AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

17 december 2012

Botas bostadsbristen?

Genom uppluckring kring regelverket om andrahandsuthyrning tror man att bostadsbristen ska minska i Sverige. Det beslut som fattades i Civilutskottet kring andrahandsuthyrning, med mycket motstånd från oppositionen, debatterades i Riksdagen idag och beslut om införande kommer att fattas imorgon, enligt de pressmeddelanden som jag har läst. Det finns både för och nackdelar om reglerna ändras. Tillexempel: Någon vill hyra ut sin bostadsrätt och behöver inte uppge några särskilda skäl varför och kommer enligt de nya reglerna att kunna hyra ut bostaden. Bra. Problemet som jag kan se med ändrade regler kring andrahandsuthyrningen är att folk kanske tar tillfället i akt och hyr ut sina lägenheter, men då kan det också finnas möjlighet att ta ut "ockerhyror" dvs väldigt höga hyror. Vad blir effekten av det? Höginkomsttagare har råd att skaffa sig en bostad medan låginkomsttagare från tränga ihop sig flera stycken i en lägenhet för att ha råd att betala hyran. Det blir lite som i Dubai, där arbetarna bor 20 stycken i en lägenhet. Eller så förblir man bostadslös.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Ett led i bostadsbristen är att ändra reglerna för andrahandsuthyrning. Regeringen vill göra så att andrahandsuthyrning av bostadsrätter är friare och där medlemmen inte behövde ange särskilda skäl för att hyra ut. Den nya lagen kommer att innebära att man får ta ut marknadsvärdet gånger fyra procent plus månadsavgiften. Den som köpte sin lägenhet för ett tag sedan för 1 miljon kommer att kunna ta ut en rejäl hyra..
(Källa: Hyresgästföreningen region Norrland)Nyckelord:

Bostäder

Nyheter

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår