AoB Bloggen med Annika Rådlund

Veckans favorit: vackra glasdekorationer från Blomsterlandet

Nu är det snart vår! Ut med allt det murriga och in med mjuka nyanser av pasteller. Här har jag valt ut några favoriter från Blomsterlandets vårkollektion. På inredningssidan är det pastellfärger och petrol som gäller. Material som keramik, glas och metall, gärna med patina och lite slitna ytor syns på krukor och ljuslyktor. Eftersom en del saker ser lite slitna ut passar de även bra in i hem där man blandar gammalt med nytt. Mina favoriter är de delar som är gjorda i glas. Fyll krukor och vaser med vårens blommor för en extra skön känsla.

Vårigt i vasen: Tulpaner och kvistar av vide, körsbärsblom och forsythia. Glasflaska 27*42 cm 299kr, Glasvas med tryck D15 H20 cm 149 kr, D12 H30 179 kr, Liten silvervas 39:90 kr, Kruka i silver D10 cm 49:90 kr, Mindre matta glasvasen med mått 8x8cm, 39,90 kr, Större matta glasvasen med mått 6,5x13cm 49,90 kr, Glasburken med lock har mått 10x8,5 cm, 59,90 kr , Blå glasvas med tryck D8 H17 cm 89:90 kr, Lykta i klarglas med svart tryck D16 H31 cm, 249kr. Allt från Blomsterlandet.

Blomsterlandet

Nyckelord: Blommor | Butik | Detaljer | Inredning | Nyheter | Porslin | Prylar | Tips

Permalink


Växtlampor ökar växternas trivsel och blomning

På Northern Light Fair 2014 lanserade Star Trading två växtlampor speciellt anpassade för att odla respektive underhålla växter i hemmiljö. LED-tekniken kan styras för att skapa helt rätt våglängder anpassade för det ljus som växterna behöver. Ljuskrävande växter bör vara på ett avstånd av cirka 20 cm under lampan. Den lyser då upp en yta med diametern 30 cm. Växter som inte kräver lika mycket ljus kan ha ett avstånd på 60 cm, och diametern på det ljuset är ska då bli cirka 70 cm. Lampan passar vanliga socklar, E27. Det här kanske vore något för mig som ofta har persiennerna nere i ett par av mina fönster, för att slippa insyn. I de fönstren trivs inte blommorna...

Växtlampan "Odla” stimulerar tillväxt och ökad blomning och ”Trivas” ser till att dina fullvuxna växter fortsätter att må bra och kan användas överallt där man har växter. Växtlampa för växter som ska trivas för 230V och sockeln E27. Lampan hjälper växten att trivas genom att skicka rätt sorts ljusvågor på växten. Effekten 5W gör den energisnål trots ljusflödet på 365 lumen. Båda från Star Trading, finns bland annat hos webbshopen På Lyset.se för 349 kr.

På Lyset

Nyckelord: Belysning | Blommor

Permalink


Lekstuga - funkishus med loft

Hur söt är inte den här lekstugan då, på en skala melan 1-10 skulle jag säga 10. Lekstugan Funkis med Loft är skapad av MiniHusen. Den har två våningar, så det finns lite mer plats än i vanliga lekstugor i den. Barn gillar att klättra och loftet kan fungera som ett sovloft, vilket gör att man kan möblera i nedervåningen men fortfarande ha madrasserna kvar på övervåningen. Om man har ett boningshus med putsad fasad så kan man blanda granulat (små plastkulor) i färgen när lekstugan målas så liknar det putsad fasad.

Lekstuga för funkisälskare. Funkis med Loft produceras som en byggsats och består av ett antal moduler som man själv får montera ihop. Lekstugan är anpassad för förvaring över vintern.

Minihusen
Fler bilder på lekstugan hittar du här

Nyckelord: Barn | Tips | Trädgård

Permalink


Trä och skinn i badrummet - ny badrumsserie från Hafa

I vår lanserar Hafa två nya färger på sina lådfronter, en rustik med härlig träkänsla samt en turksgrön för den som vill ha lite mer färg i badrummet. Om man vill förnya i badrummet så är det ett bra tips att bara byta fronterna, i de fall som det går att göra det. I serien Hafa Life har Therese Samuelsson har designat alternativa lådfronter, bland annat den här i trä. Ligger verkligen helt rätt i tiden. Tänk "ta in naturen i hemmet" så är du där.

Hafa Life med mjukstängande lådor med grå insida och fullutdrag som ska göra innehållet lättåtkomligt. Handtagen ingår. Tvättställ i porslin. Spegel med en djup ram och infälld LED belysning. Lådfronterna lanseras under våren.

 

Hafa

Nyckelord: Badrum | Inredning | Tips

Permalink


Limma badrumstillbehören istället för att borra

Här hittade jag en smart lösning om man inte vill borra i badrumskaklet. Jag har dock inte provat det själv så jag vet inte hur länge prylarna hänger kvar...man enligt beskrivningen så verkar de sitta som berget. Badrumstillbehören monteras i tre enkla steg och går att demontera och plockas bort utan restmaterial. Limmet heter Cabinex men det verkar som om det passar bäst mot Cabinex badrumstillbehör.

1- Rengör väggytan. Avlägsna skyddsfilm för tejp och placera väggfästet på önskad plats på väggen- 2. Fyll hålen på badrumstillbehöret med lim 3. Montera tillbehöret och vänta i 24-48 timmar före belastning


Fördelar med att limma: Enkel och praktisk montering utan efterarbete. stadigt och stabilt med hög lastkapacitet, man slipper irritera grannarna med borrljud och man slipper borrdammet.

 

Cabinex

Nyckelord: Badrum | Tips

Permalink


Fototapet av favoritstaden på väggen

Om man inte har möjlighet att åka till Paris, New York eller Rio de Janeiro så kan man njuta lite av stadens skönhet hemma genom dessa vackra fototapeter. Serien heter Ancient cities och kollektionen består av tio motiv som går att måttbeställa både som fototapet och canvastavla. Vad sägs om eiffeltornets siluett i solnedgången, flygfoto över New Yorks skyskrapor eller en dubbeldäckarens färd längs med Londons gator? De två tapeterna nedan är mina favoriter ur serien. New York och Rio de Janeiro, båda är ställen jag har varit till och drömmer mig tillbaka till då och då. Allrahelst det sistnämnda.

Photowalls tapetkollektion Vintage Cities har motiv från kända storstäder, alla med en vintageinspirerad känsla. Här är det 6th Avenue i New York och Sugar loaf mountain i Rio de Janeiro. Fototapeterna kostar 295 SEK per kvadratmeter och canvastavlor med samma motiv kostar från 200 SEK.

Photowall

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink


Nya coola fototapeter från Photowall

Tapetföretaget Photowall och bildbyrån Noll Images har strålat samman i en gemensam fototapetskollektion. Kollektionen består av 36 olika motiv med allt från f färgstarka cirkustält till skrattande valar i plast. Här är två av mina favoriter bland de nya tapeterna. Visst ser det ut som en gardin bakom sängen, fastän det är en fototapet. Lite roligare, lite coolare helt enkelt.

New York City through curtains (det är alltså inte en gardin, det är en fototapet) och At the poolside. Alla motiv finns att få som måttbeställda fototapeter för 347 kronor per kvadratmeter. Interiörbilderna till kollektionen är fotograferade av Dennis Blomberg och stylade av Petra Bauer.

Photowall

Nyckelord: Inredning | Kakel | Nyheter | Tapet

Permalink


Lägg om taket på sommarhuset själv!

Plåttaket Finnera från Ruukki ska vara lätt att sätta ihop och göra det möjligt för hemmafixaren att lägga om taket på egen hand. Plåten ser ut som takpannor och köps i moduler som ska vara lätta att sätta ihop och där det slutliga taket inte har synliga sömmar. Taket är speciellt utvecklat för det tuffa skandinaviska klimatet och är extremt hållbart. Det passar speciellt bra till fritidshus som är placerade i öppna landskap eller kanske nära hav och vatten. Pannorna är behandlade med en PurexTM-beläggning och har en strukturerad matt yta, en ny färgbeläggning som utvecklats för att ge en varaktig beläggning på byggplåtar.

Ett annat takalternativ är Classic och även det ska vara enkelt att montera. Man klickar fast plåtens ena sida, den andra fästs med skruvar som döljs av nästa plåt. Detta gör att infästningarna blir helt dolda och ger ett enhetligt slutresultat. Takplåten levereras med vikt framkant, vilket gör taket på sommarhuset ännu mer motståndskraftigt mot väder och vind. Taket Classic har en enkel montering. Man klickar fast plåtens ena sida, den andra fästs med skruvar som döljs av nästa plåt.
Finnera takpannor, cirkapris 104 kronor/styck. (övre bilden)
Classic plåttak, cirkapris 242 kronor/m2. (nedre bilden) Båda taken kommer från det finska stålföretaget Ruukki.

Ruukki

Nyckelord: Bygg | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Ökat intresse för trädgårdsbyggnader

Intresset för stugor, paviljonger, förråd och lekstugor verkar öka varje år. Vi vill vistas mer ute samtidigt som det ska vara enkelt och bekvämt att ställa undan trädgårdsredskap och andra prylar. En extra övernattningsstuga kan vara bra att ha på sommaren då släkt och vänner kommer över, om man har för lite plats inne - eller helt enkelt vill hålla dem på lite avstånd... Själv drömmer jag om en ateljé som kan användas som fotostudio och hemmakontor.

För att möta det ökade intresset med trädgårdsbyggnader ökar nu Skånska byggvaror sitt utbud med byggnader, så nu finns det 22 olika storlekar att välja på i olika designstilar och modeller. Byggnader finns från 3 till 15 kvm. Jag gissar att de kommer att utöka ännu mer framöver då det kommer att vara möjligt att uppföra en byggnad på 25 kvm utan bygglov.
Malte på 15 respektive Alfred på 10 kvadratmeter är nylanseringar i Skånska byggvarors sortiment. Även de levereras hem i färdigkapade byggsatser. Det gäller att inte ha "tummen mitt i näven" då.

Skånska byggvaror

Nyckelord: Arbetsrum | Barn | Besök | Bygg | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Megaloppis!

Den 1-2 mars ska visst Stockholms absolut största loppis äga rum på Kistamässan! Där kan man förvandla prylar till pengar eller inhandla spännande prylar. Jag borde göra det tidare, alltså sälja prylar. Men det skulle vara svårt att låta bli att handla det är jag helt säker på. Hoppas jag inte är bortrest då, eller så är det bra, så slipper jag släpa hem fler "fynd".

On the flea, megaloppis på Kistamässan i Stockholm, 1-2 mars.
Tips: Jag har sett att Groupon har erbjudanden om billigare entré.

Megaloppis
 

 

Nyckelord: Mässor | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Life-designkrokar i badrummet

Life Designkrokar är fina tycker jag, de kan du kolla in om du funderar på att förnya i badrummet på ett enkelt sätt, eller om du håller på att renovera- då brukar det sällan vara kul att montera upp de gamla krokarna igen. De här påminner om trädgrenar och kanske är det därför jag gillar dem. Jag kan även se att de här skulle vara schyssta att hänga upp jackan på i en hall.

Life - Krok för fyra, två eller en handduk i krom med dold fastsättning. Alla finns hos Smedbo.

Gilla gärna Allt om bostad på facebook
Smedbo

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inspiration | Prylar | Tips

Permalink


Decor Maison - Moderna klassiker

I mitten av 1700-talet började man skapa tapeter genom att kombinera bland annat målning, schablonmålning och tryck. Det togs framtapeter med detaljrika härliga medaljonger och ljuvliga blomrankor och sedan dess har tapeterna gått lite grann hand i hand kan man säga med klädmodet. I Decor Maisons nya tapetserie Modern Classic har man man plockat fram gamla tapetmönster som återges i sina ursprungliga toner medan en del har fått en ny modern färgsättning. Vad tycker du?

Modern Classics innehåller 46 st mönstrade och 8 st enfärgade tapeter. Pris tapet: 419-625 kr /rulle. Modern Classics produceras i Sverige och trycks på WallSmart (NonWoven). Tapeterna finns i butik fr o m nu i februari.

Decor Maison
Gilla gärna Allt om bostad på facebook 

Nyckelord: Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Mässa för dig som vill köpa hus utomlands

Om du funderar på att köpa en bostad utomlands så kanske fastighetsmässan Köpa Hus Utomlands -nordens största mässa om utlandsboende är något för dig. På mässan träffar du utställare som visar hus och lägenheter från bland annat Spanien, Portugal, Frankrike, Italien, Malta, Turkiet, Thailand och USA. Jag skulle kunna tänka mig att ha ett hus på alla de ställena...

Hus i USA, någon?

Köpa Hus Utomlands -nordens största mässa om utlandsboende äger rum i Göteborg 22-23 februariMalmö 15-16 mars och Helingfors 29-30 mars.

 

 

Nyckelord: Bostäder | Hus | Mässor | Övrigt | Tips

Permalink


Årets trädgårdsprodukt

2013 blev den Gröna lampan från Hasselfors trädgård blev vald till Årets trädgårsprodukt vid Elmia garden awards. Gröna lampan är en smart växtbelysning i enkel nordisk formgivning med lampor som ger växterna rätt energi. Under Gröna lampan trivs örter och andra växter inomhus året om, och därmed kan man även komma igång tidigt med att förodla småplantor på våren. Vilken som blir Årets trädgårdsprodukt 2014 är inte klart än, priset delas ut i mars.

Gröna lampan som blev utsedd till årets svenska trädgårdsprodukt 2013 under Elmia Garden Awards är tillverkad av bokträ och vitlackerad metall. Två växtlampor med rätt ljusfördelning ingår i förpackningen. Lampan är designad av Linda Bergroth som blev utsedd till Finlands unga Designer of the Year 2012.

 

Hasselfors garden
G
illa gärna Allt om bostad på facebook

Nyckelord: Belysning | Blommor | Detaljer | Tips

Permalink


Fiskarhedenvillan - energisnålt hus i sten

Fiskarhedenvillan gör energisnåla hus helt i sten. Jag gillar husmodell A166, den som är längst upp av bilderna. Det huset ser både lantligt och lite gammaldags ut. Men kanske är det mörkt där inne med bara de små fönstergluggarna på sidorna? Jag vet inte hur huset ser ut på baksidan, om det har större fönster där. Fiskarhedenvillan, som annars är kända för sina trähus, är den enda stora hustillverkaren i Sverige som också bygger gedigna stenhus. Fördelarna med ett stenhus är flera, bland annat ger det en god värmebeständighet och är därmed smart ur energisynpunkt. Ett stenhus har också en lång livslängd samtidigt som det till stora delar är underhållsfritt. Att ett stenhus dessutom står emot väder och vind bättre än många andra hus, är ytterligare en bonus.

Fiskarhedenvillan i två olika modeller i sten, som är ett tåligt material som har en lång livslängd och till stora delar är underhållsfritt.

 

Fiskarhedenvillan

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Hus | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Bilder- före och efter trappbytet

En ny trapp kan verkligen ge rummet, eller egentligen hela huset, ett ansiktslyft. En mörk inklämd trappa kan helt plötsligt upplevas ljus och inbjudande med öppna steg och ljusa färger. Kolla in Drömtrappors sida där de har lagt in en hel hög med före och efter- bilder för inspiration!

Trapporna före och efter bytet, vilket lyft!


Drömtrappor

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Övrigt | Tips

Permalink


Life is what you make of it

Jag undrar om man i framtiden kommer att tycka att det är helt ute med den här typen av skyltar, som är så populära nu. Kanske kommer de att vara "retro" om sådär trettio år. Just nu vimlar det av dessa skyltar i inredningsbutikerna, och det finns både tryck på canvas, trä och plåt. Bäst att välja en med en text som man kan stå för.

"Life is what you make of it", skylt från Ica Maxis vår/sommarsortiment. Ica Maxi har som sagt en hel del godbitar i sitt sortiment, den här bilden tog jag på deras senaste visning.

Ica Maxi

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter

Permalink


Tips: Plantera en liten växt i en kaffekopp

Ibland drabbas jag av rensningsmani (tyvärr inte så ofta som jag borde) och när man rensar i köksskåpen brukar det alltid dyka upp någon udda kaffe-eller tekopp och något udda glas. Eftersom de bara står där och samlar damm så kan man istället använda dem som kruka eller vas. Då har man även en billig dekoration till bordet. Kul också som gåbort-present.

En grön liten växt eller en blomma i en kaffe-eller tekopp blir en fin dekoration på bordet. Den här koppen kommer ifrån Ica Maxi.

 

Ica Maxi

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inspiration | Prylar | Tips

Permalink


Bastu i samma form som ett lusthus

Nu har jag bestämt mig för att skaffa en bastu. Eftersom det inte finns någon plats i huset så får det bli en utomhusbastu. Jag vill helst inte ha en fyrkantig byggnad utan gärna en rund... än så länge har jag hittat en som är kantig, den ser nästan ut som ett lusthus. Helst skulle jag vilja titta på den i verkligheten för att veta att verkligen se hur den ser ut. Eller rättare sagt hur bra man ser ut. Bakom mitt hus har jag en stor äng och på sidorna är det bara skog, så jag vill ha stora fönster med bra utsikt. På ritningen ser det ut som om det är större fönster på baksidan, och kanske ska man bygga ett golv av trall runtom så att man kan placera bänkar utanför bastun? Det vore mysigt. Åtminstone under de perioder som myggen inte är helt överjäkliga.

Sungarden-utomhusbastu för 5-6 personer, 24 995 kr hos Luxway. På deras hemsida kan man även se hur installationen går till. Monteringen ska inte ta mer än tre timmar. Men jag kan ju tänka mig att det kan ta längre tid...

Infraröd bastu för 5-6 personer. För utomhus användning året runt. Utrustad med IR ceramic fibre heater. Elektronisk styrning invändig . Timer styrning. Inkluderar , Värmebeständig stereo & högtalare. Spotlight insida. Glasdörr med spröjs. Levereras med klarlack (lätt grundskydd) Måste målas med utomhusfärg 3 gg. Temperatur reglering 18-60 grader. 2700W.230V

Luxway

Nyckelord: Bygg | Övrigt | Tips | Utomhus

Permalink


Hygienic Flush från Gustavsberg- enklare att göra rent

Nu lanserar Gustavsberg en ny vägghängd WC med smartare spolning som ska förenkla städning och ge bättre hygien. Den öppna spolkanten och de släta linjerna ska underlätta renhållning och minska behovet av starka rengöringsmedel. Tester har visat att inga bakterier alls blir kvar efter spolning. Nu vet jag inte hur testerna brukar se ut på andra toaletter efter spolning så man har egentligen inget att jämföra med där... Men man tror att det här kommer att bli en populär lösning för både sjukhus, skolor, offentliga miljöer och förstås i vanliga hem.
 

WC 5G84 Hygienic Flush är en WC-skål med öppen spolkant, passar till alla Gustavsbergs Triomontfixturer för vägghängda WC-skålar. Rekommenderat cirkapris inklusive sits med soft close/quick release: 3350 kr.

Gustavsberg

Nyckelord: Badrum | Nyheter | Porslin

Permalink