AlltomBostad

Arkitektur

Arkitektur


Nytt fritidshus med inredningsstilen RÅ

På Hem, Villa och Bostadsrättsmässan ställde Sommarnöjen för första gången ut detta nya fritidshus med den nya inredningsstilen som de kallar för RÅ. Väggar och tak täcks av björkplywood och golvet är av furu, en trend som man sett en hel del av under de senaste åren. Detaljerna i fritidshuset, såsom strömbrytare, eluttag, element, fönsterkarmar och handtag är genomgående svarta. Snyggt och modernt alltså. Men även lätt att förändra i framtiden om man vill förändra då och ha mer färg, tapeter eller annat.

Tidlös 43 från Sommarnöjen Foto: Annika Rådlund (exteriörbilden) och Sommarnöjen (interiörbilderna)
Tidlös 43 från Sommarnöjen Foto: Annika Rådlund (exteriörbilden) och Sommarnöjen (interiörbilderna)

Tidlös 43 är Sommarnöjens senaste hus och det är 43 kvadratmeter stort. Genomgånde så är det playwood och rent trä samt svart som gäller, fastaden är målad i svart tjärfärg, och svart återkommer även i badrummet där svart fog används på de kaklade väggarna. Den arkitektritade och platsbyggda möbleringen är väl genomtänkt där exempelvis matbord, bänkar och soffor har smarta förvaringslösningar samt kan förvandlas till andra funktioner så som extra sovplatser. Hust är nyckelfärdgit, det vill säga att köparen behöver inte bygga i hop det själv.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sommarnojen.se
Huset var med i sin helhet på Hem- och villamässan på Stockholmsmässan 11-14 oktober 2018.
www.stockholmsmassan.se

Nyckelord: Arbetsrum | Arkitektur | Badrum | Bostäder | Detaljer | Hus | Inredning | Inspiration | Kök | Mässor | Nyheter | Sovrum | Tips

Permalink


Späckhuggaren vinnare av Rödfärgspriset 2018

Sedan 2002 har Falu Rödfärg delat ut Rödfärgspriset till utvalda arkitekter runtom i landet. Juryn bedömer arkitektur som genom olika lösningar visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg - i allt från privata villor till kontorshus och offentliga byggnader.
Av alla anmälda bidrag, som i år visst hade varit rekordmånga, utsåg man femton finalister. Till sist så var det det här bidraget, som kallas för Späckhuggaren, som som vann. Det är en privat villa från 2016 skapad av Bornstein Lyckefors.
Väldigt cool tycker jag! Själv hade man kanske önskat lite mer trädgård eller träd runtom, men det är ju såklart arkitekturen, och hur färgen passar till, som bedöms i den här tävlingen.

Späckhuggaren i Kärna skapat av Bornstein Lyckefors Foto: Bert Leandersson
Späckhuggaren i Kärna skapat av Bornstein Lyckefors Foto: Bert Leandersson

I projektet Späckhuggaren har arkitekterna tagit tillvara på omgivningens historiska arv och skapat något nytt. Där huset är byggt stod tidigare ett stall och ett magasin, och dessa har varit inspirationskälla till Späckhuggaren som har flera magasinsliknande byggnader med stora ladugårdsliknande dörrar framför fönster och dörrar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.falurodfarg.com

Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Hus | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tävling

Permalink


Älvsbyhus - nytt hus med mer modern planlösning

Älvsybhus firar 75-årsjubileum nästa år och lanserar därmed en ny husmodell. Här har man inte jobbat med historiska återblickar utan istället siktat framåt med ett nytt designkoncept och en modern planlösning. Nu lanserar företaget ett första hus i det man kallar Modern Line. Koncepthuset Modern 129 har utvecklats tillsammans med arkitekter. Några saker jag gillar med den nya husmodellen är att det har helglasade fönsterdörrar, smart förvaring, stor farstukvist, spotlights i fönstersmygar och en planlösning som ska vara ljus och öppen mellan kök och vardagsrum.

Modern 129 från Älvsbyhus
Modern 129 från Älvsbyhus

Detta ingår bland annat i Modern 129:
Modern takplåt, bandtäckningsmönstrad
Små och nätta takutsprång
Bred och modern farstukvist, funkisstil
Fler fönster
Låga fönster
Helglasade fönsterdörrar
Innerdörrar med funkisdesign
Liggande dekorfönster
Liggande panel under fönster
Smart förvaring
Spotlights i kök och badrum
LED-spotlights i fönstersmygar
Planlösning som tar tillvara ljuslinjer genom både kök och vardagsrum
Avskild master bedroom-lösning


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.alvsbyhus.se

Nyckelord: Arkitektur | Belysning | Bostäder | Bygg | Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Var kommer Midsommarstången eller Majstången ifrån?

Majstång är ett ord som vi brukar använda om midsommarstången, men jag har funderat på varför det heter majstång eftersom den kläs i juni.... Det är tydligen en benämning som var vanlig fram till 1970- och 1980-talen....så man kan säga att jag lever kvar i det glada 80-talet då för jag säger fortfarande majstång ibland...
Att ”maja” betyder visst att pryda, löva och syftar på att midsommarstången kläds med skir grönska för att uttrycka sitt hopp om en god sådd och skörd. Det har alltså inget med månaden maj att göra utan midsommar är en del av firandet av övergången mellan vår och sommar.

För mig har midsommarfirandet ett nationalromantiskt skimmer över något gammaldags svenskt över sig. Här vill man ju fram med det gamla antika och vackra som vi har i gömmorna. Spetsdukar, blåvitt porslin och mjölkkannor med buketter....och flaggor.

För att få en vettig förklarting till var midsommarstången kommer ifrån och vad den symboliserar så får man fråga experterna. Jonas Engman, arkivchef och etnolog på Nordiska museet har koll på det meste när det gäller det svenska midsommarfirandet genom tiderna. Han säger så här:
–Midsommarstången kom sannolikt till Sverige från Tyskland under medeltiden. Kransar och tvärslå dök upp under början av 1800-talet på lantgodsen och de högre stånden. Tvärslån som bildar ett kors och kransarna kriing stammen gör att det dyker upp tolkningar om religiösa innebörder, för att inte tala om att midsommarstången skulle vara en fallossymbol med tanke på kransarna runt stammen. Det är ett önsketänkande hos en del och det är rena påhitt. Forskningsmässigt finns det inga som helst belägg för att människor associerat midsommarstången med en fallos. Däremot förknippar vi i vår tid gärna midsommar och midsommarnatten med romantik och kanske till och med erotik – men det är en helt annan historia!

Så då har vi koll på det inför helgens firande. Själv ska jag  bege mig mot Stenegården i Järvsö eller hembygdsgården i Ljusdal för att vara med och klä midsommarstången (eller majstången) och se den resas. Så hoppas vi på en god skörd!

Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet.
Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet.

För många människor markerar den början på en period av ledighet. Historiskt sett går både midsommar och midsommarstången tillbaka på ett firande i norra Europa av vårens spirande växtlighet. I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen.
Något att berätta för våra barn så kan de spana ut mot den magiska naturen under midsommarkvällen istället för att tjata om något dataspel...

Glad midsommar på er!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arkitektur | Blommor | Historia | Inspiration | Tips | Utomhus

Permalink


Fritidshus med pergola

Att ha en pergola är ju så himla fint och mysigt tycker jag, det blir ju som en liten "koja" fastän solen kan skina in. Allra mysigast är det ju om det är klätterväxter hela vägen från marken upp i "taket". Här har jag hittat en bild från Sommarnöjens fritidshus som heter Sommar 35, den går att få med pergola. Så mysigt när det är ihopbyggt med huset!

Ett av Sommarnöjens nya hus:  Sommar 35 med pergola.
Ett av Sommarnöjens nya hus: Sommar 35 med pergola.

Förra året presenterade Sommarnöjen den nya kollektionen Sommar. Nu har de lanserat tretton nya modeller av Sommar och därmed har kollektionen 27 unika sommarhus.

Sommar 35 är deras minsta fritidshus, som alltså är på 35 kvadratmeter, det har ett allrum och kök, kompakt sovrum och riktigt badrum. Den har även ett sovloft med plats för barn eller gäster.
Den har ett sadeltak utan takutsprång och obrutna skjutglaspartier ger utsikt i flera väderstreck. Viktigt att tänka på åt vilka väderstreck man vill ha utsikt....man kanske har en gränne nära som man inte vill se eller att de ska kunna se in...

Det ska gå att välja mellan tre olika planlösningar och ett nyckelfärdigt monterat hus (ett hus som är helt klart som man i princip bara behöver sätta nyckeln i låset på) kostar från 910.000 kr. Transport och markarbete offereras individuellt skriver de på sin hemsida.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sommarnojen.se

Nyckelord: Arkitektur | Böcker | Bygg | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Vinnare i SM i fågelholk 2018

Ett kul inslag på mässan Nordiska Trädgårdar är Naturskyddsföreningens tävling SM i fågelholk. Det är skolklasser runtom i Sverige som får tävla med sina skapelser och finalisterna sätts upp på mässan. Det är sedan besökarnas röster som avgör vilken som vinner. Det är alltid så kul att kolla in de här holkarna för det finns ingen ände på fantasin här. I år hade rekordmånga personerröstat på de 10 finalisterna, hela 13 357 st hade röstat och den vinnande holken fick 27 % av rösterna.
Jag gillade den som hamnade på tredje plats, Villa Villerkulla. Det huset har man ju velat bo i sedan man var barn så med en sådan här kreation kan man i alla fall ha huset i miniformat.

Guld, silver, och brons i SM-i fågelholk. Foto: Nordiska trädgårdar/Stockholmsmässan
Guld, silver, och brons i SM-i fågelholk. Foto: Nordiska trädgårdar/Stockholmsmässan

Vinnarna av SM i fågelholk 2018 korades på mässan Nordiska Trädgårdar. På förstaplats kom "Stubbstugan" av Kvinnebyskolan, klass 5B. Andraplatsen gick till "Multibjörkholken" av Sameskolan Kiruna, klass 6 och tredjeplatsen tog "Villa Villekullaholken" av Österbyskolan, klass 7B.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.nordiskatradgardar.se
www.stockholmsmassan.se
 

Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Inspiration | Mässor | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tävling | Utomhus

Permalink


Ny funkisbastu i attefallsmodell!

Baseco lanserar i dag en en snygg och funktionell funkisbastu som heter Svarttjärn. Den håller måtten för attefallshus, den är 25 m2. Verkar vara helt perfekt tycker jag! Jag har länge funderat på att skaffa en bastu vid fritidshuset, men inte sett någon som har allt det där som jag vill ha: rymlig bastudel, dusch/toalett och en relaxyta som rymmer några sköna sittmöbler. Dessutom vill man gärna ha lite större fönster så man kan njuta av naturen samtidigt. Om man bor i ett tättbebyggt område kanske man inte vill ha det men om man vet att man inte har några grannar nära så kan man ju passa på att njuta av utsikten. Perfekt också för de som har sjönära tomt!
Det stora glaspartiet i den här bastun ska bestå av härdat energiglas som håller värmen inne. Låter väldigt bra tycker jag!

Baseco lanserar en ny funkisbastu i attefallsmodell. Foto: Baseco
Baseco lanserar en ny funkisbastu i attefallsmodell. Foto: Baseco

Bastun Svarttjärn från Basecoär tillverkad av virke från Lappland. Vilken vardagslyx att slappa där!

Det går att välja fler fönster, mindre fönster eller inga alls. Priset ligger från 86 900 kr enligt deras hemsida, jag har inte räknat på vad bastun skulle kosta med just de fönstren som är på bilden.
Regler för attefallshus: Om byggnadsarean inte överstiger 25 kvadratmeter så behövs inget bygglov.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

https://www.basecofritid.se/sortiment/attefallshus/bastu/svarttjaern-bastu/

Nyckelord: Arkitektur | Bad | Bygg | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink


Wow vilken cool dörr!

Precis så tänkte jag när jag slog på en tvärnit vid Ekstrands monter på Stockholm Furniture Fair. Vilken cool dörr!
De hade den vita dörren på plats där i montern och den naturbruna har jag fotat av ur deras broschyr. Den här dörren har både attityd och designkänsla plus att den ligger i linje med det hantverksmässiga som är så trendigt nu. Ytan ser ju nämligen ut precis som näverflätning. Precis så som man minns flätade sockerskålar och väskor i näver, fast på en dörr i trä. Himla häftigt tycker jag!

Ekstrands dörr Braid 180 Foto: Annika Rådlund
Ekstrands dörr Braid 180 Foto: Annika Rådlund

Braid 180 är designad av Andreas Sture från White Arkitekter. Modellen är gjord i massiv ek, en exklusiv ytterdörr som passar både klassisk och modern minimalistisk arkitektur. Den bruna har dessutom en lite retrokänsla över sig. De ger nog huset ett fantastiskt lyft tror jag.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ekstrands.com

Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Mässor | Nyheter | Tips

Permalink


Kosta Bodas nya glasvaser på Formex

Även i Kosta Bodas monter på Formex (se förra inlägget om hur det var i Himlas monter) så var det väldigt mycket folk när de skulle presentera sina nyheter. Formgivarna var också på plats och det är förstås alltid intressant att hyra deras story och hur tankarna har gått när de har tagit fram något nytt. Frida Fjellman presenterade sin glasserie What’s Up? där hon har fortsatt utveckla sina Erik Höglund-inspirerade glasskulpturer. Hon berättade att hon valt att lyfta fram de egenskaper som hon själv går igång på – det glasiga, flödiga och lekfulla. Skapelserna är friblåsta med påklipp tidigt i processen av ett team om fem erfarna glasblåsare – varje figur, som även kan användas som vas, är därför unik och man förstår därför priset som ligger mellan 8500 och 35 000 kr.

What´s Up från Kosta Boda av Frida Fjellman Foto: Annika Rådlund
What´s Up från Kosta Boda av Frida Fjellman Foto: Annika Rådlund

– Jag tycker att det är viktigt att varje figur står för ett eget uttryck. Det är en del i estetiken men står också för ett eget värde. En väljer kanske inte den vas som är den snyggaste utan den vars uttryck tilltalar en mest, sa Frida Fjellman när hon visade upp sina nya skulpturer/vaser på Formex.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.kostaboda.se

Nyckelord: Arkitektur | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Porslin | Sovrum

Permalink


Snyggt poolhus i betong

Finja har tagit fram en övergripande arbetsbeskrivning för ett murat och putsat poolhus som kan ligga till grund för eget byggande eller för ett uppdrag till en entreprenör. Ja, själv känner jag inte direkt att jag skulle ge mig in på att mura ihop något liknande själv, men att beställa ett liknande skulle jag inte ha något i mot. Så fint med det välvda taket med mossa på!

Poolhus, gästrum, ateljé eller hemmaspa. Foto: Finja
Poolhus, gästrum, ateljé eller hemmaspa. Foto: Finja

En murad och putsad är väldgit hållbar och blåser inte omkull i första taget om man säger så. Finja brukar hela lägga ut gör det själv-beskrivningar som ska inspirera till kreativt arbete med betong och murverksprodukter på sin hemsida - spana in det om du är intresserad! Där finns både lätta projekt för nybörjaren och lite större utmaningar för den som har murat och gjutit tidigare.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.finja.se

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Bygg | Detaljer | Övrigt | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Vinnaren av Årets Möbel blev...

Växthuset Greenhouse av Atelier 2+ för Design House Stockholm har blivit utsett till Årets möbel av Årets rum 2017 med motiveringen:
”Litet nog att ha inomhus, stort nog att rymma en mindre trädgård. Vad vi ser är en helt ny möbeltypologi. Ett litet växthus, som har förvandlats till en vacker möbel med en sympatisk design som man blir glad av.

Växthuset Greenhouse designat av Atelier 2+ har prisbelönats med utmärkelsen Årets Möbel 2017 Foto: Design House Stockholm
Växthuset Greenhouse designat av Atelier 2+ har prisbelönats med utmärkelsen Årets Möbel 2017 Foto: Design House Stockholm

Atelier 2+ består av Ada Chirakranont och Worapong Manupipatpong som tog examen i inredningsarkitektur 2009 från Konstfack i Stockholm. Sedan året därpå har den Bangkokbaserade designduon formgett under sitt eget namn Atelier 2+ och ifjol lanserade Design House Stockholm deras Greenhouse, ett växthus som både är praktiskt och vackert att titta på.

Under Stockhom Design Week pryddes ett av NK:s fönster i Stockholm av denna sköna möbel. Design House Stockholm firar nämligen 25 år i år och hade under designveckan stylat alla fönster på NK med sina fina prylar.

Själva växthuset kostar cirka 5900 kr och ställningen 2000 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.designhousestockholm.se www.stockholmdesignweek.se

Nyckelord: Arkitektur | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Eva Dahlgren och Alexander Lervik har gjort glaskonst och en snygg matta

I samband med Stockholm Design Week öppnade Designgalleriet i Stockholm utställningen Dit ljuset leder – ett glaskonstprojekt av Eva Dahlgren och formgivaren Alexander Lervik. Där har ljuset fått vara inspirationskällan till både glaskonst och till mattor. Vid varje utställningsföremål finns en sk "ljuddusch" där man kan höra musik samtidigt som man tittar på föremålen. Kul grej att kika på om man är i stan.

Dit ljuset leder av Eva Dahlgren och Alexander Ervik Foto: Designgalleriet
Dit ljuset leder av Eva Dahlgren och Alexander Ervik Foto: Designgalleriet

Eva Dahlgren har specialkomponerat musik på temat ljus och tillsammans med Alexander Lervik specialdesignat handtuftade mattor i samarbete med svenska Ogeborg. En av dem ses på den vänstra bilden på golvet. Glasföremålen har tagits fram tillsammans med glasblåsare på Målerås glasbruk som hämtat sin inspiration från Dahlgrens musik. Till höger under bilden på Eva och Alexander kan man se verket "Trumsetet" som är en tolkning av olika trummor och cymbaler i olika former och färger.

Många var intresserade av mattan när jag var och kikade på utställningen, jag har dock ingen aning om vad den kostar och om den finns i flera ex, det får man höra med textilföretaget Ogeborg i så fall. Utställningen pågår till och med sista februari om man vill kika på den.

www.designgalleriet.se
www.ogeborg.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.


Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Inredning | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Ny arkitektritad stuga

Men kolla in vad snyggt! Även om de här stugorna är kantiga och svarta så smälter de in bra i naturen ändå tycker jag. Design på fjälltoppen....
Det är norska Turistföreningens (DNT) nya stuga som de kallar för Nye Skåpet. Den ligger 600 meter över havet vid Lysefjorden, öster om staden Stavanger. Nye Skåpet består av en huvudstuga med gemensamma rum och kök samt mindre rum med totalt elva bäddar. Dessutom finns det fem separata stugor, (om man skulle vilja besöka stället). Stugona hyrs ut till vandrare och andra som vill få en naturupplevelse i Norge. En av de mindre byggnaderna är en bastu och en specialbyggd dusch utomhus. Istället för elektricitet används gas och vedeldning.
Även om det kan anses som spartanskt av vissa så ger husen verkligen en lyxig känsla tycker jag. Kanske ett ställe att åka till om man vill ha inspiration till en egen stuga? Eller så kontaktar man arkitekten om man vill bygga en likadan.

Stugan Skåpet Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT
Stugan Skåpet Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

De mörka stugorna smälter väl in i landskapet och det finns gott om stora panoramafönster så att man kan beundra den vackra utsikten. Det vore inte helt fel att ha en egen stuga på en fjälltopp! De här ligger i området Lysefjorden i Norge. Stugan är ritad av Koko Architects

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.visitnorway.se

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Nyheter | Övrigt | Tips | Utomhus

Permalink


Nytt fristående uterum

Fler och fler villaägare satsar på uterum för att förlänga utesäsongen, dessutom så får man ju ett extra rum att använda på ett billigare sätt än att bygga ut. I fjol lanserade Skånska Byggvaror fristående uterum och i år lanserar de ytterligare ett, i modern stil. Rummet har liggande panel och är utan en tydlig fram- eller baksida, detta gör förstås att det är extra lättplacerat. Jag har varit till Skånska Byggvaror i Barkaby men då hade de inte det här uppställt för det är nu helt nytt i sortimentet. Ser snyggt ut i alla fall och ska man bygga ett uterum så kanske en sån här färdig modell kan vara lösningen om det passar till huset. Mät noga innan så man vet att man får plats med det som man har tänkt sig.

Längtan - Skånska Byggvaror
Längtan - Skånska Byggvaror

Uterummet Längtan från Skånska byggvaror lanserades vecka 18 och kostar från cirka 60 000 kronor. Rummet finns i storlekarna 14,7 kvm och 23,9 kvm.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Aritco - en hiss för privata villan

I samband med Stockholm Design Week lanserade den svenska hissproducenten Aritco en hiss för det privata hemmet. Hissen går att få i 2-plans upp till en 6-plans variant. Ganska glassigt att åka hiss upp till sovrummet tycker jag... Även om den ska vara lättmonterad så är det kanske inte helt lätt att placera in den i en befintlig villa, i så fall kanske man får ta bort trappan. Men om man ska bygga nytt...då kan man utgå från hissen som huset hjärta och bygga resten runtom. Hissen kostar säkert en bra slant men jag kan tänka mig att villan stiger kraftigt i värde om den finns installerad. Perfekt om man vill bo kvar i sitt hem även när man är gammal och inte längre kan gå i trapporna. Även en bra lösning för den som vill imponera.. Hissen går att få i ett flertal olika färger och glaset finns i olika toningar och dekoren på insidan kan man också välja.

Aritco Home Lift Foto: Annika Rådlund
Aritco Home Lift Foto: Annika Rådlund

En villahiss kan vara en bra investering om man vill bo kvar i sitt hem även på ålderns höst. Bakom hissens design står formgivaren och uppfinnaren Alexander Lervik. Hissen visades upp för första gången under designveckan i Stockholm, på varuhuset NK.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.aritco.com

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar

Permalink


Veckans favorit - Snygga posters med Sverigemotiv

Trots att jag inte varit ett jättefan av svartvit inredning, så är det ändå vissa delar av den stilen som tilltalar mig. Grafiska print och tapeter är ett par exempel. Nu har jag hittat en sajt på nätet som gör prints att olika kända byggnader och broar i Sverige. Det står även med fakta om arkitekt och byggnadsår, det gillar jag. Man blir även lite allmänbildad på köpet...Jag har ju under mina år som journalist skrivit en del om just olika byggen och broar. Bland annat Crusellbron i stål i Finland, Fridens kapell i Helsingfors för att nämna ett par i mängden. Det är ju något fascninerande över stora byggen tycker jag, både allt arbete som ligger bakom och hur tiden och tekniken påverkar arkitekturen.
På sajten Sverigemotiv.se finns allt från Globen till det så kallade Läppstiftet i Göteborg. Kul present till någon från personens hemstad, eller till någon nyinflyttad.

Kaknästornet, Långe Jan, Feskekôrka, Turning Torso och Läppstiftet / Svenska Motiv
Kaknästornet, Långe Jan, Feskekôrka, Turning Torso och Läppstiftet / Svenska Motiv

Posters med olika motiv från kända svenska byggnader, sreentryckta i 50×70 format på 170g kvalitetspapper. 499 kr/st hos Sverigemotiv.se, ram ingår ej.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Detaljer | Inredning | Nyheter | Tips

Permalink


Coola och lite maskulina inredningsdetaljer från Buster + Punch

Londonarkitekten och industridesignern Massimo Buster Minale startade sitt egna designmärke Buster + Punch 2013. Hos honom kan man verkligen hitta udda men väldigt coola inredningsdetaljer, att han är ett stort musik-, motorcykel och metallfan går inte att ta miste på. Jag har nyligen kikat in i butiken Buster & Punch på Östermalm i Stockholm, men de finns även på webben. Kolla in dörrknopparna och strömbrytarna, de går inte av för hackor kan man säga.

Buster + Punch strömbrytare, dimmer, värmeljushållare, handtag och belysning Foto: Annika Rådlund
Buster + Punch strömbrytare, dimmer, värmeljushållare, handtag och belysning Foto: Annika Rådlund

Julklappstips! Strömbrytare, dimmer, handtag, belysning mm från Buster + Punch. Finns i deras butik i Stockholm eller på busterandpunch.com.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arkitektur | Belysning | Detaljer | Elektronik | Inredning | Nyheter | Övrigt | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Passa på att kika in i en nybyggd villa på Hem & Villamässan!

En nyhet på Hem, villa & bostadsrätt-mässan 8-11 oktober i Stockholm är att man kommer att kunna gå in i ett platsbyggt 158 kvm stort hus från Hjältevadshus. Husets delar kommer att fraktas in i mässhallen och sättas ihop på en dag. .

Husmodellen heter Sober 158 High och har veranda, spröjs och liggande panel som tillval och det är designern Jan Rundgren som har handplockat husets alla tillval och material, och han kommer att inreda det med möbler från Mio. Spännande! Där ska jag absolut kika in! Om du inte har möljlighet att gå så håll utkik här på bloggen, här kommer jag att lägga ut bilder på huset och mässsan.

Om man är intresserad av att köpa huset kan man lägga bud direkt på plats. Om man är på jakt efter något mindre kan man också kika in i ett antal fina Attefallshus från Lövångers Bygg, Attefallsspecialisten och Leva Husfabrik. Hoppas vi ses i vimlet!

Hjältevadshuset Sober 158 High
Hjältevadshuset Sober 158 High

Detta är första gången någonsin ett helt hus byggs inne i mässhallen, oktober kommer ett 158 kvm stort hus från Hjältevadshus kommer att byggas upp på Hem, villa & bostadsrättsmässan på Stockholmsmässan.

stockholm.hemochvilla.se
hjaltevadshus.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Detaljer | Hus | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tips

Permalink


Hemmet som 2 miljoner svenskar vill ha

Genom att analysera 200 miljoner klick (!!) och 86 000 bostadsobjekt har Hemnet, tillsammans med arkitektkontoret Tham & Videgård, skapat hemmet som flest svenskar vill ha. Resultatet är ett 120 kvadratmeter stort hus på en och en halv våning med fyra rum och ett stort kök. Utifrån ser det här hemmet ut som en korsning mellan en faluröd stuga och en funkislåda – två hett efterfrågade hustyper på sajten. Jag tror egentligen inte att en faluröd funkislåda är vad folk vill ha, men det blev resultatet av analysen.

Tanken med Sveriges mest eftersökta hus stannar inte på ritbordet, utan ambitionen är att huset ska byggas i verkligheten och just nu pågår diskussioner med byggföretag som visat intresse för hur huset ska kunna förverkligas.

Hemnet hemmet  som 2 miljoner svenskar vill ha
Hemnet hemmet som 2 miljoner svenskar vill ha

Förutom att analysera vilka bostäder som klickats mest har bilderna på hemmen studerats på djupet. På det sättet har Hemnet tagit reda på vilken interiör besökarna föredrar. Resultatet av bildanalysen visar att svenskarnas favoritfärg på väggarna är vit, att trägolv är populäraste golvtypen och att sten är materialet som gäller för bänkskivan i köket. När det kommer till köket ska planlösningen tillåta social samvaro och i vardagsrummet står helst en grå soffa, gärna intill en eldstad. Allt detta återspeglas i HemnetHemmet. Det faluröda huset är en kub med en bågformad träpanel som för tankarna till traditionell snickarglädje. Övervåningens indragna terrass är flexibel på så sätt att det finns möjlighet att bygga om den till ett extra rum, till exempel om familjen växer.


Så vill svenskarna helst bo:
Yta: 120 kvmbr
Antal våningar: 1,6br
Antal rum och kök: 3,8
Antal badrum: 1,6
Antal duschar: 1,06
Antal badkar: 0,7
Antal balkonger & terrasser: 0,95
Antal eldstäder: 0,54
Pris: 2 774 021 kr
Väggfärg: Vit
Färg på soffa: Grå
Golv: Parkettgolv i trä
Planlösning kök: Öppenbr> Skåpluckor i kök: Vita
Bänkskiva i kök: Sten
Ytskikt badrum: Kakel, både golv och väggar.

Här kan man ju reflektera över priset, jag tror att de flesta skulle vilja betala mindre än 2,8 miljoner för ett hus. Men det här är kanske den prisklass som är den mest klickade på.

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Inredning | Nyheter | Vardagsrum

Permalink


Gratis arkitektrådgivning!

Ola Andersson, arkitekt och grundare av Andersson Arfwedson, startar nu en ny kostnadsfri service för att höja nivån på det privata byggandet och arkitekturen i svenska hem. Projektet heter Hej arkitekt, och syftet är att privatpersoner ska kunna få arkitekthjälp för att bygga på ett säkert och kvalitativt sätt. Det är ju så att kostnader och tidplaner lätt kan rusa iväg när ett hus ska byggas om eller om ett nytt hus ska byggas, och det vill alltså den här arkitektbyrån råda bot på. De menar att det inte bara är byggjättarna och de stora offentliga beställarna som har arkitekthjälp som ett privilegium och att det ligger i hela samhällets intresse att även privatpersoner kan bidra till vår byggda miljö på bästa sätt. Hör av dig till dem tycker jag, om du har några funderingar.

Andersson Arfwedson startar gratis arkitektrådgivning
Andersson Arfwedson startar gratis arkitektrådgivning

Andersson Arfwedsons nya projekt att bjuda in privatpersoner till gratis rådgivning för att öka säkerhet, kvalitet och arkitektonisk nivå i våra hem pågår fram till hösten 2015 och kallas ”Hej Arkitekt”. www.hej-arkitekt.se

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Bygg | Nyheter | Tips

Permalink

Rabothyttan- en fjällstuga utöver de vanliga (5 februari 2015), Ny ytterdörr med stort fönster i formen av en siffra (18 januari 2015), När drömhuset blir verklighet (2 januari 2015), Så här fint var det inne i attefallshuset (7 oktober 2014), Boendetips OCH chokladfrossa på Hem- och villamässan 2-5 oktober (28 september 2014), Höjdpunkterna på Hem & villa - mässan i oktober (13 september 2014), Botaniska tapeter för dig som gillar gamla skolplanscher (19 juni 2014), Ännu ett Attefallshus (15 juni 2014), A-hus nydesignade villor ska ge mycket hus för pengarna (2 maj 2014), Fiskarhedenvillan - energisnålt hus i sten (13 februari 2014), 25 kvm utan bygglov (31 januari 2014), Arjan sauna - bastu framtagen av Arja Saijonmaa (7 november 2013), Arkitektritad friggebod (18 juni 2013), Nespressos nya maskin ”U” (23 augusti 2012), Snygga bord till altanen av lastpallar! (5 juni 2012), Katrin Branke har gett ut en bok om Feng Shui! (26 februari 2012), Nytt lyxhotell på Norrmalmstorg (1 december 2010), Alvars verkstad (7 juni 2010), Savoy är sig likt (3 juni 2010), ALA (31 maj 2010), Helsinki love (24 maj 2010), Helig renovering (20 maj 2010), Hemma hos! (5 maj 2010), Hoppsan Haga! (9 april 2010), Japansk skönhet (26 mars 2010), Tomtar på loftet och tomater på taket (9 mars 2010), Hemma hos Tony & Tina (18 januari 2010), Hamburghus (13 januari 2010), Inspiration (15 december 2009), Tändstickshus (5 december 2009), Julshopping i NYC! (1 december 2009), Hett med råa träytor (11 november 2009), Per-Albin är min dröm! (6 november 2009), Cross Water (4 november 2009), Basic & Ugo (4 november 2009), Funkis i Södra Ängby (19 oktober 2009)

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Nyckelord
Arbetsrum | Arkitektur | Bad | Badrum | Balkong | Barn | Belysning | Besök | Blommor | Böcker | Bostäder | Butik | Bygg | Detaljer | Ekonomi | El | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Golv | Historia | Hotell | Hus | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Kakel | Klinker | Kök | Ljud | Ljus | Mässor | Mat | Nyheter | Övrigt | Porslin | Presenter | Privat | Prylar | Sovrum | Tapet | Tävling | Textil | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

2018
November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2017
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2016
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2015
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2014
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2013
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2012
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2011
December | November | Oktober | September | Augusti | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2010
December | November | Oktober | Juli | Juni | Maj | April | Mars | Februari | Januari

2009
December | November | Oktober | September

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår