AoB Bloggen med Annika Rådlund

Nya tapeter med jaguarer på

Den nya tapetkollektionen Ombra från Midbec innehåller mönster med bland annat blad, när man kikar närmare så ser man att det är jaguarer som kikar fram mellan dem. Helt klart en tapet för den som vågar lite mer i ett rum eller som vill ha en fondtapet som sticker ut. Så fint med ljust trä till de här mönstren.

Ombra tapet med jaguarer från Midbec
Ombra tapet med jaguarer från Midbec

Tapetkollektionen innehåller 46 mönstrade och enfärgade tapeter, de andra mönstren är väldigt olik de här, där är det mer fokus på geometriska former. Alla finns ute nu och de är tillverkade på non-woven.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.midbec.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink


Nu går det att smälla av digitala fyrverkerier

Trött på smällare? Med appen Stockholm Light går det att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer och samtidigt boka in ett vackert digitalt fyrverkeri! Via appen kan man till exempel bestämma när det digitala fyrverkeriet ska visas, hur stort det ska vara och på vilken digital stortavla – de finns vid Stureplan, Kungsgatan eller Katarinahissen i Stockholm.  Bakom initiativet till det här står företaget Atracta, som har skjutit upp digitala fyrverkerier i flera år på Stureplan. I år ville de göra något extra och hjälpa olika organisationer, bra initativ tyckar jag - det är helt ofarligt och skräpar inte ner samtidigt som man kan göra något gott för någon och det förhöjer förstås nyårsupplevelsen i Stockholm. Hoppas fler städer tar efter! Appen Stockholm Light finns både för Android och Iphone.

Foto: CancerRehabFonden
Foto: CancerRehabFonden

Det läggs 150 miljoner kronor varje år på fyrverkerier - pengar som bokstavligt talat går upp i rök. I år är det möjligt för stockholmarna att skjuta upp digitala fyrverkerier och samtidigt skänka pengar till välgörenhetsorganisationer.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Övrigt | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink


Ny duschvägg med svarta rutor

Om man vill ha den industriella stilen i badrummet så går det lätt att få till med den här typen av duschväggar med rutor, eller "spröjs" som man brukar säga när man pratar om fönster. Just den här modellen på bilden, Lusso Black Chess, finns som duschhörna i olika bredder- med dörrar som öppnas både inåt och utåt och som fast skärmvägg att montera till höger eller till vänster. Det går också att välja mellan knoppar och två olika handtag, i krom eller svart. Glaset är också 3M-behandlat för enklare rengöring.

Lusso Black Chess från Alterna badrum
Lusso Black Chess från Alterna badrum

Så snyggt med det här svarta mot en ljus vägg, men det skulle förstås även vara snyggt i ett mörkt badrum, till exempel betonggrått. Den här finns för både hörnmontering, som fast vägg och som enkelförpackad nischdörr i en mängd olika bredder. All är 2 m höga och finns raka, svängda och vikbara, de är vändbara och yteffektiva eftersom de öppnar både inåt och utåt. Så det finns många möjligheter för även den här typen av duschvägg, jag vet att många tror att de bara finns som en fast vägg. Glaset är så kallat säkerhetsglas som alltså tål mycket men som också bara spricker om det går sönder, det är 6 mm tjockt och finns i klart, gråtonat, frostat eller halvfrostat glas.
Lusso kan även monteras borrfritt och ska vara lätt att installera med justerbar infästning. Det har 15 års fabriksgaranti, det är ju bra.

Se här en duschvägg med vitt spröjs från Macro design.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Nu håller vi tummarna för större Attefallshus

I somras överlämnade regeringen en lagrådsremiss angående större komplementbostadshus där man föreslår en ändring i plan- och bygglagen (PBL) att den tillåtna byggnadsarean för Attefallshus ska kunna vara fem kvadratmeter större än idag. Alltså utökas från 25 till 30 kvadratmeter. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2020. Från början hette det Friggebod och fick då uppgå till 10 kvadratmeter, som sedan utökades till 15. Den nya byggnadstypen har fått sitt namn efter Stefan Attefall som var bostadsminister mellan 2010 till 2014, och då utökades till 25 kvadratmeter. Nu håller vi tummarna för att de kan få vara fem kvadratmeter till, ,det skulle göra mycket tycket jag , speciellt om man vill ha det som ett permanent boende. Så bra för de som vill bygga ett extrahus till sin ungdom, till en förälder, eller att hyra ut.

