AoB Bloggen med Annika Rådlund

Supernöjd med min vita trädgårdsmöbel - som är ihopfällbar

Jag hade ju en sådan himla tur så att jag gick och vann den här trädgårdsmöbeln i en fototävling. Är supernöjd med den då stilen passar perfekt till min terrass och att den dessutom går att fälla i hop, praktiskt då det är dags att ställa undan den för hösten.Hoppas att den dagen dröjer...man vill ju helst klamra fast i de sköna sommardagarna lite till.
Om man funderar på att köpa en ny trädgårdsmöbel till nästa säsong så är det ett ypperligt tillfälle nu - då det är rea på många ställen. Jag såg att även denna möbel finns på rea nu så jag funderar på att köpa en till så att man kan sätta ihop borden då man är många och vill duka långbord.

Hagen / Jysk
Hagen / Jysk

Jag är supernöjd med min nya trädgårdsmöbel Hagen från Jysk. Det man kan tänka på om man köper en vit möbel är att man blir bländad om det är soligt ute - därför är det bättre med ett mörkare parasoll till och inte välja ett vitt... Denna möbel är tillverkad i trä och metall och det går att välja om man vill ha fyra stolar eller två stolar och en bänk, jag har det sistnämnda. Det är skön lutning på både stol och bänk och bra stag att lägga upp fötterna på under bordet.
Möbelserien Hagen finns nu på rea hos Jysk, bord 800 kr (1699 kr), bänk 700 kr (1399 kr) och stol 375 kr/st (699 kr/st).


Jysk

Nyckelord: Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Höstens nyheter från Rice - Just be awesome!

Dök precis in i en inredningsbutik i Östersund och klämde och kände på Rice nya kollektion som heter Just be awesome. Fastnade för lattemuggarna Vintage med fågel print på. Helt underbara! Funkar förstås lika bra till latte som till saft, vatten eller varm choklad...Färgerna skulle dessutom passa perfekt i mitt kök. Men jag kunde inte bestämma mig direkt för hur många jag skulle köpa så nu har jag letat reda på dem på nätet också, så att jag kan komplettera med fler i så fall. Tallrikarna är i mattallriksstorlek, men jag funderar på att bara köpa ett för att ha som kakfat.

Rice - Just be awesome / Inreda.com
Rice - Just be awesome / Inreda.com

Middagstallrik 25 cm, 110 kr, Lattemugg 75 kr, Siliconlock ToGo 38 kr, Tallrik i brickmodell 78 kr, Mugg Two one, 45 kr hos Inreda. com

Inreda.com

Nyckelord: Inredning | Kök | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Bauhaus lanserar Attefallshus

Från och med den 2 juli är det, som ni säkert känner till nu, fritt fram att bygga ett komplementbostadshus på upp till 25 m2 med en nockhöjd på 4 meter utan bygglov. Det enda som krävs är en bygganmälan till den kommun där det så kallade Attefallshuset skall uppföras, samt grannens medgivande i det fall det nya huset ligger närmare än 4 meter från tomtgränsen. Byggföretagen ser förstås en möjlighet att sälja färdiga lösningar här, och nu lanserar Bauhaus också ett Attefallshus. Huset heter Lillevilla och verkar vara prisvärt, 24,6 m2 samt 12,6 m2 terrass för 69 995 kr. Huset är uppdelat med tre olika utrymmen för att fungera med variation och kan användas som et fritidshus eller som en extra sommarstuga till lantstället. Om tman tittar på ritningen så skulle nog jag önska lite mer fönster. Ett fönster som sträcker sig hela vägen ovanför diskbänken och ett större där man sitter i vardagsrummet. Man kanske har väldigt vacker natur utanför som man vill titta på och så får blir rummet såklart ljusare.

lillevilla från Bauhaus
lillevilla från Bauhaus

Bauhaus lanserar sitt första Attefallshus – Lillevilla på 24,6 m2 med en terrass på 12,6 m2. Lillevilla 360-byggsatsen är komplett och leveransen innehåller allt som behövs för montering (exkl. takpapp). Golv och terassvirket är obehandlat skandinaviskt trä. Följande ingår: grundbalkar, monteringsfärdiga dörr- och fönsterelement inkl beslag, åsbjälkar, takbrädor, alla lister och skruvar, muttrar, spikar och beslag i en tillbehörspåse.

Teknisk information:
Husmått (ytter): 6,3x3,9m
Terassmått: 6,3x2m
Höjdmått: 2,57-3,25m
Lutning tak: 6 grader
Fönster/dörr glastyp: 2 glas

Bauhaus
 

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Nyheter

Permalink


Vinn väggfärg från Clas Ohlson!

I maj lanserade Clas Ohlson målarfärg under eget varumärke i Sverige. Akrylatfärgen finns som väggfärg, takfärg och lackfärg för målning av grundat trä och metall inomhus. Nu har du chansen att vinna 3 liter väggfärg.

Skicka ett mejl till mig [email protected] där du skriver vad den rosa väggnyansen heter, svartet hitar du här.
Skriv även en kort motivering om vilken färg du vill vinna. Vinnaren får även en pensel, bra då man ska måla väggfärgen mot lister och fönsterfoder.

Tävlingen ligger ute på får facebooksida också, gilla gärna den och dela tävlingen med vänner som du tror skulle uppskatta lite ny väggfärg till hemmet. Inte ett måste men vi blir förstås glada om du gillar vår sida.

Tävlingen pågår fram till söndag 3 augusti och vinnaren meddelas via mejl och på vår facebooksida på måndag 4 augusti Lycka till!

Tävling - Clas Ohlson väggfärg
Tävling - Clas Ohlson väggfärg

Akrylatfärgen kommer i flera olika nyanser. Lackfärg, 0,75 liter kostar 139 kr Väggfärg, 3 liter kostar 199 kr Takfärg, 3 liter kostar 199 kr Den slitstarka färgen ska ha en hög sträckbarhet och en god täckförmåga. Färgen är svensktillverkad och ECO-label-märkt*. Penseln är av syntetborst av hög kvalitet, passar alla slags färger. För målning av snickerier, dörrar, golv m.m. Pris 29-49 kr/st beroende på storlek.

All om bostad på facebook
Clas Ohlson väggfärger
Clas Ohlson penslar

 

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Tävling

Permalink


Ny utebelysning från Markslöjd ger spännande ljuseffekt

Att belysa vid och kring huset kräver planering, man får fundera på var man behöver ljus först. Man kan dela in ljuset i funktionellt ljus och sedan komplettera med spännande lösningar där man belyser till exempel ett träd eller andra växter. Placerar man ljuskällor på olika nivåer får man en fin och funktionell spridning på ljusbilden. Viktigt med utomhusbelysning är även att välja LED-lampor med kvalité så att man inte behöver lägga tid och pengar på att byta mot nya. Om man är osäker på vilka som är av bra kvalité så är det bra att rådfråga i en elbutik eller en lampaffär, de brukar ha koll. Markslöjd har kommit med en rad nya vägglampor för utomhusbruk som ger ett uttrycksfullt ljus. Gemensamma nämnare är materialvalet aluminium och att alla modeller finns i mörkgrått, en av dem finns även i vitt. Hur som helst så går det lättare att göra snygga ljuseffekter på fasaden om man har bra armatur.

Markslöjd
Markslöjd

Att belysa fasadsiffran ser snyggt ut och dessutom hittar gästerna rätt hus även under de mörka vintermånaderna... Direct vägglampa från Markslöjd är riktbar och har måtten 55x110x160 mm. Cirkapris 1 195 kr.

Markslöjd

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Skötselfri trädgård - med sten och mossa

Om man vill ha en trädgård som är i det närmaste skötselfri så är det smart att anlägga sten istället för gräsmatta. Jag tycker att det är extra snyggt om man blandar olika stensorter och färger för att skapa kontrast. Man vill såklart ha mjuk och slät sten att gå på och sedan kan man kanta med lite bulligare sten. Aldrig kantigt och vasst om jag får välja... Antar att om det är långa perioder av torka så får man vattna på mossan lite. De här bilderna tog jag på sommarstugemässan i Finland, där hade man runt bland annat det här huset anlagt sten och mossa. Passar perfekt runt sommarstugor där man inte är så ofta, vid seniorboendet och det passar även bra för dem som vill slippa gräsklippningen.

Trädgård med sten och mossa Foto: Annika Rådlund
Trädgård med sten och mossa Foto: Annika Rådlund

Inbjudande entré till huset med en bred och slät gång av stenplattor kantad med runda stenar. Bilden är tagen på sommarstugemässan Loma Asuntomessut i Finland.

 

Loma-Asuntomessut

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mässor | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Snyggt med harlequinrutor i tonårsrummet

Det är inte helt lätt att inreda ett rum till en tonåring, när de har blivit så stora att de har vuxit ifrån Spiderman, Cars och Barbies och inte längre vill ha ett "barnsligt" rum. På stugmässan i Finland såg jag de här fina rummet, känns uppdaterat och fräscht. Vit botten, Harlequinrutor och sedan inslag av gult och turkost. Här har man jobbat mycket med textilierna, då är det lätt att ändra stil och färg om man vill förnya efter något år. Rummet passar lika bra till tonårskillen som till tonårstjejen.

Tonårsrum med Harlequinrutor Foto: Annika Rådlund
Tonårsrum med Harlequinrutor Foto: Annika Rådlund

På väggen är det inte riktiga skateboards utan de är en fototapet. Tavlan ovanför sängen var en fin idé tycker jag, där barnet kan få sätta sitt handavtryck med några års mellanrum, eller så kan syskonen sätta ett varsitt handavtryck.

Nyckelord: Barn | Inredning | Inspiration | Mässor | Textil | Tips

Permalink


Du vann örtkrukan Orthex Eden!

Grattis till Marie Lyander i Visby som vann Orthex Eden i vår tävling! Du svarade rätt på frågan (kryddan vi var ute efter var Basilika som är vanlig tillsammans med tomat ost och pasta i det italienska köket) och skrev en motivering som vi föll för. Du har vunnit tre vita krukor tillsammans med den fina brickan. Krukorna får färska örter att må bra och den tillhörande brickan är i ekologisk bambu så det blir dessutom snyggt på köksbänken. Grattis, vinsten kommer med posten!

Maries fina motivering: Denna örtkruka skulle bli ett fräscht och trevligt inslag i mitt kök, och där skulle förutom min favorit basilika, också timjan få växa! Och så skulle jag även testa att odla ärtskott, ngt som jag velat prova länge… Och eftersom jag nyligen flyttat från hus, till lägenhet, så är saknaden efter trädgård stor, men lite kryddväxtodlande kan kanske stilla värsta suget! Ha det så fint/ Marie

Orthex Eden
Orthex Eden

Orthex Eden / Orthex Group Basilika, koriander och timjan. Kryddor som förgyller matlagning till både smak och utseende. Orthex Eden - kruka med integrerad långtidsbevattning, förlänger hållbarhetstiden på färska örter med flera veckor.

Både professionella och amatörkockar föredrar färska örter framför torkade på burk. Det visar inte minst försäljningssiffrorna av färska örter. Runt 22 miljoner krukor med färska örter säljs varje år i Sverige. Maten blir godare och helt klart vackrare med dessa gröna blad. Problemet är att de inte håller sig fräscha speciellt länge. Vi slänger många färska örter alldeles i onödan, ofta beror det på att vi vattnar antingen för mycket eller för lite.

Orthex nya kruka Eden med långtidsbevattning ska hålla örterna fräscha betydligt längre genom att se till att de alltid har lagom mycket vatten. Ett kapillärband ligger under krukans bevattnings-insats och absorberar exakt lagom mängd vatten för att örten ska hålla sig fräsch längre. Storleken på Eden örtkruka är 12x12 cm och är anpassad efter de färska örter som vi köper i våra matbutiker. Örten inklusive kruka placeras i Eden och du behöver inte omplantera. Ett trevligt tillbehör är brickan i ekologisk bambu där tre Edenkrukor får plats. Eden örtkruka ingår i Orthex Eden-serie där det finns ytterligare sex storlekar självbevattnande krukor. Krukorna finns i svart och vitt. Cirkapris tre Eden örtkrukor samt bricka, 270 kr. Eden örtkruka styckvis, cirkapris 60 kr

Gilla gärna inlägget på Allt om bostads facebook
Orthex Eden

Nyckelord: El | Kök | Mat | Nyheter | Prylar | Tävling | Tips

Permalink


Återskapa traditionella kulörer med linoljefärg

Sedan 1700-talet har målarmästare själv blandat pigment till linoljefärg och de olika pigmenten skapade de typiska färgskalor som vi känner igen på gamla byggnader. Många vill återskapa dessa färger och undrar hur de ska hitta de ursprungliga färgerna. Vilka pigment fanns och hur kan man få fram dem idag? Kanske vill man ha exakt samma färg som huset hade då det byggdes? På Riksantikvarieämbetet får de många frågor om färg och historisk färgsättning. De moderna NCS-beteckningarna för färger fungerar inte för gamla målarrecept, där man blandade färgen själv. Därför har Riksantikvarieämbetet tagit fram något som heter Kulturkulör för linoljefärg. Kulturkulör består av en färgkarta i solfjäderformat som bygger på gamla färgrecept och som visar de 307 kulörer som är möjliga att ta fram idag. För varje färg finns en QR-kod som går till ett faktablad med information om de olika pigmenten som ingår i den aktuella färgen. Alla färgprover har också en NCS-beteckning som gör det möjligt att blanda till den rätta nyansen idag. Många färghandlare och målarmästare har Kulturkulör-systemet och kan bryta de rätta färgerna. Den som vill blanda sin färg själv kan köpa verktyget direkt från Riksantikvarieämbetet.

Hitta rätta färgen med Kulturkulör
Hitta rätta färgen med Kulturkulör

Nu finns verktyget som gör det möjligt att återskapa över tre hundra traditionella kulörer. Riksantikvarieämbetet har under lång tid arbetat med traditionella färger och material för att se vilka kulörer man kunde framställa tidigare och vilka man kan få fram idag. Kulturkulör för linoljefärg innehåller Karta med 307 färgprover 23 utvalda pigment Information via QR-kod för varje pigment Pris: 2 800 kronor inkl. moms och går att beställa direkt från NCS Colour AB: [email protected] och för mer information så kan man kontakta Christian Runeby, tel 08-5191 8190

Nyckelord: Detaljer | Historia | Nyheter | Tips

Permalink


Ström i badvattnet på Rustas SPA-bad! Nu återkallas de

Ström har visst läckt ut i badvattnet på två av spamodellerna från M-bad. De är Rusta som nu har gått ut med information om att de återkallar dessa då det visat sig att ett produktionsfel i värmeaggregaten påträffats på modellerna ALPINE och TUSCANY under en viss produktionsperiod. M-Spa uppskattar att ett fåtal defekta värmeaggregat har levererats till Rusta, men butikskedjan återkallar förstås alla eftersom man inte exakt vet vilka som är defekta. Deras rapporter visar att värmeaggregaten i berörda fall har fallerat och ström har läckt ut i badvattnet (!!) och detta medför risk för att badet kan utge små elstötar i samband med bad. "Om det inträffar är händelsen i sig ofarlig och ingen säkerhetsrisk föreligger. I händelse av en större defekt löser spabadets jordfelsbrytare ut och bryter strömmen" meddelar man från Rusta. Det är bara att hoppas att jordfelsbrytaren fungerar då...

Alpine och Tuscany från M-bad / Rusta
Alpine och Tuscany från M-bad / Rusta

Med anledning av de felaktiga värmeaggregaten väljer Rusta att återkalla samtliga berörda spabad (Alpine och Tuscany) men dera året-runt-spabad eller Bestway Lay-Z-Spa Miami påverkas inte av denna återkallelse. Rusta har informerat via skyltning i samtliga varuhus och genom att försöka nå kunder som köpt spabad M-Spa ALPINE och TUSCANY genom ett personligt informationsbrev och de uppmanar alla kunder som har ett av dessa spabad att kontakta Rustas kundservice för återköp. Rusta Kundservice nås på telefon 0771-28 10 10 (ange knappval 3) eller e-post [email protected]. Kundservice har öppet mån-fre 09.00-16.30. De berörda spabaden är: · M-Spa ALPINE B-091 med artikelnummer 75910067 · M-Spa TUSCANY B-170 med artikelnummer 75910068

Nyckelord: Bad | Nyheter | Utomhus

Permalink


Vinn örtkrukor med långtidsbevattning!

Tillhör du dem som undrar varför örterna ser väääldigt hängiga ut efter bara ett par dagar på köksbänken? Nu har du chansen att vinna Orthex Eden, en ny örtkruka med långtidsbevattning. Den får färska örter att må bra och den tillhörande brickan är i ekologisk bambu så det blir dessutom snyggt på köksbänken. Vinnaren får tre vita krukor tillsammans med den fina brickan.

Fråga: Vad heter kryddväxten som har en speciellt framträdande roll i det italienska köket? Den används vanligtvis tillsammans med ingredienser som tomat, ost och pasta.

Mejla svaret till [email protected] och skriv "Orthex Eden" i ämnesraden. Skriv också en kort motivering varför du vill vinna örtkrukan. samt ditt namn och adress. Tävlingen pågår till och med söndag 20 juni och vinnarna meddelas via mejl och på vår facebooksida den 21 juni.
Tävlingen ligger även ute på vår facebooksida gilla gärna den (inte ett måste för att vara med i tävlingen men vi blir förstås glada om du gillar oss). Där kan du även dela tävlingen med dina vänner. Lycka till!

Orthex Eden / Orthex Group
Orthex Eden / Orthex Group

Basilika, koriander och timjan. Kryddor som förgyller matlagning till både smak och utseende. Orthex Eden - kruka med integrerad långtidsbevattning, förlänger hållbarhetstiden på färska örter med flera veckor. Både professionella och amatörkockar föredrar färska örter framför torkade på  burk. Det visar inte minst försäljningssiffrorna av färska örter. Runt 22 miljoner krukor med färska örter säljs varje år i Sverige. Maten blir godare och helt klart vackrare med dessa gröna blad. Problemet är att de inte håller sig fräscha speciellt länge. Vi slänger många färska örter alldeles i onödan, ofta beror det på att vi vattnar antingen för mycket eller för lite.
Orthex nya kruka Eden med långtidsbevattning ska hålla örterna fräscha betydligt längre genom att se till att de alltid har lagom mycket vatten. Ett kapillärband ligger under krukans bevattnings-insats och absorberar exakt lagom mängd vatten för att örten ska hålla sig fräsch längre.
Storleken på Eden örtkruka är 12x12 cm och är anpassad efter de färska örter som vi köper i våra matbutiker. Örten inklusive kruka placeras i Eden och du behöver inte omplantera. Ett trevligt tillbehör är brickan i ekologisk bambu där tre Edenkrukor får plats.

Eden örtkruka ingår i Orthex Eden-serie där det finns ytterligare sex storlekar självbevattnande krukor. Krukorna finns i svart och vitt. Cirkapris tre Eden örtkrukor samt bricka, 270 kr. Eden örtkruka styckvis, cirkapris 60 kr

Gilla gärna inlägget på  Allt om bostads facebook
O
rthex Eden

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Kök | Mat | Nyheter | Prylar | Tävling | Tips

Permalink


Kriget mot lupinerna är igång!

Man kan säga att lupinerna sprider sig som en löpeld...förr tyckte jag om dessa blommor som lyser upp bland allt det gröna och kan kanta vägarna så vackert. Men nu är jag mindre förtjust i dem...de sprider sig så mycket och tar över platser där andra sommarblommor brukar växa. Så nu har inte smörblommor, midsommarblomster, klöver och hundkex och annat en chans verkar det som. Runt min tomt på landet så har lupinerna nu spridit sig ut på ängen som jag har på baksidan av huset, in i skogen, uppe på jordkällaren, i skogen, kring vägkanterna och runt platsen där jag parkerar. Så nu har jag investerat i en lie. Jag köpte en begagnad för en hundring (ett klipp!) och jag fick den dessutom nyslipad. Det var riktigt kul att att fälla ner alla blommor innan de fröar av sig. Varje blomma får ju jättemånga frökapslar och varje kapsel innehåller sisodär ett tiotal frön...alltå blir det lätt hundra frön av en enda blomma! Nu förstår jag ju att man måste dra upp dem med rötterna för att lättare få bort dem, men nu kan jag i alla fall minska spridningen av dem genom att fälla ner dem innan de fröar.

Lupiner Foto: Elmeri Rådlund
Lupiner Foto: Elmeri Rådlund

Liekvinnan (jag) in action. Det var faktiskt kul att gå loss med lien, riktigt svettigt men roligare än gymmet. Enda problemet är att det är mest högerarmen som fick jobba.. Att jag ser så allvarlig ut på bilden är för att lupinerna ska veta att jag menar allvar. Jag köpte en lie i aluminium, de är mycket lättare än de som är i trä. Det är ju alltid en fördel om man orkar lyfta redskapen till att börja med... Välslipat är ett måste annars blir man nog galen. Denna dag idkade jag även barnarbete, min son på fem år fick ta fotot på det historiska tillfället då Kriget mot lupinerna började. Året är 2014.

I Sverige har förvildade lupiner på senare år fått sådan spridning att de lokalt anses hota den biologiska mångfalden. Detta gäller såväl i fråga om andra växter som andra insekter, då de tränger ut ängsblommor och insekter längs vägkanterna dit dessa i sin tur sökt sig då ängsmarker under andra halvan av 1900-talet planterats med skog. Källa: Wikipedia

Nyckelord: Blommor | Historia | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Min nya trädgårdskompis-trimmer, gräs- och kantklippare i ett

Det är kul med trädgårdsarbete - speciellt om man har bra hjälpmedel. Just nu är jag äverlycklig över att äntligen har en bra grästrimmer och jag har även inhandlat en lie för att slå ner lupinerna runtom tomten. Trimmern är en trädgårdsnyhet från Black & Decker och den kombinerar egenskaperna hos en grästrimmer, en gräsklippare och en kantklippare och man skiftar snabbt mellan trädgårdsuppgifterna med ett lätt klick. Man använder alltså samma "handtag" på alla tre grejerna man bara ändrar själva bottenplattan som är mot gräset.

Den är speciellt bra att klippa runt trädäcket på altanen för att den har ett hjul som man kan stödja mot kanten, så man kan aldrig gå för nära träet och det blir klippt lika nära runtom hela altanen. Man kan sedan vända på den apparaten för att kantklippa. Den tredje grejen är att man kan använda apparaten som en gräsklippare, men eftersom den är batteridriven så är det inget för den som har stora gräsmattor men om man har till exempel en åklippare så kan man använda den till att köra under eller nära buskar där man inte kommer åt med åklipparen. Det låter knappt någonting så det är väldigt rofyllt att gå runt med den. Jag har en vanlig gräsklippare om jag använder för jag har en gigantisk gräsmatta, så den här prylen använder jag till att klippa vid vägkanten utanför buskarna. Det området tycker inte min vanliga klippare om eftersom det är lite för lite gräs där. Den här kunde man höja mycket och liksom smyga fram efter kanten - och äntligen få det snyggt där också. Det här är helt enkelt min nya trädgårdskompis.

Black & Decker 3 in 1 Strimmer Foto: Annika Rådlund och Daniel Halvarsson
Black & Decker 3 in 1 Strimmer Foto: Annika Rådlund och Daniel Halvarsson

Black & Decker 3 in 1 kombinerar egenskaperna hos en grästrimmer, en gräsklippare och en kantklippare. Man skiftar mellan trimmern och och kantklipparen med att vrida skaftet med ett enkelt klick, när man sedan ska använda den som gräsklippare så sätter man den i en palstform som ser ut som en gräsklippare och trycker med foten på en pedal på bakkanten, och bara klicker fast trimmern där i.
Apparaten är batteridriven (batteriet sitter längst upp på skaftet) och jag hinner precis klippa runt båda mina altandäck, runt ett blomland och efter hela vägkanten innan batteriet måste laddas. Skönt att slippa sladd och oljud från en motor. Själva snöret som man använder vid trimning matar ut sig av sig själv när det blivit slitet och går av. Skönt att slippa pilla med det tycker jag. Delarna väger inte mycket så de är lätta att hänga upp på väggen där man förvarar trädgårdsredskapen. Ett plus för det också. Vad man skulle önska är att det skulle följa med två batterier så man kan ladda det ena medan man använder det andra. Men jag ska kolla om man kan köpa till det, det gör det antagligen.
Net on net kostar Black & Decker 3 in 1 Slimmer 1490 kr.

 

 

Black & Decker
Net on net

Nyckelord: Elektronik | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Björkstubbar som sittplatser

Om man behöver några enkla sittplatser så kan det här vara en rätt enkel lösning. Om man har tillgång till en björk förstås.... Man sågar upp den i lagom "pallhöga" längder, sandpapprar sittytan så det inte finns några stickor som kan sticka någon i baken och sedan målar man sittytan vit (eller annan valfri färg). De är även fina som dekoration utanför entrén eller på terrassen.

Björkpallar Foto: Annika Rådlund
Björkpallar Foto: Annika Rådlund

De här söta pallarna såg jag på husmässan i Finland, väldigt enkelt och man har sett det förr. Men med många stubbar ihop blir det som ett stileben och med en vitmålad sittyta så känns det uppdaterat. För att komma ännu närmare naturen så kan man sätta upp fågelholkar så att man får besök av småfåglar. Loma-Assuntomessut (mässan)

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mässor | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Designat spabad

Det senaste Spa-badet från Jacuzzi är designat av den världsberömda arkitekten Daniel Libeskind. Genom att leka med den klassiska geometrin skissade han fram spa-badet ”Flow”, designad som en vriden cirkel med en kvadratisk öppning i mitten. Ser verkligen "designat" ut och väcker garanterat uppmärksamhet. Jag gillar att ser ut att ha breda kanter upptill så att man kan sita även där. Storleken är anpassad för att rymmas på en balkong (och då pratar de nog inte om normala "Stockholmsbalkonger") och Flow ska vara ett bra alternativ för dig som har begränsat med plats. 20 jets fördelade på 2 sittplatser ska ge en professionell massage och Flow går lika bra att placera inom- som utomhus.

Flow / Jacuzzi
Flow / Jacuzzi

Nyhet hos Sanova - spabadet Flow från Jacuzzi designat för att rymmas på en mindre yta, exakt hur stort det är anges inte. Inte pris heller...

Om man av en händelse skulle befinna sig på Falsterbo Horse Show den här veckan (5-13/7 2014) så kan man provbada och prata spa med Jacuzzi som ställer ut sina spa-bad där.

 

Sanova.

Nyckelord: Bad | Balkong | Inspiration | Nyheter

Permalink


Lättskött trädgård - med mossa!

Mossa är ju faktiskt både mjukt och trevligt att gå på, dessutom håller det ogräs borta. Om man har mossa på en större yta så blir det nästan som att gå på en mjuk och böljande heltäckningsmatta... Har såg jag en smart mossplantering på husmässan i Finland. Där hade man på ytorna mellan trätrall och stenläggningar planterat mossa - vilket medför att det blir väldigt lättskött. Lite vatten vill det till ibland om det inte regnar under lång tid. Man slipper både ogräs och blommor som vissnar.

Mossplantering Foto: Annika Rådlund
Mossplantering Foto: Annika Rådlund

Mossa på större ytor ger en lättskött trädgård, dessutom är det trevligt att gå på och mossan skiftar vackert mellan gråvit till grönt. Den är också användbar på ytor där inget annat vill växa.

Loma-Asuntomessut (mässan)
 

Nyckelord: Inspiration | Mässor | Trädgård | Utomhus

Permalink


Snygg grillplats av sten i trädgården

När jag var på husmässan i Finland så såg jag de här fina grillplatserna som de hade anlagt i två av trädgårdarna. Mysigt att ha en plats där man kan göra en brasa under till exempel vår och höst, eller varför inte under en sommarnatt? Så kan man grilla lite korv och bara mysa av brasvärmen...om någon tar fram en gitarr så är lyckan gjord.

Grillplatser i trädgården Foto: Annika Rådlund
Grillplatser i trädgården Foto: Annika Rådlund

Mysigt med en brasa med små sittplatser i trädgården. Viktigt är förstås att det inte är för nära huset, eller att det finns något träd i närheten med nedhängande grenar... Och att det inte är eldningsförbud ifall det råder extrem torka i markerna.

 

Loma-Asuntomessut (mässan)

Pelkkakivi

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mässor | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Nu kan man lyssna på nya IKEA katalogen 2015!

Den 14 augusti släpps den nya IKEA katalogen 2015, men redan från 8 juli är det premiär för IKEA Podologen – en podcast som ska vara fylld av skratt och värme som utforskar människors spännande liv hemma. Det första avsnittet av IKEA Podologen sänds från ett frukostbord på sidorna 140 och 141 i IKEA katalogen 2015. Här analyserar Lotta Lundgren, Adam Tensta och Kjell Eriksson morgonens möjligheter och begränsningar. Lotta bejakar sitt osociala morgonjag medan Kjell spelar dragspel i ottan. IKEA Podologen bjuder även på statistik hämtad ur IKEAs globala rapport ”Life at Home Report” där livet hemma i åtta storstäder runt om i världen undersöks och jämförs.

Podradio från Ikeakatalogen, Lotta Lundgren, Adam Tensta och Kjell Eriksson samt Ann Söderlund och Peter Siepen
Podradio från Ikeakatalogen, Lotta Lundgren, Adam Tensta och Kjell Eriksson samt Ann Söderlund och Peter Siepen

I sju avsnitt sänder radioprofilen Kjell Eriksson från sju uppslag i IKEA katalogen 2015. Programmen gästas av kända svenskar och livsstilsexperter som samtalar om allt från morgonstrategier till badrumslogistik. Bland annat kommer Ann Söderlund och Peter Siepen att medverka. Det första avsnittet av IKEA Podologen släpps den 8 juli och det sista avsnittet släpps torsdagen den 14 augusti – samma dag som IKEA katalogen 2015 kommer ut.
Nytt avsnitt varje tisdag kl. 8.00 från den 8 juli. Sista avsnittet släpps torsdagen 14 aug. Kanske något att lyssna på i hängmattan eller i lurarna då man klipper gräset?

www.ikea.se/podologen

Nyckelord: Ljud | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Vedeldat badkar - som kan användas som grill...

Jag gillar idén med att man kan värma sitt eget badvatten med hjälp av en liten brasa. Hikkis vedeldade badkar Sotiga Grytan erbjuder utomhusbad året runt. Badkaret värms upp på 90-120 minuter beroende på årstid och rymmer två vuxna. "När elden under karet falnat till glöd och det är dags att kliva ur badet finns möjlighet att använda denna till att grilla", står det i beskrivningen. Det känns väl ändå mindre fräscht...att slänga upp några köttbitar där bland hudflagorna och smuts efter gammalt badvatten...Om man på något sätt kunde grilla över glödbädden genom att använda ett annat kärl, eller såklart med bara några enkla redskap så skulle jag gilla den idén bättre än att grilla över karet. Men glöden kanske är svår att komma åt, först måste man tömma karet för att kunna flytta det....

Sotiga grytan / Hikkis
Sotiga grytan / Hikkis

Badkaret fylls med vatten, man eldar under och sedan går det att bada - mitt i naturen. Karet ska tåla både söt som saltvatten och dess metallsidor ska aldrig bli varmare än badvattnet. Karet ska vara tåligt och lätt att flytta vilket ger möjlighet för vedeldade badupplevelser på platser dit traditionella badtunnor inte kan placeras. Tänk på att bara elda där det är tillåtet och där det inte finns risk att den sprider sig.

 

Hikki

Nyckelord: Bad | Nyheter | Prylar | Trädgård | Utomhus

Permalink


Harads - en annorlunda möbelgrupp...

Den här möbeln dök precis upp bland nyhetsinformationen för oss journalister. Harads ska vara en ny annorlunda möbelserie med grova dimensioner. Hela serien är tillverkad i limträ och har ställbara fötter i gult. Men det är bara den här bilden som visas, så jag har ingen aning om hur de andra möblerna i serien ser ut och det står att Harads är inspirerad av de djupa norrlandsskogarna, vilket jag inte riktigt hänger med på...mer än att namnet Harads är en tätort i Bodens kommun. Jag tycker nog att den här passar bättre i en offentlig miljö eller i en parkmiljö. Eller är du sugen på att ha en låda i trädgården?

Harads / Design Bertil Harström & Johan Kauppi
Harads / Design Bertil Harström & Johan Kauppi

Jag gillar att "lådan" är tillverkad i trä som kommer att åldras med tiden och bli vackert grå. Jag gillar kontrasten mot naturen, för även om den är tillverkad av trä så gör dess former att den inte alls smälter in, och det i sig ger en härlig effekt och man kan titta på naturen som "genom en TV-ruta". Boxen ska vara den största möbeln i serien och den fungerar nog bra som både sol- och regnskydd och kan även fungera som en avskärmad möblerbar yta. Möbeln tillverkas i Västernorrland.

Nola

Nyckelord: Nyheter | Övrigt | Trädgård | Utomhus

Permalink