AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

1 november 2013

Arkiv - tapetkollektion med ett kartmotiv från Gävleborgs län

Arkiv är Sandbergs första digitala kollektion. Den är indelad i fyra kapitel och innehåller totalt femton tryckta mönster där klassiskt hantverk möter modern teknik. Ett av tapetkapitlen är kartor. Det finns en fascination för kartor och det är alltid intressant att en över området där man bor eller något område som har en speciell plats i en hjärta. Dessutom förändras landskapet och bebyggelsen med tiden, och därigenom måste kartorna ständigt förnyas. I dessa digitala tider när en GPS som vägleder oss, är det extra spännande gamla kartor. Det har en gång lagts ned mycket möda och omsorg för att få fram de rätta detaljerna med hus, broar och gärdsgårdar. Det är lätt att fantisera om de människor som en gång bodde på på dessa platser och gav dem dess namn.

Arkiv - tapetkollektion med ett kartmotiv från Gävleborgs län

Ovansjö socken ur Sandbergs kollektion Arkiv. Som ett färgglatt lapptäcke, förevigades ägodelningen i Ovansjö socken i Gävleborgs län under åren 1757-1758. Husen, gärdsgårdarna och de kaligrafiska tecknen minner om en tid då saker fick ta lite längre tid. Med vackra penseldrag och omsorgsfullt arbete har Lantmätaren August Fredrik Rehausen återskapat den tidens ordning. Originalet tillhör Lantmäteriets arkiv.Nyckelord:

Inredning

Nyheter

Tapet

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår