Årets pelargon blev..

Årets pelargon blev..

I år är det Velvet Red som blivit utnämnd till Årets Pelargon. Velvet Red är en ny sort på marknaden och kommer från förädlaren Syngenta. Bakom sorten ligger ett 5 år långt förädlingsarbete med urval från 20 000 olika korsningar. Växtsättet är likt en traditionell pelargon; upprätt, buskigt och väl förgrenad.
Sorten passar perfekt både till den Medelhavsinspirerade trädgården och som klassisk mormorsväxt. Pelargonen har fått utmärkelsen tack vare sin fina färgkombination. Blommorna har en sammetsröd ton som är helt ny för zonalpelargon. Bladen är mörkt gröna med en ton av purpur, vilket skapar en skön harmoni mellan blomma och blad. Därtill de vackra stjälkarna, som när sorten placerad på en ljus plats, antar en nästan svart ton. De mörka stjälkarna är ovanliga för pelargoner och utgör en vacker kontrast till blommorna och bladen.

Varje år utser en jury Årets Pelargon- det kan vara en enskild pelargon eller en sortgrupp av pelargoner, som visar ett annorlunda uttryck och skiljer sig från mängden. Fokus är på friska och starka sorter med högt skönhetsvärde. Årets Pelargon 2013 blev Velvet Red. Tävlingen samordnas och kommuniceras via Blomsterfrämjandet.

Blomsterfrämjandet
Å
rets Pelargon

Facebook Twitter Google Plus Google Plus