Ändring i PBL angående attefallshus kan träda i kraft i mars.
Ändring i PBL angående attefallshus kan träda i kraft i mars.

Kanke får Attefallshusen i framtiden vara 30 kvadratmeter, det får vi veta i mars 2020.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Bostäder | Bygg | Hus | Inredning | Nyheter | Övrigt

Permalink


Svartbetsat kök med svarta detaljer

Nu har Vedum presenterat ett till inspirationskök, här blandar man naturliga toner med ett svartbetsat kök med svart blandare, diskho, belysning och handtag. Det svarta skapar en fin kontrast, inte minst i kombination med några av årets varma trendkulörer – sandbeige, havregult, rostbrunt och skogsgrönt.

Vedums svartbetsade kök med luckan Liv, här med betonggrå kompoststen.
Vedums svartbetsade kök med luckan Liv, här med betonggrå kompoststen.

I Vedums sortiment finns bland annat den nya mattsvarta, stilrena blandaren, Ring och i år finns även den svarta diskhon Granite bland nyheterna. De har även lanserat svarta handtag och knoppar och en svart vägghylla i plåt. Bland favoriterna finns också Vedums egna lampa, Dalalampan, en mattsvart armatur för vägg och tak. Den är också himla snygg i ett badrum tycker jag.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vedum.se

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Snygg och enkel mobillåda av en skokartong

Mobillådan, en förvaringsplats för mobiltelefoner, utsågs till Årets julklapp 2019. NilsonGroup ( som har DinSko, Nilson Shoes, Skopunkten, Jerns, Radical Sports mfl) har i samma veva gått ut med tips om hur man kan göra sin egen mobillåda – av en skokartong. Har man inga egna kan man få gratis i deras butiker. Man kan sedan klä den med färgat papper, tapet, självhäftande film, tyg eller annat och så gör man lagom sora hål i dem för att mobilen ska kunna få plats i de fack som blir av hålen man skär ut. Använd en vass skärkniv så det blir fina kanter kring hålen/facken.

Mobillåda av en skokartong Foto: Nilson Group
Mobillåda av en skokartong Foto: Nilson Group

Årets julklapp blev i år mobillådan, läs mer om det här. Du kan enkelt göra en egen mobillåda av en skokartong, klä eller måla den snyggt först. Nilson group har gjort en instruktionsvideo som visar hur du gör om du vill ha lite extra tips, den finns på Youtube,

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Årets julklapp 2019

Med utgångspunkt i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden utses Årets julklapp varje år utifrån tre kriterier: att den ska representera den tid vi lever i, att den ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året, eller att den säljs i stort antal. Minst ett av kriterierna måste uppfyllas och i år uppfylls de två första. I år är det nämligen mobillådan som har utsetts.

Mobillådan är Årets julklapp 2019
Mobillådan är Årets julklapp 2019

För trettioandra året i rad utser HUI Research Årets julklapp. 2019 riktas ljuset mot mobillådan – en låda där man kan lägga undan sin mobil för situationer när man vill ha hjälp att koppla ned. Mobillådan kan vara en låda man köper, redan har hemma eller tillverkar själv. Jag har både sett hemsnickrade varianter i trä till enklare varianter där man använt en skolåda som man har gjort avlånga hål i. Här kan du se tips på hur du gör en sådan.

Motivering till Årets julklapp 2019

2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur och hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet.
Mobilen har under det senaste decenniet gett upphov till den kanske snabbaste beteendeförändringen i människans historia. Många funktioner har på ett positivt sätt revolutionerat vardagen, men de svenska konsumenterna har nu på allvar börjat reflektera över vad som händer med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen har fått en dragningskraft som ständigt pockar på.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration

Permalink


Vinn härliga kokboken Jennys jul!

Jennys Jul är en superfin bok med en många härliga recept, vad sägs om kolakaka med chokladtäcke, hallon och lakritsfudge, inkokt ingefärslax med romsås och grönkålssallad - det är ju så gott med grönkål! Det är både traditonella recept som krämig janssons frestelse och julköttbullar, men även helt nya saker - i alla fall så är de nya för mig. Recepten är enkla, så det är inte trettioelva olika ingredienser så man behöver inte vara en mästerkock för att klara de här recepten. Bra tycker jag!
Jenny Warsén som har gjort boken blev tidigare uppmärksammad för ”Baka med godis” och ”Middagstipset” .
För att vara med och tävla denna gång så behöver du gå in på vår facebooksida. Lycka till! .

Jenny Foto: Ulrika Pousette
Jenny Foto: Ulrika Pousette

I den här boken hittar du recept till adventsfikat, Lucia och glöggminglet, samt allas juliga favoriter som skapar en härlig variation av smaker och ingredienser till ett pampigt julbord. Boken bjuder dessutom på roliga stunder med barnen – bygg ett chokladhus eller baka lussesemlor! Julafton må vara den mysigaste dagen på året men det trots allt förberedelserna innan som sätter stämningen.

Boken är utgiven av Bonnier Fakta och kostar 189 kr. Perfekt julklapp! Jag tänker slå till och köpa en till min kompiis Jenny, lite extra kul när den heter just Jennys jul.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.bonnierfakta.se

Nyckelord: Böcker | Inspiration | Jul | Julpynt | Mat | Nyheter | Tävling | Tips

Permalink


Fiffigt med uttag i bänkskivan och skrivbordet

Det finns så många bra tekniska lösningar nu som är bra att ha koll på om man till exempel ska renovera eller bygga nytt, det är ju alltid enklare att installera till exempel elektriska lösningar på förhand - även om det även går att göra i efterhand. Schneider Electrics nyhet Unica System+, där hittar man till exempel eluttag med integrerad USB-laddare samt en trådlös laddare för telefonen. Det är en bra grej, den minskar sladdmängden och gör köket eller arbetsplatsen betydligt mer praktisk - uttagen och laddaren kan nämligen integreras i både bänk- och bordskivor.

Schneider Electric XS från deras Unica System +
Schneider Electric XS från deras Unica System +

Bordsenhet XS uttag med integrerad USB-laddare kostar cirka 299 kr.
www.se.com/se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Elektronik | Inredning | Inspiration | Prylar | Tips

Permalink


Trend-Stefans trendiga julkakburk

Det här blev ju en riktig snackis på Formex i höstas, Trend-Stefan (trendanalytiker Stefan Nilssons) samarbete med Cult design - som har resulterat i den här fräsiga kakburkarna. De kan, som man ser på bilden även användas till vas. Eller att förvara småprylar i. Istället för en julgran så kan man klä lite ris då ungefär som påskris fast med juldekorationer, eller så sätter man en liten bordsgran i den.

Stefan Nilsson/Cult Design
Stefan Nilsson/Cult Design

Tänker på USA när jag ser de här, där de ofta har den här typen av kakburkar i form av nallar, lejon osv. Och när jag ser hipstertomten så tänker jag på en artikel jag nyss läst där en hipster blivit upprörd för att en tidning använt en bild av denne i en artikel som handlade om att alla hipsters ser i princip likadan ut. Personen på bilden hade en röd mössa (som den här tomten) och en röd och svartrutig skjorta och skägg. Fotografen kontaktades av tidningen, men det visade sig att det inte var personen som klagade på bilden... Väldigt roligt tycker jag, med tanke på vad artikeln handlade om. Hursomhelst, så är det oklart vilken hipster eller tomte som stått modell för denna porslinsburk. Kul inredningsdetalj i alla fall.

Prisexempel på de här är: Stefan Nilsson för Cult Design Renen "Atja" liten 650 kr Stefan Nilsson för Cult Design "Babbo" burk stor 1950 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.cultdesign.se
www.trendstefan.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Mässor | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Enkelt att göra julfint vid entrén

Så här enkelt kan man göra julfint vid entrén eller i hallen, en stol med en röd filt, en plantering och ett par söta julfigurer. Här kan man ju välja vad man vill ha, en tomte, en julbock eller annat. Men visst är det söta de här, tomtehunden och laman Ester från Rusta.

Jullama och tomtehund vid entrén Foto: Annika Rådlund
Jullama och tomtehund vid entrén Foto: Annika Rådlund

Den här bilden tog jag på Polhems innergård i höstas när de visade julens inredning, från bland annat Rusta. Jag tyckte Laman Ester var så söt så nu har jag har köpt en likadan till min son som gillar lamor jättemycket. "There´s a lama in my livingroom" brukar han sjunga... Hur som helst så behövs det inte mycket för att skapa julkänsla redan vid entrén. Nu kan det ju vara mycket snö på vissa platser i landet , så man kanske inte vill ha en filt utomhus, men det går ju lika bra att ha på en stol i hallen. Filtarna på bilden är från Klippan Yllefabrik. Nu börjar det verkligen kännas att julen närmar sig tycker jag...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rusta.se
www.klippanyllefabrik.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Presenter | Prylar | Textil | Tips | Utomhus

Permalink


Spa-lyx för nio personer - snälla tomten...

Spana in vinterns nya spabad Executive från Folkpool, det är deras djupaste modell någonsin med hela nio sittplatser. Det finns flera olika massagealternativ, från kraftfull djupvävnadsmassage till avslappning, den har även massagekuddar för nacken och punktmassage för händer och fötter. ... You had me att massage som man säger...
Själv har jag bara en uppblåsbara jacuzzi som vi använder på sommaren med ett par olika massagebubblor. Poolen fyller sin funktion på sommaren, men det går ju inte att ha den på under vinterna eftersom det skulle bli hiskeligt dyrt med uppvärmningen eftersom den typen av pooler inte är isolerade. De här året-runt-poolerna är ju ordentligt isolerade och har även isolerade lock för att hålla värmen när den inte används. Det här karet för nio personer är verkligen drömmen....så kul att kunna bada så många!

Executive från Folkpool
Executive från Folkpool

I den här nya poolen ska det finnas gott om plats för benen och ett baddjup på 98 centimeter, vanligt är att det annars ligger på mellan 70 - 83 cm från djupaste del till överkant på spabadet.

I Executive finns till exempel sätet Ultra Therapy med en kombination av mjukgörande och djupgående massage och ett Kaptensäte med massage av nacke, skuldror och nedre ländrygg samt punktmassage av händer och fötter. Det finns också tre ergonomiska massagekuddar för nacken, Flex Therapy, som är enkla att ställa in efter person. En annan genial funktion är att man kan få akupressur och zonterapi genom att trycka händer och fötter mot små utbuktningar som formats för att stimulera kroppens triggerpunkter.

För att flasha lite extra med badet på kvällstid kan man dra igång fontänen och vattenfallet som samspelar med ljud och ljus. Badet finns i vitt, så fint tycker jag, färgen heter Coastal White och har en tydlig trästruktur. Mått: 234x279x106 cm. Priset blir man dock inte lika euforisk av, 180 000 kostar det. Men så är det här också top of the tops bland hemmapooler.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.folkpool.se

Nyckelord: Bad | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Prästens hår eller lussebulle som gran?

Andra advent och man funderar på allt man ska göra inför jul....man vill ju baka både lussekatter, koka knäck, koka kola och allt det där. På senare år har det inte blivit så mycket lussebak för mig, jag har väl inte riktigt känt att jag ha tiden, och så har jag inte degblandare, jag skyller alltid på det fastän jag alltid tidigare har handknådat degarna. Men hursomhelst så kom jag idag på alla olika modeller av lussekatter som jag brukade göra. de hade olika namn minns jag : liljan, hjulet, snurran, kransen och så... prästens hår! Den har jag då inte sett på många år. Man lade liksom remsor av deg i horisontellt ovanför varandra och vek sedan ned alla slingor och lockade ut ytteränden på den, så i slutänden liknade de ungefär de peruker som de har i engelska parlamentet. Men, det jag skulle komma till är att om man inte har så mycket tid att göra en massa små lussebullar så kan man göra en stor gran! Lite festligt också att lägga fram den på julbordet och så får alla bryta, eller skära, sig en bit.

Lussegran Foto: Annika Rådlund
Lussegran Foto: Annika Rådlund

En stor lussebullegran till julfikat? Att dela med andra förstås. Man kan ju dekorare lite finare runtom än det är här, med lite grönt och småtomtar. Nu är det bara ett par veckor kvar till dan före dan....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Inspiration | Jul | Julpynt | Tips

Permalink


Så snygg är julen på Svenskt Tenn

En årlig tradition är att besöka Svenskt Tenns butik (den ligger på Strandvägen i Stockholm) innan jul. Deras butik är stor och i två våningar med olika rumsindelningar. Det är sittmöbler varvade med skåp, dukningar och textiler. Det är lite som att gå från vardagsrum till vardagsrum, där man vill ha varje rum.... Inför varje säsong byter de tema och de gör ofta olika samarbeten, så det är alltid något nytt när man är dit. Årets jul på Svenskt Tenn är en färgpalett där gula, rosa och blå toner blandas med traditionella inslag av rött och grönt tillsammans med klassiska Svenskt Tenn-material. Här samsas Sam Wildes fruktinspirerade julkollektion Edens lustgård med Maja Stens kollektion Vintergatan, tillsammans med adventsstjärnor i tidlösa Josef Frank-mönster. Helt fantastiskt, och så vågat med alla färger! Kanske inte helt lätt att få det så här sammanhållet själv om man blandar olika färger, men på något sätt så lyckas de alltid.

Svenskt tenns julutställning Foto: Svenskt Tenn
Svenskt tenns julutställning Foto: Svenskt Tenn

Svenskt Tenn lanserar i år några nya föremål med tanken att komplettera det befintliga sortimentet, med fokus på hållbarhet över tid. Svenskt Tenns julutställning som kan upplevas såväl i butiken på Strandvägen som på webben presenterar i år en blandning av både gamla och nya juldekorationer. Enligt Josef Frank, som har designat många av mönstren och möblerna på Svenkt Tenn, så upplevs enfärgade ytor som oroliga medan mönstrade ytor låter fantasin flöda. Det har man verkligen anammat i årets julutställning.

Genom åren har en rad formgivare fått uppdraget att utifrån olika teman skapa juldekorationer för Svenskt Tenn - och i år lanseras två nya kollektioner; Vintergatan av formgivare Maja Sten innehåller en mobil och dekorationshängen som är tänkta att fästas på ljusmanschetter formgivna av Estrid Ericson och Sam Wilde har skapat Edens lustgård - ett färgsprakande julmönster som återfinns bland annat i handmålade julkulor, en kudde och dukar samt en julstrumpa.

Dessutom presenteras nyheter av de samtida formgivarna Erika Pekkari, Carina Seth Andersson och Jakob Solgren, Gustaf Nordenskiöld och Ann Wåhlström samt en nylansering av en mässingslampett formgiven på 1940-talet av Josef Frank.

Julstämningen på Svenskt Tenn startade den den 8 november och innefattar hela butiken och Tesalongen.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.svenskttenn.se

Nyckelord: Blommor | Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tapet | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Nu går det att hyra julpyntet!

Clas Ohlson har nu börjat med uthyrning av en låda med juldekorationer. I en undersökning utförd av Clas Ohlson visade det sig att 8 av 10 julpyntar varje år och att mer än hälften oftast köper någon form av nytt julpynt varje år och vanligast är att köpa ny ljusslinga. Om man hyr en låda så slipper man alltså köpe en ny slinga utan hyr en istället och får även med flera anda saker i hyran. I lådan finns en elljusstake, en adventsstjärna med lampa och sladd, en liten julgran, julgranskulor, en jultomte, ett yatzy och en kortlek. Jullådan innehåller även en liten julklapp.
Kanske en perfekt lösning för den som nyss flyttat hemifrån och inte har något julpynt, eller om man har sina julsaker längst bak någonstans i förrådet, eller blir galen på att det är lampor som inte fungerar eller om man inte har något förråd att förvara julsaker i.....Snabbt blir det lite julstämning i alla fall för en hundring.

Uthyrningslåda med julsaker hos Clas Ohlson
Uthyrningslåda med julsaker hos Clas Ohlson

Uthyrning av jullådan kommer pågå hela vägen fram till jul. Att hyra en jullåda kostar 99 kronor och de finns tillgängliga från 5 december fram till julafton och lämnas tillbaka Tjugondag Knut. Lådorna kommer tyvärr bara i Clas Ohlsons butik på Drottninggatan i Stockholm, det ska bli kul sedan och höra om det blir succé eller inte, kanske kommer det då till fler butiker nästa jul?

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.clasohlson.se

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Jul | Julpynt | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Dekorera med kvistar i jul

Den som kollade på Ernst jul i går på TV:n (Bytt i bytt bar ju utbytt nu mot Ernst - ut med antikviteterna och in med hemmapyssel). Där gjorde han ett litet krukträd i form av en kvist med grenar på som han ställde i en kruka. Han tog också remsor av mandariner som han gjorde små rosor av (typ som marsipanrosor) och så fäste han dem på grenarna tillsammans med lagerblad för att skapa juldoft, och som en dekoration då. På mossan under lade han bland annat kanelstänger.
Här är ett annat pysselalternativ som inte avger någon speciell doft, kan vara bra för allergiker eller doftkänsliga tänkar jag.

Foto: Stars for Europe
Foto: Stars for Europe

Grenar som placeras i en vas eller stor kruka, alternativt hängs upp och sedan smyckas med färgglada julgranskulor och julstjärnor blir ett fint blickfång. Härligt att ha ovanför ett bord också. Placera julstjärnorna i små krukor eller använd dem som snittblommor.

Tips från Blomsterfrämjandet:
Ta bort fästet på några av kulorna så att de kan göras om till små vaser, klipp av en julstjärna och placera i kulan.

Snittade julstjärnor kommer att hålla sig fina i upp till två veckor i vatten om flödet av växtsaft stoppas direkt efter att du har klippt stjälkarna. Doppa därför smittytorna i 60-gradigt vatten i några sekunder och sedan genast i kallt vatten.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.blomsterframjandet.se

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Prylar | Tips

Permalink


Ny Pippi-mugg hjälper flickor på flykt

Den evigt unga Pippi Långstrump fyller 75 år under 2020 och genom ett samarbete med Design House Stockholm och Astrid Lindgren AB kommer Pippi Långstrump medverka till att ge stöd åt Rädda Barnens arbete för flickor på flykt. Eller för att vara korrekt, den första boken om Pippi fyller 75 år – hon själv kommer alltid att vara 9 år. Design House Stockholm Design Studio har valt att lyfta upp välbekanta detaljer från Pippi - hennes styrka när Pippi lyfter Lilla Gubben, de karaktäristiska flätorna och inte minst har hennes handstil har skapat de tre orden, Strong, Brave och Kind som pryder muggarna. Det här kommer att vara en tidslimiterad jubileumskollektion och i botten på muggen finns en stämpel som visar att det är det.

Strong, brave and kind Ny mugg från Design Hose Stockholm
Strong, brave and kind Ny mugg från Design Hose Stockholm

Muggarna finns i butik hos utvalda återförsäljare när vi börjar det nya året 2020. Priset kommer att ligga på: mugg för stor hand 275 kr, för liten hand 245 kr. 10 kronor går oavkortat till Rädda Barnens hjälpinsatser.

Bakgrundsinfo till att det är Pippi som är på muggen:
Boken ”Pippi Långstrump” publicerades hösten 1945, en tid då miljontals människor tvingats på flykt – många av dem barn. Ur en värld av krig, skriver Astrid Lindgren fram en helt ny typ av flicka. En stark, snäll, nyfiken, anti-auktoritär och lekfull flicka som får extraordinära saker att hända. Idag, 75 år senare, är det fler människor på flykt än någonsin, 68,5 miljoner enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, och hälften av dessa är barn. Flickor och kvinnor är särskilt utsatta. För att bidra till en bättre situation för barn på flykt, och för att hylla Pippi Långstrump som förebild och Astrid Lindgrens arv som en stark barnrättskämpe, har Astrid Lindgren Aktiebolag valt att inför 75-årsjubileet ingå ett samarbete med Rädda Barnen.

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Se även Design House Stockholms nya Astrid Lindgren-muggar här

 

www.designhousestockholm.com

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Prylar

Permalink


Fin och enkel hyacintdekoration

På ett enkelt, och billigt, sätt kan man göra en egen hyacintdekoration. Allt som behövs är lite mossa, var du inte ute och plockade innan snön kom så finns det att köpa i blomsteraffärer, och några hyacinter. Mossan behöver sprayas lite då och då för att inte torka ut, men annars är det lättskött. Hyacinten vill också ha lite vatten. På de gröna kullarna kan man förstås placera ut några små tomtenissar eller små svampar.

Hyacintplantering med mossa Foto: Annika Rådlund
Hyacintplantering med mossa Foto: Annika Rådlund

Fin plantering som jag tog en bild av inne på restaurang Atelier 23. Enkel att göra själv i ett metalltråg, en pajform, sockerkaksform eller på en bricka med kanter. Som vanligt kan bara fantasin kan sätta gränser. Nu är det förstås inne med vintage och återbruk så det är bara att kika vad man har i gömmorna, eller gå på loppis och fynda planteringskärl och mässingljusstakar om man vill ha ett liknande arrangemang.

Här kan du läsa om hur du bäst sköter om hyacinter (väldigt enkel blomma att ha hand om).

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Smart med justerbar hylla under diskbänken

Om man inte har soppåsen och sin källsortering under diskbänken så kan man istället ha en hylla där för att nyttja utrymmet bättre. Den här smarta hyllan till exempel, har två hyllplan som kan justeras på bredden. Hyllplanen är dessutom uppdelade i mindre löstagbara delar som enkelt kan anpassas efter hur röret och vattenlåset är utformat i diskbänkskåpet. Smart - älskar bra förvaring!

Hyllplan till diskbänkskåpet från Smartasaker.se
Hyllplan till diskbänkskåpet från Smartasaker.se

Hyllplanen kan justeras på bredden mellan 46 cm till 82,5 cm. De löstagbara hyllplansdelarna är 10 cm breda och kan tas loss eller skjutas åt sidorna så att hyllan får plats mellan rör och vattenlås. Gavlarna har dessutom 12 olika hål på höjden att montera hyllplanen, så att man ska kunna anpassa höjden på de två hyllplanen. Hyllans gavlar är 44 cm höga och 28 cm djupa. Verkar jättebra tycker jag, många har ju bara saker på botten i diskbänksskåpet och tomrum ovanför som inte nyttjas.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.smartasaker.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Ny fin köksfärg till 2020

Vita kök och vita badrum har varit något som vi sett länge, men det har under de senaste åren kommit insmygande en del färger till köken. Ljuvlig ljusgrön, gråblått och även ljusgult, och förstås grått och svart. Inför 2020 så tror Marbodal att den gröna trenden kommer bli allt starkare och nu de kommer därför att lansera en helt ny grön kulör på köksluckor. Färgen är en dov och lugn färg som skiftar lite beroende på ljuset ­­– från en ljusare grön till en mer mättad färg. "En behaglig färg", som jag brukar säga om kulörer som är skön att vila blicken på. Den här känns modern samtidigt som den även kan passa i ett äldre kök och till olika typer av material.

Ny fin köksfärg till 2020

En ny köksfärg från Marbodal som passar lika bra på en lantlig kökslucka som på en slät lucka i ett minimalistiskt kök. I det här köket så förstärks den platsbyggda känslan genom att snickerier och dörrfoder är målade i samma gröna kulör som köket. Så fint tycker jag!

Färgen lanseras i april 2020 och finns tillgänglig på köken Fagerö, Lindö, Form och Arkitekt Plus.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Tips

Permalink