AlltomBostad

Mat

Mat


Sustainable Sundays - en av årets stora trender

På Stora trenddagen i januare presenterade trendanalytikern Stefan Nilsson 5 stora trender vi kommer att få se mer av under 2019. Ett av spåren hade fått namnet Sustainable Sundays och det handlar om hållbarhet och medvetenhet i förhållande till framtiden och klimatet. Han menar att här finns en växande nyfikenhet och en strävan att välja nya miljövänliga material, samt ett fortsatt intresse för avfallshantering.
Trenden framhåller varumärken som har gjort olika förändringar för en miljövänligare värld och handel. Bland annat sa han att han tror att H&M kommer att vara borta om 10 år...
Den som lever få se.

Sustainable Sundays - en av årets stora trender

Det är hållbarhetens år, och vi kan inte klöpa oss status längre, sa Stefan Nilsson under Stora Trenddagen 2019. Så källsortera, använd kompost, ät egenodlat, köp möbler som håller över tid och är hållbart tillverkade, eller köp second hand - så är du inne och spar dessutom både pengar och miljö på vägen.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Inspiration | Mat | Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink


Fräsch i kylen och minska matsvinnet samtidigt

Med effektiv förvaring är det lättare att minska på matsvinnet. Om man har genomskinliga askar så ser man vad man verkligen har i kylen och kan ställa ihop de som ska ätas tillsammans - tillexempel de här tre lådorna blir lunch och denna blir matlådan för imorgon.
Är man glömska kan man sätta en liten lapp på för att påminna sig- för har man en massa olika byttor och talrikar med folie eller lock på så är det lätt att saker glöms bort i kylen... Speciellt så ska man ju vara lite extra aktsam på sommaren då kanske maten blir dålig fortare, om den tex stått på ett soligt bord innan den hamnade i kylskåpet....

Jag är i alla fall expert på att glömma saker i kylen och kan tänka "suck vad ska jag laga nu", fast jag faktiskt har något där jag kan värma. Så fram för mer ordning i kylen och dessa genomskinliga burkar verkar vara superbra! Jag har en sådan ask och den används flitigt så jag får ta och utöka med några fler. Nu har jag gjort rent kylen både i lägenheten och i stugan och det är så skönt! Så mycket roligare att öppna kylskåpsdörren och skönt att man slängt en del saker i flaskor som helt enkelt stått för länge. "Vitt och fräscht" ska det vara även i kylskåpet! Så det är dagens tips- du kommer säkert också känna dig gladare efter den städinsatsen.

SmartStore Compact Clear-boxar från Pentagon Design.
SmartStore Compact Clear-boxar från Pentagon Design.

Ytterligare en fördel är att när mat förvaras i behändiga lådor hålls kylskåpshyllorna också lättare rena. De här boxarna från Orthex finns i tre storlekar (0,6, 1,5 och 5,3 liter), har smarta handtag och kan användas både med och utan lock. De kan även staplas både på och i varandra. Boxarna är designade av den finska designbyrån Pentagon Design och tillverkas i Finland, de heter SmartStore Compact Clear och tål maskindisk och kan kylas ner till –40 grader och tål värme upp till +90 grader. Priset ligger mellan 20 och 70 kronor, beroende på storlek.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.orthexgroup.se

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Kök | Mat | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Grill som även ska passa på balkongen

Weber lanserar nuen ny grillserie som de kallar för Pulse. En avancerad, eldriven grill med smart teknik som ska vara enkel att använda - bara kunna sätta i kontakten och börja grilla! Grillen ska ha kraft nog att snabbt uppnå hög temperatur för att kunna grilla ”på riktigt” och skapa samma känsla som vid grillning med kolgrill. Elgrillen blir så varm att den svarar med det typiska ”tssssss-ljudet” när det du vill grilla placeras på gallret.

Jag kallar grillen för smart eftersom det digitala reglaget ställer in korrekt temperatur och den digitala termometern ansluts till telefonens iGrill-app där man bekvämt kan vaka över tillagningen. Och när vädret tvärt slår om, ja som det ofta gör i Svedala, då justeras temperaturen automatiskt efter de nya förhållandena. Sedan är kanske inte alla lika noga med grilltemperaturerna som en del är, men om man vill ha rätt temperatur för det man grillar så vill man.

Webers nya elgrill Pulse. Foto: Weber
Webers nya elgrill Pulse. Foto: Weber

Serien finns i två versioner: PULSE 1000 och PULSE 2000, där den senare har mer kraft, större yta samt dubbla grillzoner för att kunna grilla olika livsmedel samtidigt i två olika temperaturer.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.weber.com

Nyckelord: Balkong | Inspiration | Mat | Nyheter | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink


Grilla skaldjur enklare

Om du tycker att det är lite krångligt att grilla skaldjur så kan jag tipsa om de här smarta pannorna som man ställer ovanpå grillgallret, så smart! Så sipper man försöka peta upp saker som fastnat i gallret...

Outset Shrimp Grill Pan och Seafood Grill Pan Foto: Cook´n Bloom
Outset Shrimp Grill Pan och Seafood Grill Pan Foto: Cook´n Bloom

Bästa säsongen - grillsäsongen är här! Här är ett par nyheter från Cook' n Bloom och Outset som är väldigt praktiska om man gillar att grilla skaldjur.

Outset Seafood Grill Pan
Stekpanna för grillen - perfekt för att grilla små bitar av fisk, kammusslor, hummerstjärtar, grönsaker och andra godsaker i små bitar som du vill köra i grillen. Den har alla fördelar som en traditionell gjutjärnspanna utan att du behöver oroa dig för ett långt skaft som kommer i vägen för grillocket. Härligt också att man bara kan ställa den på bordet och servera därifrån direkt (med underlägg under då förstås...)

Outset Shrimp Grill Pan
I den här kan man tillaga till exempel jumboräkor eller mindre havskräftstjärtar. Ett tips är att skala men spara stjärtskalet på och marinera i till exempel en örtolja med vitlök, alternativt snitta rejält längs hela skalet och lägg i ett kryddsmör i skåran. Även med den här kan man göra en väldoftande servering med pannan direkt till bordet. Rymmer tjugofem jumboräkor.

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.cooknbloom.se

Nyckelord: Inspiration | Mat | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Bestick med balans från Robert Welch!

Bra bestick är inte helt lätt att hitta tycker jag. De ska ligga skönt i handen, ha balans (alltså inte vara för tung fram eller bak), lätta att göra ren och inte se plastiga eller billiga ut...knivarna ska gå bra att skära med och skedarna får inte vara för breda eller för rundade...enligt min smak i alla fall.

På Formex kikade jag på de här besticken från Robert Welch, de har perfekt balans! Man kan alltså balansera ett bestick på fingret och det tippar inte över. De har flera olika bestickserier som är jättefina, det här med hamrade handtag är en ny serie. De är tillverkade av 18/10 rostfritt stål av hög kvalitet och knivbladen är gjorda av ett speciellt härdat rostfritt stål för att ge bästa möjliga skärförmåga.
De är nu inte de billigaste på marknaden, men om man köper ett set som man gillar så kan man ju ha det resten av livet tänker jag, Det är ju också mer miljövänligt och det är bättre att satsa på bra kvalité tycker jag.

Bestick från Robert Welch på Formex Foto: Annika Rådlund
Bestick från Robert Welch på Formex Foto: Annika Rådlund

Robert Welch bestick finns i flera olika modeller, jag vet tyvärr inte vad precis den här serien heter. Cervera brukar ha Robert Welch i sitt sortiment så där kan man kika på fler modeller och känna hur de är att hålla i.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mässor | Mat | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Kändiskocken Mathias Dahlgren lanserar nya stek- och kokkärl

På Formex fanns Mathias Dahlgren på plats i Dafras monter för att presentera Culimat Mathias Dahlgren Edition och de senaste produkterna i serien med stek- och kokkärl tillverkade i rostfritt stål. De två nyheterna som de visade upp var Stekpanna och Sauteuse rostfri i fem lager med aluminiumkärna som ska ge jämn värmefördelning ända upp till kanten.
Produkterna ska vara anpassade till sina särskilda användningsområden och de har tagits fram för att klara av den tuffa användningen och de påfrestningar som uppstår i ett restaurangkök.
Så de ska vara tåliga som sagt, och jag tänker att eftersom Mathias Dahlgren är en prisad kock, med stjärnor i Guide Michelin, han har vunnit Bocuse d'Or (kock_VM) och blivit vald till "Kockarnas kock" flera gånger m.m så om han sätter sitt namn på produkterna och han har varit med att ta fram dem så borde de vara väldigt proffsiga och bra.

Mathias Dahlgren presenterade Culimat Mathias Dahlgren Edition på Formex. Foto: Annika Rådlund och Dafra
Mathias Dahlgren presenterade Culimat Mathias Dahlgren Edition på Formex. Foto: Annika Rådlund och Dafra

Nu utökas Culimat Mathias Dahlgren Edition med två nyheter; Sauteuse 22 cm (2,5 L) och Sauteuse 26 cm. Sauteusen leder bort värmen från botten ochska passa bra att koka känslig mat som  gröt, risotto med mera. Den ska förstås även vara bra att steka och woka i.
Priset kommer att ligga på cirka 1 249 kr respektive 1 399 kr.

"Matlagning är inte bara grunden i mitt yrke, det är även min främsta hobby. Jag ville ta fram en serie av kokkärl som fungerar lika bra i hemmet som på restaurang"/Mattias Dahlgren

Ps: Kändiskonditorn Roy Fares var också på Formes och lanserade bakprylar, de kan du se här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.dafra.se

Nyckelord: Kök | Mässor | Mat | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Tips: Tänd grillen med en skorstenständare

Ja, alltid lär man sig något nytt varje år inför grillsäsongen. Weber har nu bland annat tipsat om hur man tänder grillen med en skorstenständare. Med en sådan behöver man nämligen inte använda tändvätska, dock behöver man ett par tändkuber. En sådan påse brukar jag alltid ha hemma ändå för jag använder dem ibland i vedspisen. Hur som helst så ser det i alla fall lite proffsigt ut när man använder en skorstenständare. Alltid imponerar man på någon.

Skorstenständare Foto: Weber
Skorstenständare Foto: Weber

Så gör man:
1) Häll önskad mängd briketter i skorstenständaren.
2) Lägg 2–3 tändkuber på brikettgallret och tänd dem.
3) Ställ skorstenständaren på brikettgallret över tändkuberna.
4) Briketterna är klara när flammorna når upp över dem. I det här stadiet är de hetaste av dem täckta av ett tunt lager aska. Det tar 20–40 minuter, beroende på hur många och vilken typ av briketter du använder.
5) Ta på grillhandskar och häll försiktigt över briketterna på brikettgallret enligt önskad grillmetod.
6) När briketterna ligger mitt i grillen med maten över lägger du locket på grillen. Det är nämligen så du grillar i en brikettgrill … med locket på.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.weber.com

Nyckelord: Inspiration | Mat | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink


​Hygieniska och praktiska komposthinkar

Att kompostera i storstan är ju inte alltid helt lätt, helst om gården där man bor inte har någon gemensam kompostering. Men även på landet så kan jag känna att de är lite drygt att springa ut med varenda liten matbit som blir över, för man vill ju inte ha det liggandes inne tills man ska gå ut heller...Helst inte på sommaren när det är varmt...

Men ett tips är att ha en tätslutande komposthink under diskbänken. Då luktar det inte och man slipper snava på den. Här har jag hittat en från Greenline som finns i två olika storlekar, jag har inte testat den med det borde man borde göra. I informationen så står det i alla fall att den är luktfri.

Greenline komposthinkar Foto: Miljöcenter
Greenline komposthinkar Foto: Miljöcenter

GreenLines komposthinkar, 5 eller 7 liter. Det tätslutande locket ska hålla eventuell dålig lukt borta och locket låses när handtaget är uppfällt. Man kan förvara kompostströ till din kompost i den större strö- eller foderhinken på 23 liter, också med tätslutande lock.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.greenline.eu

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Kök | Mat | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Härliga nyhter inför årets grillsäsong!

Våren är här och grillsäsongen har precis dragit igång. Jag grillar i och för sig ibland på vintern också men det är nu det drar igång på allvar. Varje år brukar jag avancera ett snäpp och köpa till några prylar till grillen och det är ju så roligt att prova säsongens goda nyheter. Här är ett axplock som inspiration inför årets högsäsong. Grillat är ju godast!

Quornburgare, Johnnys, Star Wars förkläde och grillhandsek, Napoleongrill, Lithells korv,  Caj P grillolja och glaze, Korvhantverk och Johnnys såser.
Quornburgare, Johnnys, Star Wars förkläde och grillhandsek, Napoleongrill, Lithells korv, Caj P grillolja och glaze, Korvhantverk och Johnnys såser.

Vegetariska burgare
Förra sommaren grillade jag massor av Quorn burgare! Lagom till grillsäsongen kommer Quorns färdiga burgare i storpack. Quorn Burgare är lakto-ovo-vegetarisk och klar att lägga på grillen direkt från frysen. Den ska bara snabbt hettas upp så den är riktigt het rakt genom.
www.quorn.se

Tre nya smaker
Inför grillsäsongen har Johnny’s kommit ut med tre nya produkter – en BBQ-sås med smak av black garlic och chili, en senap med smak av mörk rom och Johnny’s sötstarka ketchup. Kan bara säga att BBQ såsen är super! Jag har redan använt upp nästan en hel flaska av den!
www.kavli.se

Star Wars - grillförkläde med handske
Slipp fläckar när du fixar biffen på Dödsstjärnan! Med förkläde och grillhandske som tagna ur Darth Vaders garderob är du redo för galaxens mest episka grillfest! Handsken är tillverkad i värmetålig silikon och förklädet skyddar dig mot stänk från grillen!
www.coolstuff.se (på den sajten kan man hitta en massa roliga saker som man inte visste att man behövde)

Grillen en plats för samtal
Årets grillrapport från Ica visar att det goda samtalet med nära och kära är en viktig ingrediens. Undersökningen visar att vi gärna samtalar om både högt och lågt vid grillen, men att vi gärna passar på att prata om djupare ämnen – exempelvis världsläget, miljön och våra värderingar. Endast en procent uppger att de helst grillar för sig själva.
www.icagruppen.se

Korvhantverk
Lokalt och närproducerat från svenskt kött är det senaste bland mattrenderna. Vi går liksom tillbaka till där det en gång började. Leta reda på din lokala producent och hitta nya favoriter! I Stockholmsområdet levererar Korvhantverk olika korvar och charkuterier till olika butiker.
www.korvhantverkstockholm.se

Korv som gör gott
Sommarens grillkorvssortiment från Lithells är här; grillkorv, bokspånsrökt grillkorv och chorizo samt wienergrillkorv. De kommer i en ny, smart återförslutningsbar förpackning med handtag. Lätta att ta med sig på grilläventyret, perfekt när inte alla korvar går åt. Även i år samarbetar Litehlls med Bris och skänker 1 krona av varje såld Barnens grillkorv och Barnens grillkorv med morot. 200 000 kronor hoppas man på att få ihop.
www.lithells.se, www.atria.se

Öka mysfaktorn vid matlagningen
Napoleongrillen skapar möjlighet för utomhusvistelse året om. En verklig stämningsförhöjare med hög mysfaktor. Njut av Nyårsdrinken på uteplatsen, förläng sommarens kvällar, avsluta en after-ski runda eller en dags trädgårdsarbete vid elden. Gasolbordet finns i kvadratisk eller rektangulär variant med en stomme av aluminium och har en rostfri justerbar brännare med gasvakt. Skyddslock och topasfärgat glas ingår. Vindskydd i härdat glas samt överdrag finns att köpa till som tillbehör. Kolla på deras hemsida för att se hur den kan placeras med bänkar runtomkring. Som mys vid en riktig lägerled.
www.napoleongrillar.se


Eko-nyheter
Caj P. Ekologisk grillolja ger en härlig grillsmak till kött, fågel, fläsk, fisk och grönsaker. Grilloljan har en örtig rik smak av bland annat soja, rödvin, och peppar. Innehåller ej vitlök. Caj P. Ekologisk Marinade Garlic ger det grillade en klar smak av vitlök med soja, svartpeppar, tomat, oregano och timjan. Passar utmärkt till ljust kött som till exempel kyckling.
www.cajp.seFölj Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Nyckelord: Inspiration | Mat | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


Så lyckas du med julskinkan!

Här har jag hittat en smart appstyrd köks- och grilltermometer med timerfunktion som ska göra det i princip omöjligt att misslyckas med julskinkan. Via Bluetooth kopplas den upp till en smartphone/surfplatta och larmar när skinkan har nått rätt temperatur! Enklare kan det inte bli tänker jag!

Gastro Max - appstyrd grilltermoter
Gastro Max - appstyrd grilltermoter

Det är viktigt att skinkan blir rätt tillagad, rå skinka är rent av farligt att äta och snustorr skinka är ju inget vidare. Med en mätare som visar exakt temperatur inne i skinkan så blir det så mycket lättare och med appens larm behöver man inte vid ugnen och passa skinkan utan kan änvända tiden till annat. Den appstyrda grilltermometern med timerfunktion kommer från Gastro Max och kostar cirka 400 kr.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.orthexgroup.com

Nyckelord: Inspiration | Jul | Mat | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Dags för julbak!

Det mysigaste innan julen är att baka tycker jag. Tyvärr har det blivit lite mindre av den varan de senare åren på grund av tidsbrist. Men lite pepparkakor, kola och knäck brukar det i alla fall bli. Jag insåg nu att min måttsats med decilitermåttet har spruckit så nu har jag kikat runt på lite nya prylar och hittade bland annat de här. Genomskinlig måttbägare, fräscht och fint tycker jag. Då kan man känna sig lite som de som bakar på TV...

Transparant måttkana och kakmått från Orthex group.
Transparant måttkana och kakmått från Orthex group.

Lättare julbak Transparant måttkanna med droppfri pip och tydliga markeringar som underlättar uppmätning, tillverkad av högkvalitativ transparent SAN-plast som går att diska i maskin. Kavel tillverkad i FSC-märkt bok och kakmått av rostfritt stål med skarpa kanter.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.orthexgroup.se

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Jul | Kök | Mat | Nyheter | Porslin | Prylar | Tips

Permalink


Testade produkter för liten och stor

Av en slump på nätet så såg jag att man kunde anmäla sig till något där man kan testa olika produkter, både för hemmet och sådant som man kan äta. Loppibagen innehöll allt möjligt skoj när den kom och min son gjorde direkt två högar, vilka prylar som var hans och vilka som var minna. Det visade sig att jag fick endast tvättmedlet....och en provmånad på Storytel - som han senare tog tillbaka till sin hög när han fick veta att det finns barnböcker att lyssna på där.

Loppiblogbag Höst 2016
Loppiblogbag Höst 2016

Loppibagen innehöll:
Palmolive barntvål - skummmande tvål med ällpeldoft som gillades skarpt, så numera har vi två tvålpumpar vid tvättstället.
Colgate Smiles kids barntandkräm för barn 0-5 fick också bra betyg -"Smakar som godis".
Yoplaits safari, den kände han till sedan innan. eftersom han bara äter slät yoghurt utan bitar i. -"Jaaa djungelyoghurt!!" Det följde även med ett Safari-reflex som nu hänger på hans ryggsäck.
Folksams barnkit ligger numera i hans träningsväska, innehåller bland annat vattenavisande plåster, brännsårsplåster, brännskadegelé och solkyddskräm (det sistnämda lär nog inte behövas än på ett tag...) men han tyckte att det var bra att ha plåster med sig i väskan i fall någon kompis gör illa sig.
Old El Paso mini tortillaformar hamnade också i hans hög. Dem hade vi redan provat (köpte dem i fredags) och eftersom han gillar de flata tortillabröden så gick även de här hem. Han åt dem som smörgåsar, utan fyllning...

I min hög hamnade då Comforts parfymfria tvätt och sköljmedel, de kan du läsa mer om här. Samt gratisperiod på Storytel (gå in du också på deras hemsida för att få en gratis test-period) här kan du se vad du kan lyssna på vad gäller hus och hem där.

Nyckelord: Barn | Mat | Nyheter | Tips

Permalink


Kosta Bodas ljuslykta för både ljus och desserter!

Kosta Boda har satsat på en helt ny glasserie som heter Bruk och är formgiven av Anna Ehrner. Serien har både smarta detaljer (såsom djupa "kryss" under för avrinning av vatten i diskmaskinen) och alla delar går att stapla i skåpet (hurra!!) och de ska även kunna användas till flera olika saker. Den här ljuslyktan till exempel är även tänkt att kunna användas som dessertskål. Men man vet ju hur det brukar bli med värmljus, kan ju lätt bli stearinspill där i... men man får vara noga med att ta bort det då och diska noga.
Eftersom ljus/dessertskålarna har olika färger så får man associationer till Iittalas ljusserie tycker jag. Men de här ligger lite billigare i pris.

Bruk från Kosta Boda Foto: Annika Rådlund
Bruk från Kosta Boda Foto: Annika Rådlund

Bruk ljuslykta 99 kr/st hos bland annat Kitchentime.se och bagarenochkocken.se. Dricksglasen som också syns på bilden längst upp (de grå) finns i flera färger och kostar 149 kr/2-pack hos Cervera.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mat | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Med en färgglad Piñata-tårta går kalasdukningen som en dans!

Min son har nyligen varit på ett barnkalas, där mamman spenderat en hel vecka på att göra en Piñata, som var formad som en gräddtårta. Rosa och fin var den med pappersljus och allt (jag ska se sen om jag har någon bild på mobilen på den). Hur som helst, så önskar jag att jag hade kunnat tipsa om den här tårtan till dem, superhärlig! Den ska vi göra till nästa födelsedagskalas. Inget man slår på såklart, men en njutning att både se och äta. Tänk vilken härlig dukning det skulle bli med den! Då spelar det ingen roll om man bara har vitt porslin, har man några färgglada servetter till det här så är man hemma.

Piñata-tårta Foto: Valio
Piñata-tårta Foto: Valio

Bottnar
100 g Valio Eila® laktosfritt smör
8 äggvitor
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g Valio Eila® laktosfri kvarg citron
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
skal av 2 citroner

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ihop det smälta smöret med äggvitor, strösocker och vaniljsocker poröst. Vispa ner kvargen. I en separat skål – rör ihop vetemjöl och bakpulver. Vispa snabbt ner mjölblandningen i smeten. Vispa ner rivet citronskal. Bröa fyra formar som är cirka 17 cm i diameter eller baka i omgångar i en form. Grädda i 20–25 minuter. Testa med sticka – stickan ska vara torr. Låt svalna. Skiva av toppen av tårtbottnarna så att de är platta och inte välvda.

Citronmarängsmörkräm
12 äggvitor
7 ¼ dl strösocker
750 g rumsvarmt Valio Eila® laktosfritt smör
saften från 3 citroner
gul hushållsfärg
grön hushållsfärg
röd hushållsfärg
blå hushållsfärg

Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant tills sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät (detta kan ta upp till 15 minuter). Tillsätt citronsaften och fortsätt att vispa.

Fyllning
Cirka 3 dl färgglada och chokladdragerade godisar
Montering: Lägg den första tårtbottnen på ett fat och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm. Gör ett hål i den andra och tredje bottnen i mitten som är ca 6,5 cm i diameter. Lägg på den andra bottnen och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm.
Lägg på den tredje bottnen och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm. Täck kanterna i hålet med ett tunt lager marängsmörkräm. Fyll hålet med chokladgodis så att det blir helt fyllt. Lägg på den sista bottnen och bred att tunt lager marängsmörkräm runt om hela tårtan så att den blir jämn och fin. Lägg resterande marängsmörkräm i fyra skålar och färga i gult, grönt, rött och blått. Fyll en spritspåse för varje färg med en droppformad tyll som kommer att skapa volangerna. Spritsa nu volanger runt om tårtan – börja längst ner. Tryck tyllen lite lätt mot tårtan och spritsa runt om medan du snurrar på tårtan. Gör två varv och byt sedan färg. Fortsätt till hela tårtan är spritsad.
Tips: Använd en sprits formad som en kantig droppe – cirka 2 cm lång
Receptet är framtaget av bakboksförfattaren Alisa Bandell.
www.valio.se

Nyckelord: Barn | Inspiration | Mat | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Hört talas om Crock-Pot som lagar maten åt dig?

Jag var i USA för ett tag sedan och använde då en Crock-Pot för första gången. Min kompis hade fått en sådan i present och fått massor av recept till den. Man ställer inte grytan på spisen utan den har en sladd som man pluggar in så den drivs med el. I den kan man göra fantastiska långkok utan någon direkt ansträngning alls. Vi lade ner kycklingfiléer, kryddor och någon slags fond och så fick den koka där i fyra timmar. Resultatet blev ungefär som pulled chicken, väldigt mör och saftig kyckling i små bitar. Vi använde nacho-kryddor så vi använde kyckligen till att göra burritos.

Långkok har ju lagats i urminnes tider, men på senare år har det varit en stor trend när rätter som pulled pork och pulled chicken blivit poppis. Allt fler har därför upptäckt den så kallade slökokaren Crock-Pot som var först i sitt slag när den lanserades i USA 1971, den finns nu även i Sverige. Sätts grytan på, på morgonen, är maten klar lagom till lunchen eller när man kommer hem från jobbet. En Crock-Pot (som vi med våran humor kallade för Crack-Pot) är perfekt för de som vill ha hälsosam och välsmakande mat eftersom grytan behåller alla näringsämnen och kräver lite fett vid tillagning.

Crock-Pot gryta
Crock-Pot gryta

Crock-Pot är en så kallad "slow cooker” - en eldriven gryta som håller en mycket låg temperatur och kan stå på i timmar utan att man behöver röra runt i maten. Grytan kan förutom att tillaga grytor som till exempel Boeuf bourguignion kan den även användas till köttfärssås och olika typer av soppor som tomat- och fisksoppa och även till desserter. Grytan finns på bland annat tretti.se och Elgiganten i olika storlekar och färger.

En gryta på 4,7 liter är lämplig för upp till 5 personer och kostar cirka 795 kr. Det finns både mindre som är billigare och även större. Grytan på bilden är utrustad med display, 20 timmars timerfunktion, två temperaturinställningar samt varmhålllninigsfunktion. Den växlar automatiskt till att hålla värmen när tillagningen är klar och locket är i glas så man kan titta ner och se processen i grytan. En receptsamling medföljer varje gryta.

Långkoksgrytorna blev utnämd till Årets Julklapp för ngt år sedan. Det är verkligen en bra julklapp tycker jag! Snälla tomten...

Och nu kom jag på ett julrim:
"Inte för att skryta
men i denna gryta
kan även du som är lat
laga god och hälsosam mat"

Här ett lite snällare rim:
"Om du vill skryta
med en smaskig gryta
Så fixar denna biffen utan tjaffs
och du får en god rätt i ett naffs"


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Nyckelord: Elektronik | Mat | Prylar | Tips

Permalink


Gör egna hälsosamma juicer med råsaftcentrifug

Det finns två olika metoder att göra färsk juice av frukt och grönsaker: råsaftcentrifugering och den relativt nya metoden slow juicing, som betyder att man kallpressar juicen. Båda metoderna ger lika näringsrika juicer som är fulla av vitaminer, enzymer och antioxidanter, men metoderna passar olika personer med olika behov: Råsaftcentrifugen är för de som på ett enkelt sätt vill kunna smyga i familjens alla medlemmar näringsrika grönsaker och frukter. Slow juicers är utformade för att enkelt extrahera saft, inte bara från grönsaker och frukt, utan även från blad, örter och nötter. Av den anledningen passar slow juicern den som vill "nörda in sig lite mer på området" och som vill få ett hälsotillskott av ”super” ingredienser man normalt inte får i sig, såsom grönkål, vetegräs och mandelmjölk. Juicen från kallpressaren blir mer fiberrik då grönsakerna långsamt och under ett starkt tryck pressas ihop, vilket frigör fibrer, viktiga vitaminer, antioxidanter och enzymer.
Själv har jag en råsaftcentrifug som nu har några år på nacken, men den fungerar superbra. På vintern brukar den vila mest men den åker fram på sommaren när man har mycket frukt och bär att tillgå. Men man borde såklart använda den året runt....

Philips juicemaskin och Philips Avance MicroMasticating juicer (för slow juicing)
Philips juicemaskin och Philips Avance MicroMasticating juicer (för slow juicing)

Många växter som vi tar för ogräs som nässlor, kirskål, löv, blasten på rödbetor och morötter samt svinmålla går att att använda, och förstås spenat, morötter, rödbetor och andra primörer som kommer nu. Att dricka färska grönsaker och frukter kan vara ett sätt att få i sig sitt dagliga intag, i alla fall så tycker jag att det går mycket lättare att få i sig mer. Den dagliga rekomendationen är 500 gram för vuxna och 400 gram för barn, men enligt undersökningar så ligger de flesta i snitt på 300/350 gram per dag.
Så kläm i dig en ask jordgubbar per dag i sommar, och juica äpplen och morötter ihop, supergott och enkelt!


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

 

Nyckelord: Elektronik | Inspiration | Mat | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


​Förbered inför sommarens skörd av frukt och bär

Eko-trenden är helt klart här för att stanna. Egenodlade bär och frukt som sedan syltas och saftas är det senaste... själv är jag uppväxt på hemmagjord lingonsylt och mjölk (blandat i glas) och våfflor med jordgubbssylt. Men jag får erkänna att jag har jag köpt färdig sylt i flera år för att jag inte tycker att jag har tid att göra det själv. Men det är helt klart en traditon som vi borde föra vidare till våra barn, om vi vill slippa E-ämnen och annat trams.

Själv är jag lite svag för gammaldags förvaringsburkar som inte bara fyller sin funktion i jordkällaren eller kylen, utan som även är fina att ha på bordet. Min kompis Therese är en sån där pysslig kvinna som syr rödvitrutiga tygomslag till gamla syltlock så att de blir hur fina som helt, men riktigt där är jag inte ännu... Jag har i alla fall spanat in att Blomsterlandet har fina burkar med vita lock i gammeldags stil, det är ju alltid en början...

Gammeldags syltburkar Foto: Blomsterlandet
Gammeldags syltburkar Foto: Blomsterlandet

Fina glasburkar som finns i Blomsterlandet sortiment från och med augusti. Glasburk 0,5 liter 11-12cm, pris: 29,90 kr/st eller 4 för 99 kr. 1 liter 11-17cm pris: pris: 39,90 kr/st eller 3 för 99 kr. Glasflaska 1 liter 10*29cm, pris: 39,90 kr/st eller 3 för 99 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.blomsterlandet.se

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mat | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Färgglad uteplats i fiesta-tema!

För ett tag sedan var jag och kollade in Gröna Lunds stora matsatsning, de satsar stort på matupplevelser där nu.
I en av restaurangerna som ligger längst upp i barnområdet (ovanför elefantkarusellen) satsar de nu på mexikanskt tema och den är inreddd i knalliga glada färger. Skön inspiration om man vill ha mer färg på sin egen uteplats, i ett uterum eller i växthuset. Kul inspiration också om man tänker ha en fest och vill ändra stil på uteplatsen. Färgglada vaxdukar (gärna olika på varje bord) måla några lerkrukor i olika färger och upp med färgglada flaggor i taket!

Fiesta -färgglad uteplats Foto: Annika Rådlund
Fiesta -färgglad uteplats Foto: Annika Rådlund

Fiesta på Gröna Lund - färgstark inspiration till uteplatsen eller festen.
Kolla t.e.x in broarne.se och mexicanabazar.se för härliga vaxdukar!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mat | Nyheter | Prylar | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Odla själv och ät efter säsong

I restaurangvärlden är det ofta självklart att tillaga mat efter säsong, både för att råvarorna är bättre, det är bättre för miljön (eftersom man inte behöver frakta sparris i december till nyårsbordet utan istället äta det då det är säsong för det i Sverige) och för att det oftast är både godare med lokalodlat (man kan köpa det moget istället för att frakta omogen frukt och bär). Det som är allra billigast är ju förstås om man odlar själv, speciellt som privatperson då räcker det med några lådor på balkongen för att driva upp sallad, rädisor och tomater under sommaren. Har du ett lantställe eller villa? Grattis, det är bara att börja odla!

Odla grönt hemma för att få gott och nyttigt pålägg Foto: Pågen
Odla grönt hemma för att få gott och nyttigt pålägg Foto: Pågen

Sommarens trendigaste macka är den du odlar själv. Vill du vara trendig i sommar bör du redan nu börja odla dina egna groddar och grönsaker för att kunna servera en fräsch macka gjord på egen skörd i sommar. Du behöver inte ha en egen trädgård, odlingsland eller kolonilott, utan kan lika gärna odla bönor i en burk i köksfönstret eller odla grönkål på balkongen. Att odla själv går dessutom hand i hand med att ”äta efter säsong” och att man använder sig av råvaror som är bäst just nu, vilket blir allt mer populärt. Den vegetariska vågen är 2016 års hetaste mattrend, åtminstone enligt Pågens årliga brödtrendspaning som presenterades tidigare i år.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

Nyckelord: Balkong | Ekonomi | Mat | Tips | Trädgård

Permalink


Smarta och goda grillprylar!

Äntligen drar grillsäsongen igång! Ja, man kan såklart grilla året om -  jag drog till exempel ut grillen på nyårsafton....men nu kan man ju även sitta ute och äta. Underbart!
Här är några grillprylar som jag har spanat in. Kryddorna ska jag absolut testa och så ska jag beställa plasttråg till servering, älskar de där för de påminner om de som de har på amerikanska diners (och på Burger King...) De finns även i rött och mintgrönt på Ica (icahemma.se) , jag ska köpa en bunt mintgröna.
Plastfickor är också smart så att inte allt man lagt på hamburgaren hamnar i knät då man ska äta....och glasburk med kran på är ju smart att även servera vatten i. Lägg i några skivor citron, gurka, lingon, hallon eller något annat om du vill ha lite naturlig smaksättning.

Grillhandske, grillpress, majskolvshållare, grillspett, hamburgertråg, hamburgerfickka och glasburk med kran
Grillhandske, grillpress, majskolvshållare, grillspett, hamburgertråg, hamburgerfickka och glasburk med kran

Genom att använda en grillpress vid grillningen ska man visst förkorta  grilltiden och få en mer jämn tillagning. Outsets runda grillpress har ett litet hål att sätta grilltermometern i utan att lyfta på grillpressen. Outsets rejäla grillvante skyddar handen från värmen, tillverkad i koskinn med foder av bomull.
www.cooknbloom.se

Brödkorg/serveringskorg Svart Plast ICA Cook & Eat finns för 9.90 kr/st på icahemma.se, de har även Hamburgerficka 24-pack för 19.90 kr.

Smarta grillspett
BBQ majshållare set om 16 st och BBQ grillspett “Träd” i 2-pack tillverkade i rostfritt stål/PP plast. Mått: 370 mm (grillspetten)
www.sagaform.se

Nya kryddmixer
American burger: Smaksätt hamburgaren med en härligt rökig och het grillsmak. Blanda kryddmixen i köttfärs av högrev, forma hamburgare och lägg dem därefter på grillen.
Pulled Pork: Denna krydda framhäver smaken i din pulled pork. Beräkna cirka 4-5 msk kryddmix per 1 kg kött och gnid in det innan tillagning.
www.cajp.se

Törstsläckare
Fyll glasburken med vatten och någon smaksättare som gurka eller citron för en fräsch, nyttig och billig dryck. Burken rymmer 8 L och finns på Åhlens för 499 kr.
www.ahlens.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Mat | Nyheter | Prylar

Permalink

Uruguayansk grill - en sådan vill jag ha! (3 april 2016), Nu kan man öppna ”restaurang” hemma! (11 februari 2016), Pernilla Wahlgren har gjort en köksserie med Sagaform! (20 januari 2016), Grattis! Du vann Pernilla Wahlgrens kokbok! (16 november 2015), Vinn Pernilla Wahlgrens nya kokbok! (7 november 2015), Köksprodukter designade av Alexandra Zazzi (20 september 2015), Nya pastellfärgade bakprodukter hos Cervera (17 september 2015), Åhléns satsar på svensk design - här är favoriterna (21 maj 2015), Svenska jordgubbar till midsommar i år? (7 maj 2015), The Drinking Jar - trendiga glasburkar i olika former (26 april 2015), Med pappkrukan Potato får du en tidig skörd av färskpotatis (10 februari 2015), Boendetips OCH chokladfrossa på Hem- och villamässan 2-5 oktober (28 september 2014), Morakniv lanserar köksknivar! (16 augusti 2014), Du vann örtkrukan Orthex Eden! (20 juli 2014), Vinn örtkrukor med långtidsbevattning! (14 juli 2014), Tänd grillen snabbt med en grilltändare (14 juni 2014), Rostfri diskbänk för matlagning utomhus (7 juni 2014), Ta med dig smoothiemixern när du går... (15 maj 2014), To Go grill från Eva Solo (4 maj 2014), Veckans favorit -smarta grillprylar (4 maj 2014), Mixern krossar all is och hallonfrön (1 maj 2014), Marmor på väg tillbaka- både här och där (6 april 2014), 50 år med Tupperware (3 mars 2014), Och Årets julklapp är... (15 december 2013), Boktips: Julens mat & bakrecept i ny billig kokbok (15 december 2013), Köksprodukter från Hello Kitty! (8 december 2013), Kändistätt på Mitt kök-mässan 7-10 november (5 november 2013), Tips för Halloweenfest hemma (31 oktober 2013), Snyggt på spisen med Alessi (24 september 2013), Alessi- nattlampa för barn som de kan hålla i handen (24 september 2013), Haiers ”lukt-kyl” varnar när maten är dålig! (20 september 2013), Restaurangkök hemma - med Electrolux Sous vide (8 september 2013), Oprah Winfreys köksfavorit - nu i Sverige (8 september 2013), Svart - vita godingar från ICA (5 september 2013), Recept på tråd (2 september 2013), Mina favoriter bland Ica Maxis höstnyheter (26 augusti 2013), Kokbokstips: Shirley Clamps ”Lätt att njuta” (18 augusti 2013), Boktips! Alla sorters kakor (20 juli 2013), Boktips: Vintageparty -tips för flärdfulla fester (1 juli 2013), Boktips: Fransk bistro (11 maj 2013), Nu finns det surdegsbröd på brödmix! (5 maj 2013), Bytte ut grillgallret mot ett som håller maten på plats! (5 maj 2013), Boktips! Pauls kök (28 april 2013), Veckans favorit! Örtgömma från Cervera (24 april 2013), Boktips: Laga Jamie Olivers 15 minutersrätter (21 april 2013), Jag träffade Jamie Oliver (20 april 2013), Boktips: Spisvärme av Sigrid Bárány (17 mars 2013), Snygga teburkar av Bea Szenfeld! (25 januari 2013), Laga Paolo Robertos mat hemma! (23 januari 2013), Kokbokskändisar på Mitt kök - mässan (11 november 2012), Boktips till Fars dag eller jul! (9 november 2012), Favoriten från Mitt Kök-mässan! (9 november 2012), Boktips! Plura lagar husmanskost i sitt eget kök (14 oktober 2012), Boktips: Texmex från grunden! (30 september 2012), Boktips! Pizza på surdegsbröd och goda bullar! (23 september 2012), Exklusiva och vackra grytor, gör matlagningen roligare? (12 september 2012), Glassbeställning hem till bostaden! (11 september 2012), Mauds lättlagade favoriter! (5 september 2012), Kyl med mer plats inuti-utan att ta upp mer plats i köket (2 september 2012), Missade precis Jamie Oliver... (1 september 2012), eva solo -design för vitlöksälskare (15 augusti 2012), Baka med LCHF! (3 augusti 2012), Gör egen vinägrett och marinad till grillningen! (11 juli 2012), Italiensk bondmat av Paolo - håller rynkorna på avstånd! (8 juli 2012), Skriv maträtterna på tabletten! (27 juni 2012), Det svenska köket - Mat för hela året! (23 juni 2012), Får jag grilla på balkongen? (17 juni 2012), Vad sägs om en Bollywoodmeny från Tony Irving? (13 maj 2012), Kokande vatten direkt ur kranen -med en Quooker! (4 maj 2012), Testar Siemens freeInduction med mitt sjutgalna gamla finger! (20 april 2012), Vinn boken! Taste by Louise - Sveriges Mästerkock (15 mars 2012), Grytor och Niklas Bonneviers gunghäst vann Formex Formidable! (20 januari 2012), Julgodis - med programledaren Johanna Westman! (20 december 2011), ”Leila bakar” ska satsa på inredning! (13 oktober 2011), Alla hjärtans dag (16 februari 2011), Snabbt, gott och nyttigt! (8 februari 2011), Tea Time (14 december 2010), Bullbak (10 december 2010), Krydda tillvaron (8 december 2010), Sockerchock! (7 december 2010), Caina (1 december 2010), Nytt lyxhotell på Norrmalmstorg (1 december 2010), Mera mat (30 november 2010), Pralinfrossa (29 november 2010), Favorit i repris (25 november 2010), Jobbar från köket (22 november 2010), Bianchi Café & Cycles (27 oktober 2010), Dukningstips (22 oktober 2010), Savoy är sig likt (3 juni 2010), Bakning pågår (12 februari 2010), Lovely lördag! (16 januari 2010)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2019
Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2018
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår