AoB Bloggen med Annika Rådlund

Semesterläsning

Precis som för många andra är läsning ett av mina stora semesternöjen. Under veckan i Italien läste jag Alex Schulman - Skynda att älska, Mia Skäringer - Dyngkåt och hur helig som helst och Per Hagman - När oksulder kysser. Hann inte helt klart med Micael Dahléns Nextopia, men snart så...

När jag hittat en bra bok vill jag bara läsa. Från pärm till pärm så fort det går. Kan helt glömma bort mitt sällskap och tiden. Härligt att få fly verkligheten en stund!

Kan rekommendera dem allihop, trots att de är väldigt olika. Förhoppningsvis hinner jag med ett gäng till innan sommaren är slut. Vad läser du?

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Privat | Tips

Permalink


Nygammal favorit

av: Mumlan Nyhlin

Vi kommer närmare och närmare ett nytt kök. Igår beställde vi bänkskiva. Jag vill gärna behålla lite av 50-talskänslan i köket, men samtidigt få det att kännas nytt, fräscht och 'vi'. Och självklart ombonat.

Sigvard Bernadottes klassiska mönster virrvarr i form av laminatskiva fick bli det symboliksa tidsbandet tillbaka till husets ursprung. Fastigheten är k-märkt, exeptionellt tidstypisk, och uppförd 1951. Virrvarr kom till 1958, började produceras 1960 och hade sin storhetstid under mitten av 60-talet. Perfekt!

Mönstret ingick i en serie och fanns i var mans hem i form av köksbord, bänkskivor, stänkskydd, skärbärdor och fönsterbrädor. Perstorpsplattan, som den kallades tack vare sin tillverkare, ritades alltså av designprinsen Sigvard Bernadotte och en kollega till honom. De fick 200 kronor för mönstret, som på den tiden var ganska vågat.

1991 lade Perstorp ner tillverkningen och Sigvard sa då till Dagens Industri,

'Jag hade ett mycket dåligt kontrakt. Men det berodde på att jag var nybörjare och någon affärsman har jag aldrig varit. Jag har varit konstnär och det har jag haft mycket roligt av'

Plattan nyproduceras nu och vi har lyckats hitta den i ett par olika färgställningar. Vi valde en lite ovanligare variant med ljust blå botten med grått mönster (hittade tyvärr ingen bild). Kommer bli fint till det i övrigt ganska vita köket vi beställt.

Håll utkik, resultatet lär visas här i bloggen!

Av: Mumlan Nyhlin

Nyckelord: Bygg | Historia | Kök

Permalink