AoB Bloggen med Annika Rådlund

Tält som ser ut som en gammal Volkswagen- buss!

Oavsett om man ska tälta hemma på gården eller på någon camping - så får man garanterat uppmärksamhet med det här tältet. Jag såg det för första gången på en bilfirma i Helsingfors när jag var där och gjorde ett reportage. Det kostade 400 euro där och sen har jag kollat upp det ett par gånger på nätet. Runt 3000 kr verkar man få punga ut för det i alla fall. Tror inte att det är något ultimat "fjälltält" men funkar säkert jättebra i andra sammanhang. Högre takhöjd än normala tält (det är i samma storlek som en folka-buss) och dessutom så behöver man inte irra omkring på campingen och undra vart tältet är...det går inte att missa.

Garanterat festivalens eller campingens roligaste tält! Officiellt licensierat från Volkswagen i verklig Folkabuss-storlek. Rymmer fyra vuxna. Finns i rött och grönt. Jag har nämnt det här tältet en gång förut men nu har jag hittat det på en svensk sida, det kostar 2995 kr hos Coolstuff (men såg att det var tillfälligt slut nu - men det finns säkert fler som säljer dem, och så kanske de får hem fler snart)

Coolstuff

Nyckelord: Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Kantstött arvegods bredvid kaffemaskinen

Vi går ifrån det avskalade, hotell-loungemiljöerna är definitivt ute, enligt Maria Torén projektchef på Hem & Villa-mässan. I stället får vi en mix av supermodern design blandat med 1700-talsromantik. Återvunnet och kantstött arvegods tar plats jämte senaste kaffemaskinen i särskilt utvald färg. Allt vill vi kunna sätta vår personliga prägel på, om det så handlar om fönster eller handfat. Eftersom jag alltid samlat på prylar som jag gillar och sällan eller aldrig köpt moderna möbler så passar den här trenden mig utmärkt. Det ska bli spännande att få se vad de dukat upp på utställningsytorna på Hem och villa-mässan i höst.

Årets temafärg på Hem & Villa-mässan är smaragdgrönt. Hem & Villa, Sveriges största boendemässa med inspiration för hela hemmet, går i Stockholm 3–6 oktober och i Göteborg 24–27 oktober. Utställarna bjuder på tips och råd inom inredning, kök, förvaring, bad, vvs, energi, nybyggnation, el, design, spa & pool samt hemelektronik. Parallellmässa är Mitt kök i Göteborg.

Hem och villa

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Vinkaraff med isolerande fodral från Eva Solo

Ja, det är ju aldrig snyggt att ha en hel vindunk på bordet. Det är förstås snyggare att hälla över det i en karaff. Själv har jag antika glaskaraffer som jag tycker är fina. Men om det är varmt ute så är de inte optimala för till exempel rosé- eller vitt vin. Det danska företaget Eva Solo som är kända för sina neopreneinklädda termosar har nu även kommit med den här vinkaraffen. Funkar förstås också för saft och juice.

Snygg vinkaraff från Eva Solo. Karaffen är lätt att fylla på och den passar de flesta kylskåpsdörrar. 395 kr hos Designonline.se

 

Designonline

Nyckelord: Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Odla egna örter på köksbänken

Fiskars KitchenGarden är en odlingslösning med LED-belysning där kryddor och örter hålls färska och tillåts att frodas i en kontrollerad miljö. Om man köper favoritkryddorna i affären och placerar dem i KitchenGarden så ska kupan skydda växterna mot uttorkning utan några brummande vattenpumpar. Fyll sedan på med vatten, slå på LED-ljuset och stäng kupan. KitchenGarden är utvecklad för att hålla förodlade växter fräscha, men för den inbitne inomhusodlaren finns alla möjligheter att följa växten från frö till mogen planta.

Fiskars KitchenGarden kommer i två modeller, Basic och Premium. Basic-versionen har en LED-stav med vitt ljus vilket skapar ljusförhållanden som passar alla växter. Premium-modellen har sex lampor som möjliggör ett ljusspektra med rött, blått och vitt ljus samt en fjärrkontroll som låter dig anpassa inställningarna för att skapa gynnsamma växtförhållanden. Blått ljus är bra för tidiga växtstadier, det vita ljuset bidrar till en fin arom och bildande av antioxidanter. Rött ljus låter bladen växa sig extra stora. Dessutom behöver man aldrig stänga av eller på ljuset eftersom Premium -modellen har en förinställd tidscykel med 16 timmars ljus och 8 timmars mörker.

 

Fiskars

Nyckelord: Detaljer | Kök | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Robotklipparen Miimo bäst i test

Enligt ett pressmeddelande från Honda så har deras robotklippare Miimo blivit vald till "Bäst i test" av tio robotgräsklippare som den tyska tidningen Selbst gjort. Hondas robotgräsklippare fungerade bäst utan tillsyn och enligt testet arbetade Miimo stillsamt och störningsfritt. Enkel hantering och noggrann klippning även av oregelbundna partier av gräsmattan fungerade mycket bra. God klätterförmåga och hög säkerhet noterades också. Utifrån kriterierna hur jämnt den klipper gräset konstateras att gräsmattan blir jämnare än med en traditionell gräsklippare och dessutom välgödslad med det finfördelade klipp. Men det gäller såklart alla robotklippare, eftersom den klipper ofta blir det "finklipp" som den klipper bra gödning till gräsmattan. Detta gör i sin tur att gräset blir starkt och ogräs får mindre chans att ta över.

Robotklippparen Miimo blev vald till "Bäst i test" av en tidning i Tyskland. Vet ej hur den stått sig mot andra liknande test i Sverige, men den kanske är värd att titta på om man funderar på att köpa en robotklippare.

 

Honda Miimo

Nyckelord: Detaljer | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Om trädgården känns alltför grön -plantera det här

Ett tips från blomsterfrämjandet är att plantera rödbladiga växter för att enkelt liva upp högsommarträdgården om det gröna och frodiga helt tagit över. Förklaringen är enkel: rött och grönt står mitt emot varandra i färgcirkeln och är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska. När försommarens rikliga blomning lugnat ner sig skapar de rödbladiga växterna ett härligt avbrott mot de gröna bladen

Växter med rött bladverk är mycket lätta att kombinera även med blommande växter. De är vackra både tillsammans med rosa- och vitblommande blommor som till exempel de skira sommarljusen, Gaura lindheimeri och med knalliga gulorange toner som till exempel tagetes.

Blomsterfrämjandet

Nyckelord: Balkong | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Byta hem med någon under semestern?

Att byta hem med någon under semestern är verkligen en genial idé tycker jag. Då får man bo i ett personligt hem samtidigt som man integreras mer i området man bor i, till skillnad från när man bor på hotell. Om man i stället lånar någons hus eller lägenhet så får man grannar och kan lättare komma in i hur det skulle vara att bo där "på riktigt". Och egentligen behöver man inte åka långt för att få ett miljöombyte och slippa de flesta måsten. Man kan ju byta med någon i en annan del av Sverige, eller i något av våra grannländer, Jag har precis spanat in ett fint hus med pool i Finland... Jag tror också att man inte ska tänka att det hem man har är för litet eller för enkelt, många vill ha en enkel getaway också. Kanske är det något i området som lockar bostadbytaren mer än bostaden. Fiskevatten? Squaredancefestival? Fjällvidder? Ridhus? Vandringsleder? Ja, kanske är det just det du har runt husknuten som lockar någon annan mest. Tänk er någon som bor i mitten av hektiska Berlin till exempel, för dem kanske det är en dröm att bo en vecka eller två i ert hem eller er sommarstuga. Medan du kanske skulle uppskatta en citysemester med designutställningar, hippa klubbar, shopping och spännande restauranger.

Det finns flera sajter med hembyten på nätet. En av dem är Hembyte.nu där de även har en ”Sista Minuten” funktion med medlemmar som vill byta med dig inom 2 veckor!

Hembyte

(Hemmet på bilden har inget med inlägget att göra)

 

Nyckelord: Hus | Övrigt | Tips

Permalink


Tips via mejl om miljövänlig fasadrengöring

Efter vår artikel som handlade om hur man målar om huset med slamfärg fick jag det här läsarbrevet:
"Hej Annika, Läste din artikel om röd slamfärg med stort intresse. Vi är ett företag som arbetar med fasadrengöring. Vår metod bygger på att vi tvättar med enbart vanligt kranvatten som vi filtrerar i våra vagnar/bilar tills vattnet blir det vi kallar ultrarent vatten. Vi har patent på tekniken. Det jag vill säga är att om eller när man antingen vill måla om med slamfärg eller byta från slamfärg till annan typ av färg så lämpar sig vår metod att ta bort befintlig slamfärg ypperligt.
Vi använder lågt tryck tillsammans med olika varianter av borstar för att ta bort befintlig slamfärg. Beroende på om man önskar måla om med ny slamfärg eller om man vill byta färgsystem så blir vidhäftningen på den rengjorda ytan mycket bra. I och med att vi använder lågt tryck i samband med att vi tvättar så undviker du att skada fasaden som kan ske när du använder högt tryck. Fasaden är också övermålningsbar efter ca. 3 dagar till skillnad mot om du använder högt tryck då fasaden behöver ca. 12 – 14 dagar på sig för att torka. Vad vill jag uppnå med detta? Önskar bara att informera dig om att det finns bra metoder att antingen göra slamfärgade fasader ”trärena” eller rena för ommålning utan att använda högt tryck eller olika kemikalier."

Vi tackar Nicklas Jonsson för det fina tipset!

Ekofasad tipsar om miljövänlig fasadrengöring.

 

Artikel "Måla om fasaden med slamfärg"
Ekofasad

Nyckelord: Tips | Utomhus

Permalink


Fiskars sax med orange handtag- en designikon från 60-talet

De flesta känner nog igen Fiskars stilikon från 60-talet, universalsaxen med orange handtag, som finns i var och vartannat hem i Sverige. Det lustiga är att det är verkligen en pryl som man sällan ägnar en enda tanke åt. Företaget Fiskars har egen tillverkning och design för hem, trädgård och uteliv i finska byn Fiskars sedan 1649. Bland annat tillverkar de saxar och till dem används svenskt stål. Saxen med orange handtag är fortfarande den mest populära och lyser upp fint i i ett köket. Passar perfekt in i retroköken men även i de nu så trendiga svarta köken. Den orange färgen med sin höga igenkänningsfaktor ska tydligen ha kommit till av en lyckosam slump i fabriken på 60-talet. Numera har Fiskars fler än 60 olika saxar i 10 olika segment. Det här är det senaste mönstret.

Handtagens dekor tillverkas med en ny, innovativ metod som gör att färgen tatueras in djupt i materialet och blir extremt hållbart tack vare den djupt liggande färgen. Mönstret är designat av Christian Aminoff (född 1975) från prisbelönta designbyrån Provoke i Helsingfors.

Nyckelord: Kök | Nyheter | Prylar

Permalink


Sugen på att spränga bort en sten eller två?

Enligt ett pressmedelande från Power Tools så använder de sig av en unik sprängteknik som gör att i princip vem som helst kan spränga bort sten, eller en bit berg på sin tomt. Simplex är ett världspatent som tagits fram av företaget som har sin bas i Herrljunga. Enligt dem så kan man med den här tekniken spränga nära husgrunder, vattenledningar, fjärrvärmeledningar och elledningar. Det sker inga vibrationer i marken när en sprängning utförs och det gör även att tidskrävande och dyra besiktningar av hus inom områden där arbetet utförs är onödiga. Båtägare kan använda sprängmetoden för att få till en vettig hamn eftersom det går att spräcka sten under vatten.
Undrar vad Dynamit Harry skulle tycka om den här metoden - då kanske den där j***a smällen aldrig kommer.

Under bråkdelar av en sekund sker en explosion som delar en oönskad sten som sedan enkelt plockas bort från trädgården. Det sker inga vibrationer i marken när en spräckning utförs.

 

Power Tools

Nyckelord: Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink


Arkitektritad friggebod

Mem arkitekter har formgivit den här snygga friggeboden som heter Evigheten. Huset muras och putsas med material från Finja. Ett perfekt extrarum för gäster, tonåringarna eller en rofylld plats för vila. Evigheten består av två runda ytor; ett större rum för inomhusaktiviteter och en uteterrass med sittbänk. Sittplatsen på uteterrassen är omgiven av väggar som ramar in och skapar en vind- och insynsskyddad plats. Arkitekten Karin Hvid Rydell hade en vision om en friggebod med organiska former, vars mjuka välvda väggar skulle tillföra konstruktionen något alldeles extra. Det får man verkligen säga att hon lyckades med.

Evigheten - en friggebodsdröm från Finja Broschyren Evigheten ger inspiration till den som vill mura en egen variant av den evighetsformade friggeboden och den finns att ladda ner här.

Nyckelord: Arkitektur | Bostäder | Bygg | Inspiration | Nyheter

Permalink


Boktips! Martin Timells Hemmarfixar bibel!

Det här är en stor blytung bok som innehåller det mesta för den som vill ge sig på både stora och små projekt i hemmet och på uteplatsen. Borra i betong? Snickra en trapp? Bygga en pergola? Ja, den innehåller som sagt både smått och stort. Tydliga beskrivningar steg för steg med illustrationer och foton. Den har fått hemmafixarprofilen Martin Timells namn på men jag vet inte om det är han som har suttit och klurat ut allt i den här boken, utan text och foto ligger två andra personer bakom. Om man har sett Martins Timells byggtips i TV-programmet Äntligen hemma så vet man i alla fall vad det går ut på. Gör det själv.
Exempel på projekt: bygga altan, lägga stengångar, mura grill, måla om huset, lägga trägolv, plugga och fästa i vägg, måla innertak, bygga utekök och tapetsera.

Hemmafixarbibeln av Martin Timell, Karin Hedin Röös, Daniel Röös, 349 kr hos Adlibris. Utgiven av Norstedts april 2013.

Adlibris
Norstedts

Nyckelord: Böcker | Bygg | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Pompoms och andra fina prylar till kalasbordet!

På nätsidan Inreda.com kan man verkligen hitta massor av prylar som man inte visste att man behöver... bland annat har de jättefina sakar som passar till sommarens kalas. Kul att även vuxna kan få ha "kalas" nu med fina sugrör av papper, pompoms och pappersfåglar. Med cupcakes som pricken över i:et förstås.
Ordet "kalas" är för övrigt ett av mina favoritord. - Kalas! det kan man även uttrycka att man tycker att något är bra. När jag var liten hade man ju även kalasbyxor, kanske kom ordet ifrån att de användes då man skulle vara finklädd? Men min femton år yngre släktning Jessika frågade mig för ett tag sedan: " är kalasbyxor som tights fast med fötter på"? Precis.

På med kalasbyxorna och duka upp till kalas med rosa pom-poms med fåglar och vita hjärtan, popcornbägare, och cupcakesdekorationer! Pimpa sommarens festligheter och kalasbord. Dessa finns hos Inreda.com


Inreda.com

Nyckelord: Blommor | Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Gratis meditationsprogram för dammsugningen

Stressad över städningen? Electrolux har tagit fram ett meditationsprogram för dammsugning i samband med att de lanserar en ny dammsugare. Efter att de frågat människor om deras känslor kring stress lanserar de ett meditationsprogram i ett försök att möta behovet av att slappna av i vardagen. Programmet finns att testa på Spotify, iTunes och SoundCloud. Man kan hoppa över introduktionen om man vill hoppa direkt in på ljudspåren. Programmet är framtaget tillsammans med mindfulnessinstruktören Gunilla Lönnberg, som sedan länge jobbat med att förbättra människors inre hälsa.
Meditationsprogrammet ”Clean Your Mind” är framtaget för att kunna förena avslappning med en vanlig hushållsyssla som dammsugning. Programmet släpps i samband med att nya UltraSilencer lanseras, vilket är den tystaste dammsugaren någonsin med en ljudnivå som inte är högre än ett normalt samtal.

 

Enligt mindfulnessinstruktören borde meditation vara lika viktigt som motion  Enligt Gunilla Lönnberg, expert inom informell meditation, är meditation en bra hjärngympa som hjälper dig att organisera dina tankar, få ökad självkännedom och lugn. Bakgrundsljudet i programmet är framtaget enbart från ljudet av dammsugaren och harmoniserar med normal hjärtfrekvens för att ge ökat lugn.

 

Electrolux

Nyckelord: Elektronik | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


”Filmstjärnekänsla” med sminkspegel i retrostil med lampor

På mitt ungdomsrum så hade jag ett sminkbord och en spegel med veckat rosa tyg runt, i samma färg och stil som sänghimlen jag hade ovanför sängen. På sminkbordet hade jag parfymflaskor i glas med pump på med tofsar, ja,ni kan ju tänka er stilen...och två jättetavlor på Marilyn Monroe på väggen. Det hade förstås varit fantastiskt att ha en "Hollywood-spegel" där inne också. Men jag tror att jag även i dag skulle uppskatta den här typen av spegel, just för att få ett ordentligt ljus när man ska göra sig i ordning. Tänk er en mörk vintermorgon hur man sminkar på sig i ett halvdunkel och går sedan ut- lyckligt ovetandes om hur det egentligen ser ut.

Få bra sminkljus även inomhus. Spegeln går att ställa på bordet eller hänga på väggen och finns i vit eller svart lack, 1595 kr från Sminkspegel.

Sminkspegel

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Nyheter | Prylar | Sovrum | Tips

Permalink


Boktips: Mysigt i soffan

Den här boken innehåller tips och beskrivningar på hur man kan tillverka olika kuddar, filtar, sittpuffar och gosedjur till soffan själv. Jag kan säga att man vill ha typ allt i boken... Än en gång önskar jag att jag kunde sticka, men det finns också enklare typer av kuddar som även jag skulle klara av att göra. Är just nu sugen på att göra ett kuddfodral som är som ett textilpussel. där man syr ihop några stuvbitar. Kanske har man ett handbroderat örngott som är slitet men man kan ta tillvara på broderiet, då kan man sy ihop det med en bit linnetyg och jeanstyg- och vipps har man sytt ett personligt kuddfodral. Vill man sätta ännu mer prägel på det så kan man trycka en egen text eller ord på. Beskrivning på det finns i boken.

Mysigt i soffan Av Camilla Arvidsson och Else Österberg. Låt dig inspireras av projekten i boken som är i skandinavisk stil och mjuka material. I boken finns beskrivningar på hur man  stickar och virkar, trycker egna texter, skriver ut motiv från datorn eller broderar en söt liten fågel. Beskrivningar på hur man gör personliga kuddar eller förnya dem enkelt med band och tofsar. 165 kronor hos Adlibris


Adlibris
Ica Bokförlag

 

Nyckelord: Böcker | Inredning | Inspiration | Nyheter | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Letar just nu dessa inredningsprylar

Jag var väl på min första auktion när jag var bara några år gammal och på senare år har det blivit ett antal loppisar...alltid kan man hitta något man inte visste att man ville ha. Jag brukar skämta och säga att jag är med i tävlingen "flest prylar när man dör vinner". Och att jag ligger bra till där. Men sedan jag köpte hus har jag insett att jag inte behöver spara alla fina möbler som jag samlat på mig under åren - för de får helt enkelt inte plats. Det var ingen herrgård jag köpte som sagt. Så med en suck har jag sålt iväg en hel del och försöker nu tänka till mer innan jag köper något. Just nu är det det här som jag är på jakt efter.

Emmafåtölj i guldbrokadtyg (bild lånad av Styleroom.se), kristallkrona i plafondmodell, vinröd sammetstapet med medaljonger, pråliga guldramar i alla möjliga former, helst två stycken i storlek 70x100 cm, snygga brickor och färgglatt glas. Gillar Iittalas glas och börjar få en liten samling av dem..

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Privat | Prylar

Permalink


Inspiration från hotell

Om man letar inspiration till färgsättning och vill få nya idéer till inredning så är hotell en bra källa för det. De anlitar ofta toppinredare och de jobbar med detaljer. Googla runt lite bland hotellfoton på nätet så kan man få bra tips där. Ett annat är förstås att besöka dem, men om man inte har möjlighet till det så är världen bara ett trycknapp eller två bort.

Inpirationsbild från Swissôtel Hotels & Resorts

Swisshotels

Nyckelord: Detaljer | Hotell | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


Nyhet!Lampa inspirerad av Ostindiaporslin

Om man som jag gillar blå-vitt porslin så kanske du också gillar den här. Det är en ny lampa från Markslöjd som heter Göteborg. Lampfoten är inspirerad av porslin som fanns ombord på Ostindiefararen Götheborg. Till det har den har en plisserad textilskärm och detaljer i mässing. Färgsättningen i blått och vitt har en historia från de skärvor av porslin som hittades för över två-hundra år sedan, efter att skeppet Götheborg rände upp på undervattens-klippan Hunnebådan. Klassiskt lampa som ser exklusiv ut - passar dig som inte gått helt förlorad i den grafiska svart-vita trenden.

Den nya lampan Göteborg från Markslöjd finns i två olika storlekar. Den större modellen på bilden är 45 cm hög och kostar cirka 1 200 kronor och den mindre är 32,5 cm hög cirka 600 kr.

Markslöjd

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Hus | Inredning | Inspiration | Nyheter

Permalink


Irislights - nya svenska ljusslingor

Jag är ju ett stort fan av ljusslingor, i alla färger. Nu har det kommit ett nytt svenskt varumärke som gör ljusslingor som är som bollar. Slingorna finns i 14 olika färgställingar och vissa butiker säljer även bollar i "lösvikt". Då kan man plocka ihop sina egna favoritfärger och skapa sin egen unika slinga. Som när man trär halsband ungefär och ska välja pärlor.

Lys upp ett bord, en praktfull vas eller en vacker väggspegel genom att låta stämningsfullt ljus silas genom bollarna. Slinga med 20 bollar, 280 kr och slinga med 35 bollar 399 kr, från Irislights.

Irislights

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink