10 olika val finns, exempelvis guld, brons och borstad mässing. Jag röstar på guld, det är alltid glammigt och tidlöst tycker jag och går lätt att matcha med guldknoppar och annat på badrumsskåp. Silver (krom) är också lätt att matcha med annat i badrummet.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sanova.se

Nyckelord: Bad | Detaljer | Historia | Inredning | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Jag fick se hur man sätter ihop Kay Bojesens trä-apa

På Formex kunde man titta hur de gör när de sätter i hop Bojesens mest kända träfigur, apan, som nu finns i flera storlekar. Den designades redan1951 och den ska ha kommit till när Kay Bojesen blev tillfrågad om han ville designa en klädhängare till en barnmöbelutställning. Apan skulle då fungera som en hängare, att barnet ska kunna hänga av sig mössan och halsduken på apans hand och fötter, som är som krokar.
Det kan knappast finnas en mer fotograferad leksak än den? I alla fall om man tar sig en titt på Instagram...

De äldre modellerna var tillverkade i teak, idag finns tillverkas de i teak som är planterad och limbaträ och den finns även i ek/lönn och ek/rökt ek. Så just den där teakfärgen som fanns på de tidigare utgåvorna finnns inte längre idag. Om man har en apa i teak från 50-talet så har den också ljusnat och ändrat färg med åren, så som trä gör. Den nya planterade teaken som den tillverkas i nu är lite mörkare tycker jag, men det skiftar förstås också lite från apa till apa. Det var i alla fall kul att se hur aporna sätts i hop och att man parar ihop armar och ben som har liknande kulör. De sätts fortfarande ihop för hand så det ligger mycket arbete bakom dem. En nyhet var också att nu kommer de i en liten mindre miniversion. Kul!

Kay Bojesens apor sattes ihop på Formex Foto: Annika Rådlund
Kay Bojesens apor sattes ihop på Formex Foto: Annika Rådlund

Kay Bojesens originalapa 20 cm och det finns även en större på 46 cm. Men nu finns även ett mellantign på 28 cm samt en miniapa, som är bara 10 cm - så söt! Alla är tillverkadför hand på ett danskt träsvarveri, på Formexmässan kunde man se hur de sattes ihop.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.kaybojesen-denmark.se

Nyckelord: Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Prylar

Permalink


Elsa Beskows motiv på väggar och köksprylar

I år är det hundra år sedan Elsa Beskows första barnbok om Tant Grön, Tant Brun, Tant Gredelin och Farbror Blå kom ut. Det ska nu Bonnier Brands, agenturen som förvaltar rättigheterna till Elsa Beskows sagor, fira med en jubileumskollektion med grytunderlägg, bokstöd, servetthållare, gästbok, anteckningsbok och tygpåsar.
Det är både siluetter av figurerna men även motiv från böckerna Solägget och Blomsterfesten i täppan på bland annat tändsticksaskar, grytunderlägg, tabletter och glasunderlägg.

Dessutom kommer bokförlaget Bonnier Carlsen att ge ut en jubileumsutgåva m ed tre sagor samt en fin tavelbok med flera motiv från Elsa Beskows sagor, där varje sida kan tas ut och ramas in.

På Formex hade de igår byggt upp en liten utställning med ett litet fik som vi var och fikade i. Det var sju sorters kakor i Tant Gredelins salong och vi kikade in i Tant Bruns kök och koppla av i Tant Gröns "trädgård".

Bonnier Brands Elsa Beskowhörna på Formex Foto: Annika Rådlund
Bonnier Brands Elsa Beskowhörna på Formex Foto: Annika Rådlund

Bonnier Brands kollektion med Elsa Beskows motiv kommer ut i mars. De stora väggtapeterna går att beställa från Borås tapeter.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.bonnierbrands.com

Nyckelord: Barn | Böcker | Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Fina inspirationsbilder inför julen från Farrow & Ball

Det brittiska färgföretaget Farrow & Ball har tagit fram inspirationsbilder där de tolkar fem olika julhem, där hemmen skiljer sig åt både i stil och färgsättning. Härliga bilder att inspireras av tycker jag! Kanske någon vågar sig på lite mer färg? Jag tycker även man kan inspireras av de olika kombinationerna med dekorationer.
Nu längtar jag till jul känner jag...

Julinspiraton med väggar i olika kulörer Foto: Farrow & Ball
Julinspiraton med väggar i olika kulörer Foto: Farrow & Ball

1.Wimborne White
Få saker är lika romantiska som en vit jul. Wimborne White är uppkallad efter Farrow & Balls hemstad Wimborne i Dorset, England. Med endast en ren vit nyans lyfter denna klassiska naturvita ton de arkitektoniska detaljerna i rummet och skapar en modern minimalistiskt känsla i hemmet. Jag gillar kombon vitt och silver, så fint!
Cirkapris för färgen: 759 kr för 2,5 liter

2. Railing
Railing är ett mjukare alternativ till helsvart. De blåa undertonerna i den mörka nyansen förvandlar alla rum till dramatiska och omslutande rum. I bild har Farrow & Ball även använt sig av deras tapeter som presentförpackning. Så snyggt! Det här känns som den allra trendigaste färgen just nu.
Cirkapris: 759 kr för 2,5 liter 


3.Peignoir
Här har man skapat en skön lantlig stil med grå väggar i kulören Peignoir och ett julbord i vitt och rött.


4. Stiffkey Blue & Arsenic
Våga skaka om och ändra de klassiska julfärgerna till mer djärva moderna toner. Stiffkey Blue är en bläckblå färg uppkallad efter Norfolks strand i England. Färgen ändrar ton efter hur mycket naturligt ljus det finns i rummet, vilket ger trappans löpare en modern och grafisk känsla. Väggarna är målade i den mintgröna tonen Arsenic som fått sitt namn efter giftet som tros ha funnits i den gröna tapet som förgiftade Napoleon år 1821...
Stiffkey Blue: cirkapris : 1080 SEK för 2,5 liter och Arsenic: cirkapris: 790 kr för 2,5 liter


5. Oval Room Blue
Med hjälp av färgen Oval Room Blue har Farrow & Ball trots bristen på naturligt ljus skapat ett välkomnande rum. Färgen är uppkallad efter de vackra rundade rummen som var typiska för 1700-talets England. Oval Room Blue passar perfekt att använda tillsammans med en av Farrow & Balls grå toner för att skapa ett djup och balans i rummet – samtidigt som det blir den perfekta bakgrunden för en mysigt brasa eller levande ljus.
Cirkapris: 759 kr för 2,5 liter

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.farrow-ball.com

Nyckelord: Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Nytt Muminporslin från Arabia

Den nya serien från Arabia heter ”Trogen sitt ursprung” och bygger på en speciell tid i Tove Jansson, författaren till Mumintrollens, liv. Hon skrev sin sista Muminbok strax efter det att hon hade förlorat sin mamma. Berättelsen speglar hur hon själv utvecklas inombords och hur hon forskar i sina svåra känslor, från längtan till förlust och sorg. Det låter ju väldigt sorgligt det här tycker jag, och illustrationerna har mycket svärta i sig. Men som vanligt finns det många detaljer att upptäcka i motiven och de är himla fina att duka med.

Muminserien Trogen sitt ursprung från Arabia Foto: Fiskars
Muminserien Trogen sitt ursprung från Arabia Foto: Fiskars

Trogen sitt ursprung lanseras 1 september 2017 och är ett komplement till Arabias befintliga Muminkollektion. De nya produkterna ska vara början på en större lansering då fler delar finns i planerna för framtiden. De uttrycksfulla svartvita mönstren är tidlösa och kan lätt kombineras med alla färger. Vi har en hel del muminmuggar och djuptallrikar i alla möjliga färger men alla passar ändå bra ihop eftersom de är i samma stil. Priserna på de nya delarna kommer att ligga ungefär så här: Mugg 249 kr, Tallrik 249 kr, Skål 249 kr, Burk 399 kr och Tekanna 599 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.arabia.fi/en

Nyckelord: Detaljer | Historia | Nyheter | Porslin | Presenter | Tips

Permalink


Dags att börja samla och inreda med Gröna Lunds konsertposters!

Idag invigdes en ny foto och filmutställning på ABBA-museumet på Djurgården. Museumet ligger precis mitt i mot Gröna Lund och nu har de samarbetat för att skapa en helt ny uställning som heter Gröna Lund Backstage. Grönan har nämligen haft världsartister på scenen ända sedan 1928, så det finns massor av fotografier, konsertposters och filmmaterial. Det har nu samlats i en ny utställning på museet.

Ett av rummen var inredda som en loge, med sminkbord, soffa och konsertposters på väggen. De har ju alltid haft så snygga affischer! De brukar sälja säsongens affisher i butiken som ligger under Kryddhyllan (restaurangen och baren som ligger mitt på området uppe vid den lilla bron och trappan). Jag ska genast mejla Annika på Gröna Lund för att kolla om det fortfarande ligger till så . Uppdaterar här när jag fått ett svar.
För visst är det snyggt med en sådan vägg? Eller så väljer man att köra på en poster på en av sina favoritartister. Patti Smith & her band spelar bland annat i augusti. 26 maj spelar Miss Li och den postern kan man ladda hem här.

Loge inredd med posters från Gröna Lund Foto: Annika Rådlund
Loge inredd med posters från Gröna Lund Foto: Annika Rådlund

Har du fula tapeter? Då kan det här vara lösningen, tapetsera en vägg med konsertposters. Unikt och personligt blir det! Sedan kan ju konsertposters av kända grafiker (eller grafiker som blir kända i framtiden) vara en investering. Såg precis en Gröna Lund affish från början av förra seklet såldes för över 4000 kr på en auktionsfirma på nätet.... Man skulle ha haft hundra olika variteposters från den tiden känner jag....

Ps. Utställningen kommer finnas där från och med imorgon fram till den 20 december 2017, om du vill gå och kika på den.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.pophouse.se
www.abbathemuseum.com
www.gronalund.com

Nyckelord: Arbetsrum | Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink


Besök kändisarnas hem!

Jag älskar verkligen att besöka olika personers hem, det är alltid så spännande för ett hem säger så mycket om personen. Får X antal år sedan höll jag på med ett fotoprojekt som heter Svenska Hem som sedan utökades till Europeiska Hem. Superroligt! Nuförtiden håller jag inte på med några fotoprojekt men jag gör ibland Hemma hos reportage. Nyligen var jag i Paris och besökte där en författarens hem som numera blivit ett museum, det var intressant att gå runt i alla byggnader och titta på alla vackra detaljer. Här har jag hittat info om att man bland annat kan besöka Hemingways hem i Key West...det vore ju kul att se!

Hemingway, Harry S. Truman och Tennessee Williams hem i Key West
Hemingway, Harry S. Truman och Tennessee Williams hem i Key West

På paradisön Key West på Floridas yttersta sydspets öppnas ett flertal hem till kända historiska profiler upp för rundturer. Genom åren har ön varit hemort åt en rad kända namn, däribland författaren Ernest Hemingway, dramatikern Tennessee Williams och forne presidenten Harry S. Truman. Och nu blir det möjligt att besöka deras hem.
På bilden längst upp är det Hemingways hus, , det längst ner till vänster är Little White house och det nere till höger är Williams. Flera hus är tillgängliga för besök av allmänheten året om men från slutet av december i år till och med mitten av mars nästa år har turister möjlighet att besöka de magnifika bosättningarna som en del av en exklusiv rundtur.

I rundturen ingår visningar av både 1800-talsstugor och viktorianska herrgårdar – och som besökare får man betrakta allt från lummiga trädgårdar till moderna strukturer och kreativa renoveringar. Under de första rundturerna i december kommer besökare att få se utsmyckade och julpyntade hem i riktig amerikansk anda och i januari blir det möjligt att delta i rundturer med tåg som färdmedel mellan stoppen. På varje stopp kommer det dessutom finnas guider tillgängliga för att informera besökare om byggnadernas historia, arkitektur och annan intressant kuriosa. Jag vill åka nu!

www.fla-keys.co.uk

Nyckelord: Bostäder | Historia | Hus | Inredning | Inspiration | Nyheter

Permalink


Mattan "Odjuret" Lyx och Budget

Både i musik, konst och inredning så är det ibland så att saker är så lika så det kan vara svårt att tro att den senare upphovsmakaren är helt omedveten om det. Eller så har de hämtat inspiration långt där inne i bildminnet i huvudet och de vet inte egentligen var inspirationen kommer ifrån.... Vilket det än må vara så tycker jag att dessa två är väldigt lika. Den första bilden tog jag för ett par år sedan på Sturebadets eventvåning som är inrett av Svenskt Tenn. Den svarta mattan är en äkta Josef Frank -matta från femtiotalet. Den tidigare versionen som han gjorde är från 30-talet har beige botten. Nu dök jag på House of Ryms matta Otis flat on a belly. Den är inte helt olik originalet i beige om man säger så. En annan form men ändå...

Odjuret  Foto: Annika Rådlund och Svenskt Tenn, Otis flat on belly Foto:  House of Rym
Odjuret Foto: Annika Rådlund och Svenskt Tenn, Otis flat on belly Foto: House of Rym

Odjuret kallas mattan som sträcker ut sig som en fäll av ett vidunderligt sagodjur. Josef Frank hade ingen förkärlek för jakt och ritade flera mattor avsedda att ersätta riktiga djurskinn. Mattan finns i svart och beige och kostar 29 000 kr hos Svenskt Tenn.

Otis flat on belly är designad av Elisabeth Dunker och finns hos House of Rym för cirka 5 000 kr. Båda är tillverkade i ull och mäter 120x180 cm.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 


www.svenskttenn.se
www.houseofrym.com

Nyckelord: Detaljer | Historia | Inredning | Övrigt | Prylar | Textil | Vardagsrum

Permalink


Besök Antikrundans inspelningsplatser i sommar!

Jag har ju såklart missat varje gång Antikrundan har varit till Järvsö, som då är den plats som skulle ligga närmast till för mig under somrarna. Men kanske befinner du dig nära årets inspelningsplatser så du kan gå dit och visa upp om du har någon raritet hemma, eller om du bara vill spana vad alla andra har med sig?
Det är ju så kul att se alla prylar, jag brukar försöka titta på programmet så ofta jag kan.

Här är orterna som får besök av Anne Lundberg och kompani under augusti/september 2016:

26 augusti: Sandviken – Högbo bruk
28 augusti: Karlstad – Värmlands museum
30 augusti: Göteborg – Restaurang Trädgården
4 september: Värmdö – Artipelag
6 september: Västervik – Gränsö slott
8 september: Kristianstad – Bäckaskog slott

 

Antikrundans producenten Pernilla Månsson Colt, experten Knut Knutson och programledaren Anne Lundberg Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Antikrundans producenten Pernilla Månsson Colt, experten Knut Knutson och programledaren Anne Lundberg Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Tips: Man kan maila bilder på stora, tunga föremål som det behövs hjälp med att frakta till sommarens inspelningar. Om man har något stort som man vill ha värderat kan man maila till Antikrundans redaktion på antikrundan@svt.se.

I mailet måste du uppge var du bor (Antikrundan kan bara frakta möbler i närheten av inspelningsplatsen) och du kan berätta om föremålet och bifoga bilder, senast 31 juli. Därefter väljer programmets experter ut vilka föremål som hämtas till inspelning.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

http://www.svt.se/antikrundan

Nyckelord: Historia | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Loppisfyndet var värt 230 000 kr!

Här kan man snacka om loppisfynd; "Den snart 60-åriga Norrköpingsbon beslutade sig för några veckor sedan för att rensa vinden och lämna in en del saker på auktion. Bland föremålen fanns en kinesisk penselvas av bambu som han köpt på loppis för en tid sedan. Vindsrensningen, och besöket på RA Auktionsverket, visade sig lyckosamt. Penselvasen klubbades efter en hård budstrid på Auctionet.com, där auktionen ägde rum, för över 230 000 kronor med flera internationella budgivare inblandade i budgivningen" det här meddelas i ett pressmeddelande från just Auctionet.com, som förstås också tyckte att det var kul att slutpriset blev så högt.
Vet inte vad de tar i provision, men det var nog säkert en bra affär både för auktionsfirman och för ägaren. Man blir ju nyfiken vad han betalade för vasen på loppis också. En tjuga?

Dags kanske för er också att göra en vindsrensning, det kan ju dyka upp en del fynd om man har tur.

Penselvas Auktionet.com
Penselvas Auktionet.com

Penselvasen från loppis visade sig vara ett lyckat köp. 230 0000 kr inbringade den vid en försäljning. Själv tycker jag att jag har gjort en del bra loppisfynd också, men såklart inget i den här prisklassen. Vilken känsla att göra ett så lyckat köp!

www.auktionet.com

Nyckelord: Historia | Inspiration | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Bjørn Wiinblads sagolika värld har återuppstått

Den världsberömde konstnären Bjørn Wiinblad gick ur tiden för nio år sedan (1918-2006), men hans varumärke återuppstod förra hösten. Det är danska Rosendahl Design Group som skapar hans alster för nya generationer. Wiinblad var känd för sina fantasifulla bruksföremål, ofta med frodiga kvinnofigurer med stort lockigt hår med mycket blomster omkring. Några prylar som jag tänker på är skålar eller krukor formade som ett kvinnohuvud, som man kan använda som en skål eller plantera en blomma i - där blomman då får tjänstegöra som damens hår.

Bjørn Wiinblads i Rosendahls monter på Formex Foto: Annika Rådlund Den äldre bilden på kvinnoskålen är från Bukowskis.
Bjørn Wiinblads i Rosendahls monter på Formex Foto: Annika Rådlund Den äldre bilden på kvinnoskålen är från Bukowskis.

Bjørn Wiinblad i nyproduktion kommer säkerligen att tilltala både nostalgiska samlare och nya fans. I den nya kollektionen finns både krukor, kakfat, ljusstakar, muggar, brickor, porslinsaskar, vaser. För varje såld produkt går en summa till Bjørn Wiinblads fond. Bland annat har fonden gjort det möjligt att hans hem gjorts om till ett arbetande museum, något som Bjørn Wiinblad själv önskade.

www.bjornwiinblad-denmark.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Historia | Inredning | Mässor | Nyheter | Porslin

Permalink


Chamois stora fina dukar på Formex

Spanade in Chamois fina dukar på Formex idag. Grundaren av Chamois, Charlotte Amlé, samarbeter med små fabriker och familjeägda företag i Kashmir och andra textilområden i Indien. Hon lämnade för något år sedan ett långt arbetsliv i finansvärlden bakom sig för att satsa på textilt hantverk. Nu består kollektionen bland annat av heminredningsprodukter som överkast, prydnadskuddar, kökshanddukar, bordstabletter, dukar och necessärer. De här dukarna har varit en storsäljare i sommar och i höst kommer den i fler färger. Eftersom jag också varit i Indien några gånger så känner jag igen det traditionella paisleytrycket från kvinnornas vackra sjalar. Jättefint även som duk tycker jag.

Chamoi dukar Foto: Annika Rådlund och Chamoi
Chamoi dukar Foto: Annika Rådlund och Chamoi

Chamois stora dukar kostar cirka 825 kr/st och de passar lika bra till trädgårdsfesten som på köksbordet eller altanen. www.chamois.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Textil | Trädgård

Permalink


Charmigt sovrum med rostapet och rosa lister

Det här rummet är en explosion av blommor och rosa färg, och jag tror att antingen så älskar man det eller så avskyr man det. En del gillar inte alls rosa och andra vill bara ha enfärgade tapeter. Jag tycker förstås att det här är ett fantastiskt härligt rum, eftersom jag både gillar antika möbler och får nog erkänna att jag gillar rosa. Idag har jag ingen rosa inredning men i mitt tonårsrum var allt i rosa och vitt, med rosa sänghimmel och rosa volanger kring den stora spegeln ovanför sminkbordet. Det här sovrummet på bilden är inte mitt, utan det är ett av rummen på Grythyttan. Rummet heter Bankiren, och det är han som är avbildad på tavlan. Inte ett speciellt maskulint rum men väldigt charmigt enligt mitt tycke. Hela Grythyttan gav också en påminnelse om att snickerier och radiatorer inte alls behöver vara vita. I matsalen var det till exempel en härligt blå färg och i det här rummet så var det "Villa Villerkulla rosa".

Grythyttan Foto: Annika Rådlund
Grythyttan Foto: Annika Rådlund

Rosa lister, dörrar och element. Allt behöver som sagt var inte inte vara vitt.

 

Grythyttan/Bankiren

Gilla Allt om bostad på Facebook

Nyckelord: Detaljer | Historia | Hotell | Inredning | Inspiration | Sovrum | Tips

Permalink


En tavelvägg av tapeter

Ibland så kan det vara svårt att välja tapet. Man sitter där med åtta tapetprover och tycker att alla är lika fina... då kan man istället rama in alla proverna och göra en tavelvägg av det. Då kan man ta en enkel enfärgade tapet på väggen och samtidigt så får man njuta av alla sina favoriter.

Tips: Om man har en gammal tapet på väggen som man älskar men man måste ta bort för att den är för sliten så kanske de finns en bit som går att rädda, eller så finns det en halvanvänd rulle någonstans, då kan man rama in den för att ändå ha kvar en bit av den gamla tiden i rummet.

Den här bilden tog jag på Grythyttan, där rummen faktiskt har de här fina tapeterna.

Tavelvägg av tapeter på Grythyttan Foto: Annika Rådlund
Tavelvägg av tapeter på Grythyttan Foto: Annika Rådlund

En skön mix av Grythytans fina tapeter. Det kan ju tilläggas att jag fick med mig deras meny hem, där ett tapetmönster är tryckt på baksidan. den ska jag rama in! (Frågade förstås först om jag fick ta den..)

 

Grythyttan/rummen

Gilla gärna Allt om bostad på facebook

Nyckelord: Detaljer | Historia | Hotell | Inredning | Inspiration | Tapet | Tips

Permalink


Återskapa traditionella kulörer med linoljefärg

Sedan 1700-talet har målarmästare själv blandat pigment till linoljefärg och de olika pigmenten skapade de typiska färgskalor som vi känner igen på gamla byggnader. Många vill återskapa dessa färger och undrar hur de ska hitta de ursprungliga färgerna. Vilka pigment fanns och hur kan man få fram dem idag? Kanske vill man ha exakt samma färg som huset hade då det byggdes? På Riksantikvarieämbetet får de många frågor om färg och historisk färgsättning. De moderna NCS-beteckningarna för färger fungerar inte för gamla målarrecept, där man blandade färgen själv. Därför har Riksantikvarieämbetet tagit fram något som heter Kulturkulör för linoljefärg. Kulturkulör består av en färgkarta i solfjäderformat som bygger på gamla färgrecept och som visar de 307 kulörer som är möjliga att ta fram idag. För varje färg finns en QR-kod som går till ett faktablad med information om de olika pigmenten som ingår i den aktuella färgen. Alla färgprover har också en NCS-beteckning som gör det möjligt att blanda till den rätta nyansen idag. Många färghandlare och målarmästare har Kulturkulör-systemet och kan bryta de rätta färgerna. Den som vill blanda sin färg själv kan köpa verktyget direkt från Riksantikvarieämbetet.

Hitta rätta färgen med Kulturkulör
Hitta rätta färgen med Kulturkulör

Nu finns verktyget som gör det möjligt att återskapa över tre hundra traditionella kulörer. Riksantikvarieämbetet har under lång tid arbetat med traditionella färger och material för att se vilka kulörer man kunde framställa tidigare och vilka man kan få fram idag. Kulturkulör för linoljefärg innehåller Karta med 307 färgprover 23 utvalda pigment Information via QR-kod för varje pigment Pris: 2 800 kronor inkl. moms och går att beställa direkt från NCS Colour AB: order@ncscolour.com och för mer information så kan man kontakta Christian Runeby, tel 08-5191 8190

Nyckelord: Detaljer | Historia | Nyheter | Tips

Permalink

Kriget mot lupinerna är igång! (12 juli 2014), Botaniska tapeter för dig som gillar gamla skolplanscher (19 juni 2014), Tillfällig kollektion på Ikea- vintagemattor från Turkiet (11 april 2014), 50 år med Tupperware (3 mars 2014), Antikmässan ger plats åt ”nya” antikviteter (1 februari 2014), Julstjärnans dag 12/12 (8 december 2013), Uttrycket ”Keep calm and carry on” kommer ifrån... (12 september 2013), Titta in i en lägenhet i Bellmans hus - eller köp den! (25 maj 2013), Ljuskrona med taggtråd (24 mars 2013), Vinn! Adventsbricka från Brusewitz Design! (12 november 2012), Nya mönster hos Svenskt Tenn! (23 oktober 2012), ''Masonite: Memoriam'' på Svenskt Tenn startar idag! (11 maj 2012), Farligt vackert! Knogjärn är inspirationskälla till Bommars design! (31 oktober 2011), Hoptimistisk start på veckan (31 januari 2011), Estrid Ericson (4 januari 2011), 2,6 lådor julpynt (22 december 2010), Nygammal favorit (1 juli 2010), Alvars verkstad (7 juni 2010), Savoy är sig likt (3 juni 2010), Hoppsan Haga! (9 april 2010), Antik & Kuriosamässa (29 januari 2010), Det är inte bara insidan som räknas (15 december 2009), Keramikutställning (21 oktober 2009)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2019
April | Mars | Februari | Januari

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår