Både friggebod och Attefallshus

Både friggebod och Attefallshus
Om man behöver extra utrymme för gäster och/eller förvaring på tomten så får man med den nya så kallade Attefallsreformen bygga ett komplementhus på 25 kvm. Byggnaden får ha max 4 meter till taknocken. Sedan innan har vi rätt att utan bygglov bygga en friggebod. Friggebodens byggnadsarea först fick uppgå till högst 10 kvm men 2008 ändrades det till 15 kvm, med max 3 meter till taknocken. Alltså kan man idag uppföra både en Friggebod och ett Attefallshus på tomten. Byggnaderna får inte stå närmare tomtgränsen är 4,5 meter, i så fall krävs grannens medgivande. Grannarna kan inte hindra bygget eftersom det inte finns något bygglov kan de inte överklaga... Så nu är det bara att hoppas att ens egna grannar inte bygger något som till exempel skymmer sikten. 4 meter är ändå 4 meter...och så kanske en skorsten på det på cirka en meter över nocken...

Det går att uppföra både en Friggebod och ett Attefallshus på tomten. 15 + 25 kvm extra utrymme utan bygglov. Det gör också att grannarna inte kan överklaga bygget om det byggs efter reglerna. Då maxhöjden till nocken är 4 m på Attefallshuset är det möjligt att bygga ett loft, och därigenom få några kvadratmeter boyta till.

På bilden: komplementhuset Harry från Skånska byggvaror. Trähus som är lämpliga som fritidsboenden och komplementhus utan krav på bygglov. Den största stugan har ett sovloft vilket innebär att den totala boendeytan blir hela 40 kvadratmeter. 24 kvadratmeter på bottenvåningen och 16 kvadratmeter på sovloftet som har sadeltak.

 

Skånska byggvaror

Facebook Twitter Google Plus Google Plus