AoB Bloggen med Annika Rådlund

Vi testar Ahlgrens och Turkisk Peber-glass och får SMS från glassbilen!

Nu går det att få ett SMS när glassbilen kommer nära bostaden! Påminnelsen kommer en kvart innan bilen, perfekt, då hinner man plocka fram glasspengarna och stå beredd! Vi på redaktionen har testat tre av årets Hemglassnyheter.

Turkisk Peber har kommit tillbaka med ny form och förbättrad smak, vaniljgräddglass på pinne med salmiaklakritsfyllning, lakritsöverdrag och krossad Turkisk Peber. Den glasslådan försvann snabbast ur frysen, så det betyder att den var den mest populära av de tre sorterna vi provade. Den var lite saltare än vad lakritsglassar vanligtvis brukar vara, så gillar man saltlakrits blir nog Turkisk Peber en favorit!

Sveriges mest köpta bil-Ahlgrens blir nog inte Sveriges mest köpta glass. I alla fall inte hos vuxna.Den är alldeles för tam i smaken och det gröna kletet på toppen ser mest ut som en godisbil som någon sugit på och sedan kört över med bilen.

 Mega Hit Apelsin består av vaniljgräddglass med apelsinsås, överdragen av apelsinsorbet. Den var supergod och fräsch. En glass med sommarsmak!

Min journalistkollega Marie testar Ahlgrens struten. Hon säger att det inte är hennes favorit, medan hon slickar av pappret...
Jag testar Mega Hit Apelsin, den går hem hos mig. Fräsch glass som inte är för söt eller för stor.

Hemglass går det att på en karta via GPS, följa var närmaste Hemglassbil befinner sig och hur den förflyttar sig i området. Det också möjligt att söka tidpunkt och plats bland glassbilens 150 000 stopp i landet. En ny SMS-tjänst gör det sedan möjligt att få ett meddelande cirka 15 minuter innan glassbilen stannar vid det stopp som angivits på hemsidan.
Hemglass SMS-tjänst

Såhär målande beskriver min arbetskollega Daniel glassen Turkisk Peber; 
"En första tugga och jag är lycklig. Det smakar precis som jag kom ihåg och en smak jag har längtat efter. En kraftig saltlakrits med mjuk vanilj. Efter någon tugga kommer man dock ner till en lakritsstång, som jag upplever som för mycket. Jag gillar lakrits, men nu är det mer godis än glass. Vilket tyvärr drar ner betyget. Lyckligtvis så är den sista biten utan lakritsstången och jag får njuta de sista tuggorna! Varför stoppar de in en tjock lakritsstång, samtidigt som det har valt att producera glassen i en smalare form med mindre vaniljglass? Synd!"
 

Permalink


Tantiga lampor är inne!

Min Moster hänger i taket! Uttrycket väcker kanske tanker som; Kan hon trolla som Harry Potter? Har mostern skrattat så att hon fått skrattbubblor i magen och svävat upp i taket? Har någon stackars släkting avslutat sina dagar? Har någon fastnat i takfönstret? Nej då, det är inte så avancerat som det låter.Det är Lamp Gustafs lampserie Moster som det handlar om. Årets absolut tantigaste lampnyhet.

Man kan bara ana hur många tusentals lampor av liknande modell som har hamnat på tippen under senaste tjugo åren. De har ju varit så himla ute. Dessutom skrymmande i förrådet. Jag ser framför mig gamla skärmar i vinrött eller gammelrosa, som med tiden fått sig några smällar och tappat formen... och med hopplöst omodernt. tyg. Men se här vad snyggt när de nu kommer i nya färger!

Förr var det många som kunde klä om den här typen av lampskärmar men idag är det inte många som har varken tid eller färdighet till det. Min kompis Åsa som är tapetserare gör det säkert i en handvändning men för alla andra som gillar den här stilen och de nya färgerna finns LampGustaf.
Upp i taket med Mostern, sätt henne i fönstret eller ställ henne på golvet. Njut av den varma färgen som fyller rummet!

 

Moster finns i sex olika kulörer. Moster, takskärm 1725 kr, golvskärm 1090kr, bordskärm 275 kr.Till Golvskärmen rekommenderar LampGustaf lampfoten Georgia 1275 kr. Till Bordsskärmen rekommenderar LampGustaf lampfoten Nashville 415 kr.

LampGustaf

Permalink


Gammeldags loft - där både jag och tomtarna vill bo!

Har du tillräckligt med takhöjd  men lite utrymme i övrigt, då är ett loft det ultimata. De här är det snyggaste jag har sett på marknaden. Modellen heter Gammeldags loft och det är Loftdesign som tillverkar dem. De kommer att vara med i programmet Sofies änglar på kanal 5, och eventuellt i Bygglov. Företaget har även fått förfrågan om att komma till London och bygga sina produkter.
Kunderna får loften  precis så som de vill ha det vad gäller form, utseende, antikbehandling och annat. Deras modernare varianter har infällda lampor som lyser upp området under. Deras takfästen är överdimensionerade och ska hålla för flera  hundra kilo, de är av samma typ som används till infästning av balkonger.
De säljs även som byggsatser, för de som är lite händiga. När det är monterat och klart är det bara att kolla om tomtarna flyttat dit. Har du tomtar på loftet?

Gammeldags loft från Loftdesign. Montering och prisuppgifter efter besiktning. Byggsatser från 3 990:- Spotlights från 1290:- Stegar från 1290:- Räcken från 690:-
Loftdesign

Permalink


Dekorera väggen med gamla fotografier!

Så här fint går det att göra med gamla fotografier, teckningar och skisser! Om man har många bilder man vill sätta upp kan det vara bra att prova att lägga dem på ett bord först, för att organisera dem, innan de sätts upp på väggen.
Själv har jag mani på att spara bilder ur olika tidningar, de skulle också göra sig fint på en vägg. Problemet är att jag har så många bilder att det skulle säkert gå att tapetsera ett helt rum med dem....
Finast är att begränsa området till en del av en vägg eller att välja en vägg som behöver livas upp. Det är fint om det känns sammanhållet och inte så utspritt. Låt fantasin flöda och dekorera med bokmärken, fotografier eller andra små minnessaker, för att ge rummet en extra personlig prägel.

Gamla fotografier pryder en vägg ovanför ett gammalt pottskåp. Lampor, väska, och hårrullar från Rusta. Skisser med ballerinamotiv, ballettskor och fotografier pryder en väg på Lexingtons showroom i Stockholm. Foto: Annika Rådlund

Permalink


Vackraste dukningen från Villeroy & Boch och designstolar med svikt!

Under Stockhom Fashion week presenterades Villeroy & Bochs nya tallrikar. Alla stannade till vid det uppdukade bordet för att titta på de vackra tallrikarna. Stora, fyrkantiga fat med ljuvligt sommarmönster med inslag av guld. Assietterna var i samma stil, men hade en annan blomma och en fjäril. Huvudrättstallrikarna var stora, så det krävs att man har plats i köksskåpen. De är i och för sig så fina att det är synd att ställa undan dem. Placera ett fat på bordet för sommarens frukt och bär!
Ovanför bordet hängde lampan Leaf Lamps från Green furniture Sweden. Bladverkets stam och grenar är gjorda i björk och grenarna har kilformade ändar som monteras ihop utan lim. Löven är tillverkade av oblekt ullfilt som släpper igenom ett mjukt och behagligt ljus.
Matsalsstolarna med svikt är också från Green furniture Sweden och de är designade av Johan Berhin. Förutom att stolarna är superläckra i den gröna färgen så är de även miljövänliga. För varje träd som huggs ner planteras ett nytt. Stolarna går att stapla på varandra och finns i flera färger. Jag föll för hela konceptet med gröna stolar, grön bordsduk, lila servetter och porslin med grönt och lila. Grönt är skönt! 

Stolarna, Stack C från Green Furniture living, kostar 3495kr/styck för björk, valnöt eller ek och 3995 kr/styck för svart eller grönbetsad ask. Lampan Leaf Lamp, som vann Green furniture award förra året, kostar 11 995 kr och är designad av Peter Schumacher f rån Australien. Den finns även som golvlampa. Bordet med benbockar i massiv björk kan vikas platt. Benbockar med glasskiva 9995 kr. Bordet går även att beställas med en massiv björkskiva. Villeroy & Boch porslin finns i handeln i höst. Prisuppgift saknas.
Green furniture Sweden
Villery & Boch
Polhem PR visade dukningen

Permalink


Klippa gräset med en hårtrimmer?

I går var jag och testade Bosch nya verktyg. Jag lyckades varken göra några träsniderier eller såga mönster i någon trästock. Jag är nämligen livrädd för motorsågar. Men jag vågade mig fram och höll i verktygen, när de var avstängda. Motorsågen var lätt och hade ett greppvänligt handtag. Kändes inte alls som den tunga maskinen vi alltid haft hemma. Min pappa var skogshuggare som ung, men jag kunde tyvärr inte glänsa med några konster inför Boschsförsäljarna. Dock kunde de se mig briljera med den lilla grästrimmern! En perfekt liten apparat som var lika lätt att köra som en hårtrimmer. Vips så var gräset borta! Höll den dock på en armlängds avstånd så att jag inte skulle råka kapa av mig håret.  Den kan användas för att ta bort gräs på små kanter eller mellan plattor, där gräsklipparen inte kommer åt. En annan fiffig maskin var en grenkapare som de kommer att lansera i höst. Den har en liten klo som ska läggas kring grenen så att den hålls fast, och sedan sågar bladet av den. Det gör att det är lätt att sträcka sig upp och såga där man inte når att hålla fast själva grenen.
Själv har jag stått och handsågat grenar tidigare, med en fogsvans. Det måste erkännas att det känns ganska förlegat och att även jag måste investera i lite smarta verktyg för att göra trädgårdsarbetet lite enklare, och roligare.

Grästrimmer Isio, ca 899 kr. Grenkapen Keo ca 999 kr (lanseras i slutet av sommaren). Motorsågen Ake 30Li  kostar 3999 kr.
Bosch

Permalink


Japanskt tehus som friggebod!

Den här friggeboden är verkligen något utöver det vanliga! Inspirationen till friggeboden Kyoto kommer  från japanska tehus . Arkitekten SAR/MSA Ola Torrång, som bland annat designat typhusen Det sagolika och Det gåtfulla huset har nu tagit fram den här fantastiskt mysiga lilla boden. Det pyramidformade taket kröns av av en öppningsbar kupol vars schaktväggar är klädda med spegelglas som reflekterar solens strålar in i rummet. Häng upp en kristallampa eller kristallprisma i taket för att få regnbågens hela färgspektra på innerväggarna.
Byggnadsarean är 12 kvadratmeter plus skyddande entrétak på 3 kvadrat. Tack vare en genomtänkt planering ryms 4 sängplatser, matbord, 2 meter köksinredning, garderob samt 1,4 meter läsbord alternativt wc och dusch. Det måste vara otroligt mysigt att sitta vid bordet under glaskupolen och dricka te och titta upp mot stjärnorna!
Kyoto levereras både som byggsats och nyckelfärdigt med el– och VA-installation Tillverkare är Totabodens Bygg i Småland samt Tomoku Hus AB i Insjön.

Bungalowstugor
K
yoto prislista

 

Permalink


Renovera kranen - på egen hand!

Med en instruktionsvideo på ett par minuter nätet är det nu möjligt att fixa små fel på kranen själv. FM Mattsson lanserar nu en kranskola på nätet som förklarar hur man gör. Det är som sagt rätt irriterande med en droppande kran, men det kan ändå kännas lite töntigt (och dyrt) att ringa en rörmokare för att få det åtgärdat.
För vissa åtgärder behövs ett specialverktyg för att komma åt insattsen eller för att skruva loss nätet i kranens öppning. Nyckeln följer med FM Mattsons kranar  men de finns även att köpa hos deras återförsäljare. Risken finns att man slängt eller tappat bort den sedan kranen köptes...
Det finns tolv instruktionsfilmer utlagda på näter och de är mellan en och en halv minut till fem minuter. I juni kommer de att mobil anpassas så att man lätt kan se videon i mobilen medan man mekar med kranen. Filmerna handlar om hur man åtgärdar droppande pip eller trög spak på en blandare, svag eller ojämn stråle, läckande diskmaskinsavstängning, byte av manchettpackningar, läckande blandarhus, droppande pip eller trögt avstängningsvred, underhåll av termostatblandare, maximera temperatur och flöde, kalibrera temperaturen, byte av pip på köksblandaren och hur man tar bort kalkfläckar. Specialverktygen som kan behövas kostar mellan 20-50 kronor.
När kranen är fixad kan du få den skinande blank genom det här tipset: Blanda en del tolvprocentig hushållsättika med fyra delar ljummet vatten och torka av kranen, eftertorka med en ren fuktad trasa. Voilá! Nu kan du spegla dig i glansen!

Garda kranarna är utrustade med Eco flow som reglerar vattenflödet och Soft closing är en funktion som gör att kranen stängs med en anings fördröjning utan att påverka vattenförbrukningen. Man slipper smällar i rören som det gör att  livslängden ökar på både kranar och rör.
Garda II cirkapris 2 620 kr, ,med avstängning 3100 kr. Garda cirkapris: 1 795, med lyftventil 2 325 sek. 
FM Mattsson 
K
ranskolan

Permalink


Gaggenau- en sportbil i köket

Under våren öppnade Gaggenau ett nytt showroom i Stockholm. Lokalen har utrustats med Gaggenaus toppmoderna hushållsapparater, de flesta är integrerade och aluminiumet glänser i kapp med det svarta. Den främsta nyheten är den zonlösa induktionshällen CX 480, ör det möjligt att fritt placera och flytta matlagningskärl i alla storlekar över hela hällen. Upp till fyra kastruller, grytor eller stekpannor kan användas samtidigt. Kärlen identifieras automatiskt och värms bara upp där de är placerade. Om kärlet flyttas identifierar hällen den nya positionen och fortsätter att ge värme där. 

De har även kommit med en ny flashig ventilationslösning för tak. Det är ett modulsystem med både fläkt och lampor,  som därför kan anpassas efter kökets behov. Det ser ut som flera aluminiumrutor som kan utökas med flera om man behöver ha fläkten över ett större område. Passar bra ovanför en köksö till exempel.

En annan nyhet är Vinklimatskåpet RW 424 som har två klimatzoner med separata konstanta temperaturer på 5 °C till 20 °C och två luftfuktighetsnivåer som ger perfekt luftfuktighet. Eftersom det går att ha två olika temperaturer i skåpet kan man lagra vitt vin i den ena halvan och rött vin i den andra. Sedan finns även en hylla som är till för flaskorna som snart ska serveras.

Exklusivt och dyrt. Det är som Magnus Falk från Gaggenau sa; Gaggenau är mera Porsche än Skoda.

 

Gaggenau
Se Gaggenaus snygga online showroom här

Permalink


Change by DANISH FORM

Det är härligt med inredningsprylar som man själva kan vara med och designa! Med CHANGE by DANISH FORM är det lätt som en plätt att skapa något eget. Change kan användas som en fönsterbräda, kryddhylla, bokhylla, parfymhylla, bricka, bildram eller spegel. Den är stilren och med ett utbytbart mellanskikt är det enkelt att själv sätta dit en bit tapet, bildcollage, fotografier, ritningar, presentpapper, konst, recept, tyg, kärleksbrev eller teckningar. Använd glasskivan som mall och skär ut motivet med en skärkniv.
Change är uppbyggd av moduler som kopplas samman och längden kan justeras på millimetern. Om man spiller vatten på den är det bra om man torkar bort vattnet så att det inte rinner in och förstör motivet.

Den danska designern Marianne Eilers Bischoff som grundat Danish Form har formgivit och utvecklat Change och hyllan går att beställa på deras hemsida.

 

 

Permalink


Jag är ett Lisa Bengtsson fan!

Jag har blivit kär i Lisa Bengtssons taxmönster Tillsammans. Nu vill jag ha den guldiga tapeten på en vägg i vardagsrummet och de blå kuddarna i min myshörna i köket!
Mina föräldrar har haft två taxar och de var verkligen något speciellt, grabbarna hette Kolis och Tuff och jag kan bara tänka mig hur tuffa de skulle ha sett ut i en prickig fluga eller i en leopard cape. Lisa Bengtssons taxar har alla olika namn och olika utstyrslar men grundbilden är densamma. Hon har utgått från ett foto som hon köpte på ett loppis. Det är det jag alltid har sagt, loppisar är guldgruvor! 
Tillsammans passar väldigt bra ihop med hennes tidigare mönster Mademoiselle (kvinnan med rosor), Sir Harald (mannen och hästen) och Baronessa (de stora rosorna). Medaljongerna i det nya mönstret gör att det på avstånd ser ut som vilken vanlig medaljongtapet som helst, men på nära håll upptäcker man taxarna. Underbart!

Söta Lisa Bengtsson i sin studio. Tapeten Tillsammans 850 kr/rulle med 10 meter. Kuddar med taxar; 360kr, 440kr och 940 kr. A3 affischer 199kr/st, A4 vykort 12-pack 899 kr. Rädda barnens affischer; 1250 kr för 6st A4 och 1200 kr för 70x50cm.

Permalink


Låt Humlen blomma inomhus!

Humlen blommar på högsommaren och enligt mig är det den bästa tiden på året. Den ljuvliga svenska sommaren är så vacker med sin grönska och friska luft och det är den tid jag uppskattar allra mest.
Vid mitt torp växter det humle på sommaren, den slingrar sig upp på en spalje bredvid uteplatsen. När jag sitter där och tittar på bladen i kvällssolen så brukar det kännas som om jag sitter i en trädgård vid Medelhavet, där grönskan består av vinrankor.
Örten har en lugnande verkan och två matskedar humleblommor i hett vatten blir ett rogivande kvällste. För att hjälpa sömnen ytterliggare kan man lägga torkade humleblommor i kudden. Om du inte vill vänta på att den storbladiga växten ska blomma i trädgården, låt den blomma inomhus! Bantie har ljuvliga tyger i grönt och grått som heter Hops (Humle på engelska) och Ljungbergs textil har tyget Humle som Ernst Kirchteiger har ritat.

Permalink