AoB Bloggen med Annika Rådlund

Veckans boktips: Viktväktarnas grillkokbok!

Den här veckan vill jag tips om den nyutgivna boken Viktväktarnas grillkokbok, lätta recept som är både lätta att göra och har lite lättare innehåll. Det är alltså inga feta såser med i denna bok...men jag hittade flera recept som jag absolut ska testa framöver. För visst är det så att man ofta gör ungefär samma saker vid grillen, med lite variation av såser och innehållet i salladen och så vidare. Jag gillar ju att grilla grönt så jag ska testa blomkålsreceptet och örtdressingen - låter väldigt fräscht och gott!

Vid varje recept finns både tidsåtgång, hur många portioner det blir och hur många poäng den innehåller. Bra för de som följer Viktväktarnas system att poängräkna maten. Det är dock en bok som passar alla och som vill testa lite nya recept. För i år måste det ändå bli det största grillåret någonsin - med tanke på att alla ska hålla sig hemma... och det är ju en superuppgång på bygga-hemma och fixa aktiviteter runt om i folks trädgårdar och hem nu så då är det ju alltid en bra avslut på dagen, eller lunchpaus att samlas vid grillen.

Viktväkatarnas nya kokbok Grillat.
Viktväkatarnas nya kokbok Grillat.

Kokboken innehåller inte bara vegetariska recept, utan är indelad i fem kapitel; vego, fisk & skaldjur, fågel och kött samt ett härligt kapitel med grillade efterrätter. Vad sägs om grillad sockerkaka med jordgubbssalsa, och som på bilden här längst ner: Helgrillat äpple med kanel- och mandelsmör. Det måste testas när äpplena börjar komma i trädgården!
Boken har ett mjukt omslag och kostar bara 99 kr, helt överkomligt tycker jag. Inte kanske den allra snyggaste färgmatchningen på omslaget tycker jag, men väldigt fina bilder rakt igenom boken.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.viktvaktarna.se

Nyckelord: Arbetsrum | Besök | Böcker | Detaljer | Inspiration | Jul | Mat | Nyheter | Tips

Permalink


Enkelt att göra julfint vid entrén

Så här enkelt kan man göra julfint vid entrén eller i hallen, en stol med en röd filt, en plantering och ett par söta julfigurer. Här kan man ju välja vad man vill ha, en tomte, en julbock eller annat. Men visst är det söta de här, tomtehunden och laman Ester från Rusta.

Jullama och tomtehund vid entrén Foto: Annika Rådlund
Jullama och tomtehund vid entrén Foto: Annika Rådlund

Den här bilden tog jag på Polhems innergård i höstas när de visade julens inredning, från bland annat Rusta. Jag tyckte Laman Ester var så söt så nu har jag har köpt en likadan till min son som gillar lamor jättemycket. "There´s a lama in my livingroom" brukar han sjunga... Hur som helst så behövs det inte mycket för att skapa julkänsla redan vid entrén. Nu kan det ju vara mycket snö på vissa platser i landet , så man kanske inte vill ha en filt utomhus, men det går ju lika bra att ha på en stol i hallen. Filtarna på bilden är från Klippan Yllefabrik. Nu börjar det verkligen kännas att julen närmar sig tycker jag...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rusta.se
www.klippanyllefabrik.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Presenter | Prylar | Textil | Tips | Utomhus

Permalink


Färga äggen med naturliga råvaror

Här har jag fått ett bra tips från Östermalms saluhall om hur man kan färga ägg med naturliga råvaror, som blåbär, spenat, rödbeta, gurkmeja, lökskal och gurkmeja - istället för att använda touchpennor. Och som man ser här så blir resultatet fantastiskt! I saluhallen har de förstås både delikatesser som kalkonägg och vaktelägg, men det går förstås lika bra med vanliga hönsägg.

 

Östermalms saluhalls tips på hur man färgar ägg med naturliga råvaror:
1. Koka ägg.
2. Blanda vatten, salt, en skvätt vinäger/ättika och råvaran du vill färga med i en kastrull. Låt koka i ungefär 15 minuter.
3. Låt lagen svalna innan du lägger i äggen. Låt de ligga tills de fått önskad nyans. Behåll råvaran i lagen om du vill att äggen ska få lite spräcklig struktur.
4. Häll av allt vatten. Låt äggen torka försiktigt.

Ägg färgade med naturliga råvaror. Foto: Richard von Hofsten
Ägg färgade med naturliga råvaror. Foto: Richard von Hofsten

Exempel på bra råvaror att färga in med är bland annat blåbär, rödbeta, gurkmeja, lökskal och spenat och själva färgningen går både relativt snabbt och är enkelt.

Tips om du har vägarna förbi Östermalmshallen i Stockholm: där storsatsar de på påsken och vilthandlarna Melanders och B. Andersson har både hönsägg, kalkonägg, vaktelägg och gåsägg. Utöver att vara en riktig delikatess kan vakteläggen, och även gås- och kalkonäggen, vara en perfekt prydnad på påskbordet utan att behöva färgas, då dessa ägg redan är mönstrade av naturen.

Rom, lax och sill hittas i diskarna hos Åhs fiskaffär, Melanders och Lisa Elmqvist. Lammstek, lammracks och lammytterfilé återfinns hos M Seger, Melanders och Willy Ohlsson. För den som inte lät alla rödbetor gå åt till äggfärgningen är grillade rödbetor, garnerade med chevré, ett perfekt komplement till lammracks.

Trevlig påsk!
 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ostermalmshallen.se

Nyckelord: Besök | Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Övrigt | Tips

Permalink


Fina dukningstips till påsk

Det är ju alltid härligt att sätta sig vid ett dukat bord med fina detaljer, för som gäst känner man sig lite speciell om någon har gjort det där lilla extra. Ett exempel kan vara en fin namnskylt, ett litet knyte med chokladbitar eller en fin kvist fastknuten på en rosett som ligger på eller vid tallriken. Här har Blomsterfrämjandet delat med sig av två av deras tips, där man till exempel kan ta en blompelare från en pelargon och skapa en vacker dukning. Kul idé med äggskalet tycker jag, så här inför påsk.

Foto: Pelargonium for Europe
Foto: Pelargonium for Europe

En blommande pelargon som sticks genom ett urblåst ägg och placeras mitt på tallriken är ett charmigt sätt att välkomna dina gäster på. Om du vill kan du skriva namnet på den som ska sitta på platsen på ägget och knyta ett snöre runt pelargonstjälken för ytterligare finess. Vill du ha det extra påskigt kan du byta till ett gult band och en gul tallrik.

När det inte är påsk kan ägget ersättas av ett papper som slås runt blomman. Vips så har du en liten bukett! Fäst en namnlapp med ett band och gör en fin rosett. Pelargonen håller sig längre om du fäster fuktigt papper eller mossa runt stjälken och lindar in i plastfolie. Papper, servetter, band, assietter kan varieras i det oändliga för att ge olika uttryck.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.blomsterframjandet.se

Nyckelord: Besök | Detaljer | Inspiration | Övrigt | Tips

Permalink


DIY: snygg bordsdekoration till halloween

Då närmar det sig halloween och många ska börja fira redan i helgen har jag sett. Här ett tips som jag har fått av Fyrklövern, hur man kan göra en fin bordsdekoration själv. Den passar även bra som gå bort- present om man ska iväg på en middag.
Gör så här: Spraya en pumpa i någon färg (exempelvis silver, svart, vitt eller grått), eller använd den som den är. Skär av toppen på en pumpan och gröp sedan ur den. Sätt sedan en blötlagd oasis i botten och stick ner grenar av till exempel eukalyptus, ormbunksblad, rosor och små krysantemum. Addera små spindlar för det lilla extra.

Ett annat fiffigt tips för att pimpa bordet är att placera små pumpor uppe på varsin ljusstake, så kommer de upp lite från bordet.

Halloweenfint på bordet Foto: Fyrklövern
Halloweenfint på bordet Foto: Fyrklövern

Allt glas och porslin kommer från Fyrklövern. En del kvistar och blad går fortfarande att hitta ute, komplettera blommarrangemanget med rosor och annat fint - som krysantemum till exempel, de brukar ju stå sig väldigt bra.

Fler tips här hur du gör en vacker och glammig halloweendukning

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.fyrklovern.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips | Vardagsrum

Permalink


Thomas Sandells designprylar på Plantagen!

Nu får jag erkänna att jag fick ett riktigt ha-begär! Inte bara för att Thomas Sandell är en av Sveriges mest kända arkitekter, men för att prylarna han har formgivit för Plantagen är så användbara! Gillar ju som bekant praktiska saker, som dessutom är snygga.
Han har under 1,5 år arbetat i ett projekt där man tagit fram ett antal produkter som kan användas till blommor (och annat) och nu finns äntligen en del av dem i butik. Och till bra priser dessutom.

Mina favoriter är: stången som man kan sätta upp i ett fönster eller i en dörrpost bara genom att trycka ut fjädringen. Fungerar alltså lika som en duschstång men den är lite grövre så att man kan hänga lite tyngre saker än ett duschdraperi på den. Perfekt att ha i ett fönster och hängla amplar där! Den ska jag absolut skaffa för jag vill inte ha någon gardin i fönstret i köket i lägenheten men kan gärna ha lite fler blommor där för minskad insyn och för att jag älskar växter förstås.
Min andra favorit är brickan med en ljusbåge över som gör att växterna trivs ännu bättre. Så fin att ha på en mörk diskbänk också!

Thomas Sandells kollektion för Plantagen. Foto: Plantagen
Thomas Sandells kollektion för Plantagen. Foto: Plantagen

Kolla även in de fina amplarna med belysning, ni förstår ju vad fint det blir att ha dem tänt på kvällen! Men tänk på att även växter behöver vila från ljus 8 timmar per dag....Hur som helst så gör de sig nog särskilt bra i mörka hörn så man får upp lite belysning där och det blir mysigare.

Det finns även en modern variant av piedestalen i den här kollektionen samt smarta brickor som man lätt kan skruva fast på fönsterbrädet för att göra det bredare, eller på en köksbänk eller köksö.

Sammanlagt har han formgivit 13 stycken prylar men det är 7 som kommer till butikerna i höst (några har redan kommit). Det är bara att hoppas att de andra sätts i produktion också, för är de lika bra som de här så tror jag att de också blir en hit. Priserna ligger på mellan 199-449 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.plantagen.se

Nyckelord: Besök | Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Tusen trädgårdar- årets största trädgårdsvisning!

Om du söker trädgårdsinspiration så missa inte att den 1 juli är det dags för Tusen trädgårdar, årets största trädgårdsdag. Alla som har en trädgård får vara med, inte bara privata trädgårdar utan också stadsodlingar, koloniområden, gemensamhetsodlingar, parker, ja till och med balkonger finns att besöka den här dagen.

Syftet med arrangemanget är bland annat att visa på den mångfald av trädgårdar och odlare som finns i landet och ge trädgårdsälskare tillfälle att få träffa varandra. I år är det femte gången som Tusen Trädgårdar arrangeras, första gången var 2010 och därefter har det genomförts vartannat år och arrangemanget har vuxit för varje år.

I år har över 800 adresser har i år anmält sig på Trädgårdsrikets hemsida! Med alla enskilda kolonilotter så beräknar man att det är över 1000 trädgårdar som deltar. Kul iniativ så kolla in Trädgårdsrikets hemsida för att besöka trädgårdar i det område du befinner dig i, eller om du vill besöka något annat landskap.

Tusen Trädgårdar arrangeras över hela landet den 1 juli. Foto: Studiefrämjandet/Tusen Trädgårdar
Tusen Trädgårdar arrangeras över hela landet den 1 juli. Foto: Studiefrämjandet/Tusen Trädgårdar

Den 1 juli äger Tusen Trädgårdar rum mellan kl 10-17, i hela landet. Bakom arrangemanget står Riksförbundet Svensk Trädgård, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket och Studiefrämjandet, som tillsammans med trädgårdsföreningar och en mängd trädgårdsägare runt om i landet bjuder in till mingel bland blommor och grönt. Om du vill veta vilka som deltar så kika in på www.tradgardsriket.se - där kan man ta del av samtliga trädgårdar och planera sin trädgårdsrunda. Alla trädgårdar skyltar med vimplar den dagen så håll utkik efter dem.
Om du befinner dig i Finland den dagen - misströsta inte! Finlands arrangemang, Öppna trädgårdar, arrangeras i år på samma dag som Tusen trädgrådar, det vill säga den 1 juli!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tradgardsriket.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Vacker dukning till kräftskivan med Fyrklövern

Nu börjar det dra ihop sig till kräftskivetider! Kalasandet äger ju som bekant till i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten, trots att det på många håll i Sverige är förbud att fiska kräftor. Men eftersom vi kan importera kräftor och finns lätttillgängliga i butikerna så har traditionen räddats.
Ordet kräftskiva ska ha förekommit första gången på 30-talet och ordet skiva syftar då på bordsskiva. Och det är förstås här vi kommer till den nästa viktiga grej vid en kräftskiva och det det är förstås dukningen. Man kan naturligtvis använda papptallrikar och göra det väldigt enkelt, men om man tittar på de här bilderna på Fyrklövern så tänker man nog om.... Dukningen är helt klart en del av upplevelsen tycker jag.

Dukning med servisen Clematis från Fyrklövern
Dukning med servisen Clematis från Fyrklövern

Kräftor i skålar vid varje sittplats, många blombuketter över hela bordet och kökshanddukar som servetter (här tänker man direkt på Ernst fina sommardukningar tycker jag). Vid just den här dukningen har servisen Clematis som är formgiven av det finska textilföretaget Vallila för Fyrklövern. Så vackert tycker jag! Det enda jag inte skulle göra är att servera öl i vinglas....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.fyrklovern.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Så packar du bilen säkert inför midsommar

Har man som jag en liten bil så hamnar ju en del saker även i själva bilen, eftersom inte allt får plats i bagageluckan. Men tester har visat att även små saker kan ha en kraft av flera kilo vid en krock. Så man måste tänka till hur man packar i bilen.
Jag brukar lägga de tunga sakerna i bagageluckan (har en hatthylla över, men man undrar ju om den ändå håller vid en krock? ) och påsar med kläder på baksätet till exempel. Men om man har något tungt där så förvandlas den typ till ett stenblock vid en krock.
Kör man till exempel 100 kilometer i timmen vid olyckan så gör en väska på 30 kg samma skada som om den vägt 4 800 kg - lika mycket som en elefant! Helt galet.
Så om du är på väg till sommarstugan eller ska besöka vänner i helgen eller var ni nu ska fira midsommar, så packa säkert. Här nedenför har jag lagt in försäkringsbolaget If:s bästa tips.

Trevlig midsommar och kör och packa säkert Foto: If
Trevlig midsommar och kör och packa säkert Foto: If

För att slippa undvika skador är det mycket viktigt att både små och stora saker ligger säkert och stadigt. Mobiler, vattenflaskor och leksaker bör ligga i fickan på stolsryggen eller på golvet bakom sätet. För väskor och andra stora föremål är grundregeln att man vill ha en låg tyngdpunkt.

Ifs tips: Så packar du bilen säkert i midsommar:
Lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten.
Förvara saker som behöver finnas till hans under resa på golvet eller i en stolsficka. Detta gäller både mobiltelefoner och barnens leksaker.
Stuva väskorna mot ryggstödet.
Låt inte bagaget gå över ryggen på sätet.
Lägg inga tunga saker på hatthyllan.
Har du en kombi eller SUV är det en bra idé att skaffa ett bagagenät.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.if.se

Nyckelord: Besök | Övrigt | Tips

Permalink


Maj månads bukett!

Det är ju så härligt med våren, när det börjar spira i jorden och det kommer knopp på syrener och andra buskar och träd. Det har precis kommit upp några blåsippor bland löven under buskarna i min trädgård, det är det enda som blommar än så länge. Man får en sådan där stark längtan att plocka blommor och göra fina buketter, men man får hålla sig till tåls ett tag till.... Såg Plantagens maj- bukett som de säljer i butikerna, så himla fin! Ett bra tips om man vill ha fina buketter till allt som ska firas i maj: 10 maj: Gamla vänners dag 15 maj: Internationella familjedagen 24 maj: Kristi Himmelsfärd 28 maj: Mors dag.

Maj månads bukett hos Plantagen Foto: Plantagen
Maj månads bukett hos Plantagen Foto: Plantagen

Varje månad tar Plantagen fram ”månadens bukett” - en stilfull bukett sammansatt av säsongens finaste blommor. Plantagens ljuvliga majbukett innehåller doftande lövkoja, daggkåpa och eukalyptus. Buketten kostar 149 kr och finns att köpa på Plantagen från och med den 1 maj. En väldigt fin försommarpresent tycker jag,  till dig själv eller till någon man tycker om.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.plantagen.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Butik | Inspiration | Tips | Trädgård

Permalink


Sagaforms nya drinkglas till drinkvagnen

Sagaforms satsar nu på en serie som heter Club och i den finns glas, shaker och verktyg för att du på hemmaplan ska kunna återskapa en känsla av att vara en proffsig bartender. Bland nyheterna i serien återfinns bland annat en ishink med tång, en shaker, ett drinkset och tumblerglas i två storlekar. Glasen visades upp på Formexmässan och på översta bilden kan man se de mindre tumblerglasen. Väldigt snygga med en schysst tyngd i.
Man visade även upp sina nya ölglas men tryck på som också ska vara snygga att ha framme, på till exempel en drinkvagn.

Sagaform Club-glas och ölglas Foto: Annika Rådlund
Sagaform Club-glas och ölglas Foto: Annika Rådlund

På Formexmässan visade Sagaform upp sina nya glas, drinkglasen Club och Öl/läskglas. Club tumbler stor (35 cl) 2-pack, 199 kr respektive Club tumbler liten (21 cl) 2-pack, 149 kr. Jag har tyvärr ingen prissuppgift på ölglasen. Finns i butik i alla fall från oktober.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sagaform.se

Nyckelord: Besök | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Istället för en blomma...

Istället för en blomma är det kul att ge bort ätbara växter i kruka. Nu är det ju verkligen säsong för det, här är två tips på fina växter som är både användbara och dekorativa. Dessutom behöver man inte vara trädgårdsmästare för att få fram något från de här.
Tomat- och chiliplantor går att odla och skörda inomhus året om. Tomaten av småfruktig cocktailtyp och passar till mellanmål eller i sallad. Chilipeppar finns i olika styrkor, till de hetare räknas ’Hot Banana’, ’Hot Burrito’, ’Hot Joker’, ’Hot Tomato’, ’Hot Carrot’, ’Jalapeno’ och ’Golden Cayenne’. De är inte bara dekorativa utan går att använda i matlagning. Chilipeppar går till exempel att fylla och grillla eller pickla. Både tomat- och chiliplantorna placeras med fördel i närheten av köket eller matplatsen; fönsterbrädan, köksbordet och köksön är bra platser.

Tomat ’Ponchi-re’ och Chilipeppar HotBanana Foto: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön
Tomat ’Ponchi-re’ och Chilipeppar HotBanana Foto: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

Mumsigt ocn nyttigt i kruka. tomat och chili passar bra som både gåbort-present och till födelsedagar, grillpartys och inflyttningspartaj. Trivs i soligt fönster, eller i växthus och även utomhus på sommaren.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.blomsterframjandet.se

Nyckelord: Besök | Blommor | Detaljer | Inspiration | Presenter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


På lördag 13 februari kan du gå på möbelmässan!

Om du gillar möbler och annan inredning, nya kök, belysning och design - missa inte möbelmässan! På lördagen den 13 februari kan även allmänheten gå på Nordic Light and Furniture Fair på Stockholmsmässan, de andra dagarna är det bara öppet för branchfolk. På mässan kan du se det senaste som kommer både inom privat och offentlig miljö. En fantastisk möjlighet att hitta inspiration. Jag brukar vara där på pressdagen, som i år är den 9:e februari. Kolla in det senaste här i bloggen, jag kommer att lägga ut flera inlägg därifrån dagarna efter mässan.

Stockholm Furniture Fair och Nordic Light Foto: Annika Rådlund
Stockholm Furniture Fair och Nordic Light Foto: Annika Rådlund

Möbelmässan går av stapeln 9-13 februari. På lördag 13 februari är det öppet för allmänheten och mässan pågår i tre stora hallar, så man kan lätt gå en hel dag där....
Både bussar och pendeltåg stannar vid Älvsjö Station, som ligger precis vid Stockholmsmässan. Pendeltåget tar dirka tio minuter från Stockholm Central, och de avgår med bara några minuters mellanrum. Adress: Mässvägen 1, Älvsjö om du kör bil. Kör E4/E20 och följer skyltar mot Mässan/Älvsjö. Entrén kostar 140 kr och barn 7-14 år betalar 30 kr. Kul lördagsnöje! I alla fall för vuxna.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.stockholmfurniturelightfair.se

Nyckelord: Arbetsrum | Belysning | Besök | Detaljer | Inredning | Inspiration | Ljus | Mässor | Nyheter | Övrigt | Porslin | Prylar | Sovrum | Textil | Tips | Utomhus | Vardagsrum

Permalink


Tips på midsommardukning

Traditionell dukning går oftast i vitt med inslag av gult och blått. Men jag tycker att alla dukningar i ljusa färger passar, det viktigaste är att ha blommor på bordet och ljuslyktor. Om man tycker att det är trångt på bordet kan man hänga upp ljuslyktor ovanför bordet. En gren till exempel som hänger över bordet är bra att hänga lyktor i. Är man utomhus kan man hänga lyktor på trädgrenarna. Tänk på att ha batteridrivna ljus för att vara på den säkra sidan.

Sommardukning Foto: Annika Rådlund
Sommardukning Foto: Annika Rådlund

Vitt och ljusa pasteller passar bra även i midsommar. Servetter höjer högtidskänslan. Man behöver inte lägga ner massor av pengar på dekorationer, enkelt och billigt är att plocka blommor och gröna blad utomhus och häng några lyktor över bordet för det där lilla extra. Bilden tog jag på en sommardukning på mässan Nordiska trädgårdar.

Där hade man dekorerat bordet med blommor i flera glasflaskor och små "stubbar" för en härlig naturkänsla.

Följ gärna Allt om bostad på Facebook och Instagram.

Nyckelord: Belysning | Besök | Blommor | Inredning | Inspiration | Tips | Utomhus

Permalink


Ökat intresse för trädgårdsbyggnader

Intresset för stugor, paviljonger, förråd och lekstugor verkar öka varje år. Vi vill vistas mer ute samtidigt som det ska vara enkelt och bekvämt att ställa undan trädgårdsredskap och andra prylar. En extra övernattningsstuga kan vara bra att ha på sommaren då släkt och vänner kommer över, om man har för lite plats inne - eller helt enkelt vill hålla dem på lite avstånd... Själv drömmer jag om en ateljé som kan användas som fotostudio och hemmakontor.

För att möta det ökade intresset med trädgårdsbyggnader ökar nu Skånska byggvaror sitt utbud med byggnader, så nu finns det 22 olika storlekar att välja på i olika designstilar och modeller. Byggnader finns från 3 till 15 kvm. Jag gissar att de kommer att utöka ännu mer framöver då det kommer att vara möjligt att uppföra en byggnad på 25 kvm utan bygglov.
Malte på 15 respektive Alfred på 10 kvadratmeter är nylanseringar i Skånska byggvarors sortiment. Även de levereras hem i färdigkapade byggsatser. Det gäller att inte ha "tummen mitt i näven" då.

Skånska byggvaror

Nyckelord: Arbetsrum | Barn | Besök | Bygg | Inspiration | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Tips: Placera en ljusslinga på golvet för extra effekt

Jag har ljusslingor lite här och där för att jag tycker att de ökar mysfaktorn rejält. I köket har jag en mintgrön slinga som jag köpt utomlands samt en flerfärgad med små "diamanter" på från Markslöjd. I sovrummet har jag vinröda slingor, från Indiska, där lamporna där varje lampa har en liten rund skärm i rött tyg. I gästrummet har jag en vit slinga på golvet mot väggen, det ger ett mysigt sken då man går in där. Det kan ju vara lite opraktiskt att ha slingor på golvet i alla rum, men det kan vara effektfullt om man till exempel ska ha fest eller kalas.

Ljusslinga med olikfärgade lampor ger ökar partystämningen rejält. Här har glödlamporna placerats i glasburkar för att förhindra att någon kliver på dem. Ljusslinga och glasburkar från Ica Maxi.

Ica Maxi

Nyckelord: Belysning | Besök | Detaljer | Inredning | Inspiration | Prylar | Tips

Permalink


Bättre förvaring i hallen

Att man inte har världens bästa förvaring i hallen brukar göra sig allmänt känt då vintern kommer... eller redan på hösten då alla handskar, vantar, mössor, sockor och annat börjar drälla omkring där. Själv har jag löst en del av problemet med att placera ett stort klädskåp där (som har hyllor inuti) där jag kan trycka in det mesta. De nedre hyllorna används till skor så att det slipper vara så många skor på skohyllan. Man slipper helt enkelt se alla prylar eftersom dörren tills skåpet hålls stängd. Mot väggen mitt i mot har jag satt upp fina krokar där man kan hänga "dagens jacka" och gästerna kan hänga sina ytterjackor där. Andra ytterplagg som jag kanske inte använder just den dagen har jag hängt undan i en annan garderob som inte är i hallen .
Här hittade jag en annan smart idé på Elfas hemsida. Där man helt enkelt kan dela av en hyllkorg så att varje familjemedlem får ett eget fack att lägga sina vantar och mössor i. Märk sedan facken med namnetiketter så är sannolikheten större att det blir ordning och reda.

Det är inte alltid det finns plats för förvaring i hallen. Men du har kanske en baksida på en dörr du kan använda? Sätt enkelt fast dörrfästet utan att skruva i dörren. Sen är det bara att välja korgar, de finns i olika storlekar. Där kan mössor, vantar och annat som kan vara bra att ha i hallen förvaras. Har du ingen dörr kan du också skruva fast skenan direkt i väggen.


Elfas förvaringstips

 

Nyckelord: Besök | Detaljer | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


Lås dörren med en app - nu läggs hemnyckeln i mobilen

Assa Abloy och Verisure Securitas Direct har tillsammans utvecklat det första "smarta" låset i Europa. Låset gör att man bland annat kan låsa upp dörren från jobbet till en hantverkare och man kan se när barnen kommer hem. En annan fördel de vill framhäva är att man då slipper ha nycklar med sig på motionsrundan, men man måste förstås ha mobilen med sig istället... Man kan även skapa tillfälliga låskoder för husvakten under semestern, barnvakten eller till släkt eller vänner som är på besök. Då kan man sitta på andra sidan jordklotet och kolla att dörren är låst... och få panik om den inte är det.

Låset som sköts via en app i telefonen lanserades i september på den skandinaviska marknaden. All information ligger i molnet (det berömda molnet som aaaalla pratar om men ingen har sett...) så förlorar man telefonen eller den är urladdad kan man enkelt sköta allt via webben, och helt enkelt knappa in en kod på låset i dörren - som när man slår in en portkod. Olika tjänster och funktioner för det smarta hemmet har vi nog bara sett början av.

Verisure

Nyckelord: Besök | Elektronik | Nyheter

Permalink


Pippi på placeringskort

PÅ en pressvisning för Ica Maxi i våras så hade stylisterna gjort den här söta dukningen. Fåglar, och djur över huvudtaget, är ju så inne nu. Nu vet jag inte riktigt om de här placeringskorten finns att köpa eller om man måste klippa till dem själv...Till påsk kan man göra gula kycklingar och fästa ett litet dun på dem som vinge. Knyt i hop förrättstallriken och mattallriken med ett snöre, sidenband, spetsband eller annat för att ha något att fästa klädnypan på.

Fin dukning med pippi-tema. Tallrikar, kökshandduk och glas är höstnyheter på Ica Maxi.


Ica Maxi Hem & Fritid

Nyckelord: Besök | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Prylar | Tips

Permalink


Inspiration till balkongen

Om man har en uteplats med tak så är det såklart enklare att inreda balkongen med kuddar och textilier. Min kompis Minna har nyligen köpt en lägenhet med en stor och rymlig balkong, med tak. Vi blev vänner under en resa i Indien en gång, och våra shoppingturer där var fantastiska. Vi hittade så många fina saker som vi släpade hem. På sin balkong har hon inrett med en del av dem och vad ska man säga - helt underbart!

En dagbädd blev en bra soffa och sovplats. Liknande brukar finnas hos Ellos och Haléns. Överkast/filt och orange och svart kudde från Indien - liknande finns från Anna O. Indiska mattor, liknande finns på bland annat Rusta. Kudde med indisk kvinna och den med Jimi Hendrix, marknadsfynd från Indien, äldre pall och sängbord har fått nytt liv med pastellfärg.

Nyckelord: Balkong | Besök | Detaljer | Inredning | Inspiration | Privat | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink